BENTUK

penghasilan bentuk melalui teknik lukisan

bentuk tangan dihasilkan melalui teknik lukisan 1. Bentuk mempunyai struktur jisim dan isi padu. Ia mempunyai lebih daripada satu permukaan dan bersifat tiga dimensi (3D) 2. Bentuk merupakan satu unsur yang amat penting dalam penghasilan karya seni yang bersifat realistik. 3. Penggunaan unsur-unsur seni yang lain dapat digunakan bagi menghasilkan bentuk seperti garisan, jalinan, rupa, ruang dan warna. 4. Garis luar sesuatu objek yang akan berubah mengikut arah pandangan mata.

. lebar dan kedalaman 2. Bersifat tiga dimensi (3D) – mengandungi ketinggian. 2. Bentuk sebenar yang bersifat 3 dimensi dan dapat dirasa. mempunyai ciri-ciri nyata dan maujud (benar-benar wujud di hadapan mata) 3. Contoh benda berbentuk konkrit ialah seperti batu. Berstruktur .mempunyai rangka yang membolehkan membentuk form atau isipadu dengan tepat dan sempurna 3. kereta dan sebagainya. Terdapat bayangan – mempunyai kesan cahaya dan bayang Jenis-jenis Bentuk A. kayu.Ciri-ciri bentuk 1. Boleh dilihat dari semua arah – mempunyai lebih dari satu permukaan 4. disentuh dan dilihat daripada pelbagai sudut. Bentuk Konkrit 1. meja.

Bentuk objek yang dilihat dan dihasilkan melalui lukisan.meja bentuk konkrit . penggunaan kesan cahaya dan bayang merupakan faktor terpenting.bentuk konkrit . 4. Bagi menghasilkan karya 2 dimensi yang dapat mencipta bentuk. garisan dan lain-lain 2. Bentuknya tidak dapat disentuh tetapi hanya dapat dinikmati melalui deria penglihatan. Bentuk Ilusi 1. cetakan atau pada permukaan rata (bersifat dua dimensi) 3. fotografi. .bola B. bentuk ilusi ialah bentuk yang dihasilkan melalui kemahiran penggunaan unsur-unsur seni seperti warna. catan.

bentuk ilusi teknik komputer grafik bentuk ilusi teknik catan .

Vincent Van Gogh 'Still Life" Membina Bentuk Konkrit Bentuk boleh dihasilkan melalui :1. buluh) . sabun. lingkaran (dawai) 2. Bentuk juga boleh dibina dengan menggunakan tanah liat. Rupa – potongan kadbod (polihidera). Garisan – anyaman (rotan. tenunan (benang. penggunaan unsur garisan iaitu daripada teknik anyaman dapat menghasilkan bentuk konkrit . teknik lipatan kain (topologi) 3. plaster of paris. kayu. lilin. batu. lidi. teknik lipatan kertas (seni origami). tali). kaca dan sebagainya.

potongan dan lipatan kadbod mecipta bentuk kotak penggunaak kertas yang disulam dan dilipat menghasilkan bentuk .

lipatan-lipatan kertas mencipta bentuk konkrit seni origami bentuk yang dihasilkan daripada bahan tanah liat .

bentuk dicipta daripada plaster of paris penggunaan kaca juga dapat menghasilkan bentuk .

penggunaan bahan lilin ukiran bentuk arca menggunakan sabun .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful