P. 1
Lucrare de diploma - ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU CANCER MAMAR

Lucrare de diploma - ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU CANCER MAMAR

|Views: 2,939|Likes:
Published by marius_alex_32
Lucrare de diploma , licenta ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU CANCER MAMAR
Nota 10
Lucrare de diploma , licenta ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU CANCER MAMAR
Nota 10

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: marius_alex_32 on Feb 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $99.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

10/29/2015

$99.00

USD

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII,TINERETULUI ŞI SPORTULUI ŞCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „ FUNDENI”

PROIECT DE ABSOLVIRE
ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU CANCER MAMAR

COORDONATOR PROF:

ABSOLVENT

2012

Pagina 1 din 40 1

CUPRINS

Capitolul I: Întroducere.Istoric..............................................................4 Capitolul II: Anatomia si fiziologia sânului............................................5 Capitolul III: Cancerul de sân..................................................................7 Capitolul IV: Cazul I..............................................................................29 Cazul II..............................................................................32 Cazul III............................................................................35 Bibliografie.............................................................38

Pagina 2 din 40 2

motto: “ Chirurgia înseamnă manoperă, lucru de mână, orice om se serveşte de mâinile sale, dar chirurgie înseamnă mână care lucrează pentru a vindeca.” PaulValery

MOTIVAŢIA LUCRĂRII În România de azi, cancerul mamar capata o amploare îngrijoratoare. Si totusi nu s-au elucidat o multime de probleme atât medicale cât si psihologice, legate de aparitia, evolutia si terapia bolii. Daca esti femeie si treci de o anumita vârsta începi deja sa îti pui întrebari: oare nu voi avea si eu asemenea probleme? Ce se întâmpla însa atunci când cineva este diagnosticat cu cancer mamar? În afara evolutiei bolii asupra fizicului se mai poate înregistra si un impact asupra psihicului. Acest impact se releva atât la persoana diagnosticata cu cancer mamar – aparând întrebarea daca are si ce sanse are de a supravietui – cât si la aceea care a fost operata – înregistrându-se adesea efecte în plan psihologic: scaderea stimei de sine, sentimentul inutilitatii. Am pornit în elaborarea lucrarii de la ideea ca în ce priveste personalitatea, la persoanele diagnosticate cu cancer mamar au loc procese psihice complexe legate de rolul de bolnav si atitudinea fata de aceasta situatie, acceptarea bolii, regresia afectiva si comportamentala, ideea mortii, exprimat prin capacitate de rationament moral, internalizarea valorilor si regulilor socio-morale si autocontrolul impulsurilor. Am considerat ca este necesara aprofundarea educatiei tineretului în scopul preventiei si consilierea psihologica a persoanelor diagnosticate cu cancer mamar si aflate sub supraveghere medicala.

Pagina 3 din 40 3

CAPITOLUL I INDRODUCERE.ISTORIC

Corpul uman este format din milioane de celule, grupate în ţesuturi şi organe (muşchi, oase, plămâni, ficat, etc.). Celulele normale interacţionează între ele într-o manieră armonioasă. Atunci când acestea încep să se dividă într-un mod haotic, devin periculoase pentru organism. Dacă mecanismele de apărare ale organismului nu sunt capabile să distrugă aceste celule anormale, numărul lor continuă să crească, formând o tumoră. Nu toate tumorile sunt însă canceroase. Există tumori benigne (necanceroase) şi maligne (canceroase). Diferenţierea între cele două tipuri de tumori se face prin examinarea microscopică a unei mici probe de ţesut recoltată de la nivelul zonei afectate (biopsie). Celulele tumorii benigne nu invadează ţesutul înconjurător şi nu se răspândesc în celelalte organe. În general, acestea nu constituie un pericol pentru viaţă, dar trebuie tratate chirurgical. Tumorile maligne sunt periculoase deoarece, cu timpul, pot invada ţesuturile vecine, distrugându-le progresiv. Uneori, celulele se desprind din tumora iniţială (primară) şi se răspândesc la alte organe prin intermediul fluxului sangvin sau sistemului limfatic. Când aceste celule ajung la nivelul unui nou ţesut, ele pot continua să se dividă şi să formeze o nouă tumoră numită secundară sau metastază.

Pagina 4 din 40 4

CAPITOLUL II ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA SÂNULUI

Anatomia sânului Sânul este compus din lobi, ducte (canale înguste care leagă lobii de mamelon), ţesut adipos, limfatic şi conjunctiv (de legătură). Fiecare sân are între 15 şi 20 de lobi, alcătuiţi la rândul lor din mai mulţi lobuli. Lobulii se termină în zeci de bulbi producători de lapte. Lobii, lobulii şi bulbii sunt interconectaţi prin ducte, care duc spre mamelonul aflat în mijlocul unei zone mai întunecate a pielii numite areolă. Prin vasele limfatice circulă limfa. Limfa este un fluid clar care conţine celule ale sistemului imunitar. Transportul limfei catre ganglionii limfatici, care au mărimea unui bob de mazăre, se realizează prin vasele limfatice. Majoritatea ganglionilor limfatici ai sânului sunt localizaţi în axilă. Aceştia sunt numiţi ganglioni axilari. Sânii sunt rareori de aceeaşi dimensiune, iar forma lor se modifiă pe parcursul unui ciclu menstrual. Mărimea sânilor variază în funcţie de cantitatea de ţesut adipos ce protejează şi acoperă structura internă a sânului.

Pagina 5 din 40 5

§ Pagina 6 din 40 6 .

ceea ce face din cancerul de sân o boală hormono-dependentă. Cancerul mamar se dezvoltă în ţesutul sânului. Există numeroase tipuri de cancer mamar. şi în mod deosebit expunerea organismului la estrogen pe o perioadă mai îndelungată. metastazele se întâlnesc mai frecvent. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani. El apare atât la femei. moderat sau rapid. cât şi la bărbaţi în ţesutul mamar. Riscul crescut de apariţie a cancerului de sân se explică prin existenţa hormonului sexual feminin estrogen. Factorii de risc în cancerul mamar Care sunt cauzele apariţiei cancerului de sân? Prin noţiunea de risc se înţelege o probabilitate mai mare decât media. dar cancerul de sân la bărbaţi este mai rar. Frecvenţa lui creşte continuu după 30 de ani.CAPITOLUL III Cancerul de sân Majoritatea cancerelor sunt numite după partea corpului pe care o afectează când se declanşează. Pagina 7 din 40 7 . de a dezvolta acest tip de cancer. Dacă celulele canceroase ating ţesutul limfatic şi ganglionii axilari. fiecare necesitând un tratament adaptat şi actualizat de către personalul medical în funcţie de nevoile pacientului. Acesta poate fi descoperit în stadii precoce. intermediare sau avansate. şi poate evolua lent. Cancerul de sân este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani.

sau cele care nu au avut copii.tulburările endocrine (hipo. . Factorii de mediu Pagina 8 din 40 8 .obezitatea apărută după menopauză.femeile care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani.Factorii endogeni (care ţin de gazdă): . după vârsta de 55 de ani. Alaptarea este un factor de risc protector. Frecvenţa de apariţie a cancerului în funcţie de vârstă este ilustrată în următorul grafic maximele de frecvenţă pe intervalele de vârstă sunt în zona 45-49de ani şi 60-69 de ani) .înainte de 12 ani.femeile care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă. .înaintarea în vârstă.femeile care au avut în antecedente afecţiuni benigne ale sânului şi stări precanceroase (hiperplazii. respectiv cele la care menopauza s-a instalat târziu.lipsa alaptării. metaplazii.deficitele imune. . când abundenţa ţesutului adipos poate duce la creşterea nivelului de estrogen la femeie şi prin urmare creşterea riscului de apariţie a cancerului de sân. . displazii. . .cicatricile radiale (leziune de graniţă). Studiile relevă faptul că cele mai multe cazuri de cancer de sân apar după 40 de ani. . .sau hipertiroidia şi excesul estrogenic). distrofii şi cancerul lobular în situ) ce pot duce la cancere invazive.

expunerea prelungită la unde electromagnetice . proteine şi dulciuri rafinate.expunerea sânilor la radiaţii ultraviolete. a prognosticului ei şi a adaptării psihoemoţionale la boală. Explicaţiile pentru aceasta ar putea fi variate.stresul .este atît un factor de risc cât şi un factor de agravare. Pagina 9 din 40 9 . se pare că tratamentul hormonal substitutiv bazat pe asocierea de estrogeni şi progestative. însă stresul reprezintă fără îndoială atât un factor de risc important pentru apariţia cancerului. Studiile indică o rată mai ridicată a cancerului la persoanele care au avut parte de mai multe evenimente stresante înainte de declanşarea bolii. Pe de altă parte. . O legătură cauzală directă între stres şi cancer este greu de stabilit.contraceptivele orale-considerate ca factor de risc când sunt administrate înainte de prima sarcină sau pe o perioadă mai mare de 10 ani. deoarece excesul de grăsimi şi adaoşii alimentari cunoscuţi sub denumirea de E-uri. . mai ales la pacientele cu modificări de mastopatie.dietă bogată în grăsimi. . care ajută la prevenirea cancerului de sân prin efectul lor antioxidant (cresc imunitatea faţă de infecţii. O alimentaţie prea abundentă favorizează apariţia cancerului de sân. De aceea se recomandă o alimentaţie cumpătată.consumul de alcool. la femei duce la producerea unei cantităţi însemnate de estrogeni.iradierea regiunii toracice (mai ales înainte de 30 de ani). Aceste tratamente sunt suspectate că ar juca un rol important în apariţia cancerului. rezistenţa la stres. săracă în grăsimi şi carne roşie. acest tratament oferă femeii protecţie deloc de neglijat faţă de osteoporoză. ar duce la o uşoară creştere a riscului pentru cancerul de sân. Studiile arată că ţările industrializate cele mai afectate de poluare prezintă o frecvenţă mai ridicată a cancerului de sân. dar completată cu fructe şi legume proaspete. Obiceiul de a consuma unul sau mai multe pahare de alcool pe zi duce la o creştere uşoară a riscului de apariţie a cancerului de sân. . începând de la condiţiile economice din aceste ţări.. cât şi un factor important în estimarea evoluţiei bolii. îmbogăţit cu substanţe chimice provenite din tratamentele cu pesticide şi hormonale la care sunt supuse produsele alimentare. . ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare). Implicaţiile stresului în cancer au fost studiate şi continuă să fie obiectul a numeroase studii. care favorizează un regim alimentar bogat în grăsimi alimentare.fumatul activ sau pasiv Cât despre femeile la menopauză. .

predispoziţie genetică dependentă de interacţiunile cu mediul .moştenire directă a defectelor genetice specifice (BRCA1). de asemenea. mai ales când cancerul mamar a fost bilateral).practicaţi o activitate fizică regulată. Cum putem reduce riscul? Experţii estimează că mai mult de 50% din cazurile de cancer de sân pot fi evitate datorită unor îmbunătăţiri aduse stilului de viaţă. . .mâncaţi sănătos: consumaţi multe fructe şi legume şi mai puţină carne roşie.limitaţi consumul de alcool.protejaţi-vă de soarele puternic şi examinaţi-vă periodic pielea. Aceasta vă va ajuta şi la menţinerea unei greutăţi corporale adecvate.prezenţa unui risc crescut la descendentele unor mame cu cancer mamar (risc de 2 ori mai mare.prezenţa „factorului mamar de creştere derivat” (mammary derived growth factor 1-MDGF1) . sindroame de agregare familială. . raportând medicului vostru eventualele modificări. evitându-se recidiva. există un risc crescut dacă în familie sunt mai multe rude de grad 1 şi 2 cu cancer mamar.constau în prezenţa la membrii aceleiaşi familii a mai multor cancere colonoce.unele boli cardiovasculare şi diverse alte boli legate de această perioadă de viaţă. Factorii virali-virusurile ARN tip B şi C Factorii genetici .urmaţi recomandările de depistare a cancerului: . trasmitere modificată a unor gene (BRCA2). gastrice şi mamare . .mamografie precoce .examinarea anuală la medic (începând cu vârsta de 20 de ani).nu fumaţi şi evitaţi fumul altora.autoexaminarea lunară care vă ajută să vă cunoaşteţi proprii sâni în diferite stadii ale ciclului menstrual . contraceptivele orale şi substitutivele hormonale nu sunt prescrise femeilor care au avut cancer la sân. .transmiterea ereditară . Iată câteva sfaturi ce pot ajuta la scaderea riscul de apariţie al cancerului de sân: .au fost identificate modifiări celulare în cancerele mamare . .în cazul în care o membră a familiei Pagina 10 1 40 din 0 . Până la apariţia unor rezultate concludente ale studiilor pe această temă.

multe femei sănătoase descoperă că sânii lor sunt plini de noduli înaintea unui ciclu şi că unele tipuri de excrescenţe mamare benigne sunt dureroase. cancerul de sân este observat mai întâi ca o excrescenţă (ţesut cu aspect de tumoră ce iese din planul normal al sânului). formei sau aspectului sânilor (creşterea unui sân comparativ cu celălalt. Autoexaminarea sânilor face parte din îngrijirea sănătăţii fiecărei femei. . eczeme ale mamelonului (însoţite de mâncărimi intense). precumşi apariţia de noduli noi la aceste nivele. precum şi a lejerităţii de mişcare a unui sân în comparaţie cu celalalt. Cancerul de sân nu este dureros. la femeile sub 50 de ani se întâlneşte supuraţia cu sânge (formarea şi eliminarea de puroi sangvinolent). de obicei cu un conţinut lichid sau semilichid). deci nu trebuie aşteptată apariţia unei dureri pentru a consulta medicul. este posibilă dezvoltarea unei hipersensibilităţi la acest nivel. Nouă din zece excrescenţe mamare sunt benigne. multe dintre acestea fiind chisturi. iritaţie extinsă şi pe zonele înconjurătoare. . . . există şi alte semne ce necesită atenţie: . . ondulaţii. .transpiraţie abundentă la nivelul axilei.modificări ale dimensiunii.retracţia sau distorsiunea mamelonului.vascularizaţia pronunţată la nivelul sânului.chist recidivant (tumoră benignă de forma unei pungi închise. care persistă şi incomodează stilul de viaţă sau somnul pacientei. retracţii cutanate). Simptomele cancerului mamar La 90% dintre femei. De fapt.orice este palpabil sau vizibil doar la un sân.prezintă cancer mamar se recomandă ca prima mamografie să fie făcută înainte de 40 de ani. încreţituri.durere unilaterală ce persistă la nivelul sânului la femeile care au trecut de menopauză. În cazul existenţei unor afecţiuni la nivelul sânului (de orice natură) se recomandă urmărirea evoluţiei acestora Totuşi.mărirea nodulilor limfatici de la periferia sânului sau axilă. aceasta devenind astfel familiară cu felul în care aceştia arată în Pagina 11 1 40 din 1 . . . dar după vârsta de 20 de ani.modificări ale mamelonului .frecvente la femeile peste 50 de ani . . excrescenţă sau îngroşare.dureri asociate nodulilor.abces sau inflamaţie a sânului (tradusă prin roşeaţă şi durere) ce rezistă la o primă serie de antibiotice. care persistă după menstruaţie.

ridicaţi braţele deasupra capului şi analizaţi-vă sânii şi din poziţia aceasta. la nivelul: . din faţă şi din profil. Palparea Se poate efectua în două moduri: în poziţie culcată sau la duş.masei sânilor .suprafeţei sânilor . . .depistarea unui nodul.mameloanelor . unei modificări de culoare sau a unei induraţii (îngroşări) a pielii.ganglionilor . Este cel mai practic mod de a descoperi orice nodul sau modificare a sânilor.mod normal.respectând următorii paşi: .căutarea unei modificări de volum sau formă. Examinaţi ţesuturile cuprinse între claviculă şi axilă. unei induraţii. a unei adâncituri. întărind astfel musculatura pectorală. . . Observarea Se examinează atent volumul şi forma sânilor. Priviţi cu atenţie dacă apare vreo modificare de formă la nivelul sânilor. unui nodul.palparea sânilor şi a ganglionilor. în diferite momente ale lunii. .puneţi mâinile pe şolduri şi apăsaţi.căutarea nodulilor duri deasupra şi subclavicular. modificarea culorii pielii. . Autoexaminarea sânilor cuprinde două etape: . pentru a observa o schimbare în mărime. Se folosesc pentru palpare buricele celor 3 degete mijlocii (nu vârfurile Pagina 12 1 40 din 2 . secreţii de lichid clar sau sangvinolent sau a unei asimetrii de poziţie. de exemplu prima zi a lunii calendaristice. Autoexaminarea lunară a sânilor îşi propune să depisteze apariţia sau accentuarea unei anomalii (prin raportarea la examinarea anterioară ). se poate stabili o dată fixă pentru autoexaminarea sânilor. După menopauză. dar şi la nivelul axilei. . Înaceastă perioadă sânii au un aspect normal (normalul diferă de la persoană la persoană).observarea crustelor. astfel că cea mai bună perioadă pentru autoexaminare este la o zi sau două după terminarea ciclului.conturului sânilor . plisarea pielii făcând să arate ca o coajă de portocală. umflătură sau retracţia pielii.vă aşezaţi în faţa unei oglinzi cu mâinile relaxate pe lângă corp şi vă priviţi cu atenţie ambii sâni.căutarea unei scobituri. sânii sunt adesea umflaţi şi prezintă noduli.observarea sânilor în faţa oglinzii. În perioada de creştere precum şi ulterior în timpul ciclului.

gândiţi-vă că acesta ar arăta ca un cadran de eas. Nu uitaţi să examinaţi şizona axiala În poziţia culcată pe spate. folosiţi o cremă de mâini. Examinaţi ambii sâni. Palpaţi şi celălalt sân. Porniţi de la ora 12. cu un braţ aşezat sub capfolosiţi-vă mâna opusă pentru a examinaîn mod circular ţesutul din partea internă a sânului. din zona situată imediat sub claviculă şi prin apăsare uşoară (pentru a simţi ţesutul de sub piele) mergeţi în jos în formă circulară. Pentru a uşura palparea. Pagina 13 1 40 din 3 .degetelor) ale mâinii opuse sânului.Examinaţi partea exterioară a sânului şi axilaprin palpări circulare.Puneţi un prosop sub umeri pentru suport. Întoarceţi-vă într-o parte cu încheietura mâinii pe frunte. Pentru o examinare eficientă a sânului. Analizaţi în mod similar şi partea externă.

Femeile care vor face o mamografie nu vor folosi deodorante cu o zi înainteaefectuării ei. în timp ce cu vârful degetelor pipăiţi uşor. Examinaţi zona deasupra şi în lungul claviculei.În momentul efectuării unei băi sau duş. care permite vizualizarea gandei mamare şi a eventualelor leziuni. Pagina 14 1 40 din 4 . Cu mâna opusă şi cu degetele săpunite faceţi un examen amănunţit al sânului şi al axilei. va trebui să examinaţi zona o dată la 10 zile şi dacă umflătura persistă consultaţi un medic oncolog. Este în momentul de faţă ceamai bună metodă de depistare a cancerului chiar şi în lipsasimptomelor palpabile. Controlaţi apoi de-o parte şi de alta a gâtului cu vârful degetelor pentru a simţi orice umflătură mică. Schimbaţi braţul şi examinaţi apoi şi cealaltă axilă. vă recomandăm să consultaţi un medic de specialitate. Presaţi uşor mamelonul între degetul mare şi index şi dacă observaţi o scurgere de lichid limpede sau sangvinolent. Puneţi apoi o mână în axilă şi rotiţi încet umărul. Dacă simţiţi o schimbare. Mamografia este o radiografie a sânului. ţinând mâna din partea examinată pe cap. precum şi o bună metodă de diagnostic în cazuldepistării unei formaţiuni în urma autoexaminării. fiţi atentă la fiecare umflătură sau transformare simţită. încercaţi să vă controlaţi fiecare sân.

evidenţiază modificări mici la nivelul sânului (cu dimensiuni de 5 mm) care nu pot fi depistate prin palpare. Mamografia este recomandată femeilor peste 40 de ani. Perioada cea mai potrivită pentru a face o mamografie.pacienta resimte un anumit disconfort sau durere în timpul examinării. Dezavantaje: . în mijlocul căreia pot exista depozite caracteristice de calciu. însă sunt cazuri în care doctorul poate indica această examinare mai devreme. Avantaje: . De obicei se fac 2 expuneri pentru fiecare sân. perioadă în care sânii sunt supli. mai puţin congestionaţi şi pot fi examinaţi mai uşor. . Institutul Oncologic recomandă respectare următoarelor îndrumări. Mamografia prezintă atât avantaje cât şi dezavantaje. . înainte de menopauză. din unghiuri diferite. pe baza unor factori de risc ai femeii. .nu este o metodă de depistare 100% sigură. În România.unele tumori nu pot fi detectate cu ajutorul mamografiei. prin urmare există cazuri în care rezultatele suspecte se dovedesc a nu fi cancer în urma unei biopsii. cu contur neregulat. în scopul depistării precoce a tumorilor: Examinări Autoexaminare Mamografie 40-45 de ani Lunară O dată la 3 ani 45-50 de ani Lunara O data la 2 ani Peste 50 de ani Lunara Anuala Pagina 15 1 40 din 5 . Doza de radiaţii la care sunt supuşi sânii nu poate fi considerată un factor determinant pentru cancerul de sân. .permite instituirea unui tratament precoce şi eficace al cancerului. pe mamografie se poate observa o opacitate densă. În cazul cancerului de sân. apărând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcifieri. iar beneficiul mamografiei depăşeşte cu mult riscul minim al examinării.deoarece acestea pot interfera cu razele X. este după a 10-a zi de la începutul ciclului menstrual.depistează 95% din cazurile de cancer de sân în stadiu precoce.

Pagina 16 1 40 din 6 . Opacitate stelara densa la nivelul sânului drept.§ Fig:1.3 Mamografie: cancer mamar stadiul II A.

Este o metodă nedureroasă şi este recomandată femeilor sub 35 de ani.2. cât şi vizualizarea leziunilor atunci când sânii sunt denşi. b) Disparitia completa a tumorii dupa tratament.3 a) Neoplasm mamar de 10 cm. Pagina 17 1 40 din 7 . Opacitate stelara densa la nivelul sânului drept Ecografia este o metodă de diagnosticare ce utilizează ultrasunetele şi este complementară mamografiei. ai căror sâni sunt prea denşi pentru a furniza o imagine clară în urma mamografiei.§ Fig. c) Reaparitia tumorii dupa trei luni în acelasi sân. Permite atât diferenţierea dintre o masă solidă şi un chist.

12 . Biopsia este utilizată pentru a stabili tipul cancerului depistat. Sunt mai multe tipuri de biopsii: . Presupune prelevarea unei probe de ţesut şi examinarea acesteia la microscop.aspirarea cu ajutorul unui ac subţire.3 Biopsia este o intervenţie necesară pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de cancer.chirurgicală sau de excizie.de nodul.Fig:3. proba biopsică Pagina 18 1 40 din 8 . . De asemenea. sub anestezie locală. care permite diferenţierea între celulele maligne şi cele benigne ale unei excrescenţe mamare. care se realizează sub anestezie generală şi presupune îndepărtarea întregului nodul şi/sau a ganglionilor axilari Ţesutul îndepărtat în timpul biopsiei este examinat în laborator pentru a vedea dacă cancerul este sau nu invaziv. care permite extracţia unei probe mici de ţesut.

-radiografia pulmonară . Cu ajutorul unei substanţe de contrast injectate se poate vizualiza reţeaua vaselor sangvine şi prezenţa tumorilor. • N simbolizează ganglioni limfatici. De aceea. întrucât oferă posibilitatea de a obţine imagini ale unor secţiuni foarte subţiri (cel mult 1-2 mm grosime). pentru a stabili gradul de răspândire al acestuia.scintigrafia oaselor.pentru depistarea unor eventuale metastaze la nivel pulmonar -recoltare de analize de sânge şi urină . • M simbolizează metastază.prin acest test se injectează intravenos o substanţă de contrast. deoarece tratamentul propus şi recomandările pentru recuperare depind de stadiul neoplasmului. slab radioactivă. Această etapă este foarte importantă. se mai foloseşte şi termenul de Sistem TNM.tomografia computerizată – această metodă foloseşte razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul organismului. Pagina 19 1 40 din 9 . Oasele ce prezintă metastaze absorb mai multă radioactivitate decât cele neafectate. Un diagnostic pozitiv pentru cancer atrage după sine alte teste. Stadializarea După stabilirea diagnosticului de cancer. ajutând la stabilirea prognosticului bolii.foloseşte ultrasunete pentru depistarea tumorilor solide sau chistice în ficat. Noţiunile secundare pentru T (tumoră) sunt: • T0 = tumora primară nu poate fi depistată. Cele mai practicate teste sunt: .ecografia ficatului . .stabileşte gradul tumoral.investigaţii minime obligatorii pentru testarea funcţională a organelor vitale. deoarece nu periclitează sănătatea pacientei. . Principalul beneficiu al acestei metode este precizia detaliilor. Această procedură de examinare are avantajul că poate fi reluată oricând. urmează determinarea gradului de răspândire a bolii. care servesc drept criterii decisive: • T simbolizează tumoră. Stadializarea are loc după anumite norme şi foloseşte trei noţiuni cheie. • T1 = tumora primară nu are mai mult de 2 cm.

▪ stadiul I – tumoră mamară de mică dimensiune. cu sau fără afectarea ganglionilor. bolile asociate. în ţara noastră. şansele lor de supravieţuire fiind scăzute. dar ganglionii axilari sunt voluminoşi sau fixaţi între ei şi/sau la structurile adiacente. Datorită ignoranţei. de aşa numitele metastaze – osoase. nu există o răspândire a bolii în organism ▪ stadiul IV – suferinţa este dată în primul rând de boala răspândită în corp. extinsă la peretele toracic plasat dedesubtul sânului sau la nivelul tegumentului. iar costul tratamentului ridicat. • N2 = la fel ca N1. hepatice. spaimei de diagnostic sau lipsei unei educaţii sanitare. se decide un anumit tip de tratament. III şi IV. notate de la I la IV. instalarea menopauzei. Utilizarea unui program de tratament potrivit face mai puţin probabilă trecerea cancerului de la un stadiu la altul. doar că nodulii limfatici sunt fixaţi între ei sau la structurile adiacente Noţiunile secundare pentru M (metastază) sunt: • M0 = nu se poate dovedi clinic existenţa metastazelor în organism. Tratamentul cancerului de sân Pagina 20 2 40 din 0 . fără o răspândire evidentă în corp 14 ▪ stadiul III – tumorile pot avea orice dimensiune. fără afectarea ganglionilor axilari sau răspândire în corp ▪ stadiul II – tumora mamară este ceva mai mare. • T3 = tumora primară este mai mare de 5 cm. la nivelul sânului sau al ganglionilor. de până la 2 cm. • N1 = se înregistrează prezenţa unor metastaze la nivelul nodulilor din regiunea axilară. Noţiunile secundare pentru N (noduli) sunt: • N0 = neoplasmul nu a diseminat în ganglionii limfatici din apropierea sânului. dar şi de alţi factori cum ar fi : vârsta. Ţinând cont de această stadializare. • T4 = tumoră de orice mărime. de obicei nu depăşeşte 5 cm. peste 60% din pacientele diagnosticate cu cancer de sân sunt în stadii avansate. indiferent de cum se manifestă boala pe plan local.• T2 = tumora primară are o dimensiune cuprinsă între 2-5 cm. Descrierile TNM pot fi grupate într-un set de stadii mai simplu. pulmonare. starea generală de sănătate. • M1 = se constată existenţa tumorilor canceroase care au diseminat în alte organe.

din această cauză se continuă cu radioterapie la nivelul sânului. chimioterapia şi hormonoterapia.presupune îndepărtarea întregului ţesut mamar. o umflare persistentă a braţului. care apare datorită îndepărtării sau lezării ganglionilor limfatici. Această metodă se practică în cazul tumorilor de mari dimensiuni. motiv pentru care se recomandă o comunicare riguroasă între medic şi pacientă. prevenind astfel apariţia limfedemului. radioterapia.Este cunoscut faptul că pacientele ce urmează a fi tratate de cancer de sân sunt mai optimiste în ceea ce priveşte prognosticul bolii dacă cunosc particularităţile tratamentului ce le va fi aplicat. Excizia chirurgicală Se cunosc două tipuri de intervenţii chirurgicale la sân: . Acestea pot fi aplicate în diferite combinaţii. Uneori.aceasta presupune îndepărtarea tumorii (ale cărei dimensiuni nu depăşesc 3-4 cm) şi a unui mic ţesut din preajma acesteia şi are ca obiectiv păstrarea formei şi mărimii sânului.Se practică frecvent în cazul cancerelor de sân depistate precoce. care implică afectarea mamelonului şi a areolei mamare sau când cancerul este răspândit. În cazuri excepţionale. Îndepărtarea ganglionilor limfatici nu trebuie să fie urmată de radioterapie la nivelul axilei. avantajele şi dezavantajele terapiei. urmat de chimioterapie adjuvantă sau hormonoterapie. Când tumora este mai mică de 1 cm. chimioterapia poate fi aplicată înainte de chirurgie. deoarece această combinaţie creşte riscul de limfedem. Totuşi. se 15 pleacă de la premisa că diametrul tumorii nu este prea mare. ganglionii limfatici nu sunt excizaţi. menţinerea acestor formaţiuni creşte riscul de recidivă a cancerului la acest nivel. În aplicarea tehnicii de conservare a sânului.mastectomia . tratamentul va Pagina 21 2 40 din 1 . De obicei tratamentul iniţial include excizia chirurgicală a tumorii cu sau fără radioterapie. În urma analizei ganglionilor limfatici excizaţi se stabileşte tratamentul astfel: dacă numărul celor afectaţi este mare. Există 4 mari componente ale tratamentului: chirurgia. În plus. şi tumorile cu un diametru mai mare se pot extirpa prin această metodă.tehnica de conservare a sânului . . nici pielea şi nici peretele sânului nu trebuie să fie afectaţi. împreună cu ganglionii limfatici axilari.

şolduri. După vindecarea pielii. chimioterapia fiind indicată în astfel de situaţii. Reconstrucţia sânului este o alegere personală a fiecărei paciente şi constituie o alternativă la proteza externă. iar pielea se închide printr-o simplă sutură. fie o combinaţie între cele două metode. Implantarea unei proteze cu silicon sub musculatura pielii Prin această metodă. 1. este bine să cunoaşteţi şi să discutaţi avantajele şi dezavantajele unei astfel de intervenţii. la 4-6 luni după operaţie sau şi după ani de la îndepărtarea sânului. 2. fie cu implante mamare. 3. Lamboul poate fi mutat la sân printr-un tunel făcut sub piele.dura mai mult. spate) pentru a crea un nou sân. Reconstrucţia mamară cu lambouri este o metodă reconstructivă care foloseşte ţesuturi proprii din zone în care acestea sunt în exces (abdomen. Un extensor este un înveliş de silicon prevăzut cu o valvă. care se foloseşte în special la pacientele cu sânii iniţial foarte mici. Înaintea luării unei decizii. se aduce un implant cu silicon sub muşchiul sânului operat. Acest ţesut care este mutat dintr-o zonă în alta se numeşte lambou. dacă numărul lor este mic. adică la aproximativ 2 săptămâni de la operaţie. Extensorul şi implantul târziu al protezei cu silicon Imediat după îndepărtarea sânului. consideraţii tehnico-operatorii. aceasta putând fi realizată imediat după mastectomie. în acest caz numindu-se reconstrucţie târzie a sânului. probabilitatea unui tratament stabilit de medicul 16 curant . se foloseşte metoda extensorului sau a implantului muscular. păstrându-şi vascularizaţia din zona donatoare sau poate fi transferat liber.radioterapie sau chimioterapie şi nu în ultimul rând. dintre care: starea generală de sănătate. se recomandă să aparţină chirurgului plastician. tratamentul fiind de scurtă durată. fese. se introduce un aşa-numit extensor sub muşchiul pieptului. dorinţa pacientei. Majoritatea femeilor care optează pentru mastectomie preferă o reconstrucţie a sânului. Reconstrucţia mamară se poate realiza fie folosind ţesuturi proprii (lambouri). În cazul unor sâni mai mari. Opţiunea pentru o reconstrucţie imediată sau târzie. deoarece trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori. Transferul lamboului se poate asocia cu un implant mamar dacă ţesuturile transferate nu oferă un volum suficient. prin legături realizate microchirurgical cu vasele zonei receptoare. nu se aplică chimioterapie. Pagina 22 2 40 din 2 .

Controalele mamografice pot fi continuate atât pe sânul normal cât şi pe cel reconstruit. Extensorul se bazează pe proprietatea de elasticitate a pielii. există o serie de exerciţii recomandate: Folosiţi o minge mică de cauciuc sau un obiect similar pentru a-l strânge în mâna afectată. conform recomandărilor pe care le primiţi. Îndepărtarea şi schimbarea extensorului poate fi evitată prin folosirea unui implant extensor permanent care poate fi ajustat postoperator. Implantele pot fi umplute cu gel siliconic sau cu soluţie salină. Pagina 23 2 40 din 3 . realizând mişcări alternative de relaxare şi comprimare a mingii. apoi treptat cuprindeţi tot capul. Reconstrucţia nu influenţează recidiva tumorală şi nu interferă cu chimioterapia sau radioterapia. antrenând astfel muşchii mâinii. producând o întindere treptată a acesteia. Sprijiniţi-vă cotul din partea afectată de masă sau de noptieră şi ţineţi capul drept. Acest procedeu se repetă de câteva ori până se ajunge la o suprafaţă a pielii destul de mare pentru preluarea implantului final. cum ar fi limfedemul sau durere la nivelul pieptului. Exerciţii ajutătoare pentru femeile operate la sân Pentru a preveni apariţia complicaţiilor post-operatorii. Începeţi prin a vă peria părul numai pe o parte.învelişul de silicon poate fi umplut prin injectare. adică pentru introducerea unei proteze.

Pagina 24 2 40 din 4 . Reveniţi apoi la poziţia iniţială şi refaceţi exerciţiul. cu picioarele depărtate. înainte şi înapoi. la început la nivelul pieptului. Întindeţi braţele lateral. apoi îndoiţile din coate şi încet duceţi-le la spate până atingeţi nivelul sutienului. Aşezaţivă cu faţa la cantul uşii.Puneţi braţul neafectat pe spătarul unui scaun şi sprijiniţi-vă fruntea pe el. Pe măsură ce braţul se relaxează. Aşezaţi-vă cu faţa la un perete. Puneţi o frânghie sau un cordon peste partea de sus a unei uşi deschise. de fiecare dată ridicând tot mai sus mâinile. Prindeţi capătul mai coborât al cordonului cu mâna din partea operaţiei şi trageţi uşor de celălalt capăt. Puneţi mâinile pe perete. Lăsaţi celălalt braţ să atârne uşor şi balansaţi-l din umăr. măriţi lungimea balansului şi mărimea cercurilor. apoi lateral şi în mici cercuri. pentru ca apoi să le ridicaţi treptat pe suprafaţa peretelui. pentru a vă menţine echilibrul. Ridicaţi braţul de fiecare dată tot mai sus.

Scopul radioterapiei este să ucidă eventualele celule canceroase care au rămas după operaţie. Această terapie se desfăşoară Pagina 25 2 40 din 5 . chimioterapie sau hormonoterapie. care de obicei este una din următoarele: radioterapie. fără a forţa prea tare muşchii. cât şi acasă. După biopsie şi diagnosticarea cancerului de sân. operaţie ce poartă numele de disecţie axilară. Radioterapia Radioterapia este o altă metodă de tratament primar în cancerul de sân. Această metodă implică doar extirparea tumorii maligne şi a unei părţi din ganglionii limfatici axilari. -Anumite metastaze trebuie înlăturate. -radioterapie externă în zona sânului şi în zonele învecinate. la nivelul sânului sau în jurul ganglionilor limfatici. radioterapia se aplică doar local. exerciţii făcute atât în spital. Aceste operaţii vor fi obligatoriu urmate de exerciţii uşoare.Cu un prosop mare faceţi mişcări uşoare de ştergere a spatelui. Doctorul poate recomanda după operaţie o terapie adjuvantă. radioterapia aplicată are următoarele etape: -excizia chirurgicală parţială sau totală a ganglionilor limfatici axiali. 19 Prima etapă constă în îndepărtarea tuturor ganglionilor limfatici axilari. Radioterapia este indicată atunci când: -Se aplică terapia de conservare a sânului. Faţă de tratamentul medicamentos. care sunt ţintite pe sân şi pe zonele învecinate care încă mai conţin ganglioni limfatici. de-a lungul claviculei şi a sternului. sânul urmând a fi tratat prin radioterapie. -Ţesutul canceros nu a putut fi îndepărtat în totalitate prin operaţie. adică exclusiv în zona de iradiere propriu-zisă. sau în extirparea unei părţi din ganglioni. caz în care se vorbeşte de selectarea ganglionilor afectaţi. -radioterapie localizată pe zona de prelevare a biopsiei. A doua-a etapă constă în terapie cu raze X.

este bine să anunţaţi medicul. riscul de iradiere dispare. Radioterapia are şi efecte secundare. ▪Hrăniţi-vă sănătos. Prin aceste tuburi se vor introduce substanţe radioactive timp de 2-3 zile. câte 5 zile pe săptămână. pentru a permite organismului să lupte şi să se refacă. ▪ Nu folosiţi săpunuri parfumate sau deodorante. În această perioadă pacienta este plasată într-un salon separat. A treia-a etapă se instituie de obicei la 1-2 săptămâni după radioterapia externă. iar în cazul în care aţi pierdut una dintre ele. unde va sta singură. limitaţi efortul. şi constă în aplicarea unei doze de radiaţie în zona unde a fost localizată tumora canceroasă. fiecare şedinţă având o durată de aproximativ o jumătate de oră. cât şi intern. de aceea în cazul în care apare un disconfort sau durere pe parcursul terapiei.de obicei pe o durată de 5 săptămâni. deoarece implantul poate emite radiaţii ce ar constitui un posibil risc pentru 20 persoanele cu care vine în contact. printr-un implant cu un material radioactiv. şi se desfăşoară pe o durată cuprinsă între 5-10 zile. Odată scos implantul. Metoda modernă a implantului presupune introducerea unor tuburi de plastic subţiri în locul de unde tumora a fost extirpată. Câteva dintre efectele secundare ale radioterapiei sunt prezentate în tabelul următor: Efecte secundare Oboseală în timpul tratamentului Sfaturi practice ▪ Nu vă forţaţi. Un tratament incomplet poate duce la persistenţa unor celule canceroase şi refacerea tumorii. aceasta trebuie recuperată. uneori pigmentarea acesteia Pagina 26 2 40 din 6 . Expunerea la radiaţii X nu este dureroasă. Numărul şi localizarea tuburilor depind de mărimea şi poziţia tumorii. Acest tratament poate fi administrat atât extern. Pe parcursul primei şedinţe se stabileşte doza de radiaţie şi se marchează cu marker zona delimitată ce va fi iradiată pe durata întregului tratament. Administrarea externă se aseamănă cu radioterapia propriuzisă. Descuamarea şi înroşirea pielii supuse radiaţiei. iar pacienta se poate întoarce acasă. Este foarte important să urmaţi toate şedinţele de radioterapie. ▪ Evitaţi zgârieturile şi unguentele pentru reumatism. Ele variază de la persoană la persoană în funcţie de tipul de tratament urmat şi de starea generală de sănătate.

Chimioterapia Chimioterapia presupune folosirea medicamentelor. ▪ Înlocuiţi bretelele înguste ale sutienului cu unele mai largi şi tamponaţi zona de susţinere cu vată. S-a constatat că doze mai mici administrate zilnic pe perioade mai lungi de timp au efecte adverse mai reduse şi atenuează impactul asupra aspectului şi al durerii. Medicamentele se pot administra intravenos. ▪ Nu faceţi baie sau duş cu apă fierbinte. Cura totală durează de la 3 la 6 luni. oral sau localizat. Cele mai uzuale asocieri sunt: . o cremă răcoritoare cu pH neutru sau pe bază de dexpantenol în cazul descuamării. a câte 1-5 zile fiecare. fluorouracil (CAF). Gravitatea acestor efecte secundare depinde de doza totală administrată. Fiecare infuzie intravenoasă sau administrare de tablete poartă denumirea de ciclu. methotrexat. aplicate pe piele. ▪ Evitaţi îmbrăcămintea care poate irita pielea. Frecvent.Hipersensibilitate la nivelul zonei iradiate ▪ Folosiţi săpun hidratant pentru copii. este mult mai eficient să se folosească asocieri de medicamente. se efectuează trei până la şase cicluri. fluorouracil (CMF). -ciclofosfamida. intramuscular. cu scopul de a distruge celulele canceroase. se iau pauze de câte una până la trei săptămâni. soarele puternic sau radiaţiile infraroşii. numărul de zile în care se face radioterapie şi durata şedinţelor de tratament.. doxorubicin (adriamycin). În total. Numărul variază în funcţie de diagnosticul pacientei. Între cicluri. Ea poate fi folosită ca adjuvant în radioterapie atunci când se izolează celule tumorale în ganglionii limfatici. dar poate constitui şi un tratament independent.ciclofosfamida. Pagina 27 2 40 din 7 . numite citostatice (citotoxice).

se recomandă hormonoterapia. -Tratament antiestrogen: Anumite celule canceroase au receptori care înregistrează prezenţa estrogenului. aceştia determinând creşterea lor. rinichii sau organele reproductive. vitamine). care blochează producţia de estrogen a ovarelor. Se ştie că cele mai multe tumori ale sânului se dezvoltă din cauza estrogenului. există medicamente prescrise în acest scop. această operaţie consta în îndepărtarea chirurgicală a ovarelor (ovarectomie). Hormonoterapia Hormonoterapia se administreaza în funcţie de statusul hormonal al pacientei şi în funcţie de prezenţa receptorilor pentru estrogen şi progesteron. unele dintre acestea putând persista de-a lungul 22 întregii vieţi. Cu toate că sunt dozate cu mare atenţie. ceea ce înseamnă că dezvoltarea acestor tumori poate fi reglată prin hormoni şi antihormoni. de exemplu cazul în care citostaticele afectează ireversibil inima. În acest caz.celulele sangvine ce se formează în măduva spinării.doxorubicin urmat de CMF. aşa-numitele GnRH (Gonadotropin-Releasing-Hormone). Citotoxinele intervin în procesul de diviziune celulară fie prin oprirea dezvoltării celulelor. ele vor fi primele afectate. având un diagnostic receptor pozitiv. plămânii. citotoxicele pot afecta celulele sănătoase ale organismului (mai ales cele care se dezvoltă repede . Medicamentele antiestrogene blochează funcţia acestor receptori. Există alte medicamente care pot interfera cu efectele chimioterapiei. . care au ajuns la menopauză. În cazul femeilor peste 50 de ani. În prezent. În acest caz apar efectele secundare ale chimioterapiei. iar Pagina 28 2 40 din 8 . din această cauză este bine ca medicul dumneavoastră să fie conştient de toate medicamentele pe care le luaţi pe parcursul tratamentului (chiar şi analgezice.-epirubicin (farmorubicin). chimioterapia nu contribuie cu mult (aproximativ 10%) la creşterea speranţei de viaţă. fie prin întreruperea înmulţirii acestora. terapiile hormonale (endocrine) disponibile pot fi de mai multe feluri: -Blocarea funcţiei ovarelor. ciclofosfamida. La început. celulele tractului digestiv. În prezent. laxative. cele din sistemul reproducător şi foliculii piloşi). deşi într-o măsură mult mai mică decât celulele canceroase. Deoarece celulele canceroase se înmulţesc în mod constant.

cum ar fi uscarea mucoasei vaginale sau hipertermie. Are mult mai puţine efecte secundare decât chimioterapia.celula canceroasă nu se mai dezvoltă. radiologic sau cu ajutorul medicamentelor). Pentru a preveni aceste consecinţe. -Rezolvarea problemelor de ordin fizic. tratament ce se realizează cu Tamoxifen. femeia este sfătuită să discute cu medicul despre eventualele precauţii ce pot fi luate în legătură cu acest subiect (posibile medicamente sau psihoterapie). Printre beneficiile tratamentului cu Tamoxifen se află şi faptul că oferă protecţie împotriva recurenţei cancerului de sân şi împotriva afecţiunilor cardiace. . -Administrarea de progesteron . acestea fiind supuse ovarectomiei (efectuată chirurgical. psihic şi social ale pacientelor. Pagina 29 2 40 din 9 . însă poate creşte riscul de apariţie al cancerului uterin. Tamoxifenul se administrează sub formă de comprimate.se folosesc îndeosebi când sunt prezente metastazele osoase . Tratarea ulterioară a tumorii Tratarea ulterioară a tumorii presupune: -Recunoaşterea din timp a unei recidive (reapariţii) a tumorii. Unele femei raportează o scădere a intensităţii orgasmului sau a frecvenţei acestuia.acest hormon produs de ovare ajută la reducerea nivelului de estrogen din sânge şi blochează afinitatea receptorilor pentru estrogen (Farlutal şi Magace) . sunt indicate discuţiile deschise cu partenerul. şi nu în ultimul rând. În funcţie de rezultatele date de biopsie. Hormonoterapia cuprinzând Tamoxifen sau progesteron este mai eficientă la pacientele aflate la menopauză decât la cele ce parcurg perioada premenopauzală. Excizia chirurgicală a sânului sau efectele post-radioterapie asupra unor părţi ale corpului o pot face să se simtă mai puţin atractivă sau cu mai puţin apetit sexual. Aminoglutetimida) Blochează formarea precursorilor hormonali din sinteza estrogenului. Gradul în care sexualitatea unei persoane poate fi afectată în urma unui cancer de sân variază în funcţie de modul în care femeia se percepe pe ea însăşi în această situaţie.Inhibitorii de aromataze (Aromasin.Depistarea şi tratarea bolilor secundare. Intimitatea şi sexualitatea nu trebuie să ia sfârşit odată cu diagnosticul de cancer de sân. datorită unei lipse de excitaţie sau o diminuare a acesteia. pe o durată lungă de 5 ani. se poate institui un tratament pentru blocarea acestor receptori.

Pacienta este internata pentru tratament de specialitate cu diagnostic “nodul mamar stang”. Pagina 30 3 40 din 0 . Uree = 32 mg%. CAPITOLUL IV CAZUL I La data de 01. −Aparat urinar clinic normal.3 mg %. −Aparat circulator clinic normal. Punctul comun îl reprezintă necesitatea informării cu privire la diversele modalităţi şi oferte de ajutor. −Sistem osteo-articular integru.2012 se recolteaza sange pentru urmatoarele analize: − − − − − − − − Hb = 14. precum şi participarea la refacerea şi menţinerea sănătăţii. Examenul clinic efectuat in aceeasi zi arata: −Sistem cutanat si subcutanat bine reprezentat. Glicemie = 100 mg%. −Sistem limfo-ganglionar nepalpabil.29 UI. datorita aparitiei unei formatiuni tumorale la nivelul sanului stang ce a crescut in timp.2012 se prezinta la camera de garda ginecologie a Spitalului “Prof.1 g%. −Sistem muscular normal conformat si reprezentat. TGO = 21. −Aparat digestiv clinic normal. Dr.66 UI. Colesterol = 36. Panait Sarbu”.02. La data de 02. TGP = 18. Ht = 40. prin efectuarea analizelor periodica.Ceea ce este important de reţinut este că fiecare femeie care a avut cancer mamar este diferită şi că răspunsul la tratament variază. Limfocite = 7200/mm.5 g%.02.G S.

fiind diagnosticata de 7 ani cu constipatie cronica. S.2012 se practica interventia chirurgicala. − Se masoara functii vitale: TA = 110/70 mmHg. Dupa interventie operata este dusa in sectia de terapie intensiva pentru supraveghere postoperatorie. Dr. prezentand usturime si durere la nivelul sanului stang si o formatiune tumorala ce a crescut in timp. Pagina 31 3 40 din 1 − − . La data de 04.AV = 81 batai/min. Examenul de urina arata: − Albumina si glucoza absent. Nu obisnuieste sa faca exercitii respiratorii insa ii place ca locul in care se afla sa fie in permanenta aerisit.2012 se efectueaza pregatirea preoperatorie: − Se asigura pregatirea psihica a bolnavei.02. − TC = 5’. Diureza normala. La data de 03. − In sediment. De obicei are 2 scaune maxim pe spatamana. rare leucocite si rare epitelii. -Este casatorita si mama a trei copii. pensionara se prezinta la Camera de Garda a Spitalului “Prof. -Are o alimentatie moderata. fara excese si greutate in limite normale raportate la inaltimea sa: 57 kg si 1. frecventa respiratorie este regulata de 18 respiratii pe minut. -Urineaza de 3-4 ori pe zi circa 1-1. Consuma aproximativ 2 l lichide in special apa plata si sucuri naturale. Rh pozitiv.7°C. Panait Sarbu”. CULEGEREA DE DATE: G. − Grup sanguin = AII.02. − Radioscopia pulmonara evidentiaza hiluri bazale dilatate. -Nu mai fumeaza de aproximativ 30 ani.63 cm. nu tuseste si nu expectoreaza. -Nu prezinta dificultati respiratorii. Temperaturacrpului 37. in varsta de 57 ani.− TS = 1’33”. − Seara se efectueaza clisma evacuatorie si se administreaza o tableta de Fenobarbital si o tableta de Romergan.5 l urina de aspect normal.

aude si vede foarte bine. -Se imbraca singura acordand o mare atentie felului in care arata.S. -Are o temperatura medie de 36. limbajul folosit este clar iar atunci cand vrea sa se faca inteleasa repeta de mai multe ori ceea ce are de spus. din contra ii place foarte mult sa facă miscare in aer liber.-Relateaza menarha la 14 ani. dimineata simtind ca nu a dormit deloc. insa in ultimele zile temperatura a fost ceva mai ridicata ajungand la 37. Principalele cauze.7°C. spune G. -Spune ca nua are cunostinte despre boala. -Spune ca pe parcursul unei nopti se trezeste frecvent si ca somnul este neodihnitor. diagnostic. -Prezinta neliniste si se teme ca miscarea sa nu-i accentueze durerea. ale faptului ca nu poate dormi noaptea sunt reprezentate de durere si teama referitoare la ceea ce se va intampla in sala de operatii. -A fost aproximativ 30 ani profesoara de aceea comunicarea este punctul ei forte. -Se spala partial singura. -Nu prezinta dificultati in satisfacerea nevoii de a avea o bună postură. de aceea sta foarte mult timp in pat. necesitand ajutor pentru realizarea toaletei corporale. Pagina 32 3 40 din 2 .5°C. cicluri neregulate iar instalarea menopauzei s-a produs la 51 ani.

− Sistem muscular normal conformat si reprezentat.27 mg%. Dr. Glicemie – 7. in varsta de 70 ani este adusa de fiul dansei la camera de garda a Spitalului “Prof. Colesterol – 3.9 mg%. TS = 1’15’. TC = 3’ Grup sanguin Oı. Examenul sumar de urina arata: Aspect normal. − Aparat urinar – clinic normal. Rh pozitiv. cefalee. − Sistem limfoganglionar nepalpabil.8 mg%. Reactie acida. − − − − − − − − − − − − Se recolteaza sange pentru urmatoarele analize: Hb – 11.01. − Aparat circulator clinic normal. Ht – 3. − Aparat digestiv clinic normal. Limfocite – 7000/mm³ sange.2012 arata: − Sistem cutanat si subcutanat bine reprezentat. L.8 %. lipom scapular stang de 4/5 cm.2012 cu diagnosticul “formatiuni tumorale pe marginile ambilor sani”. Panait Sarbu” prezentand: dispnee de efort. Uree – 30. Creatinina – 0. − Aparat respirator – astm bronsic.3 mg%. Pagina 33 3 40 din 3 . − Tesut adipos slab reprezentat. ameteli dureri in ambii sani. Examenul clinic general efectuat la data de 22.Cazul II D-na V.8 g%.01. − Sistem osteo-articular integru. Se interneaza pentru tratament de specialitate la data de 21.

5°C.2012 se efectueaza pregatirea preoperatorie: − Pregatirea psihica a bolnavei. pacienta este adusa in sectia de terapie intensiva pentru supraveghere postoperatorie.L. -Doamna V. cu toate ca si-a luat medicatia a prezentata unele dificultati de a respira.01. dar nu este productiva. 37. este vegetariana convinsa si de aceea are o greutate sub limita normala – 1. in special de a expira. manaca singura.2012 se efectueaza interventia chirurgicala – dubla mamectomie.01. avand dentitia foarte buna. − Masurarea functiilor vitale si vegetative: TA = 140/70 mmHg. Dupa interventia chirurgicala. dureri in ambii sani. Consuma circa 2 litri lichide in special apa plata. 23 respiratii/ minut. Urineaza Pagina 34 3 40 din 4 . -În varsta de 70 de ani este casatorita de 50 de ani. iar amplitudinea superficiala.L.20 – 0. are un copil este casnica.9 cm. Radioscopia pulmonara evidentiaza hiluri bazale dilatae. CULEGEREA DE DATE: Doamna V.la ora 18°° se face clisma evacuatorie si se dministreaza o tableta de Fenobarbital si o tableta de Romergan. Leucocite absente. Temperatura = subfebrila. se prezinta la camera de garda a Spitalului “Prof Dr. cu structura marginala si intensitate mare. cu limite precise. 49 Kg. fara evidare ganglionare. fara extirparea pectoralilor. Frecventa respiratorie este peste limita normala. Panait Sarbu” prezentand dispnee de efort. Tusea mai frecventa in timpul noptii. Epitelii plate-rare. La data de 23. cefalee.− − − − Albumine absente. -În urma cu circa 30 de ani a fost diagnosticata cu “astm bronsic” si de atunci are mare grija sa-si ia medicatia prescrisa. Hematii absente. La data de 24. Diureza = normala. -In ultimele 48 ore. Mamografia la ambii sani arat ca in profunzimea tesutului se gasesc numeroase formatiuni fibromatoase cu diametru cuprins intre 0. AV = 76 batai/min. − Seara.65 cm.

nu prezinta dificultati in a se misca si a avea o buna postura. -Aude si vede bine. necesitand ajutor pentru realizarea toaletei corporale. -Se spala partial singura. insa in ultimele zile temperatura a fost ceva mai ridicata: 37. iar limbajul folosit de dansa este clar si simplu. orele de somn au scazut.de 3-4 ori/zi. -Ne relateaza menarha la 12 ani.L. Are un scaun la 2 zile. acordand o mare atentie felului in care arata. de aspect normal. circa 1 – 1.5 l urina. -Are o temperatura medie de 36. -Doamna V. -Ne spune ca nu mai poate dormi ca in tinerete si ca 6 ore de somn ii sunt suficiente.5°C. -Se imbraca singura. cicluri neregulate. Pagina 35 3 40 din 5 .este de religie ortodoxa . dar acum din cauza stresului datorat operatiei ce urmeaza.5°C. iar menopauza s-a instalat la varsta de 48 ani. ii place foarte mult sa faca miscare in aer liber.

. .7 g %. .aparat respirator – clinic normal.sistem muscular normal conformat si reprezentat. .29 UI. .Panait Sarbu prezentand durere in hipocondrul stang aparitia unei formatiuni tumorale la nivelulu sanulu stang.aparat circulator – clinic normal. M.sistem osteo-articular intgru.4 %.01.aparat digestiv – clinic normal.01. . . Rh-pozitiv.TGP = 9. . In seara zilei de 24. . .grup sanguin = A II.T.sistem limfo-ganglionar axilar stang palpabil. Diagnosticul stabilit la data internarii este de ”nodul mamar stang”.2012 se face pregatirea psihica a pacientei pentru recoltarea de sange si urina din ziua urmatoare.2008.TGO = 12. . La data de 25.sistem cutanat si subcutanat bine reprezentat.uree = 32 mg %.66 UI.CAZUL III M T in varsta de 46 de ani este adusa pe 19. Examenul sumar de urina: Pagina 36 3 40 din 6 . . .Dr.aparat urinar – clinic normal.glicemie = 95 mg %. . .2012 de catre sotul ei la camera de garda a Spitalului Prof.01.leucocite = 7200 mm 3 sange. Examenul clinic general efectuat in ziua internarii arata: .Ht = 40. este convinsa de catre sot sa se interneze pentru tratament de specialitate la data de 24.01.2012se recolteaza sange pentru urmatoarele analize: .HB = 11.TS = 11’30’’.TC = 6’. .

cu aspect normal. nu suporta mirosul de fum de tigara. are 1 scaun/zi.60m si o greutate de 67 kg. are 1. Urineaza de 3-4 ori pe zi circa 1-1.5 cm. .bine delimitat. in special apa plata si sucuri neacidulate.5 C.pregatirea fizica:masurarea functiilor vitale si vegetative: TA = 150/75 mm Hg/AV = 78 batai/min. -Nu a fumat niciodata si nu a consumat bauturi alcoolice.Panait Sarbu prezentand durere in hipocondrul stang. M. La data de 27-01-2012 se efectueaza interventia chirurgicala: mamectomie stanga cu enidarea ganglionului axilar stang. a lucrat la o patiserie timp de 8 ani. ciclul fiind neregulat pana la Pagina 37 3 40 din 7 . ce are un diametru de 2.T. se prezinta la camera de garda a Spitalului Prof.consistenta dura. nodul mamar stang si adenopatie axilara stanga.diureza = normala Seara la ora 18:00 se efectueaza clisma evacuatorie si se administreaza o tableta de Fenobarbital si una de Diazepam. . Culegerea de date -M. -in sediment: rare leucocite. rare epitelii plate. Mamografia arată prezenţa unui nodul mamar stang aflat in profunzimea tesutului. -Are o dentitie buna si pregateste mancarurile dupa bunul gust. cu mici excese ale consumului de dulciuri.structura marginala de intensitate mare.6l urina. Consuma aproximativ 2 l lichide.albumina = absent. . .pregatirea psihica a pacientei.pentru supraveghere postoperatorie.glucoza = absent. -Ne relateaza menarha la 13 ani. Ii place ca locul in care se afla sa fie bine aerisit. La data de 26-01-2012 se efectueaza pregatirea preoperatorie: .temperatura = 36.Dr. . dar a intrerupt serviciul din cauza copiiilor.leucocite = absent. -În varsta de 46 de ani este casatorita. Dupa interventia chirurgicala bolnava este adusa in sectia de terapie intensiva.T. are 3 copii.hematii = absent.. ..aspect normal. .

pentru ca spune ”intodeauna gasesc altceva de facut”.5 C -Are studii medii. dimineata simtindu-se obosita. iar limbajul folosit este clar si cu un ton relativ jos (scazut) din cauza timiditatii. -Este de religie ortodoxa. -Spune ca pe parcursul unei nopti se trezeste frecvent si ca somnul este neodihnitor. -Îi place miscarea in aer liber. iar pentru toaleta generala cere ajutorul fiicelor. nu personalului. ale faptului ca nu poate dormi noaptea sunt reprezentate de durere la nivelul sanului stang si de teama referitoare la ceea ce se va intampla in sala de operatii. Principalele cauze. Pagina 38 3 40 din 8 . spune MT. -Are cunostinte despre boala sa si este interesata sa afle cat mai multe. dar acum de teama durerii se deplaseaza mai greu. -Temperatura medie este de 36. instalarea menopauzei s-a produs la 45 de ani. -Se imbraca singura. Toaleta zilnica poate sa o efectueze partial.inceperea activitatii sexuale. acordand o mare importanta felului in care arata. din cauza pudismului exagerat. dar nu merge la biserica. dupa care menstruatia s-a reglat.

Nastoiu-Analize medicale la domiciliuEd.Bibliografie 1. L.terapie.Bucuresti 1994 5.D. C. C.Braun.M.Stiintifica Bucuresi 3.Ed. Al.Ianculescu-Compendiu de anatomie si fiziologie. Bucuresti 1979 7. C. 2.L.Mihailescu –Boli chirurgicale. Bucuresti 1994 6.Medicala.Bucuresti 1999 11.P.Grigoriu. F.Bucuresti 1994 Pagina 39 3 40 din 9 . Ed.D.Titirca .Bucuresti 1978 17.Explorari functionale pentru cadre medii. C.Viata medicala romanesca. M.Bucuresti 1995 8.Ed. Duminica-Modul de administrare al medicamentelor.M. A.Medicala. Ed.Daschievici.Vasile. Bucuresti 1991.Mogos.P.Medicala. I.Mozes-Tehnica ingrijirii bolnavului.Medicala.J.urgente Ed.manual pentru scoli sanitare post-liceale. Bucuresti 1996.Teodorescu Exarcu si colaboratori-Biologie.Chirurgie si specialitati inrudite.Ed.G.E.Petrovanu-Importanta controlului periodic in depistarea cancerului de san.M.D.P.Serban-Fizioterapie. V.Bucuresti 1997 10.Renz-Ghid clinic de explorari.Medicala. Viata medicala romanesca.Medicala.Bucuresti 1997 4. Bucuresti 1998 16.Bucuresti 1997 13.Schefler.D. Marin.manual pentru scoli sanitare postliceale E.manual pentru scoli sanitare.Negru.manual pentru clasa aXI-a.Ed.diagnostic.Interpretarea analizelor de laborator.Ed. I. T.N.E.D.P. Ivanovici .Bucuresti 1995 15. D.E.Nitescu-Obstretica si ginecologie.E. Popescu .100+1 Gramar.Titirca-Tehnici de avaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali.G. S.Mihailescu-Chirurgie.Brundel-Manual de medicina interna petru cadre medii. Al. Bucuresti 1995 14.Ed. Gh. 9.P.U. Ed.Iasi 12.Manual de ingrijire speciala acordata pacientilor.

Balta-Tehnici generale de ingrijire a bolnavului.D. Bucuresti 1979 Pagina 40 4 40 din 0 .E.Viata medicala romaneasca.Mihailescu-Boli chirurgicale E.L.Titirca-Ghid de nursing.M. Bucuresti 1988 20.Bucuresti 1994 19.P.P.D.G.18.Ed.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->