Bevezetés a számítógépes világba

Ismeretterjesztő előadás 1. Előadó:
Farkas Szilárd eTanácsadó farkasszilard@gylcomp.hu

1. Előadás tematikája
 

Információs társadalom, közösségi informatika fogalma, tartalma, színterei, teleházak, telefalu, eMagyarország pontok. Főbb informatikai alapfogalmak áttekintése, információ, számítástechnika fejlődése, számítógépek fizikai felépítése és csatlakoztatható eszközeik, számítógépek funkciója, működése, asztali számítógépek, laptopok, hordozható számítógépek. Operációs rendszerek és beépített programjaik (fájlkezelés, könyvtárak létrehozása, feltöltése, törlése), beépített szövegszerkesztő alapvető funkciói, vezérlőpult elemei, ikonok, start menü, tálca és gyakorlati alkalmazásuk Szoftverek fogalma és csoportosítása, közösségi szoftverek.
Ismeretterjesztő előadás

Információs társadalom
Mit jelent az információs társadalom?

Az információs társadalom messze több, mint az informatika és vagy az elektronikus szolgáltatások köre. A társadalom, a gazdaság és a hétköznapi élet olyan nagyléptékű átalakulása, amely a foglalkoztatásban, a termelésben és a fogyasztásban az információs- és tudásterméket, a kulturális javakat, az oktatás és tudomány teljesítményét értékeli fel és teszi ezeket a versenyképesség zálogává.

Ismeretterjesztő előadás

Információs társadalom Kialakulásának szakaszai:  Beszéd  Írás  Könyvnyomtatás  Távközlés  Elektronikus információfeldolgozás Ismeretterjesztő előadás .

1999ben 100 teleház. Ismeretterjesztő előadás . Pl. 2003-ban több mint 400 teleház és 2008-ban 526 teleházról és teleház jellegű intézményről beszélhetünk. melyek a lakossági elektronikus szolgáltatásokra. eMagyarország pont fogalma és értelmezése    Teleház: első teleház Csákberényben alakult meg 1994-ben. eMagyarország pont: teleházban. Telekunyhó: a teleházakhoz viszonyítva szerényebb lehetőségekkel rendelkező teleház alirodát jelent. de most a MeH vette át és biztosítja további támogatásukat. levelezés 2003-ban indult Magyarországon a GKM által. telekunyhó. de önállóan is helyet foglaló számítógépek halmaza vagy közösségi tere.Teleház.

a magyar ABC (írott szöveg esetén). Az információ új ismeretet. 3. Az információt mindig valamilyen adat hordozza. értesülést jelent. amikor közlendőmet szavakban kifejezem). Az információ adattá alakítása a kódolás (pl. mikor egy adatot információtartalmának megőrzése mellett más adattá alakítunk (pl. Információ: új ismeret. Ismeretterjesztő előadás . egy nyelv hangjainak halmaza (beszéd esetén). eredmény megjelenítése. 2. más szóval. az adatból az információ visszanyerése a dekódolás. Adatfeldolgozás: adatbevitel vagy input. a bevitt adatok feldolgozása illetve tárolása. majd adatkivitel vagy output.Főbb informatikai alapfogalmak áttekintése 1. Kódolásról és dekódolásról beszélünk akkor is. Ugyanazt az információt többféle adattal is közölhetjük. amelynek feldolgozásához háttérismereteink vannak. fordítás egyik nyelvről a másikra). Kód lehet pl. Számítógépeknél a kód többnyire számokból áll (a legegyszerűbb esetben csak a 0 és 1 számjegyből). az információ az adat jelentése. Kód: az adatban szereplő jelek halmaza. vagy akár a hangjegyek és egyéb kotta-elemek halmaza (lejegyzett zene esetén).

melyek a megfelelő környezetben nyerik el az ember számára hasznos információtartalmukat. Informatika: az információ kezelésével foglalkozó tudomány. A gép mindig adatokkal foglalkozik. mivel a számítógép jól használható eszköz az információ feldolgozásában és továbbításában. Ismeretterjesztő előadás .Főbb informatikai alapfogalmak áttekintése 4. Beletartozik a könyvtárhasználati ismeretek. a célszerű tévénézési szokások kialakítása. és természetesen a számítástechnika is.

torzítások Ismeretterjesztő előadás .Kommunikációs rendszer Kommunikációs rendszer fő részei:  Adó vagy forrás  Továbbító eszköz (összeköttetés)  Vevő vagy nyelő Gátló tényezők:  zaj.

London 1866 első gőzhajtású rotációs gép. GPS) Ismeretterjesztő előadás . magánhangzók kialakulása) Nyomtatott anyag (Guttenberg János 1445. telefax) Számítógép Telekommunikáció (video-konferencia. telex. amely 12.000 pédányban nyomtatott) Hírközlés (telefon. jégkorszak végén volt összefüggő beszéd) Írott anyag (mássalhangzók.Információ megjelenési formái       Beszéd (gondolat kialakulása.

0 0 1 2 3 4 5 3 1 2 3 4 5 6 0 1 2 3 4 5 6 4 2 3 4 5 6 7 2 6 7 8 9 0 1 1 4 5 6 7 8 9 Ismeretterjesztő előadás . kivonni. szorozni.Számítástechnika fejlődése   Ókori Babilon (A számolómesterek tudtak összeadni. egy reciproktáblázat segítségével osztani is) Számológépek a középkor végén (1642-ben Pascal megalkotta mechanikus összeadógépét. sőt.

háttértárolók kérdése)  Ismeretterjesztő előadás . beviteli eszközök.Számítástechnika fejlődése  Babbage (1791-1871) gépei: „számítástechnika atyja” Neumann János (1903-1957) (kiviteli eszközök.

Ismeretterjesztő előadás .

Ismeretterjesztő előadás .

amely a bemeneti eszközein közölt információkat átalakítva. visszakeresésére. feldolgozására emberi beavatkozás nélkül a gépben korábban elhelyezett utasítássorozat segítségével.Számítógépek definíciója és fizikai felépítésük Számítógép: minden olyan berendezés. amely képes adatok tárolására. Számítógép: A számítógép egy információ átalakító eszköz. az ember számára érzékelhető formában. Ismeretterjesztő előadás . a kimeneti eszközein jeleníti meg valamilyen.

amelyekkel a számítógép valamilyen információt.Számítógépek definíciója és fizikai felépítésük Számítógép fizikai (hardver) felépítése:  Központi eszközök. A beviteli és a kiviteli eszközöket együttesen perifériának hívják. olyan eszközök amelyek a számítógép központi működéséhez szükséges. adatot közöl velünk. olyan eszközök. olyan eszközök amelyekkel valamilyen információt juttatunk a számítógép felé.  Kiviteli eszközök. Ismeretterjesztő előadás .  Beviteli eszközök.

amely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont merevlemezen tárolja.akár évekig is . Méretét (tárolókapacitása) Mbyte vagy GByte egységekben fejezzük ki.Központi eszközök A központi eszközök a matematikai műveletek végzésére képes elektronikus eszközöket jelenti. amelynek.és adattárolás eszközei. amelynek típusa a számítógép egyik legfontosabb meghatározója. Merevlemez: Napjaink egyik legelterjedtebb számítástechnikai tárolóeszköze a merevlemezes tároló. Memória: az alaplapra illeszkedő elektronikai egység. Olyan elektromechanikus tároló berendezés. A számítógépes egységek az alaplapon foglalnak helyet. Pl. amely az összes tevékenységét irányítja. Windows XP operációs rendszer minimális memóriaszükséglete kb. a forgó lemez felett mozgó író/olvasó fej segítségével. A mágneslemezeken nagy mennyiségű információ hosszabb időre . A központi egység a gép "agya". Ez tulajdonképpen a mikroprocesszor. a hard disk (HDD).tárolható. Ezért a mágneslemez-egységeket háttértáraknak is nevezzük. A központi eszközök egységei:     Alaplap: központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek. 200 MByte Ismeretterjesztő előadás . CPU (Central Processor Unit): központi feldolgozó egység. Háttértárak: A mágneslemez-egységek a program.

Központi eszközök .alaplap Ismeretterjesztő előadás .

processzor Ismeretterjesztő előadás .Központi egység .

Központi eszközök .merevlemez Ismeretterjesztő előadás .

memóriák Ismeretterjesztő előadás .Központi eszközök .

 CD olvasó és író. már nem nagyon használják. melyek összekötik az egyes részeket pl.További központi eszközök Videokártya. 220 Voltból transzformál 5-12 Volt feszültséget. A felsorolt eszközök a számítógép házban foglalnak helyet.  Ismeretterjesztő előadás . helyette nagy szerepet DVD olvasó és író kapott. IDEkábel  Tápegység.  Hangkártya.  Hűtőberendezések.  Kábelek. processzort hűtő ventilátor. már elvétve használják. amelyek a túlmelegedést gátolják meg pl. amely a megfelelő és szükséges feszültséget biztosítja az egységek számára. a jelet a monitor felé továbbítja. vagy a számítógép házat hűtő ventilátor  Floppy meghajtó. amely a jelet a hangszóró felé továbbítja.

Központi eszközök - hangkártya

Ismeretterjesztő előadás

Központi eszközök - videokártya

Ismeretterjesztő előadás

Beviteli/bemeneti eszközök

BILLENTYŰZET
néven klaviatúra (102 feletti billentyűszám)  a számítógép elsődleges és legfontosabb beviteli eszköze, nélküle a számítógép nem vagy hibásan indítható, amely során sípoló hang hallatszik.  csatlakozhat vezetékkel és vezeték nélkül is
 más

Ismeretterjesztő előadás

hogy hány billentyűs billentyűzetünk van és az egyes billentyűk mire valók? Ismeretterjesztő előadás .Modern osztott billentyűzet Nézzük meg.

amely segítséget nyújt NumLock: a billentyűzet jobb oldali részének be illetve kikapcsolása CapsLock: bekapcsolásakor csupa nagybetűket írhatunk. @ = AltGr + V Ismeretterjesztő előadás . kikapcsolásakor kisbetűket írunk Ctrl: control billentyű. F1 a súgó megjelenítése. másolás Ctrl + C AltGr: a betűk vagy számok alatti karaktereket jeleníthetjük meg vele: pl.Fontosabb billentyűk értelmezése       ESC: kilépés az adott programból vagy alkalmazásból F1-F12: funkció billentyűk. más billentyűkkel együtt használhatjuk: pl.

bejelentkezés egy programba Home.Fontosabb billentyűk értelmezése         Shift: nagybetűket írhatunk vele pl. le. PageDown: az adott dokumentum elejére vagy végére ugrik Nyilak: fel. Delete: képet. szöveget illeszthetünk be vagy törölhetünk PageUp. A = Shift + a = A BackSpace: számok és betűk egyenkénti törlésére használjuk Space: szóköz a gépelésnél Enter: végrehajtásnál használjuk pl. balra. End: adott szöveg elejére vagy végére ugrik Insert. jobbra történő mozgásnál használjuk Ismeretterjesztő előadás .

e menüpontok kényelmes kijelölésének eszköze az egér lehet. ma már nagyon ritkán használják. hogy menüvel vezérelhetők. Önök szerint melyek a vezetékkel csatlakozó eszközök és vezeték nélkül csatlakozó eszközök előnyei és hátrányai? Ismeretterjesztő előadás . usb csatlakozóval Vezeték nélkül: csatlakozó lehet PS/2 és usb is. egy golyó X. A korszerű programok egyik jellemzője. PS/2.Beviteli eszközök EGÉR: a monitoron történő „mutogatás” eszköze.  Touchpad a laptopoknál  Trackball  Egér csatlakoztatása a számítógéphez:   Vezetékkel: csatlakozó lehet soros csatlakozó. Egér (mouse) csoportosítása:  „Görgős” egér. Y és Z irányú elmozdulását a görgők érzékelik.  Optikai egér: fény segítségével érzékelik a felületet és ennek segítségével mozdulnak el minden irányban. Működéséhez külön program már nem minden esetben szükséges.

Példa egérre Trackball Görgős egér Touchpad Ismeretterjesztő előadás .

melyet dpiben adnak meg. „Gépi” scanner: A4-es vagy nagyobb lapméreteket olvastathatunk be vele. képeket. vagy csak elvétve használják. ma már számos paraméterekkel kaphatók. minél magasabb a dpi érték annál jobb képminőség érhető el. Működése a fényvisszaverődésen alapul. ma már nem. digitalizálhatjuk vele régi fényképeinket. Scanner csoportosítása:     Kézi scanner. amely gumigörgőkön mozog. szöveges+képi dokumentumokat egyszerre. Beolvastathatunk vele szöveges dokumentumokat. fontos jellemzője a lapolvasó felbontása.Beviteli eszközök SCANNER: magyarra lefordítva a „képolvasó” a legtalálóbb kifejezés. DPI: pont/hüvelyk. Ismeretterjesztő előadás .

Beviteli eszközök – scanner Ismeretterjesztő előadás .

IP kamera CD/DVD ROM Floppy meghajtó (elavult.További beviteli eszközök          Fényceruza Digitalizáló tábla Vonalkód olvasó Botkormány. videokamera. kormány a játékokhoz Mágneskártya Flash.és memóriakártyák. usb-stick Webkamera. pendriveok. már ritkán használják) Ismeretterjesztő előadás .

Digitalizáló tábla Ismeretterjesztő előadás .

A mai monitorok már megfelelő paraméterekkel rendelkeznek. A képmegjelenítés szerint lehet:       Katódsugárcsöves (CRT) – nagymértékű a sugárzás Folyadékkristályos (LCD) Vékonyfilm tranzisztoros (TFT) Világítódiódás (LED) Gázplazmás (többnyire a hordozható számítógépekben alkalmazzák) Ismeretterjesztő előadás . nem „rongálják” a szemet és kényelmes munkát biztosítanak.Kiviteli/kimeneti eszközök MONITOR: A monitor adja a kapcsolatot a felhasználó és a számítógép között. A monitoron jelennek meg a program üzenetei és rajta ellenőrizhető a bevitt adatok helyessége.

Példa katódsugárcsöves monitorra Ismeretterjesztő előadás .

Példa az LCD monitorra Ismeretterjesztő előadás .

számok. Termikus nyomtatók Ismeretterjesztő előadás . ma már a legelterjedtebb fajta. gazdaságos és gyorsan nyomtathatunk vele. Nyomtatók csoportosítása a nyomtatott kép szerint:    Alfanumerikus nyomtatók (betűk. írásjelek és speciális karakterek nyomtatására alkalmasak) Két fajtája van: karakternyomtatók és a sornyomtatók. Ma már legfőképpen tintasugaras és lézer nyomtatókat használnak. Grafikus nyomtatók     Mátrix (tűs) nyomtatók Festéksugaras nyomtatók Lézernyomtatók.Kiviteli eszközök NYOMTATÓK: a számítógép által tárolt és megjelenített adatok papíron történő rögzítésére szolgálnak.

Színkeverés kijelzőknél és nyomtatóknál Ismeretterjesztő előadás .

 Ismeretterjesztő előadás .Egyszerre kiviteli és beviteli eszközök Fényképezőgép  Videokamera  Multifunkcionális berendezések (scannerfénymásoló-nyomtató-fax)  Telefax készülékek … stb. A beviteli és kiviteli eszközöket együttesen perifériának nevezzük.

notebook) hordozható számítógépek  Hordozható kisméretű számítógépek (Palm. mobiltelefon)  hordozható eszközök Vizsgáljuk meg. GPS. hogy melyek a 3 típus előnyei és hátrányai!  Ismeretterjesztő előadás . asztalon helyet foglaló számítógépek  Laptopok (joybook.Számítógépek mobilitás (hordozhatóság) szerint Asztali számítógépek  fix.

Palm Ismeretterjesztő előadás .

amelyek a számítógép merevlemezén tárolódnak. grafikus megjelenítést nem támogatja Windows 3. Főbb operációs rendszerek:            MSDOS.1. vagyis milyen részekből áll össze a számítógép. Azonban a számítógépnek a fizikai eszközökön kívül szoftveres eszközei is vannak.11. akkor a paraméterek monitorra történő kiírása mellett betölti az operációs rendszert is.Számítógépek operációs rendszerei    Eddig csak a fizikai eszközökről beszéltünk. Windows 3. egyes szakemberek nem nevezik operációs rendszernek Windows 95 Windows 98 Windows 2000 Windows Millenium Windows XP Windows Vista Linux (ingyenes rendszer) OS/2 Különféle szerver operációs rendszerek valamint a hordozható kisméretű számítógépek operációs rendszerei Ismeretterjesztő előadás . Amikor a számítógépet bekapcsoljuk. nem felhasználóbarát rendszer.

Példa MSDOS rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

11-es rendszerre Ismeretterjesztő előadás .Példa Windows 3.

Példa Windows 95 rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

Példa Windows 98 rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

Példa Windows 2000 rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

Példa Windows Milleniumra Ismeretterjesztő előadás .

Példa Windows XP-re Ismeretterjesztő előadás .

Példa Windows Vista rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

Példa Linux rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

Példa OS/2 rendszerre Ismeretterjesztő előadás .

Nézzük meg a következő kifejezéseket és jelentéseiket:         Start menü. fájlkezelés. funkciója Ikonok. ikonok létrehozása Tálca Vezérlőpult helye és szerepe Sajátgép szerepe Beépített szövegszerkesztő (WordPad) Fájl fogalma. funkciója. feltöltése és törlése a Windows Intéző segítségével Ismeretterjesztő előadás . fájlok másolása és törlése Könyvtárak létrehozása.Gyakorlati rész   Indítsuk el a számítógépeket és várjuk meg amíg betöltődik a Windows operációs rendszer.

jpeg. amely a processzor által végrehajtható utasításokat tartalmaz. vagy program.exe. lehet szöveg..gif. Az adatok formájára nézve nincs előírás. hang. . dátum.txt. stb.file .. grafikus kép. Egy fájl tartalma lehet adat.rtf. Fájl jellemzői – név. idő pl. . kiterjesztés.doc kép fájl .Fájl = állomány    Fájl .. méret.a számítógépen lévő információtárolási egység. . .bat szöveg fájl .ppt (power point) Fájlkiterjesztések – általában három betű. tipikus kiterjesztések: • • • program fájl .tif Ismeretterjesztő előadás .jpg/. elnevezéstől pont határolja el. . alapfogalmak. A fájlban tárolt adat tetszőleges. a gyakorlatban nagyon sokféle formátum létezik.

a merevlemezek nagy tárolókapacitása miatt a fájlok logikus rendszerezése szükséges Alkönyvtár: a könyvtárak. amely alapján az operációs rendszer tárolja és rendszerezi a fájlokat. főkönyvtár Könyvtár. ill.Fájlok tárolása a számítógépen     Fa struktúra: a fájlrendszer struktúrája. mappák egymásba ágyazhatóak Ismeretterjesztő előadás . Gyökér (root): helyi (c:) vagy hálózati (h:) meghajtó. annak betűjele. mappa (directory): névvel ellátott fájlcsoport.

milyen programmal készült.Fájlok megtalálása Elérési út (path): egy fájl pontos helye a főkönyvtárhoz viszonyítva Pl.ttf  Elnevezés: a fájlnevekhez hasonló elv szerint. a tartalomra utalva  Kiterjesztések: utalnak arra. mi szükséges a futtatásukhoz  Ismeretterjesztő előadás .: c:\windows\fonts\symbols\musical.

Számítógépes szoftverek   Szoftver: általánosságban szoftvernek nevezzük a számítógép működtetéséhez szükséges nem fizikai összetevőket. amelyek a Windows operációs rendszer alatt futnak. pl. Pl. amely egy probléma során előálló kiinduló helyzetből egy előre meghatározott eredményt állít elő. levelezőprogramok Ismeretterjesztő előadás . Program: azt a számítógép által közvetlenül vagy közvetve végrehajtható utasításcsoportot. rendszerközeli programok. vírusirtók. programnak nevezzük.

amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a magas szintű és minél kényelmesebb kapcsolattartás a gép alkalmazóival. Microsoft Windows Vista  Ismeretterjesztő előadás .Számítógépes szoftverek Operációs rendszer: az operációs rendszer olyan. a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer.  Operációs rendszer: Microsoft Windows XP.

Szoftverek csoportosítása Nagyon sokféle csoportosítás létezik. Windows XP  lehet fejlesztői környezet pl. Java  lehet alkalmazói programok pl. ahány szakember és szakirodalom annyi féle csoportosítás van érvényben.  Egy lehetséges csoportosítási forma   Hardverközeliség  szerint lehet operációs rendszer pl. Total Commander Ismeretterjesztő előadás .

Windows Live Messenger Vizsgáljuk meg. Skype. amelyek az emberi közösség információigényét. információszükségletét elégítik ki. számítógépes programok. MS Outlook a levelezéshez. hogy a számítógépünkön milyen közösségi szoftverek találhatók! Ismeretterjesztő előadás . amelyekből a közösség információt nyerhet. Ember  ember közötti viszony Közösségi szoftverek: Internet Explorer a böngészéshez.Közösségi szoftverek Melyek a közösségi szoftverek és mire valók?     Olyan szoftverek.

Köszönöm a figyelmet! Ismeretterjesztő előadás .

Mozaik Kiadó) eTanácsadóknak c. Szeged. Dr. Kokas Károly: Informatika középiskolásoknak (2003.Ajánlott és felhasznált irodalom      Frank Pálné: Bevezetés az informatikába ISBN 963 7309 00 4 Faránki Gyula: Informatikai eszközök ISBN 963 7309 01 2 Busi Lajos: Számítógépes szoftverek ISBN 963 7309 02 0 Rozgonyi-Borus Ferenc. tankönyv ISBN 978-963-85316-9-8 Ismeretterjesztő előadás .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful