FLORICULTURA

Ghid de recunoastere a plantelor decorative in functie de utilizarea lor

Prep. Drd. Ing. Trifan Daniela

Plante decorative pentru flori taiate

Amaryllis (Amaryllis hippeastrum L.) Cunoscut şi sub denumirea de "crin de iarnă", este o plantă de seră sau de apartament, care poate fi cultivată atât ca plantă de ghiveci, cât şi pentru diverse aranjamente, ca floare tăiată.

Alstroemeria (Alstroemeria aurea L.)
Florile sunt crini în miniatură, cu marginipătate sau în dungi, cu amestecuri de culori. Există o mulţime de varietăţi hibride, fiind combinaţii de roşu, roz, portocaliu, alb, crem, galben şi mov. Îngrijirea trebuie să ţină cont de faptul că frunzele se ofiliesc înaintea florilor, aşa că trebuie îndepărtate. Rezistă 2 săptămâni în apă.

nu le place să stea fără apă şi absorb apa foarte repede. mov sau roz.) sau floarea vântului. . în nuanţe de roşu.Anemona (Anemona coronaria L.

spadixul este de culoare crem .Anthurium (Anthurium andreanum Schott) Anthurium este o plantă de talie mijlocie. strălucitor. Perioada de înflorire: tot timpul anului. cu tija florală mijlocie. spată de culoare roşu aprins. . fin granulat.gălbui.

– cuprinde peste 350 de specii. . cat si pentru borduri. solitar sau in grup. care se cultiva atat pentru flori taiate.Aster sp.

Bambusul Conform maeştrilor Feng Shui. Este simbol tradiţional al fericirii. este în realitate puţin pretenţioasă neavând nevoie decât de apă. În alegerea locului în care poziţionăm vaza nu trebuie să ţinem cont de lumină sau de cantitatea de soare. . deoarece bambusul nu are nevoie de acestea pentru a rămâne verde. va sosi şi norocul. în locul în care este poziţionată o plantă de bambus. bambusul. plantă în permanenţă verde. bunăstării şi sănătăţii în cultura asiatică.

galben. Culorile sunt variate . cu floarea mare. culoarea levanţicăi. cala rezistă 7-10 zile. fiecare tuber poate face 10. portocaliu şi verde. roz. cu petale groase.alb. . Sunt perfecte ca flori tăiate. Ca floare tăiată. chiar şi 30 de flori. cerate şi capete solitare de 15-20 cm lungime.Cala (Zantedeschia aethiopiea) Cala este o plantă extrem de elegantă. roşu.

Crinul (Lilium sp. având un aspect regal. care asigura perenitatea si inmultirea pe cale vegetativa. . Toate speciile sunt plante vivace. cu bulbi solzosi.) Impune prin mareţia sa.

. cât şi în parcuri şi grădini în diferite aranjamente.) se cultivă atât pentru flori tăiate.Crizantema (Chrysanthemum sp. iar formele pitice se utilizează ca plante de ghiveci pentru decoruri de vară.

cu rădăcini tuberizate.)   este originară din Mexic. Se foloseşte atât pentru florile tăiate.Dalia (Dahlia variabilis L. . cât şi ca plantă de grădină. fiind o plantă perenă de talie mare.

. fiind frumos parfumată. creată parcă pentru persoanele romantice.Frezia (Freesia hybrida) e considerată cea mai delicată floare.

bianuale sau perene ale genului Dianthus.Garoafa (Dianthus sp. garoafa este una din cele mai populare flori de grădină şi se numără prin cele aproape 300 de specii de plante anuale. Există sute de varietăţi. cât şi pentru flori tăiate. .)   Originară din Eurasia. deosebit de apreciate atât pentru cultura în grădină.

Cele mai multe flori apar în intervalul aprilie-iunie şi în al doilea an de vegetaţie. asemănătoare celor de margaretă. iar florile sale pot fi simple.)    este o plantă tufoasă cu frunze adânc crestate. Florile pot fi albe. galbene. roşii. roze. grena şi de obicei au mijlocul mai intens colorat. . portocalii. sau duble.Gerbera (Gerbera sp.

Le deschide şi le dă volum.Gipsofila (Gypsophila paniculata)  Gipsofila olandeză însoţeşte în România majoritatea buchetelor de flori. .

cu flori diferit colorate. . Gladiola (Gladiolus communis) este cultivată pentru inflorescenţele sale mari.

. fără de care grădinile n-ar mai fi la fel de atrăgătoare.Lalele (Tulipa gesneriana)   Elegantă şi cu numeroase varietăţi multicolore. Foarte populară laleaua creşte dintr-un bulb acoperit cu o tunică protectoare de culoare maronie. care ajută la reînoirea culturii şi permite utilizarea lalelei pe scară largă ca plantă decorativă în grădini şi jardiniere dar şi ca floare tăiată. laleaua ne încântă în fiecare primăvară cu florile sale. din bulbul iniţial apar alţi câţiva. În fiecare an.

sau două culori. cu diametrul cuprins între 6 – 9cm.Lisianthus   O floare deosebită. în formă de clopot. cu diferite culori. simple sau duble. Mai multe flori pe tulpină. . una din ele colorând doar marginea petalelor. de la nuanţe de mov. verde deschis. crem. Dacă tulpina le este tăiată regulat sunt rezistente. asemănătoare trandafirilor. roz.

putând fi crescută cu succes chiar şi într-un apartament dacă-i sunt asigurate cerinţele de microclimat. când zilele sunt scurte) şi fiecare floare poate ţine până la o lună. O plantă matură poate produce până la 25 de flori o dată (înfloreşte iarna.Strelitzia (Strelitzia reginae)    este originară din Africa de Sud unde trăieşte pe lângă râuri dar a fost aclimatizată în toate regiunile globului. unde condiţiile de mediu sunt propice. . Florile tăiate au şi ele o durată lungă de viaţă şi astfel sunt foarte populare pentru buchete şi aranjamente florale sofisticate.

) Cei mai buni pentru flori tăiate sunt trandafirii remontanţi obţinuţi prin hibridare din trandafirii de ceai (Rosa gallica) şi trandafirul de Damasc (Rosa damascena). Trandafirul (Rosa sp. .

dulce-aromat. folosit cu succes în diferite parfumuri celebre şi la împletirea cunoscutelor ghirlande hawaiene (alcătuite din tuberoze şi orhidee). care se dăruiesc în semn de ospitalitate.Tuberoza (Polianthes tuberosa)  este originară din Mexic şi are un miros copleşitor. .

Plante ornamentale pentru gradina .

sunt si varietati de cercelus cu tulpini pendante care pot fi cultivate in jardiniere. Ca pozitie pe tulpina.Fuchsia (Cerceluş) Prezinta varietati cu tulpini erecte. care se pot cultiva in ghivece. caliciul este divers colorat (alb. lilas. . în gradina. rosu). roz. Pe tulpini sunt inserate florile simple sau involte.florile întotdeauna sunt pendente de unde si denumirea plantei de Cercelus. corola de asemenea este divers colorata în functie de varietate si de obicei în contrast cu caliciul ceea ce confera florii un aspect atragator. pentru decorarea interioarelor tot timpul anului sau in sezonul calduros pot fi cultivate direct în sol.

. cunoscut popular sud denumirea de Stânjenel. Este originar din Europa si Asia. Prezintă mai multe specii. La noi mai cunoscute sunt speciile Iris germanica care prezină subteran rizomi groşi si Iris holandica care in pământ are bulbi tunicaţi. deosebit de decorativa. roz. bleu. galben. datorita coloritului foarte variat al florilor (alb.Iris (Stânjenel)   Irisul. castaniu si multe nuanţe ale culorilor enumerate). albastru. este o floare de gradina. mov.

partial umbra Udare: regulata si din abundenta Perioada de inflorire: primavara si vara .Liliac Familie: Oleaceae Inaltime: pana la 6 m Diametru: 1-3 m Aspect: arbust Expunere: plin soare.

legat de habitatul natural al acestei plante. "convallis" insemnand vale inchisa intre munti.Lacramioare (Convallaria majalis)      Originea numelui provine din latina. in aprilie-mai. planta se extinde. Sunt flori mult iubite. rizomii se planteaza in ghivece si se forteaza. Tulpinile florale apar primavara. in forma de clopot. din care se formeaza 2-3 frunze bazale. care prezinta in sol un rizom. ocupand intreg spatiul de care dispune. . Daca se doreste obtinerea de plante inflorite iarna. sunt grupate intr-un racem. iar florile albe. parfumate. In conditii propice. Sunt plante perene.

cu corola intinsa. intalnindu-se flori unicolore.Petunia hybrida     este una din cele mai intalnite flori in balcoane. asemanatoare unor garoafe cu diametrul de 10-12 cm. Florile de petunia pot fi simple. in nuantele spectrului solar. ondulata ori fimbriata si involte. Pentru balcoane sunt indicate petuniile cu lastari lungi (peste 30-40 cm) din grupele "pendula" si "grandi-flora". . marimea si coloritul florilor.PETUNIA . Planta are calitatilor decorative deosebite prin : forma. Culoarea difera de la soi la soi. bicolore si pestrite.

6 . adânc sectat şi capitule simple sau involte.Tagetes (Craitele)   Dacă dorim în grădina noastră un rabat. colorate în nuanţe de galben.) Pe terase. colorate galben. Nu sunt pretenţioase faţă de climă şi sol. Se pot cultiva prin răsaduri sau prin semănat direct în câmp. putem planta crăiţe cu talia mică (20 .3 . nu necesită lucrări de îngrijire speciale. cu tufe îndesate. mari (. cu frunziş bogat. sau o pată de culoare putem cultiva crăiţe cu tulpina înaltă (1 .8 cm). Infloresc toata vara.20 m).40 cm). până toamna târziu. .1.4 cm). roşu (Tagetes erecta L. inflorescenţe mai mici (. compacte şi frunziş bogat (Tagetes patula). portocaliu. verde închis. portocaliu.

a cărui prezenţă este nelipsită din balcoanele şi grădinile din Olanda. Austria. Germania. Ungaria. Deşi originară din Africa de Sud. muşcata a devenit o foarte europeană plantă.Pelargonium (Muşcata)  Muşcatele fac parte din genul Geranium. Polonia şi România. . originare din Africa de Sud. care cuprinde aproximativ 250 specii.

care prezintă o tulpină de 30 . culoare verde.  . ramificată. cyclamen.80 cm. care poate da viaţă oricărui colţ de grădină. portocaliu. pot fi folosite în realizarea de buchete simple sau în combinaţie cu alte flori de grădină. teracot etc). Se poate folosi în rabate. roşu. dar şi ca floare tăiată. şi în plus.Zinnia L. elegans). şi flori mari (. galben. cu frunze ovale.10 cm). foarte frumoasă.8 . divers colorate. ronduri sau grupuri. simple sau duble. (Cârciumăreasa)  Este o plantă rustică. Genul cuprinde specii cu talie înaltă (Z. florile divers colorate (alb.

.Trandafirul (Rosa sp.)  Cei mai buni pentru flori tăiate sunt trandafirii remontanţi obţinuţi prin hibridare din trandafirii de ceai (Rosa gallica) şi trandafirul de Damasc (Rosa damascena).

Culoarea foliajului: verde  .Zambila . roz. galbene si portocalii.5 x 2.Hyacinthus orientalis  Expunere: plin soare Inaltime: 20-25 cm Sol: fertil. rosii. usor drenabil Dimensiunea florilor: 2. albastru inchis.5 cm Culori: de obnicei alb. piersic si albastru. se mai pot gasi insa si zambile purpurii.

ca dimensiune ating 15-75 cm lugime. in functie de specie. .  Narcisa (Narcissus cyclamenus) Narcisele sunt cultivate pentru florile lor frumoase. lungi si inguste sau cilindrice. care apar de obicei primavara si in cazuri rare toamna sau iarna. Frunzele sunt bazale. Exista sute de cultivari de narcise.

Ajunge pвnă la o înălţime de 1 metru. Florile sunt mari. simple sau bătute. . cu multe stamine şi multe pistiluri (оntre 2 şi 8). ramificat. erbacee.   Bujorul (Paeonia) este o plantă perenă. coloraţie de la alb la roşu închis. in varf sunt tăiate neregulat. erectă şi cărnoasă. cu tulpină glabră. Frunzele sunt aşezate succesiv. cu 5 sepale libere şi 5-10 petale. sunt de culoare verde inchis.

. cu flori numeroase si colorate. anuale si perene. care se aduna in ciorchini. rustice sau semirustice. Phlox (Phlox subulata) Genul Phlox cuprinde aproximativ 70 de specii erbacee.

Plante ornamentale pentru gradina de iarna .

in functie de specie. rosii sau portocalii. Florile sunt albe. datorita unei vegetatii continue. fructele sunt violacee. .Asparagus falcatus Planta are tulpini lungi si viguroase si decoreaza tot timpul anului.

Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori mari purpurii. Temperatura pe timp de iarna: 5 . Arbustul ciocan – Cestrum sp.10oC .

Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori albe. roz si rosii. Temperatura pe timp de iarna: 5 – 10oC.  Cistoza Cistrus sp. .

Floarea trompetă Solandra sp. uneori cu model rosu . Temperatura pe timp de iarna: 5 – 10oC. mirositoare noaptea. .  Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori galbene.

Prefera locuri luminoase. Temperatura pe timp de iarna: <12oC. . Timpul de inflorire: Decembrie. Jacobina Jacobina panciflora Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori lunguiete galebene si rosii.martie.

Salcâm cu frunze pene – Acacia sp.    Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori galbene mirositoare Timpul de inflorire: Februarie-aprilie. Temperatura pe timp de iarna: 3-8oC .

   Trompeta îngerului – Datura sp. Temperatura pe timp de iarna: 4 – 12oC .septembrie necesita locuri luminoase. portocalii si albastre. Timpul de inflorire: Iulie. Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori galbene.

Locuri insorite. .10oC.noiembrie. Temperatura pe timp de iarna: 5 .   Urechea leului Leonotis leonurus Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori cu nuante portocalii. Timpul de inflorire: Septembrie .

Plante ornamentale de interior .

   Aralia de cameră Fatsia japonica Familia Araliacee Înfloreşte în perioada august-octombrie Înmulţire prin butaşi .

 Inmultire: prin insamintare sau butasi.Aralia strălucitoare Schleffera sp. Infloreste foarte rar in ghiveci . tip arbust sau cataratoare. perene.  Face parte din familia Araliacee  Plante permanent verzi.

  Azalee – Rhododendron sp. Familia Ericacee Înfloreşte în perioada aprilie-mai Înmulţire prin butaşi sau seminţe .

prin taieri. deoarece. se degarniseste si capata un aspect urât. Iarna trebuie sa i se asigure minimum 12 . pe masura ce planta îmbatrâneste.13°C.  Prefera lumina. dar nu insolatia puternica. . Iarna se uda putin. se întinereste în permanenta planta.Coroana regală – Justicia sp. pamântul din ghiveci permanent reavan si pulverizarea frecventa a frunzelor cu apa. îsi pierde frunzele de la baza. vara caldura moderata.

30 .1. originara din sudul Africii. Planta prezinta radacini tuberizate. viguroasa. dar în lipsa acestora si prin frunzele sale lungi. frunze lungi ( 15-70 cm ). care se afla la capatul unei tije lungi ( 0. decorativa prin flori.2 m ) si viguroase. de culoare bleu-purpuriu sau alb.  . florile sunt tubulare. înfloreste în cursul verii. lungimea si latimea frunzelor difera în functie de varietate. asezate câte 20-40 în umbele spectaculoase. late de 1-5 cm.Crin albastru – Agapanthus  Este planta erbacee. dispuse în rozeta.

Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii si o multitudine de soiuri care cresc în zone variate ale globului.Cyclamen – Cyclamen sp. decorativa în principal prin flori.   Este una din cele mai apreciate plante de interior. dar si prin frunza. bine aerisit cu un continut mare de substante nutritive si humus. Substratul preferat este unul grosier. din zonele alpine pâna în regiunile mediteraneene. .

. prin forma şi culoarea frunzei.Dizigoteca – Dyzigotheca  Este o plantă de interior la care elementul decorativ îl constituie frunzele. Se cunosc două specii care diferă între ele prin talia plantei.

deosebit de elegante prin forma şi coloritul frunzelor. şi Ficus pumila (cu frunze mici aşezate pe ramuri căţărătoare) toate cu un frunziş bogat si diversificat colorat. unele specii fac şi flori dar nu prezintă valoare decorativă. .Ficus – Ficus sp. Speciile cele mai cunoscute sunt Ficus elastica. abundentă. Solicită semiumbra şi umiditate în sol şi atmosferă. Ficus benjamina.    Genul cuprinde numeroase specii cu plante arbustive sau căţărătoare.

divers colorate.  este o specie cunoscută foarte puţin la noi în ţară. agăţătoare. . la care elementul decorativ îl constituie bracteile pergamentoase. este o plantă lemnoasă.Bougainvillea sp.Floarea de hârtie – Bougainvillea .

rosu-portocaliu ) si culoarea frunzelor ( verde. dispuse în inflorescente de tip umbela. în functie de specie culoarea florilor ( alb.deschis. originara din Africa de Sud. inflorescenta seamana cu un pamatuf.Hemantus – Haemanthus  Planta de interior. decorativa prin florile sale deosebit de atragatoare. roz. de asemenea. în functie de specie. . iar tija umbelei este viguroasa. verde-închis pistruiat cu galben ) difera. are o lungime de 30-60 cm.

Origine: Asia.Hortensie Hydragea macrophilla   Face parte din familia Idrageancee Genul Hydragea cuprinde aprox. Reproducere prin butasi. America Centrala. America de Sud. . 80 de specii de arbusti.

permanent verde Familia Araliacee Înmulţire prin butaşi .   Iedera Hedera helix Plantă căţărătoare.

Pana cocoşului Aspidistra elatior  Planta de interior. maculata) . elatior var. verde cu pete aurii (A. variegatum). aurea) ori verde cu pete albe (A. elatior). elatior var. verzi strălucitoare (A. elatior var. sau la unele varietăţi verzi cu unele striaţii pe margine (A. decorativă prin frunzele sale mari lanceolate.

Papucel Calceolaria hibrida   Familia Scrofulariacee Se reproduce prin însamântare Necesita udare redusa Înfloreste vara .

. roze si ocru.    Planta crevete (Beloperone guttata) Beloperone este o frumoasa. protejate de bractei mari. forma si culoarea acestor bractei. Prezinta lastari subtiri si frumos arcuiti. albe. dar mai ales interesanta planta de apartament. persistente. Atrage atentia prin forma mai putin obisnuita a inflorescentei. Aspectul decorativ al plantei este dat tocmai de asezarea. alcatuit din numeroase flori mici. frunze de culoare verde deschis. care este sub forma de spic drept sau pendent.

terminale.Planta norocului – Clerodendron  Genul cuprinde numeroase specii arbustive si agatatoare. sunt decorative prin florile parfumate. alb sau roz) asezate în buchete compacte. . divers colorate (rosu.

Tradescantie Tradescantia sp.     Familia Commelinacee Plante usor de cultivat Recomandat a se planta in cosulete suspendate Reproducere prin butasi .

  Specii permanent verzi originare din Africa Centrala Familia Gesneriacee Infloresc tot timpul anului Reproducere prin butasi de frunze .Violeta de Parma – Saintpaulia sp.

. cu flori minunate. mereu verzi. iarna se menţin şase până la opt săptămâni la 12 – 15oC. umiditate mare a aerului. Perioada de înflorire diferită.Columnea sp.    Plante pendente.Columnee . se recomandă în principiu Columnea . Îi plac locurile calde şi umede cum ar fi băile. fără curenţi de aer.hibride în mai multe variante. Necesită locuri luminoase sau semiumbroase şi calde.

butasi care trebuie sa aiba aiba cel putin un mugur. .    Familia Aracee Se reproduce prin butasi din tulpina la începutul primaverii. Toate partile plantei sunt foarte otravitoare.Dieffenbachie Dieffenbachia sp.

lucioase.Asplenium nidus   În locurile ei de baştină. Ca plantă de apartament. . care rezistă şi la aerul uscat. Planta formează o rozetă mare în formă de pâlnie. foarte recomandată este specia Fimbriatus.Feriga cuib . această ferigă creşte pe copaci. din frunze lungi. iar nervura este închisă la culoare.

Feriga sabie Nephrolepis exaltata    Originară din pădurile tropicale şi subtropicale Face parte din familia Polipodiacee Decorativă prin frunze .

pergamentoase.Filodendron Monstera deliciosa   cunoscută sub numele de filodendron. Fiind foarte apreciată pentru frunzele ei uriaşe. fiind şi foarte uşor de cultivat. este una din cele mai importante plante de interior. iniţial cu ferestre în suprafaţa limbului. verzi strălucitoare. care mai târziu se transformă în incizii adânci. este una din cele mai potrivite plante pentru interior. în formă de inimă. .

Floarea flamingo Anthurium scherzerianum  Originară din America de Sud Se poate înmulţi prin seminţe sau divizare Înfloreşte vara  .

diametrul 50 cm.   Frunze colorate Caladium bicolor hibrid Originara din America de Sud Familia Aracee Înaltimea 20-40 cm. Nu trebuie expuse la soare Reproducerea se face prin prelevarea de lastari bazali pe care planta îi produce în perioada februarie-martie .

  

Iarba de chiparos Cyperus sp. Face parte din familia Ciperacee Înălţime 60-180 cm Reproducere prin divizare, butăşire sau însămânţare Originară din pădurile tropicale şi sibtropicale

Planta o frunză Spathiphyllum sp. plantă cu aspect de tufă, decorativă prin frunzele sale lungi, lanceolate, de culoare verde-strălucitor şi florile alb-crem, deosebit de elegante. Suportă penumbra şi solicită umiditate abundentă în sol şi atmosferă.

 

Tillandsie Tillandsia sp. Face parte din familia Bromeliacee, infloreste in perioada de vara Florile dureaza putin in timp, in schimb bracteele viu colorate persista mai multe saptamini. Reproducere prin divizare

Floarea de ceară Hoya
  

Plantă cu aspect căţărător. Înfloreşte vara Florile sunt în formă de stea, ceroase şi persistă întregul anotimp. Reproducere prin însămânţare sau butaşi.

Găina grasă Sedum morganianum    Familia Crassulacee Decorativa prin frunzele carnoase si florile in forma de stea Reproducere prin seminte sau butasi .

Kalanchoe Kalanchoe manginii     Face parte din familia Crassulacee Decorativa prin frunze si flori Infloreste in general primavara Reproducere prin butasi .

Potos cu pete Scindapsus pictus    Familia Aracee Plante cu aspect agatator. lucioase de culoare verde inchis Reproducere prin butasi sau divizare. . catarator Frunze in forma de inima.

Dracena Dracaena sp.    Decorativă prin frunze însă exemplarele adulte pot produce vara şi flori Origine: Africa tropicală. insulele Canare Reproducere prin butaşi sau seminţe .

Liliac verde Chlorophitum comosum    Face parte din familia Gigliacee Înaltimea 25 cm. diametrul 30 cm. Necesita udare abundenta Trebuie protejata de expunerea directa la soare .

plantele au creştere arbustivă.5m şi are mare capacitate de lăstărire. sunt pieloase. tulpina creşte până la 1. .Pittosporium – Pittosporium   Acest gen cuprinde specii tropicale şi subtropicale. Elementul decorativ îl constituie în principal frunzele care prezintă un peţiol scurt. sunt verzi sau verzi variegat cu alb-galben. strălucitoare şi persistente.