You are on page 1of 76

Felhasznli kziknyv

GT-S5230

A kziknyv hasznlata
A felhasznli kziknyv vgigkalauzolja nt mobiltelefonja funkciin s szolgltatsain. Ha gyors ttekintst szeretne, olvassa el a kvetkez rszeket: Ismerkeds a telefonnal, A kszlk sszeszerelse s elksztse s Alapfunkcik hasznlata.

tmutatsok ikonjai
Mindenekeltt ismerkedjen meg a kziknyvben hasznlt ikonokkal: Figyelmeztets olyan helyzetek, ahol nmagnak vagy msoknak srlst okozhat Fokozott figyelem olyan helyzetek, ahol telefonjban vagy ms kszlkben kr keletkezhet Megjegyzs megjegyzsek, hasznlati tippek vagy egyb informci Lsd: kapcsold tudnivalkat tartalmaz oldalak, pldul: 12. o. (azaz lsd: 12. oldal)

ii

Ezt kveten az adott mvelet vgrehajtshoz szksges menopcik vlasztsnak sorrendje, pldul; Men zemmdban vlassza a kvetkezket: zenetek zenet ltrehozsa (jelentse: zenetek, majd zenet ltrehozsa) ] Szgletes zrjelek telefonbillentyk [ ] (ez a Be- s kikapcsol/Menbl kilptet gombot jelli)

Szerzi jogi informci


A kszlkben felhasznlt technolgik s termkek szerzi joga a megfelel tulajdonosokat illeti: A Bluetooth a Bluetooth SIG, Inc. worldwide bejegyzett vdjegye Bluetooth QD- azonost: B015178. A Java a Sun Microsystems, Inc. vdjegye. A Windows Media Player a Microsoft Corporation bejegyzett vdjegye.
A kziknyv hasznlata

iii

Tartalom

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk ............. 1


Biztonsgi figyelmeztetsek ......................... 1 Biztonsgi elrsok ...................................... 3 Fontos hasznlati informcik ...................... 6

Ismerkeds a telefonnal ............................. 12


Kicsomagols ............................................. 12 A telefon megjelense ................................ 13 Gombok ...................................................... 14 Kijelz ......................................................... 14 Ikonok ......................................................... 15

A kszlk sszeszerelse s elksztse .......................................... 17


A SIM-krtya s az akkumultor behelyezse ................................................ 17 Tltse fel az akkumultort ........................... 19 Memriakrtya behelyezse (opcionlis) ........ 20 iv

Alapfunkcik hasznlata .............................21


A telefon be- s kikapcsolsa ..................... 21 Az rintkperny hasznlata .................... 22 Menk elrse ............................................ 23 A widgetek hasznlata ................................ 23 Sginformcik elrse ............................ 24 A telefon testreszabsa .............................. 24 Az alapvet hvsi funkcik hasznlata ......... 25 zenetek kldse s megtekintse ............ 27 Nvjegyek hozzadsa s keresse .......... 30 Az alapvet fnykpezgp funkcik hasznlata .................................................. 31 Zenehallgats ............................................. 32 Bngszs a weben ................................... 34

Specilis funkcik hasznlata .................... 36


A specilis hvsi funkcik hasznlata ........ 36 A specilis telefonknyv-funkcik hasznlata .................................................. 38 Specilis zenetkldsi szolgltatsok hasznlata ........................... 39 Specilis fnykpezgp funkcik hasznlata .................................................. 41 A specilis zenei funkcik hasznlata ........ 44

Tartalom

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata ...... 47


A Bluetooth szolgltats hasznlata ........... 47 Seglykr zenet aktivlsa s kldse ................................................... 49 A mobilkvet bekapcsolsa ...................... 50

lhvsok kezdemnyezse ....................... 50 Hangos emlkeztetk rgztse s lejtszsa ............................................... 51 Kpszerkeszts .......................................... 52 Kpek nyomtatsa ...................................... 54 Fnykpek s videk feltltse az internetre ................................................ 54 Java technolgij jtkok s alkalmazsok hasznlata ....................... 56 Adatok szinkronizlsa ............................... 57 Az RSS-olvas hasznlata ......................... 57 Vilgrk ltrehozsa s megtekintse ......... 58

bresztsek belltsa s hasznlata ........ 59 A szmolgp hasznlata ........................... 59 Pnznemek s mrtkegysgek konvertlsa ............................................... 60 Visszaszmll idzt belltsa ............... 60 Stopperra hasznlata ................................ 60 j feladat ltrehozsa ................................. 60 Szveges emlkeztet ltrehozsa ............ 61 Naptr kezelse .......................................... 61

Tartalom

Hibaelhrts ................................................ a Trgymutat ................................................. d

vi

Biztonsgi figyelmeztetsek

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk


A veszlyes vagy jogellenes helyzetek elkerlse s a mobiltelefon optimlis teljestmnye rdekben tartsa be a kvetkez vintzkedseket.

Tartsa tvol a telefont kisgyermekektl s hzillatoktl


Gondoskodjon arrl, hogy kisgyermekek vagy hzillatok ne frhessenek a telefonhoz. A lenyelt kismret alkatrszek fulladst vagy slyos srlst okozhatnak.

vja a hallst
A tl hangosra lltott flhallgat krosthatja hallst. Csak a beszlgets vagy zene hallgatshoz minimlisan szksges hangert lltsa be.

Kell gondossggal vgezze a mobiltelefon s a kszlk teleptst


Gondoskodjon arrl, hogy a mobiltelefon s a hozz tartoz kszlkek biztonsgosan legyenek rgztve. Ne tegye a telefont vagy tartozkait a lgzsk hatkrbe. A lgzsk gyors felfvdsakor a nem megfelelen felszerelt vezetk nlkli kszlk slyos srlst okozhat.

Ne helyezze az akkumultorokat vagy a telefont melegt eszkzkre, pldul mikrohullm stbe, klyhra vagy raditorra. A tlhevlt akkumultorok felrobbanhatnak. Ne trje ssze vagy szrja ki az akkumultorokat. Ne tegye ki az akkumultort akkora kls nyomsnak, amely bell rvidzrt s tlhevlst okozhat.

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Kell gonddal kezelje s rtalmatlantsa az akkumultorokat s tltket


Csak a Samsung ltal jvhagyott, s kifejezetten a sajt telefonhoz kszlt akkumultorokat s tltket hasznlja. Az inkompatibilis akkumultorok s tltk slyos srlst okozhatnak, s krosthatjk a telefont. Ne dobja az akkumultort a tzbe. A hasznlt akkumultorok rtalmatlantsa sorn kvesse a helyi elrsokat.

Kerlje a szvritmus-szablyzkkal val interferencit


Az esetleges interferencia elkerlse rdekben a szvritmus-szablyz kszlkek gyrti s a Wireless Technology Research kutatcsoport azt javasoljk, hogy a mobiltelefon s a szvritmusszablyz kztt legalbb 15 cm tvolsg legyen. Ha azt gyantja, hogy szvritmus-szablyzja vagy ms orvosi kszlke interferl a telefonjval, kapcsolja ki a telefont azonnal, s krjen tancsot a szvritmus-szablyz vagy ms orvosi kszlk gyrtjtl.

Robbansveszlyes krnyezetben kapcsolja ki a telefont


Tltllomson (benzinktnl), illetve zemanyagok s vegyszerek kzelben ne hasznlja a telefont. Kapcsolja ki akkor is a telefont, ha erre vonatkoz jeleket, utastsokat lt. A telefon robbanst vagy tzet okozhat zemanyag- vagy vegyszertrolk, illetve trakk kzelben vagy robbantsi terleteken. Ne troljon, s ne szlltson a telefonnal, vagy annak alkatrszeivel, illetve tartozkaival egy helyen gylkony folyadkokat, gzokat vagy robbansveszlyes anyagokat.

Biztonsgi elrsok
Az ton els a biztonsg
Kerlje a telefon vezets kzbeni hasznlatt, s tartsa be az erre vonatkoz korltoz rendelkezseket. A biztonsg nvelse rdekben lehetsg szerint hasznljon kihangost kszlket.
Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Kvesse a biztonsgi figyelmeztetseket s rendelkezseket


Tartsa be a mobiltelefon hasznlatt bizonyos terleteken korltoz rendelkezseket.

Kerlje el a folyamatosan ismtld mozdulatok okozta srlseket


Tartsa lazn a telefont, finoman nyomja le a billentyket, hasznljon olyan funkcikat (pldul sablonokat vagy prediktv szvegbeviteli zemmdot), amelyekkel cskkenthet a billentyk lenyomsnak szma, s tartson gyakran sznetet.

Kizrlag hivatalos Samsung tartozkokat hasznljon


Az inkompatibilis tartozkok hasznlata krosthatja kszlkt s srlst okozhat.

Egszsggyi berendezsek kzelben kapcsolja ki a telefont


Telefonja interferlhat a krhzakban vagy ms egszsggyi ltestmnyekben lv orvosi kszlkekkel. Kvesse a rendelkezseket, kifggesztett figyelmeztetseket s az orvosi szemlyzet utastsait.

vja a srlstl az akkumultorokat s a tltket


Ne tegye ki az akkumultorokat nagy hidegnek vagy nagy melegnek (0 C/32 F alatti vagy 45 C/113 F feletti hmrskletnek). A szlssges hmrskleti viszonyok cskkenthetik az akkumultor tlthetsgt s lettartamt. Ne rintse az akkumultorokat fmtrgyakhoz, mert ilyenkor a + s a plusok elektromosan rintkezhetnek, ami az akkumultor tmeneti vagy vgleges krosodst okozhatja. Soha ne hasznljon srlt tltt vagy akkumultort.

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Replgpen kapcsolja ki a telefont, vagy tiltsa le a vezetk nlkli funkcikat


A telefon interferlhat a replgp berendezseivel. Kvesse a lgi kzlekedsi rendelkezseket, s a replgp szemlyzetnek krsre kapcsolja ki a telefont, illetve vltson a vezetk nlkli funkcikat letilt zemmdra.

gyeljen telefonja gondos s helyes kezelsre


vja telefonjt a nedvessgtl a folyadkok slyos krosodst okozhatnak. Ne hasznlja a telefont nedves kzzel. A telefon folyadkok okozta krosodsa a gyrti garancia megsznst vonhatja maga utn.

Ne trolja, s hasznlja a telefont poros, piszkos helyeken, mert a mozg alkatrszek krosodhatnak. Telefonja bonyolult elektronikus eszkz a komoly krosods elkerlse rdekben vdje az tsektl s a durva kezelstl. Ne fesse be a telefont, mert a festkben megszorulhatnak a mozg alkatrszek, ami akadlyozhatja a helyes mkdst. Ha telefonja fnykpezgp-vakuval vagy vilgtssal rendelkezik, kerlje hasznlatt gyermekek vagy llatok szemnek kzelben. Mgneses tr hatsra a telefon krosodhat. Ne hasznljon mgneszras tokokat vagy tartozkokat, s ne tegye ki a kszlket tartsan mgneses tr hatsnak.

Kerlje a msik elektronikus eszkzzel val interferencit


Telefonja elektromgneses (RF) jeleket bocst ki, amely interferlhat msik rnykols nlkli, vagy nem megfelelen rnykolt elektronikus kszlk (pldul szvritmus-szablyz, hallkszlk, orvosi kszlk vagy egyb, otthon vagy jrmben hasznlt elektronikus kszlk) jeleivel. Ha ilyen problmt tapasztal, krjen tancsot az elektronikus kszlkek gyrtjtl.

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Fontos hasznlati informcik


Norml helyzetben hasznlja telefonjt
Ne rjen a telefon bels antennjhoz.
Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Hzza ki a hasznlaton kvli csatlakozt a konnektorbl. Az akkumultorokat csak rendeltetsknek megfelelen hasznlja.

A telefon javtst kizrlag szakember vgezheti


Ha nem szakemberre bzza a telefon javtst, az krosodhat, s a garancia megsznst is vonhatja maga utn.

Gondosan kezelje a SIM- s a memriakrtykat


Ne tvoltsa el a krtyt, mikzben a telefon adatot visz t vagy informcit r el, mert ez adatvesztst s/vagy a telefon, illetve a krtya krosodst okozhatja. vja a krtykat az ers tsektl, sztatikus elektromossgtl s ms eszkzktl szrmaz elektromos zajtl. A gyakori rs s trls rvidti a memriakrtyk lettartamt. Ne rintse ujjal vagy fmtrggyal az arany szn rintkezket vagy kivezetseket. Ha szksges, puha ruhval tiszttsa meg a krtyt.

Hosszabbtsa meg az akkumultorok s a tlt lettartamt


Ne tltse egy htnl hosszabb ideig az akkumultorokat, mert a tltlts cskkentheti az akkumultorok lettartamt. A hasznlaton kvli akkumultor idvel kisl, ezrt hasznlat eltt fel kell tlteni. 6

Gondoskodjon a seglynyjt szolgltatsok elrhetsgrl


Bizonyos krlmnyek kztt, illetve egyes helyeken elfordulhat, hogy nem bonyolthat seglyhvst a telefonrl. Tvoli vagy kevsb fejlett terletekre utazs eltt tervezze meg, hogyan lphet kapcsolatba a seglynyjt szolgltatsok munkatrsaival.

A tesztels sorn mrt legmagasabb SAR-rtk e modellnl 0,531 W/kg volt. A norml hasznlat sorn mrhet tnyleges SAR-rtk valsznleg ennl alacsonyabb, mivel a kszlknek csak a legkzelebbi bzisllomsra trtn jeltvitelhez szksges RF energit kell kisugroznia. Mivel a telefon automatikusan a lehet legkevesebb energit bocstja ki, az tlagos RF energiaterhels cskken. A kziknyv utols oldaln olvashat Megfelelsgi Nyilatkozat azt jelzi, hogy a telefon megfelel az R&TTE (European Radio & Terminal Telecommunications Equipment) direktvnak. A SAR-rtkrl s a kapcsold EU szabvnyokrl tovbbi tudnivalkat a Samsung mobiltelefonos webhelyn tallhat.

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Fajlagos energiaelnyelsi rtk- (SAR) tanstsi informci


A telefon megfelel az Eurpai Uni (EU) azon szabvnyainak, amely a rdi- s tvkzlsi berendezsek ltal kibocstott, az emberi szervezetet r rdifrekvencis (RF) energia mrtkt korltozza. Ezek a szabvnyok megakadlyozzk a 2,0 W/kg emberi szvetre megadott hatrrtknl (a fajlagos energiaelnyelsi rtknl, SAR) magasabb kibocsts kszlkek forgalomba hozatalt.

A termk hulladkba helyezsnek mdszere


(WEEE - Elektromos s elektronikus berendezsek hulladkai) (rvnyes az Eurpai Uniban s ms olyan eurpai orszgokban, ahol szelektv hulladkkezels mkdik) Ez a jelzs a termken, tartozkain vagy dokumentcijn arra utal, hogy hasznos lettartama vgn a termket s elektronikus tartozkait (pl. tltegysg, fejhallgat, USB kbel) nem szabad a hztartsi hulladkkal egytt kidobni. A szablytalan hulladkba helyezs ltal okozott krnyezet- s egszsgkrosods megelzse rdekben ezeket a trgyakat klntse el a tbbi hulladktl, s felelssgteljesen gondoskodjon az jrahasznostsukrl az anyagi erforrsok fenntarthat jrafelhasznlsnak elsegtse rdekben. 8
Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

A hztartsi felhasznlk a termk forgalmazjtl vagy a helyi nkormnyzati szervektl krjenek tancsot arra vonatkozan, hov s hogyan vihetik el az elhasznlt termkeket a krnyezetvdelmi szempontbl biztonsgos jrahasznosts cljbl. Az zleti felhasznlk lpjenek kapcsolatba beszlltjukkal, s vizsgljk meg az adsvteli szerzds feltteleit. Ezt a termket s tartozkait nem szabad az egyb kzleti hulladkkal egytt kezelni.

A termkhez tartoz akkumultorok megfelel rtalmatlantsa


(Az Eurpai Uni terletn s ms, nll akkumultorlead rendszerrel rendelkez eurpai orszgok terletn alkalmazand) Az akkumultoron, a kziknyvn vagy a csomagolson szerepl jelzs arra utal, hogy hasznos lettartama vgn a termket nem szabad egyb hztartsi hulladkkal egytt kidobni. Ahol szerepel a jelzs, a Hg, Cd vagy Pb kmiai elemjellsek arra utalnak, hogy az akkumultor az EK 2006/66. Szm irnyelvben rgztett referenciaszintet meghalad mennyisg higanyt, kadmiumot vagy lmot tartalmaz. Az akkumultorok nem megfelel kezelse esetn ezek az anyagok veszlyt jelenthetnek az egszsgre vagy a krnyezetre.

A termszeti erforrsok megvsa s az anyagok jrafelhasznlsnak sztnzse rdekben krjk, klntse el az akkumultorokat a tbbi hulladktl s vigye vissza a helyi, ingyenes akkumultorlead helyre.
Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

Felelssget kizr nyilatkozat


A kszlkkel elrhet bizonyos tartalmak s szolgltatsok harmadik fl tulajdont kpezik, s szerzi jog, szabadalom, vdjegy s/vagy egyb szellemi tulajdonjog vdelme alatt llnak. Ezek a tartalmak s szolgltatsok kizrlag szemlyes, nem kereskedelmi clra hasznlhatk. Nem hasznlhatja a tartalmakat s szolgltatsokat a tartalom tulajdonosa vagy a szolgltat ltal nem engedlyezett mdon. A fentiek korltozsa nlkl, kivve ha azt az adott tartalom tulajdonosa vagy a szolgltat kifejezetten engedlyezte, nem mdosthatja, msolhatja, adhatja ki jra, tltheti fel, postzhatja, kldheti, fordthatja le, rtkestheti, 9

hozhat ltre abbl szrmaz j termket, hasznosthatja vagy adhatja el brmilyen mdon vagy mdium segtsgvel kszlken keresztl elrt brmely tartalmat vagy szolgltatst. HARMADIK FL TULAJDONT KPEZ TARTALMAK S SZOLGLTATSOK AZ ADOTT LLAPOTBAN HASZNLHATK. A SAMSUNG NEM FELEL AZ GY ELRHET, BRMELY CLBL BIZTOSTOTT TARTALMAKRT S SZOLGLTATSOKRT, SEM KIFEJEZETTEN, SEM BELERTENDEN. A SAMSUNG KIFEJEZETTEN KIZRJA BRMILYEN BENNE FOGLALT JTLLS FELELSSGT, BELERTVE, DE NEM KORLTOZVA A KVETKEZKRE: KERESKEDELEMRE VONATKOZ JTLLSI VAGY EGY MEGHATROZOTT CLRA VAL ALKALMASSGRA VONATKOZ JTLLS. A SAMSUNG NEM GARANTLJA A KSZLKEN KERESZTL ELRT TARTALMAK VAGY 10
Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

SZOLGLTATSOK PONTOSSGT, RVNYESSGT, IDSZERSGT, JOGSZERSGT VAGY TELJESSGT, S SEMMILYEN KRLMNYEK KZTT, BELERTVE A GONDATLANSGOT, NEM VONHAT FELELSSGRE, SEM A SZERZDSSEL KAPCSOLATBAN, SEM AZON KVL, SEMMIFLE KZVETLEN VAGY KZVETETT, VLETLEN, SPECILIS VAGY KVETKEZMNYES KRRT, SRLSRT, GYVDI DJAKRT, KLTSGEKRT, VAGY BRMILYEN MS KRRT, AMELY BRMIFLE TARTALOMRA VAGY SZOLGLTATSRA VEZETHET VISSZA, AKR EZEKKEL KAPCSOLATOS, VAGY EZEKBEN TARTALMAZOTT INFORMCIK OKN, AKR EZEK N VAGY BRMELY HARMADIK FL LTALI HASZNLATBL ERED, MG AKKOR SEM, HA AZ ILYEN KROK LEHETSGRE FELHVTK A FIGYELMT.

A harmadik fl szolgltatsainak hasznlatt a Samsung korltozhatja vagy brmikor megszakthatja, s a Samsung nem jelenti ki s nem garantlja, hogy brmely tartalom vagy szolgltats brmilyen adott idtartamra elrhet marad. A tartalmakat s szolgltatsokat harmadik felek biztostjk hlzati eszkzk segtsgvel, az tviteli eszkzk felgyelet nem tartozik a Samsung hatskrbe. Jelen felelssget kizr nyilatkozat ltalnos rvnynek korltozsa nlkl a Samsung magra nzve kifejezetten kizrja a felelssgt s felelssgre vonhatsgt a kszlken keresztl elrhet brmely tartalom vagy szolgltats megszaktsa vagy felfggesztse esetn.

A Samsung nem felels s nem vonhat felelssgre a tartalmakra s szolgltatsokra vonatkoz gyflszolgltats tekintetben. A tartalmakra vagy szolgltatsokra vonatkoz minden krdst vagy krst kzvetlenl a tartalmak vagy szolgltatsok szolgltatjhoz kell intzni.

Biztonsgi s hasznlati tudnivalk

11

Ismerkeds a telefonnal
Ebben a rszben megismerheti kszlke elrendezst, gombjait, kijelzjt s ikonjait.

Kicsomagols
A termk dobozban a kvetkezket kell tallni: Mobiltelefon Akkumultor titlt Hasznlati tmutat A telefonnal kapott ttelek az adott rgiban rendelkezsre ll tartozkoktl s szoftvertl vagy a szolgltattl fggen eltrek lehetnek. A helyi Samsung mrkakereskedtl tovbbi tartozkokat is vsrolhat.

12

A telefon megjelense
A telefon elejn a kvetkez gombok s szolgltatsok tallhatk:

A telefon htuljn a kvetkez gombok s szolgltatsok tallhatk:


Fnykpezgp lencsje Ismerkeds a telefonnal

Hangergomb Tbbfunkcis csatlakoz aljzat

Flhz helyezhet hangszr

Tkr Akkumultorfedl Lezr/Felold gomb

rintkperny Be- s kikapcsols/ Menbl kilps gomb

Fnykpez gomb

Bels antenna

Trcszgomb Mikrofon Vissza gomb

A gombok s az rintkperny lezrsval megakadlyozhatja a nemkvnatos telefonmveleteket. A lezrshoz nyomja meg a Lezr/Felold gombot. 13

Gombok
Gomb Trcsz Mvelet Hvs kezdemnyezse vagy fogadsa; kszenlti llapotban az utoljra hvott, nem fogadott vagy fogadott hvshoz tartoz szmot hvja el A menrendszerben visszalps az elz szintre

Gomb

Mvelet Kszenlti llapotban a fnykpezgp bekapcsolsa. Fnykpez Fnykpez zemmdban fnykpezs vagy vide felvtele

Ismerkeds a telefonnal

Kijelz
A telefon kijelzje az albbi terletekbl ll:
Ikonsor Klnbz ikonok megjelentse

Vissza

A telefon be- s kikapcsolsa (nyomva Be- s tartva); hvs befejezse; Men kikapcsols/ zemmdban visszatrs a fmen Menbl kpernyjre, vagy visszatrs kilps Kszenlti llapotba Hanger Lezr/Felold Hanger mdostsa Az rintkperny s a billentyzet lezrsa vagy a lezrs feloldsa

Szveges s grafikus terlet zenetek, utastsok s bert adatok megjelentse

14

Ikonok
Tudnivalk a kijelzn lthat ikonokrl.
Ikon Definci Trer Csatlakozott a GPRS-hlzathoz Adattvitel a GPRS-hlzaton Csatlakozott az EDGE-hlzathoz Adattvitel az EDGE-hlzaton Hanghvs zajlik Memriakrtya van behelyezve breszts bekapcsolva Bngszs az interneten

Ikon

Definci Kapcsolds megbzhat weblaphoz Roaming (a norml szolgltatsi terleten kvl)


Ismerkeds a telefonnal

Felttel nlkli hvstirnyts bekapcsolva Bluetooth aktivlva A kszlkhez Bluetooth auts kihangost kszlet vagy flhallgat csatlakozik. Szmtgphez csatlakoztatva j szveges zenet (SMS) j multimdis zenet (MMS) j e-mail zenet j hangpostazenet

15

Ikon

Definci Norml profil aktivlva Csendes profil aktivlva Az akkumultor tltttsgi szintje Pontos id

Ismerkeds a telefonnal

16

A kszlk sszeszerelse s elksztse


Hasznlatbavtel eltt szerelje ssze s lltsa be a mobiltelefont.

A SIM-krtya s az akkumultor behelyezse


Egy mobilszolgltatsra elfizetve kap egy SIM-krtyt (elfizet-azonost modult), amely az elfizets adatait (pldul szemlyi azonostszmot (PIN) s opcionlis szolgltatsokat) tartalmazza. A SIM-krtya s az akkumultor behelyezse 1. Tvoltsuk el az akkumultor fedelt.

Bekapcsolt llapot esetn a [ ] gombot hosszan lenyomva tartva kapcsolhatja ki a telefont. 17

2. Helyezze be a SIM-krtyt.

3. Helyezze be az akkumultort.

A kszlk sszeszerelse s elksztse

A SIM-krtyt az aranyozott rintkezkkel lefel helyezze a telefonba. SIM-krtya behelyezse nlkl hasznlhatja a telefon hlzatot nem ignyl szolgltatsait s nhny ment.

4. Tegye vissza az akkumultorfedelet.

18

Tltse fel az akkumultort


Az akkumultort fel kell tlteni a telefon els hasznlata eltt. 1. Nyissa le a telefon oldaln tallhat tbbfunkcis csatlakoz fedelt. 2. Dugja be az titlt kisebb vgt a tbbfunkcis csatlakozba.

3. Dugja be az titlt nagyobb vgt a vltakoz ram csatlakozaljzatba. 4. Amikor a tlts befejezdtt (az ikon mr nem villog), hzza ki az titlt csatlakozjt a konnektorbl.
A kszlk sszeszerelse s elksztse

5. Hzza ki a tltt a telefonbl. 6. Zrja le a tbbfunkcis csatlakoz fedelt. Tudnivalk az alacsony tltttsgi szintrl Amikor az akkumultor kezd lemerlni, a telefon figyelmeztet hangjelzst ad s figyelmeztet zenetet jelent meg. Az akkumultor ikonja res lesz s villogni kezd. Az akkumultor tl alacsony tltttsge esetn a telefon automatikusan kikapcsol. A telefon tovbbi hasznlathoz tltse fel az akkumultort.

A hromszg felfel nz

A helytelenl csatlakoztatott titlt slyosan krosthatja a telefont. A helytelen hasznlatbl ered krosodsra nem terjed ki a garancia.

19

Memriakrtya behelyezse (opcionlis)


Tbb multimdiafjl trolshoz memriakrtya behelyezsre van szksg. A mobiltelefonnal maximum 8 GB kapacits microSD memriakrtyk hasznlhatk (a kapacits a memriakrtya tpustl s gyrtjtl fgg). 1. Tvoltsa el az akkumultorfedelet s az akkumultort. 2. Cssztassa be a memriakrtyt a feliratos oldalval lefel.
A kszlk sszeszerelse s elksztse

3. Tolja be a memriakrtyt, amg a helyre nem pattan. 4. Helyezze be az akkumultort, majd tegye vissza az akkumultorfedelet. A memriakrtya eltvoltshoz tvoltsa el az akkumultorfedelet s az akkumultort, majd hzza ki a memriakrtyt a krtyanylsbl.

20

Alapfunkcik hasznlata
Tudnivalk a mobiltelefon fontosabb funkciirl s alapvet mveleteirl.

A telefon be- s kikapcsolsa


A telefon bekapcsolsa: 1. Nyomja meg s tartsa lenyomva a [ ] gombot. 2. rja be a PIN-kdot, majd vlassza a Rendben opcit (ha szksges). A telefon kikapcsolshoz ismtelje meg az 1. s a 2. lpst.

tvlts az offline profilra


Az offline profilra vltva a telefon hlzatot nem ignyl szolgltatsait olyan terleteken is hasznlhatja, ahol a vezetk nlkli eszkzk hasznlata tilos, pldul replgpen vagy krhzban. Az offline profilra vltshoz Men zemmdban vlassza a Belltsok Telefonprofilok Offline menpontot. Azokon a terleteken, ahol tilos a vezetk nlkli eszkzk hasznlata, kvesse a kifggesztett figyelmeztetseket s a hivatalos szemlyzet utastsait. 21

Az rintkperny hasznlata
A telefon rintkpernyjn az albbi mveleteket hajthatja vgre: Tudnivalk az rintkperny hasznlathoz szksges alapvet mveletekrl. Az rintkperny optimlis hasznlathoz tvoltsa el a kpernyrl a vdrteget a telefon hasznlata eltt. Men megnyitshoz vagy alkalmazs indtshoz vlasszon egy ikont.
Alapfunkcik hasznlata

Fggleges listk vgiggrgetshez hzza az ujjt felfel vagy lefel.

Vzszintes listk vgiggrgetshez hzza az ujjt balra vagy jobbra.

22

Menk elrse
A telefon meninek elrse: 1. Kszenlti llapotban vlassza a Men opcit a Men zemmd elrshez. 2. Vlasszon egy ment vagy opcit. 3. Nyomja meg a Vissza gombot az egy szinttel val feljebb lpshez; nyomja meg a [ ] gombot ktszer a kszenlti llapotba val visszatrshez.

A widget eszkztr megnyitsa


Kszenlti llapotban a kperny aljn bal oldalon tallhat nyl segtsgvel nyithatja meg a widget eszkztrat. trendezheti a widgeteket az eszkztron, vagy thelyezheti a kszenlti llapot kpernyjre.

Widgetek hozzadsa a kszenlti llapot kpernyjhez


1. Nyissa meg az eszkztrat. 2. Hzzon egy widgetet az eszkztrrl a kszenlti llapot kpernyjre. A widgetet a kpernyn brhol elhelyezheti.

Alapfunkcik hasznlata

A widgetek hasznlata
Tudnivalk a widget eszkztrban tallhat vezrlk hasznlatrl. Nhny widget webszolgltatsokhoz kapcsoldik. Web alap widget vlasztsa tovbbi kltsgeket vonhat maga utn. A rendelkezsre ll vezrlk a rgitl vagy a szolgltattl fggen eltrek lehetnek.

A widgetek mdostsa

1. Men zemmdban vlassza a Belltsok Kijelz s vilgts Widget menpontot. 2. Vlassza ki a widget eszkztrra helyezni kvnt widgeteket, majd vlassza a Ment opcit. 23

Sginformcik elrse
Tudnivalk a telefonnal kapcsolatos hasznos informcik elrsrl. 1. Nyissa meg a widget eszkztrat. 2. Vlassza a widget eszkztr
Alapfunkcik hasznlata

A telefon testreszabsa
Szabja testre telefonjt ignyei szerint, hogy a lehet legtbbet hozza ki belle.

ikonjt.

3. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyban fekv mdba. 4. Vlasszon sgtmakrt egy alkalmazs vagy funkci lersnak megtekintshez. 5. Tovbbi informcikrt lapozzon jobbra vagy balra. Az elz szintre val visszatrshez vlassza a ikont.

A billentyhangok hangerejnek belltsa


Kszenlti llapotban nyomja meg a [ / ] gombot, s lltsa be a billentyzet hangerejt.

A rezgs intenzitsnak belltsa az rintkpernyn.


A telefon kpernyjnek megrintsvel bellthatja a rezgs intenzitst. 1. Kszenlti llapotban nyomja meg a [ / ] gombot. 2. Vlassza a Rezgs flet, majd lltsa meg a rezgs intenzitst.

24

A Csendes profil be- s kikapcsolsa


Kszenlti llapotban vlassza a Billentyzet menpontot, majd tartsa nyomva a ikont a telefon elnmtshoz vagy a nmts feloldshoz.

A telefon zrolsa

1. Men zemmdban vlassza az Belltsok Biztonsg menpontot. 2. Vlassza a Be opcit a Telefonzr alatt. 3. rjon be egy 4-8 szmjegybl ll jelszt, majd vlassza a Rendben opcit. 4. rja be az j jelszt jra, majd vlassza a Rendben opcit. Olyan funkci els hasznlatakor, amelyhez jelsz szksges, a program kri a jelsz ltrehozst s megerstst.
Alapfunkcik hasznlata

Csenghang mdostsa

1. Men zemmdban vlassza a Belltsok Telefonprofilok menpontot. 2. Nyomja meg a kvnt profil melletti ikont. 3. Vlassza a Hanghvs csenghangja menpontot. 4. Vlasszon csenghangot a listrl, majd vlassza a Ment opcit. 5. Vlassza a Ment opcit.

Az alapvet hvsi funkcik hasznlata


Tudnivalk a hvskezdemnyezsrl s -fogadsrl, valamint az alapvet hvsi funkcik hasznlatrl. Hvs alatt a telefon automatikusan lezrja az rintkpernyt a vletlen bevitelek elkerlsre. A zr feloldshoz nyomja meg a Lezr/Felold gombot. 25

Httrkp vlasztsa (kszenlti llapot)


1. Men zemmdban, vlassza a Belltsok Kijelz s vilgts Httrkp menpontot. 2. Grgessen balra vagy jobbra egy kphez. 3. Vlassza a Bellt opcit.

Hvs kezdemnyezse
1. Kszenlti llapotban vlassza a Billentyzet menpontot, majd rjon be egy krzetszmot s telefonszmot. 2. A szm trcszshoz rintse meg a Hanghvs menpontot vagy nyomja meg a [ ] gombot. 3. A hvs befejezshez nyomja meg a [ ] gombot.

A hanger belltsa
A hanger belltshoz telefonls kzben nyomja meg a [ / ] gombot.

A kihangost funkci hasznlata


1. A hangszr bekapcsolshoz telefonls kzben vlassza a Hangszr Igen menpontot. 2. A hallgatra val visszakapcsolshoz vlassza a Hangszr menpontot. Zajos krnyezetben valsznleg nehezebben hallja meg a hvsokat a kihangost funkci hasznlata mellett. A jobb hangteljestmnyhez hasznlja a norml zemmdot.

Alapfunkcik hasznlata

Hvs fogadsa
1. Bejv hvsnl nyomja meg a [ ] gombot. 2. A hvs befejezshez nyomja meg a [ ] gombot. Az automatikus elutasts funkci segtsgvel elutasthat bejv hvsokat; Men zemmdban vlassza a Belltsok Alkalmazs belltsok Hvs sszes hvs Automatikus elutasts Be menpontot. 26

A flhallgat hasznlata
A kszlkhez kapott mikrofonos sztere flhallgatt a telefonhoz csatlakoztatva hvsokat kezdemnyezhet s fogadhat: Az utols hvs jratrcszshoz nyomja meg a fejhallgat gombjt, majd nyomja meg ismt s tartsa lenyomva. Hvs fogadshoz nyomja meg a fejhallgat gombjt. Hvs befejezshez nyomja meg a fejhallgat gombjt.

zenetek kldse s megtekintse


Tudnivalk a szveges (SMS), multimdis (MMS) s e-mail zenetek kldsrl

3. Adja meg a cmzett szmt, majd vlassza a Ksz opcit. 4. rintse meg a Szveg hozzadshoz rintse meg feliratot. 5. rja be az zenet szvegt, majd vlassza a Ksz opcit. Szveg bevitele Az zenet szveges zenetknt val elkldshez ugorjon a 7. lpsre. Multimdis anyag csatolshoz ugorjon a 6. lpsre. 6. Vlassza a Mdia hozzadsa menpontot, s vegyen fel egy elemet. 7. Az zenet kldshez vlassza a Klds opcit.

Alapfunkcik hasznlata

E-mail kldse

Szveges vagy multimdis zenet kldse


1. Men zemmdban vlassza az zenetek zenet ltrehozsa Szveg menpontot. 2. Vlassza az rintse meg cmzett hozzad... Kzi bevitel menpontot.

1. Men zemmdban vlassza az zenetek zenet ltrehozsa E-mail menpontot. 2. Vlassza az rintse meg cmzett hozzads... Kzi bevitel menpontot. 3. Adjon meg egy e-mail cmet, majd vlassza a Ksz opcit. 4. Vlassza az rintse meg trgy hozzadshoz menpontot. 27

5. rja be az zenet trgyt, majd vlassza a Ksz opcit. 6. Vlassza a Szveg hozzadshoz rintse meg menpontot. 7. rja be az e-mail szvegt, majd vlassza a Ksz opcit. 8. Vlassza a kvetkezket: Fjlok hozzadsa egy elemtpust, majd csatoljon egy fjlt (ha szksges). 9. Az zenet kldshez vlassza a Klds opcit.

1. rsmez 2. rsmez Szveg bevitele a virtulis billentyzet segtsgvel 1. Mdostsa a szvegbeviteli mdot Billentyzet mdra. 2. Vlassza ki a megfelel virtulis gombot a szveg bevitelhez. A kis- s nagybetk kztti vltshoz, illetve szmok s szimblumok hasznlathoz vlassza az Abc menpontot. Szveg bevitelhez T9 mdban vlassza a T9 menpontot. Az albbi szvegbeviteli mdok kzl vlaszthat:
zemmd Mvelet A megfelel virtulis gomb tbbszri megnyomsa, amg a kijelzn meg nem ABC jelenik a kvnt karakter.

Alapfunkcik hasznlata

Szveg bevitele
A telefon rintkpernyjn bevihet szvegeket, s ltrehozhat zeneteket vagy jegyzeteket. Vlts a szvegbeviteli mdok kztt A szvegbeviteli mez megnyitsval megjelenik a virtulis billentyzet. Vlassza a Billentyzet legrdl ment, s szveg bevitelhez vlasszon egyet az albbi beviteli mdok kzl: Billentyzet Teljes kp. rs 28

zemmd Mvelet 1. A megfelel virtulis gombok megnyomsval rjon be egy teljes szt. 2. Amikor a megfelel sz jelenik meg, szrjon be egy betkzt a ikon vlasztsval. Ha nem jelenik meg a megfelel sz,vlasszon ki egy msik szt a megjelen listbl. A megfelel virtulis gomb megnyomsa szm bershoz.

T9

Szm

A megfelel virtulis gomb megnyomsa Szimblum szimblum bevitelhez.

Szveg bevitele teljes kpernys kzrssal 1. Mdostsa a szvegbeviteli mdot Teljes kp. rs mdra. 2. rja be az egyes karaktereket a kperny brmely pontjra. A kis- s nagybetk kztti vltshoz, illetve szmok s szimblumok hasznlathoz vlassza az Abc menpontot.

Szveg bevitele az 1. kzrsmezbe 1. Mdostsa a szvegbeviteli mdot 1. rsmez mdra. 2. rja be az egyes karaktereket a kperny aljn tallhat rsterletre. rja be a szmokat s szimblumokat az rsterlet jobb als rszben tallhat ?1 oszlopba. Szveg bevitele a 2. kzrsmezbe 1. Mdostsa a szvegbeviteli mdot 2. rsmez mdra. 2. rja be az egyes karaktereket a kperny aljn tallhat rsterletre. A kis- s nagybetk kztti vltshoz, illetve szmok s szimblumok hasznlathoz vlassza az Abc menpontot.

Alapfunkcik hasznlata

29

Szveges vagy multimdis zenetek megtekintse


1. Men zemmdban vlassza az zenetek Bejv posta menpontot. 2. Vlasszon egy szveges vagy egy multimdis zenetet.
Alapfunkcik hasznlata

Nvjegyek hozzadsa s keresse


Tudnivalk a Nvjegyzk alapvet funkciirl.

j nvjegy felvtele
1. Kszenlti llapotban vlassza a Billentyzet menpontot, majd rjon be egy telefonszmot. 2. Vlassza a Ments a nvjegyzkbe j menpontot. 3. Vlassza a Telefon vagy a SIM menpontot. 4. rja be a nvjegy adatait. 5. Vlassza a Ment opcit a nvjegy memriba val mentshez.

E-mail megtekintse
1. Men zemmdban vlassza az zenetek Bejv e-mailek menpontot. 2. Vlasszon ki egy fikot. 3. Vlassza a Letlts opcit. 4. Jelljn ki egy e-mail zenetet vagy egy e-mail fejlcet. 5. Ha kijellt egy fejlcet, az e-mail teljes szvegnek megtekintshez vlassza a Fogads menpontot. 30

Nvjegy keresse
1. Men zemmdban vlassza a Nvjegyzk menpontot. 2. Vlassza a keresmezt, rja be a keresett nv els betjt, majd vlassza a Ksz opcit.

A nv els betjnek kivlasztsa az le- vagy felfel grgetsvel is trtnhet. 3. Vlassza ki a nevet a tallati listrl. Ha megtallta a nvjegyet, a kvetkezket teheti: felhvhatja az illett a kvetkez ikon megnyomsval: szerkesztheti a nvhez tartoz adatokat a kvetkez lehetsg vlasztsval: Szerkeszt

Fnykpezs
1. Kszenlti llapotban a Fnykpez gombot megnyomva kapcsolja be a fnykpezgpet. 2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 3. Irnytsa a lencst a trgy fel, s lltsa be a kpet. A kp sznegyenslynak kivlasztshoz,
vlassza a ikont. A ksleltets belltshoz vlassza a A fnyer belltshoz vlassza a ikont. ikont.

Alapfunkcik hasznlata

Az alapvet fnykpezgp funkcik hasznlata


Alapvet tudnivalk a fnykpek s videk felvtelrl s megtekintsrl. A fnykpezgp bekapcsolsakor elfordulhat, hogy az ideiglenes elektrosztatikus feltltds miatt a kperny stt marad. A problma megoldshoz prblkozzon a telefon ismtelt bekapcsolsval.

4. Fnykp ksztshez nyomja meg a Kamera gombot. A kszlk automatikusan menti a fnykpet. Fnykpek felvtele utn vlassza a ikont a fnykpek gyors megtekintshez.

Fnykpek megtekintse
1. Men zemmdban vlassza a kvetkezket: Sajt fjlok Kpek Sajt fotk egy fnykpfjlt. 31

2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba.

A fnykpek megtekintshez lapozzon felfel vagy lefel. Nagytshoz vagy kicsinytshez rintse meg a vagy ikont. A nagytsi/kicsinytsi kperny bezrshoz nyomja meg a Vissza gombot.

5. A felvtel elindtshoz nyomja meg a Fnykpez gombot. 6. A felvtel lelltshoz vlassza a ikont, vagy nyomja meg a Fnykpez gombot. A telefon automatikusan trolja a videofelvtelt. Videk felvtele utn vlassza a ikont a videk gyors megtekintshez.

Videk felvtele
1. Kszenlti llapotban a Fnykpez gombot megnyomva kapcsolja be a fnykpezgpet. 2. Nyomja meg a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 3. Videofelvtel zemmdba val tkapcsolshoz nyomja meg a ikont. 4. Irnytsa a lencst a trgy fel, s lltsa be a kpet. A vide sznegyenslynak kivlasztshoz
vlassza a ikont. A ksleltets belltshoz vlassza a A fnyer belltshoz vlassza a ikont. ikont.

Videk megtekintse
Men zemmdban vlassza a kvetkezket: Sajt fjlok Videk Sajt videoklipek egy videofjlt.

Alapfunkcik hasznlata

Zenehallgats
Tudnivalk a zenelejtszn vagy FM-rdin trtn zenehallgatsrl.

Az FM-rdi hallgatsa
1. Dugja a kszlkhez kapott fejhallgat csatlakozjt a tbbfunkcis csatlakozaljzatba. 2. Men zemmdban vlassza az Alkalmazsok FM rdi menpontot.

32

3. Nyomja meg az Igen gombot az automatikus llomskeress elindtshoz. A rdi automatikusan vgigkeresi s menti az elrhet llomsokat. Amikor els alkalommal kapcsolja be az FM-rdit, a kszlk kri az automatikus hangols elindtst. 4. Az FM-rdi hallgatsa kzben a kvetkez ikonokat hasznlhatja:
Ikon Mvelet Telefon belltsa llomsfrekvencik jrahangolshoz Hangkimenet mdostsa Rdilloms hangolsa; mentett rdilloms kivlasztsa hosszan megnyomva FM-rdi indtsa FM-rdi kikapcsolsa

Zenefjlok hallgatsa
Elszr is helyezze t a fjlokat a telefonba vagy memriakrtyra: Tltsn le fjlokat a webrl. p. 34 Tltsn le fjlokat a szmtgprl a kln beszerezhet Samsung PC Studio program segtsgvel. p. 44 Tltsn le fjlokat Bluetooth-on keresztl. p. 48 Msoljon fjlokat a memriakrtyra. p. 44 Szinkronizlja a telefont a Windows Media Player 11 programmal. p. 44 Miutn thelyezte a zenefjlokat a telefonba vagy memriakrtyra: 1. Men zemmdban vlassza a Zenk Zenelejtsz menpontot. 2. Vlasszon egy zenei kategrit egy zenefjlt.

Alapfunkcik hasznlata

33

3. A lejtszs kzben a kvetkez ikonokat hasznlhatja:


Ikon Mvelet Lejtszs szneteltetse Lejtszs Visszafel ugrs; visszafel keress egy fjlban hosszan megnyomva Elre ugrs; elrefel keress egy fjlban hosszan megnyomva Vlassza ki az ekvalizer tpust Ismtls md belltsa Kevers md belltsa
Alapfunkcik hasznlata

Bngszs a weben
Tudnivalk kedvenc weboldalai elrsrl s knyvjelzvel val megjellsrl. A webhasznlat s a mdialetlts tovbbi kltsgeket vonhat maga utn. A Bngsz men megnevezs a szolgltattl fggen eltr lehet. A rendelkezsre ll ikonok a rgitl vagy a szolgltattl fggen eltrek lehetnek.

Weboldalak bngszse
1. A szolgltat honlapjnak megnyitshoz Men zemmdban vlassza a Bngsz Kezdlap menpontot.

34

2. A kvetkez ikonokkal naviglhat a weboldalakon:


Ikon Mvelet Lpkeds visszafel vagy elrefel a weboldalakon Aktulis weboldal frisstse Visszatrs a kezdlapra Mentett knyvjelzk listjnak megnyitsa Vlts teljes kpernys nzetre Bngszsi opcik listjnak megjelentse
Alapfunkcik hasznlata

Kedvenc weboldalnak megjellse knyvjelzvel


1. Men zemmdban vlassza a Bngsz Knyvjelzk menpontot. 2. Vlassza a Hozzad opcit. 3. rja be az oldal nevt s egy webcmet (URL). 4. Vlassza a Ment opcit. 35

Specilis funkcik hasznlata


Tudnivalk a mobiltelefon specilis mveleteirl s kiegszt szolgltatsairl.

A specilis hvsi funkcik hasznlata


Tudnivalk a mobiltelefon specilis hvsi kpessgeirl.

Nem fogadott hvsok megtekintse s trcszsa

Telefonja megjelenti a kijelzn a nem fogadott hvsokat. Nem fogadott hvs telefonszmnak trcszsa: 1. Vlassza ki a trcszni kvnt nem fogadott hvst az esemnyjelz widgeten. 2. A trcszshoz nyomja meg a [ ] gombot.

Nemrg hvott szm trcszsa


1. A legutbbi trcszott szmok listjnak megjelentshez kszenlti llapotban nyomja meg a [ ] gombot. 2. Vlassza ki a keresett szmot, majd a trcszshoz rintse meg a ikont, vagy nyomja meg a [ ] gombot.

36

Hvs vrakoztatsa vagy vrakoztatott hvs visszavtele


Vlassza a Tart menpontot a hvs tartsba helyezshez, vagy vlassza a Belptet menpontot a tartott hvs visszakapcsolshoz.

Msodik hvs fogadsa


Ha hlzata tmogatja, beszlgets kzben fogadhat egy msodik bejv hvst: 1. Nyomja meg a [ ] gombot a msodik hvs fogadshoz. Az els hvs automatikusan tartsba kerl. 2. Vlassza az tvlt menpontot a hvsok kzti vltshoz.

Msodik hvs trcszsa


Ha hlzata tmogatja, beszlgets kzben trcszhat egy msik szmot: 1. Vlassza a Tart menpontot az els hvs tartsba helyezshez. 2. Vlassza a Billentyzet menpontot, rja be a msodikknt hvni kvnt szmot, s vlassza a j hvs menpontot, vagy nyomja meg a [ ] gombot. 3. Vlassza az tvlt menpontot a kt hvs felcserlshez. 4. A vrakoztatott hvs befejezshez vlassza a Tartsban menpontot. 5. Az aktulis hvs befejezshez nyomja meg a[ ] gombot.

Specilis funkcik hasznlata

Tbb rsztvevs hvs (konferenciahvs kezdemnyezse)


1. Hvja fel a konferenciahvs els rsztvevjt. 2. Az els rsztvevhz val kapcsolds kzben hvja fel a msodikat. Az els rsztvev automatikusan tartsba kerl. 3. Amikor csatlakozott a msodik rsztvevhz, vlassza a sszevon menpontot. 4. Tovbbi rsztvevk hozzadshoz ismtelje meg a 2. s 3. lpst (ha szksges). 5. A hvs befejezshez nyomja meg a [ ] gombot. 37

Nemzetkzi szm hvsa


1. Kszenlti llapotban vlassza a Billentyzet menpontot, majd rintse meg s tartsa lenyomva a 0 gombot a + karakter beszrshoz. 2. rja be a teljes trcszand szmot (az orszgkdot, a krzetszmot s a telefonszmot), majd a trcszshoz vlassza a Hanghvs menpontot, vagy nyomja meg a [ ] gombot.

A specilis telefonknyv-funkcik hasznlata


Tudnivalk a nvjegykrtyk s nvjegycsoportok ltrehozsnak, valamint a gyorshvszmok belltsnak mdjrl.

Nvjegykrtya ltrehozsa

Specilis funkcik hasznlata

Nvjegy hvsa a Telefonknyvbl


Kzvetlenl is hvhat telefonszmokat a telefonknyv nvjegyeibl. p. 30 1. Men mdban vlassza a Nvjegyzk menpontot. 2. Jellje ki a kvnt partnert. 3. Vlassza a lehetsget a felhvni kvnt szm mellett . 38

1. Men zemmdban vlassza a Nvjegyzk Egyebek Sajt nvjegykrtya menpontot. 2. rja be szemlyes adatait. 3. Vlassza a Ment opcit. Nvjegykrtyjt elkldheti zenethez vagy e-mailhez csatolva, vagy Bluetooth vezetk nlkli szolgltatson keresztl.

Kedvenc szmok belltsa


1. Men zemmdban vlassza a Nvjegyzk menpontot. 2. Vlassza a Nvjegyzk legrdl lista Kecvencek pontjt.

3. Vlassza a Hozzad menpontot. 4. Vlasszon ki egy nvjegyet. A kszlk menti a nvjegyet kedvenc szmknt. Az els 5 kedvenc szm a kedvenc nvjegyekhez lesz rendelve ( ) a widget eszkztron.

4. lltsa be a csoport nevt, a hvfl-azonost fnykpet, a csoport csenghangjt s a rezgs tpust. 5. Vlassza a Ment opcit.

Nvjegycsoport ltrehozsa
A nvjegycsoportok ltrehozsval csoportneveket, csenghangokat, hvazonost fnykpeket s rezgstpusokat rendelhet minden csoporthoz, vagy zeneteket s e-maileket kldhet teljes csoportoknak. Elszr hozzon ltre egy csoportot: 1. Kszenlti llapotban vlassza a Nvjegyzk menpontot. 2. Vlassza a Nvjegyzk legrdl lista Csoportok pontjt. 3. Vlassza az Csoport ltrehozsa menpontot.

Specilis zenetkldsi szolgltatsok hasznlata


Tudnivalk sablonok ltrehozsrl, valamint ezeknek j zenetek s zenetmappk ltrehozshoz val felhasznlsrl.
Specilis funkcik hasznlata

Szvegsablon ltrehozsa

1. Men zemmdban vlassza az zenetek Sablonok Szvegsablonok menpontot. 2. Vlassza a Ltrehoz menpontot j sablonablak megnyitshoz. 3. rintse meg a szvegbeviteli mezt. 4. rja be a szveget, majd vlassza a Ksz opcit. 5. Vlassza a Ment opcit. 39

Multimdis sablon ltrehozsa


1. Men zemmdban vlassza a zenetek Sablonok Multimdia sablonok menpontot. 2. Vlassza a Ltrehoz menpontot j sablonablak megnyitshoz. 3. Ksztsen egy multimdis zenetet trggyal s a kvnt mellkletekkel sablonclokra. p. 27 4. Vlassza a Ment opcit.
Specilis funkcik hasznlata

zenet ltrehozsa multimdis sablonbl


1. Men zemmdban vlassza a zenetek Sablonok Multimdia sablonok menpontot. 2. Vlassza ki a kvnt sablont. 3. Vlassza a Klds opcit. Sablonja j multimdis zenetknt nylik meg.

Szvegsablonok beillesztse j zenetekbe


1. j zenet kezdshez Men zemmdban vlassza a kvetkezket: zenetek zenet ltrehozsa egy zenettpus. 2. Vlassza a kvetkezket: Egyebek Beszrs Szvegsablon egy sablon.

Mappa ltrehozsa az zenetek kezelshez


1. Men zemmdban vlassza a zenetek Sajt mappk menpontot. 2. Vlassza az Mappa ltrehozsa menpontot. 3. rja be a mappa nevt, s vlassza a Ksz opcit. Igny szerint helyezze t a Berkezett mappbl az zeneteket a ltrehozott mappkba.

40

Specilis fnykpezgp funkcik hasznlata


Tudnivalk a fnykpek ksztsnek egyb mdjairl s a fnykpezgp belltsainak testreszabsrl.

Fnykpek ksztse az elre belltott jelenet-zemmdokkal


1. Nyomja meg a Fnykpez gombot a fnykpez bekapcsolshoz. 2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 3. Vlassza a kvetkezket: egy jelenet . 4. Vgezze el a szksges belltsokat. 5. Fnykp ksztshez nyomja meg a Fnykpez gombot.

2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyban fekv mdba. 3. Vlassza a menpontot. 4. Vgezze el a szksges belltsokat. 5. Sorozatfelvtelek ksztshez nyomja meg s tartsa lenyomva a Fnykpez gombot.

Panormafnykpek ksztse
1. Nyomja meg a Fnykpez gombot a fnykpez bekapcsolshoz. 2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 3. Vlassza a menpontot. 4. Vgezze el a szksges belltsokat. 5. Az els fnykp elksztshez nyomja meg a Fnykpez gombot. 6. Lassan mozgassa jobbra a telefont. A kszlk a kvetkez fnykpet automatikusan felveszi. 7. Ismtelje meg a 6. lpst a panormafnykp felvtelnek befejezshez. 41

Specilis funkcik hasznlata

Sorozatfelvtelek ksztse
1. Nyomja meg a Fnykpez gombot a fnykpez bekapcsolshoz.

Fnykp ksztse mosolyfelvteli mdban


1. Nyomja meg a Fnykpez gombot a fnykpez bekapcsolshoz. 2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 3. Vlassza a
Specilis funkcik hasznlata

3. Vlassza a

menpontot.

4. Vlasszon egy kpelrendezst. 5. Vgezze el a szksges belltsokat. 6. A tovbbi szegmensek fnykpnek elksztshez nyomja meg a Fnykpez gombot.

menpontot.

4. Nyomja meg a Fnykpez gombot. 5. Irnytsa a fnykpezgp lencsjt a trgy fel. A telefon a kpen felismeri az embereket, valamint azt is, ha mosolyognak. Ha az alany mosolyog, a telefon automatikusan felvtelt kszt.

Fnykpek ksztse dszt keretekkel


1. Nyomja meg a Fnykpez gombot a fnykpez bekapcsolshoz. 2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 3. Vlassza az menpontot. 4. Vlasszon dszt keretet. 5. Vgezze el a szksges belltsokat. 6. A keretes fnykp elksztshez nyomja meg a Fnykpez gombot.

Mozaikfelvtelek ksztse
1. Nyomja meg a Fnykpez gombot a fnykpez bekapcsolshoz. 2. Forgassa a telefont az ramutat jrsval ellenttes irnyba fekv mdba. 42

Fnykpez-belltsok hasznlata
Fnykp ksztse eltt vlassza a menpontot a kvetkez belltsok megjelentshez:
Opci Felbonts Effektek Expozcimrs Kpminsg Mvelet Felbontsi bellts mdostsa Specilis effektus alkalmazsa Vlassza ki az expozcimrs tpust A digitlis kpek minsgnek belltsa

Fnykpezgp belltsainak testreszabsa


Vlassza a megjelentshez:
Bellts Segdvonalak Ellenrzs Zrhang Hangfelvtel Trols

menpontot a kvetkezk

Mvelet Segdvonalak megjelentse


Specilis funkcik hasznlata

A fnykpezgp oly mdon trtn belltsa, hogy fnykp felvtele utn elnzeti kpernyre vlt Hang kivlasztsa a zrmvelethez Hang be- vagy kikapcsolsa Memriahely kivlasztsa az j kpek vagy videoklipek trolshoz

Vide ksztse eltt vlassza a menpontot a kvetkez belltsok megjelentshez:


Opci Felbonts Effektek Video minsge Mvelet Felbontsi bellts mdostsa Specilis effektus alkalmazsa Videoklipek minsgnek belltsa

43

A specilis zenei funkcik hasznlata


Tudnivalk a zenefjlok elksztsnek, lejtszsi listk ltrehozsnak s rdillomsok trolsnak mdjrl.

Zenei fjlok msolsa memriakrtyra


1. Helyezze be a memriakrtyt. 2. Men zemmdban vlassza a Belltsok Telefon belltsok Szmtgpes kapcsolatok Httrtr Ment menpontot. 3. A kszenlti llapotba trtn visszatrshez nyomja meg ktszer a [ ] gombot. 4. Az opcionlis PC-adatkbelt hasznlva csatlakoztassa a telefon tbbfunkcis csatlakozjt a PC-hez. A csatlakozst kveten a PC-n felugr ablak jelenik meg. 5. Nyissa meg a mappt a fjlok megtekintshez. 6. Msolja a fjlokat a PC-rl a memriakrtyra.

Zenefjlok msolsa a Samsung PC Studio programmal


1. Men zemmdban vlassza a Belltsok Telefon belltsok Szmtgpes kapcsolatok Samsung PC studio Ment menpontot. 2. Az opcionlis PC-adatkbelt hasznlva csatlakoztassa a telefon tbbfunkcis csatlakozjt a PC-hez. 3. Futtassa a Samsung PC Studio alkalmazst, s msolja a fjlokat a szmtgprl a telefonra. Tovbbi tudnivalkrt olvassa el a Samsung PC Studio sgjt. 44

Specilis funkcik hasznlata

A telefon szinkronizlsa a Windows Media Player alkalmazssal


1. Helyezze be a memriakrtyt. 2. Men zemmdban vlassza a Belltsok Telefon belltsok Szmtgpes kapcsolatok Mdiatr Ment menpontot.

3. A kszenlti llapotba trtn visszatrshez nyomja meg ktszer a [ ] gombot. 4. Az opcionlis PC-adatkbelt hasznlva csatlakoztassa a telefon tbbfunkcis csatlakozjt a PC-hez. A csatlakozst kveten a PC-n felugr ablak jelenik meg. 5. A zenefjlok szinkronizlshoz nyissa meg a Windows Media Player alkalmazst. 6. A felugr ablakban mdostsa vagy rja be a telefonkszlk nevt (ha szksges). 7. Vlassza ki a szinkronizlni kvnt zenefjlokat, s hzza t ket a szinkronizlsi listra. 8. Indtsa el a szinkronizlst.

3. Vlassza ki a szvegbeviteli mezt. 4. Adja meg az j lejtszsi lista cmt, majd vlassza a Ksz opcit. 5. Kp lejtszsi listhoz trtn hozzrendelshez rintse meg a Szerk.: rint feletti ikont, majd vlasszon egy kpet, vagy ksztsen egy fnykpet. 6. Vlassza a Ment opcit. 7. Vlassza ki az j lejtszsi listt. 8. Vlassza a Hozzad Szmok menpontot. 9. Vlassza ki a felvenni kvnt fjlokat, majd rintse meg a Hozzad menpontot.

Specilis funkcik hasznlata

Lejtszsi lista ltrehozsa


1. Men zemmdban vlassza a Zenk Zenelejtsz Lejtszsi listk menpontot. 2. Vlassza az Ltrehoz menpontot.

A zenelejtsz belltsainak testreszabsa


1. Men zemmdban vlassza a Zenk Zenelejtsz menpontot. 2. Vlassza az Belltsok menpontot. 45

3. A zenelejtsz testreszabshoz mdostsa a belltsokat.


Mvelet a zenelejtsz Lejtszs a Bellthatja, hogyzene lejtszsa bezrsa utn a httrben folytatdjon a httrben Zene men Vlassza ki a zenetrban megjelenteni kvnt zenei kategrikat
Specilis funkcik hasznlata

Informcik keresse a zenrl


Tudnivalk az online zeneszolgltats hasznlatrl, s az tkzben hallgatott dalok adatainak elrsi mdjrl. 1. Men zemmdban vlassza a Zenk Zene keresse menpontot. 2. Vlassza a Zene keresse menpontot a kiszolglhoz val kapcsoldshoz. 3. Amikor a telefon sikeresen regisztrlva van, vlassza a ikont a megkeresni kvnt zene rszletnek rgztshez. Elfordulhat, hogy bizonyos szolgltatk nem tmogatjk ezt a szolgltatst, s lehet, hogy adatbzis nem tartalmaz minden dalrl informcit.

Opci

4. Vlassza az Ment menpontot.

Rdillomsok automatikus trolsa


1. Dugja a kszlkhez kapott fejhallgat csatlakozjt a tbbfunkcis csatlakozaljzatba. 2. Men zemmdban vlassza az Alkalmazsok FM rdi menpontot. 3. Vlassza az Egyebek Automata hangols menpontot. 4. Vlassza az Igen opcit a megerstshez (ha szksges). A rdi automatikusan vgigkeresi s menti az elrhet llomsokat. 46

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata


Tudnivalk a mobiltelefon eszkzeinek s a tovbbi alkalmazsok hasznlatrl.

A Bluetooth szolgltats hasznlata


Tudnivalk a telefon azon kpessgrl, hogy kapcsoldni tud ms vezetk nlkli eszkzkhz adatcsere vagy kz nlkli hasznlat cljbl.

A Bluetooth szolgltats bekapcsolsa


1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Bluetooth menpontot. 2. Vlassza a kzpen lv krt a Bluetooth vezetk nlkli funkci bekapcsolshoz. 3. Ms eszkzk szmra a telefon beazonostst a kvetkezkppen engedlyezheti: Belltsok Be gomb (Sajt telefon lthatsga alatt) egy lthatsgi bellts Ment. Az Egyedi bellts vlasztsa esetn adja meg azt az idtartamot, amg a telefonja lthat lehet.

47

Bluetooth hasznlatra alkalmas eszkzk keresse s prostsa a telefonnal

Adatok fogadsa Bluetooth szolgltatssal


1. Adja meg Bluetooth vezetk nlkli szolgltats PIN-kdjt, majd vlassza az OK opcit (ha szksges). 2. Nyomja meg az Igen gombot annak megerstsre, hogy hajland az adott eszkztl adatokat fogadni (ha szksges).

1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Bluetooth Keres menpontot. 2. Vlassza s hzza kzpre a kszlkikont. 3. A Bluetooth szolgltats ignybevtelhez rjon be egy 4-jegy PIN kdot, illetve ha van ilyen, a msik kszlk Bluetooth PIN-kdjt, majd vlassza a Ksz opcit. Amikor a msik kszlk tulajdonosa berja ugyanezt a PIN-kdot, vagy elfogadja a kapcsoldst, a prosts megtrtnik. A kszlktl fggen elfordulhat, hogy nem kell megadnia PIN-kdot.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Tvoli SIM md hasznlata


Tvoli SIM mdban csak egy csatlakoztatott Bluetooth kihangosts autskszlettel tud hvst kezdemnyezni vagy fogadni a telefon SIM-krtyjn keresztl. Tvoli SIM md aktivlsa: 1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Bluetooth Belltsok menpontot. 2. Vlassza a Be opcit a Tvoli SIM zemmd alatt.

Adatok kldse a Bluetooth vezetk nlkli szolgltatssal


1. Vlassza ki a telefon alkalmazsaibl azt a fjlt vagy elemet, amelyet el szeretne kldeni. 2. Vlassza a Ttel kldse vagy URL kldse Bluetooth menpontot. 48

3. Vlassza a Ment opcit. Tvoli SIM md hasznlathoz indtsa el a Bluetooth-kapcsolatot egy Bluetooth kihangosts autskszletrl. A Bluetooth kihangosts autskszletet engedlyeztetni kell. Az engedlyezshez vlassza ki a kszlket, s vlassza az Eszkzt engedlyez menpontot.

Seglykr zenet aktivlsa s kldse


Vszhelyzetben segtsget krhet seglykr zenet kldsvel. A szolgltats elrhetsge a rgitl s a szolgltattl is fgg. 1. Men zemmdban vlassza a zenetek Seglykr zenetek Klds belltsok menpontot. 2. Vlassza a Be opcit a Seglykr zenetkldsi szolgltats bekapcsolshoz.

3. rintse meg a cmzettmezt a cmzettek listjnak megnyitshoz. 4. rintse meg Nvjegyzk gombot a nvjegylista megnyitshoz. 5. Vlassza ki a kvnt nvjegyet, majd vlassza a Hozzad opcit. 6. Vlasszon egy telefonszmot (ha szksges). 7. Vlassza az OK opcit a cmzettek mentshez. 8. rintse meg az Egyszer legrdl listt, majd lltsa be a seglykr zenet ismtlseinek szmt. 9. Vlassza a Ment Igen opcit. A seglykr zenet kldshez az rintkpernynek s telefon gombjainak lezrva kell lennik. Nyomja meg a [ / ] gombot ngyszer. Seglykr zenet kldsvel a telefon sszes funkcijt a Lezr/Felold gomb megnyomsig felfggeszti. 49

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

A mobilkvet bekapcsolsa
Ha valaki j SIM-krtyt helyez az n telefonjba, a mobilkvet szolgltats automatikusan elkldi annak telefonszmt kt cmzettnek, ami segt a telefon helynek beazonostsban s a visszaszerzsben. A mobilkvet bekapcsolsa: 1. Men zemmdban vlassza a Belltsok Biztonsg Mobilkvet menpontot. 2. rja be a jelszt, s vlassza a Rendben menpontot. 3. Vlassza a Be menpontot a mobilkvet bekapcsolshoz. 4. rintse meg a cmzettmezt a cmzettlista megnyitshoz. 5. rintse meg a cmzettbeviteli mezt. 6. Adja meg a telefonszmot, majd vlassza a Ksz opcit. 7. Vlassza az OK opcit a cmzettek mentshez. 8. Vlassza ki a kldbeviteli mezt. 50

9. rja be a kld nevt, s vlassza a Ksz opcit. 10. Vlassza a Ment Elf. menpontot.

lhvsok kezdemnyezse
Szimullhat bejv lhvsokat arra az esetre, ha ki szeretn magt menteni egy tallkozrl, vagy egy kellemetlen beszlgetsbl. Bellthatja gy is, mintha valakivel beszlne a telefonon gy, hogy kzben felvett hangot jtszik le.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Hangok rgztse

1. Men zemmdban vlassza a Belltsok Alkalmazs belltsok Hvs lhvs lhvs hangja menpontot. 2. Vlassza a Be opcit a lhvs hangja alatt. 3. Vlassza a Hangfelvtel menpontot. 4. A felvtelt a ikon vlasztsval indthatja el. 5. Beszljen a mikrofonba. 6. Ha befejezte a beszdet, vlassza a ikont.

7. Nyomja meg a Vissza gombot. 8. Vlassza a Ment menpontot.

3. Mondja bele zenett a mikrofonba. 4. Ha befejezte a mveleteket, vlassza a ikont. Az emlkeztet mentse automatikusan megtrtnik.

lhvs kezdemnyezse
lhvs kezdemnyezshez Kszenlti llapotban nyomja le s tartsa lenyomva a [ ] gombot. Az lhvsok eltti ksleltets belltshoz Men zemmdban vlassza a kvetkezket: Belltsok Alkalmazs belltsok Hvs lhvs lhvs idztje egy lehetsg Ment.

Rgztett hangok lejtszsa


1. Men zemmdban vlassza a Sajt fjlok Hangok Hangfelvtelek menpontot. 2. Vlassza ki a megfelel fjlt. 3. A lejtszs kzben a kvetkez ikonokat hasznlhatja:
Ikon Mvelet Lejtszs szneteltetse A lejtszs elindtsa vagy folytatsa Gyorskeress a fjlban visszafel (rintse meg s tartsa nyomva) Gyorskeress a fjlban elrefel (rintse meg s tartsa nyomva)
Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Hangos emlkeztetk rgztse s lejtszsa


Tudnivalk a telefon hangrgztjnek mkdsrl.

Hangok rgztse
2. A felvtelt a

1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Hangrgzt menpontot. ikon vlasztsval indthatja el.

51

Kpszerkeszts
Tudnivalk a kpszerkesztsrl s a szrakoztat effektusok alkalmazsrl.

Effektusok alkalmazsa kpekre


1. Men zemmdban vlassza a kvetkezket: Sajt fjlok Kpek Sajt fotk egy fnykpfjl. 2. Vlassza az ikont. 3. Vlassza a kvetkezket: Szerkeszt Effektusok egy effektus (szr, stlus, grbts vagy rszleges homlyosts). 4. Vlassza ki az effektus alkalmazni kvnt vltozatt, majd a Ksz menpontot. Homlyos effektus adott kpterletre trtn alkalmazshoz mozgassa el vagy mretezze t a ngyzetet, majd vlassza az Elmoss Ksz menpontot. 52
Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

5. Ha befejezte az effektusok alkalmazsi mveleteit, vlassza a Fjlok Ments msknt menpontot. 6. Vlasszon egy memriahelyet (ha szksges). 7. Adjon meg egy j fjlnevet a kp szmra, s vlassza a Ksz opcit.

Kp mdostsa
1. Nyissa meg a szerkeszteni kvnt kpet. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 1-2. lpst. 2. Vlassza a kvetkezket: Szerkeszt Bellts egy belltsi lehetsg (fnyer, kontraszt vagy szn). A kp automatikus belltshoz vlassza az Automatikus szint menpontot. 3. lltsa be a kpet ignyei szerint, majd vlassza a Ksz opcit. 4. Mentse a szerkesztett kpet j nven. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 5-7 lpst.

Kp talaktsa
1. Nyissa meg a szerkeszteni kvnt kpet. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 1-2. lpst. 2. Vlassza a Szerkeszt talakts tmretezs, Forgats vagy Tkrzs menpontot. 3. Igny szerint forgassa el vagy tkrzze a kpet, s vlassza a Ksz opcit. A kp tmretezshez vlasszon mretet, majd vlassza a Ment Ksz menpontot. 4. Mentse a szerkesztett kpet j nven. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 5-7 lpst.

3. Rajzoljon egy ngyzetet a kivgand terlet fl, majd vlassza a Krbevg Ksz menpontot. 4. Mentse a szerkesztett kpet j nven. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 5-7 lpst.

Kpi szolgltats beszrsa


1. Nyissa meg a szerkeszteni kvnt kpet. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 1-2. lpst. 2. Vlassza a kvetkezket: Szerkeszt Beszrs egy kpi szolgltatst (keret, kp, klipart, hangulatjel, vagy szveg). 3. Vlasszon egy kpi szolgltatst, vagy rjon be szveget, majd vlassza a Ksz opcit. 4. Mozgassa vagy mretezze t a kpi szolgltatst, s vlassza a Ksz opcit. 5. Mentse a szerkesztett kpet j nven. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 5-7 lpst. 53

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Kp kivgsa
1. Nyissa meg a szerkeszteni kvnt kpet. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 1-2. lpst. 2. Vlassza a Szerkeszt Krbevg menpontot.

Jegyzet hozzadsa kzrssal


1. Nyissa meg a szerkeszteni kvnt kpet. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 1-2. lpst. 2. Vlassza a Szerkeszt Emlkeztet a kijelzn menpontot. 3. Vlasszon egy sznt, s rja meg a jegyzetet a kpernyn, majd vlassza a Ksz opcit. 4. Mentse a szerkesztett kpet j nven. Alkalmazza a(z) Effektusok alkalmazsa kpekre 5-7 lpst.

Kpek nyomtatsa
Tudnivalk az USB-kbel vagy a Bluetooth vezetk nlkli szolgltats segtsgvel trtn kpnyomtats mdjrl. Kpek nyomtatsa a USB-kapcsolaton: 1. Csatlakoztasson a telefonon lv tbbcl aljzatba egy kompatibilis nyomtatt. 2. Nyisson meg egy kpet. p. 31 54

3. Vlassza az Egyebek Nyomtats USB menpontot. 4. Adja meg a nyomtatsi belltsokat, s nyomtassa ki a kpet. Kpek nyomtatsa a Bluetooth vezetk nlkli szolgltats segtsgvel: 1. Nyisson meg egy kpet. p. 31 2. Vlassza a Egyebek Nyomtats Bluetooth menpontot. 3. Vlasszon egy Bluetooth hasznlatra kpes nyomtatt, s prostsa a telefonnal. p. 48 4. Adja meg a nyomtatsi belltsokat, s nyomtassa ki a kpet.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Fnykpek s videk feltltse az internetre


Tudnivalk a fnykpek s videk feltltsrl fnykpek megosztsra szolgl webhelyekre s webnaplkba. Communities szolgltats elrhetsge a rgitl s a szolgltattl is fgg.

Kedvenc clhelyek listjnak belltsa


1. Men zemmdban vlassza a Communities menpontot. 2. Vlassza az Igen opcit a kedvenc clhelyek listjnak belltshoz (ha szksges). 3. Vlassza az Elfogad opcit annak megerstshez, hogy elfogadja az ltalnos nyilatkozatot. Amikor els alkalommal kapcsolja be a Communities lehetsget, a kszlk megerstst kr. 4. Jellje ki a hozzadni kvnt clhelyet, majd vlassza a Ment opcit. Ha a Listafriss. menpontot vlasztotta, az j clhelyek automatikusan a listhoz lesznek adva. A kedvenc clhelyek listjnak szerkesztshez vagy frisstshez a Kzssgi oldalak kpernyn vlassza a Bellt. Preferlt listk Szerkeszt menpontot.

Fjlok feltltse
A fnykpek s videk feltltshez fikkal kell rendelkeznie fnykpmegoszt webhelyeken vagy blogokon. 1. Men zemmdban vlassza a Communities menpontot. 2. Vlassza ki a clhelyet, amelyre a fjlt kldeni szeretn. 3. Adja meg az felhasznli azonostjt s jelszavt a clhelyen. 4. Vlassza a rintse meg a hozzadshoz, majd egy mdiafjlt. 5. rja be a bejegyzs rszleteit, s vlassza a Feltlt menpontot.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

55

Java technolgij jtkok s alkalmazsok hasznlata


Tudnivalk a djnyertes Java-technolgit alkalmaz jtkok s alkalmazsok hasznlatrl. A telefon szoftvertl fggen elfordulhat, hogy a Java-fjlok letltse nem tmogatott.
Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Jtkok
1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Jtkok s egyebek menpontot. 2. Vlasszon egy jtkot a listrl, majd kvesse a kpernyn megjelen utastsokat. A rendelkezsre ll jtkok a szolgltattl vagy a rgitl fggen eltrek lehetnek. Eltrs mutatkozhat a jtkirnyts s az opcik tern is.

Jtkok s alkalmazsok letltse


1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Jtkok s egyebek j jtkok menpontot. A telefon csatlakozik a szolgltat ltal belltott webhelyhez. 2. Keressen meg egy jtkot vagy alkalmazst, s tltse le a telefonra.

Alkalmazsok indtsa
1. Men zemmdban vlassza a kvetkezket: Alkalmazsok Jtkok s egyebek egy alkalmazs. 2. Az alkalmazs belltsai s opcii listjnak megjelentshez vlassza az Egyebek menpontot.

56

Adatok szinkronizlsa
Tudnivalk a nvjegyek, naptresemnyek, feladatok s emlkeztetk n ltal megadott webszerverrel trtn szinkronizlsrl.

Az RSS-olvas hasznlata
Tudnivalk az RSS-olvas hasznlatrl, hogy mindig megkapja kedvenc webhelyeirl a legfrissebb hreket s informcikat.

Szinkronizcis profil ltrehozsa

1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Szinkronizls menpontot. 2. Vlassza a Hozzad menpontot, s adja meg a profilparamtereket. 3. A mvelet vgeztvel vlassza a Ment opcit.

RSS-hrcsatorna cmnek hozzadsa

Szinkronizci indtsa

1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok RSS olvas menpontot. 2. Vlassza a Hozzad opcit. 3. Vlassza ki az URL-beviteli mezt. 4. Adja meg egy RSS-hrcsatorna cmt, majd nyomja meg az OK gombot.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Szinkronizls menpontot. 2. Jelljn ki egy szinkronizcis profilt. 3. Vlassza a Folytat menpontot a szinkronizci n ltal megadott webszerverrel val indtshoz.

RSS-hrcsatornk olvassa
1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok RSS olvas menpontot. 2. Vlassza a Frissts menpontot a legfrissebb tartalom letltshez. 57

3. Vlasszon egy hrcsatorna-kategrit egy frisstett hrcsatornt. Az automatikus frisstsi funkcival a telefon automatikusan frissti az RSS-hrcsatornkat a megadott idkznknt. Az automatikus frisstst az RSS olvas Egyebek Belltsok Tulajdonsgok menponttal llthatja be.

Vilgrk ltrehozsa s megtekintse


Tudnivalk egy msik rgi pontos idejnek megtekintsrl s a vilgra belltsrl a kijelzn.

1. Men zemmdban vlassza a Szervez Vilgra menpontot. 2. Vlassza az Hozzad menpontot. 3. Vlasszon egy idznt. 4. A nyri idszmts belltshoz vlassza a lehetsget. 5. Vlassza az OK opcit a vilgra ltrehozshoz. A vilgra be van lltva msodik raknt. 6. Vlassza a Hozzad opcit tovbbi vilgrk hozzadshoz (3. lps).

Vilgra ltrehozsa

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Vilgra megtekintse
1. Men zemmdban vlassza a Szervez Vilgra menpontot. 2. Lapozzon a vilgtrkpen, s vlassza ki a kvnt idznt. 58

Vilgra felvtele a kijelzre


Kettsra-vezrlben a kijelzn kt klnbz idznt mutat ra jelenthet meg. A vilgra ltrehozsa utn: 1. Men zemmdban vlassza a Szervez Vilgra menpontot. 2. Vlassza az Bellts msodik... menpontot.

3. Vlassza ki a hozzadni kvnt vilgrt. 4. Vlassza a Bellts opcit.

breszts lelltsa
A hangjelzs megszlalsakor: Hzza a csszkt a Lellt helyzetbe a szundi nlkli breszts lelltshoz. A szundival elltott breszts lelltshoz hzza a csszkt a Lellt helyzetbe, vagy a hangjelzs szundi alatti elnmtshoz hzza a csszkt a Szundi helyzetbe.

bresztsek belltsa s hasznlata


Tudnivalk az bresztsek s a fontos esemnyekhez tartoz hangjelzsek belltsnak mdjrl.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

j breszts belltsa
1. Men zemmdban vlassza az bresztra menpontot. 2. Vlassza az j breszts menpontot. 3. lltsa be a hangjelzs adatait. 4. Vlassza a Ment opcit. Az automatikus bekapcsols funkci gy lltja be a telefont, hogy egy adott idpontban automatikusan bekapcsoljon, s hangjelzst adjon mg akkor is, ha elzleg ki volt kapcsolva.

breszts kikapcsolsa
1. Men zemmdban vlassza az bresztra menpontot. 2. Vlassza a kikapcsolni kvnt breszts mellett a Ki lehetsget.

A szmolgp hasznlata
1. Men zemmdban vlassza a Szervez Szmolgp menpontot. 2. Az alapvet matematikai mveletek elvgzshez hasznlja a szmolgp kijelzjnek megfelel gombokat. 59

Pnznemek s mrtkegysgek konvertlsa


1. Men zemmdban vlassza a kvetkezket: Szervez Mrtkegysg tvlt egy konvertlsi tpust. 2. A megfelel mezkbe rja be a pnznemeket vagy a mrtkegysgeket.

Stopperra hasznlata
1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Stopperra menpontot. 2. Vlassza a Kezds menpontot a stopper elindtshoz. 3. Vlassza a Rszid menpontot a rszidk rgztshez. 4. Az idmrs vgeztvel vlassza a Lellt opcit. 5. Vlassza a Nullz opcit a rgztett idk trlshez.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

Visszaszmll idzt belltsa


1. Men zemmdban vlassza a Alkalmazsok Idzt menpontot. 2. rja be a visszaszmllsi idt rban vagy percben. 3. Vlassza a Kezds menpontot a visszaszmlls elindtshoz. 4. Amikor az idzt lejrt, hzza a csszkt a Lellt pozciba a jelzsek lelltshoz. 60

j feladat ltrehozsa
1. Men zemmdban vlassza a Szervez Feladat menpontot. 2. Vlassza az Feladat ltrehozsa opcit. 3. rja be a feladat adatait, majd vlassza a Ment opcit.

Szveges emlkeztet ltrehozsa


1. Men zemmdbann vlassza a Szervez Jegyzet menpontot. 2. Vlassza az j emlkeztet menpontot. 3. rja be a jegyzet szvegt, majd vlassza a Ksz opcit.

3. rja be az esemny adatait szksg szerint. 4. Vlassza az Ment opcit.

Esemnyek megtekintse
Egy adott dtum esemnyeinek megtekintshez 1. Men zemmdban vlassza a Szervez Naptr menpontot. 2. Vlasszon egy dtumot a naptrban. 3. Rszleteinek megtekintshez jelljn ki egy esemnyt. Az esemnyek esemnytpusok szerinti rendezett megtekintshez 1. Men zemmdban vlassza a Szervez Naptr menpontot. 2. Vlassza a Program-lista. 3. Rszleteinek megtekintshez jelljn ki egy esemnyt.

Naptr kezelse
Tudnivalk a naptrnzet mdostsnak s az esemnyek ltrehozsnak mdjrl.

Eszkzk s alkalmazsok hasznlata

A naptrnzet mdostsa

1. Men zemmdban vlassza a Szervez Naptr menpontot. 2. Vlassza az Egyebek Napi nzet vagy Heti ttekints menpontot.

Esemny ltrehozsa

1. Men zemmdban vlassza a Szervez Naptr menpontot. 2. Vlassza az Programot ltrehoz menpontot. 61

Hibaelhrts
Amennyiben problmt tapasztal a telefon mkdsben, prblkozzon az albbi hibaelhrtsi eljrsokkal, mieltt szakemberhez fordul. A telefon hasznlata kzben az albbi zenetek jelenhetnek meg a kijelzn:
zenet A problmt prblja a kvetkezkppen megoldani: zenet A problmt prblja a kvetkezkppen megoldani: Ha els alkalommal hasznlja a telefont vagy ha a PIN-ellenrzs be van lltva, be kell rnia a SIMkrtyhoz kapott PIN-kdot. A PIN vdelem men hasznlatval ez a funkci kikapcsolhat. Ha olyan menbe lp be, amely kri a PIN2-kdot, be kell rnia a SIMkrtyval kapott PIN2-kdot. Bvebb informcikrt forduljon a szolgltathoz.

Hlzati szolgltatsok Ellenrizze, hogy a SIM-krtya elrshez helyezze be a megfelelen van-e behelyezve. SIM krtyt Telefonzr Ha a telefonzr be van lltva, meg kell adnia a telefon jelszavt.

PIN-kd

PIN2-kd

zenet

PUK-kd

A problmt prblja a kvetkezkppen megoldani: A program blokkolta SIM-krtyjt. Ez ltalban annak az eredmnye, hogy tbbszr hibs PIN-kdot adott meg. Adja meg a szolgltattl kapott PUK-kdot.

Ellenrizze, hogy a megfelel mobilhlzatot hasznlja-e. Ellenrizze, hogy nem korltozta-e ezen a szmon a hvsokat. Egy msik hv fl nem tudja elrni. Ellenrizze, hogy a kszlk be van-e kapcsolva. Ellenrizze, hogy a megfelel mobilhlzatot hasznlja-e. Ellenrizze, hogy nem korltozta-e ezen a szmon a hvsokat. Egy msik hv fl nem hallja. Ellenrizze, hogy nem takarja-e el a beptett mikrofont. Tartsa a mikrofont a szjhoz kzel. Fejhallgat hasznlata esetn ellenrizze annak megfelel csatlakozst. b

A telefon kijelzjn a A szolgltats nem elrhet vagy Hlzati hiba zenet lthat. Rossz vteli lehetsg terleten a gyenge jel miatt elvesztheti a vtelt. Menjen arrbb s prblkozzon jra. Nhny lehetsget elfizets nlkl nem rhet el. Tovbbi rszletekrt forduljon a szolgltathoz. A bert szmot nem tudja trcszni. Ellenrizze, megnyomta-e a Trcszgombot: [ ].

Hibaelhrts

A telefon spol, s az akkumultor ikonja villog. Az akkumultor le van merlve. A telefon tovbbi hasznlathoz tltse fel vagy cserlje ki az akkumultort. Gyenge a hangminsg. Ellenrizze, hogy nem blokkolja-e a telefon beptett antennjt. Rossz vteli lehetsg terleten a gyenge jel miatt elvesztheti a vtelt. Menjen arrbb s prblkozzon jra. A kivlasztott nvjegyet nem tudja trcszni. Ellenrizze, hogy nvjegyzkben a helyes szm szerepel-e. Ha szksges, rja be jra s mentse el a telefonszmot.

Az akkumultor nem tltdik megfelelen, vagy a telefon nha magtl kikapcsol. Az akkumultor rintkezi valsznleg szennyezettek. Trlje le egy tiszta, puha ruhval az aranyozott rintkezket, s prblja meg ismt feltlteni az akkumultort. Ha az akkumultor nem tlthet fel teljesen, rtalmatlantsa megfelelen a rgi akkumultort, s cserlje ki egy jra. A telefon tlmelegedett. Ha tbb alkalmazst hasznl egyszerre, a telefonnak tbb energira van szksge, s felforrsodhat. Ez normlis jelensg, s nincs hatssal a telefon lettartamra vagy teljestmnyre.

Hibaelhrts

Trgymutat
akkumultor alacsony tltttsg kijelzse, 19 behelyezs, 17 tlts, 19 lhvsok lsd hvsok, lhvsok kezdemnyezse Bluetooth adatok fogadsa, 48 adatok kldse, 48 aktivls, 47 tvoli SIM md, 48 billentyhangok 24 bngsz lsd webbngsz Communities lsd eszkzk, mobil webnapl csendes profil 25 csenghang 25 eszkzk talakt, 60 feladat, 60 kpszerkeszt, 52 mobil webnapl, 54 naptr, 61 RSS-olvas, 57 stopperra, 60 szmolgp, 59 visszaszmll idzt, 60 breszts kikapcsols, 59 lellts, 59 ltrehozs, 59 FM-rdi lloms trolsa, 46 hallgats, 32 fnykpek felvtel, 31 megtekints, 31 specilis funkcik, 41 szerkeszts, 52 d

flhallgat 27 hanger billenty hangereje, 24 hvs hangereje, 26 hangos emlkeztet lejtszs, 51 rgzts, 51 httrkp 25 hvsok alapfunkcik, 25 lhvsok kezdemnyezse, 50 fogads, 26 kezdemnyezs, 26
Trgymutat

nem fogadott hvsok trcszsa, 36 nem fogadott megtekintse, 36 nemzetkzi szmok, 38 specilis funkcik, 36 tarts, 37 tartsba helyezett hvsok visszavtele, 37 telefonknyvbl, 38 tovbbi hvsok fogadsa, 37 tovbbi hvsok trcszsa, 37 tbb rsztvevs, 37 utoljra hvott, 36

idzt lsd eszkzk, visszaszmll idzt internet lsd webbngsz Java alkalmazsok elrse, 56 jtkok indtsa, 56 letlts, 56 jegyzet lsd szveg vagy hangos emlkeztetk

kpek talakts, 53 effektusok alkalmazsa, 52 jegyzetek hozzadsa, 54 kpi szolgltatsok beszrsa, 53 kivgs, 53 mdosts, 52 nyomtats, 54 konferenciahvsok lsd hvsok, tbb rsztvevs, memriakrtya 20 mrtkegysg-tvlt lsd eszkzk, mrtkegysg-tvlt

mobilkvet 50 multimdia lsd zenetek naptr eszkzk, naptr nvjegyek csoportok ltrehozsa, 39 hozzads, 30 keress, 30 nvjegykrtyk 38 offline profil 21 ra lsd vilgra RSS-olvas lsd eszkzk, RSS-olvas

rdi lsd FM-rdi SIM-krtya 17 SOS-zenet 49 sablonok beszrs, 40 multimdia, 40 szveg, 39 stopperra lsd eszkzk, stopperra szmolgp lsd eszkzk, szmolgp szinkronizci indts, 57 profil ltrehozsa, 57

Trgymutat

szveg bevitel, 28 jegyzetek ltrehozsa, 61 zenetek, 27 telefonzr 25 zenetek e-mail kldse, 27 e-mail megtekintse, 30 multimdia kldse, 27 multimdia megtekintse, 30 szveg kldse, 27 szveg megtekintse, 30 videk felvtel, 32 megtekints, 32

vilgra ketts megjelents belltsa, 58 ltrehozs, 58 megtekints, 58 visszaszmll idzt lsd eszkzk, visszaszmll idzt zr lsd telefonzr zenekeress 46 zenelejtsz lejtszsi listk ltrehozsa, 45 szinkronizls, 44 testreszabs, 45 zenehallgats, 33

Windows Media Player 44 webbngsz kezdlap indtsa, 34 knyvjelzk hozzadsa, 35 widgetek 23

Trgymutat

GT-S5230

A telefon mkdse s egyes tulajdonsgai eltrhetnek az ebben a kziknyvben lertaktl a telefonon teleptett szoftvertl s a szolgltattl fggen.

World Wide Web http://www.samsungmobile.com

Printed in Korea Code No.: GH68-22892A Hungarian. 04/2009. Rev. 1.1