Bibliografie: Timpul tău www.images.google.

ro

Realizator: Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud

Corpuri de bărbaţi acoperite de muşchi şi liane, femei şi copii ieşind din stânci şi trunchiuri de copaci, unii având aripi de îngeri întinse încercând să atingă cerurile, alţii îmbrăţişându-se protector. Asta găsesc turiştii care hoinăresc în unele părţi ale pădurii tropicale australiene, în Mount Dandenong, lânga Olinda, sculpturi aborigene mistice contopite cu natura.

Aceste sculpturi fascinante, deşi par creaţia unor triburi aborigene, sunt, de fapt, opera lui William Ricketts, un australian excentric care şi-a arătat astfel veneraţia pe care o are faţă de legătura unică pe care o au aborigenii cu natura.

Statuile sale din pământ exprimă filozofia locală şi anume că oamenii trebuie să se poarte ca şi cum ar fi oaspeţii naturii şi nu stăpânii ei.

Ricketts a devenit fascinat de cultura şi tradiţiile aborigene după mai multe vizite în Australia Centrală, obiceiuri pe care le-a împrumutat după ce a trăit alături de triburile Pitjantjatjara şi Arrernte din 1949 până în 1960. Aceştia l-au adoptat ca şi cum ar fi unul de-al lor şi au pozat de bună voie pentru sculpturile care acum împânzesc pădurile.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful