P. 1
Sample Paper NCO Stage II

Sample Paper NCO Stage II

|Views: 64|Likes:
Published by Nilesh Gupta
Practice of these papers for NCO Stage II examination .
Practice of these papers for NCO Stage II examination .

More info:

Published by: Nilesh Gupta on Feb 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

SAMPLE PAPER FOR NATIONAL CYBER

OLYMPIAD (NCO) STAGE-II
CLASS -X

Time : 1 Hr.

Max. Marks : 50

GENERAL INSTRUCTIONS
1. Before answering the paper, fill up the required details in the blank space provided in the answer sheet. 2. 3. Write your Name and Roll No. in the space provided in the bottom of this booklet. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculators, mobile or any other electronic gadgets in any form is not allowed. 4. 5. 6. Paper carries 50 questions each of 1 (one) mark. There is no negative marking. Do not spend too much time on a particular question. No rough sheets will be provided by the invigilators. All the rough work is to be done in the blank space provided in the question paper. 7. In case of any dispute, the answer filled in the OMR sheet available with the institute shall be final.

Name : ____________________________________________ Roll No. : _______________________________

MENTAL ABILITY
1. In following series, one number is wrong, find out the wrong number : 3, 6, 9, 22.5, 67.5, 236.25, 945 (A) 3 (B) 6 (C) 22.5

(D) 236.25

2.

If 20 – 10 = 200, 8 ÷ 4 = 12, 6 × 2 = 4 and 12 + 3 = 4 then 100 – 10 × 1000 ÷ 1000 + 100 × 10 = (A) 0 (B) 20 (C) 1090 (D) 1900 Which one number can be placed at the sign of interrogation :
93 63 3 27 79 37 4 38 67 42 ? 16

3.

(A) 5 4.

(B) 6

(C) 8

(D) 9

If, we are reaching Bombay means, “zik pik lik hik”, Bombay is really beautiful means, “hik dik mik nik”, Is Mohan reaching there means, “lik tik cik dik” and we really need Mohan means, “mik wik tik pik”, then which of the following would mean ‘Mohan reaching Bombay’ in the code language ? (A) tik lik cik (B) bik gik hik (C) cik gik dik (D) tik lik hik Choose the related letters from the given alternatives : ACEG : ZXVT : : IKMO : (A) YACE (B) RPLN (C) SQOM

5.

(D) RPNL

6.

B is to the South-West of A, C is to the East of B and South-East of A and D is to the North of C in line with B & A. In which direction of A is D located ? (A) North (B) East (C) North-East (D) South-East

7.

In a class, V ranks 7th from the top, D is 7 ranks ahead of M and 3 ranks behind V, S who is 4th from the bottom, is 32th ranks behind M. How many students are there in the class : (A) 52 (B) 51 (C) 50 (D) None of these

(Space For Rough Work)

NCO _CLASS-X_PAGE # 1

8.

A cube is painted red on two adjacent surfaces and black on the surfaces opposite to red surfaces and green on the remaining faces. Now the cube is cut into 64 smaller cubes of equal size. How many smaller cubes with have no surface painted : (A) 0 (B) 4 (C) 8 (D) 16

9.

In the following question, choose the correct mirror image from alternatives A, B, C, D of the figure (a).

(a)

(A)

(B)

(C)

(D)

10.

How many squares are there in the following figure ?

(A) 11

(B) 21

(C) 24

(D) 26

LOGICAL AND ANALYTICAL REASONONG

11.

If in a ABC, A = (A) 3

 , then the value of sin2A + sin2B + sin2 C is 2
(B) 2 (C) 3/2 (D) 1

12.

If a + b + c = 0, then the value of (A) 1 (B) 0

a2 b2 c2 + + is bc ca ab
(C) –1 (Space For Rough Work) (D) 3

NCO _CLASS-X_PAGE # 2

13.

Fig. shows the graph of the polynomial f(x) = ax2 + bx + c. Then

f(x) = ax2 + bx +c

–b , –D 2a 4a

(A) a > 0, b < 0, c > 0 14.

(B) a > 0, b < 0, c < 0

(C) a > 0, b > 0, c > 0

(D) a < 0, b < 0, c < 0

A cone, a hemisphere and a cylinder stand on equal bases and have the same height, the height being equal to the radius of the circular base. Their whole surface area are in the ratio (A)

 2  1 : 3 : 4

(B)

 3  1 : 3 : 4

(C)

2 :3:4

(D)

3 :7:8

15.

The areas of three adjacent faces of a cuboid are X, Y and Z. Then the volume of the cuboid is (A) XY (B) XYZ (C)
XYZ

(D) 3 XYZ

16.

The value of ‘a’ for which the two equations 3x + 4y – 13 = 0 and ax + 8y – 5 = 0 have no solution is (A) 6 (B) 0 (C) – 6 (D) 15 / 13 If each observation of a given data of n values is multiplied by 2, then the mean is, (A) increased by 2 (B) multiplied by 2 (C) increased by 2n (D) multiplied by 2n

17.

18.

In the figure O is the centre of the circle then AOB is equal to
C

25º A

O

35º B

(A) 50º

(B) 60º

(C) 100º

(D) 120º

(Space For Rough Work)

NCO _CLASS-X_PAGE # 3

19.

The value of p for which which (x + 2) is factor of (x + 1)6 + (2x + p)3 is (A) 5 (B) 3 (C) 2

(D) none of these

20.

Which one of the following can not be ratio of angles in a right angled triangle (A) 1 : 2 : 3 (B) 1 : 1 : 2 (C) 1 : 3 : 6 (D) 1 : 3 : 4

COMPUTER AND INFORMATION TECHNOLOGY
21. Which of the following is not a valid Data Type in MS Access? (A) Memo (B) Picture (C) Currency Which of the following is an essential file of a MS-DOS boot disk? (A) COMMAND.COM (B) START.COM (C) TREE.COM (D) AutoNumber

22.

(D) VER.COM

23.

Which of the following relationship is not valid in MS Access ? (A) Many to Many (B) Many to Null (C) One to One What is the meaning of Bandwidth in Network? (A) Transmission capacity of a communication channels (B) Connected Computers in the Network (C) Class of IP used in Network (D) None of Above Which of the following is not the Networking Devices? (A) Gateways (B) Linux (C) Routers

(D) One to Many

24.

25.

(D) Firewalls

26.

What is the method of handling deadlocks? (A) Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state. (B) Allow the system to enter the deadlock state and then recover. (C) Pretend that deadlocks never occur in the system. (D) All of the Above ADSL is the abbreviation of (A) Asymmetric Dual Subscriber Line (C) Asymmetric Dual System Line

27.

(B) Asymmetric Digital System Line (D) Asymmetric Digital Subscriber Line

28.

Which HTML Tag will use to scroll a text in web page? (A) <marquee> … </marquee> (B) <scroll> … </scroll> (C) <round> … </round> (D) <go> … </go> Unix Operating System is an (A) Multi User Operating System (C) Multi Tasking Operating System

29.

(B) Time Sharing Operating System (D) All the Above

(Space For Rough Work)

NCO _CLASS-X_PAGE # 4

30.

How to set a picture as a background web page? (A) <body background= “backpi(C)gif”> (B) <body background image= “backpi(C)gif”> (C) <background= “backpi(C)gif”> (D) <background image= “backpi(C)gif”> E-commerce is another name for doing __________on Internet. (A) Study (B) Logging (C) Search Message can be deleted from outlook express using (A) Alt + D (B) Alt + F (C) Ctrl + F HTML tags must be written within : (A) () (B) [ ] (E) None of these

31.

(D) Business

32.

(D) Ctrl + D

33.

(C) < >

(D) { }

34.

Each command followed by a meaning, match them Command Meaning END A. To allow explanatory remarks to be inserted into the program. IF - THEN - ELSE B. To terminate program execution, to close all files and to return to command level GO TO C. To make a decision regarding program flow based on the result returned by an expression REM D. To branch unconditionally out of the normal program sequence to specified line number. (A) 1 A 2B 3C 4D (B) 1B 2C 3D 4A (C) 1D 2A 3B 4C (D) 1C 2D 3A 4B

35.

36.

DOS is a : (A) A single user operating system (B) Multi-user operating system (C) Single user but multi - programming system (D) Multi - user and multi - programming system Each command is followed by a meaning, match them. Command Meaning 1. STEP A. Is used to send mails over the Internet. 2. Electronic mail B. It is an electronic circuit which operates on one or more input signals to pro duce a standard output signal. 3. Internet C. It is the oldest and the commonest operating system 4. DOS D. It is network of networks that connects millions of computers around the world. (A) 1A, 2B, 3C, 4D (B) 1B, 2A, 3D, 4C (C) 1D, 2B, 3C, 4A (D) None of these Which of the following is not true for all wide area networks ? (A) All computers are physically connected (B) Information is exchanged between member computers of a network (C) Member computers function independently (D) None of these. (Space For Rough Work)

37.

NCO _CLASS-X_PAGE # 5

38.

Which of the following is not a hardware component? (A) Mouse (B) LAN (C) Chip Which of the following is an interactive programming language ? (A) COBOL (B) FORTRAN (C) PASCAL

(D) Semiconductor memory

39.

(D) BASIC

40.

Which of the following choices best arranges the data hierarchy in ASCENING order. (A) Bit, Byte, Record, Field (B) Byte, Bit, File Field, Record (C) Bit, Byte, Field, Record , File (D) Bit, Byte, Filem Record, Field In all high - level languages, numeric string and user defined data can be used. (A) True (B) False (C) Can’t Say (D) Information incomplete Which of the following can act both as input and output device to the computer ? (A) CD (B) Floppy (C) Visual display unit (D) Key board Machine code is a (A) High level language (B) Software language (C) Low level language (D) Medium level language Head crash in disk means (A) Disk broken due to high centrifugal force (B) Disk damaged due to dust particles. (C) Read/write head is coming in contact with disk surface (D) Read/write head damaged Which of the following statements is false ? (A) Internet is network of networks (B) Internet is a private network within a company or an organization (C) Protocols are the set of rules which are there for using the networks (D) Files cannot be downloaded using www. In the telnet terminology, the computer used is called : (A) Remote (B) Personal (C) Client

41.

42.

43.

44.

45.

46.

(D) MUD

47.

Which of the following statements about HTML is false ? (A) You can make the text bold by usig < B > (B) It is the language of internet (C) It supports most of the special characters (D) You can make text italics by using < U >

(Space For Rough Work)

NCO _CLASS-X_PAGE # 6

48.

A software needed for looking into the various sites on the net is (A) HTML (B) Wedpage (C) Browser

(D) Domain

49.

Browser is (A) A client program (software) that is used to look at various kinds of Internet resources. (B) The account name used to gain access to a computer system (C) What your mother does at the mail (D) Wed Page Working of the WAN generally involves (A) Telephone lines (C) Satellites

50.

(B) Microwaves (D) All of these

Que s Ans Que s Ans Que s Ans Que s Ans

1 B 16 A 31 D 46 C

2 A 17 B 32 D 47 D

3 D 18 D 33 C 48 C

4 D 19 B 34 B 49 A

5 D 20 C 35 A 50 C

(Space For Rough Work) 6 7 8 9
C 21 B 36 D A 22 A 37 A C 23 B 38 C D 24 A 39 C

10 C 25 B 40 A

11 B 26 D 41 A

12 D 27 D 42 D

13 C 28 A 43 C

14 A 29 D 44 D

15 C 30 A 45 D

NCO _CLASS-X_PAGE # 7

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->