J.

TUGAS-TUGAS PENGAWAS 1) RUTIN HARIAN PENGAWAS
 Mengadakan  Mencatat

perjumpaan pagi setiap hari pukul 7.10 pagi di tapak perhimpunan

nama pelajar yang melakukan kesalahan semua pengawas setiap 4 minggu sekali.

 Perjumpaan

2) PERHIMPUNAN
 Memastikan  Mengawal

pelajar berbaris mengikut kelas secara teratur dan senyap. pelajar selepas perhimpunan.

keadaan pelajar agar tidak bising.

 Memeriksa uniform  Menahan  Mencatat

pelajar yang melanggar disiplin sekolah. kesalahan pelajar. pelajar yang melanggar disiplin semasa perhimpunan serta merta kepada guru

 Memberi laporan

disiplin . 3) KELAS
 Memberi

kerjasama kepada ketua tingkatan mengawal keadaan kelas ketika guru tiada. keadaan di dalam kelas. kelas.

 Mengawal

 Memeriksa kebersihan  Mencatat  Memberi

kesalahan pelajar di dalam buku kesalahan. nasihat kepada pelajar yang bermasalah. kesalahan pelajar kepada guru pengawas. pelajar tiada di dalam kelas semasa rehat.

 Melaporkan  Memastikan

4) KANTIN
 Mengawal  Mengawal

pelajar supaya berbaris ketika membeli makanan dan minuman. keadaan persekitaran agar tidak terlalu bising. pinggan, sudu dan cawan diletakkan di tempat yang telah disediakan. pelajar supaya membuang sampah dan sisa makanan di tempat yang ditetapkan.

 Memastikan

 Menasihatkan  Mencatat

dan merekod kesalahan dan nama pelajar berkaitan masalah di kantin. pelajar yang melakukan kesalahan. kesalahan pelajar kepada guru disiplin.

 Menasihati

 Melaporkan

kawasan larangan dikosongkan. pelajar yang melakukan kesalahan.5) KAWASAN LARANGAN  Mengawal kawasan-kawasan larangan daripada dicerobohi.  Menasihati  Melaporkan 6) PINTU PAGAR  Mengawal keadaan pelajar yang masuk/keluar ke kawasan sekolah pada sebelah pagi.  Memastikan  Memastikan  Mencatat dan merekod kesalahan dan nama pelajar berkaitan masalah di kawasan larangan.  Menahan  Mengawal  Menahan  Mencatat  Menasihati . pelajar yang tidak berpakaian lengkap. kesalahan pelajar dan merekodnya dalam buku. pelajar tidak melakukan kesalahan disiplin di kawasan larangan. pelajar yang melakukan kesalahan. kenderaan yang keluar dan masuk ke kawasan sekolah. pelajar yang lewat dan diserahkan kepada guru bertugas/guru disiplin. kesalahan pelajar kepada guru disiplin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful