-1

-

Tüdő-csatorna (Fei-Tüdő)
Kézi/Kari Nagy Yin Tüdő-csatorna Mu T 1, Shu Hh 13, Yuan Tü 9, Luo Tü 7, ( Shou Tai Yin Fei Jing) Xi Tü 6

Yin/Yang Yin

Elem Fém

Az aktivitás ideje 3.00 – 5.00

Pontok száma
11

Qi iránya Mellkasról kézre

-2-

T (Tüdő) csatorna: T 1 ZhongFu („csungfu”)

Tüdő

Mu

pont. Az első bordaközben, a kulcscsont hollócsőrnyúlvány (acromion) felé eső kiemelkedés alatt, 1 cunnal a kulcscsont alatt, 6 cunnal oldal felé a Befogadó csatornától T 2 YunMen egy mélyedésben, közvetlenül a kulcscsont akromiális kiemelkedése alatt, 6 cunnal oldalra a Befogadó csatornától T3 TianFu a m. biceps brachii laterális széle mentén, az elülső hónaljredőtől caudalisan 3 cunnal. Praktikusan szembenéző tenyér mellett előrelendítve a kezet, ahol az orr hegye érinti a felkart T4 XiaBai a felkaron, 1 cunnal a T3 alatt, a kétfejű karizom, (bi-ceps) radiális (orsócsont felé eső) oldalán T5 ChiZe Víz („csöcö”) a könyökhajlatban, a biceps inának radiális oldalán (m.biceps brachii) A pont jobban lokalizálható enyhén behajlított könyök mellett T6 KongZui („khungzuj”) Xi pont. A radiustól laterálisan, 7 cunnal a kéztőizület felett T7 LieQue („lietyhüe”) Luo pont. A radius processus styloideusától proximálisan, 1,5 cunnyira a csukló haránt barázdájától a könyök felé. Ha a két kéz mutató és hüvelykujj közét egymásba illesztjük, mindegyik kéz mutató ujja a másiknak a processus styloideusán nyugszik, a pont épp az ujj előtti mélyedésben van. Kulcspont Különleges cs.-nál. T8 JingQu Fém a processus styloideus radiin mediálisan, egy cunnal a kéztőizületi redő felett. T9 TaiYuan („tájjüán”) Yuan Föld pont. A csukló haránt barázdájában, a csukló verőér (artéria radiális) radiális oldalán levő mélyedésben, ami abdukált hüvelykujj esetén jobban tapintható).

-3-

T10 YuJi („jücsi”)Tűz a hüvelykujji párna (thenar) domborulatán az első kézközépcsont középpontjánál, a vörös és fehér bőr határán. T11 ShaoShang Fa pont („saosang) a hüvelykujj radiális oldalán, kb. 0, 1 cunnal proximálisan (a csukló felé) a körömágy szöglettől

Vastagbél-csatorna (DaChang-Vastagbél)
Kézi/Kari Fényes Yang Vastagbél csatorna ( Shou Yang Ming DaChang Jing)

Mu Gy 25, Shu Hh 25, Yuan Vab 4, Luo Vab 6, Xi Vab 7
Vab 1 ShangYang Fém pont („sangjang”) a mutatóujj radiális oldalán, 0,1 cunnal a csukló felé (proximálisan) a körömágyszöglettől Vab 2 ErJian Víz pont. A mutatóujj radiális oldalán, az ujj alapperc és a kézközépcsont alkotta izülettől disztálisan (az ujjhegy felé), a fehér és vörös bőr határán. A pontot enyhén behajlított ujj mellett kell megkeresni Vab 3 Fa pont SanJian A mutató-ujjon radiálisan, a capitulum ossis metacarpitól radiálisan Vab 4 HeGu („högu”) Yuan pont, Fa pont. Az 1. és 2. kézközépcsont közötti terület közepén, kicsit közelebb a 2. kézközépcsonthoz. Ha az egyik kéz hüvelykujjának körömperce és alapperce közti harántbarázdáját a másik kéz hüvelykujja és mutatóujja közötti hártya szélére helyezzük, az ujj csúcsa a pontra mutat

-4-

Vab 5 YangXi Tűz a kézhát radiális oldalán, a m.extensor carpi radiális longus, és a m.extensor pollicis brevis által határolt árokban (tabatie)

Yin/Yang Yang

Elem Fém

Az aktivitás időpontja 5. 00 – 7.00

Pontok száma 20

Qi iránya Kézről fejre

Vab 6 PianLi („pienli”) Luo pont. 3 cunnal a Vab 5 felett

-5-

Vab 7 WenLiu felett).

Xi pont a Vab 5 és Vab 11 pontokat összekötő vonalon, 5 cunnal a Vab 5

Vab 8 XiaLian a Vab 11-től disztálisan 4 cunnal GI (Vastagbél) csatorna: Vab 9 ShangLian a Vab 11-től disztálisan 3 cunnal Vab 10 ShouSanLi 2 cunnal a Vab 11 alatt a Vab 5-el összekötő vonalon Vab 11 QuChi („ csucsi”)Föld pont. Behajlitott könyök mellett a pont a könyök haránbarázdája laterális szélénél levő mélyedésben van, féluton a T5 és a felkarcsont (humerus) laterális epikondilusa között Vab 12 ZhouLiao a Vab 11 –től rézsút 1 cunnal craniodorzális irányba, a humerus közelében Vab13 ShouWuli a Vab 11-től proimálisan 3 cunnal a felkaron Vab14 BiNao a felső végtag külső oldalán, a m. deltoideus szélén, annak eredésétől kissé disztálisan Vab 15 JianYu („tyienji”) A felkar 90 fokos abductiojánál a vállizületen 2 kis besülyedés található, a keresett pont az acromion és a tuberculum majus humeri közötti vályulatban tapintható Vab 16 JuGu („csigu”) az acromion és a spina scapulae közti árokban Vab 17 TianDing a nyaki régióban, a m sternocleidomastoideushátsó szélén, a Vab 18-tól 1 cunnal disztálisan. Vab 18 FuTu a m sternocleidomastoideus sternális és costalis feje között, 3 cunnal a gégétől). Vab 19 HeLiao a nasolabiális redőben, közvetlenül az orrlyuk határa alatt Vab 20 YingXiang Végpont az orrkagyló szélétől 0,5 cunnal a nasolabiális redőben

-nak megfelelő helyen. Yuan Gy 42. fél cunnal a Gy 6 előtt . Xi Gy 34 Gy-1 ChengQi az orbita alsó csontos pereménél.-6- Gyomor-csatorna (Wei-Gyomor) Lábon futó Fényes Yang Gyomor csatorna Mu Bef 12. Gy-4 DiCang („ticáng”) a száj sarkától laterálisan közvetlen a Gy 3 alatt Gy-5 DaYing az alsó állkapocsszöglet előtt levő mélyedésben. a szemgolyó alatt. Gy-2 SiBai („szöpáj”)a foramen infraorb. (ZuYangMing WeiJing) Luo Gy 40. középen. a Gy 1 alatt 1 cunnal. Shu Hh 25. Gy-3 JuLiao az orrszárnyak alsó részén vízszintesen és az egyenesen előre tekintő pupillán áthúzott merőleges vonal metszőpontjában található.

-7- .

00 Pontok száma 45 Qi iránya Arcról lábra Gy-6 JiaChe („tyácse”) egy ujjnyival előre és felfelé az állkapocs alsó szöglettől. . összezárt fogsornál. Zárt fogsor mellett az izom kiemelkedésén található.masseter) tapad. a processus articularis mandibula előtt egy mélyedésben. Gy-7 XiaGuan („szjáguan”) az arcus zygomatikus alatt. ahol a nagy rágóizom (m. 00 -9.-8- Yin/Yang Yang Elem Föld Az aktivitás időpontja 7.

2 cunnal a középvonaltól laterálisan Gy-23 TaiYi a köldöktő craniálisan 2 cunnal. Gy-9 RenYing a prominentia laryngeától 1. intercostalis térben. 2 cunnal a középvonaltól laterálisan Gy-22 GuanMen a köldöktő craniálisan 3 cunnal. a mamilláris vonalon Gy-15 WuYi a második intercostalis térben. annak középpontjában Gy-14 KuFang az első intercostalis térben. 2 cunnal a középvonaltól.5 cunnal. Gy-12 QuePen a fossa supraclavicularis közepén. a Gy 15 pont alatt Gy-17 RuZhong a mellbimbó orientácios célra szolgál közepén.-9- E (Gyomor) csatorna: Gy-8 TouWei („tovej”) kb 0. a középvonaltól 4. annak mediális határa felett. illetve Bef 9től laterálisan . 2 cunnal a középvonaltól laterálisan Gy-20 ChengMan a köldök felett 5 cunnal. a mellbimbó alatt Gy-19 BuRong a köldök felett 6 cunnal. a m sternocleidomastoideus clavicularis és sternalis feje között.5 cunnal frontálisan és temporalisan a hajhatár által alkotott szöglet felett.5 cunnal laterálisan a m sternocleidomastoideus elülső határán. a Gy9 és Gy11 között középen. Gy-10 ShuiTu a pajzsporc magasságában a m sternocleidomastoideus elülső határán. 2 cunnal a középvonaltól laterálisan Gy-21 LiangMen a köldöktő craniálisan 4 cunnal. Gy-11 QiShe a clavicula felső szélén. a mamilla felett Gy-13 QiHu a clavicula alsó szélén.Csak Gy-18 RuGen az 5. a mamilláris vonalon Gy-16 YingChuang a harmadik intercostalis térben. 2 cunnal a középvonaltól laterálisan Gy-24 HuaRouMem a köldöktő craniálisan 1cunnal.

ill laterálisan 2 cunnal.. A külboka csúcsát a térdkalács külső alsó szögletével összekötő szakasz felezőpontja (köptető hatású) Gy-41 JieXi Tűz pont a lábhát és a lábszár találkozásánál. azaz Egyesülési pont 1 ujjnyival oldalra a sípcsont (tibia ) élétől és 3 cunnal a Gy 37 alatt Gy-40 FengLong Luo 8 cunnal felfelé a külső bokától (malleolus) . a 2. és 3. a középvonaltól laterálisan 2 cunnal Gy-27 DaJu a köldök alatt 2 cunnal. lábközépcsont és az ékcsont (cuneiformis) közötti mélyedésben. a patella felső laterális szélétől craniálisan 2 cunnyira egy kis mélyedésben Gy-35 DuBi a patella alatt . azaz Egyesülési pont 3 cunnal a Gy 35 alatt. ill. durván 1 cunnal oldalra a sípcsont (tibia) élétől. 3 cunnal a Gy 36 alatt. a gát magasságában. azaz Egyesülési pont 6 cunnal a Gy 35 alatt. 0. os metatarsale disztális része által határolt mélyedésben . a középvonaltól laterálisan 2 cunnal Gy-28 ShuiDao a köldök alatt 3 cunnal.extensor digitorum longus. egy ujjal oldalra a sípcsont (tibia) élétől Gy-38 TiaoKou („tyáoku”) a Gy37-től caudalisan 2 cunnal (vállfájdalom) Gy-39 XiaJuXu („szjátyüszü”) Alsó Nagy Üres Véb-el kapcsolatos He („ho”) pont.10 - Gy-25 TianShu a köldök közepétől 2 cunnal laterálisan Gy-26 WaiLing a köldök alatt 1 cunnal. Fa pont. a symphysis felső szélén Gy-31 BiGuan a spina iliaca anterior superior és patella laterális felső szélét összekötő vonalon. a középvonaltól. ha hüvelyk és mutató ujjunkkal oldalról átfogjuk a patellát (térdkalácsot). és m extensor hallucis longus) ina között. a pont a lefelé nyújtott középső ujj végénél található Gy-37 ShangJuXu („santyüszü”)Felső Nagy Üres Vab-el kapcsolatos) He („ho”) pont. kb. a Be 3 -tól laterálisan 2 cunnal Gy-30 QiChong a köldök alatt 5 cunnal. a középvonaltól. A lábhát legmagasabb pontján. a középvonaltól laterálisan 2 cunnal Gy-29 GuiLai a köldök alatt 4 cunnal. a külboka csúcsának magasságában Gy-42 ChongYang („csungjang”) Yuan pont. a ligamentum patellaetől laterálisan egy kis mélyedésben Gy-36 ZuSanLi He („ho”) pont. a m sartorius laterális oldalán levő mélyedésben Gy-32 FuTu a patella felső laterális szélétől craniálisan 6 cunnyira Gy-33 YinShi a patella felső laterális szélétől craniálisan 3 cunnyira Gy-34 LiangQiu Xi pont.5 cunnal a Gy 41 alatt Gy-43 XianGu Fa pont a 2. és 3. az ujjak és a nagylábujj hosszú feszítőizom (m.

) L-2 DaDu (nagyváros) Tűz pont (Yingforrás) (A talp-lábhát vonalon. a bütyök mögött) . Luo Lép 4. a lábfej és a talp bőrének határán) L-3 TaiBai („tájbáj”) (legnagyobb fehérség) Föld pont (Shu-patak)Yuan pont (A lábfej belső oldalán. vagy a nagylábujj bütyke előtt.1 cunnal a körömágy szögletétől Lép-csatorna (Pi-Lép) Lábon futó Nagy Yin Lép-csatorna ( ZuTaiYin Pi Jing) Mu M13. L-1YinBai („jinbáj”) Fa pont (Jing-kút)(A nagylábujj mediális oldalán a körömágy szögletnél.. a nagylábujj metatarsophalangeális izülete előtt.11 - Gy-44 NeiTing Víz pont a II. Xi Lép 8 Megjegyzés: Helytelen Lép-Hasnyálmirigy csatornának nevezni ma. a metatarsophalangeális izülettől proximálisan. lábujj külső (laterális) oldalán kb. Shu Hh 20. o. a lábfej mediális oldalán. Yuan Lép 3. mivel a hasnyálmirigyet nem tekintették külön szervnek Kínában (bár sok köze van a Lép funkcióhoz). lábujj közötti redő mögött fél cunnal Gy-45 LiDui Fém pont a 2. és III.

12 - ..

13 - Yin/Yang Yin Elem Föld Az aktivitás időpontja 9.00 Pontok száma 21 Qi iránya Lábról mellkasra L-4 GongSun („gunszun”) (oldalági kapcsolódás) Luo pont. átvezető pont a Gyomor vezetékhez (1 cunnal proximálisan a L-3-tól. a mediális boka alatti mélyedésben) . 00 – 11.. bütyök mögött 1 cunnal) L-5 ShangQiu Fém pont (Jing-folyam)(A mediális boka csúcsát és a tuberositas osis navicularist összekötő vonal középpontjában.

3 cunnal proximálisan a L 6 tól) L-8 DiJi („ticsi”) Xi pont (3 cunnal lejjebb a L9 YinLingQuantól. a tibia hátsó széle mögött) L-9 YinLingQuan (Yin dombi forrás)Víz pont („jinlintyuan”) Pangás indikátorhelye!! (A tibia mediális condylusának alsó határán. Ekkor a hüvelykujj vége éppen a keresett ponton nyugszik. hogy hüvelykujja a térd belső oldalán fekszik. a sípcsont hátsó élén.. a sípcsont hátsó éle és a musculus gastrocnemius (lábikraizom) közti mélyedésben L-10 XueXai („szueháj”) (Vér tengere) Behajlított térd mellett a pont 2 cunnal a térdkalács felső belső határa fölött középen. A pont felkeresésének másik módja. L-12 ChongMen (A symphysis felső szélén. a többi 4 ujj pedig proximál felé (comb irányába) néz. A belboka csúcsa fölött 3 cunnal. a négyfejű combizom(m quadriceps) mediális (belső) részletének (m. ha a beteg jobb kezét a bal térdére helyezi úgy. a középvonaltól 4 cun laterál). . L-11 JiMen (6 cunnal a L-10 felett. a l 10-t a L12-vel összekötő vonalon).14 - RP (Lép) csatorna L-6 SanYinJiao („szánjintyáo”) 3 Yin csatorna kapcsolódása. kb 4 cunnal a középvonaltól laterálisan (Bef-2 magasságában) L-13 FuShe (A symphysis felső széle felett. a tibia mediális condylusa alatt 5 cunnal. a belbokától a L-9-hez húzott vonal mentén) Terhesnél ne kezeljük! L-7 LouGu (A tibia hátsó szélén. vagy a L-12 felett 1 cunnal.vastus mediális) domborulatán helyezkedik el.

Sz-4: LingDao .Fém pont (Az ulna laterális szélén. intercostalis térben..LuoÖsszekötő pont (Egy cunnal a haránt csuklóredötől proximálisan. 6 cunnal a középvonaltól laterálisan L-18 TianXi a 4. a kéz orsocsonti hajlító izmának (m.Víz pont. 6 cunnal a középvonaltól laterálisan L-19 XiongXiang a 3. a Sz 7-től 1. 6 cunnal a középvonaltól laterálisan L-21 Dabao (nagy elrejtés). A 7. Xi Sz 6 Sz-1 : JinQuan A hónalj közepén . a középső hónaljvonalon. L-15 DaHeng Aa köldöktől 4 cunnal laterálisan L-16 FuAi az L15-től 3 cunnal craniálisan. a középvonaltól 4 cun laterál L-17 ShiDou az 5. intercostalis térben.az axilláristól mediálisan Sz-2: QingLing A felkar belső oldalán. Neuraszténia esetén L6-al kombinálva. 6 cunnal a hónalj közepe alatt Szív-Csatorna (Xin-Szív) Kézi/kari Kissebbik Yin Szív csatorna Mu Bef 14. a középvonaltól 4 cun laterál).15 - L-14 FuJie (A symphysis felső széle felett. . a humerus mediális epycondilusa (a felkarcsont alsó végének belső oldala) előtti mélyedésben található. Shu Hh 15. intercostalis térben. intercostalis térben. Yuan Sz 7. vagy a L-12 felett 4 cunnal.5 cunnal proximálisan) Sz-5: TongLi („tunli”) . Alkar zsibbadása esetén Vab-10-el.20 ZhouRong a 2.flexor carpi ulnaris) radiális (singcsont felöli) oldalán. 3 cunnal a könyök redötől proximálisan Sz-3: ShaoHai (kisebb tenger). ( ShouShaoYin XinJing) Luo Sz 5. Behajlított könyök mellett a pont a haránt könyökredő mediális (belső) végénél. a könyök felé). 6 cunnal a középvonaltól laterálisan L. intercostalis térben.

16 - Sz-6 : YinXi – Xi.5 cunnal) Yin/Yang Yin Elem Tűz Az aktivitás időpontja 11 00 – 13..pont (A Sz 7-től proximálisan 0. 00 Pontok száma 20 Qi iránya Mellkastól kézre .

Yuan Véb 4. 0. Luo Véb 7 .1 cunnal proximálisan a körömágy hüvelykujj felöli szögletétől). az os pisiforme és az ulna (egy kéztöcsont és az orsócsont) alkotta izület területén.csatorna ( ShouTaiYang XiaoChang(„sziaocshang”) Jing) Mu Bef 4. Shu Hh 27. a m flexor carpi ulnaris radiális széle melleti mélyedésben) C (Szív) csatorna Sz-8: ShaoFu (kisebb gyülekezőhely).Föld pont (A csukló tenyéri oldalának harántredőjén..Yuan. kézközépcsont között. Fa pont.Jing -Well pont.Tűz pont (A tenyéri felszínen 4.17 - Sz-7: ShenMen (lélek kapu) .ökölbe szorításnál a kisujj éppen rámutat a pontra) Sz-9: ShaoChong (kisebb kiáramlás). kb. Vékonybél-Csatorna (XiaoChang-Vékonybél) Kézi/kari Nagy Yang Vékonybél.5. Xi Véb 6..(A kisujj radiális oldalán.

kézközépcsont capituluma mögött.Fa pont Összefüggő pont (Ököl-be szoritott tenyérnél. A proc styloideus ulnaetól. Fém pont.Yuan Forrás pont. disztálisan. Véb-2: QianGu Viz pont Véb-3: HouXi . Fa pont (A tenyér ulnaris (singcsont felé eső) oldalán az 5. Vagy az 5.a kisujjizületi redőben) Véb-4: WanGu . V Véb-6: YangLao . egy kis mélyedésben a csuklóizü-leti redőben. a tenyér redő végpontjában.18 - Véb-1: ShaoZe -Ying-Well pont.ulnaetól -tól kicsit proximalisan és radiálisan A Yanglao (SI6) idős betegek esetén gyengülő látás kezelésére szolgál. a tenyérkülső élén. A proc styl.pont..Tűz pont. kézközépcsont proximális feje és az os hamatum és os pisiforme (kéztőcsont) közötti mélyedésben) Véb-5: YangGu . .Xi.

00 – 15.Luo Összekötő pont A Véb 6 és Véb 8 közötti vonalon. a csuklóizületi redötől 5 cunnyira) Yin/Yang Yang Elem Tűz Az aktivitás időpontja 13.19 - Véb-7 : ZhiZheng („csicseng”) ..00 Pontok száma 20 Qi iránya Kézről fejre .

Föld pont A könyökizület mögött.alsó határától 3 cun .proc spin.20 - Véb-8 : XiaoHai . behajlított karnál az olecranon és epocondylus mediális között Véb-9 : JianZhen A hátsó hónaljredő felső végétől 1 cunnal Véb-10 : NaoShu Az acromion alatt egy kis mélyedésben IG (Vékonybél) csatorna Véb-11 : TianZong A fossa infraspinalis középpontjában Véb-12 : BingFeng A fossa suprasinatus középpontjában Véb-13 : QuYuan A fossa supraspinatus mediális szélén Véb-14 : JianWaiShu Az 1 Th cs..

mast között. Luo Hh 58.5 cunnal laterálisan .Ülve kezelendő. Yuan Hh 64. Xi Hh 63 Hh-1: JingMing (szemvilágosító) Veszélyes pont.sternocleidomastoideus hátsó szélén.5 cunnal a H7 mögött . mivel igy megsérülhet a nyaki nagy verőér. 0. mivel a nyak nagy véredényei mellett található.cl. nem hátrafelé. Véb-18: QuanLiao .5 cunnal a H5 mögött Hh-7: TongTian 1.csatorna. Mediális szemzúgtól kissé mediálisan és craniálisan Hh-2: ZanZhu (bambuszgyűjtés) A szemöldök mediális végén Hh-3: MeiChong A Hh2 felett .5 cunnal dorsolaterálisan Véb-17 : TianRong . ( ZuTaiYang Pang GuangJing) Mu Bef-3. A külső szemzug alatt a járomcsont alsó szélében lévő mélyedésben Véb-19 : TingGong Enyhén nyitott száj esetén a tragus közepe és az állkapocs izület közötti mélyedésben Húgyhólyag-Csatorna (PangGuang-Húgyhólyag) Lábon futó Nagy Yang Húgyhólyag.a prominentia laryngeától 3.21 - Véb-15 : JianZhongShu A 7.5 cunnal a Hh 4 mögött . Hh-5: WuChu 0. Shu Hh 28.st.A Fej és a Nyak régiójában a legjobb érzéstelenítő pont.5 cunnal a H6 mögött Hh-8: LuoQue 1. A szúrást a mandulák irányába kell végezni.1 cunnal a hajhatár felett. Hh-6: ChengGuang 1... A sternocleidomastoideus belső oldalán található az állkapocs csonttal egy sikban. attol dorsalisan.nyakcsigolyától 2 cun laterálisan Véb-16 : TianChuang A m.Veszélyes pont.5 cunnal a hajhatár mögött. az állkapocsszöglet csúcsa és a m.kissé az elülső hajhatáron Hh-4: QuChai A középvonaltól 1.

Csontokra és porcra ható.)Vállfájdalomnál!!+Véb6 Hh-11 : DaShu Befolyásoló Pont.5 cunnal a hátsó hajhatár felett 0.. 1.3 cunnal a középvonaltól kétoldalt Hh-10: TianZhu a középvonaltól laterálisan 1. Az első hátcsigolya processus spinosusa alatti magasságban.22 - Hh-9: YuZhen a protuberancia occipitalis felsö határának magasságában 4 cunnal a Hh 8 mögött és alatt.5 cunnal a középvonaltól laterálisan .5 cunnal egy kis bemélyedésben)Elvisz mindenféle Külső Szelet(cúgot kapott pl. 1.

Th cs. tövisnyúlványának alsó határától Hh-16: DuShu Speciális pont viszketésre.5 cunnal oldalra a 5.5 cunnal oldalra a 4. (1. tövisnyúlványának alsó határától Hh-15: XinShu Sziv Shu pontja 1.5 cunnal oldalra a 3. Rekeszizom Shu pontja.5 cunnal oldalra a 2. 1. tövisnyúlványának alsó határától Hh-18: GanShu (Máj szállító) Máj Shu pontja. Hh-14: JueyinShu háti Shu pontja.5 cunnal oldalra a 12. Th cs. Shu pontja.5 cunnal oldalra a 11. Szb. Th cs.5 cunnal oldalra a 7. 1. Th cs. 1. tövisnyúlványának alsó határától Hh-20: PiShu Lép Shu pontja 1.23 - Hh-12 : FengMen 1. határától Shu pontja 1. tövisnyúlványának alsó határától Hh-21 : WeiShu – Gy. Th cs. Th cs. Th cs.5 cunnal oldalra a 6. tövisnyúlványának alsó határától Hh-17: GeShu Vér Befolyásoló pontja. Th cs. tövisnyúlványának alsó .5 cunnal oldalra a 9. Tövisnyúlványának alsó határától Hh-19: DanShu Eh. 1. Th cs. tövisnyúlványának alsó határától Hh-13 : FeiShu (Tüdő szállító) Tüdő háti tövisnyúlványának alsó határától) Shu pontja. 1. Th cs.5 cunnal oldalra a 10..

tövisnyúlványának alsó határától.5 cunnal oldalra a 4 L cs.5 cunnal oldalra az első Lumbalis cs.HM. tövisnyúlványának alsó határától Hh-25 : DachangShu .5 cunnal oldalra az 5 L cs.. L cs.5 cunnal oldalra a 3. tövisnyúlványának alsó határától . L cs. tövisnyúlványának alsó határától Hh23 : ShenShu – Vese határától Shu pontja 1.24 - Hh-22 : SanjiaoShu . tövisnyúlványának alsó Hh-24 : QuihaiShu 1. Shu pontja 1.Vab. a csípőlapát felső élének magasságában Hh-26 : GuanYuanShu 1. Shu pontja 1.5 cunnal oldalra a 2.

5 cunnal oldalra a középvonaltól . foramen sacrale magasságban. 1.. Shu pontja A második keresztcsonti csigolya foramenjének szintjében. a csipőcsont hátsó felső tüskéje(spina iliaca posterior superior)belső határa és a keresztcsont közötti mélyedésben Hh-29 : ZhongluShu A 3.5 cunnal oldalra a középvonaltól Hh-28 : PangGuangShu – Hh.25 - Hh-27 : XioChangShu – Véb.5 cunnal oldalra a középvonaltól. 1. 1. Shu pontja Az első keresztcsonti csigolya foramenjének szintjében.

a 2 ín közötti mélyedésben) Hh-40 (Hh54): WeiZhong (halati közép) –a hat Fontos Distalis pont egyike.. A haránt térdbarázda közepén.5 cunnal felfelé Hh-38: FuXi a fossa poplitea laterális részében . 1.00 -17:00 Pontok száma 67 Qi iránya Fejről a lábra Az összes gerinc menti panaszra. a m biceps laterális inának belső oldalán. A pontot hajlított térd mellett kell megkeresni Yin/Yang Yang Elem Víz Az aktivitás időpontja 15. a Hh 40-től 1 cun craniálisan Hh-39: WeiYang a térdhajlati redőben.5 cunnal oldalra a középvonaltól Hh-31: ShangLiao az első foramen sacraleban Hh-32: CiLiao a második foramen sacraleban Hh-33: ZhongLiao a harmadik foramen sacraleban Hh34: XiaLiao a negyedik foramen sacraleban Hh-35: HuiYang az os coccygeum vége alatt. Föld pont. a térdhajlatban a m biceps femoris (kétfejű combizom) és a m semitendinosus inai között. .0.5 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-36: ChengFu a comb hátsó felszinének középvonalában a farredő alatt Hh-37: YinMen a Hh 36 és Hh40 pontokat összekötő vonal felezőpontjától 1.26 - Hh-30: BaiHuanShu A 4 foramen sacrale magasságban.

hátcsigolya alatt. egyébbként a Hh 40 és a Hh60 pontokat összekötő vonal felezőpontjában Hh-58 : FeiYang.(0. a Hh 60 felett 3 cunnal Hh-60 : KunLun (Kunlun hegység) Tűz pont. Hh-59 : FuYang A külső boka felett és mögött.27 - Hh-41 : FuFen a 2.. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-52 : ZhiShi a második ágyéki csigolya alatt.Találkozási pont. 2 cunnal a Hh 40 alatt Hh-56 : ChengJin Hh55 és Hh57 pontokat összekötö vonal középpontjában Hh-57 : ChengShan Az alszár közepének magasságában . 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-48 : YangGang a 10 hátcsigolya alatt. kb 1 cunnal lefelé és oldalra a Hh57 ponttol. hátcsigolya alatt. a szárkapocscsont(fibula)hátsó határán. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-47 : HunMen a 9 hátcsigolya alatt. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-55 : HeYang a Hh40 és 57 pontokat összekötö vonalon. a malleolus V (Húgyhólyag) csatorna . 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh54 : ZhiBian a negyedik sacralis csigolya alatt. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-44 : ShenTang 5 hátcsigolya alatt. A külső boka csúcsát és az Achilles ínt összekötő vonal középpontjában Hh-61 : PuShen A külső bokától dorsalisan és caudalisan 1. gastrocnemius két hasa között. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-49 : YiShea 11 hátcsigolya alatt. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-53 : BaoHuang a második sacralis csigolya alatt. hátcsigolya alatt. a m.a gastrocnemius izom oldalsó elülső határán.5 cunnal a Hh 60 alatt Hh-62 : ShenMai (szétterjedő vezeték). 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-43 : GoaHuang a 4 hátcsigolya alatt. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-51 : HuangMen az első ágyéki csigolya alatt.5 cunnal a külboka alatt. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-42 : PoHi 3.Luo-7 cunnal a Hh60 felett. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-45 : YiXi 6. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-50 : WeiCang a 12 hátcsigolya alatt. 3 cunnal a középvonaltól laterálisan Hh-46 : GeGuan 7 hátcsigolya alatt.

Rohamszerü tünetekkel jelentkező betegségek esetén a Véb3al.Az 5. Xi V 5 .Fa pont.5 cunnal és elöbbre. lábközépcsont fejétől laterálisan és mögötte.Csatorna (Shen-Vese) Lábon futó Kissebbik Yin Vese csatorna (ZuShaoYin Shen Jing) Mu Eh25. Meniere betegség (forgó jellegüszédüléssel jár).Viz pont.egy kis mélyedésben. Hh-63: JinMen A külbokától caudalisan és ventralisan.. az 5.28 - laterális alsó határán. Fém rális szöglete mellett pont. a thalus és os cuboideum közötti mélyedésben Hh-64: JingGu Yuan pont. lábközépcsont és az 5 ujj alapperc közötti izülettől disztálisan és kissé lefelé levő mélyedésben Hh-67: ZhiYin (legkülső Yin). Shu Hh 23.a külboka alsó szélétől 0.A kisujj lateproximális köröm- Vese . Luo V 4. Yuan V3. Hh-66: TongGu . lábközépcsont tuberositásátol proximálisan Hh-65: ShuGu .(Az 5. Fa pont A láb laterális szélén. vagy a Hh 60 alatt 1.Jing-Well pont.5 cunnyira levő mélyedésben).

vagy a L 6 tól 1 cunnal hátrább és lejjebb V-8 : JiaoXin A tibia mediális szélénél.a malleolus med. vagy 1 cunnal a belbok alatt. Fa pont (A talp közepén helyezkedik el.. Ha vizelet elcsöpög Vese 3 és 6. a II-III metatarsus között.(A malleolus mediális és az Achilles ín közötti vonal felénél) Megdagadt láb esetén nehéz a járás: Hh60 + Hh62 +V3 V-4: DaZhong („tácsong”) Luo pont(Az Achilles ín sarokcsonthoz való tapadásánál levő kis mélyedésben) V-5 : ShujQuan („szüjcsián”)(vízforrás) Xi pont A Vese 3 –tól 1 cunnal lejebb. Föld pont. Vagy a talpmélyedésben találjuk a pontot a nagylábujj alapja és a sarok közötti távolság harmadánál) V-2 : RanGu Tűz pont ( A mediális bokától caudalisan. a margo mediális tibié-től 2 cunnal dorsálisan . a tuberositás calcaneitől mediálisan találjuk a pontot V-6 : ZhaoHai („zsáoháj”) A mediális boka alsó szélétől egy kis bemélyedésben. az os tibiális és az Achilles ín között. a belboka csúcsával egy vonalban.29 - V-1: („juncsiáng) YongQuan Jing-Well pont. felett 2 cunnal V-9 : ZhuBin A V6 felett 5 cunnal. az os navicularétól caudalisan és disztálisan fekvő mélyedésben) V-3: TaiXi (nagy vízforrás) Yuan pont. Rohamszerü betegség tünetei esetén:V3+Gy40+Szb6+Bef 14 V-7 : FuLiu Fém-pont A V3-tól 2 cunnal fölfelé..

ZhongZhu A köldöktöl disztálisan1 cunnal.5 c-al a középvonaltól V-12: DaHe A V11 felett 1 cunnal V-13: QiXue V11 felett 2 cunnal V-14: SiMan A V11 felett 3 cunnal V-15: Hasi. a középvonaltól 2 cun laterálisan -23 : ShenFeng Az 4.. a középvonaltól 2 cun laterálisan . a M8 ponttal egyvonalban. intercostalis térben.30 - V-10: YinGu Viz pont Ha behajlítjuk a térdet . intercostalis térben.semitendinosus és semimembranosus inai között V-11: HengGu A symphysis felső szélén . 0. a m.5 cunnal laterálisan V-17 : ShangQu A V 16 felett 2 cunnal V-18: ShiGuan A V 16 felett 3 cunnal V-19: YinDu A V 16 felett 4 cunnal V-20: FuTongGu A V 16 felett 5 cunnal V-21: YouMen A V 16 felett 6 cunnal V-22 : BuLang Az 5. a középvonaltol 0. a pont a fossa poplitea mediális oldalán van.5 cunnal laterálisan V16: HuangShu A köldöktöl 0.

a középvonaltól 2 cun laterálisan V-27 : ShuFu A clavicula alsó szélénél.31 - V-24 : LingXu Az 3. intercostalis térben.. intercostalis térben. . a középvonaltól 2 cun laterálisan V-25 : ShenCang Az 2. a középvonaltól 2 cun laterálisan V-26 : YuZhong Az első intercostalis térben. a középvonaltól laterálisan 2 cunnal A Shufu (K-27) ponttól a Yin Életenergiája a Tianchi (T-1) felé áramlik.

32 - Yin/Yang Yin Elem Víz Az aktivitás időpontja 17.00 Pontok száma 27 Qi iránya Lábról mellkasra .00 – 19..

33 - V (Vese) csatorna Szívburok . Xi Szb 4 .Csatorna (XinBao-Szívburok) Kézi/Kari Fogyó Yin Szívburok csatorna Shou JueYin XinBao Jing Mu Bef 17. Yuan Szb 7.. Luo Szb6. Shu Hh 14.

17-től 5 cun laterál) Szb-2: TianQuan (2 cunnal lennebb a hónaljredő szélétől. Fa pont A 3 ujj körömpercének tenyér oldalán középen. Szb-7: DaLing (Nagy halom)Yuan pont Föld pont A csuklóhajlatban találjuk a pontot a m flexor carpi radiális és palmaris longus iközött) Szb-8: LaoGong (munkacentrum)Tűz pont A tenyéren a 2 és 3. bordaközben.34 - Szb-1: TianChi (1 cun laterál a mellbimbótól a 4. a hat fontos distalis pont egyike.LuoÖsszekötő pont A csuklóizületi redő középponttól 2 cunnal kraniálisan a m flexor carpi radiális és palmaris longus iközött.biceps brachii inától ulnárisan Szb-4: XiMen . SzbP-9: ZhongChong (Központi csomópont) Jing-Well pont. metacarpus között ökölbe zárt tenyérnél a 3 ujj végénél.a biceps fejek közti mélyedésben) Szb-3: QuZe („csujcö”) .pont A csuklóizületi redő középponttól 5 cunnal kraniálisan a m flexor carpi radiális és palmaris longus iközött Szb-5: JianShi (köztes küldött) - Fém pont (A csuklóizületi redő középponttól 3 cunnal kraniálisan a m flexor carpi radiális és palmaris longus között) Kézen levő Yin cs-k összekötő Luo pontja MC (Szívburok) csatorna Szb-6: NeiGuan (belső átjáró). a Bef.Viz pont A könyökhajlat harántredőjében van. a m.Xi. . Angina pect a Gy 36-al.. 3mm-el a körömvégtől.

.35 - Yin/Yang Ying Elem Tűz Az aktivitás időpontja 19.00 Pontok száma 9 Qi iránya Kézről mellkasra .00 – 21.

Xi Szb 4 HM-1: GuanChong JingWell pont.(A Hm 6-tól 0. ext. az áthajlástól 0.. A kézháton a csuklóizületi redő középpontjától ulnárisan.digitorum communis inától ulnárisan HM-5: WaiGuan (külső átjáró) Luo pont Az alkar dorzális felszínén 2 cunnal feljebb a csuklóredötől. behajlított könyök mellett keletkező kis mélyedésben) .A 4. 3 cunnal feljebb a csuklóredötől. a körömbázis ulnáris . Hm 6 felett 1 cunnal. Szorulás! Kézzsibbadás HM-7 : HuiZong Xi-Cleft pont.-5. zárt ököl mellett kell meghatározni (Oldalt fáj a fej) HM-3: ZhongZhu (köztes kissziget) Fa pont. metacarpus közötti résben. Shu Hh-22. Luo Szb 6. egy kis mélyedésben. ujj közötti redőben. Kézháton a 4. a metacarpophalangeális izülettől proximálisan (Zongorista kézfájdalom) HM-4: YangChi Yuan pont. a m.36 - Hármas Melegítő .-5.Csatorna Kézi/Kari kisebbik Yang Hármas Melegítő-csatorna Shou ShaoYang San JiaoJing Mu Bef -5.5 cunnyira proximálisan. Yuan Szb 7.körömpercen.laterális részén HM-2: YeMen Viz pont. a radius és ulna között) HM-6 : ZhiGou Tűz pont.5 cun ulnárisan) HM-8 : SanYangluo Kézi Yangok Összekötő Luo pontja .(Közvetlenül az olecranon felett.4. Fém pont.vagy a voláris csuklóizületi redötől 4 cun proximálisan a radius és ulna között HM-9 : SiDu Az olecranon alatt 5 cunnal az ulna és radius között HM-10 : TianJing Föld pont. gyürüsujjon.

37 - HM-11 : QingLengYuan 1 cunnal a HM 10 felett ..

38 - HM-12 : XiaoLuo A felkar dorsalis felszínének középvonalán.00 – 23. kb 1 cunnal a Vab 15 mögött ..00 Pontok száma 23 Qi iránya Kézről fejre HM (Hármas Melegítő) csatorna HM-13 : NoHui A felkaron a hátsó hónaljredő végétől 2 cunnal laterálisan HM-14 : JianLiao (válli lyuk) Az acromion hátsó alsó szélén.6 cunnal az olecranontól proximálisan Yin/Yang Yang Elem Tűz Az aktivitás idópontja 21.

Szúrás zárt szájnál! Eh. Shu Hh-19. Xi Eh 36 Eh.2: TingHui Az incisura intertragica elött.1: TongZiLiao 0.a msternocleidomastoideus hátsó szélén. az articulatio temporomandibuláris hátsó mélyedésében.az angulus mandibulae magasságában HM-17 : YiFeng (szélfogó)a processus mastoideustól ventralisan és caudalisan egy kis mélyedésben HM-18 : QinMai a fül mögött .csatorna (Zu Shao Yang DanJing) Mu Eh-24.39 - HM-15 : TianLiao A scapula felső szögleténél. Yuan Eh 40. Luo Eh 37.5 cunnal a laterális orbita-szöglettől laterálisan Eh.felett pájszli mögött.3: ShangGuan Az arcus zygomaticus felsö szélén levő mélyedésben. a hajhatáron Endokrin pont HM-21 : ErMen tragus felső széle elött Szúrás enyhén nyitott szájnál HM-22 : Fül-HeLiao os zygom. Eh 4 a pájszli elött HM-23 : SiZhuKong a pont a szemöldök külső szélénél Epehólyag-Csatorna (Dan-Epehólyag) Lábon futó Kisebbik Yang Epe . közepén HM-19 : LuXi a Hm 18 felett 1 cunnal HM-20 : JiaoUn az auricula csúcsa felett..Erőteljes manip.Eh 21 alatt 1 cunnal HM-16 : TianYou A processus mastoideustól dorsalisan és caudalisan. a proc mast.süketséget okoz! .

nikotinizmus okozta fejfájás. Eh.5 cunnal az Eh 8 mögött a fülkagyló felett Eh-10: FuBai 1 cunnal az Eh 9 alatt és mögött..7: QuBin A fül csúcsa elött 1 cunnal a hajhatáron Nikotinizmussal járó fejfájás Eh.8: Shuaigu 1. tünetek.40 - Eh.5 cunnal a hajhatár felett.5: XuanLu A Gy8 és Eh7 pontokat összekötö vonal felezőjében.4: HanYan A regio temporalis hajhatárán.9: TianChong 0. 0. a hajas fejbőrön a fülkagyló csúcsa felett közvetlenülAlk megv.6: XuanLi A Gy8 és Eh7 pontokat összekötö vonal ¾énél Eh.5 cunnal a Gy 8-töl disztálisan Eh.a processus mastoideus mögött . 1 cunnal a Gy 8-tól disztálisan Eh.a processus mastoideus felett és mögött Eh11:Feji QiaoYin Az Eh 10 és Eh12 közti középvonalon.

a középső hónaljvonalon.sternocleidomastoideus) és a csuklyásizom (m. a laterális hajhatárnál Eh-14: YangBai fej megvilágítója)(A szemöldök középpontja felett. illetőleg egyenesen előretekintésnél a pupilla felett 1 cunnal Eh-15: Head-LinQi Egyenesen előretekintésnél a pupilla felett. a protuberancia occipitalis externa laterális részén Eh-20: FengShi (Szél tava) a nyakon. és kissé oldalra a M14 től).5 cunnal az Eh 20 felett. a negyedik intercostalis térben Eh-23: ZheJin 1 cunnal az Eh 22 elött Eh-24: RiYue Eh Mu pontja. borda porca között.Epehólyag Speciális Alarm pontja.Gy36. megfázás esetén a Vab 4. a váll magasságában Eh-22: YuanYe A hónaljgödör középpontjától 3 cunnal. M-3 Fejlődésben visszamaradt gyermekek agyi érését serkenti. Szédülés.illetőleg mögött Eh19: NaoKong 1.5 cunnal az Eh 16 felett Eh-18: ChenLing 1.41 - Eh-12: Feji WanGu A processus mastoideus mögött és alatt.5 cunnal a természetes hajhatáron belül Eh-16: MucHuang Az Eh 15től felfelé 1 cunnal Eh-17: ZhengYing 1.A hát középvonala és az acromion közti középpont. Kor 14 pontokkal.. Magas RR esetén:Vab 11. Eh21: JianJing. 0. és 8. egy kis mélyedésben Eh-13: BenShen A regio frontálisban.Csuklás!! . nyakszirtcsont alatt a fejbiccentő izom (m. egy bordaközzel lentebb.trapezius) közötti mélyedésben.Az emlöbimbó alatt a 7.5 cunnal az Eh 17 felett.(Fontos hányingernél hányásnál.

5 cunnal az Eh 27 alatt . A 12.42 - Eh-25: JingMen V Mu pontja. borda szabad végének also határán) (Húzó fájdalom inquinalis területen Eh-26: DaiMai Az elülső honaljvonalon a köldök magasságában Eh-27: WuShu A spina iliaca anterior superior elött Eh-28: WeiDao 0..

.amikor a beteg egyenesen áll.így a trochantert könnyen ki lehet tapintani. combját 90 fokos szögbe behajlitani. Eh-31: FengShi A comb laterális felszínén.Célszerű a betegeket oldalra fektetni. spina iliaca anterior superiort és a trochanter majort összekötő vonal középpontjában Eh-30: HuanTiao A trochanter major mögött egy kis mélyedésben.a combjához simuló kéz középső ujjának csúcsánál Eh-32: Femur-ZhongDu 2 cunnal az Eh 31 alatt Eh-33: XiyangGuan A femur epicondylus laterálisátol craniálisan egy kis mélyedésben .43 - Eh-29: Femur-JuLiao 3 cunnal az Eh 28-tól dorsálisan.

Föld pont. tejtermelés stimuláló.44 - Eh-34: YangLingQuan (Yang dombi forrás). A laterális boka felett 5 cunnal.00 Pontok száma 44 Qi iránya Fejről lábra Eh-37: GuangMing (szemünk fénye) Luo pont. Szoptató anyák hát fájdalma AV bénulás.00 – 1.Az izmok és inak Befolyásoló pontja. Szemproblémák..Alsó He(„ho”) pont A szárkapocscsont (fibula) alatt –előtt található mélyedésben A haránt csikolt izmok görcsét oldja Eh-35: YanJiao A malleolus laterális felett 7 cunnal a fibula elülső határán Eh-36: WaiQui („vájcsu”) Xi pont (Eh 35 mögött 1 cunnal) Távoli pontja az akut nyaki fájd Yin/Yang Yang Elem Fa Az aktivitás időpontja 23. Térdfájdalom!! Szürkehályog esetén Gy 1+ Eh 20 . a fibula hátsó szélén).

csontvelő befolyásoló pontja.Tűz pont. A laterális boka felett 3 cunnal. A laterális boka felett 4 cunnal. a fibula hátsó szélén Eh-39: XuanZhong .Migrén esetén Eh 20 és -43 pontokkal . a fibula hátsó szélén)..45 - Eh (Epehólyag)-csatorna Eh-38: YangFu .

Xi M 6 M.csatorna Mu M14. és 5.1: Dadun . A külső boka alatt és előtt levő mélyedésben.inának latzerális oldalán. az ujjak közötti hártya szélétől proximálisan Eh-44: Láb-QiaoYin-Fém pont A 4.A mediális boka elött 1 cunnal. Fa pont.2: Xiangjian-(menet közbeni hézag) Tűz pont.Fém pont.3: Taichong (Nagy átjáró)-Yuan-Forrás (Fő) pont. lábközépcsont között . 0. lábujj között. lábujj laterális felső körömágyszöglete mellett és felett Máj-Csatorna (Gan-Máj) Lábon futó Fogyó Yin Máj.Fa pont. (Zu Jue Yin Gan Jing) Luo M 5. kb 0.Jing-Well pont.(A 4.A negyedik ötödik lábközépcsont között elhelyezkedő kis gödörben).1 cunnal a körömágy kisujj felé eső szélétöl) M.5 cunnal az Eh 41 elött Eh-43: XiaXi . Eh-41: Zu-LinQi∗ -Fa pont. a musc. Az első és második lábközépcsont találkozásától disztálisan levő mélyedésben M.extensor digit. Az első és második lábujj között az ujjak közötti hártya szélétől proximálisan M.4 : Zhongfeng. a m extensor hallucis longus és a m.Yuan-Forrás pont.46 - Eh-40: QiuXu . Szemproblémáknál. Eh-42: DiwuHui A 4.. Yuan M3. 5.Víz pont.(A nagylábujj körömperce szögletétöl oldat. tibialis anterior inai között .long. Shu Hh18. ∗Vagy Lingqi.(izomsorvadásnál fontos). Föld pont.

(védőernyő kapuja) LÉP-Mu. hátrafelé és a térd mediális oldalán tapadó izmok inainak határa fölött M. 1 cunnal az L9 pont mögött M.47 - M.(A térdizület mediális-belső oldalán. behajlított kar esetén a könyök vetületében) . a tibia mellett (a boka és a mediális tibiafej közti közép) M. Testhez szorított. hajlított térd mellett a tibia mediális condylusától. a tibia mediális felszínén. repülő borda szabad vége alatt. Zang Szervek Befolyásoló pontja. 2.7: Xiguan A tibia condylus mediálisától posteroinferior.9: Yinbao A femur epicondylus mediálisa felett 4 cunnal. annak mediális határa közelében M.6: Zhongdu -Xi-Cleft pont A mediális boka felett 7 cunnal.5: Ligou Luo-Összekötő pont A mediális boka felett 5 cunnal. (a sipcsont belső felső vége). adductor longus laterális része.(A 11.8: Qugua („csü-csüen”)Víz pont.5 cunnal a középvonaltol laterálisan M-13 : Zhangmen. a Gy 30 alatt 3 cunnal) M-11 : Yinlian (A Gy 30 alatt 2 cunnal M-12 : Jimai A tuberculum pubicumtól laterálisan és alatt.. a musculus sartorius és m vastus mediális között M-10 : Femur-Wuli A m.

48 - M-14 : Qimen .5 cunnal a középvonaltól) .Máj Mu pontja.. 6 cunnal a köldök felett és 3. bordaközben . A 6.

00 Pontok száma 14 Qi iránya Lábról mellkasra ..49 - Yin/Yang Yin Elem Fa Az aktivitás idópontja 1.00 – 3.

.50 - M (Máj) csatorna Du Mai (Kormányzó)-Csatorna Hátsó középső-(Kormányzó) csatorna .

5 cunnal a hajhatáron belül található mélyedésben) Du-16 : FengFu (Közvetlen a nyakszírtcsont külső domborulata alatt.5 cunnal a középvonalban) Du-19 : HouDing ( A Kor 18 felett 1.5 cunnal a Kor 16 alatt.. a Hh11-ponttal egy voalban) Du-14 : DaZhui (nagy csigolya)(„tá-csui”)( A 7. nyakcsigolya (vertebra prominentia) tövisnyúlványa és az első háti csigolya tövisnyúlványa között.Luo-összekötő pont (Az os coccygeum és az ánus közötti vonal közepén) Du-2 : YaoShu (A hiatus canalis középpontjában) Du-3 : YaoYangGuan (deréki Yang)(A negyedik lumbalis csigolya tövisnyulványa alatt) Vese Yang hiány esetén Isiásznál:Kor-3+Hh-23+Eh-30+ Hh-40 Du-4 : MingMen (élet kapuja)(A 2 ágyéki csigolya tövisnyúlványa alatt) Feltölti a Vese Yint Du-5 : XuanShu (Az első lumbalis csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-6 : JiZhong (A 12. Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-7 : ZhongShu (A 10 Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-8 : JinSuo (A 9 Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-9 : ZhiYang (A 7 Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-10 : LingTai (A 6 Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-11 : ShenDao (Az 5 Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Du-12 : ShenZhu (A 3 Th csigolya tövisnyúlványa alatt) Asztmánál: Kor 12+Hh13+Bef 17+Kor 14 Du-13 : TaoDao (Az első Th csigolya tövisnyúlványa alatt. 0. a kétoldali csuklyásizom (m. 0. Du-17 : NaoHu ( A protuberancia occipiztálistól felfelé 1.51 - Du-1 : ChangQiang .trapezius) tapadása közti mélyedésben).5 cunnal a középvonalban) . megközelitőleg a váll magasságában) Influenzánál:Vab 11+Hm5+Vab4+Hh13+Kor 14+Vab 20 Du-15 : YaMen (A hátsó középvonalban.5 cunnal a középvonalban) Du-18 : QiangJian (A Kor 17 felett 1.

a has középvonalában). Du-27 : DuiDuan (A philtrum csúcsán) Du-28 : YinJiao (A frenulum labii maxillaris gyökerén) Ren Mai (Zsen máj) csatorna akupunktúrás pontjai: Elülső középső (Befogadó) csatorna 24 pontja van Ren-1 : HiYin (az ánus és a scrotum. 4 cunnal a köldök alatt.Hh Mu ( Az elülső középvonalban.52 - Du-20 : BaiHui (100 találkozója)( A kiskutacsban . Ren-6 : QiHai (Az elülső középvonalban.5 cunnal) Jing-Well pont Du-25 : SuLiao (Az orrcsúcson) Du-26 : ShuiGou. kicsivel a philtrum (ajakbarázda) közepe felett.1 cunnal a symphysis pubis (szeméremcsont) felső határa fölött) Ren-4 : GuanYuan – Véb Mu (A has elülső középvonalában.5 cunnal a köldök alatt) Ren-7 : YinJiao (1 cunnal a köldök alatt a has középvonalában) Ren-8 : ShenJue vagy Shenque (köldök közepén) Ren-9 : ShuiFen (Az elülső középvonalban. 3 cunnal a köldök alatt) Ren-5 : ShiMen – HM Mu (A köldök alatt 2-cunnal.a vulva hátsó comissurája közötti közép Ren-2 : QuGu (a középvonalban a symphysis felső szélén) Ren-3 : ZhongJi („csungtyi”) . 1. ill.a természetes hajhatártól 5 cunnira. vagy RenZhong (vízárok)(Az orr alatt..5 cunnal a középvonalban) Du-22 : XinHui ( A Kor 19 elött 3 cunnal a középvonalban) Du-23 : ShangXing (A középvonalban a homloki hajhatár felett 1 cunnal) Du-24 : ShenTing (A középvonalban a homloki hajhatár felett 0.A fejtető legmagasabb pontja) Du-21 : QianDing ( A Kor 20 elött 1. 1 cunnal a köldök felett) . vagy az orr ajak redő felső harmadoló pontja).

a has középvonalában) Ren-17 : ShanZhong – Szb Mu. az emlőbimbó között.( Az elülső középvonalban. (Az elülső középvonalban. 5 cunnal a köldök felett) Ren-14 : JuQue (jü-csüe) .53 - Ren-10 : XiaWan (Az elülső középvonalban. 4 cunnal a köldök felett) Ren-13 : ShangWan (Az elülső középvonalban.. a test középvonalában) Ren-19 : ZiGong (A 2.a szegycsont feletti mélyedés közepén) Ren-23 : LianQuan (A prominentia laryngis felett. az első borda eredésének magasságában) Ren-22 : TianTu (Az elülső középvonalban . bordaköz magasságában) Ren-18 : YuTang (A 3. a test középvonalában) Ren-20 : HuaGai (A középvonalban 1 cunnal craniálisan a Bef 19-töl a manubrium és corpus sterni közötti vonalon) Ren-21 : XuanJi (A középvonalban manubrium sternin.A Szív Alarm (Mu-Front) pontja. 3 cunnal a köldök felett) Ren-12 : ZhongWan (csung-van) – Gy Mu.5 cunnal a Bef 17 alatt. intercostalis rés magasságában.Luo-Összekötő pont. (Az elülső középvonalban.(Processus xyphoideus csúcsán) Ren-16 : ZhongTing (1.az 5. A légzőrendszer befolyásoló pontja. A Fu Szervek Befolyásoló pontja. intercostalis rés magasságában. 2 cunnal a köldök felett) Ren-11 : JianLi (Az elülső középvonalban. 6 cunnal a köldök felett) Ren-15 : JiuWei . a 4.az os hyoideum felső szélének mélyedésében) Ren-24 : ChengJiang (tyen-tyián) (Mentolabiális árok közepén) Melléklet: . intercostalis rés magasságában.

17:00 17:00 . Yin/Yang Yin Yang Yang Yin Yin Yang Yang Yin Yin Yang Yang Yin Elem Fém Fém Föld Föld Tűz Tűz Víz Víz Tűz Tűz Fa Fa Gyomor Lép Szív Vékonybél Húgyhólyag Vese Szívburok Három-Melegitő Epehólyag Máj Lu/Lu/P Li/Di/Gi St/Ma/E Sp/Mp/Rp H/H/C Si/Due/Ig Ub/Bl/V Ki/Ni/R P/Hk/Mc Sj/De/Tr Gb/Gb/Vb Liv/Le/F .21:00 21:00 .15:00 15:00 ./Fr.11:00 11:00 .3:00 Megnevezés Tüdő Vastagbél Аng.7:00 7:00 .13:00 13:00 .9:00 9:00 .5:00 5:00 ./Ném.23:00 23:00 ..54 - 12 – fő (páros) csatorna Energia telitettség ideje 3:00 .19:00 19:00 .1:00 1:00 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful