Идеали и форме „All' Antica“

Ренесанса се ослања на античке принципе слободе, слободу духа и књижевну слободу.
Политички живот у Фиренци довео је до оживљавања статуе. У Фиренци је створена
ренсанса и поставља се питање зашто је то тако, ако она није град који се налази на
античком налазишту, поред мора и сл... Управо због политике, мисли, борбе,
Макијавелија...и у свом том свету се формира појам статуе..
Ренесанса поима значај статуе пре свега кроз књижевна дела. Naturalis historia је врло
битно дело Плинија Старијег ( 1. век н.е.).
Уметност памћења је сложен процес једне заједнице. Како се онда одређује шта ће се
памтити, а шта не? Не постоји спор да је подизање меморије фундаменталан процес.
Статуа подразуменва активан тренутак који има своје референце у датом времену. Све
што се у антици формирало, обновљено је у 15. веку.
„Statua virile“ је статуа човека, активног учесника у животу заједнице.
Контексти за подизање статуе су се променили – средњовековни град са узаним улицама
није могао да створи услове за подизање статуе.
„Arte statuaria“ – вештина резања статуа и још увек се везује за архитектуру, али како
време одмиче све се више прихвата антички концепт.
Статуа подразумева трајни материјал.
Албертијев трактат о статуи настао 1464. године даје теоријску основу овим новим
идејама. Он доста говори о пропорцијама, техничком начину резања и изливања бронзе,
норми, подражавања природе каква би требало да буде – мимезис. Потребно је у
скулптури наћи начина да се пред универзалне форме нађе неко персонализовање. У свом
трактату о грађевинарству он не говори о скулптури као у претходној књизи, већ о томе
шта је скулптура у простору. Он инсистира да је она главна у памђењу, а не украс.
Материјализована форма одређених људи треба да сачува сећање на њих.
Мазачо је пре Албертија дошао до неких закључака.

а Гиберти на вратима крстионице. Микеланђело их назвао Златна врата – Рајска врата „Рorta del paradiso“ Гиберти је урадио пројекат. . Рељеф са Св. Донатело је био први скулптор који је савладао органску структуру људског тела и то највише захваљујуђи контрапосту.Баптистеријум Култно место за које се сматрало да је некад био Марсов храм. рељефа и скулптуре. Фидија себе представља на штиту богиње на Акропољу. Ђорђем исказује знање изливања бронзе. Конкурс за северна врата крстионице. Аутопортрет је важан за историју.

Они дају визуелане и љупке акценте фирентинској озбиљној архитектури. док је породица Де ла Робија правила рељефе на згради.Свети Марко Свети Ђорђе Пророк Авакум Дом за незбринуту децу Пројектовао је Брунелески. .

Давид Фиренца се и пре 15. Давид је стајао у врту палате Медичи. века поистовећивала са Давидом. Давид асоцира на адолесцентну лепоту. године до самог краја 15. који су владали од 1430. Али то ипак није био приватан посед. . Давид представља суму визуелне и естетичке форме. у близини палате Сињорија. Он представља Медичијеве. века позивали су се на младост. када знамо да је та породица врло активна у животу Фиренце. Статуа је доста еротизована сјајем. Медичијеви.

Она представља убицу тиранина. што је Микеланђело и прижељкивао (то се зна по писмима). Вазари је подигао Академију и то је прва школа која је поред техничког пружала и интелектуално знање. са енергијом која остаје у њему. Пренос Давида је био врло важан догађај. тако да она није битно измењена. Донета је одлука да скулптура буде постављена испред палате Сињорија. Микеланђело је хтео да створи отелотворење мушке енергије без тријумфа. Давид Уметничка презентација исказује суштину државе. већ су је само површински чистили. Давид је био поручен за фирентинску катедралу. Он је четири дана преношен до овог места и многи су дошли да то . а пре 10 година када се славило 500 година од настанка Давида извршена је врста рестаурације. и то се знало и у време стварања. Он држи камен у руци и он вуше ка земљи. 1401. Његова десна страна је пасивна. године започет је рад на Давиду. века. док је друга рука са праћком пуна набоја. и она је такође видљива и са улице. Доњи део мермерног блока има проблеме. али је Фиренца била свесна да таква фигура исказујући став државе не треба да стоји у дворишту па је расписан конкурс о месту њеног постављања.Јудита и Холоферно Скулптура показује унутрашњи сукоб. Давид је ту пренет 70-их година 19. цепа се. Рестаурација није решила то питање. њено место је у дворишту палате. Ту нема истинских занкова да ли он иде у борбу или се из ње враћа.

виде. Људи су вешани за копито. на тргу Калипидољо и до нас је стигла захваљујући тиме што се мислило да је то представа цара Константина. Erasmo of Narni Донателова скулптура у Падови. хтела је визуелно да кодификује и отелотвори све идеје које Давид носи у себи. Фиренца се у том тренутку ослободила власти француза. . Она се отварају кад умремо и затварају за овај живот. Испд овог споменика се одвијало суђење (због Констанитна). Еразмо је приказан у туници какву носе цезари. одакле се. Постављен је на најважније место у држави. века. донела је устав. Марко Аурелије Статуа се налази у Риму. веку. У једном тренутку статуа је померена и Микеланђело је радио пројекат за трг. Велики је његов значај у кодификацији идеје јавног споменика у 16. почетком 16. Рељеф изнад врата показује два крилата генија – сан и смрт који одводе душу у боравиште након смрти. а касније су ту извршаване смртне казне. Врата преко реке Стикс (из грчке митологије) воде у поља заборава. Марко Аурелије је био врло битан и као цар и филозоф и идеалан владар. године. Једна копита је ослоњена на лопту. у граду у ком је Еразмо постао диктатор 1437. У бази споменика та врата су затворена за овоземаљски живот. а у делу базе ка цркви су мало отворена. склањају пијачне тезге средњег века. Давид је од тада представљао јавни споменик на тргу (агори). Када је споменик подигнут около је било гробље.

Бартоломео Колеони Скулптуру је урадио Верокио и она се налази у Венецији. века. Скулптура је конструктивно слободнија. а лик савременији. па је смештена испред цркве. који је у Милану био доста ангажован. он изгледа као да преводи војску. Бартоломео је обучен као кондотјер усклађен са тим временом. Леонардо хоће да направи коњаничку статуу где би коњ имао потпуно пропете предње ноге и то је било неизводљиво. Пошто је Венеција била република. До краја века Лудовико Сфорца тражи од Леонарда. Настала је у осмој деценији 15. . скулптура кондотјера није могла да се постави на тргу. campo di san Zanipolo. да му излије фигуру у бронзи.

веку коју је радио Ђан Болоња. . Налази се у Фиренци. Штап представља атрибуцију власти. Козимо Медичи Прва коњаничка статуа у 16. Piazza della Signoria.Битка код Ангијарија Леонардо без модела прави воштане фигуре и уз помоћ њих ствара слике и цртеже.

Богородица са Христом – молитељица за спас људског рода „Жсон“ – фигура покојника (сматра се да је маска узета са лица). Завршена је 1420-тих година и рад је Донатела и Микелоца. грб Балтазара Де ла Гоша као кардинала и папин грб чиме се подвлачи легитимност. Гробница папе Јована XXIII Налази се у Баптистеријуму у Фиренци. а другог италијанске републике и папа који је касније уписан је анти-папа. Испод су два лава и плитак рељеф . Балдахин – Мојсијев шатор. Коњ има подвезани реп. а начин на који је обучен осликава како је било у стварности. рађено за шпански двор 1634. дуги репови су тада у моди. Папа Јован XXIII је био анти-папа. Потом следе три персонификације – Вера Љубав и Нада које треба да красе покојника. старозаветни храм. године.Филип IV Шпански Рад скулптора Pietro Tacca. . У одређеним периодима католичка црква има двојицу или тројицу папа и једног подржавају немци и французи.„ређело скацато“ Испод су грбови – грб породице Де ла Гош. на њима почива његов кардинат.

Гробница Леонарда Брунија Налази се у цркви Санта Корче у Фиренци. Генији односе душу . Бруни је био велики хуманиста и њему је важнија била држава што се може и видети по грбу који се налази изнад Богородице. године и урадио је Бернандо Роселино. Богородица са Христом Музе оплакују душу покојника око медаљона „Жсон“ и орлови са стране покојника – једнако ономе када су се у Риму спањивала тела покојника и када су пуштани орлови да их узнесу на небо. орао је птица Јупитера. 1444-1447.

. Пјеро де Медичи Рад Mino da Fiesole из 1453. Ђовани Келини Рад Антониа Роселиниа из 1456. године. Овде је исказано право племића да имају бисте предака. године. Туника је директно везана за антику.Портретне Бисте Бисте су се постављале испред улаза у палате. У Старом Риму су се узимали отисци и правиле воштане маске у сећању на претке. Биста се налази изнад улаза у његову палату.

то су биле приватне бисте.. Франческо Лаурана је радио најлепше женске портрете са благим назнакама лица.Женски портрети су били осетљива тема. године. оне никада нису биле представљане као мушкарци. Portrait Bust of a Lady Рад Антониа Роселиниа из 1470. Учене жене су део културе и њихови портрети нису мање важни. .

Медаље Посредством медаље добијају се информације. Покровитељ сабора био је војвода Леонело Марћино. који се налази са друге стране медаље.. Пизанело.са једне стране налази се лик портретисаног.com/2011/04/19/first-great-equestrian-statues/ .wordpress.. цар Јован VIII Палеолог Пизанело. http://100swallows.. Leonel d'Este Медаља је настала 1430. године поводом црквеног сабора када су се скупили оци источне и западне цркве у Ферари. док је са друге његов амблем.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful