JUTRO, decembar 09 S.

Živanović Tema broja: Lekovito, aromatično i začinsko bilje

BAŠTA ZDRAVLJA

Jedna od prednosti posedovanja sopstvene bašte s lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem je dobijanje svežih, zravih i jestivih listova, cvetova ili plodova, pogodnih za spemanje ukusnih jela, čajeva i napitaka, ali i preparata za lečenje i negu. Ponekad ono može imati i drugu ulogu. Gajeno zajedno s povrćem i cvećem, svojim mirisom odbija nepoželjene insekte, a razni biljni odvari mogu zameniti pesticide i ubriva, zbog čega bilje ima važnu ulogu u proizvodnji povrća na organski način. Treba imati u vidu i to da najčešće lepo deluje u bašti i da privlači pčele i druge korisne insekte. Nešto više o pojedinim vrstama koje se upotrebljavaju u lekovite svrhe i kao začin, ali mogu i da zaštite od štetočina povrće, voće ili ukrasno bilje, saznaćete u ovom prilogu. Pripremii smo ga u saradnji s dr Tatjanom Marković, naučnim saradnikom i specijalistom za prirodne produkte, lekovito i aromatično bilje u Istitutu “Dr Josif Pančić” u Beogradu. Kiseljak, peršun i lukovi su lekovite i začinske biljke koje se često nalaze u povrtnjaku. Svoje mesto imaju i one koje se gaje zbog semena, poput miro ije i selena. Praksa uzgoja za dobrobit, odnosno razvoj samih useva predmet je mnogih diskusija. Neke od dilema su da li kupus zaista bolje raste kada se sadi naizmenično s timijanom i miro ijom, ili da li bob „prošaran“ čubrom manje napadaju crne mušice. U svakom slučaju, baštovani imaju pozitivna iskustva s aromatičnim vrstama u svojim baštama. Pojedine štetočine kao što je mrkvina muva, pronalaze useve po mirisu. Zbog toga aromatične vrste u njihovoj blizini mogu

neven Neven (Calendula officinalis L) je ukrasna. Razmnožava se ožiljenim mekim ili poluzrelim reznica uzetim u leto. Mladi izdanci su aromatični i gorki. Najčešće se seje u proleće (mart. u tu svrhu pogodne su samo jednogodišnje biljke.da ih zavaraju. na osunčano mesto. Može se gajiti i u saksijama. Duže živi i otporniji na siromašnijim i suvljim zemljištima. Oko leje kupusa . ali i lekovita jednogodišnja. Uzgoj bilja izme u useva nije jednostavan. zeleni i srebrni listovi ukras su baštenskih leja i višegodišnjih živica. Zbog . presa uje se kada dostigne petnaestak centimetara. jer bilo da direktno pomažu usevu ili ne. Isti važi i za biljke iz roda Brasicca. Mnogim biljkama. Može se gajiti i iz rasada proizvedenog u grejanom prostoru (setva krajem zime). Njegovi sivi. iako u tom slučaju kvalitetom zaostaje za baštenskim. i jednogodišnje i višegodišnje vrste trebalo bi uzgajati po ivicama leja ili popunjavati prazne kutke. a uz to odbija i štetne insekte u voćnjaku. a tako e je korisno da se poseje red miro ije u leju kupusa. one doprinose raznovrsnosti bašte i lepo izgledaju. Postoji i mogućnost da bilje direktno deluje na razvoj useva ili štetotočine preko izlučevina iz korena. april) ili krajem leta. S obzirom na to da se većina povrtarskih kultura uklanja iz starih i sadi u nove leje kad pro e sezona. Od svežih cvetnih latica prave se kozmetički preparati tako što se potope u blaga biljna ulja. lepih žutih do narandžastih cvetova. Čaj od osušenih cvetova nevena koriste se protiv bolova u želucu i za regulisanje menstrualnog ciklusa. a naročito kupusu odgovara kada se u blizini nalazi božje drvce (Artemisia abrotanum L). pa treba obezbediti dovoljno prostora. jer mirisom i izličevinama korena deluje na nematode i kupusare. u pospešivanju varenja i rada jetre. Treba ga sejati oko leje povrća. re e dvogodišnja biljka. ali i deljenjem na više biljaka u jesen ili proleće. koje kupusina muva nalazi po mirisu. te je poznata njihova medicinska upotreba. U baštu. Pre svega ne smeju me usobno da se zagušuju. U stvari. Beli luk se može posaditi na jesen u leje sa šargarepom za sledeću godinu. izme u ostalog.

Najlepše cveta na osunčanom zemljištu s dovoljno vlage. Razmnožava se jednogodišnjim stolonima u jesen (sptembar) i proleće. uz često zalivanje posebno u fazi grananja. Odgovaraju joj osunčani položaji zaklonjeni od vetra. aluvijalnim i plodnim zemljištima. Ceni se i kao .. Ova jednogodišnja biljka ima i fitocidno dejstvo. posle poznih prolećnih mrazeva i slana. Redovno se zaliva. odnosno sprečava razvoj korova. Primenjuje se i za dobijanje napitaka koji podstiču varenje. Koristi se za razne čajeve. Puzeći varijetet ili penjačice prekrivaju izdancima dva i više metara. Bosiljak. loncima i kontejnerima. jednogodišnja ukrasna i lekovita vrsta. U biobašti zahteva veće saksije ili oko pedeset centimetara prostora. Sveže se dodaje jelu pre posluživanja. posebno kada su u pitanju organi za varenje i disanje. čak i na većim nadmorskim visinama. Može da raste i u saksijama. Ova višegodišnja biljka odlično uspeva na lakim. čubar. u bašti se njen razvoj mora ograničiti. dok su polupuzavi žbunasti i kraćih izdanaka. Zbog invazivnog širenja. Ima levkaste cvetove narandžaste do crvene boje. Rasa uje se kada dostigne visinu 10-12 centimeta. a lišće je popularan začin. Pitoma nana (Menta x piperita) mirisom odbija štetočine kupusa i lisne vaši.. ocedno i plodno tlo srednje kisele do slabo alkane reakcije.osveževajućeg i dugotrajnog mirisa. proizvedenim u toplim lejama (setva početkom marta). Ima nešto veće potrebe za hranljivim materijama. dok se suvo može samleti u prah i potom upotrebljavati. U lekovite svrhe koriste se cvetne grančice. Na stalno mesto seje se u proleće. Kao mamac za lisne vaši. može poslužiti dragoljub (Trapaeolum majus L). ali i za odbijanje bele mušice od gajenih biljaka. Primenjuju se uobičajene mere nege. obično u prvoj polovini maja. pre svega azotom i fosforom. kad pro e opasnost od mraza. Najlakše se razmnožava rasadom. dragoljub. Miris bosiljka (Ocimum basilicum L) ne prija lisnim vašima. komarcima i grinjama. začin. listovi se dodaju raznim biljnim mešavinama (potpuri).

Na prisojnim mestima s dovoljno svetla i toplote stvara više etarskog ulja. Najčešće se koristi u profilaksi i za lečenje migrene.Pupoljci. Tada podstiče izlučivanje vode i znojenje. Me utim. Sveže seme lako klija. dok joj je u bašti dovoljno tridesetak centimetara. a u biobašti je povratiču potrebno oko 60 centimetara prostora. a naseckane zelene semene mahune koriste se s peršunom za ukrašavanje jela ili kao zamena za kapar. proizvodnju rasada treba početi u jesen. ublažava stomačne tegobe i deluje na rad jetre. . Sadnice ove jednogodišnje biljke proizvode se u grejanom prostoru i rasa uju u maju. što umanjuje njegovu “odbijajuću” ulogu. jer se njegovi plavi cvetovi pojavljuju cele sezone. da bi u proleće što ranije procvetao. Čubar (Satureja hortensis L) povrtari često uzgajaju pored pasulja. Razmnožava se isključivo semenom. pri čemu će se dobro izbokoriti i bolje napredovati. Me utum. Koristi se i prilikom pripremanja divljači i ribe. Privlače pčele i osolike muve Borago (Borago officinalis L) spada u jednogodišnje biljke koje mogu da iskoriste za popunjavanje praznih mesta u bašti. Najbolje uspeva u delimičnoj senci i zaklonjen od vetra. Preperučuje se gajenje u saksijama. višegodišnje zeljaste biljke odbija pojedine šetotčine krastavaca i tikava. Kao začin dodaje se pasulju i drugim teže svarljivim jelima. Miris povratiča (Tanacetum parthenium L). da bi ga zaštitili od štetnih insekata. Važnije mere nege dok ne ojača su plevljenje i zalivanje. Pčelari ga rado gaje oko košnica. koje se seje površinski od marta do kraja maja. Najlekovitiji je čubar na samom početku cvetanja. Na stalno mesto seje se od aprila do juna. a u aprilu biljke rasaditi (prezime s formiranom rozetom). Seje se u periodu od marta do avgusta. pa se često samozasejava. privlači neke koje se pojavljuju na kupusu. cvetovi i mladi listovi daju ljutkast ukus salatama. Iako je žbunasta bijka može da se gaji u saksijama. Može se proizvesti i rasad u hladnim lejama. Voli osunčana mesta i umerenu vlažnost tla.

Vrste iz porodice Laminaceae tako e su cenjene u pčelastvu. Vrste sa srebrnim lišćem. U bašti sa cvećem Bilje se gaji me u cvećem zbog privlačnosti. veoma dekorativan i dobro se kombinuje s ostalim ukrasnim vrstama. Pored toga. Paperjasti listovi morača prave lep kontrast u cvetnim . Dadaje se salatama. čubra. Ako neku biljku napadne lisna vaš. Cvetovi bosiljka. Deluje kao blag antibiotik. jajima i raznim supama i sosovima. na primer. govedini. Može se gajiti i u saksijama. koji inače odbija biljne vaši s ''kraljice cveća''. a može i da sačuva zemljište od erozije. a kao lekovita komponenta ulazi u sastav raznih biljnih mešavina. bilo da su u mešovitim ivicama. mogu izledati upečatljivo bilo da su u lejama posa ene same. Seje se u proleće ili umnožava deljenjem bokora krajem jeseni. umacima. poput santoline i mnogih predstavnica roda Artemisia. imaju privlačne zlatne. poboljšava probavu. ljubičaste i pegave varijetete. pa se gaji se pojedinačno i kao živa ograda. najviše se koristi za osveženje prostora i zaštitu odeće od moljaca i u mirisnim vrećicama za kupke. pri čemu bi ga trebalo redovno prihranljivati.Seckani sveži listovi boraga daju osvežavajući ukus salatama. I za druge korisne insekte bilje može da bude privlačno. Žalfija i timijan. Vlasac je. ne veće od pola metra. slatkog majorana i timijana pčele posećuju čak i po lošem vremenu. Izuzetno je dekorativna. varivima od povrća. koji pravi lepu ivicu u leji. supama i hladnim pićima. ima i lekovita svojstva. ova muva će na nju položiti jajašca iz kojih će se izleći larve. Ipak. Isto važi i za vlasac (Allim schoenoprasum L) u cvetu. manje je poznato da ruže ''maskiraju'' miris vlasca. polužbunastna i medonosna cvetna vrsta. a njima su vaši prirodna hrana. U bašti mu je dovoljno osunčano mesto. Lavanda je višegodišnja. miloduha. Cvet se upotrebljava za obogaćivanje mirisa pojedinih čajeva. Osolike muve sleću na rascvetale štitaste cvasti vrsta iz porodice Apiaceae. ali i zato što može da ga zaštiti. Me utim. koja se često vi a uz ivičnjake. kao što su miro ija i morač. čisti krv i štiti od prehlade.

može biti od koristi i gajenim biljkama. kojima se napuni bure bez pritiskanja. što je najbolji način da se iskoriste dragocene materije koje sadrže. pa je idealan za prihranu povrća u doba sazrevanja(paradajza i krastavaca). jer doprinosi razlaganju grančica. Tečno ubrivo od gaveza dovoljno je „jako“ da obezbedi hranljive materije biljkama u saksijama i žardinjerama. Zapravo. U knjizi Tajne Biobašte. Mesto bi trebalo da bude prošarano senkom. u koju se listovi grubo poslažu i pritisnu. Gavez je najznačajniji u tom pogledu. pogodna za saksijske biljke može se napraviti u kofi s rupicama na dnu. lako se umnožava deljenjem busena (najbolje u jesen).15 mililitara na litar vode.ivicama i pogodni su za cvetne aranžmane. inače. Mala količina koncentrovane hrane. Lišće gaveza je odličan dodatak kompostu. dr Tatjane Marković navodi se da je za ovu namenu najpogodniji ruski hirbridni gavez. Tako e. Tečna prihrane za povrće priprema se od svežih listova . Crn Fermentisani sok počeće polagano da kaplje u sud ispod kofe. ima snažniju biljku i stoga je i bolji za stalno sečenje. Me utim. mada na mnogim dobro uspeva. sasvim dovoljan je i domaći. Najviše lisne mase daje na bogatim zemljištima. kao i meko okruglo lišće i zelenkastožute cvetne glavice virka. Domaći gavez (Symphitum officinale L) može da se gaji iz semena. Upravo to svojstvo. Posebno je bogat kalijumom. ranije počinje da raste. a u bašti mu je dovoljno oko devedeset centimetara prostora. kalcijuma. sve biljne ostatke iz bašte trebalo bi iseckati i dodati na kompostnu gomilu. Nakon tri-četiri nedelje (po toplom vremenu manje) dolazi do fermentacije i dobijenu prozirnu sme u tečnost treba procediti. koje ga čini dragocenim dodatkom našoj ishrani. gvož a i mangana. postoje katalizatori komposta biljnog . a zatim se preliju vodom. Mineralno ubrivo od gaveza Bilje je bogato mineralima. jer sadrži znatno više kalijuma. ali se lakše razmnožava ožiljenim korenovim reznicama ili mladim izdanacima uzetim u proleće ili krajem leta. Pre primene koncentrat se razredi u odnosu 12 . Ne preporučuje se uzgoj u saksijama. Na stranom tržištu.

Efikasan insekticid ili fungicid pravi se i od zove. uspešno suzbija i štetočine u bašti. ali ni ne štete samoniklim biljkama i životinjama. maslačka. Cela biljka. jer sprečava truljenje i odbija miševe. Ista svojstva ima i crna slačica. te stimuliše razvoj bakterija razlagača biljnog materijala pri dobijanju komposta. Odvari umesto pesticida Mnogi baštovani uspešnokoriste biljne odvare umesto pesticida. Seje se u jesen ili rano proleće. Izgnječene glavice potope se u 750 mililitara vode i ostave preko noći. Beli luk je zbog antiseptičkih svojstava i sadržaja sumpora osnova je za dobijanje biološkog fungicida. a posebno seme. Pripremila: Svetlana Živanović MALČ OD SLAČICE Bela slačica ima krupne listove slične rotkvi. Oni ne deluju tako brzo kao hemikalije. Sredstvo je posebno uspešno protiv gljivičnih oboljenja listova ruža. odlična je za malčiranje. poput pelina. Gorko bilje. sadrži etarsko ulje i sinapinsku kiselinu s fitoncidnim dejstvom.porekla. Ovaj rastvor je pogodan i za potapanje semena graška i pasulja pre setve. valerijane. „Quik Return” sadrži korisne sastojke kamilice. Tako npr. najčešće gusto. izmrvljeno i osušeno lišće može se posuti oko gajenih biljaka. Mladi listovi obe vrste koriste se i kao ukusna salata. koje se često koristi protiv moljaca u kući. Hladni odvarak od listova priprema se isto kao i od gaveza. Tridesetak minuta traba kuvati 450 grama listova u 2.2 litra vode. . hajdučke trave i koprive. namenjenog prskanju biljaka. Zbog veoma brzog rasta. niti ostavljaju opasne ostatke u bašti. a zatim tečnost procedi u bocu s rasprskivačem. Pored toga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful