Super Tehnici de memorare

de Andy Szekely

www.andyszekely.ro

Trimite unui prieten

Bine te-am găsit, Te invit să explorăm împreună un set de tehnici de memorare prin care îţi poţi dubla sau tripla capacitatea de a reţine lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Ele au fost selectate pe principiul uşurinţei în utilizare şi al modului interesant în care pot aduce clari cări despre felul în care funcţionează creierul. Fiecare dintre cele 4 tehnici conţine descrierea paşilor, principiile de bază, exemple de aplicaţii şi contexte în care poţi utiliza în mod special respectivele idei. În plus, mai găseşti la nalul descrierilor şi modalităţi prin care validitatea metodelor a fost testată de specialişti, precum şi surse (bibliogra e) în care poţi găsi informaţiile descrise în detaliu. La nalul lecturii te vei găsi perfect echipat cu tehnici simple şi memorabile de… memorare. Inspiraţie !

AS Training & Coaching

Pagina 2

ro Trimite unui prieten Cuprins: ‣ ‣ ‣ ‣ ‣ Mind Mapping (pag 5) Metoda Lozanov (pag 8) Tehnica Pegword (pag 11) Camera romană (pag 14) Alte tehnici (pag 16) AS Training & Coaching Pagina 3 .andyszekely.www.

www.andyszekely. Mind Mapping AS Training & Coaching Pagina 4 .ro Trimite unui prieten 1.

2. de fapt. Totul este posibil. Nu sta serios! Scrie sau desenează primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la subiecte comune. Nu ai trăit până nu ai evidenţiat o idee în Mind Map cu roz aprins sau portocaliu . hartă mentală. Vin-o cu o explozie de idei. hai. Gândeşte "out -of-the-box". 4. Hai. AS Training & Coaching Pagina 5 . Păstraţi-vă mâna în mişcare. imagini şi legături logice pentru a stimula şi facilita dezvoltarea ideilor. scrie-le pe liniile de legătură cu centrul. Mind Map în 7 pasi: 1. etc. Adaugă relaţii şi conexiuni. Porneşte de la centrul paginii. Hărtile mentale sunt instrumente gra ce care folosesc cuvinte. Pe masură ce îţi vin ideile. organizarea poate veni mai târziu. prima cerinţa este de a obţine ideile. imagini. 3.www. coduri sau simboluri.. Liberă asociere. linii. 5. creioane. 7. Câteodată vezi relaţii şi conexiuni imediat şi poţi adăuga sub-legături la o idee principală. brainstorming-ul şi organizarea informaţiei. Gândeşte cât de repede poţi.ro Trimite unui prieten Mind Map inseamnă. 6. culori. markere. Utilizaţi orice culoare.. Nu există limite. Dacă nu mai aveţi idei trasaţi linii simple şi crierul va găsi ideile pentru a le asocia cu liniile. hai. Din păcate. Transpune-le în cuvinte.andyszekely. Câteodată aceste conexiuni nu apar de la început. Pune-ţi gândurile în jurul ideii centrale. memoria nu ne ajută întotdeauna să ne amintim tot ce am vrea.

www. Nu în ultimul rând. chiar poţi să îţi întipăreşti informaţiile în memorie pe termen lung. 2. mind mapping-ul poate folosit ca un instrument pentru a învaţa mai uşor la examene. Organizarea şi gestionarea detaliilor importante legate de un proiect – mindmap-ul poate uşor folosit ca instrument de gestionare a taskurilor ecărei echipe şi a ecărui membru al unei echipe în parte.andyszekely.ro Trimite unui prieten Exemplu: În ce context se aplică în mod special? 1. 3. Mind mapping-ul este o metodă e cientă de comunicare între persoane care au un mod de gândire nestructurat şi cei care nu gândesc secvenţial. AS Training & Coaching Pagina 6 . Punându-ţi gâdurile pe hârtie într-o formă organizată şi incluzând puternice elemente vizuale. cum ar culorile şi formele.

www. Metoda Lozanov AS Training & Coaching Pagina 7 .andyszekely.ro Trimite unui prieten 2.

2.www. “Concertul receptiv” ~ aici se ia o pauză care să permită subconştientului să absoarbă informaţiile evaluate. unde tehnici variate. Cum funcţioneaza? Există şase principii majore care stau la baza învăţării accelerate: 1. 4. Somnul de tip REM ajută creierul să asimileze lucrurile noi. 5. Muzica. Se folosesc stimuli audio-vizuali. Desenarea unei hărţi mentale a informaţiilor pe care urmează să le asimilezi. Somnul de peste noapte este urmat de jocuri. În medie. ecare durând cam 20 minute. “Concertul activ” ~ aici mediul înconjurător reprezintă mesajul. inclusiv respiraţia şi muzica s-au dovedit a favoriza procesul învaţării. Este ca şi cum am compara creierul cu un calculator căruia iam da un restart ca să se înregistreze modi cările din urma instalarii unui program. ritmul. “Muzica este mediatorul dintre viata simturilor si viata spiritului” . puzzle sau activităţi prin care se revede ceea ce a fost învăţat în ziua precedentă. 6.Beethoven.ro Trimite unui prieten Georgi Lozanov a înaintat teoria sugestoterapiei. În timpul somnului REM un sfert din creier trimite informaţii celorlalte parţi care sunt de obicei stimulate de simţurile noastre. Îndepărtarea tuturor limitărilor mentale negative. jocul. informaţia este rapid şi fără efort absorbită. Somnul REM este o fază a somnului nostru. AS Training & Coaching Pagina 8 . Aici este vital să scapi de stereotipul că abilităţile tale sunt limitate. Relaxarea ~ în această stare. Lozanov recomandă să dormi după ecare episod de învăţare. stimulii vizuali sunt parte din procesul de învăţare. 3.andyszekely. oamenii pot avea 4-5 faze REM pe noapte. Majoritatea materialelor care abordează tematica învăţării accelerate vorbesc şi despre in uenţa muzicii asupra actului învăţării. care împiedică abilitatea naturală de a învaţa.

Ole. SUA. O cercetare interesantă menită să pună în evidenţă efectul muzicii asupra vieţii. Learn with the Classics: Using Music to Study Smart at any age Music and Learning de Chris Boyd Brewer The Effects of Background Music on Learning de Davidson and Powell Pagina 9 AS Training & Coaching . Plantele cresc îndepartându-se de sursa de sunet a muzicii rock. Efectele muzicii clasice: Plantele cresc mai mult decât plantele din grupul de control (plante care nu au bene ciat de muzică). Arthur Harvey. Plantele mor după două saptămâni. Acesta a testat efectul muzicii rock şi a celei clasice asupra plantelor.andyszekely. Efectele muzicii rock: Plantele cresc anormal de mici.www.ro Trimite unui prieten Două exemple: 1. Plantele cresc către sursa de sunet a muzicii clasice. cârciumăresei şi gălbenelelor. Aceşti preoţi sunt capabili să memoreze cărţi întregi cu tematică religioasă. mai exact asupra petuniilor. a fost realizată în Denver. 1 Surse unde poti citi despre metodă: Andersen. 2. Unele plante au ajuns să se încolăcească în jurul difuzoarelor. Marcy Marsh and Dr. Cântecele şi poeziile pot îmbunătăţi memoria de conţinut (fapte şi detalii) datorită ritmului şi melodicităţii1 . Plantele au în orit. Mânăstirile contemporane folosesc frecvent muzica de fond în timpul studiilor preoţilor. cu frunze puţine sau fară frunze deloc.

ro Trimite unui prieten 3.www. Tehnica Pegword AS Training & Coaching Pagina 10 .andyszekely.

un trident 4 . o lumânare aprinsă în ptă într-o pâine 2. De exemplu: 1 .o lumânare 2 .o masă etc. cu atât memorarea este mai uşoară. Dacă vrei să îţi aminteşti ce-l de-al patrulea element. dar ele toate sunt bazate pe acelaşi principiu general. poţi spune " patru este o masă" şi îţi poţi imagina o masă pentru a vedea obiectele de pe ea. Cum funcţionează? O schemă Pegword clasică este următoarea: Fiecărei cifre de la unu la zece i se asociază un simbol vizual. o poţi face la fel de uşor ca şi pentru ordinea rească. vei creea asocieri ca cele de mai jos: 1. un trident care este folosit drept armă în lupta cu o…mătură :) etc. Pentru a memora o listă de cumpărături care conţine elemente cum ar : pâine. mătură. Dacă doreşti să pui obiectele în ordine inversă. pur şi simplu îţi reaminteşti Pegword-urile asociate cu ecare număr. vin. Când ai nevoie să îţi aminteşti lista de cumpărături. Cu cât asocierile sunt mai creative.andyszekely.www.ro Trimite unui prieten Metoda Pegword se bazează pe puterea imaginilor vizuale. Oamenii trebuie să înveţe o serie de cuvinte care servesc drept "cârlige" (peg = cârlig în limba engleză) de care amintirile pot "agăţate". AS Training & Coaching Pagina 11 . Există mai multe variante ale Metodei Pegword.o lebădă 3 . apoi Pegword-urile vor servi ca indicii pentru lista de cumpărături. o lebădă care îşi încolăceşte gâtul în jurul sticlei de vin 3.

o diferenţă statistică mare2. În continuare.andyszekely. participanţii au fost instruiţi să memoreze o listă de 10 nume asociindu-le vizual cu “Pegwords”. ecare cu un numar de la 1 la 10. după care au fost puşi să-şi reamintească numele din listă în ordine folosind “Pegwords”.www.ro Trimite unui prieten Teste Au fost facute mai multe experimente pentru a demonstra validitatea acestei metode.86 % versus o medie de 70% pentru cei ce nu au folosit nici o metodă. Apoi le-a fost dată sarcina de a număra invers din 3 în 3 pentru 30 de secunde. 2 Surse unde poti citi despre ea: Giordano Memorization System Review School of phenomenal memory improvement-Course Pagina 12 AS Training & Coaching . rimând. În unul dintre ele participanţilor li s-a dat un minut pentru a memora o listă de cuvinte. Rezultatele au indicat o medie de cuvinte amintite cu Metodata Pegwords de 82.

andyszekely. Camera romană AS Training & Coaching Pagina 13 .ro Trimite unui prieten 4.www.

academictips.html www. Asociază imagini.3. fă un tur al camerei în mintea ta.htm Pagina 14 AS Training & Coaching . pur şi simplu. mă pot folosi de obiecte astfel: privesc ceasul care arată ora 13 şi 30 minute.org/memory/index. Pentru a-ţi aminti informaţiile . participanţilor li s-a dat un minut pentru a memora o listă de cuvinte. Cum funcţionează? Imaginează-ţi o cameră pe care o ştii. versus 54. oglindă. ceas. pe care îl vom popula cu imagini memorate. Exemplu: Într-o cameră am urmatoarele obiecte: masă. o diferenţă statistică mare3 . Dacă vreau să îmi amintesc data con ictului militar din istoria noastră. 3 Surse unde poti citi despre metodă: Mind tools –Essential skills for an excellent career www. şi obţin astfel anul bătăliei: 1330. etc.andyszekely. vizualizând obiectele cunoscute şi imaginile asociate. cu obiecte din cameră. Nu este nevoie să restricţionăm aceste informaţii la cameră: am putea folosi un peisaj sau un oraş pe care îl cunoaştem bine. De exemplu. Ea presupune asocierea informaţiilor de memorat cu obiectele dintr-o cameră sau mai multe. scaun.57 pentru cei ce nu au folosit nici o metodă. Rezultatele au arătăt că procentajul mediu al cuvintelor reamintite de cei care au folosit metoda camerei a fost de 77. Teste: Pentru a arata utilitatea acestei metode s-au efectuat mai multe teste. de asemenea. Ca alternativă poţi deschide uşi spre alte camere şi să foloseşti obiectele din acestea. vază.colorado. numit “Bătălia de la Posada”.ro Trimite unui prieten Metoda Camerei Romane este un vechi şi e cient mod de a aminti informaţii în cazul în care ordinea nu este importantă. lampă. apoi mă uit la una dintre fotogra i şi îmi imaginez că arată o trecătoare muntoasă şi că respectiva imagine are un titlu: POSADA. rame fotogra i. reprezentând informaţiile pe care doreşti să ţi le aminteşti. Aceasta este doar o cale de a reprezenta harta cognitiva a informaţiilor într-un mod accesibil.edu/eeb/courses/1230jbasey/abstracts%202007/2.www. Thnica poate extinsă prin detaliere.

ro Trimite unui prieten Alte tehnici: AS Training & Coaching Pagina 15 .www.andyszekely.

sciam.youtube.ro Trimite unui prieten Tehnica SQ3R: www. poți sa îl recomanzi prietenilor tăi printr-un click aici. rapoarte speciale si e-cursuri intr-un mod foarte simplu: click aici și înscrie-te acum la newsletter (dacă nu te-ai înscris deja) Inspiraţie ! AS Training & Coaching Pagina 16 .com/watch?v=48z45NzFqSQ&feature=related Tehnica POPCORN: www.cfm?id=hypnosis-memory-brain *** Dacă ți-a fost de folos informația din acest raport special.andyszekely. Mulțumesc.com/watch?v=PBiDrJ35kiU Memorarea prin HIPNOZA: www.com/article. Poți să primești mai multe resurse gratuite.youtube.www.

ro Trimite unui prieten Alte rapoarte scrise de Andy Szekely: Principiile stabilirii obiectivelor Manipularea dialogului interior Super Tehnici de memorare Cum să dai feedback fără să rănești? Secretul motivării celorlalți Tactici de in uențare subtilă Mastermind Alpha Leadership Strategia Disney Ghidul inițiatului în prezentări cu public Coaching pentru succes personal și profesional Minighid de educație continuă Optimizare personală Optimizare personală Optimizare personală Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching AS Training & Coaching Pagina 17 .www.andyszekely.

speaker.andyszekely. Coca Cola.000 de abonati ai newsletterului de pe siteul www. A studiat intensiv în SUA. coach și autor. Business Mastery și Trainer & Speaker Bootcamp. Ghidul Credibilității Profesionale și Ghidul realizării scopurilor precum și a 17 CD-uri de tip audiobook pe teme educaționale. Andy este autorul cărților NLP Calea Succesului. Andy a creat conceptele Self Mastery.ro Ca autor de programe inovative de training. psihologia aplicată în business și dezvoltare personală.ro t: 0723. de care bene ciaza anual peste 200 de participanți. Andy Szekely e: contact@andyszekely. A creat și dezvoltat primele tabere de dezvoltare personală și profesională din România (BootCamp).139 w: www.ro AS Training & Coaching Pagina 18 .390. Austria și Canada.andyszekely. A scris sute de articole pentru dezvoltare personală și profesională care sunt citite de peste 18. El are o experiență de peste 12 ani în domeniul educației adulților.andyszekely.ro Trimite unui prieten Andy Szekely este trainer. DACIA sau Avon. Anglia. In uence Mastery.www. cu peste 40 de traineri de renume. Clienții de coaching cu care lucrează Andy sunt persoane din topmanagementul companiilor multinaționale (CEO sau Sales manageri ai celor mai mari companii din Romania). În calitate de consultant extern Andy a susținut traininguri la cele mai mari companii din Romania cum ar IBM.

Alte rapoarte scrise de Andy Szekely: Principiile stabilirii obiectivelor Manipularea dialogului interior Super Tehnici de memorare Cum să dai feedback fără să rănești? Secretul motivării celorlalți Tactici de in uențare subtilă Mastermind Alpha Leadership Strategia Disney Ghidul inițiatului în prezentări cu public Coaching pentru succes personal și profesional Minighid de educație continuă Optimizare personală Optimizare personală Optimizare personală Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching .

andyszekely.139 w: www. Coca Cola. Business Mastery și Trainer & Speaker Bootcamp. A studiat intensiv în SUA.000 de abonati ai newsletterului de pe siteul www. Ghidul Credibilității Profesionale și Ghidul realizării scopurilor precum și a 17 CD-uri de tip audiobook pe teme educaționale. Austria și Canada. speaker. DACIA sau Avon. A scris sute de articole pentru dezvoltare personală și profesională care sunt citite de peste 18.ro . Andy Szekely e: contact@andyszekely. cu peste 40 de traineri de renume. Clienții de coaching cu care lucrează Andy sunt persoane din topmanagementul companiilor multinaționale (CEO sau Sales manageri ai celor mai mari companii din Romania). psihologia aplicată în business și dezvoltare personală. coach și autor. A creat și dezvoltat primele tabere de dezvoltare personală și profesională din România (BootCamp). El are o experiență de peste 12 ani în domeniul educației adulților.ro Ca autor de programe inovative de training. Anglia.390.andyszekely. de care bene ciaza anual peste 200 de participanți. În calitate de consultant extern Andy a susținut traininguri la cele mai mari companii din Romania cum ar IBM. Andy este autorul cărților NLP Calea Succesului.ro t: 0723.Andy Szekely este trainer. Andy a creat conceptele Self Mastery. In uence Mastery.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful