P. 1
Pendidikan Moral Tugasan Harian

Pendidikan Moral Tugasan Harian

|Views: 1,554|Likes:
Published by Gno Ydnew
pendidikan moral
pendidikan moral

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Gno Ydnew on Feb 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/23/2015

pdf

text

original

Tugasan Harian 1 Keluarga Bahagia Menjamin Masyarakat Penyayang

Satu hal yang menjadi keyakinan umum bahawa kebajikan seseorang insan adalah berpunca daripada status kekeluargaan yang harmoni dan bahagia. Darinya akan mewujudkan sebuah masyarakat yang berbudi dan berbudaya mulia yang akhirnya akan membentuk satu sistem sosial yang mantap dan dapat menghadapi pelbagai arus cabaran. Memandangkan betapa pentingnya institusi kekeluargaan dalam pembentukan masyarakat yang berbudi dan berbudaya penyayang, maka sewajarnya ia diberi perhatian utama. Justeru itu satu program khusus diperkenalkan yang diberi nama 'RUMAHKU SYURGAKU'. Program ini dilaksanakan dengan tujuan mewujudkan keluarga bahagia ke arah melahirkan masyarakat penyayang dan bersatupadu selaras dengan ajaran Islam dan wawasan 2020. Dengan mengetahui betapa pentingnya sebuah keluarga yang bahagia untuk mewujudkan masyarakat penyayang, kita haruslah selalu mengamalkan nilai kasih sayang terhadap keluarga. Kita patutlah mempunyai perasaan cinta yang mendalam terhadap setiap anggota keluarga supaya konflik dan masalah tidak wujud antara keluarga. Sehubungan dengan itu, keluarga bahagia dapatlah wujudkan masyarakat penyayang. Kita juga harus mempunyai peka cinta yang berkekalan sesama ahli keluarga supaya wujudnya keluarga bahagia. Dengan adanya cinta yang berkekalan, keluarga itu akan menjadi lebih kukuh kerana saling memahami antara satu sama lain. Selain itu, nilai mengekalkan tradisi kekeluargaan juga harus diamalkan oleh setiap anggota keluarga. Kita harus menerima ,menghormati dan mengamalkan adat dan kepercayaan keluarga sendiri. Setiap agama dipercayai akan memberi pengajaran kepada seseorang supaya tidak melakukan kegiatan tidak bermoral atau keruntuhan akhlak. Dengan ini, masyarakat penyayang akan wujud. Kita juga patutlah mengekalkan tradisi yang diwarisi secara turun temurun. Sesebuah keluarga bahagia akan wujud jika setiap anggota keluarga mematuhi segala suruhan Tuhan. Kesimpulannya, hubungan yang baik antara anggota keluarga amat diperlukan untuk melahirkan sebuah keluarga yang bahagia. Dengan adanya hubungan yang kukuh dan kasih sayang antara sesebuah keluarga, masyarakat penyayang dapat diwujud.

(278) patah perkataan

cantik. Selain daripada agama Islam. dan indah seperti mana yang disarankan oleh Islam. pemeliharaan alam semula jadi juga amat dititikberatkan oleh agama-agama lain seperti Kristian dan Buddha. kita harus mematikan peralatan elektrik apabila tidak digunakan untuk menjimatkan sumber yang semakin berkurangan. impak pencemaran alam sekitar sudah menjadi global yang terserlah menerusi fenomena pemanasan suhu bumi. kerajaan dan masyarakat harus mengamalkan nilai peka terhadap isu-isu alam sekitar. pencemaran merentasi sempadan dan corak pengembelengan sumber tidak lestari. Jadi.Tugasan Harian 2 Tanggungjawab kerajaan dan masyarakat untuk memelihara dan memulihara alam sekitar Alam semula jadi merupakan satu anugerah Tuhan yang amat besar dan tidak ternilai kepada manusia sejagat. Kerajaan dan masyarakat telah dipertanggungjawabkan untuk memelihara dan memulihara alam sekitar. Contohnya. Kita harus memelihara alam sekitar dengan mengelakkan pembaziran sumber alam. pihak kerajaan dan masyarakat haruslah berusaha untuk menyelesaikan masalah-masalah ini seperti menyokong program ktiar semula yang dianjurkan oleh kerajaan dan pihak swasta. Konklusinya. pencemaran darat akan ditangani secara tidak langsung. Pemuliharaan alam semula jadi merupakan salah satu prinsip Pendekatan Islam Hadhari yang ingin dilestarikan supaya ianya berada dalam keadaan amat selesa. Dengan ini. nilai menyayangi dan menghargai alam sekitar amat diperlu bagi memastikan kesinambungan kehidupan manusia sejagat. Sebagai seorang ahli masyarakat. Segala tindakan yang membawa kepada kerosakan dan kemusnahan alam semula jadi hendaklah dihentikan segera. kita juga harus bersama memulihara alam sekitar supaya penggunaan alam dapat diguna pakai sehingga generasi akan datang secara kualitatif dan kuantitatif. Misalnya dalam konteks semasa. Tambahan pula. kita dapat menanam pokok-pokok di sekelilingi kawasan rumah supaya kualiti udara dapat ditingkat semula dan secara tidak langsung menghijaukan bumi kita. Persoalan alam sekitar patut diprihatinkan supaya langkah mengatasi masalah itu dapat diambil dan dilaksanakan secara berkesan. Misalnya. Selain itu. (279) patah perkataan . setiap individu dipertanggungjawabkan untuk memelihara dan memulihara alam sekitar yang dikurniakan oleh Tuhan.

Di samping itu. Sebenarnya. Tambahan pula. Sehubungan dengan itu. (287) patah perkataan . Itulah senario sebenar wanita-wanita pada hari ini. Kesimpulannya. individu juga harus bertindak tidak berat sebelah terhadap lelaki ataupun perempuan. setiap individu harus menghormati hak wanita dan memberikan layanan secara adil kepada mereka. kita mesti mengiktiraf wanita sebagai individu yang boleh memberi sumbangan kepada pembangunan negara sekiranya diberi layanan yang tidak berat sebelah. Oleh itu. Sumbangan wanita tidak dapat diabaikan walaupun dalam bidang sukan. wanita akan berpeluang untuk memberi sumbangan kepada masyarakat serta Negara. Wanita yang dapat menerima pendidikan yang sama dengan lelaki tidak hairan untuk menjawat jawatan penting dalam syarikat-syarikat besar. peluang kenaikan pangkat dan mendapat perlindungan daripada keganasan. Hak wanita patut dilindungi dengan membenarkan mereka mendapat pendidikan dan pekerjaan. setiap individu mesti menghormati hak wanita pada bila-bila masa. atlit-atlit wanita bersama-sama atlit-atlit lelaki telah mengharumkan nama negara dalam sukan renang. Dengan ini. Wanita harus diberi tindakan dan keputusan yang saksama setaraf dengan lelaki tidak kira dalam aspek pendidikan atau pekerjaan. Kini wanita bukan lagi dianggap sebagai penghuni tetap ceruk dapur semata-mata tetapi telah menjadi salah satu entiti penting dalam pembangunan negara. Misalnya puteri renang yang tidak asing lagi seperti Nurul Huda serta Nicole David yang mengharumkan nama negara dalam sukan skuasy. setiap individu harus mengamalkan nilai keadilan terhadap wanita dan lelaki. Ini telah mengambarkan wanita juga memberi sumbangan kepada Negara dan hak mereka harus dihormati. setiap individu harus mengiktiraf hak wanita untuk melibatkan diri dalam mana mana bidang sahaja. Tokoh-tokoh wanita yang melibatkan diri dalam bidang politik seperti seperti Datuk Paduka Rafidah Aziz dan Datuk Siti Norma Yaacob telah membuktikan bahawa wanita juga mampu melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan sempurna jika dilayan adil serta diberi peluang.Tugasan Harian 3 Menghormati Hak Wanita Tanggungjawab Bersama Pepatah Melayu mengatakan Tangan yang menghayun buaian juga mampu menggoncangkan dunia .

Konklusinya. Hal ini telah membuktikan betapa pentingnya untuk seorang kakitangan kerajaan untuk menerima dan memahuthi peraturan serta undang-undang Negara. Tambahan pula. kakitangan kerajaan harus berpegang teguh kepada amanah serta mematuhi peraturaan dan undang-undang supaya masalah rasuah dapat dibanteraskan. Oleh itu. setiap kakitangan kerajaan juga harus mengamalkan nilai mematuhi peraturan dan undang-undang. sesebuah Negara akan berkembang maju dan mencapai keamanan jika wujudnya kepercayaan antara rakyat terhadap pihak kerajaan. setiap kakitangan kerajaan harus mengamalkan nilai amanah dalam menjalankan urusannya untuk menjamin kemajuan dan keamanan Negara. kakitangan kerajaan yang amanah dapat menimbulkan kepercayaan rakyat terhadapnya. Semakin tinggi kadar rasuah di sesebuah negara itu maka semakin rendahkan persepsi masyarakat luar terhada kemampuan rakyat negara terbabit untuk melakukan sesuatu terutama dalam aspek ekonomi. Sebenarnya. amalan rasuah harus dibanteraskan kerana itu bukan sahaja mengakibatkan rakyat hilang keyakinan terhadap kerajaan tetapi juga membentuk masyarakat yang tidak sihat. masyarakat menganggap masalah rasuah ini bermaharajalela kerana undang-undang yang longgar terutama dalam aspek pemberian tender dan projek lain telah menyebabkan ramai pekerja awam mengambil kesempatan daripada kelemahan itu untuk mengambil wang secara haram ini. Secara tidak langsung. Di samping itu. (270) patah perkataan . Mereka yang sepatut menjadikan contoh kepada rakyat malah telah mewujudkan masalah ketelusan sistem pentadbiran kerajaan kita. Mereka harus mempunyai sikap bertanggungjawab yang kekal kerana mereka diamanah untuk menguatkuasakan undang-undang dan menegakkan keadilan. Media massaa turut menyiarkan pelbagai kes yang melibatkan pegawai kerajaan berprofil tinggi yang terlibat dalam amalan rasuah ini sebagai bukti betapa masalah ini semakin menular dalam masyarakat kita. imej Negara akan terjejas.Tugasan Harian 4 Kepentingan amalan nilai amanah bagi setiap kakitangan kerajaan untuk menangani masalah rasuah Fenomena rasuah sering dikaitkan dengan istilah tumbuk rusuk atau makan suap dan konotasi ini membawa maksud yang negatif kepada imej sesebuah masyarakat itu. Sehubungan dengan itu.

Tiga etnik terbesar ialah Melayu. Masyarakat patut hidup berbaik-baik antara satu sama lain supaya Negara kita dapat mencapai perpaduan kaum dan berkembang maju. Setiap kaum mempunyai keperibadian budaya tersendiri yang dikekalkan. Kesimpulannya. bercerai roboh . nilai toleransi mesti diamalkan oleh setiap warganegara supaya keamanan dan keharmonian dalam negara tercapai. Selain itu. Inilah untuk menjamin kesejahteraan Negara sejagat. agama dan bahasa masing-masing. Dengan ini.Tugasan Harian 5 Kepentingan amalan saling menghormati dan bertolak ansur dalam masyarakat majmuk Masyarakat Semenanjung Malaysia khasnya dan Malaysia amnya selalu dianggap sebagai sebuah masyarakat majmuk atau masyarakat berbilang kaum. bangsa dan budaya. kita harus selalu bertolak ansur dan menghormati sesama kaum supaya konflik dalaman tidak wujud. Sehubungan dengan itu. Tiga etnik ini bersatu di atas satu ikatan kerakyatan dan di bawah sebuah pemerintahan demokrasi beraja berperlembagaan dengan satu cara hidup yang dipersetujui bersama. sebagai seorang rakyat yang cinta akan Negara. Secara tidak langsung. Rakyat yang selalu bersatu-padu penting dalam masyarakat majmuk seperti bak kata perkata bersatu teguh. setiap kaum mesti mengutamakan kedaimaian dan keharmonian hidup tanpa mengira agama. Dalam masyarakat yang majmuk ini. Cina dan India yang mana mengamalkan kebudayaan adat resam. Tambahan pula. setiap warganegara harus selalu hidup bersama secara aman. kebudayaan dan kepercayaan agama masing-masing dan pada masa yang sama meletakkan kesetiaan mereka pada satu negara. Sesebuah Negara yang menghadapi konflik dalaman akan menjejaskan status ekonomi dan tidak akan mencapai kemajuan. rakyat yang perpaduan merupakan aset sesebuah Negara untuk mencapai kemajuan. setiap warganegara harus mengawal perkataan dan kelakuan diri pada bila-bila masa supay tidak meyentuh isu sensitif seperti hak-hak dan kedudukan raja. kewarganegaraan dan hak-hak istimewa bumiputera. sikap bertolak ansur sesama bangsa dan agama yang berlainan amat dititikberatkan supaya pertelingkahan antara kaum tidak wujud. agama. rakyat pelbagai kaum boleh bebas mengamalkan idea. (277) patah perkataan . Oleh itu.

pengguna harus bersikap rasional apabila membeli sesuatu barang atau perkhidmatan supaya dapat melindungi hak pengguna sendiri. semua pihak harus melindungi hak pengguna termasuk pihak kerajaan. Pengguna yang berilmu dan rasional dapat membantu pengurangan permintaan di pasaran dan seterusnya menstabilkan harga barangan atau perkhidmatan. undang-undang telah digubal oleh dengan tujuan melindungi hak-hak dan kepentingan pengguna. sekolah merupakan sebuah institusi yang paling sesuai untuk mendidik pelajar tentang pendidikan kepenggunaan. Ramai pengguna yang kurang tahu atau kurang mengambil tahu akan hak-hak mereka. pengguna berhak mendapatkan maklumat lanjut tentang barang atau perkhidmatan itu jika maklumat diberi tidak lengkap. Walau bagaimanapun. Pengguna harus diberi kesedaran tentang hak mereka tertentu supaya mereka dapat menuntut hak tersebut. Misalnya. Kerajaan dan pihak swasta harus membela hak pengguna supaya hak mereka terjamin. Contohnya. pendidikan dalam bidang kepenggunaan perlulah disemai dari peringkat kecil lagi. Mereka patut mengambil pertimbangan yang wajar tentang kualiti dan harga sesuatu barang atau perkhidmatan sebelum membelinya. hak untuk menuntut pampasan. hak untuk mendapatkan pendidikan kepenggunaan dan sebagainya. Semua pihak telah dipertanggungjawabkan untuk melindungi hak pengguna. Dalam hal yang sedemikian. Tambahan pula. Manakala pendidikan dan kesedaran kepenggunaan telah diberi oleh persatuan NGO serta pihak kerajaan kepada kalangan pengguna.Tugasan Harian 6 Hak Pengguna harus dilindungi oleh semua pihak Orang ramai sebagai pengguna merupakan aset penting dalam menjayakan wawasan negara. pihak swasta serta pengguna itu sendiri. pengguna patut boleh berfikir supaya hakhak mereka terjamin. namun hak-hak berkenaan bukanlah diperolehi secara otomatis. Keseluruhannya. hak-hak pengguna harus dipelihara seperti hak untuk mendapatkan keperluan asas. Sebagai misalan. hak untuk mendapatkan maklumat. Walaupun pengguna mempunyai hak-hak tertentu. Bagi mencapai tujuan itu. hak untuk membuat pilihan. penjual-penjual diwajibkan menunjukkan tanda harga sebagai tanda pemeberitahuan kepada pengguna. pengguna boleh membuat pembandingan harga terlebih dahulu sebelum membeli sesuatu barang supaya inflasi barang tidak berlaku. Selain itu. (283) patah perkataan . Sebagai contoh.

Kita ada kebebasan berucap seperti menyebarkan maklumat atau idea dengan medium apa-apa sahaja. Dengan ini. dan hak-hak Istimewa Bumiputera tidak dapat disentuh. lainlah belalangnya'. Kesimpulannya. Di Malaysia kebebasan bersuara didefinisikan oleh perlembagaan persekutuan dan dikawal oleh undang-undang tertentu. (271) patah perkataan . hak untuk mendapatkan kebebasan bersuara amat penting bagi media massa yang memainkan peranan penting sebagai pendukung am kebebasan berpendapat bagi semua. kesejahteraan dan kedamaianan negara akan tercapai. Ia menjadi kayu ukur sama ada demokrasi subur atau sebaliknya dalam negara tersebut. Pertimbangan dan tindakan yang dibuat patut bersifat tidak keterlaluan sama ada dalam pemikiran. Ini adalah untuk menjamin keharmonian dan kedamaian sesebuah negara supaya pertelingkahan antara kaum tidak wujud. agama. pertuturan atau pelakuan. Di samping itu. setiap warganegara harus bersikap kesederhanaan dalam menggunakan hak kebebasan bersuaranya. Misalnya. Semasa mengeluarkan sesuatu pandangan. hak asasi ini berbeza-beza interpretasinya mengikut kaca mata budaya dan agama sesebuah masyarakat. Walau bagaimanaupun.Tugasan Harian 7 Kebebasan bersuara sebagai hak rakyat dengan batasan tertentu Malaysia terkenal sebagai salah sebuah negara yang mengamalkan demokrasi secara meluas. 'Lain padang. Namun. Selain itu. Kebebasan bersuara adalah antara hak asasi manusia yang maha penting dalam sesebuah negara demokrasi. Sebagai contoh. kita mesti mempertimbangkan pihak lain supaya tidak akan menyentuh isu-isu sensitif yang mungkin menjejaskan perpaduan negara kita. sebagai warganegara Malaysia kita mesti bersikap kesederhanaan walaupun mempunyai kebebasan bersuara kerana kita berada negara yang berbilang kaum. Setiap warganegara Malaysia mempunyai hak bagi kebebasan bersuara. hak kebebasan bersuara tidak bersifat mutlak di negara kita dan hak ini dihadkan dengan batasan tertentu. pembaharuan atau kritikan dengan batasan tertentu. setiap warganegara bebas mengeluarkan buah fikiran sendiri seperti pendapat. Tambahan pula. kewarganegaraan. isu sensitive seperti hak-hak dan kedudukan raja. warganegara patut bersikap kesederhanaan supaya tidak mengabaikan kepentingan diri dan orang lain.

Sebenarnya. dan buli. Misalnya. setiap anggota masyarakat perlu mengambil kesedaran dan membantu kerajaan dalam menangani permasalahan ini. misalnya ibu bapa berperanan bagi mendidik dan menyampaikan ajaran agama kepada anak mereka supaya mereka tidak akan terjebak ke dalam kancah jenayah tersebut. gengsterisme. Malaysia tetap menghadapi cabaran-cabaran dalam usaha mengekalkan keamanan negara malah keaamanan sejagat. Sebagai rakyat Malaysia. Oleh itu. Kita harus sentiasa mempunyai perasaan sayang akan negara dengan berusaha untuk menepis segala ancaman dalaman dan luaran yang cuba menggugat keamanan serta keharmonian negara. nilai cinta akan Negara harus sentiasa diamalkan. Usaha membina yang dilakukan pada setiap peringkat amat penting untuk membanteraskan jenayah ini. negara kita sedang menghadapi ancaman najis dadah yang semakin menular dan meningkat saban tahun. Keadaan ini membolehkan ekonomi negara berkembang maju dan menyediakan peluang pekerjaan yang luas dalam pelbagai sektor. Kejadian ini telah mengugat keamanan negara secara tidak langsung. setiap rakyat Malaysia bertanggungjawab untuk mengekalkan keamanan negara daripada anasir yang buruk. (288) patah perkataan . Negara bakal kehilangan tenaga kerja serta kepimpinan pelapis jika masalah ini berterusan terjadi. Namun demikian. setiap warganegara harus saling membantu dan bekerjasama supaya keamanan negara tercapai. Untuk mengawal ancaman ini menjadi kudis yang merebak. Sudah acapkali kita dengar tentang berita kes jenayah yang dikaitkan dengan golongan remaja seperti vandalisme. Kehidupan yang aman dan damai merupakan teras kepada pembangunan negara yang maju. Di samping itu.Tugasan Harian 8 Mengekalkan keamanan negara tanggungjawab bersama Malaysia merupakan sebuah negara membangun yang mampu menikmati keamanan dan kestabilan politik yang jarang ditemui di negara-negara lain. Pihak sekolah juga dipertanggungjawabkan untuk menasihati pelajar agar kesannya terbabit dalam jenayah-jenayah itu. usaha ini harus dilakukan bersama antara semua pihak untuk mencapai keamanan dan kesejahteraan negara. Masyarakat harus sentiasa meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri dengan menjauhi diri daripada dadah supaya peratusan penagih tegar dapat diturunkan serta sekali gus mengekalkan keamanan negara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->