SISTEMUL DE CANALIZARI EXTERIOARE

MANAGEMENTUL APELOR UZATE MENAJERE, INDUSTRIALE SI A APELOR PLUVIALE

• Drain system este un sistem integrat complet destinat realizarii retelelor de canalizare exterioara. • Reprezinta solutia ideala pentru furnizarea serviciilor de utilitati, oferind clientilor performante optime.
• Utilizari: retele ingropate de canalizare exterioara a apelor meteorice, uzate menajere si industriale

Tevi corugate din PP pentru canalizari exterioare
TERAPIPE

Teraplast SA a urmat cele mai noi dezvoltari in productia de tevi din materiale plastice. . Dupa o atenta analiza a directiilor de dezvoltare globale si a necesitatilor de completare a sistemului de canalizare exterioara. Teraplast SA a demarat pregatirea lansarii in productie a TEVILOR PP CORUGATE CU PERETI DUBLI.• In cautarea celor mai bune solutii pentru sistemele de canalizare ingropata . Acestea sunt produse in concordanta cu cele mai inalte cerinte tehnice pentru a fi in acord cu standardele pietei europene.

drumuri si cai ferate •conducta manta cu rol de captusire si protectie Diametre disponibile DN/ID .Domenii de utilizare : •canalizare ape uzate menajere si pluviale •drenajul apelor pluviale •solutii speciale pentru industrie si sectorul public •subtraversari strazi.

Prin intermediul a doua extrudere. cu ajutorul unor temperaturi inalte cele doua tevi concentrice sunt sudate pentru a forma un perete dublu.Productie : Teava PP corugata este produsa prin coextrudere. In proces. Copolimerul de tip bloc (PP-B) este obtinut printr-o reactie de copolimerizare a propenei si etenei in prezenta unor catalizatori stereospecifici si in conditii controlate. polipropilena este impinsa in matrita in doua staturi concentrice simultan (straturile au culori diferite dar aceleasi proprietati). Teava din interior ramane lisa iar teava din exterior este corugata prin intermediul unui corugator. Copolimerul bloc este un intermediar intre homopolimer PP-H si polimerul random PP-R si este utilizat in aplicatiile ce impun materiale avand caracteristici favorabile PP-H respectiv PP-R. .

cu o durata de viata estimata la pâna 100 de ani în conditii de solicitare normale. este totusi mult mai mare decât a PVC-U si a PE conform standard ISO/TR 10358. ape industriale cu încarcatura chimica. Rezistenta mare la îmbatrânire. Desi rezistenta la unii solventi este limitata.Avantaje polipropilena (PP-B): Rezistenta chimica marita la ape uzate menajere cu un PH cuprins între 2(acid) si 12(bazic). ape contaminate cu deseuri organice. Rezistenta la apa calda menajera la o temperatura constanta de pâna la 95°C ceea ce înseamna ca practic nu este o limitare a temperaturii de apa calda menajera deversata. Rezistenta mare la impact la temperaturi de -25ºC pâna la + 90ºC conform DIN EN 476. . Tevile corugate din PP sunt rezistente la toate apele uzate conform DIN 1986. Unul din cele mai mari avantaje ale folosirii PP-ului la fabricarea tevilor este atingerea unor rigiditati crescute în ciuda unor pereti subtiri rezultând economii importante de material si greutati scazute. apa de ploaie.

stratul interior lis iar cel exterior corugat •rugozitate interioara cuprinsa intre 0. •datorita atât materialului din care este fabricata cât si designului (peretele exterior fiind corugat) se obtine o rigiditate SN8.005-0.3 . •imbinare flexibila prin intermediul mufei SAFECONNEC. conform SR EN 13476 .05mm .Principalele caracteristici ale TERAPIPE: •masurarea diametrelor in functie de diametrul interior (DN/ID) •teava formata din strat dublu.datorita rugozitatii foarte mici a peretelui interior pierderile de sarcina sunt reduse.

5 g/10 min 230ºC / 2.3 g/10 min modul de elasticitate la tractiune: 1350 Mpa rezistenta la tractiune : 29 Mpa alungirea la rupere : 400 % modul de elasticitate la încovoiere: 1450 Mpa rezistenta la impact izod (23ºC): 66 kJ / m² (0ºC): 35 kJ / m² (.0 kg: 0.20ºC): 17 kJ / m² (.900 g / cm³ indice de fluiditate MFR ( melt flow rate ) 190ºC / 5.Caracteristici fizice si mecanice ale polipropilenei copolimer de tip B pentru tevi corugate: densitate = 0.0 kg: 1.30ºC): 9 kJ / m² .16 kg: 0.3 g/10 min 230ºC / 5.

Culoare: Peretele corugat exterior este din PP de culoare neagra. Peretele interior lis este din PP de culoare turcoaz. Avantaj TERAPIPE: Culoarea stratului interior permite o reflexie maxima in cazul inspectiei cu camere de luat vederi (CCTV). .

Marcajul tevilor corugate produse de Teraplast: TERAPIPE EN 13476-3 ID 600/594 SN 8 PP-B “U” TERAPLAST TERAPIPE EN 13476-3 ID 800/793 SN 8 PP-B “U” TERAPLAST TERAPIPE EN 13476-3 ID 1000/992 SN 8 PP-B “U” TERAPLAST .

Avantaj TERAPIPE: Diametrul nominal: Masurarea tevilor este conform DN/ID. În acest sens. Aceasta înseamna ca diametrul nominal specificat de producator este egal cu diametrul interior al tevii si ar trebui luat în considerare de proiectanti la calculul hidraulic. . aceste tevi sunt în contrast cu alte tevi (cele de PE corugate în special) pentru care diametrul nominal se refera la diametrul exterior al tevii. Comparatia sectiunii circulare a unei tevi TERAPIPE a carui diametru nominal se refera la diametrul interior (DN/ID) cu o teava a carui diametru nominal se refera la diametrul exterior (DN/OD) arata ca sectiunea circulara a primeia este în medie cu 30% mai mare decat a celei de-a doua. De aceea teava produsa de Teraplast are un diametru interior considerabil mai mare decât a tevilor a caror diametru nominal este bazat pe diametrul exterior.

.

utilizarea tevilor din seria DN/ID se pot cupla cu alte tevi si fitinguri DN/ID respectiv tevi PVC KG (teava SN MS sau compact).Avantaj TERAPIPE: utilizarea tevilor din seria DN/ID prezinta avantajul unui debit evacuat marit ( cu aprox. . 30% ).

<<jos>> prabusirea completa a peretelui tevii Eroziunea solului determina contaminarea sist.Probeme care apar datorita slabei rezistente sau a flexibilitatii peretilor tevilor : -Scurgerea apelor menajere in apele freatice rezultand contaminarea acestora -Infiltrarea apei freatice in sist. de canalizare . de canalizare rezultand suprasolicitarea statiei de epurare Radacinile stapung peretii subtiri ai unor tevi.

Daca aceasta tensiune ramâne aplicata o perioada mai lunga. 1 – Toate încarcarile. ceramica). ciment. Tevile rigide pe de alta parte (precum tevile din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla. Fig. de exemplu în cazul unor încarcari neprevazute cum ar fi alunecarile de teren. nu rezista la solicitari în cele din urma acestea ducând la craparea tevii. teava se destinde pâna la încetarea tensiunii. sunt acceptate de teava (teava rigida) Fig. sub sarcina. Încarcarea este transferata solului. statice sau dinamice.Avantaj TERAPIPE: Flexibilitatea inelara Flexibilitatea în sistemele de canalizare înseamna ca. tevile corugate ramân “în pozitie’’. 2 – Toate încarcarile sunt transferate solului. teava este nesolicitata excesiv (teava corugata) .

În cazul unor încarcari mari este crucial ca materialul din patul de pozare sa fie atent ales si bine compactat pentru a preveni tasarea excesiva.5 to/axa. Terapipe garanteaza o curbura de 3° si o etanseitate de 2.Avantaj TERAPIPE: Probleme care apar datorate sarcinilor: Sarcina Materialul PP-B garanteaza atingerea unei rigiditati SN8 conform SR EN 13476-3 si de aceea poate fi pozata la 0. tevi rigide tip PAFSIN.5 bar . Datorita constructiei peretelui exterior. ciment. ceramica) are o curbura maxima de 1° la mufe. Teava flexibila reactioneaza elastic la modificarile solului.8-8m în zone fara trafic si în zone cu trafic greu cu o sarcina dinamica maxima de 11. tevile din PP corugat demonstreaza o rezistenta deosebita în punctele de încarcare iar peretele interior absoarbe încarcarile inegale. teava de PP se muleaza odata cu deformatia solului. Reateaua de canalizare care este rezistenta la indoire (ex. Datorita îmbinarilor cu mufa dar si a flexibilitatii. In timpul miscarilor de teren reteaua nu poate prelua deformatiile iar mufele prezinta scurgeri.

Produsele prezinta prin constructie rezistenta mecanica la transport. Prezenta riflurilor si structura bistratificata a peretelui sporeste rigiditatea inelara.6 m (trafic conform SLW 60). tevile corugate sunt mai flexibile decât alte tipuri de tevi. rezultatul este ca. teava poate fi utilizata în zone de trafic cu o acoperire cuprinsa între 0.Avantaj TERAPIPE: Rezistenta marita Datorita elasticitatii remarcabile si a rigiditatii inelare a profilului corugat. Constructia peretilor tevilor corugate si materialul din care sunt fabricate (PP-B) asigura un echilibru perfect între rigiditatea inelara si flexibilitatea inelara. manipulare. montaj si în functionare.5 . . Verificarea statica se face utilizând formulele de calcul static. conferind tevilor o rezistenta superioara la compresiune.

Probleme care apar datorita deformarii mufelor: Deformarea mufei la tevile de PE corugate (garnitura preseaza mufa spre exterior iar materialul tevii se deformeaza rezultand neetanseitati). Tot datorita deformarii mufelor se poate intampla ca montajul sa fie foarte dificil sau chiar sa nu poata fi realizat fara taiarea tevii si aplicarea unei mufe duble. .

etanseitatea realizandu-se cu o garnitura profilata din cauciuc introdusa între primele doua rifluri ale tevii. Pentru mentinerea etanseitatii în timp. Procedeul SAFECONNEC® este brevetat de firma Drossbach.Avantaj TERAPIPE : Mufa speciala Un alt avantaj major al tevilor produse de Teraplast este mufa speciala care asigura o etansare de 2. Teraplast având exclusiv drept de utilizare în România.5 bar pe termen scurt si o etansare perfecta pe termen lung pentru aplicatia dvs. Tronsoanele de teava sunt prevazute din fabricatie cu mufe de cuplare profilate. zona din dreptul îmbinarii tevilor este ranforsata prin înfasurarea si sudarea unei benzi rigide pe suprafata exterioara a mufei (procedeu SAFECONNEC). banda rigida garnitura profilata . în Germania.

.Avantaje TERAPIPE: Rezistenta la uzura Rezistenta la uzura a TERAPIPE în comparatie cu alte produse a fost facut prin metoda Darmstad. Rezultatul testelor arata ca tevile de canalizare produse din materiale plastice au întotdeauna cele mai mici valori de uzura iar PP-ul este cel mai bun.

In diagrama de curgere pentru teava PP corugata – debitele depind de DN/ID si cresc direct proportional cu gradul de umplere.005 si 0. •Sunt necesare scule speciale pentru curatirea tevilor . ca si al majoritatii tevilor din materiale plastice. Influenta mufelor. a coturilor sau a altor fitinguri trebuie calculata separat ca o valoare de corectare. PAFSIN care afecteaza dramatic curgerea si favorizeaza colmatarea retelei. Probleme care apar datorita rugozitatii crescute: •Apar incrustatii in peretii tevilor de ciment.05 mm.Avantaj TERAPIPE: Comportamentul hidraulic Asperitatea TERAPIPE . datorita suprafetei interioare neporoase este cuprinsa între 0. ceramica.

.Avantaj TERAPIPE:  Program complet de fitinguri si accesorii.

Avantaj TERAPIPE: .

Avantaj TERAPIPE: .

Garnitura se monteaza în primul sant de riflura. Înainte de montarea garniturii aceasta trebuie încalzita pâna la o temperatura de max. Dupa montare garnitura se va acoperi cu o banda stretch de culoare neagra pentru protectie. . Paletul din lemn trebuie ancorat cu doua platbenzi metalice. Pe palet tevile se aseaza cu mufa pe aceeasi parte. legate cu banda metalica în pachete care respecta dimensiunile platformelor de transport în asa fel încât sa se evite deformarea. 60ºC. Tevile pot fi telescopate doar cu conditia asumarii responsabilitatii de catre transportator.Ambalarea TERAPIPE: Ambalarea tevilor se face paletizat pe sipci de lemn.

spre deosebire de alte tipuri de teava. zona din dreptul îmbinarii tevilor este ranforsata prin înfasurarea si sudarea unei benzi rigide pe suprafata exterioara a mufei (procedeu SAFECONNEC). tevile corugate din PP nu necesita sanfrenare. Taierea se face perpendicular pe axa tevii în punctul minim de corugare iar debavurarea se face cu grija. Bucatile de teava ramase pot fi unite prin cuplaje la doua capete. Scurtarea fitingurilor nu este permisa.etanseitatea se realizeaza cu o garnitura profilata din cauciuc introdusa între primele doua rifluri ale tevii. nu trebuie uitata montarea garniturii în primul sant de riflare. Pentru mentinerea etanseitatii în timp.elastica Tipul mufei . .Montajul TERAPIPE: Tipul îmbinarii: . Scurtarea tevilor: .scurtarea se realizeaza usor cu un fierastrau cu lama fina.

se copiaza lungimea mufei pe teava înaintea instalarii pentru a fi siguri ca teava este introdusa pâna la capatul marcajului de pe mufa. În cazul tevilor de diametre mari si/sau fortelor mari de insertie trebuie procedat dupa cum urmeaza: . nu sunt necesare instrumente speciale de instalare: . .în functie de dimensiunea tevii sau de temperatura exterioara teava se poate împinge la locul ei manual.teava. daca se folosesc aceste obiecte ajutatoare trebuie asigurata protectia mufei. În caz contrar se poate folosi o bucata de teava sau un lemn pentru introducerea tevii în pozitia corecta. . Totusi. Bucatile de teava deteriorata pot fi înlaturate conform instructiunilor de mai sus. garniturile si partea interioara a cuplajului trebuie curatate cu atentie.pentru a proteja mufa tevii se poate folosi o bucata de teava fara garnitura cu lungimea de 50 cm care se introduce în mufa pentru a se verifica diametrul mufei înainte de montajul tevii propriu-zise cu garnitura pâna la capat. . Garniturile si cuplajele deteriorate partial sau integral vor fi înlocuite. garnitura trebuie bine lubrifiata.Montajul TERAPIPE: Instalarea: datorita utilizarii mufei SAFECONNEC si a garniturii. Se interzice împingerea pâna la capat a tevii cu cupa de excavator.

Montajul TERAPIPE: .

Avantaje TERAPIPE:  Durata si cheltuieli de montaj reduse  Mufe etanse sigure si cu termen de viata foarte lung  Rezistenta chimica marita (pH 2 la pH 12)  Produsul este ecologic  Rezistenta crescuta la sarcini de operare mari datorita Safeconnec® Flexibilitate  Rezistent la sistemele de curatire cu jet sub presiune  Timp de viata foate lung (cel putin 75 de ani)  Costuri reduse de intretinere si reparatii  Produsele sunt agrementate pe teritoriul Romaniei .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful