P. 1
Achizitii, Oferte, Preturi_N. Postavaru

Achizitii, Oferte, Preturi_N. Postavaru

|Views: 30|Likes:
Published by Nicoleta Zaharescu

More info:

Published by: Nicoleta Zaharescu on Feb 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

Managementul achizitiilor Oferte Preturi

Prof. univ. Nicolae Postavaru

Management Integrat
.

Management

r

Obiec tive

Versus

Economie

Lege

Scop

Cost

Marketing Productie

Timp

.

Functii si atributii ale managerului Nivel Superior Functii reprezentare prevedere coordonare organizare control comanda Atributii Informare conducere Mediu Decizie Baza Finalizare operational .

interese. cultura. informatii.Q Achizitii vs Oferta-Preturi $ Cineva are bani - T - Cineva are dorinte Cineva are bani si dorinte: cumpara Achizitia este un proces de cumparare Cineva n-are bani dar are dorinte: face proiecte Cineva n-are dorinte dar are bani: ii pune la banca Dorintele vin din idei. ce am vrut . educatie - Proiectele se axeaza pe satisfacerea dorintelor: Vreau In cadrul proiectelor cumparam ce dorim.

ce fac cu el dupa aceea? .il utilizez la calitatea/capacitatea ceruta? .cum imi satisface dorintele? Calitatea vasta .pe ce durata imi trebuie? .diverse .este eficient? Preturi .ascund costuri nespuse .discount se acorda - - .Achizitii vs Oferta-Preturi Piata vasta .cererea-oferta .de unde cumpar? .nu exprima calitatea .ce cumpar? .in ce cantitati cumpar? .ma costa intretinerea? .ce perspective am de inlocuire? .

y.Rezulta o serie de activitati care in mod obisnuit se chiama: Procesul de achizitie . corect? Ce e aia? .Un pret bun.Un termen care satisface nevoia . sa iesim din casa si sa strigam ce vrem. Dar stim ce vrem? .- Fiecare ar vrea calitate maxima si pret minim in cel mai scurt timp la limita: T=0 T P - normal: P=0 Q=max T=z P=x Q=y o dreapta: o linie la: Q un volum - Pentru a-I gasi pe x. GM? .z trebuie sa sondam piata. HP.O calitate f buna:IBM.

fiecare activitate dureaza legal o perioada de timp data – vezi graficul . intretinere Are niste preturi: .cat costa pe piata? . birouri.Procesul de achizitie Proiect de achizitie Incepe: la formularea dorintei Se incheie: la semnarea contractului Are un grafic de esalonare Activitati 1_________ 2_________ 3_________ 4_________ ________ ___________ ___________ ____________ Are niste costuri: personal. echipamente. strigatul in piata:anunturi.cat am in punga? . specificatii care stabilesc calitatea din piata.in cat timp il vreau? - Are niste borne.

Ce e specificatia tehnica? Nu stiu. stiti? ex: la un PC? dati-l dvs la o casa? → cred ca specialistii stiu → ei se bazeaza pe : la o masina? Criterii Astazi totul se bazeaza pe criterii . Ei vin cu oferte si preturi. Produs dorit? Il stiu? Prin ce? Caracteristici tehnice → specificatii tehnice. Dvs.- Partile in achizitie: Cel cu bani si dorinte Cei din piata - - Achizitia: moment in care ii pun pe toti la o masa din piata sa-mi spuna un pret la un produs dorit si conditiile in care mi-l dau.

unii le zic “bagatori in seama” dar ei au experienta trecutului si pot evita ca greselile trecutului sa se repete.. . in investitii de productie Daca nu le stiu le pot cerceta: ex. in cercetare Am specificatii stiu ce vreau -Mi-ar trebui sa stiu conditiile in care le vreau: iarasi consultanti. Cine greseste de doua ori este……. De specificatii tehnice: in cazul fiecaruia specific calificarii Daca nu le am le pot proiecta: ex.Trebuie sa stii sa le anunti /le strigi ce vrei Consultanti Iti spun toate criteriile tehnice si tu alegi pe care le vrei Consultantul propune si achizitorul decide -ex.

iar daca nu au inteles ceva ce am cerut sa ma intalnesc o data cu toti si le explic ce vreau. transport.Au datorii? Daca da nu-s buni. Sa stie toti. ca sa stie piata ce destept sunt: Stiu ce vreau Stiu la ce-mi trebuie Sa-I invit pe toti la masa? Daca vin unii si ma mint? Sa le cer niste garantii de participare? Ce da banca? E OK. eu ii platesc si ei ii dau la altii .Au cu ce? Utilaje? Care? O lista .Au mai facut? Unde? Experienta .Vreau sa vina cei mai buni. care au o productie medie pe ultimii ani mai mare decat le cer eu. . tot ce-mi trece prin cap. ce conditii sa le pun in acest caz jointventure . chiar si cei absenti. sa fiu sigur . plata. Au garantii dar unii insala si banca. conditii de livrare.Daca am uitat ceva le mai cer pe parcurs.Sunt corecti? Isi platesc taxele? Daca nu poate ma insala si pe mine .Au personal? Calificat? Sa mi-l arate. macar CV principale .Ar putea sa vina si cate 2-3 impreuna? De ce nu.Caiet de sarcini Spunem: Cum vreau? Cand? Cu ce conditii? Unde? Cine sunt? De unde am banii (daca e investitie de stat).Mai vreau sa stiu ceva? Sunt certareti? Au litigii cu altii? Nu-mi plac certaretii .Sa le zic cand e data cand imi trebuie obiectul si sa vad un grafic de realizare realist care este acceptat de consultantii mei . termene.Pot sa execute ce vreau pe banii lor? Eu la dau doar un avans si ala garantat. asigurari. ia sa le mai cer ceva date despre ei: . pot executa si apoi sa-I platesc? .

Cred ca am facut un anunt clar. sa-l vada. sa fie o comisie. daca mi le schimba pe astea. pot sa le dau si sa vina peste vreo luna cu oferta. daca nu tot vin. Sa vina ofertele: pe care le deschidem: cele care au ce trebuie . valoarea investitiei. . Oare au timp? Hai 6 saptamani. .Conditii generale. cifra de afareri. Dar hai sa nu vina toti sa dea banii si sa nu poata participa: le pun in anunt ceva sare: termene. dar nu prea mult ca n-am timp si bani de pierdut .- Ca sa scurtam timpul sa le dau si contractul.Gata. renunt la el. Ca sa nu fiu singur. Acesta are: .Am uitat sa-I anunt sa vina sa-si ia specificatiile si caietul de sarcini? Unde? In ziar? Radio? TV? Monitorul Oficial? Reviste de specialitate?SEAP. s-o vada seful.Conditii speciale. unde mai putem discuta si amenda.

.

.

.

.

.

.

pun mana pe ea.Valoare minima → ceva a castigat → Asta e. .

Are un plan dupa care o sa monitorizez si calculez. Oare daca aveam alte dorinte tot pe cel cu valoare minima il alegeam? Cand o sa am lucrari complicate pe langa criteriile economice o sa pun si unele tehnice poate: mentenanta? Piese de schimb? Pregatirea personalului? Durata executiei? Altele Daca s-a semnat contractul procesul de achizitie s-a terminat. Am un contractant. sa-l mai intreb.Dar le-am verificat? Mi-a raspuns la tot ce am cerut? Ia s-o iau de la capat. il luam pe urmatorul ofertant. au completat si semnat si foile. Sa-l anunt. Noroc ca am concurenta. N-o sa platesc nimic neverificat si semnat de reprezentantul meu. nu-I scapa nimic. Sa-si aduca garantiile de buna executie si contractul semnat. il semnez si poate lua avans si incepe activitatile. e pacat de pierdut banii. Comisia verifica ca totul este OK. altfel decat sa repet licitatia. Oare cum l-am condus? Ce am invatat? . Parca asta cu valoare minima n-a raspuns bine. Contractul asta e asa de tare.

caietul de sarcini? . dar am obtinut un produs bun cu discount excelent si totul adus acasa = o achizitie buna pentru sefii mei. M-am incadrat in costuri. Am respectat legea? Au fost obiectiuni la: .specificatii? . consultantii. i-am platit pe toti cei implicati. Dar am revenit si am reorganizat procesul fata de cel initial am intarziat 2 zile. comisia. Cred ca a fost un management bun. cand erau specificatiile de la X dificil de stabilit.Ce riscuri au fost in proiect? Cum le-au apreciat? Cum au fost in realitate? Oamenii mei. au raspuns cererii? M-am incadrat in plan. da. Oare poate fi si mai bun? O licitatie electronica? O fi buna la orice produs? .conditii speciale de contract? Mi-am modificat planul pe parcurs? A. Da. Pot spune ca obiectivele si scopurile proiectului au fost atinse.

specificatiile au fost clare. Comisia si-a facut datoria. Altfel pretul nu spune nimic fara calitate. A fost la cheie sa fie la cheie. Oare cum si-a facut oferta managerul? TVA – stiu 19 Profit – si-a pus acceptabil 12% Indirecte – e bine organizat 8% Directe – 61%. Pretul cel mai bun e important.Cred ca numai “la cele de soft”. da. Eu nu-I mai dau nimic peste la contract. obisnuite. Oare si-a calculat bine: Materialele Manopera Echipamentele Energie Pierderile Transportul si logistica Si-a luat marja buna sa acopere riscurile pietei pentru tehnologia ce o are? Pretul meu de contract e ferm. Daca iau in cantitati mari. Interesant sa se vada intre ei ofertantii. Cred ca. totusi. Daca cheltuielile directe salta o sa reduca profitul. Oare ce permite mai mult calculatorul? Dvs sa ne spuneti. . Odata pe ecranul PC-ului sa apara ofertele.

Dar cei de la tehnic s-au implicat? De la marketing? Economic? Oferta e a firmei. cred ca toate compartimentele s-au implicat. Ce mai am in portofoliul departamentului: O licitatie de bunuri: 3 birouri – o sa fie cu 5 oferte O licitatie de bunuri: 2 masini pentru deplasarile in tara – o sa fac o licitatie trasnet Constructia noului centru de birouri: sa fac o licitatie de proiectare si executie ca sa castig timp? . Au vazut cat de aproape au fost ceilalti. Daca nu castiga firma dispare.Cine o fi facut pretul final: managerul. Trebuie sa ma informez cu tot ce e nou pentru licitatia urmatoare.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

cu piata) Am informatii ↔ piata Am variante ↔ decid Stiu sa completez caietul de sarcini Stiu sa fac documentatia de licitatie Stiu sa planific activitatile Stiu membrii comisiei. cu sefii.Recapitulare • • • • Scop Obiective Finantare Management Am dorinte realizabile Stiu ce vreau Am cu ce Am specialisti Stiu legislatie Am experienta Pot organiza Am consultant Am comunicare (in echipa. i-am selectat Stiu evaluarea ofertelor si creiteriilor Stiu sa apreciez lipsurile si valorile .

Stiu sa declar castigatorul Stiu ce vreau de la el pentru a semana contractul sefii Stiu ce urmeaza dupa semnare? Cine urmareste? Stiu cine din firma vor fi implicati in contract? Ii informez? Cand? Cum? Mai am alte sarcini Mi-am scris raportul? Ce am invatat? Ce voi evita pe parcurs? Voi sti sa ajung la riscuri 0 intr-un proiect de achizitie? Dar daca m-ar pune sefii sa fac o oferta? As putea? Serviciul s-ar putea externaliza? Ce mai am de invatat? Le stiu pe toate? Imi place munca asta? Ce satisfactie am? Voi mai invata ceva la un curs? Poate schimb experienta .

Oare as putea realiza o schema a procesului de achizitie? Tema: va rog realizati-o 2.Tema 1. Mai se pot externaliza si alte servicii? Tema: va rog sa completati 3. Conform tabelelor FIDIC Va plac licitatiile? Care? Din ce pozitie? Ce inseamna contracte FIDIC? Ce aduc nou? . Care este legislatia din domeniu la zi? Dvs ce alte tipuri de licitatii mai cunoasteti? Dar tipuri de contracte? Daca nu aveti bani cum v-ati procura si de unde? Va rugam sa pregatiti o oferta pentru un produs al dvs.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->