ELKÉPESZTŐ

MLM

TÉVHITEK

BŐVÍTETT
4. KIADÁS

Szerző: Kajárik Béla
Részedre elküldte: Kajárikné Kovács Kati és Kajárik Béla Látogasd meg a honlapunkat: Kattints IDE!
© Copyright 2010. Minden jog fenntartva!

1. oldal / 69

http://MLMsikerTITKOK.hu

Lopd el ezt a tanulmányt!
No, azért nem egészen így van a dolog. De gyakorlatilag, rendelkezhetsz ennek a tanulmánynak az ELADÁSI, KINYOMTATÁSI ÉS FORGALMAZÁSI JOGÁVAL!

A valódi értéke: 52.000 Ft!
Mit is jelent ez a „gyakorlatban”? Azt, hogy bárkinek eladhatod, annyiért, amennyiért csak tudod, és a teljes nyereséget 100 %-ban megtarthatod magadnak. Vagy jutalomként felhasználhatod a honlapodon vásárlóknak. Annyi példányt készíthetsz belőle, amennyit csak akarsz. Vagy szétküldheted a hálózatod tagjainak, hogy segítsd őket az üzletük építésében. Akár elküldheted a barátaid közül is azoknak, akiket érdekelhet ez a téma. Rád van bízva a döntés. Egyetlen kikötésem van csupán, hogy SEMMIFÉLE MÓDOSÍTÁST nem végezhetsz a tanulmány külalakján és tartalmán. Egyik személy nevét sem törölheted le! Ennyi az ajánlatom!

Figyelemfelhívás:
A tanulmányban számos alapvető és vitára okot adó meglátással, megállapítással, és természetesen tévhittel lesz majd alkalmad szembesülni. Felfedezhetsz jónéhány remek elgondolást, amely gyakorlati alkalmazásának köszönhetően feltehetően rengeteg időt, pénzt és fejfájást fogsz tudni megtakarítani az üzleted építése során. De ezen felül, néhány olyan értékes MLM üzletépítési titokhoz is hozzájuthatsz, amelyekről valószínűleg eddig még sehol sem hallottál. Ha elsajátítod és a gyakorlatban is alkalmazni fogod ezeket az ismereteket, akkor a vállalkozásodban minden bizonnyal egy, korábban soha nem tapasztalt, növekedés veheti kezdetét.

AJÁNLD A BARÁTAIDNAK!

2. oldal / 69

http://MLMsikerTITKOK.hu

Tartalomjegyzék

Bevezetés 1. sz. TÉVHIT: Mindenki a vevő- / munkatárs jelöltünk! 2. sz. TÉVHIT: Ez valójában nem eladás! Csupán másoknak ajánljuk a termékeket. 3. sz. TÉVHIT: Elsők között kell belépni! 4. sz. TÉVHIT: Bárki meg tudja ezt csinálni! 5. sz. TÉVHIT: A mi termékünk a legjobb! 6. sz. TÉVHIT: Mi majd felépítjük helyetted az üzletedet! 7. sz. TÉVHIT: Nincs elég erős hited! 8. sz. TÉVHIT: Nekünk van a legjobb módszerünk 9. sz. TÉVHIT: A termékek szakértőjévé kell válnod! 10. sz. TÉVHIT: Az én szponzoraim a legjobbak! 11. sz. TÉVHIT: Az elégedett termékfogyasztókból tömegesen lesznek majd munkatársak 12. sz. TÉVHIT: Az MLM-ező termékforgalmazó jövedelme a közvetítő kereskedők kizárásából keletkezik

5. oldal 9. oldal

14. oldal 18. oldal 22. oldal 26. oldal 31. oldal 34. oldal 38. oldal 43. oldal 46. oldal

48. oldal

50. oldal

13. sz. MLM Tévhit: Csak bízz a „nagy számok törvényében” és sikeres leszel! 52. oldal 14. sz. MLM Tévhit: Ebben a szakmában az átlagemberek átlagon felüli jövedelemre tesznek szert 54. oldal

3. oldal / 69

http://MLMsikerTITKOK.hu

sz. hanem egy olyan lehetőség." Len CLEMENTS 4.15. MLM Tévhit: Az MLM olyan.jelentős jövedelemre lehet szert tenni 67. MLM Tévhit: Előbb ki kell próbálni a termékeket. akkor özönleni fognak hozzád a vásárlók 57. és csak azután érdemes az értékesítésükkel foglakozni 16. sz. MLM Tévhit: Építsd fel a szponzorodat! 17. sz. oldal 65. oldal 19.hu . oldal 60. amivel még több lehetőséget teremthetsz önmagad számára. MLM Tévhit: Ha van egy honlapod. oldal 63. oldal KÖSZÖNET: 69. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. oldal "Az MLM nem csupán egy lehetőség. sz. mint egy franchise vállalkozás 18. MLM Tévhit: Az MLM-ben szakképzettség nélkül is – folyamatosan . sz. Vagyis megcsinálhatod a szerencsédet! Megtanulhatod magadhoz vonzani a szerencsét.

Bevezetés Bizonyára jól emlékszel arra. amit csak mondtak. hogy újra át kell gondolnom mi az. Lehet. ahhoz képest." Jim ROHN Ezt a bölcs mondást. hol van a hiba. eddig nem sikerült átütő sikert elérnem a hálózatom felépítésében… Legalább is olyan mértékben. hogy nagyon küszködnöd kell. hogy képtelen voltam rájönni arra. ahol akkor voltam. amellyel az „átlagemberek” is jogdíjszerű jövedelemre tehetnek szert. hogy számodra is ismerősen hangzik ez a helyzet. de semmi előrehaladást nem tapasztalsz. "A sikert a megszokottal ellentétes irányban haladva érhetjük el. hiszen az összes befektetett kemény munkámért cserébe. és azokon „szemtől szemben” megtartott bemutatóim tapasztalata. Az a típusú hálózatépítő voltam. hiszen senkinek sincs módja korlátozni engem abban. üzleti. hogy ez ennyire nehéz legyen!” Nekem minden esetre igen.módszerrel olyan anyagi hátteret hozhatok létre. rengeteg személyes találkozó megszervezése. Tehát elkezdtem keresni a válaszokat arra. Sőt még annál is jóval többet. hogy az MLM egy olyan lehetőség. amit nem jól csinálok. sikerült megértened. aminek a nagysága.eredményeként sikerült eljutnom arra a pontra. akiért sokan hajlandók lennének még akár harcolni is. valamint hazai és külföldi MLM-ezőkkel való konzultálás birtokában. amikor ebbe az egészbe belevágtam. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. több évig tartó „kutatómunkám” . Én is rájöttem arra. Ekkor több éjszakán keresztül nem tudtam nyugodtan aludni.főként külföldi MLM szakirodalom és tapasztalatok tanulmányozása . egyik poszteren olvastam – 2 évvel ezelőtti külföldi képzésünkről 5. Itt most egyáltalán nem a jelenlegi szponzorvonalam tisztességes szándékát kívánom kifogásolni. a háttértámogatásunkat biztosító MLM cég Milánóban működő irodájának falára kitett. mivel a kínálkozó lehetőség annyira izgalomba hozott. A legrosszabb az egész dologban az volt. Szeretném előre jelezni. hogy milyen nagyra építem fel az ügyfél. ahogyan azt annak idején elképzeltem.és termékforgalmazói hálózatomat. ahol végre rájöttem arra. amikor annak idején Nálad is „leesett a tantusz”. Rövidre fogva a beszámolómat. hogy miért nem tudok az egyről a kettőre jutni. hogy ez alkalommal egy hasonló élményben lehet részed… Amennyiben úgy érzed.hu . arra a pontra jutottam.hatástöbbszörözés elvén alapuló .és termék bemutatókra járást követően. és igazán nehéz munkával igyekszel az MLM vállalkozásod felépíteni. Megfordult-e már valaha a fejedben a gondolat: „Kell lennie egy ennél jobb módszernek is erre a munkára. hogy ezzel a . ezt a tanulmányt (E-bookot) kifejezetten Neked írtam meg. Több mint 14 éves rendszeres. csupán a képességeimtől függ. De nem sokkal kerültem közelebb az anyagi függetlenségről szövött álmaimhoz. hogy nekem miért nem működik az MLM vállalkozásom! Mindent megcsináltam. Valami hiányzik még – lehetetlen.

hirtelen „megvilágosodik” előttem minden… És amikor ez megtörtént. hogy szinte egyik napról a másikra.hazafelé jövet – és nagyon „feldobott” a gondolat eredetisége! Azonnal eszembe jutott egy másik idézet: „Egy bölcs meglátás évtizedekkel lerövidítheti a betanulási idődet. főként hírlevelek olvasása. az MLM vállalkozásunkról alkotott véleményem örökre megváltozott. ami az utánkövetés célját szolgálta. hogy „mennyi időn belül fogom tudni felépíteni a hálózatomat”? Igyekeztem követni az itthon beváltnak tartott módszereket. sehová sem vezető kapcsolatban. és feleségemmel. azt vettem észre. Aztán a közelmúltban elolvastam Seth GODIN legújabb könyvének (”the dip”) rövid beharangozóját. Katival le is fényképeztük egymást előtte… (Egy-egy remek gondolattal való megismerkedést érdemes „megünnepelni”!) Korábban ugyanis. Ugyanez mondható el a vásárlóinkról is. de a fontos az. A kérdés ettől kezdve számomra nem az volt. Aztán bizonyára a különféle külföldi MLM szakirodalom. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Seth GODIN véleménye szerint: „A nyertesek sokszor feladják! A lényeg az. hogy tudni kell. miszerint: „Ha valamit érdemes csinálni. hogy az MLM-mel érdemes foglalkozni. kimerült. Ez csupán egy ingyenes honlapból állt. soha sem nyernek!” Nos. és aki azt az elvet vallja. még 1995 szeptemberében sikerült magam 100 százalékban meggyőznöm. hogy több fényképet is készítettem a plakátról. és fellendítheti a vállalkozásodat. és egy hozzá kapcsolt hírlevélből. hogy most nem jó a helyzetem. megalkottam első inter-network marketinges „rendszeremet” még a 2001-ben. és akik feladják.természetesen sokkal fejlettebb „webmesteri” technikák és ötletek alkalmazásával . mindazoktól. unalmas munkahelyen.hu . és a saját tapasztalatok következményeként. mikor érdemes feladni. egy űrlapból. mint 98 százaléka az interneten keresztüli ”ismerkedés” eredményeként került a hálózatunkba. akiknek élete zsákutcába jutott. aki közömbösen robotol egy kilátástalannak tűnő. és mikor kitartani.képezte a legfontosabb jelöltkereső módszeremet. hogy ennél rosszabb már ne legyen… Nos. amíg meg nem tanuljuk jól csinálni. hogy „megcsinálom-e? ” hanem csupán az. akkor azt addig megéri végezni . Mostanáig ez az alapötlet . ebbe a kategóriába tartozik az átlagemberek túlnyomó többsége.” Arról. Munkatársaink több. melyben a cáfolatát fedeztem fel Vince LOMBARDI – híres rögbi edző – szállóigévé vált mondásának: „A nyertesek soha sem adják fel. a hiedelmeim között előkelő helyet foglalt el Zig ZIGLAR híres mondása. és ezzel párhuzamosan az internet nyújtotta lehetőségekre rálelve. de képtelenek a helyzetükön változtatni. amin az érdeklődők megadták a telefonszámukat. 6. Hány olyan embert ismerünk.” Ez különbözteti ugyanis meg a nyerteseket a vesztesektől. aki kitart egy üres.” Annyira megtetszett ez a gondolat.

Bizonyára veled is előfordult már . akinek halvány fogalma sincs arról. Tekintettel arra. aztán kezdjenek el pénzt keresni ezt az üzleti vállalkozást folytatva. megtévesztés. amelyeknek értékesítési szempontból van némi értelme.hu . akinek szintén fogalma sincs arról. mivel eddig ez az egyetlen olyan saját. félreértés.mondjuk 1993-ban . hiedelem és elképesztő tévhit kerül átadásra.nem is egyszer – hogy az ismerőseid körében beszélgetve egyszer csak a szó az MLM-re terelődött. mellébeszélés. Lehet. semmiféle megalapozott és hatékony értékesítési vagy megfelelő vállalkozási tapasztalattal nem rendelkezik. nem ér egy hajítófát sem! Ann SIEG És itt van az ok. amit a széles tömegek számára valaha is ilyen jelentős méretekben elérhetővé tettek. üres duma. folyamatosan újra meg újra eljut ezzel a tevékenységgel kapcsolatba kerülő emberek tízezreihez. Az eredmény pedig az. amit valaha is tanítottak neked az MLM-ről. hogy ugorjon fejest egy ilyen újfajta vállalkozásba. és ráveszed őket arra. hogy „tudják” miről van szó. hogy értékesítés és marketing. mi az. hogy az MLM-ben jelenleg oktatott közismert módszerek nemcsak működésképtelenek. miszerint „Nem szükséges profinak lenned ahhoz. szinte kivétel nélkül elavultnak és ma már hatástalannak tekinthető. hogy a saját MLM vállalkozásukat elindító személyek 90 . kőkorszakból származó módszerek. hogy értékesítés és marketing. mítosz. és bármiféle előzetes tapasztalat nélkül is féléven belül egy csomó pénzre tehet vele szert! Például az interneten ma is nem egy MLM vállalkozásra csábító hálózatépítő honlapján lehet olyan .95 százaléka. Egy átlagembernek ugyanis egyszerűen azt lehet mondani. és ők gúnyosan egymásra kacsintva jelezték. hogy neked még jól működtek . amit felfedeztem: Nagy a valószínűsége annak. hanem egyúttal romboló hatást is kifejtenek. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy minden. ha összehívsz egy csomó embert. Nem véletlenül érzi úgy az 7. Az a néhány alkalmazott technikai megoldás. Az „eredmény” pedig az. Ennek aztán komoly következményei vannak. az egyik szponzortól az őt követőnek. hogy sikeres legyél!” Hihetetlen! Ilyen és ehhez hasonló. mondják el legalább ugyanennyi hozzájuk hasonló olyan személynek.A következőkben szeretném veled megosztani mindazt. Ez történik akkor. hogy te ugye már ezzel foglakozol… Láthatod. hogy: borzasztó mennyiségű túlzott ígérgetés.az új munkatársjelölteknek kedvet csináló . mi az. hamis állítás.de a mai modern időkben ezek a szakállas. családbarát vállalkozási lehetőség. csupán önmagad kinevettetésére és lejáratására alkalmasak. hogy miért: Ebben az iparágban valamennyien megvalósítottuk a „vak vezet világtalant” esetének iskolapéldáját! Az MLM egy igazán különleges dolog. önromboló üzenet.mondatot olvasni. csalás.

hogy fel merik tenni önmaguknak a következő kérdést a kényelmi zónájuk esetleges elhagyásának mérlegelése során: „Mi fog történni akkor. hogy sikeres legyen az MLM-ben!" Tim SALES 8. Azt követően pedig.jelöltjeim sorban várakozzanak arra. hogy napszámosként robotol. hogy az MLM ennyire nehéz legyen… A rossz technikák. Élvezetes olvasást kívánok! "Sokkal több olyan dolog van. és elkezdtem az ellenkezőjét csinálni annak. jól fizetett. elég sokáig eltartott nálam az. És képzeld mi történt? Kezdtem belekóstolni a siker ízébe! A kezdeti állapotokhoz képest.” De visszatérve az MLM-hez megállapíthatjuk. amikor 5 havonta – nagy keservesen . nem kötelező. Célom ezzel az E-bookkal az. mint a tudatlanság. ha az induláshoz sikerült egy tiszta lapot nyitnod. maga alá fog temetni. amelyek jelenleg szennyezik ezt az iparágat. Szeretném a figyelmedbe ajánlani az alábbi kínai bölcs gondolatot: „Az előítélet sokszor több kárt okoz.hu . hogy a közreműködésemmel csatlakozzanak a részemre háttértámogatást nyújtó MLM vállalathoz. amelyekkel valóban meg lehet csinálni ezt a vállalkozást. mire megelégeltem a dolgot. akik hozzám hasonlóan nem félnek a változástól. hogy mennyire könnyen tudnád te is ezt megcsinálni. hanem inkább elébe mennek és üdvözlik azt! Nagyon jól ismerik a következő mondást: „Ha nem lovagolod meg a változás hullámát. Olyan személyeket kezdtem el magamhoz vonzani. Mindez a nagyon hatékony. hogy a . mint amennyivel foglakozni tudok. hogy segítsek neked „törölni a programjaid közül” néhány olyan bődületes butaságot és téves alapelvet. amit ebben a szakmában eddig sikerült megtanulnom.” Ők azok. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. mint amit el kellene végeznie. ha nem merem a kényelmi zónámat elhagyni?” És ha most hajlandó leszel nyitottabbá válni és félretenni a mostani előítéleteidet… legalább is néhány percre… alkalmad lesz felfedezni azt. hogy több a jelentkező nálam. amit nem kellene csinálnia az embernek. A hagyományos MLM „bölcsességeket” elfelejtve megtanultam. hozzá kezdhetsz megtanulni azokat a módszereket.sikerült egy-két új belépőre szert tennem… mára eljutottam oda. miként lehet megvalósítani azt.megfelelő szempontok szerint kiválasztott . profi MLM-ezővé váláshoz vezető úton való első kritikus lépés megtételét fogja számodra jelenteni. Nos. és eközben képtelen előbbre jutni a vállalkozásával. akik vannak annyira bátrak.MLM-ezők jelentős hányada. alapelvek és módszerek alkalmazása – ami a kör négyszögesítésére tett próbálkozással egyenértékű – teszi az egészet olyan nehézzé.

vagy a termékeikről. csak még nem tud róla!” Egy népszerű. A hozzáértés hiányából eredően. teljesen lejáratták ezt a szakmát. Melyiknek volt leginkább káros hatása a vállalkozásom alakulására? Melyik érdemli meg jutalmul a „legmagasabb elismerés” pálmáját? Igyekeztem leszűkíteni a választékot. kezdjenek el az illetővel beszélgetni az üzleti ajánlatukról. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.1. Ez egyszerűen őrültség! Nem szabad bevenni ezt a téveszmét! Itt nem arról van szó. Ezeknek a csaló. szélhámosokra annyira jellemző módszereknek köszönhetően. de nem igazán sikerült megtalálnom az egyértelmű nyertest. hogyha bárkihez legalább kéznyújtásnyira közel kerülhetnek./ munkatárs jelöltünk! Amikor hozzákezdtem ennek a listának az elkészítéséhez arra gondoltam. mivel mindegyik annyira ártalmas. a lehetséges vásárlók kontár. hogy bazári árusként túl kellene egymás kiabálnunk! Bátran merni kell kimondani : Számunkra NEM mindenki tekinthető vevő. Az igazat megvallva elmondhatom. és az oszlopokon pedig. otromba módon történő megközelítésével. Emiatt a tévhit miatt tették aztán magukévá az emberek azt a gondolatot. mint az „egy méteres szabály” kialakulásához. MLM tévhit: Mindenki a vevő.hu . sz. és egyre jobban megnehezítették bárkinek is az adott MLM vállalathoz történő toborzását. az MLM-ezők hamarosan az emberek értékrendjében ugyanarra a szintre jutottak. benzinkutak alkalmazottaival. mivel ez egy „közismerten” hatékony módszer. hogy elhidd. a letépőcédulák… … és napjainkban pedig. tömegesen jelentek meg a parkoló autók szélvédőin a szórólapok. plazák információs pultjainak személyzetével. ahol korábban a csempészett. hogy a következő közötte volt az első három helyre nagy eséllyel pályázóknak: „Mindenki a vevő. SPAM-nek tekinthető „bomba” MLM üzleti. az MLM-ezők számára készült folyóiratban is lehetett egy mondatot olvasni. mindenki a jelölted!” Ez az elmebeteg hiedelem vezetett aztán az olyan nevetséges gyakorlat. hogy az összes közül vajon melyik tévhit a legnagyobb. gagyi órákkal házaló kereskedők voltak megtalálhatók. bóvliárus./ munkatárs jelöltnek! 9. Így aztán kezdetét vették a McDonald’s./ munkatárs jelöltünk!” Ehhez hasonló változat még a következő tévhit: „Mindenkinek szüksége van erre. miszerint: „Csupán az a lényeg. Burger King és hozzájuk hasonló gyorséttermek kiszolgálóival. a postásokkal és díjbeszedőkkel folytatott jelöltkutató beszélgetések.és termékvásárlási ajánlatok! Ezek az őskori mutatványok aztán elképzelhetetlen mértékű károkat okoztak a szakma hírnevének. e-mailekben és az IWIW-en terjednek az ismeretlen személyektől érkező.

Bármi is a helyzet. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.Az eddig legfontosabb általam megtanult marketing igazságok egyike a következő: „Ha mindenkinek tetszeni akarsz. Találkozhatunk olyan személyekkel. akik úgy vélik. hogy az illető: a negyvenes éveinek közepén jár… abszolút megveti a jelenlegi magasan megfizetett alkalmazotti beosztását… nem akar többé a reggel 8. hogy a magas jövedelmek megszerzése tisztességtelen dolog. Kérlek. és semmiféle jövedelemszerző lehetőség nem érdekli őket. Mások egyáltalán nem alkalmasak az önálló vállalkozóként való tevékenykedésre és inkább beállnak alkalmazottként dolgozni egy McDonald’s étterembe. Aztán ott vannak az idős emberek. Ellentétben azzal. Engem nem érdekel az. tekintélyes azoknak a személyeknek a száma. akiket már semmi sem érdekel. hogy jól figyeld meg a következő jó tanácsot: Senkire sem érdemes az idődet rászánni mindaddig. hogy egyszerűen nincs szabadidejük. Vannak olyan emberek. akik egyszerűen megvetik az MLM-et. és nem kér további információt tőled.hu . hogy nem mindenki igyekszik a saját vállalkozását beindítani.00ig tartó munkarendnek megfelelően dolgozni… rengeteg kapcsolattal rendelkezik… Biztos. aki egyáltalán elutasítják a saját vállalkozásnak még a gondolatát is. Egyesek nem rendelkeznek olyan anyagi háttérrel. ha valakinek az adottságai pontosan megfelelnek a „tökéletes MLM termékforgalmazó jelölt” általánosan elfogadott leírásában foglaltaknak. mint foglalkozást és inkább élve eltemettetnék magukat. 10.00-tól délután 5. amíg aktívan nem kezdenek hozzá megoldást keresni a problémájukra. akik 100 %-ban meg vannak elégedve a jelenlegi állásukkal. akik rettegnek minden olyan dologtól. és eszük ágában sincs bármit is a mostani helyzetükön változtatni. Előfordul. hogy az ilyen személyek valamennyien lehetséges jelöltként vehetők számításba. ami kockázattal jár. hogy olyan személyekkel találkozunk össze. mint hogy belekezdjenek egy ilyen vállalkozásba. Olyan személyek is léteznek. És ez így rendben is van. akiknek elegendő vagyonuk van. hogy saját vállalkozásukat el tudnák indítani.és energiapocsékolás lenne a részünkről. hogy vágjon bele egy ilyen MLM vállalkozásba. Aztán vannak olyanok is. semmi szükség nincs arra. amit mondtak nekünk. hogy akárkit is próbáljunk meggyőzni arról. amíg az illető komoly érdeklődést nem mutat az általad felkínált dolog iránt. Néhányan annyira kedvelik a jelenlegi munkahelyüket. Ez csupán felesleges idő. de nem tekinthetők odafigyelést kiérdemlő jelöltnek mindaddig. Olyan emberekkel is találkozhatunk. a végén nem fogsz tetszeni senkinek!” Látható. hogy még havi egy millió forint fizetésért sem cserélnék azt el. Vannak. Ez ugyanis azt jelenti. akik annyira elfoglaltak. akik tökéletesen meg vannak elégedve a mostani helyzetükkel és nem áll szándékukban semmin sem változtatni.

remek emberekhez értő képességekkel rendelkezik (mint például egy pincér. gyakorolhatjuk az illetőn a különféle kifogáskezelési módszereinket. a saját üzleti vállalkozásuk beindításának az ötletét. Ugyanis valamennyien hevesen ellenezhetik az MLM-et. megbélyegző címke ráragasztásához szolgáltatnánk alapos okot. de kevés az esélyünk arra. miként is végezzük mi ezt a tevékenységünket – teljesen idegen embereket leszólítva! És senki a világon nem akar egy ilyen dologban részt venni. ha valakit a miénktől eltérő nézeteinek helytelenségéről igyekszünk meggyőzni. ezzel az iparunk tekintélyének ártanánk. hogy igyekeznünk kell olyan személyekkel beszélni. és egy „leértékelő”. ahogyan már korábban erről szó volt. hogy az MLM hálózatok felsővonalainak tagjai mennyire szeretik azt kihangsúlyozni. akik nem engedhetik meg maguknak. És rengeteg erőfeszítésre és információ mennyiség átadásra lenne szükség ahhoz. Bizonyára némelyik ilyen személy. Másodszor pedig. hogy sikerrel fogunk járni… Vállalkozóként nem az a feladatunk. hogy ő egy nekünk megfelelő jelölt. Ha valaki egy határozott véleménnyel rendelkezik valamiről. hogy változtathassanak a jelenlegi meggyőződésükön . amíg ő saját maga önállóan nem kezd további információkat beszerezni arra vonatkozóan. Az a dolgunk. íme itt van az. akik több kérdésben már jelenleg is velünk azonos véleményen vannak. Te is bizonyára észrevetted.) semmi pénzre nincs szükség. Nem érdemli meg azt. hogy másokat véleményük megváltoztatására vegyünk rá. csupán egy bámészkodó nézelődőnek szabad őt tekinteni. a pályán jelenlévő játékosnak. vagy mennyire tartjuk őt jónak egy ilyen vállalkozásban dolgozás szempontjából. akkor azt évekbe kerülhet megváltoztatni. hogy te egy olyan típusú vállalkozó vagy. Nos… miért nem lenne érdemes tájékozódó beszélgetést folytatni. hogy ezt kiderítsük? Először is.Semmi jelentősége sincs annak. Nem éppen egy kifizetődő idő kihasználási módszer az. taxi sofőr vagy szállodai portás). ha maga az illető szeretné a saját vállalkozását beindítani. tehát ideális megoldást jelentenek mindazon átlagemberek számára. Mivel pontosan a gyakorlatban mutatnánk példát arra. ezzel arra engedsz következtetni. Nos. hogy bármit is tegyünk az érdekében. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Ez azt jelenti.hu . de ez még nem jelenti azt. Mindaddig. hogy mi mennyire megfelelőnek gondoljuk az adott személyt. mert ezzel a jelöltben egy borzalmas benyomást keltenénk. Az sem elégséges. az általuk jónak tartott alkalmazotti állásban megszerzettől eltérő. stb. hogy ezekhez a marketing módszerekhez (egyméteres szabály. vagy a jövedelemszerzés bármilyen. hogyan is kell ezt csinálni. hogy az időnkért és erőfeszítéseinkért cserébe a lehető legmagasabb nyereséget érjük el. hogy plusz költséget fordítsanak a jelöltkutatásra. Nem pedig egy. formáját. Ha kedvünk tartja. Amikor ilyen marketing módszereket alkalmazol a gyakorlatodban. aki a szakmájában nem eléggé profi 11. amiről nem beszélnek neked: Olcsó hirdetési módszereket használva csupán kevésbé értékes eredményre lehet csak szert tenni.

hogy nem akarna-e az illető a páciensük lenni? Hé. Amikor fejvadászatra indulsz és elkezded „üldözni” a jelöltedet. van-e már annyi fogkő a fogaidon. mivel képtelen vagy tekintélyt kiérdemlő marketinges módszereket használni. Ezzel azonnal egy „Olcsó János” benyomását fogod kelteni. hogy mindenfelé terjesszem a jó hírt vele kapcsolatban. Ezek az emberek képezik számunkra az igazi jelölteket! 12. hogyan kell ezt jól csinálni. amikor nincs is erre szükségünk?” Miért fecséreljük el értékes időnket és energiánkat arra. biztos. másokat zaklató személynek fognak tekinteni. Ez alatt azt értem.(vagy sikeres). hogy ki talál rá előbb a másikra. hogy „ellenséges környezetben” kellett az üzleti bemutatódat megtartanod. hogy másokra igyekszünk ráerőltetni a jövedelemszerző lehetőségünket. akarod-e. Miért? Azért mert… …. ha véletlenül egy „vállalkozói vénával” megáldott személyre sikerülne rábukkannod. hogy saját vállalkozásba kezdjenek? Azok érdemlik meg a figyelmünket.hu . Nagyon fontos az. ami aztán tényleg szöget ütött a fejemben – azt követően. mert téged egy kellemetlen. akkor az ő szemében te egy szakértő tanácsadó vagy. hogy a fogorvosok az utcákat járják. figyelj csak. aki a vállalkozását csak ilyen eszközökkel hirdeti? Gondolkozz el ezen egy kicsit! Láttál már olyant. Hiszen teljes mértékben egyetértettem a kifogás szerzőjével! Annyira tudtam lelkesedni az MLM-ért már abban az időben is. hogy az MLM megoldást jelent mindenféle anyagi problémára. hogy te is így gondoltad régebben? Vagy talán még jelenleg is ez a véleményed? De. amit érdemes lenne leszedni? Még abban az esetben is. neki sikerül felfedeznie téged. Kinek van kedve olyan személlyel együttműködni. És az én feladatom az. hogy az illető egyáltalán nem venne komolyan téged. hogy minden kezembe kerülő MLM-ről szóló könyvet elolvastam – a következő gondolat volt: „Miért nehezítjük meg a helyzetünket. sőt néhányan közülük hangosan ki is fejezték nemtetszésüket. Minden a pozícionálásunkon múlik. hogy egyáltalán nem érdekli őket a dolog. hogy megnézzem. Lehet. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. az egész művelet kudarcra van ítélve. amikor emberek tízezrei jelenleg is keresik a lehetőségeket arra. akik a kezdeményezést magukra vállalva megkeresik a módját annak. hogy a résztvevők arcára rá volt írva. Bizonyára veled is előfordult már olyan eset. hogy az útjukba kerülő minden személytől megkérdezzék. Az egyik ilyen alkalommal a kifogások között a következő mondat is szerepelt: „Nem szeretném a rokonaimat és a barátaimat kihasználni.” Én ekkor nagyon elgondolkodtam ezen a kijelentésen. A már közismert kifogások közül mondtak néhányat. és meg voltam győződve arról. miközben az illető teljesen közömbösen viszonyul a kapott információkhoz? Miért tesszük ezt. Ha viszont. azzal a céllal.

és nem lenne szükségünk arra. méghozzá olyan helyzetet előállítva. miként kellene az illetőt beléptetnünk az MLM hálózatunkba? Ugye milyen remek lenne. és megtartani.és az üzleti életünket? Ha ez az ötlet tetszik neked. folyton figyelnünk kell az alkalmat.hu . hogy folyton az járjon az eszünkben. Valahányszor valakivel beszélgetni kezdünk. hogy pénzt kellene költened a jelöltjeid felkutatására… ők FIZETNÉNEK NEKED. biztosan tudod." Mit szólnál ahhoz. vagy beugratni. hanem ügyfeleket és munkatársakat kell tudni vonzani. Hiszen ebben az esetben állandóan „fejvadász üzemmódban” kell élnünk az életünket. hogy most miről beszélek? Mennyire kellemes dolog lenne emiatt egyáltalán nem aggódni? Kötetlenül beszélgethetnénk az emberekkel.A „mindenki a jelöltünk” tévhittel kapcsolatban még egy másik probléma is foglalkoztatott engem. ha módunkban állna szétválasztani a magán. hogyan lehet ezt megvalósítani. akkor csak folytasd az olvasást. mikor vághatunk közbe és jöhetünk elő az üzleti lehetőségünkkel. ha megismerkedsz az „információ marketing” hátterében álló egyszerű módszerekkel. Kicsit később beszélni fogok majd arról. "Az MLM szakmában nem vevőket kell fogni. hogy a jelentkezők forduljanak mihozzánk. ha többet szeretnél róla megtudni! 13. ha ahelyett. ne pedig fordítva. Kattints IDE. Ugye. hogy találkozhassanak Veled? Hihetetlennek tűnik? Egyáltalán nem fogod annak tartani. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.

kevés az esély arra. hogy amit csinálnak. Mellékhatás: Egy óriási hiányt lehet tapasztalni a megfelelő értékesítési tréningek vonatkozásában.sz. Ajánlásnak minősítve ezt a tevékenységet szinte gyerekjátéknak tűnhet az egész dolog. ha az embereket spontán módon magával ragadná egy igen kellemes érzés. hiszen. akik csak bámulni fogják a lelkesedésüket. „Itt nem eladásról van szó. hogy az emberek többsége utál eladni. hogy elkezdtek csinálni egyfajta tevékenységet. hogy az egész csupán valamiféle lakodalmas menetre fog hasonlítani. MLM tévhit: Ez valójában nem eladás! Csupán másoknak ajánljuk a termékeket. Ennek eredményeként aztán az emberek abszolút felkészületlenül találják magukat szemben a kemény piaci helyzettel. és valójában egészen másról van itt szó. vagy barátnak is odaadhatnák?” Először is nézzük meg közelebbről az „ajánlás” kifejezés néhány vonzatát. kellemesen bódító érzést? Ennek a tévhitnek van egy távoli rokona is. Ők ugyanis kimennek az emberek közé. hogy valaki továbbra is megmarad a tanácsadók soraiban. ami a következő: „A rokonaidnak és a barátaidnak tőled kellene vásárolniuk! Az értem ez alatt. hogy miért adnák oda a pénzüket bármilyen idegen személynek. akik beveszik ezt a „csak ajánlani kell” másoknak ezeket a csodálatos termékeket javaslatot.2. Azt hiszik. hogy nekik miért nem működik a dolog. Végül is közismert dolog. mivel hamis illúziókat tápláltak beléjük arra vonatkozóan. amikor a termékeiket. Az új munkatársaknak az lehet a benyomásuk. az nem más. valójában egy igen komoly realitással kell számolniuk. hogy egyáltalán nem erről szól a történet. a kemény ellenállást tapasztalva. hogy mennyire könnyen fog itt minden menni. Két lényeges mellékhatást érdemes itt megemlíteni: 1. amikor egy közeli rokonnak. Az egyik oka annak. és amikor rájönnek. Ezért aztán a felső vonalban lévő szponzorok elkezdenek ködösíteni és igyekeznek egyfajta mézes mázzal bevonni az alábbi kellemetlen és zavaró tényt: 14. sz. Azt szeretnék. hogy nem akarják a friss jelentkezőket mindjárt elriasztani. ha nem eladásról van szó. amellyel a kezdő tanácsadó is szinte azonnal szembetalálja magát. és automatikusan venni fogják a termékeiket. hogy aztán.sz. és buzgón ajánlják a rokonaiknak és ismerőseiknek a csodálatos termékeiket. 2.hu . hogy a tapasztaltabb MLM-ezők miért nem mondják ezt el a kezdőknek az. vagy a vállalkozási lehetőségüket igyekeznének értékesíteni. Ekkor csodálkoznak el igazán azon. mint csupán beszélnek az embereknek a rendkívül „csodálatos” termékeikről. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Mellékhatás: Az emberek bukásra vannak ítélve. nagyot csalódva takarodót fújjanak maguknak. Mindazoknak. csupán ajánlásról!” Nem érzel ettől a mondattól belül egy igazán megkönnyebbült. akkor semmiféle értékesítési képességre itt nincs szükség.

Többé már szó sincs egy kívülálló semleges személy önzetlen véleményéről. akkor eladsz!” Ann SIEG Meg kell érteni: Ha bármikor valakitől pénzt kérünk el valamiért cserébe. egy pillanat alatt. Nem elegendő csupán „ajánlgatnod” majd a termékeidet az ismerőseidnek. mivel megtudják. Ne próbáld meg senkinek sem elmagyarázni. hogy ezt okvetlenül meg kell nézned! Hasonló a helyzet egy jó étterem felfedezésekor. Most tehát kissé erőltetned kell a témát. hogy tőled. mint megbízható barátjuktól. hogy a te termékeidet vásárolják meg. ahelyett. Az emberek már messziről megszimatolják az anyagi érdekeltséget. 15. akkor rájössz majd.” Ugye. mert nem azok! Ha ezt sikerül megértened. Mihelyt megjelenik az anyagi érdekeltség a dologban. meghallgatták az érdekfeszítő beszámolót. hogy vásároljon is tőled! Ugyanis a kemény munkával megszerzett pénzükről van most szó. Nem tűnik számodra annyira természetesnek a dolog. hogy „eladd” ezeket a dolgokat a barátaidnak. hogy ezek azonos dolgok. Mit teszel. és ez az egész helyzetre rányomja a bélyegét. Ha kezdő vagy. hogy mennyire jó volt… milyen megható volt a történet… mennyire remekül játszottak a szereplők… stb. amikor homokszem kerül a fogaskerékbe. már hallottad. és már nem megy olyan simán. a leghatékonyabb reklámozási mód? Igen így van. minden megváltozik! Számodra és az ő részükre is. kezded kényelmetlenül érezni magadat. hogy másoktól vennének meg valami hasonlófélét. mint amikor semmi anyagi érdeked nem fűződött a rajongásoddal megerősített ajánlásaidhoz. azt követően. „Az eladás nem egyenlő az ajánlással. amikor látsz egy jó filmet a moziban? Elmeséled a barátaidnak. Tényként kerül megállapításra.„Ha MLM-ezel. Aztán itt van az. mint korábban szokott. hogy itt valójában igen hatékony értékesítési képességekre lesz szükséged. és az ajánlás nem egyenlő az eladással. mert egyáltalán nem vagy érdekelt abban. hogy a szóbeszéd. akkor eladásról van szó. Azért mert valaki a barátod. és minden mennyire szuper volt… és.hu . oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy az MLM-ben egyszerűen átlépünk a személyes ajánlás határán és megérkezünk a közvetlen értékesítés területére. És neked valódi nyomós érveket kell tudnod számukra találnod. hogy te keresni fogsz a dolgon. A személyes ajánlásod azért annyira hatékony. A partnereid számára is megváltozik a helyzet. ez még nem elegendő indok arra. Az emberek nagy valószínűséggel rá fogják szánni a pénzüket mindezekre a dolgokra. vagy amikor rábukkansz a kedvenc pop énekesed legújabb CDjére.

Csupán lelkesedéssel és a termékekről mondott információkkal tartós sikereket nem lehet az értékesítésben elérni! 16. ez remek dolog. Minálunk nem ez a helyzet. mert valaki a barátod. amelyek tagjai bármilyen körülmények között támogatják egymást. ha egy bármilyen idegenhez hasonlóan. és azt. ha a testvérednek 40 percnyi utazásra van a lakóhelyétől a McDonald’s éttermed. aki meg tudja teremteni a KAPCSOLATOT a vásárlójelölt valódi igényei és a között. Nem várhatod el tőlük. Van egy testvérem. a meleg piacod kiváló lehetőséget jelenthet a vásárlóköröd biztosítására… feltéve. még nem kötelező neki a pénzét nálad elkölteni! Igen. Vajon hajlandó lesz-e minden alkalommal hozzád útra kelni. Ennek megfelelően . Tegyük fel. hogy egy McDonald’s étterem nyitása mellett döntöttél.hu . hogy megvegyék a termékeidet. hogy a városban élő valamennyi rokonod és ismerősöd. általában a figyelem rendkívül nagy hányadát fordítják a termékekre. hogy miként lehet a termékei segítségével kielégíteni azokat.Itt van egy történet ennek igazolására. aki még a mai napig nem halandó még csak kipróbálni sem azokat az étrendkiegészítő termékeket. aki kívülről-belülről ismeri a termékeket és képes jól telebeszélni az emberek fejét… hanem. a rokonaidnak és az ismerőseidnek is hajlandó vagy segíteni találni néhány igen nyomós érvet arra. Amikor értékesítésre kerül sor (ennek következtében az MLM-ben is). amikor megkíván egy hamburgert. és ő mindössze 3 percnyire lakik egy Burger King-től. vagy egy adag sült krumplit? És mi van akkor. és arra számítasz. és sokaknál nem alakulnak ennyire jól a körülmények. Természetesen vannak olyan családok. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy a jövőben a te termékeidet fogják majd folyamatosan megvásárolni. Ugye mennyire jól hangzik mindez? De mi van akkor. ha egyszerűen ő nem kedveli a McDonald’s-os ételeket? És ha undorodik a gyorséttermek ételválasztékától? Vagy egyszerűen nem is kedvel téged? Látod. és IGEN KEVÉS jut csak belőle az azokat megvásárló személyre! Mindez azért van. ahelyett. hogy egyszerűen csak nálad vásároljanak a jövőben. amelyeket mi már 12 éve az MLM hálózatunkban forgalmazunk… Tehát a lényeg a következő: A siker elengedhetetlen feltétele az eladási képességek elsajátítása.áttérve az MLM -re természetesnek veszed azt is. Ha a te családod ilyen. hogy másféle gyorsétterembe járna. ezentúl nálad fog majd étkezni. hogy hová lyukadtunk ki? Csupán azért. mert a jelölt gondolatai kizárólag egyetlen fontos dolog körül járnak… „Mi hasznom van mindebből nekem?” És a sikeres kereskedő nem az. Meg kell értened az értékesítési folyamat lényegét. hogy valójában mi motiválja az embereket.

ha azokon egyetlen fillér hasznod sem lenne." „Business is booming” CD AJÁNLD A BARÁTAIDNAK! 17. és inkább nem vásárol semmit sem tőled. ha te nagyon lelkes vagy. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.hu .Ugyanis. hogy megteremthesd azt a bizalmi alapot. egy olyan kellemes élményben részesítése. amire egész életében emlékezni fog. és a beszélgető partnered nem érti a lelkesedésed okát. Igazi „baráti” kapcsolat kialakítására kell törekedned. akkor automatikusan gyanakodni kezd. amelynél az illető feltétel nélkül elhiszi neked. hogy akkor is ajánlanád neki a termékeidet. a vásárlónak az értékesítés alkalmával. "Az MLM-nek van egy behozhatatlan előnye a hagyományos kereskedelemmel szemben – amit az már bizonyára képtelen lesz valaha is utolérni – ez pedig.

emberek százait arra rávenni. hanem egy üzleti vállalkozással építünk fel embereket. hogy a mintegy 10 féle tényező közül (termék. akkor elmondhatod. Arról sem sokaknak volt fogalmunk például.mondjuk újsághirdetések feladásával . hogy „megfogtad az Isten lábát”! Ugyanis óriási esélyed van arra. hogy hamar meggazdagodj! Talán 1992-ben ez még igaz is lehetett. ha jól belegondolunk. MLM tévhit: Elsők között kell belépni! E „jó tanács” alapján. Big Al (Tom Schreiter) egyik hírlevele. Aki már néhány évet eltöltött valamelyik MLM cégnél nagyon jól tudja. Az akkori gyors sikerek leginkább a körülmények szerencsés alakulásával magyarázhatók. és a repülőjegyünket meg a színházjegyünket is az interneten válthatjuk meg… Láthatjuk. sikerült a havonta egy millió forint jövedelemmel rendelkezők táborába feljutniuk. még szinte senki sem tudta itt Magyarországon. . hogy a körülményeink mára már alapjaiban megváltoztak. aki csak az utadba 18. hogy az időzítésnek is van szerepe a sikerben. ha figyelembe vesszük.3. amelyben arról ír. hogy a táplálékkiegészítőket „eszik-e vagy isszák”? Napjainkban viszont.2009-ben . jutalékrendszer.automatikusan . mint a szponzor! Egyébként a közvetlen értékesítés (Direkt Marketing) és az MLM között is a szponzor képezi az egyik legalapvetőbb különbséget. termékkatalógus. vállalat. hogy „az MLM egy olyan szakma. hogy a képzésein egy teszt elvégzésére szokta megkérni a hallgatóit.de mindenkinek szüksége van rá . hogy valakinek miként sikerült az 1990-es évek elején. A teszt abból áll. sz.” akkor már nem is olyan meglepő a fenti megállapítás… Végül is.úgy fogják vinni. amerikai MLM szaktekintély. amit még senki sem ismer . ha egy éppen induló MLM céghez lépsz be termékforgalmazónak.rekordidőn belül fel fog épülni. stb.de nem más. Abban az esetben. És az MLM-es módszerekkel mi történt eközben? Minden maradt a régiben… Készíts névlistát! Szórólapozz! Ragaszd tele a villanyoszlopokat letépő cédulákkal! Tarts bemutatókat azokban a bizonyos „büdös nappalikban”! Szólíts meg bárki. de most 2007-ben garantáltan nem az. hogy szerintük melyik a legfontosabb a frissen belépő munkatárs jövőbeli sikere szempontjából.) ki kell választaniuk. A terméket. ahol nem emberekkel építünk fel egy vállalkozást. már benzinkutaknál is lehet gyógyszereket vásárolni. ki a fenét érdekli ma . Nos. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.hu . Hazai MLM-ezők körében is jól ismert a nemzetközi hírnévvel rendelkező. hiszen mindenki majd „te alád” fog belépni. de ha mást nem képes az ember még mellé tenni.és termék bemutatójukat? Aminek következményeként aztán. a válasz . 17 évvel ezelőtt. hogy egy elmenjenek egy szállodába meghallgatni az üzleti. nem sokat ér. amelyeket ma már nehéz lenne újból előállítani. hogy az MLM-ben az anyagi siker kizárólag az ismert „jó időben jó helyen lenni” időzítésen és a terméken múlik. mint a cukrot! A hálózatod pedig . röpke 1 éven belül.lehet. hogy meglepően hangzik .az. Ez a tévhit arra a feltételezésre épül. hogy mi az MLM. Ma azokkal a tuti „sikeres” módszerekkel már semmire sem lehet menni. szponzor.

hogy ha valaki ilyen módon szeretne az MLM gyakorlatban megismert. leggyakrabban a korábban közvetlen értékesítéssel foglalkozók köréből kerültek ki? Ezt látva a melankolikus/flegmatikus beállítottságúak többsége azt a téves következtetést szűrte le. ők sokkal inkább képesek végighallgatni másokat… Ezáltal sokkal több információ birtokába tudnak jutni a vevőjelöltekkel folytatott tárgyalások során. Ebben nagy előnnyel ugyanis ők fognak tudni elindulni. A megtévesztés abban rejlett. az érzelemvezérelt gazdaság. hogy előbb . úgy ahogy a vállalkozásuk. A fő indokuk ugyanis az. és a hajdani MLM milliomosok egy részének hálózata a kilencvenes évek vége felé „leült”. passzív. és így nagyobb az esélyük arra.„belépőcsomag” megvételével. hogy az MLM újdonság jellege elmúlt. és azóta is legfeljebb csak alapjáraton működik. az értékesítés területén ideális feltételeket teremt mindazok számára. akik képesek meghallgatni a leendő vásárlóikat. Az új trend. Volt egy időszak. hogyan kell a toborzást csinálni! A régi. aki megtalálja a megoldást arra. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy ez a szakma nem neki való. miként lehet sokkal eredményesebben csinálni a mai körülmények között az MLM-et. amikor a „vásárlói klub” alapelv hangoztatásával igyekeztek az MLM-ben rejlő előnyöket az érdeklődők számára könnyen érthetővé tenni. akkor az illető későbbi vásárlásai alapján őket jutalék illeti meg. Azonban a korrekt tájékoztatásból ez alkalommal kimaradt az a lényeges információ.kerül! Adj fel újsághirdetéseket! Hívj meg embereket szállodákban megrendezett – közismert nevükön „heje-huja”. Lehet. és azt követően már kedvezményesen vásárolhatnak kedvükre a cég termékeiből. hogy a legismertebb külföldi nagyvállalatok már megkezdték az introvertált személyiségjegyekkel rendelkezők toborzását. 19. hogy az ajánlatuk is jobban meg fog felelni a vásárlóik igényeinek. tapsi-tapsi” üzleti. a székekre fel ugra-bugrálva üdvözölni egy népszerű vendégelőadót… Van egy jó hírem a melankolikus/flegmatikus beállítottságú. és az értékesítési tanfolyamaikra beíratását. MLM-mel szimpatizálók tábora számára. csak ebben az esetben képes a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelem kitermelésére. hogy nálunk a kilencvenes évek elején az elsőként megjelenő MLM vállalatok termékforgalmazó csoportjainak vezetői (szponzorai). Közülük többen várakozó állásponton vannak. és abban reménykednek. Ha az ismerőseik közül sikerülni fog bárkit is toborozniuk az adott klubba. hogy ez annak a következménye. akkor egy több ezer tagot számláló. csupán arra biztatták az embereket.előnyös feltételek mellett kapható . hogy az eladás szükségességét elhallgatva. jogdíjszerű jövedelemre szert tenni. hogy a beszélgetések alkalmával. mivel a csupán terméket felhasználókból (és nem értékesítőkből) álló hálózata. folyamatosan ismétlődő.és termék bemutatókra! – melyeken a szponzori vonal hazai és külföldi „felszentelt püspökei” majd elmondják nekik.utóbb majd csak belép a hálózatukba valaki. Számukra abszolút idegen – és visszataszító – érzés.hu . jól bevált „megoldások” még ma is frissen élnek az emlékezetekben… Ma már tudjuk. népes hálózatban kell gondolkodnia. „ugri-bugri. Többeknek az a benyomása – mintha a mai MLM „nagyágyúk” többnyire a kolerikus/szangvinikus személyiségjegyekkel megáldott személyek közül kerülnének ki. hogy csatlakozzanak az adott MLM cég vásárlói klubjához egy . hiszen erre születtek! Nem véletlen.

mivel a többiek csak ő „alá” léphetnek be. Ezt egy egyszerű példa alapján könnyű megérteni (Lásd a következő honlapon található ábrát: http://karriertipp. Azért tisztességes ez a szakma. hogy saját teljesítmény nélkül semmit sem ér. 20.a nap 24 órájában folyamatosan működőképes .egyesek. hogy: Kinek milyen mértékben automatizált az értékesítési rendszere? Rendelkezik-e az adott termékforgalmazó egy internet alapú . A lényeg az. hogy ma már. meg kell tanulni újragombolni a kabátunkat! Nem kell szégyellni. akkor meglehetősen lassú jövedelemszint emelkedésre lehet majd számítani ebben az esetben. hanem az képezi számunkra a legnagyobb akadályt. Azt is érdemes itt megjegyezni. hogy kik és hányan vannak „alattunk”. akik a konkurens vállalat termékforgalmazóinál jobb képességekkel rendelkeznek.automatikus ügyfélkiválasztó rendszerrel? Mennyire sikerül kiképezni az adott személynek magát az emberekhez értés „tantárgyból”. Az igazán sikeres MLM-ezők jól ismerik a következő bölcs mondást: "Nem az akadályoz meg bennünket a sikerben. amit nem tudunk. hogy kivegyük a részünket az MLM szakma új növekedési pályára való átállításából. összesen 3 munkatárs toborzására képes… A korrekt jutalékrendszerrel rendelkező MLM cégek esetében az sem igaz.hu/alsovonal-eloz.meglehetősen sokáig. hogy aki korábban lép be annak előnye van. és senkinek nem ad el termékeket a környezetében. egy MLM-ező átlagban nem több mint. beleértve magamat is . Bátorságot kell merítenünk ahhoz. hogy a nemzetközi szakirodalomban olvasható statisztikai adatok szerint. amelyeket olyan MLM-ezők fognak értékesíteni.hu .Ha mindenki csak saját fogyasztásra vásárol. Az időzítésre vonatkozóan vagyis. amit rosszul tudunk.htm). van egy kedvenc mondásom: „A bicikliversenyt sem azok szokták megnyerni. tekintettel arra. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. aki a legkorábban tanultak meg biciklizni…” A sok egymáshoz hasonlóan kiváló minőségű termék közül azokból vásárolnak majd többet. rátermettségén és az általuk alkalmazott eszközök és módszerek hatékonyságán fog eldőlni. hogy a hálózatban „feljebb” lévők mindig többet keresnek az „alattuk” lévőnél. kizárólag a „vak vezet világtalant” típusú módszerek kidolgozóinak ötleteit igyekeztünk megvalósítani. Az MLM cégek közötti verseny a jövőben leginkább nem a termékek minőségén. értékesítéssel foglalkozóknak az esélyei fokozatosan beszűkülnek. hanem a termékforgalmazók szakértelmén. hogy korábban . Különös szerepet fog ebben játszani az." Josh BILLINGS Hát igen. az érzelem alapú gazdaság játékszabályait nem ismerő. mivel konkrét eredmény hiányában itt nem lehet jövedelemhez jutni.

Ehhez a következőkre van leginkább szükség: minél több korszerű.hu . és az érzelemvezérelt gazdaság játékszabályainak megismerésére és eredményes alkalmazására. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. "Mi lenne. Ennek érdekében viszont. majd hozzáadná a hálózatszervezés legjobb tulajdonságait – a személyes termékmarketinget meg az üzletépítés közösségi jellegét?" Burke HEDGES 21. a „skatulyán kívül gondolkozás” elvét elfogadó szemléletmóddal is érdemes lesz megbarátkozni. a hatékonyságot és a globális elérést -. ügyfélbarát marketingrendszerek kidolgozására. ha az MLM vállalat megragadná az internetes kereskedelem legelőnyösebb vonásait – a sebességet. infotechnológiai eszköz alkalmazásának az elsajátítására.

de erről. Az ilyen mondatokkal. mint „Bárki meg tudja ezt a vállalkozást csinálni!” az a baj. úgy dönt. … másodszor pedig. hogy ha bármelyiküknek beszélni kezd az új MLM vállalkozásáról. idő és pénz szempontjából is óriási előnnyel startolnak másokhoz képest. bizonyos mértékig valamennyien komolyan fogják majd venni mindazt. Nikolett. őrá nem nehezedik az a „nadrágszíj összehúzásból” eredő nyomás. Vannak. hogy marketing osztályvezetőként tevékenykedik egy nagyvállalatnál. hiszen egyébként nem tölthetné be a vezetői pozícióját. akik hónapról hónapra a számláik kifizetésének nehézségével küszködnek. hogy akárki – a jelenlegi helyzetétől függetlenül – zöldfülű kezdőként fejest ugorhat egy ilyen dologba és a gyors sikereket elérő szintre hozzájuk hasonló rövid idő alatt képes lesz feljutni. hogy… Nem minden MLM-ező vált azonos módon hálózatépítővé. ami azokat éri. mivel ezeknek a személyeknek a bizalmát korábban már kiérdemelte. hogy belevág egy MLM vállalkozásba.4. Mondjuk. mert egy dadogós buszsofőrnek 15 évvel ezelőtt sikerült egy MLM hálózat csúcsteljesítői közé feljutnia. amivel el tud indulni. Már néhány hónapon belül hat-számjegyű jövedelemre tesz szert havonta. vele azonos szakmabeliekből álló ismerősköre van. (amit senkinek nem javasolnék. amit hozzá hasonló összetételű ismerős kapcsolatokkal rendelkező személyek alkotnak. Egy igen veszélyes féligazság. hogy egy csomó szakmai ismerős kapcsolattal rendelkezik. Mindenki különböző előnyös és előnytelen adottságok birtokában szokta elkezdeni ezt a tevékenységet. 22. és érzelmi stressz hatás. Azért. amit mondani fog nekik. hogy a következő jelentkezőnek is garantáltan sikerülni fog ezt megismételni. sz. majd később részletesen is szó lesz…) rájövünk arra. nem jelent garanciát arra. Nagyon félrevezető lehet ez a kijelentés. a hálózatának gyors kiépítésével. hogy elég jó értékesítési tapasztalati háttérrel rendelkezik. akik képességek. Így hát mindjárt az indulástól kezdve a vele egyidőben csatlakozók közül kiemelkedik. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. mivel tényként megállapítható. és csupán azért.hu . MLM tévhit: Bárki meg tudja ezt csinálni! Ez egyfajta féligazság. ami két dolgot is jelent… … először is. hogy azt sugallják. akinek egy jól fizetett vezetői állása van. neki elegendő pénze van az új vállalkozása sikeres elindításához. hogy most neked is ugyanúgy sikerülni fog… Nézzünk akkor meg egy nem éppen gyakori esetet. ha az ő helyzetét a „meleg piac” – vagyis az ismerőskör – szempontjából megvizsgáljuk. mert nekik mindössze 24 hónap alatt sikerült egy jól működő vállalkozást felépíteniük nem jelenti azt. Nyilvánvaló. Nos. Könnyű azt elhinni. Tehát Nikolettnek egy olyan.

előnyt élvez azzal szemben. hogy csupán valamiféle gyors pénzszerzési lehetőséget szeretnének. átmegy egy másik MLM vállalathoz és magával viszi a teljes csapatát. a PÉNZ és az ÉRDEKLŐDÉS. Nyilvánvaló. Ez egyeseknek hosszabb. Számukra hiányos a történet.hu . ha ő az adott MLM cég elhagyása mellett dönt. hogy mennyire gyorsan lesznek sikeresek. hogy azok hűségesen kövessék őt abban az esetben is. Interjút készítek velük. és a nagy jutalék összegekre figyelnek fel. Nincs értelme ezen a képességek alapján minősíteni az embereket. Az emberek kívülről csak a gyors növekedést látják. egy villanyszerelő. egy gyermekeit otthon nevelő anya. számú tévhitnél már megbeszéltünk. hogy mindezt megtehesse. valóban komolyan elkötelezték magukat egy hosszú távon felépítendő üzleti vállalkozás mellett. Igen az adott szponzori vonal vezetője magával hozta a teljes csapatát. amikor egy nagy hálózattal már rendelkező vezető. 23. hogy bekerüljön a kiválasztottak közé. ahelyett. az IDŐ. és az. és a kirakós játéknak számos összegyűjtendő darabja befolyásolja azt. de annyit elárulhatok. és szinte azonnal hatalmas összegeket kezdett el keresni… de… az illetőnek számos nehéz munkával eltöltött évébe került. hogy a jelentkezők már az indulásnál milyen eladásban szerzett jártassággal rendelkeznek. hiszen ha valaki ki akarja magában őket fejleszteni. A partnereim kiválasztására én egy többlépcsős kiválasztási folyamatot alkalmazok. annál jobban az esélyei. hogy mi is zajlott le a kulisszák mögött. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. amilyen szintén elő szokott fordulni az MLM gyakorlatban: Arról az esetről van szó. A csoportját alkotó személyekkel olyan szintű bizalmi kapcsolatok kiépítésére kellett neki képesnek lenni.Hadd tegyek most fel egy kérdést: Mit gondolsz. amíg abba a helyzetbe került. másoknak rövidebb időbe telik. hogy meggyőződjek arról. hogy ki milyen könnyen és mennyire gyorsan képes jövedelemre szert tenni. Nincs mód arra. Ehelyett három terület figyelembevételével érdemes a jelentkezőket osztályozni: Ezek pedig. egy főiskolás. nagymértékben befolyásolja. Az értékesítési képességeket bárki kifejlesztheti önmagában. mindezt bármikor megteheti. akinek nulla eladói tapasztalata van és a kommunikációs képességei is gyengén fejlettek. hogy minél több lépcsőt megtesz az illető az adott rendszerben. ilyen rövid idő alatt az MLM vállalkozásában? Valószínűleg. egy titkárnő. hogy itt most részletesen elmagyarázzam egy jól működő marketing rendszer minden elemét. hogy az. amit viszont nem vesznek észre az. a minél több információhoz jutás érdekében. nem. aki mondjuk 14 év kereskedelmi tapasztalattal rendelkezik. hogy az MLM egy értékesítési vállalkozás. A lényeg tehát a következő… Mindenkinek megvan a saját haladási sebessége. Az egyik legfontosabb tényező a megszerzett szaktudás szintje. A 2. vagy egy banki pénztáros is Nikolettéhez hasonló sikert fog majd elérni. Ez csupán egy példa – az elavult MLM-re vonatkozó iskolapéldák közül – de itt van egy másik.

16 órára lesz szükségük. A felsővonalad nem fog erről egy szót sem szólni majd neked. hogy milyen módon készült az adott címlista. Ezek közül nézzük meg az alábbi kettőt: Saját hirdetéseid feladásával. akkor sem magadnak. de ez elengedhetetlenül fontos. szükség van nem kevés termék forgalmazására is. hogy számomra nem létkérdés az. Csak egy csomó fejfájást fogsz ezzel önmagadnak és az ő számára is okozni. Marketing költségvetés hiányában. nem fogod majd tudni biztosítani a minősített érdeklődők folyamatos jelentkezését. és neked is ezt javaslom. és neki megfelel az. és képességgel. Ezek alapján… … időnként én is el szoktam utasítani jelentkezőket. Néha a két módszer kombinációja adja a legjobb megoldást. de a másoktól vásárolt címlistáknak is lehet értelme. vagy másoktól megvásárolt címlistákkal is megoldhatod ezt a feladatot. sem neki nem teszel jót. hogy jövedelmező legyen a vállalkozásod. Ahhoz. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Természetesen számos előnye van a saját hirdetésekkel szerzett érdeklődők előállításának. ha belépteted őt a hálózatodba. szükség lesz még. ha nagykereskedelmi áron megkaphatja azokat. Ami az anyagiakat illeti. Ha például valaki hetente csak 5 órát és havonta csupán 5. A jövedelmed egyik hányadát az ilyenek fogják majd kiadni. Ezen felül. hogy mennyire lesz a vállalkozás felépítése könnyű vagy nehéz. őszintén megmondom neki. hogy ezt a vállalkozást fel lehet építeni heti 8-10 óra időráfordítás mellett. 8-10 óra a cselekvési idő (vagyis a kifejezetten jövedelemszerzéssel eltöltött). ebben minden cégnél más összegben határozzák meg az indulási költségeket. nagy szükséged lesz. Mostanában már itthon is kezdenek feltűnni a különféle címlisták árusításra „szakosodott” vállalkozások. Meg kell jegyeznem. hogy jelentkezőket szerezz a vállalkozásodhoz. hogy „minden áron” a munkatársam legyen. De a kezdés minősége befolyással lesz arra. hogy így nem érdemes belevágnia. Sokan értékelik ezt a fajta „tartást” és őszinte véleményt. Emellett – ha az adott személy nem a termékek miatt akar csatlakozni. ameddig nem tud több időt felszabadítani és több pénzt összespórolni. Fontos szempont megérdeklődni. egészen más hangnemben folytatja velem a beszélgetést. hogy ha az adott érdeklődőnek tetszenek a termékek. és mennyi ideig fog eltartani.000 Ft-ot hajlandó erre rászánni. hogy meggondolatlanul jelentősebb összegeket költsön egy-egy címlista megvásárlására. DE – ha igazán komolyan veszik a dolgot – legalább 14 . 24. Semmi értelme egy csomó „lim-lom” (SPAM) emaillel elárasztani az „ártatlan” lakosokat! Az MLM vállalkozást el lehet kezdeni kevés szabadidővel. Többféle mód van arra. természetesen szívesen beléptetem őt. Ezen felül szükség lesz majd egy havonta ismétlődő marketing költségre. pénzzel.hu . Ha az illető látja. Meglehetősen óvva intek mindenkit attól. ha a vállalkozásodat teljes sebességre kapcsolva szeretnéd beindítani. a képzések és egyéb „támogató” háttér tevékenységek céljára fordítandó időhányadra is. amire pedig.El szoktam mondani a jelöltjeimnek.

De a százalékos aránya azoknak. akik hajlandók azokat a feladatokat végrehajtani. A rosszul előkészített beléptetés a jelentkezők elbizonytalanodásához. ők szólni fognak neked. sikerrel felépítették a hálózatukat? Igen ez így van. amíg a megfelelő feltételeket meg tudják teremteni.) Célozd meg a célpiacod! Jelentkeztesd a megfelelő embereket! Építs ki kapcsolatot velük! Amikor az időzítés számukra megfelelő lesz.) 4. hogy ez a mi gyakorlatunkban is bekövetkezik. MLM siker-RENDSZER: 1. Ennek részletes bemutatására most ebben a tanulmányban nincs lehetőség. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. akiknél jól megfigyelhetők a maximális eltökéltség jelei. Michael DLOUGHY 25. annyira alacsony. De azért ugye vannak olyan személyek is. Ezen személyek megtalálásához egy megfelelő jelöltkiválasztó rendszerre van szükség.) 3. akik mindenféle nehézséggel és kihívással megküzdve. hogy nem érdemes számítani arra. valamint annak alkalmazásában már megfelelő gyakorlattal rendelkezők tapasztalatainak a megismerésére. Az okos vállalkozók igyekeznek olyan személyekkel felépíteni a hálózatukat. kudarcához és végül lemorzsolódásukhoz vezet. akik ilyek körülmények mellett sikerre viszik.hu .) 2. amelyek a leginkább elősegítik a vállalkozásuk sikeres működését.Az ő érdekükben is megéri inkább várniuk a belépéssel. Ezért nem szoktam azokat elutasítani.

sz. Ha ingatlant szeretnénk befektetési céllal magunknak vásárolni. (1) Marketing.) lényegtelenek. hogy önmagát eladja! A piacon hozzá hasonló termék sehol sem található! Cégünk az MLM iparágban eddig ismert legjobban fizető jutalékrendszert (Marketing Tervet) alkalmazza! Rendkívül sikeres vezetőgárdával rendelkezünk! A mi MLM vállalatunknál dolgozik a legtöbb tudós! A mi MLM cégünk már több mint 80 országban jelen van! Valamennyi fenti állításnak meg vannak a különféle alváltozatai. (2) Marketing.5. hogy milyen szép örökzöld növények alkotják a kerítést… azzal sem érdemes foglalkoznunk. amelyek mind az alábbi megállapítást támasztják alá: Az MLM-ezők leggyakrabban a hangsúlyt nem az igazán lényeges dolgokra helyezik. Íme néhány változat ezekből: A termék annyira „csodálatos”. Abban az esetben.hu . ugyanezt a képletet érdemes alkalmazni. A probléma szemléltetésére egy. Valamennyinek megvan az igazán nélkülözhetetlen szerepe. (2) hol helyezkedik el. A többihez hasonlóan ez a tévhit is különféle formában fordul elő. ha mindezeket lényeges szempontnak tartjuk. Gyakran halljuk. és mindjárt megmagyarázom. nem érdemes abban gyönyörködnünk. Kis türelmet kérek. nem pedig a befektetőéből. az ingatlan befektetéshez hasonlóan. Természetesen. akkor a tulajdonos nézőpontjából vizsgáljuk az ingatlant. Vagyis a legfontosabb szempont a következő kell. MLM tévhit: A mi termékünk a legjobb! Nem arról van most itt szó. Ezzel nem azt szeretném mondani. az ingatlanpiac befektetői gyakorlatából vett példával szeretnék szolgálni. hogy az említett dolgok (termék. Nos. A problémát az jelenti. hogy legyen. hogy nem ezen van a hangsúly. ha nyereséges befektetésre szeretnék szert tenni. hogy valóban igaz-e a fenti állítás (egyébként gyakran nem igaz)… inkább arról. a lényeget nem téveszthetjük el szemünk elől. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hány gyermeke van a szomszédoknak… arra sem érdemes felfigyelnünk. hogy mennyire jól illik a tapéta a szőnyegpadló mintájához. jutalékrendszer. hogy miközben mindenki igyekszik a saját termékeit reklámozva – piaci kofaként – túlkiabálni a konkurenseit teljesen megfeledkezik a leglényegesebb dologról. hogy a befektetés céljából vásárolt ingatlanok kiválasztása esetén a legfontosabb tényezők a következők: (1) hol helyezkedik el. (3) hol helyezkedik el. egy üzleti vállalkozás magas nyereséghozama érdekében. stb. (Ezt a példát Ann Sieg e-bookjában olvastam). (3) Marketing 26. vezetőség.

Nos. ha az értékesítésére nem alkalmazol egy hatékony marketing módszert. egy rendkívül jó minőségű terméket aminek az értéke meghaladja az azt szállító teherautóét. nem pedig egy tapasztalt befektetőéből. követve a választott fő szempontot. hogy mennyire értékes termék található a rakterében. Ez a magyarázat arra. valamennyien lényeges szerepet töltenek be… de közülük egyik sem számít közvetlen jövedelemtermelő tevékenységnek. tekintsük az értékesítő. és így nem juthat el a célállomásra. Emellett érdemes még arra felfigyelni. a jutalékrendszer és a vállalat vezetősége. nem pedig egy vállalkozás tulajdonosára. az alkalmazott értékesítési technikára helyeződik át. mint hogy milyen a termék. hogy mennyire kiváló minőségű a termék. aki nem képes megérteni. És kétségkívül ez jelenti az MLM karrierünk életképessége szempontjából is a legfontosabb feltételt. Ma már a legkorszerűbb technológiák alkalmazásának köszönhetően egymástól minimális mértékben eltérő kiváló minőségű termékek előállításra nyílik mód. akkor semmi jelentősége nincs annak.Ez bizonyára nyilvánvaló számodra is.hu . az időzítés. hogy a vállalkozásunkban egyedül az eladásból származik bevételünk. hogy mindennél fontosabb szerepet játszik az. hanem annak értékesítésére kiválasztott módszeren múlik. Gondolj csak a következő esetre: Egy teherautó Miskolcról Budapestre szállít. Az olyan tényezőkre összpontosítás. hogy a vállalkozásunkban jelenleg milyen marketing stratégiát. minden egyéb tevékenység csak a kiadásainkat növeli. Az MLM vállalkozásban is a termék. a virágágyakra és a szomszédokra odafigyelni annyit jelent. Hány olyan ismerős feltaláló esetéről tudnánk beszámolni. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. 27. hogy egy átlagos ingatlanvásárló szemszögéből nézzük a dolgokat. és a vállalati alkalmazottak. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Jól vésd eszedbe a következő gondolatot: Bármilyen rendkívül korszerű csúcsterméket is sikerül előállítanod. akik az egyik legújabban megjelenő cégből meggondolatlanul ugranak fejest a másikba. amit a legújabb termék elsőként történő felfedezése testesít meg. hogy hány embert ismersz. a jutalékrendszer. A következmény persze a jól ismert tarkóvakarás. Egy vállalkozás sikere szempontjából az eredményes marketing módszer játssza ma a legfontosabb szerepet. senki sem fog arról tudomást szerezni. Semmi jelentősége nincs annak. de önmaga képtelen volt piacra vinni és értékesíteni az elgondolását? Jónéhány kisvállalkozóval is találkozhatunk az életben. Az igazi verseny ezért a termékgyártásról a marketingre. hogy ebben az esetben sem sikerült semmiféle megfogható jövedelemre szert tenniük. Csupán a parkosításra. Ez jelenti a hajtóerőt a vállalkozásban. leginkább a fogyasztókra jellemző. módszereket és eszközöket alkalmazunk. de gondolkodj csak el azon. akinek remek ötlete támadt. Az eladásból származó bevétel képezi mindennek az alapját. hogy a siker egyre inkább nem a terméken. Ha viszont az utóbbi útközben lerobban. marketing módszert a terméket szállító teherautónak. miután rájönnek arra. a vezetőség. ha az értékesítő módszerünk nem alkalmas annak eladására.

hogy: A termékünk (vagy az üzleti lehetőségünk) lehet bármennyire jó. Seth Godin a YAHOO cég korábbi marketing elnökhelyettesének megállapítása szerint: „A marketing mindenhol jelen van. egy átlagos Marketing Terv szerint próbálsz meg értékesíteni. Hogyan csinálja mindezt? Csupán arra figyel oda. Kételkedsz ebben? Akkor olvasd el. akik azonnal megértik a lényeget. Bagolyvár Kiadó) könyvében Kiyosaki arról beszél.” „Senki sem képes jelenleg versenyre kelni ezzel a termékkel. hogy: „Ez sokkal jobb termék. mit mond erről Robert Kiyosaki. és Ön jobb hamburgert tud sütni.Érdemes tudomásul venni az alábbi meglátást: Rengeteg pénzt kereshetsz egy remek Marketing Terv alapján egy átlagos termék forgalmazásával. Az a probléma.mondja Kiyosaki – hogy az emberek túlnyomó többsége a hamburgerkészítő képességének tökéletesítésére összpontosítja a figyelmét. „A Cashflow négyszög” (36 – 37. hogy az adott személy milyen szavakat használ az ötlete ismertetése során. hogy jelenleg is különféle érdeklődők keresik fel. mint az Öné?” Vannak. ha egy rendkívül jó terméket. Ekkor Kiyosaki egy újabb kérdést tesz fel: „Ha ez így van. vagy az értékesítési rendszerre. oldalak. ahelyett. Ma már egy vállalkozó nem a legjobb szállítási. Ha például azt mondja. hogy a McDonald’s cég nyeresége sokkal nagyobb. akik nem. aki ne igennel felelt volna a kérdésre. Mindebből az következik. mint a McDonald’s éttermek bármelyike. De ennek az összegnek a közelébe sem fogsz tudni kerülni. mint a McDonald’s?” Eddig még nem volt olyan beszélgetőpartnerem. vagy pedig egy új elgondolásuk megvalósításához szükséges pénz összegyűjtéséhez szeretnének ötleteket kapni tőle. akkor miért van az. hogy mennyire képes elsajátítani a leghatékonyabb értékesítési és marketing ismereteket. Valószínűleg a McDonald’s nem a legjobb hamburgereket állítja elő a világon. mégsem fogja önmagát eladni. de a legkiválóbb helyet vívta ki magának az átlagos minőségű hamburgerek tömeges eladásában. gyártási vagy fizetési feltételekkel tud nyerni a piacon. hogy az illető a termékre összpontosít-e.hu . majd ezután halkan felteszi neki a következő kérdést: „Ön személy szerint tud jobb hamburgert készíteni.” Nyugodtan végighallgatja az illető ismertetőjét. akár tanácsát kérve egy új vállalkozásuk beindításához. Ő azonnal képes megállapítani. és képtelen lesz egyedül bennünket gazdaggá tenni. és vannak. hanem a jobb marketing módszerével…” Miért mondom én mindezt el? Mi ebből a tanulság nekünk MLM-ezők számára? Egyszerűen az. . mint amit az XYZ cég állít elő. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. 28. hogy a hamburgerek értékesítésére helyezné a hangsúlyt. hogy egy vállalkozó számára létkérdést jelent.

” Legalább is ez az.) Csupán mert mi is a közvetlen értékestésben vagyunk benne. hogy ez furcsán hangzik. A félreértések elkerülése végett egy dolgot szeretnék kihangsúlyozni. amint azt már említettem a 2.) Az MLM-ezők valójában nem használják a szóbeszéd reklámot. Tehát az igazán sikeres nem az a termékforgalmazó. hogy az emberek többségének elegendő az. De sajnos nem ez a helyzet! Akkor most következzen egy meglepetésként ható kijelentés: „Az MLM (Multi Level Marketing) – ből hiányzik a MARKETING tevékenység!” Ann SIEG Tudom. hogy nálunk mi is a helyzet a MARKETINGGEL… Vizsgáljuk meg. hogy ha egy igazán kiváló termékre sikerül rátalálniuk. hogy a termékek segítségével milyen problémák oldhatók meg. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. A tuti biztos nyerő kombinációnak tehát egy kegyetlenül hatékony marketing stratégiából. amire te is minden bizonnyal gondolni szeretnél. mint a karikacsapás. A termék önmagát el fogja adni. ha arra gondolsz. hogy a terméknek nem kell csúcsminőségűnek lennie. hogy… 1. az értékben mindig felül kell. 2. megnyugodhatunk. hogy most milyen marketing rendszert is alkalmazunk. Olyan ez. MLM tévhit bemutatása során.” 29. aki az ügyfelek felé a legjobban képes kommunikálni azt. hogy azt igazán hatékonyan is végezzük.hu . Gyakran tapasztalhatjuk. Bármit is adunk el az embereknek. hogy „Mivel gyakran szoktam focizni. ezért hamarosan remek profi focista válik majd belőlem. A világon a legjobbnak kell lennünk! DE – az ok. de mindjárt látni fogod az értelmét. hogy az MLM szakmából egyelőre éppen ez hiányzik a legjobban. ha képes felülmúlni a vásárló elvárásait. hogy múlja az érte kifizetett összeget. nézzük csak akkor meg. „Nos. és a szóbeszéd reklámot is használjuk. hogy a többi már menni fog. hogy most arra gondolsz. hogy a jelenleg ismert leghatékonyabb módszerekkel dolgozunk. és egy rendkívül jó termékből kell állnia. ez nem jelenti azt. Ezen a ponton lehet. Vagyis állandóan túl kell tudni teljesíteni az elvárásokat. Nagyon hiszek abban. hogy ma már csak akkor lehet igazán sikeres az ember a termékforgalmazásban. Nem arra gondolok itt. ami miatt a marketingről annyit beszélek az. mintha azt mondanánk.És javaslom vésd jól eszedbe a következőt: Tiszta szívből hiheted azt. és ők pedig azt sem tudják még. hogyan fogják majd a rengeteg pénzt elkölteni. hogy a te vállalatod a világon a legjobb… De mindenki más is ugyanezt gondolja a sajátjáról. Igen is annak kell lennie. akkor azt hiszik. Mivel közvetlen értékesítést folytatunk. hanem az. aki a legjobb MLM vállalatnál dolgozik. Erre etikai szempontból és az ismételt megrendelések biztosítása miatt is nagy szükség van.

) És az agyon dicsért. vagy szállodákban megrendezett termék/üzleti bemutatók. ajánlások.hu . szórólapozás. és nem könnyítik meg a leendő vásárlókkal a kapcsolatfelvételt. „bevált” módszer." Michael DLOUGHY 30. prospektusok). akik korábban semmiféle marketingoktatásban nem részesültek. Ha felvállalod a kiképzésüket. majd később még részletesebben lesz szó. "Az MLM egy sajátos tevékenység. nem mindig jelentenek hatékony segítséget az eladásban. letépőcédulák. 4. ahol olyan emberek tömegével értékesíttetnek különféle termékeket és szolgáltatásokat.3.) A legtöbb értékesítést elősegítő reklámanyag (szórólapok. ami többnyire a következőkből szokott állni: névlista. abból meggazdagodhatsz. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. lakásokban. honlapok. egyáltalán nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket… De erről. amit a vállalati központ készít a munkatársak számára.

„Csak biztosítsd be a helyedet. Nézzük meg ezt a dolgot egy kicsit közelebbről és idézzük fel a korábbi cikkekben már említett meghatározásomat.és kockázatmentes. mint csupán egy lusta embereknek tetsző ajánlatot. még az olyan kényelemszeretők is meggazdagodhatnak.hu . neked csupán be kell lépned! A csodálatos automata rendszerünknek köszönhetően. amilyenre korábban soha sem nyílt még alkalma az emberiségnek. A lustaságra csábítás. és mi majd felépítjük és működtetjük az alsóvonaladat helyetted. ha ez ennyire könnyen menne. még ma. miközben a tulajdonosuk nyugodtan alszik. akkor meglehetősen kétkedően fogadod a következő ajánlatot: „Itt nincs szükség semmiféle eladásra és toborzásra – mi majd felépítjük neked az alsó vonaladat!” Végül is. 31. ami mindent megcsinál helyette? Nézzük akkor mi is az igazság ezekkel az ajánlatokkal: Miért is tetszenek annyira az embereknek (egyáltalán nem nehéz ezt kitalálni)… mire képesek ezek valójában… és milyen előnyöket tud egy ilyen automata rendszer számunkra biztosítani? Ha az MLM-ezők többségéhez hasonlóan ugyanúgy elgondolkodsz a dolgon. A semmiért valamit ajánlat ősidőktől szedi az áldozatait. MLM tévhit: Mi majd felépítjük helyetted az üzletedet! Valamennyien láttuk már azokat az automata internetes toborzó rendszereket. a dicsőséghez és a gazdagsághoz vezető út gyors. amelyekről azt híresztelik. Emberek százai szeretnének a hálózatodban alattad dolgozni. hogy a sikerhez.6. Miért? Azért mert… Az emberek azt szeretnék hinni. Kétségkívül csábítóan hangzik az ilyen ajánlat. valóban sokakra gyakorol erős hatást. sz. hogy egy olyan rendkívül nagy tömegek számára hozzáférhető saját vállalkozásindítási lehetőséget testesít meg. már mindenki Mercedes autókon közlekedne. fájdalom. mint amilyen te vagy. hogy „megcsinálja a szerencséjét!” 50 évvel ezelőtt a gazdagodáshoz vezető út egyáltalán nem volt ennyire hozzáférhető. mint ahogyan én is teszem. Lehet. nemde? Valójában egy ilyen mondat nem jelez mást. Az MLM annyiban nagyon egyedi dolog.” Mint minden „gazdagodj meg gyorsan” típusú időnként felbukkanó lehetőséget aránylag könnyű eladni az embereknek. Abban az időben a saját vállalkozását mindenki kő kemény munkával és alkalmazottak felfogadásával tudta csak beindítani. Ki ne akarna magának egy kulcsrakész rendszert. Az MLM-nek köszönhetően egy átlagember reális álmokat szőhet arra. hogy mesés összegeket lehet velük megkeresni. könnyű. hogy te már ki is próbáltál néhányat közülük. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.

akkor egyáltalán mért van rád szükségük? A válasz a következő: Nincs is rád szükségük. hogy mit is jelent egy vállalkozás. amellyel az emberek tetszőleges anyagi céljaikat valósíthatják meg. Tény. egy telekommunikációs szolgáltatás. Nem létezik olyan dolog. ami nem más. hogy egy vállalkozási módszer ilyen módon válik hozzáférhetővé a széles tömegek számára. ami mindenféle beavatkozás. táplálékkiegészítők. Nem létezik olyan. és nem igen tudják. A fogyasztó szerepét betöltő átlagemberek üzleti ismeretek hiányában szenvednek. Íme itt van az. sokak számára igen csábítónak tűnik. semmi indokuk nem lenne arra. Valóban ez az első alkalom az emberiség történelmében. hogy bármennyi időt áldozna rá.Nos. amit az MLM vállalat állít elő. hogy tedd fel Önmagadnak a következő kérdést: Ha részedről sem eladásra. Ez egy rendkívül fontos gazdasági alapigazság.” Ann SIEG 32. Az egyik ugye a termék. ez az a pont. ez lehet. ahol a problémák jelentkeznek. akinek eddig egész életében csak az alkalmazotti modell sajátosságait állt módjában megtapasztalni. sem másra nem tartanak igényt. mesés összegek megszerzését biztosítja. hogy mesés összegeket fizessenek neked. Alapvető gazdasági fogalmakkal nincs az illető tisztában. A legfontosabb dolog megérteni a következőt… „Az automatizált marketingrendszerekre ÉLETBEVÁGÓAN szükség van egy sikeres vállalkozás működtetéséhez – de azok nem képesek mindent elvégezni az emberek helyett. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy maga az MLM vállalkozási modell is értékesíthető. erőfeszítés és befektetés nélkül. és hajlandóak nagy pénzeket kifizetni a népes hálózatok kiépítéséért. egy olyan rendszer. A mai azonnali jutalmazás alapelvét valló életszemlélet alapján. mindössze 30. amivel bárkinek hozzá kell tudnia járulnia egy tisztességes MLM vállalkozás sikeréhez. amikor egy otthonról végezhető vállalkozás lehetőségét ajánlják fel nekik. Ez az. Javaslom. stb. Minden MLM-ező két dologgal kereskedik. Ami a sajátosságot jelenti az az. és még a kezét sem koszolná össze. amiért az igazi MLM vállalatok valóban igényt tartanak a munkatársaik erőfeszítéseire. Ha a belépési díjon kívül semmi mással nem járulsz hozzá a vállalkozás eredményességéhez. hogy mire is figyeljenek oda. Vagyis egy eszközhöz lehet így jutni. hogy semmiért valamit cserébe. hogy a számodra kifizetésre kerülő horribilis összegnek legyen létjogosultsága. mint a nélkülözhetetlen emberi kapcsolatok kiépítése és ápolása. hogy valaki piszkosul meggazdagodjon.000 Ft befektetésért cserébe anélkül.hu . Minden vállalkozó az. időigény. keveset tud arról. tisztítószerek. Valamivel neked is hozzá kell járulni az eredményhez. hogy egy átlagember. Te ugye egy kereskedő vagy.

hogy csupán a megélhetésükért gürcölnének. Minden ember egyedi. MÉGIS… az említett buktatók ellenére. az MLM mindig is az emberi kapcsolatokra épült. mi az. akkor a szponzoruktól… a felső vonaluktól… a kereszt vonaluktól… bárkitől kapott tanácsok és tapasztalatok tartják bennük a lelket." Jeffrey & Erica COMBS 33. hogy mások mit mondanak. Amikor a tanácsadók a vállalkozásukban „padlót fognak”. És ez a magyarázat arra. hogy másokat is sikerhez juttatunk. Szükség lesz mindig valakire. Hasonlóan minden hosszú távon működőképes vállalkozás működéséhez. olyanokkal. Tehát valójában egy szervezet működtetéséért kapjuk itt a pénzt. ami egy szervezet együtt-tartásához nélkülözhetetlen. Mindezek olyan dolgok. Függetlenül attól.és a fék pedálokat… és forgatja a kormánykereket. Egy MLM vállalkozásban ugyanis vannak olyan folyamatok. Ráadásul minden rendszer – függetlenül attól. a megfelelő adottságú személyek emberek vezetésére és irányítására alkalmas képességét.Az igazság az. A mindennapi személyes kapcsolatok. hogy az automatarendszer csak az egyenlet egyik oldalát alkotja. hogy tisztában legyünk azzal. Ezt számára csak egy másik személy képes biztosítani. Ezt a témát egy későbbi alkalommal fogom majd részletesen bemutatni. "Az élet maga – a foglalkozásodtól függetlenül – nem más. Azért. és sajátos irányítási módszert igényel a sikerhez vezető úton haladásához. mint egy nagy „kapcsolatépítő társasjáték”. és a vezetőkkel folytatott rendszeres konzultációk képezik azt a ragasztóanyagot. amire az automata rendszerek képtelenek. ami semmi hajtóerőt nem igényel. aki feltölti az üzemanyagtartályt… aki beindítja a motort… működteti a gáz. MLM hálózatépítőként lehetőséged nyílik arra. Az örökmozgó szerkezet. nem létezik. a rendszerek igazán nélkülözhetetlen elemét képezik a sikeres MLM vállalkozásoknak.hu . oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy bármennyire is automatizált legyen – felügyeletet és karbantartást igényel. Az élő személyek képezik a másik oldalt. akik a tudatosan megtervezett életpályájuk megvalósításán munkálkodnak. és ez a jövőben is így marad. hogy az életedben néhány valóban csodálatos személlyel ismerkedhess meg. Vezetőket nevelünk ki. Semmiféle automata rendszer nem fogja tudni helyettesíteni. amit helyettünk képesek elvégezni. hogy miért nem lehet semmiért cserébe fizetést kapni. és mi az. amit nem. A fontos azonban. ahelyett. amelyeket kötelező automatizálni.

hogy állj meg. Akkor meg miért lenne erre szükség az MLM-ben? Azt értem ez alatt. erre azonnal rávágnád. és egy hétig képes légy a „lendületedet” megőrizni. egyáltalán semmi szükség nincs a hatalmas „indokra” és az álom táblára sem ahhoz. az autód műszerfelára. és gondolkodj el egy pillanatra. meg egy szép képet arról a vidékről. és simán meglenne a hasonló nagyságrendű szép alkalmazotti fizetésünk? Persze tudom. Először az alapokat kell lerakni. és a számítógéped képernyőjére – hogy mindenhol emlékeztessenek arra.hu . akkor a „hagyományos” munkahelyeken is elegendő lenne csupán hasonló módon lelkesedni. és a bankszámládra özönleni fognak az átutalások! Akkor most kérlek. hogy szinte feltartóztathatatlanná válsz! Végül sikerülni fog eljutni arra a varázslatos pontra. hogy egy havi 140. hogy csak erősen kell hinni. ahol legközelebb nyaralni szeretnél. de a saját vállalkozás az egy más műfaj.000 forintos átlagkeresetre szert tehessen az ember. Tényleg gondold át alaposan a helyzetet! Valóban így működik ez a dolog? Igazán már csak a fanatikus lelkesedés az a hiányzó komponens. és máris előzési üzemmódba fogod tudni kapcsolni a vállalkozásod hajtóművét. de azt követően… már semmi sem lesz képes megakadályozni majd a diadalmenetedet! Akkor. hogy megpillanthasd a cégvezetés által bálványozott rekordereket. ami a sikeredhez szükséges? A múltkor ellenőriztem. mert nem tudnak eléggé hinni abban. Annyira fogsz tudni majd lelkesedni. amit csinálnak. hogy csupán arra van szükséged. ugye szerinted sincs még egy olyan. ha az MLM-ben ez a feltétele az eredményes munkának. Itt nem kapsz ám azonnal fizetést. hogy energiával tölthesd fel magad.7. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. most mit fogsz tenni? Motiváló CD-ket fogsz hallgatni. hogy eddig azért nem értek még el sikereket. a ruhaszekrény ajtókra. miért is dolgozol annyira keményen. Valamennyien jól megértettük ezt az alapelvet. és csak ezután kezd jönni a pénz. 34. vívta ki magának a legkiemelkedőbb helyet. Ez sokkal nehezebb. Nem találtak még rá a valódi „miértjükre”. mivel jól tudod. hogy késleltetett jutalmazás elve. minden be fog majd neked indulni. és hamarosan át lehet akkor majd jutni a „holtponton. Nem szokott hányinger kerülgetni.” ami igen fáradságos munkával érhető csak el. amikor a színpadról valamelyik nagymenő MLM sikerember előadásában hallod ugyanezt szilárd meggyőződéssel hangoztatni? A már befutott csúcsteljesítők igyekeznek mindenkit megnyugtatni. és fel leszel dobva. amelyik ennél is jobban bosszantaná az embert? Az értékesítési lódítások (nem csak az MLM félék) történelmében. sz. ahonnan kezdve. Részt veszel a vállalat éves nemzetközi képzésén. MLM tévhit: Nincs elég erős hited! Hűha! Nincs még tele ezzel a „hócipőd”? Az összes MLM hazugság között. Aztán kirakod ezeket mindenhová – a hűtőszekrényedre. a motivációról és a hitről szóló hazugság. Minden lehetséges képzésre elmész. mint egy állást betölteni. Úgy nevezik ezt. Kivágod az általad megkívánt autó fényképét. Pozitívan kezdesz el gondolkozni. Világszerte termékforgalmazók millióinak mondják azt. hogy igen ám.

és elkezdtem komolyan foglalkozni azzal a témával. és elkezdett működni a dolog! Mi is történt valójában? Felhagytam a hitemmel kapcsolatos aggódással. ha megfelelő módon kezded el építeni a vállalkozásod. hogy felemeld a legalább 30 kg-ot nyomó telefonkagylód. ha alkalmad lenne minden nap. hogy emlékeztethesd magadat. akkor már az elején . akik azt keresik. annál keményebben kell dolgoznod. hogy a lelkesedéssel problémáid lennének? Nem! De a lelkesedés azonnal jelentős kérdéssé válik számodra.hu . hogy miként is kell valójában értékesíteni egy vállalkozást. hogy itt miről van szó. gondolod. akik egyből megértik. Több barátot és kollégát is elvesztettem ennek következtében. hogy: Találd meg azokat az embereket. pontosan mi a fenéért is akarod most jól felbosszantani az embereket. És garantálhatom. olyan érdeklődőkkel beszélgetned. minden a helyére került. és felhívd a gyermeked pszichológusát. 35. csupán egy kósza gondolat lesz. amivel te már rendelkezel.eredményekre tehetsz szert. minél kisebb teljesítménnyel rendelkeznek az eszközeid. Hadd kérdezzem most meg tőled: Mit gondolsz. ha eredményt akarsz elérni. Erőszakkal sikerült rávennem magamat arra. hogy elvégezd a munkád. és érdeklődést tanúsítva a folytatás iránt. hogy végre bekövetkezett a vállalkozásomban a várva várt mesebeli „fordulat”. amikor a zsebedből elő kell rántanod a jól megszövegezett célkitűzéseidet. ha a feladathoz megfelelő eszközöket használhatsz… folyamatos és tartós fejlődésednek lehetsz a szemtanúja. Ez volt legalább is az. Van ennek értelme? Minél kevésbé hatékony a rendszered. Ha viszont keményen hajtottál az elmúlt 3 évben és még mindig nincs semmi nyereséged… akkor valamit alapvetően rosszul csinálsz. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.még ha kicsinek tűnő. Gondolkozz csak el a következőn: Ha csupán csákányt és lapátot használsz a lakóházad alapjainak kiásásához – amikor igénybe vehetnél egy kanalas markológépet is – valóban egy igen tekintélyes adag lelkesedésre lesz szükséged ahhoz. És emiatt nagyon erős motivációra van szükséged. És tudod. mint amennyire az sokak esetében történik. míg végül aztán kénytelenek voltak megszakítani a velem való kapcsolattartást. kíváncsian várnák a válaszaidat a feltett kérdéseikre. hogy zaklassam legalább 3 alkalommal a névlistámon szereplő személyeket. amit annak idején én is csináltam. A lényeg ugyanis az hogy. és a dolgok ekkor simán mennek… a lelkesedésből pedig. akiről előre tudod. Ami gyakorlatilag abból áll. Abban az esetben. mihelyt rá kell venned magad arra. hogy fittyet hány a vállalkozási ajánlatodra! Ekkor jön el az a pillanat. de mégis pozitív . hogy mi jutott most az eszembe? Az. hogy ebben az esetben nem a lelkesedéseddel van a baj. hogy a hátrányodat ledolgozhasd. jól kiválasztott.Ennek ellenére az MLM-nek nem lenne szabad annyira nehéznek lenni.

hogy szinte dörömbölnek az ajtónkon. Ez a magyarázata annak. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy nem eléggé motivált. Akár a világ legfanatikusabban hívő embere is lehetsz. 36. ami annyira gyönyörű. Az általam használt rendszer képezi mindennek az eredőjét. hiányos. és szó szerint nem győzöm egyedül a velük való foglakozást. miközben siralmas eredményeket értem el. amit meg kell magyaráznom: Nem a lelkesedésemnek. hogy az adott dolgot hogyan fogod csinálni. ha bűnbakként használod. Íme mi az. amíg az illető elhiszi ezt a bődületes hülyeséget. mivel senki sem képes annyira lelkesedni. De itt van egy dolog. Tudod. neked sem kell tudnod.módszereiket. aki eladással foglalkozva nehézségekbe ütközik. a hitemnek. hogy a hozzád forduló személy problémájára valamiféle megoldással tudj szolgálni. és gondolom. hogy tanácsokat kapj tőlük. hogyan nyújts segítséget egy elkeseredett MLM-ezőnek. mint ahogyan ezt a mostanival teszem (egyébként bevallhatom. mint a jelenlegi . a vágyam. hogy annyira megrohantak a komoly jelentkezők. hogy a régebbivel sokkal többet kellett szenvednem). sőt akár rendkívüli módon is lelkesedhetsz. amiket az életedben meg szeretnél valósítani!” Ha fogalmad sem lenne arról. és az sem szükséges. Mindaddig. A lelkesedés egyáltalán nem jelentett számomra nehézséget. képes leszel majd nyereségre szert tenni? Természetesen nem! Minden azon fog múlni. Tegyük fel. hogy egyáltalán miről is beszélsz. de mindezz semmit sem ér. amely automatikusan elvégzi az értékesítést helyetted.elavult . Ugyanolyan keményen dolgoztam a korábbi alacsony hatékonyságú rendszeremmel is. de ők nem tudván a megfelelő választ. hogy: „Nem elég erős a hited!” „Nem vagy elég lelkes!” „Azoknak a dolgoknak a képeit kellene a tükrödre felragasztani. hogy ha lelkesítő hangfelvételeket hallgatsz meg. A megoldást nem a lelkesedés jelenti! Amikor majd elbátortalanodva és letörten a felsővonalad tagjaihoz fordulsz reménykedve. ha rossz az a módszer. Ugyancsak változatlan a hitem.hu . hogy ne lehetne azt mondani neki. a fegyelmem és a munkaerkölcsöm is. ebben a lelkesedéssel kapcsolatos hazugságban: Mindig ki tudod vágni magad a nehéz helyzetedből. hogy ezután az idődet csak a legjobbakkal való együttműködésnek szentelhesd. a vágyamnak. annak idején őrülten motivált voltam. Nagyon kényelmes és könnyen kivitelezhető cselekedet azt mondani annak. Azóta is lelkes vagyok.alkalmazz egy hatékonyan működő marketing módszert. elavult és téves tájékoztatás alapján. képtelenek neked mást javasolni. hogy neked sem okoz semmi problémát. amit alkalmazol. bizonyára te is ezeket mondanád. és 2 millió forintnyi összeget fektetsz be a tőzsdén. rendelkezhetsz az elképzelhető leghatalmasabb indokkal és égő vágyad is lehet. Ezen a területen semmi sem változott nálam. és semmi hozzájuk hasonló tényezőnek köszönhető az eredményességemben tapasztalható jelentős változás.

egyéb indokok alapján választják maguknak. és végül rájönnek arra. és ez így folytatódik tovább… Az igazság az. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. garantáltan nem fog sikerülni a vállalkozás." Chris GROSS 37. hogy sokan annyira szívesen alkalmazzák ezt a kibúvót. hogy miként lehet ezekre szert tenni oly módon. az a lelkesítő CD-k meghallgatása nélkül is megvalósítható. amikor egy olyan történetet hallgathat meg. hogy egy személy – az összes kihívással szembeszállva . amikről eddig. ami arról szól. egy jó marketing rendszer hiányában. hogyha egy értékesítési feladatot kell megoldani. hogy felkutassuk magunknak a következő lelkesítő történetet. és az egész dolog szép lassan feledésbe megy. Viszont. Mi pedig hozzálátunk. Az ugyanis a kemény igazság. hogy mi jelenti a tartós. hogy az embereik többsége miért sikertelen. hogy csatlakozhassanak a vállalkozásodhoz. Azt szeretném csak hangsúlyozni. És mi fog mégis történni? 3 nappal később az élet realitásai elkezdik éreztetni a hatásukat. A külső motiváció olyan. hogy az elért sikerszintjük mindig megfelel a személyes és szakmai fejlettségi szintjüknek. hogy mindezek a dolgok haszontalanok. mi mindig is álmodtunk.Ez az oka annak. vagy nem fontosak. hogy saját maguk sem tudják az okát annak. "A Network Marketinget sokan a személyiségfejlesztéstől egészen eltérő. Tudod. türelmetlenül várakozzanak arra. hogy átsegítsen bennünket a célvonalon. mint a kábítószer.hu . hogy ÓRIÁSI különbség van a belső késztetés… és… a külső motiváció között. igazi motivációt? A valódi eredmények elérése! Legközelebb elmagyarázom majd. Egy másik megemlítendő tényezőről is szeretnék most szólni. hogy az emberek sorban állva.miként érte el azokat a sikereket. hogy ez a szellemi ösztönzés elegendő lesz ahhoz. hogy ez csupán egy „tűzoltó próbálkozás”. nem pedig egy hosszú távra szóló megoldás. Remek érzés keríti az embert hatalmába. mégpedig arról. Biztosak vagyunk benne. Nem akarom azt mondani.

amiről eddig szó volt: • • • Rengeteg embert megtévesztettek azzal. Hasonló tanulmányok arról tájékoztatnak. hogy az oktatott stratégiák és technikák az emberek csupán kevés százalékánál működnek.95 százaléka. az MLM-ben valójában értékesítéssel kell foglakozniuk. ami a legrosszabb benne az. A termékforgalmazók vagy egyáltalán semmiféle értékesítési tréningben nem részesülnek. Ezek a kijózanító számadatok hitelesen támasztják alá azt a tényt. MLM tévhit: Nekünk van a legjobb módszerünk Csak kövesd a „bevált” üzleti módszert! Ebben csúcsosodik ki valójában az összes korábbi tévhit. Kérem figyelembe venni. akkor ez alatt nem magát az MLM iparágat értem. Az úgynevezett „bevált” üzleti módszer egy olyan lerobbant és berozsdásodott rendszer. amit hibás technikai megoldások és ósdi. amelyek különféle trükköket – sőt tévhiteket – tartalmaznak. mintha valamennyi esély számukra a lehető legkedvezőtlenebbül alakult volna. vagy ha igen. amiben eredményes ez a „bevált” rendszer. pusztán felesleges idő. 90 .8. sz.hu . akkor az rendkívül alacsony színvonalú és eredménytelen. mai körülmények között működésképtelen. hogy nem mondták meg őszintén nekik. a mindenkit bosszantó „használtautó kereskedők” által alkalmazott taktikák. az az MLM vállalkozásukban kudarcot vallók tömegeinek előállítása. aminél nehezebbé már nem is tehetnék. A legáltalánosabban előforduló eladási módszerek. Mindazon módszerek jelentős része. hogy a vezetőik rájöjjenek erre? Foglaljuk akkor most röviden össze mindazt. hogy amikor a „bevált módszerre” hivatkozom. hogy nem csupán működésképtelen. és a siker elérését majdnem lehetetlenné teszik. amelyeket az MLM vállaltok a termékforgalmazóikkal még napjainkban is meg akarnak csináltatni. képtelen nyereséget előállítani a vállalkozásában. amivel az emberek az MLM vállalkozásukat igyekeznek felépíteni. az MLM-ezők mindössze 1 . hanem azt a módszert. És ráadásul. hogy az MLM-ezők kb. és az információknak a jelentkezők torkán 38. A termékforgalmazóknak úgy tűnhet. Az MLM cégek éves statisztikai jelentései. hanem kártékony hatást gyakorol a vállalkozásunk menetére (és a társadalmi életünkre) is. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.2 százaléka keres rendszeresen igazán hatalmasnak nevezhető összegeket. hogy ezt a vállalkozást annyira megnehezítik. A tanított megoldások OLYAN mértékben működésképtelenek. elavult stratégiák és alapelvek alkotnak.és energiapocsékolás! Meddig kell még várni. Az egyetlen dolog. valamint a számos adóbevallást készítő szolgáltató által készített külföldi felmérések alapján.

semmiféle eredményről nem számolhatnak be. akik semmiféle érdeklődést sem tanúsítanak azok iránt. Túlságosan nagy hangsúly jut a lelkesítésre és a hit megerősítésére… miközben az eladás és a marketing szilárd alapjairól igen kevés szó esik. erőszakos módszerek alkalmazásához folyamodnak. és az ő jutalékrendszerük a leginkább jövedelmező. amit rájuk próbálnak erőltetni! És valóban pontosan ez jelenti a problémát mindazzal kapcsolatban. Az egész kávéházi találkozások. hogy nem működik a dolog – ezt figyeld meg – azt a választ kapod. Mindez nagyon is távol van a valóságtól… A termékforgalmazóknak azt mondják. lakásokban és szállodákban megrendezett bemutatókra épülő üzleti modell nélkülözi a siker valódi kulcsát. amit nekünk a munkatársak toborzásról tanítottak. hogy az MLM-ezők többnyire halálra nyaggatnak minden élő személyt. két irányból is támadások érhetik az embert.hu . mintha a fuldokló emberrel még több vizet akarnának megitatni! Itt van egy másik lecke. Látod. miszerint bárki meg tudja ezt a vállalkozást csinálni. És amikor kiderül.való leerőltetésében. hogy elsőként az ügyfél jelentkezzen minálunk. amit a bevált üzleti terv kiagyalói elmulasztottak figyelembe venni: Sokkal fontosabb a vállalatnál… az adott személynél…a terméknél… sőt még az átadandó üzenetnél is… a piac! 39. ami a következő: elérni azt. hogyan pocsékoljunk még több időt. hogy mindenki a jelöltjük… ennek aztán az a következménye. • Az az alapelv. nagy mértékben hibáztatható az iparágban napjainkban is tapasztalható. hogy még többet kellene ebből csinálnod! Olyan ez. pontosan erre tanítják be az MLM-ezőket! Az eladás meglehetősen kihívásokkal teli vállalkozásnak nevezhető. és túlzott ígéreteket hangoztatva törekednek a vevőés munkatárs jelöltjeikre szert tenni. hogy mennyi tapad oda belőle” mentalitás jellemez. A termékforgalmazókban igyekeznek azt az érzést kelteni. főként abban az esetben. aki valamiféle marketing ismerettel rendelkezik. amit a „vágd a sarat a falhoz. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. legtöbben a különféle rámenős. és az ügylet lezárásának kikényszerítésében nyilvánulnak leginkább meg. ha az otromba módszerek alkalmazásáért. hogy mivel a cégük által gyártott termékek a legjobbak. jelentős lemorzsolódási arányért. aki az útjukba kerül… rengeteg ellenséget szerezve ennek az iparágnak. miközben saját maguk az erőfeszítéseikért cserébe. még a legvadabb álmaiban sem kísérelné meg termékek eladását olyan személyeknek. akik egyenesen ellenségesen viszonyulnak velük szemben! Igen. A megfelelő értékesítési képesség hiányában. és nézd meg. Az összes lelkesítő szónoklatokat tartó előadó arról szokott beszélni. ezáltal a siker számukra garantált. • • • • Bárki. hogy miről van szó… Az emberek soha sem akarják azt. energiát és fáradtságot az emberek üldözésére. nem beszélve azokról az illetőkről.

amivel te már rendelkezel. egy olyan rendszerrel kell ehhez rendelkeznie. Így az ölébe hullik a jól működő rendszer által begyűjtött zsákmány. mint egy átlagos színvonalú hallgatóság számára eljuttatott remek üzenet!” Ann SIEG A fent említett alapelv megértése esetén az üzleti vállalkozásod menete örökre meg fog változni. hogy miért bámulnak az emberek értetlenül egymásra az olyan esetekben. hogy egy vállalkozó sikeres legyen. aki őszintén sóvárognak arra.Ha nem azoknak a személyeknek igyekszel a lehetőségedet eladni. vagy ajánlási kérdőívek kézi kitöltésével mindez olyan lenne. A jelöltkutatás egyszerűen azt jelenti. Ez magyarázattal szolgál arra az esetre. Következzen akkor most egy gondolkodásra ösztönző. Bekapcsolódik a fejükben már bizonyos ideje tartó párbeszédbe. hogy egyáltalán nem a megfelelő személy volt. A jó marketing nem tesz mást. mint a kört próbálod meg négyszögesíteni! Megpróbálhatod a világ legízletesebb hamburgerét eladni. hogy meggyőződj arról. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy átrostáljuk az embereket. Emberek milliói igyekeznek megtudni annak a titkát. egymillió forintos titok: „Egy remek hallgatóság számára eljuttatott átlagos színvonalú üzenet sokkal hatásosabb. Ahhoz. és cselekvésre ösztönzi őket. akkor senki nem fog tőled abból vásárolni. amikor azok a leginkább alkalmasak a kapcsolatfelvételre – miközben éppen megoldást keresnek a problémájukra. akkor ezzel nem teszel mást. A rendszer egyik legfontosabb tulajdonságának biztosítania kell azt.000 betűs levelet megírni. hogy miként tudnának otthonról jövedelemre szert tenni. A legnagyobb feladatot az jelentheti számodra. hogy. az értékes időnket valóban a legkiválóbb minőségű emberekkel tudjuk eltölteni. A vállalkozásodba beérkező érdeklődők tömeges mennyiségének az adatait egyedül átvizsgálnod fizikai képtelenség lenne. kézzel megírt névlisták elkészítésével. amelyik napról-napra folyamatosan végzi ezt a munkát helyette. és kifogja belőle az érdeklődőket abban az állapotukban. 40. Az illetőről megállapítható. A régi. aki azt követően teljes érdektelenséggel díjazza a látottakat. sikerült-e a megfelelő információkra leginkább kiéhezett hallgatóságra szert tenned. de ehhez az adott rendszernek valóban hibátlanul kell működnie. mint ezt az áramlatot felkészülten fogadja. amikor elviszik az egyik barátjukat egy rendkívül érdekfeszítő „üzleti” bemutatóra. de ha nem találsz éhes embert a környezetedben. mintha írógéppel próbálnánk egy 10. akik valóban érdeklődnek. Ez minden túlzás nélkül értendő.hu . hogy kiválaszthassuk közülük azokat. miközben egy számítógéppel és egy nyomtatóval ennek az időnek a töredéke alatt el tudnánk azt készíteni.

és ezáltal szó szerint megduplázhatjuk az eredményeinket. bármilyen kellemetlen helyzetek átvészelése ellenére is. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.akkor ő a korábbiakhoz képest egészen másnak tekint bennünket. Tetszetősen hangzik? De még nincs vége – itt van a felbecsülhetetlenül értékes pozícionálás ténye. A vásárlók nem tekintik a házaló „ügynököket” megbízható információforrásoknak. Egy olyan MLM-ező. vagy ébren vagy? "Az MLM vezető kifejleszt egy egyszerűen működő rendszert.hu . automata „berendezés” könnyítené meg. hogy a rendszer új partner üzlettársakat fog felkínálni. és a másik végén minőségi terméket kapunk – ügyfél/munkatárs jelöltek formájában.helytelenül . És ráadásként. akikkel érdemi beszélgetéseket lehet folytatni. függetlenül attól.másokat leszólítva igyekszik a hálózatába munkatársakat toborozni. 41. de nagyon jövedelmező lehet az ember számára. Minden reggel. kiválasztó folyamatot automatikusan képes számunkra elvégezni." Tim SALES Amikor szert teszel egy ilyen neked dolgozó . „házaló ügynökként” pozícionálja magát. A gond. hogy veled együtt építhetik ezt a vállalkozásukat. és tanácsadóként üdvözöl bennünket. tudja. kétszer annyi időnk jut a valóban komoly érdeklődőinkre. amit egy gyártóüzemben tapasztalhatunk. amikor felébred az ember. amikor az ember egy valóban hatékony és korszerű marketingrendszert kezd el alkalmazni.ahogyan ezt általában mi MLM-ezők tenni szoktuk . és kellő türelmességgel viselkedik mások betanítása során. hogy mi kutatnánk fel őt . és az érdeklődőid állandóan jelentkeznének. Ahhoz hasonlíthat ez leginkább. Előre meghatározott és folyamatos rendszerességgel a nap mind a huszonnégy órájában. nem vállnak az iparágunkban uralkodóvá vált elmebajos gyakorlat áldozataivá. Abban az esetben.Egy jól beállított marketing rendszer ezt a rostáló. Te is szeretnéd. A gyártósor egyik végén betápláljuk a nyers alapanyagot. hogy napközben túl sok időt tölt el a jelöltkutatással. Amikor ugyanis. A vásárlójelöltünk nagyobb tisztelettel néz fel ránk. nem pedig mással. nem pedig házaló kereskedőként. a másolódás korábban tapasztalt hiánya is varázsszóra eltűnik. ha beüzemelünk egy hatékony marketingrendszert.részben automata marketing „gépezetre”… több pénzt kezdesz el keresni… kevesebb stressz hatástól kell majd szenvedned… megszabadulsz a baráti körödben folytatott jelöltkutatás téged zavarba hozó. A fent leírt elgondolások alkalmazását követően az ember vállalkozásában szinte egyik napról a másikra gyökeres javulás következik be. ha az értékesítési folyamatot számodra is egy megállás nélkül üzemelő. ha a vállalkozásod ilyen módon működhetne? Szeretnéd. Az új munkatársak toborzása majdnem túlságosan is könnyűvé válik. amivel a legtöbb MLM-ező szembetalálja magát az. aki . Ez nem mindig könnyű. Ennek köszönhetően. Maga az MLM tevékenység egész folyamata rendkívül izgalmassá válik. és kevés ideje marad a konkrét eladásokra. ahelyett. a vásárlójelölt keres meg minket. és a gyomrodban kellemetlen érzéseket kiváltó mellékhatásaitól… élvezni kezded a valódi eredményekből származó természetes lelkesedés előnyeit… és a munkatársaid örökre hálásak lesznek neked azért. hogy éppen alszol-e.

Nem tudtam én sem náluk jobb „megoldást”. ki tudja meddig verhettem volna továbbra is a fejemet a falba. kattints IDE. miként tudnál egy ilyen MARKETINGRENDSZERT te és a csoportod tagjai is sikerrel használni. "A rendszer olyan. Automatikusan megy minden folyamat. hogy léteznek jobb módszerek is arra. Én is meglehetősen hosszú ideig áldozata voltam valamennyinek. Ha nem szántam volna el magamat és nyitottságomnak köszönhetően.hu . akivel a vezető típusú személyek tömege szeretne együtt tevékenykedni. hogy többet megtudj az általam működtetett rendszerről. mikor és hogyan csináljunk. mint egy jó szokás. miként szerezhetünk vele jövedelmet még abban az esetben is. Remélem.Most tehát megismerhetted mind a nyolc (8) elképesztő tévhitét az MLM-nek. Innen ered a hatékonysága. Természetesen ezeken kívül még jónéhány egyéb is van. hogy élvezted ennek a tanulmánynak az olvasását és sikerült néhány új meglátással gazdagítanom a tapasztalataidat. Megláthatod azt is. miként lehet ezt a tevékenységet az eddigieknél sokkal hatékonyabban végezni. hogy olyan MLM szakértőként pozícionáld magad. Bizonyára hamarosan lehetőséged fog nyílni arra. amellyel minősített jelöltek tömegét tudjuk magunkhoz vonzani. hogy mit." 42. A megismert információk segítettek ráébredned arra. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Amennyiben kíváncsi vagy. mivel nekem is csak ezeket tanították meg. Nem kell újra átgondolni minden részletet. nem néztem volna körül az interneten. ha az érdeklődő nem csatlakozik munkatársként a hálózatunkhoz.

családbarát vállalkozás felépítése képezi. már tudni fogod. hogy „De Béla. sz. számos MLM vállalat valóban kiváló étrendkiegészítő termékekkel rendelkezik. Kérlek.hu . mert kizárólag csak a cégük termékeire összpontosítják a figyelmüket. mint a teljes anyagi függetlenség és a gondtalan élet. Amikor a különféle megvásárolt termékeket használatba veszed. az igazi termék egy MLM vállalkozásban a folyamatos nyereség. illetve tekintélyes kiegészítő jövedelemre lehet szert tenni. és ezért nekem ismernem kell annak minden alkotóelemét!” Akkor engedd meg. Helyettük valójában egy olyan otthonról végezhető vállalkozást adsz el. hogy valaki eladta másnak a saját állását? Ezzel szemben az MLM hálózatodat akár másnak is eladhatod. Ebben biztos lehetsz! Bizonyára sokakat ismersz. az lesz majd a te terméked. Az MLM valódi terméke nem más. hogy nem a termékeid fogják kizárólagosan a legfontosabb indokot szolgáltatni számodra a több milliós vállalkozásod felépítéséhez. Hallottál már arról. hogy az illető nem a nyertesek kategóriájába tartozik. Nos. az egész koncepció. énnekem a termék minden összetevőjéről és az alkalmazásmódjáról meg kell tanulnom amit csak lehet” teljesen hibás. mivel ez egy üzleti vállalkozás. a mi csodálatos termékeink arra valók…” . amihez egy termékháttérre is szükség van. hogy soha az életben nem fogsz egy több milliós forgalmat lebonyolító vállalkozással rendelkezni azáltal. ha most Te erre azt válaszolod. Nézd meg az MLM vállaltodnál tevékenykedő orvos. de csupán a termékismereteddel még nem leszel képes. Nem szükséges. miszerint ”Oh. nekünk van a világon a legjobb étrendkiegészítőnk. öt perc időnek elegendőnek kell lennie annak megállapításához. MLM tévhit: A termékek szakértőjévé kell válnod! Az igazság az. amit sokan szeretnének magukénak vallani. és nézzük meg mi is a helyzet a valóságban. vagy csupán az idődet rabolja az adott beszélgetésetekkel. hogy ne érts engem félre. hogy beszéljen neked az MLM vállalatáról. ápolónő termékforgalmazókat.9. hogy a forgalmazott termékek szakértője legyél. és nagyon jól ismerik azok valamennyi összetevőjét. egy több millió forintos forgalmat lebonyolítására alkalmas termékforgalmazói hálózatot létrehozni. Ennek ellenére a legsikeresebb hálózatépítők között elvétve lehet csak találkozni velük… Amikor egy jelentkezővel beszélgetsz. akik már 3-5 éve rendelkeznek egy saját MLM vállalkozással és szinte semmi jövedelemre nem tesznek szert. Miért? Azért. hogy ők rendelkeznek a világ legjobb étrend-kiegészítő termékeivel. És ez maga a terméked is. MLM-ezőként te nem egyfajta étrendkiegészítőket. hogy most rádöbbentselek valamire… Több tízmilliónyian vannak már a világon azok. és ha az illető rákezd a már jól ismert típusszövegre: „Nos. Egy dolog biztos. értékesítesz. Ez egy rendkívül piacképes termék. De. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Ezen sajátos termék előnyeinek az élvezetét egy otthonról végezhető. amellyel egy vagyonra. Megismétlem. akik szintén azt hiszik. Az otthonodból végezhető vállalkozásod. hogy az illető egy eredményesen tevékenykedő személy lesz-e. Ők igazán „otthon vannak” a táplálékkiegészítők területén. Oszlassuk el hát ezt a tévhitet is. hogy a termékeid szakértőjévé válsz. akkor élvezed azoknak az előnyeit. kozmetikumokat vagy távközlési szolgáltatásokat stb. ami az anyagi jólétedet és a teljes függetlenségedet meg fogja alapozni. Hogyan? Egyszerűen megkéred. Közismert 43.

hogy az emberek miért akarnak a családtagjaikkal együtt ebben az iparágban tevékenykedni. vágyaid és álmaid megvalósításához. akkor legjobban tesszük.vagy tartós cikkek termékskáláján lévő termékeket. meg kell hogy előzze az önmagunkhoz értés. amilyen mértékben képes vagy fejleszteni a személyiséged. Brian TRACY. hogy ha még ennél is jobb szakértővé szeretnék fejleszteni magunkat. hogy az emberekhez értés tudományának legkönnyebb elsajátításhoz. Ha még tovább haladunk ezen a gondolatmeneten. és már el is érkeztünk az MLM egyik sajátos meghatározásához. hogy a személyiségfejlesztés az első számú termékünk. hogy így csak az idődet pocsékolod. mint egy „termékforgalmazásnak álcázott kiváló személyiségfejlesztő tanfolyam”. Nem beszélve arról. ha a következő „termék” szakértőjévé válunk. Bob PROCTOR. Milyen más vállalkozások szólnak a személyiségfejlődésről.hu . ahelyett hogy egy remek vállalkozást építenél fel magadnak. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Ezzel szemben. aki az egyéni képességei kifejlesztését tűzi ki céljául. amikor visszatekintek és megállapítom. biztos lehetsz abban. hogy: az ember! Hiszen az emberek azok. nem csupán különféle fogyasztási. és ugyancsak közülük kerülnek ki a hálózatunkban tevékenykedő termékforgalmazó munkatársaink is. Tehát a lényeg az. egy MLM tevékenység végzése során – egy kiváló szponzori vonal csoportjában tevékenykedve – nyílik ideális lehetőségünk." (List WILBER . hogy képzettebbeké. Ehelyett inkább érdemesebb lenne az MLM szakma szakértőjévé válnod. 44. csodálatosabb és jobb emberekké válunk. és mennyire fejlődött a személyiségem. hogy csak olyan mértékben fog növekedni az MLM vállalkozásod. és igyekezhetnél megérteni azt.tény az. Ha tovább folytatod a próbálkozásaidat. mennyit nőtt a vállalkozásom. Egyfajta vállalkozási lehetőséget is kell tudnod értékesíteni. amely valódi termékek független termékforgalmazók segítségével történő piacra juttatására szolgál. amely megteremti a feltételeket a céljaid. hogy az MLM-et a személyiségfejlesztés elismert szaktekintélyei . amit mi itt végzünk az nem más mint. miközben termékek eladására szakosodott iparágnak álcázzák magukat? Úgy tűnik. akkor egy olyam birodalmat építhetsz fel. hogy másokra ráerőltesd a termékeidet. magabiztosabbakká. akkor rájövünk arra. amit úgy hívnak. Zig ZIGLAR és Denis WATLEY – is mint „szakmát” ajánlják mindenkinek. „Az MLM-ben ugyanis nem egy vállalkozást építünk fel emberekkel. ha az MLM vállalkozások felépítésének a szakértőjévé képezed ki magadat. toleránsabbakká. miszerint az MLM nem más. hanem embereket építünk fel egy vállalkozás segítségével!” Az emberekhez értést viszont.Jim ROHN. Hogyan tudod önmagadat megvédeni ezzel a tévhittel szemben? Bizonyára ki szeretnéd véglegesen törölni a fejedből ennek a „termékszakértői” elképzelésnek még az emlékét is. A fő dolog. hogy az MLM egy értékesítési csatornafajta.AVON termékforgalmazó) Nem véletlen. "Minden évben elcsodálkozom. akik megvásárolják a termékeinket.

ha ösztönösen ráéreznek arra. egy meredek sziklafal előtti kötélen."Merészen vállalkozni valamire nem azt jelenti." "Rá kell tudnod döbbenteni az embereket. amivel az új kihívásokat fogadva. És. oktató tevékenységet végezniük. amiről érdemes lenne másokat is tájékoztatniuk. ha megismerkedsz az „információ marketing” hátterében álló egyszerű módszerekkel. A merész vállalkozás az egy hozzáállás. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. hogy van-e bátorságunk lógni. hogy sikerült néhány komoly munkatárssal bővítened a hálózatodat." Mit szólnál ahhoz. és felfedezzük különleges adottságainkat. megragadjuk a kínálkozó lehetőségeket. ha többet szeretnél róla megtudni! http://MLMsikerTITKOK. hogy találkozhassanak Veled? Hihetetlennek tűnik? Egyáltalán nem fogod annak tartani. akkor elmondhatod. figyelemfelkeltő. miközben próbára tesszük az erőforrásainkat az ismeretlennel szembeni küzdelmünkben. amit az életben jelentkező akadályokkal találkozva tanúsítunk. hogy a segítségeddel most egy olyan új dolgot fedeztek fel. ha ahelyett. hogy számukra élvezetet jelentene ezt a tájékoztató. Kattints az alábbi címre. hogy pénzt kellene költened a jelöltjeid felkutatására… ők FIZETNÉNEK NEKED.hu 45.hu .

hogy mire tanítanak téged ezek a személyek? A fenti kérdésre adott válasz segíthet neked a siker gyors elérésében. VAGY inkább olyan tanácsokkal lát el. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. amit a vállalkozásod fejlesztésére vagy kénytelen elkölteni. VAGY megtanít arra. sz. nem beszélve a töméntelen pénz kidobásáról. Nos. és ezért már pénzt is kaptál. hogy vegyél bátorságot ahhoz. vagy személyes tanácsadód. és egy eladási folyamatot lezárni. hogy neked is van egy szponzorod. • A szponzorod vagy mentorod azt tanítja-e neked. mielőtt bárki is csatlakozna a hálózatodhoz. hogyan kell a kifogásokat kezelni. amelyeket nem hagyhatsz figyelmen kívül. ez alkalommal nincs szándékom senkit sem kellemetlen helyzetbe hozni – de kérlek. amelynek tagjaitól különféle tanácsokat kapsz az MLM vállalkozásod minél eredményesebb építéséhez. és olyan erőforrások alkalmazására tanít meg. hogy mindenekelőtt csatlakozz rá a szponzorvonalad képzési rendszerére és rendszeresen járj el a vállalati képzésekre és rendezvényekre. és egy szponzorvonalad. és MAGADHOZ vonzani a munkatársaknak igazán alkalmas személyeket? Arra tanít-e az illető. beszélt-e már egyáltalán neked róluk vagy sem. amiben a fáradozásaidért cserébe részesülhetsz? A szponzorodtól megszerzett ismereteidnek köszönhetően képes vagy-e az időd 90 %át olyan érdeklődőkkel való foglalkozással eltölteni. VAGY inkább megmutatja neked azt. hogy szembenézz azokkal a tényekkel. VAGY segít neked olyan marketing módszerek alkalmazásának elsajátításában. akitől jelenleg a szakmai ismereteid jelentős részét igyekszel elsajátítani. hogy menj és kutasd fel a vevővagy munkatársjelöltjeidet. VAGY a munkaidőd 90 %-át • • • • • 46. akikre a saját rendszered alkalmazásának köszönhetően tettél szert. VAGY rengeteg idő és energia elvesztésébe kerülhet. hogyan kövesd azt. miként kell a termékeiteket és szolgáltatásaitokat „értékesíteni”. elsajátítva a korszerű online marketinges módszerek használatát. hogy az a személy. Ezt megteheted függetlenül attól. amit a többiek csinálnak. MLM tévhit: Az én szponzoraim a legjobbak! Biztos vagyok benne.10. amelyekkel az érdeklődőid önmagukat ki tudják választatni? Azt mondja-e a szponzorod folyton neked. hogyan összpontosítsd a figyelmedet kizárólag a jövedelemtermelő tevékenységekre és vegyél rész olyan tanfolyamokon. VAGY csupán arról beszél neked. ahol elsajátíthatod egy kiválasztott célcsoportnak való értékesítésre leginkább alkalmas módszereket. hogy kizárólag az MLM vállaltodtól kapott jutalék képezi az egyetlen jövedelemforrásodat.hu . Arra igyekszik-e téged az illető megtanítani. A fő kérdés az. amelyeknek köszönhetően te egy FÜGGETLEN értékesítő és vezető egyéniséggé válhatsz? Megtanítja-e az illető neked hogyan kell pénzt beszedni az érdeklődőidtől (ezáltal növelve a saját bevételeidet) és pénzre váltani az erőfeszítéseidet.

gyűlölettől fűtött egymás iránt érzett ellenszenv. amiket azok árulnak fél éven belül egytől egyig össze fognak dőlni. csupán az az egyetlen – adott .hu .történelemtanár volt. korántsem tapasztalható az ehhez hasonló. mind azok a lakások. aki azzal igyekszik a saját ingatlanjait értékesíteni. hogy leginkább arra az ingatlanügynökre hasonlítanak. amelynek képviselői annyira ellenséges. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. szeretném az alábbi idézetet a figyelmükbe ajánlani: "Egy megszálló hadseregnek ellenállhatnak. Egyesek ebben a „műfajban” hajlandók annyira elragadtatni magukat. akik érdemben képesek neked sokkal inkább megkönnyíteni az MLM világban megkezdett utazásodat. hogy: „Óh. A kérdés az. még nem jelenti azt.azzal töltöd. és megmutatja-e neked is azt. Egy érdekes megfigyelésemről szeretnélek. Végül mindazoknak. hogy a fent említett információk eddigi hiedelmeikkel teljesen ellentétesek. ami annyira jellemző a termékeket értékesítő MLM cégek termékforgalmazóira. most tájékoztatni. mint ahogyan azt az MLM-ben tapasztalja az ember. hogy ez a téma még bőven ad megvitatásra lehetőséget. Egy későbbi alkalommal majd megismertetlek egy alapelvvel. éppen dicsekvésre méltó helyzetnek a megszüntetésében. hogy ezen információk birtokában. Az ilyen személy képes magabiztosan azt állítani. A jelenség egyik okának a túlzottan fanatikus termékimádatot látom. hogyan érheted el te is ugyanezt. nem megfeledkezve annak nyereségesebbé tételéről sem! Az interneten ma már egyre bővülő választék áll rendelkezésre a megfelelő tanfolyamok és trénerek kiválasztására. vagy várod. mert az adott középiskolában. annak nem. VAGY csupán arra biztat. ezzel még nem leszel áruló. hogy a helyzeted majd – valami csodának köszönhetően . de nem kívánom tovább az időt erre pocsékolni.magától megoldódik? Azért. egymást lejárató „reklámkampányokat” folytatnának a velük azonos termékek piacán tevékenykedők ellen. Ugyanabban a kerületben boltot nyitó és mobil telefonkészülékeket értékesítő két személy között. mivel annyira silány építőanyagokból lettek megépítve!” Tudom. ahol a történelmet oktatták neked. de ha egy elgondolásnak eljött az ideje. hogy más személy(ek) után lenne érdemes nézned. hogy beszélj minél több emberrel. akkor valószínű." (Victor HUGO) 47. hogy szinte már riasztóan hat a reménybeli vásárlóikra is. Szerintem nincs még egy olyan szakma. akik úgy vélik. és azok valamiféle varázslatnak köszönhetően előbb-utóbb majd csak fognak hozzád csatlakozni? Amennyiben a fent említett dolgokról nincs lehetőséged többet megtudni. hogy a célpiacát alkotó személyek számára könnyen felfedezhető legyen. hogy a reménybeli vásárlót megpróbálja elriasztani még a konkurencia képviselőivel való kapcsolatfelvételtől is. hogy próba – szerencse alapon a véletlenben bízva igyekszel rátalálni a jelöltjeidre és meggyőzni őket az MLM lehetőséged előnyeiről? • Rendelkezik-e a szponzorod jól látható internetes jelenléttel. hogy ő a világon a legjobb a történelem tanításában… Ha téged igazán érdekel a történelem. ami remélhetőleg segíteni fog ennek a nem. felvállalod-e a szükséges döntés meghozatalával járó felelősséget. akkor még nyugodtan elmehetsz tanulni egy „konkurens” középiskolában oktató történelemtanár valamelyik művelődési házban tartott ismeretterjesztő előadására. és hűtlen az eredeti történelemtanárodhoz.

A fenti hiedelem alapján. akiknek eszük ágában sincs bárkinek is eladni az általuk megkedvelt és rendszeresen fogyasztott termékeket. hogy amikor az illető megérti. a különféle erőszakos vásárlásra ösztönzés ellen. Napjainkban gyakran tapasztaljuk azt. miután valaki a termékeink elfogyasztását követően.folyamatnak. igen könnyen pénzt tudna keresni. mindössze 2 %-a szokott önként jelentkezni. hogy ennyire kevesen veszik a bátorságot. amikor azokat mások próbálják rajta alkalmazni? A mai viszonyok között már nem lehet előjönni a 15 évvel ezelőtt még igencsak 48. teljesen lehetetlennek tartja. aminek az elégedett termékfogyasztó ügyfeleknél kellett volna törvényszerűen bekövetkeznie. természetes reagálása az embereknek az. hogy az igazán nagy jövedelmek előállítása ebben az „iparágban” a hálózatépítésben.hu . mondván „Ha nekem bevált. akkor neked is biztosan megoldást fog jelenteni!” Ezért aztán mindenki igyekszik magát. hatékonyan alkalmazható önvédelmi eszközök széles skálájának alkalmazásával megvédeni. hogy egyáltalán próbát tegyenek ebben az új „szakmában”? A többféle ok közül most néhányat szeretnék megemlíteni: Úgy ítélik meg. akik beregisztráltak a rendszerbe és évről évre folyamatosan megújítják a „tagsági” viszonyukat. az előzetes elvárását felülmúló haszontapasztalatokra tett szert. hogy szívesen felvállalja a megismert termékeket. és kész elsajátítani az értékesítésükhöz nélkülözhetetlen ismereteket és készségeket. hogy nem rendelkeznek „ügynöki vénával”. Miért van az. hogy akár csak kipróbálás végett is. Hogyan tudná olyan szakmai fogásokra és műhelytitkokra megtanítani az embereket. hogy „Én ezt a módszert képtelen lennék másokon alkalmazni. Ők azok. hogy az elégedett termékfogyasztóknak igen alacsony. sz. belekezdjen egy ilyen tevékenységbe. és egyáltalán nem való nekik ez a tevékenység. hogy az ismerőseink közül egyre többen igyekeznek valamelyik éppen mostanában itt Magyarországon is a tevékenységét beindító MLM cég termékeit ránk sózni – a meglehetősen primitív „ajánló” technikával. vagyis mások toborzásában és betanításában rejlik. Ez egy nagyon egyszerű ábrázolása volt annak az elképzelhető . ami az MLM cégek kezdő csomagjaiban lévő kézikönyvekben volt található.11. majd automatikusan magától rá fog jönni („le fog esni neki a tantusz”). a gyakorlati tapasztalat azt mutatja. MLM tévhit: Az elégedett termékfogyasztókból tömegesen lesznek majd munkatársak Jól emlékszem arra a folyamatábrára. hogy ezzel a termékkel akár még ő is.” Arról nem is beszélve. amelyeket ő maga sem képes elviselni. Nos. Ebben a számban természetesen nem szerepelnek azok a „törzsvásárlói” – munkatársi árkedvezménnyel – státusszal rendelkező tagjai az adott hálózatnak. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Egy ilyen „támadás” kivédésének élménye alapján.

Napjainkban viszont már egy új MLM táplálékkiegészítő termék „ajánlásakor” reflexszerűen megkapja az MLM-ező termékforgalmazó a kérdést. hogy képesek lennének az „áldozataiknak” segíteni a felvásárolt termékek értékesítéséhez szükséges képességek elsajátításában.és termék bemutatónkra” és ott majd megtudhatod! A csoportunkban dolgozó doktornő majd elmagyarázza neked részletesen. hogy „Gyere el a hétvégén a kultúrházban tartandó – kb. hogy az MLM vállalkozás „eladását” a napjainkban csatlakozni szándékozó. aki azt várja. tájékoztató és felvilágosító. Az interneten rövid idő alatt sokkal jobban kiképezhetik magukat az adott termékre vonatkozó ismeretekből. egyórás . hanem arra. kezdő MLM-ezőknek egyáltalán nem könnyíti meg az a tény. hogy mindazok. . hogy azokat eszik-e vagy isszák. gazdasági mutatói. és a tisztességtelen eszközök alkalmazásában nem válogató személyeknek köszönhetően vált igazán ismertté! Ők azok. Ez utóbbi dolog nem kevésbé egyszerű vállalkozás. Itt van tehát a lehetőség. akkor érdemes mérlegelnie az illető által ismertetett egyéb feltételeket. azt sem tudták. hogy „No. illetve az általuk alkalmazott – és nekünk is betanulásra felkínált – értékesítési módszereik és eszközeik választéka. de nem utolsó sorban a szponzorvonalat alkotó személyek szimpátiája. hogy ilyen információk birtokába jussanak. tapasztalatuk mennyisége és minősége. hogyha nála azok működnek. ha előtte az MLM módszert már sikerrel el tudtuk nekik adni.nem beszélve az oda-vissza utazásra fordított időről – arra. A 90-es évek elején ugyanis az emberek még nem hallottak az ilyen termékekről.„Üzleti.működőképes szöveggel a táplálékkiegészítőkről. hogy neked mért lenne érdemes éppen a mi termékünket fogyasztanod a többi cég termékeivel szemben. mint amilyennel az azt nekik értékesíteni kívánó kezdő munkatárs rendelkezik… Természetesen más a helyzet annál a személynél. Az ilyen személyek esetében már jóval kedvezőbb a „találati arány”! Ők viszont csak akkor hajlandók a termékeinket akár csak kipróbálni. a számítástechnika és az online marketing egy új. akik úgy érzik. Tehát az újdonság jelleg még megkönnyítette a kíváncsiaknak való viszonylag könnyű – legalább egy alkalommal történő – értékesítését. hogy az adottságaikat optimálisan képesek lennének kamatoztatni ebben az elsősorban oktató. és végül. hogy igent mondhasson neked!" 49. és ez mennyiben különbözik a többi MLM-ben kapható terméktől?” És ekkor már nem lehet azt mondani neki. hogy ez az iparág – sajnálatosan kevés kivételtől eltekintve . Olyan dolgokra gondolok itt. "Ne arra gondolj. akik saját anyagi hasznuk mielőbbi növelése érdekében felelőtlenül hajlandók másokat „befektetésekre” ösztönözni (vagyis termékkészlet felvásárlásra buzdítani) anélkül. egyre bővülő választékot… Csupán ráadásként kívánom még megemlíteni. hogy felvállalják a szakma előtt álló kihívást.és módszertárat bocsát rendelkezésünkre ennek a feladatnak az eredményes megoldása érdekében. a vezetőség kellő MLM tapasztalattal rendelkezése.” A mai embereknek már egy félórájuk sincs. kollektív tudásuk. igen hatékony eszköz.a kapzsi. figyelembe véve a piacon jelenleg található mai. Az internet. aki nem-et mondott. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. és tegyenek meg minden tőlük telhetőt a szakma tekintélyének helyreállítása érdekében. mint az MLM cég hírneve. és azzal a céllal próbálja ki a termékeket. aki kiegészítő jövedelemforrást keresve bukkan rá egy adott MLM cég munkatársára.hu . valódi értékesítő tevékenységben. a jutalékrendszer minősége.

MLM tévhit: Az MLM-ező termékforgalmazó jövedelme a közvetítő kereskedők kizárásából keletkezik Szerintem az MLM üzleti. ami miatt a termékek kifejlesztési költségei magasak. mint a közvetítő kereskedőknek korábban kifizetett jutalékok összege… És ez már az elnevezésből is következik. de mi a helyzet a jutalékrendszerrel? A közismert magyarázatot már szinte minden MLM-ező szinte „könyv nélkül” tudja: „Az MLM –ező jutaléka az értékesítéssel korábban foglakozó közvetítő kereskedők kizárásának következtében megmaradt összegből keletkezik.) parádés sorában gyönyörködhetünk. valóban be is váltják a fogyasztók hozzájuk fűzött reményeit. hogy a közvetítő kereskedők helyét a szponzori (felső) vonal tagjai töltik be – legalább is a jutalékrendszerben -. hogy folyamatosan fogyasztani fogják azokat. amelyeken jól látható. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. mint a kereskedelemben kapható hasonló kategóriába tartozóké. ahol a közvetítő kereskedők (exportőr. másrészt a jutalékrendszerben találjuk meg. ami minden alapot nélkülöz.” Számos szemléltető ábrával találkozhatunk. a választ egyrészt a kiváló minőségben.a megtapasztalt előnyeiknek köszönhetően – úgy döntenek. Egyébként egyszerűen nem működne a dolog… Hiszen az emberek nem lennének hajlandók egy „bóvlit” ismételten. nem pedig a hálózatos értékesítésre. Ennek a hiánynak a pótlására vezették be később a network (hálózati) marketing fogalmat. Mi akkor az igazság ebben a kérdésben? Elmondhatjuk. Nos. és nem a tiszavirág életű néhány éves élettartamú MLM cégnek nevezett kontár próbálkozásokéra. és valóságos megfellebbezhetetlen axiómaként terjed. generációról generációra. 50. akár éveken keresztül megvásárolni! A vásárlók többnyire annyira jónak tartják ezeket a termékeket. stb. hiszen így jutnak hozzá a jól megérdemelt jutalmukhoz. Szemben az ellenpéldával.és betanító tevékenységük eredményeként! Tehát itt van valójában a csúsztatás! A szponzori vonal „prémiuma” nem más. mivel . sz. importőr. nagykereskedő. Tehát a minőség fontosságáról már beszéltünk. hogy az üzletekben kaphatókkal szemben. Ezzel együtt azt is el kell viszont ismernünk. hogy az MLM termékek árszínvonala valójában magasabb. Itt természetesen a már maguknak tekintélyt kivívó világszerte ismert MLM vállalatok kiváló termékeire gondolok. mert ilyenekből is bőven akad… Viszonylag miért ennyire magasak az árak? – merül fel a kérdés. Multi (több) Level (szint) . A magyarázatból következetesen hiányzik az a fontos „történet”.12.és termékbemutatókon az egyik leggyakrabban elhangzó bődületes tévhitről van itt szó! A termékforgalmazók jövedelme keletkezésének „megmagyarázásakor” különféle ábrás bizonyítékokkal szokták alátámasztani ezt a téves megállapítást. hogy gyakorlatilag nem érdekli őket az áruk. ami valóban a több szintű jutalékelosztásra vonatkozik. és ismerőseiknek is szívesen és lelkesedéssel ajánlják majd. a kiválóan végzett fejvadász. hogy a termékek miként jutnak el az MLM vállalat raktárából az termékforgalmazó közvetítésével a vásárlókhoz.hu .

marad még a lehetőség a reklámköltségeken való spórolás kérdése. "Észre kell tudnod vetetni az emberekkel azt. egyoldalas Herbalife. Ugyanis ők vállalják magukra a termékek szellemi forgalmazását. És. akkor elmondhatod. de minőségben szegényebb termékeknél. amiről érdemes lenne másokat is tájékoztatniuk. számos nagy MLM vállalat a hagyományos tömeg média eszközöket is el kezdte már felhasználni. Arra a kérdésre pedig a válasz. ha ösztönösen ráéreznek arra. mivel erre a célra termékforgalmazók az eddig ismert leghatékonyabb. hogy az MLM cégek nem költenek semmit sem a termékeik reklámozására.Vajda Attilával – kötött reklámszerződést is. hogy nem érné meg nekik! A hagyományos kereskedelem résztvevői ugyanis egyszerűen képtelenek lennének annak a felvilágosító és tanító tevékenységnek az ellátására. hogy az MLM hálózatokban forgalmazott termékek ára a kiváló termékminőség. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. FLP hirdetések a különféle színes életmódmagazinokban. Oriflame óriásplakátok. Tehát a termékárakban ismét megjelentek a reklámköltségek is… Emellett pedig nem szabad megfeledkezni a termékek kiválasztását és adagolását is magába foglaló személyes tanácsadásról. hogy miért nem állnak át az MLM cégek a termékeik hagyományos bolti kereskedelemben való forgalmazására bizonyára az. amelyik több éves szerződést írt alá a világhírű David Beckham labdarúgóval). Vagy akár megemlíthetjük a – kenu világbajnok . hogy sikerült néhány komoly munkatárssal bővítened a hálózatodat. az úgynevezett szóbeszéd reklámot alkalmazzák. figyelemfelkeltő. amire a fogyasztók részéről egyre fokozottabb igénynek lehetünk szemtanúi. A Herbalife – mint táplálkozási szponzor – sportolók és sportágak szponzorálásába is belekezdett (A Los Angeles Galaxy labdarúgó csapatában olyan klubra talált. Az utóbbi években szemtanúi lehetünk a következő trendnek: márkanevük ismertebbé tétele érdekében. hogy számukra élvezetet jelentene ennek a tájékoztató. oktató tevékenységnek a végzése. Az üzleti bemutatókon gyakran hallhatjuk azt is. hogy a segítségeddel most egy olyan új dolgot fedeztek fel. És eközben biztosítani képesek a személyreszabott tanácsadást és egyéni bánásmódot. amit az MLM cégek termékforgalmazói egyre jobban kezdenek ellátni. jutalékrendszer és személyes tanácsadás következtében joggal magasabb a bolti kereskedelemben kapható. Sőt ehhez még plusz segítséget jelentenek számukra az elégedett fogyasztóik továbbajánlásai is." 51. amire csak az erre kiképzett MLM termékforgalmazók képesek. ami az internetes eszközök és módszerek alkalmazásának köszönhetően jelentős mértékben automatizálható.hu . A fentiek alapján elmondhatjuk.Ha ezt a jövedelemforrást kizárjuk az MLM-ezők jövedelme eredetének indoklásából. Néhány példa erre: AVON.

a tőlünk vásárolni kívánók fognak bennünket „üldözőbe venni”. az érdeklődőinkkel. hogy ha fejlődni szeretnénk egy adott területen. és rendszeresen elemezniük. hogy milyen ez az érzés! 52. ma már – viszonylag könnyen . a hetente/havonta belépő munkatársak. Nekem már sikerült ezt az érzést jónéhány alkalommal megtapasztalnom! Javaslom. A leendő vásárlóink kitartó üldözése (más szóval kifejezve: jelöltkutatás) helyett.13. hogy a 15 évvel ezelőtt még eredményt hozó – letépő-cédularagasztós – módszerrel ma is érdemes foglalkozni… Kiragasztva a villanyoszlopokra. hogy fogalmunk sincs arról. sz. hosszú távon nem valószínű. Az MLM-ben tevékenykedőknek is célszerű a tevékenységük számos jellemző adatát rögzíteniük. Tehát. Nem valószínű. hogy a kívánt eredményt fogja számunkra meghozni. hogy rögzítsük az eredményeinket és mérjük az előrehaladásunkat. amikor. csupán csinálni valamit és törtetni előre.000 Ft-nál is magasabb áron értékesíthető étrendkiegészítőt reklámozó letépő-cédulát. mint. Ilyenekre gondolok. mivel ezeken a terülteken elért eredményeink igen ösztönzően hathatnak ránk. egy akár 10. hogy kizárólag a jövedelemtermelő tevékenységünk mutatóit érdemes rendszeresen ellenőriznünk. A hagyományos – elavult . Van egy dolog. mint dzsungelben a rinocérosz. a kapcsolatfelvevő űrlapunkat kitöltők száma. hogy ne törődj semmivel. Hogy melyek számítanak ilyennek? Nos. ez pedig az. amelyek legjobban befolyásolják tevékenységünk eredményességét. illetve vásárlók száma. a hírleveleinkre fel/leiratkozók száma.MLM módszerek használói napjainkban kezdenek rájönni arra. csak azt áruljuk el magunkról. amit a szponzorod mond. a folyamatok nagy részének automatikus elvégzésére szolgáló eszközök hatékony alkalmazását.előállíthatjuk azt a helyzetet. célszerűbb.hu . és a „nagy számok törvénye” majd neked fog dolgozni. a szponzorunk feladata felhívni a figyelmünket arra. csak csináld azt. hogy NAPJAINKBAN mely tevékenységek tartoznak ebbe a kategóriába. Emellett nagy segítséget jelentenek a figyelmünk azon feladatokra összpontosításában. hogy a véletlenben reménykedni már nem elegendő. ha megtanulják az internet alapú. a honlapjainkra naponta látogatók száma. ügyfeleinkkel. akkor nélkülözhetetlen az. munkatársainkkal folytatott telefon/SKYPE beszélgetéseink száma. merre található a termékünk célközönsége. amiről azonban nem szabad megfeledkezni. MLM Tévhit: Csak bízz a „nagy számok törvényében” és sikeres leszel! Az MLM szakmában szinte szállóigeként terjedt el az. Való igaz. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. a „kiskutyák eladók” típusú hirdetések mellé. te is minél előbb kóstold meg. hogy a korszerű Online MLM-es módszereket elsajátítva.

egyik kedvenc mentorom .Chris WIDENER mondását: "Erre a vállalkozásra jellemző a nagy számok törvénye." 53.hu . Mindaddig. az átlagosnál magasabb jövedelemszintet csak a vágyálmaink kategóriájába tartozó fogalmak között lesz módunk megtalálni. szeretném a figyelmedbe ajánlani . oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.Azonban csupán a „nagy számok törvényében” bízni ebben a szakmában is kevésnek bizonyul. A hosszú távú ügyfélkapcsolatok létrehozásának és fenntartásának feltételei között első helyen az emberekhez értő képességünknek kellene állnia. amíg ez utóbbi területen képtelenek vagyunk „átlagon felüli” teljesítményt felmutatni. Végezetül pedig. de alapjában az emberi kapcsolatokról szól a dolog.

amelyben tevékenykedve az adottságaikat sokkal jobban tudnák kamatoztatni. hogy észrevegyék. Azt tapasztalhatjuk. ahogy sikerült végigbukdácsolni az életüket. rátalálnak egy „megoldásra”. hogy. vezetése. és az önfejlesztés területén. mielőtt ebbe a szakmába belevágtak. ezen a területen egy számukra is élvezetes munkát végezve a korábbi jövedelmük akár többszörösére is szert tehetnek. sokat. hogy az MLM-ben a magas jövedelemszintet elérő személyek a legkülönfélébb szakmai háttérrel rendelkeztek. amit igazán nem is élveztek.a mintegy 13 éves MLM tapasztalatom alapján – javaslom leszögezni. Itt ugyanis kiderül. hogy csak a néhány leglényegesebbet megemlítsem az ebben a szakmában nélkülözhetetlen jártasságok közül. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.14. Ők joggal tekintenek megváltásként az MLM-re. 80 %-a hétfő reggelente egy olyan irányban indul el a lakásából. hogy elmenjen. hogy gyűjtőhelyként szolgál a pályát tévesztett egyének számára." Dr. amelyekre alapozva. Hogy mégis miért teszi ezt? Azért. és még idejük is jut a megszerzett jövedelmük élvezetes elköltésére. hogy legyen. hanem a hivatásukra! "Úgy éreztem.hu . sokak által igényelt szolgáltatások átlagon felüli minőségben elvégzésére lesznek majd képesek. A fő kérdés tehát az. hogy ma már létezik egy olyan szakma. hivatása is kell. Alkalmat adhatnánk nekik arra. CSÓKAY András Közismert statisztikai adat. abban nem csak egy számukra jobb anyagi elismerést biztosító szakmára sikerült rálelniük. nem elég az. akkor képesnek kell lennie átlagon felüli teljesítményt felmutatni az emberekhez értés. 54. a magas szinten teljesítők pedig. hogy rátaláljanak a „sikergénjeikre”? Fedezzék fel azokat az adottságaikat. amivel ő maga és családtagjai megélhetését biztosíthatja. „Az átlagemberek ebben a szakmában is csak átlagos jövedelmet kapnak. mert valahol meg kell szereznie azt a jövedelmet.” A jövedelmünk mértéke mindig arányban áll az általunk nyújtott szolgáltatások mennyiségével és minőségével. Ha képesek vagyunk az ilyen személyeknek segíteni rájönni arra. akkor belőlük remek MLM-ezők válhatnának. hogy mi képesek vagyunk-e hatékony segítséget nyújtani a velünk összetalálkozó személyeknek abban. hogy akiknek eddig úgy. ami alapjaiban megváltoztatja az életüket. vagy letölteniük jó néhány évet egy olyan tevékenységet folytatva. Az alacsony szinten teljesítők kevés jövedelmet kapnak. hogy a munkaképes lakosság kb. mások betanítása. amerre se lelke se teste nem kívánja. Ha az MLM-ben valaki az átlagosnál magasabb jövedelemmel szeretne rendelkezni. Az MLM arról vált híressé. ha az embernek munkája van. hiszen. mint a jelenlegi munkahelyükön. sz. az eddig megszokottnál sokkal kevesebb stressz elviselése mellett. MLM Tévhit: Ebben a szakmában az átlagemberek átlagon felüli jövedelemre tesznek szert Kiindulásként .

Ezt a tevékenységet vagy ő saját maga végzi el. gitározással vagy biciklizéssel. A valódi szponzorok szakmai hozzáértése abban nyilvánul meg. melynek segítségével az emberek felfedezhetik a kivételes adottságaikat. ahol megmutathatják az eddig feltáratlan adottságaikat. Ehhez külső segítségre van szükségük. hogy a valódi vezető egyéniség ideális megtestesítője. hogy a különféle egyéni adottságaikat – eltekintve például a művészetek. bélyeggyűjtéssel. Mindez egyáltalán nem véletlen. A valódi szponzorok szerepe abban is megnyilvánul. csak gyerekkorunkra vissza. hogy valamennyien rendkívüli népszerűségnek örvendenek a hálózatuk tagjai körében. önmagukról alkotott negatív véleményének megváltoztatásához. sport és a kreativitás egyes területeitől . és nagyobb kedvvel fogja azt a jövőben csinálni.hu . oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. és egyre több sikerélményben részesülünk. ezért aztán úgy élik le az életüket. Mivel az életükben sokaknak nem adatik meg. akkor nem sajnáljuk az időnket annak gyakorlására. Minél többet gyakorolunk.Érdekes megfigyelni. hiszen kiváló vezetői adottságaiknak köszönhetően – amelyeket ők is tudatosan és folyamatosan fejlesztenek – az emberi teljesítmény optimalizálására szolgáló technológiák alkalmazásának valódi mesterei. miben is tudtak volna igazán kiemelkedőt nyújtani. amelyeket az adott személyek képtelenek észrevenni önmagukban. Így járulnak hozzá az eddig önmagukat átlagosnak hitt egyének. annál nagyobb jártasságra teszünk szert az adott területen. hogy egy adott tevékenységfajtában jobb. Az iskola sajnos ebben nem igen szokott számukra segítséggel szolgálni. Ennek következményeként szoktak aztán a kezdő MLM-ezők „beindulni”! Amikor ugyanis valaki – a környezetéből származó visszajelzésekből – arra következtet. hanem segít is neki azok kifejlesztésében. hogy soha sem jönnek rá.az emberek általában képtelenek önmaguk felismerni. Az ebben a szakmában tartós eredményt felmutatni képes személyekről megállapítható. vagy igazán élvezzük a dolgot. hogy képesek meglátni az emberekben azokat az értékeket. és önkorlátozó hiedelmeiktől való megszabadulásukhoz. hogy segítenek az embereknek felfedezni a személyiségük fejlesztésében rejlő korlátlan lehetőségeket. stb. Egy sikeres MLM szponzorról elmondható. Ők ugyanis képesek a náluk jelentkező személyeket olyan környezetbe helyezni és helyzetbe hozni. hogy összetalálkozzanak egy olyan kivételes tudással és tehetséggel rendelkező személlyel. akkor ez ösztönzőleg hat rá. aki képes lenne felhívni a figyelmüket az átlagostól eltérő adottságaikra. vagy az MLM hálózatát alkotó egyének egymást segítő közössége. még inkább ösztönző hatást 55. – megismerkedtünk. rajzolással. festéssel. Az MLM-et tehát akár egyfajta tehetségkutató módszernek is lehetne tekinteni. amikor egy számunkra új tevékenységgel – pl. Ha valamit kedvvel csinálunk. mint az átlag. Gondoljunk. Az ilyen szponzor ebben az esetben nem csupán a kivételes adottságaira hívja fel az illető figyelmét. A több sikerélmény. énekléssel.

oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. ezért még többez leszünk képesek abból a feladatból megoldani. aminek következtében kiérdemlik az őket jogosan megillető átlagon felüli jövedelmeket. bármennyire is igyekeznek egyesek ezt velünk elhitetni… „Az MLM tehát olyan átlagemberek számára jelent igazán megoldást. aminek hiszem őket.gyakorol ránk. Az MLM-ben elért jövedelemszintünk hű tükre annak. Ezeket tudatosan kifejlesztve aztán. átlagon felüli egyéniségre képesek szert tenni. nem pedig különféle termékek és szolgáltatások hoci-nesze alapon való eladásáról.ezen a területen is az érdemeinknek megfelelően történik. hogy mennyire vagyunk képesek az emberek életében pozitív változásokat előidézni. Ez a szakma leginkább ugyanis az emberi sorsok megváltoztatásáról szól. "Jobbaknak látom az embereket. vagyis kiemelkedő adottságaikat és az egyéniségük fejlesztésében rejlő lehetőségeket." Dale CALVERT Az anyagi elismerés is – hosszú távon . és ennek következtében néhányan azzá is válnak. És ekkor beindul a sikerspirál… Összefoglalásként elmondhatjuk. hogy az MLM-ben az önmagukat „átlagembereknek” hívő személyeknek sikerül felfedezniük az átlagon felüli. akik még nincsenek tudatában az emberi sorsokat megváltoztató – átlagon felüli – képességeiknek.” AJÁNLD A BARÁTAIDNAK! 56. mint amilyenek valójában.hu . nem pedig a véletlen szerencsének köszönhetően.

MLM Tévhit: Előbb ki kell próbálni a termékeket. ha ez így van. hogy azokat kipróbálva. ha az illető megkérdezné tőlem. akkor egy nem éppen divatmodell alkatú hölgynek például nem is érdemes belevágnia testsúlycsökkentő étrendkiegészítők forgalmazásába. Vagy nézzünk erre néhány példát a hagyományos kereskedelemből. hogy mi is az igazság ebben a témában. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Hogy nézne az ki. hogy az MLM céged termékeihez fűződő minden érzelmi kötődésedet próbáld meg most ideiglenesen szüneteltetni. mondván. hogy itt csak a termékeket kell fogyasztani. és elismerésünket kifejezve tapsoljuk meg őket!” Többekben ekkor az a benyomás keletkezett. és csak azután érdemes az értékesítésükkel foglakozni Most egy olyan tévhit eloszlatására vállalkozom. amik arra szolgálnak. Ezt a megfontolást támasztja alá az a jelszó is. És 57.hu . hogy nekem mi volt a tapasztalatom az adott termékkel.és ha az értékesítésben nem is fognak jeleskedni. azokat másoknak is „jó szívvel” ajánlani. hogy az illetőnek kutyája legyen. hogy nem ennyire egyszerűen megy ez a dolog… Nézzük most akkor. Annak idején és is magától értetődőnek tartottam. hogy „Nekem még nincs ezzel semmiféle tapasztalatom. Hiszen csak ennek birtokában vagyunk jogosultak. hogy valaki más próbálja ki helyettem a termékeket. és alaposan gondold át az alábbiakat. akik ezáltal védetté válnak bármilyen visszautasítással szemben. akik 100 %-os termékfogyasztók. Jól emlékszem a régebben használt kedvenc „mondókámra”. hogy álljanak fel. Az MLM üzlet valódi terméke ugyebár az anyagi függetlenség. De lehet más példát is venni.15. De mielőtt még te is felkapnád a fejed. hogy heves ellenkezést fog kiváltani számos MLM-ezőben. ami valószínű. akkor majd elmondod. hogy be tudjon számolni a szerzett értékesítési tapasztalatairól. Ugye mennyire ismerős már ez az „ajánlani” kifejezés. javaslom. úgynevezett „Kezdő Csomagban” benne vannak a legfontosabb termékek. legalább folyamatos termékfogyasztói lesznek a termékeknek. miszerint: Nem várhatom el. Márpedig. Ma már tudom. de ha te veszel tőlem belőle. hogy „Légy a terméked terméke!” Emlékszel még az MLM bemutatókon és képzéseken elhangzott ismerős felhívásra: „Most pedig kérjük mindazokat. Egy állateledeleket MLM-ben forgalmazó személynek sem kötelező kipróbáltatni a cége teljes termékskáláját a saját kutyájával. hogy ő az alakjával úgysem lehet hiteles képviselője a termékeknek. és én erre azt válaszolnám. sőt még az sem feltétele a sikeres értékesítésnek. Emiatt vág bele az emberek döntő többsége egy ilyen vállalkozásba. hogy az MLM vállaltok által népszerűsített. miszerint így lehet a jelentkezőkből a termékek iránt fanatikus rajongókat képezni. mi is megfelelő haszontapasztalatra tegyünk szert. Egy cipőbolt női cipőosztályán dolgozó férfi eladónak sem kötelező felpróbálni az értékesítésre szánt tűsarkú cipőket azért. és ettől az ember automatikusan sikeres lesz az üzletben is. sz. hogy milyen volt…” Természetesen e mögött az „alapelv” mögött az MLM cégek jól átgondolt marketing filozófiája áll.

a sarki ABC pénztárosa sem kóstolja meg a boltja polcain felkínált valamennyi portékáját, hogy másoknak sikerrel el tudja adni azokat. A legfontosabb kérdés – a termékekre vonatkozóan - , mielőtt valaki csatlakozna egy MLM hálózathoz az kellene, hogy legyen: „Van-e vásárlóköre az adott terméknek?” Megveszike az emberek a javasolt árért azokat? Ha a válasz igen, akkor az illető megnyugodhat. Nem kell neki saját piackutatást végezni. Az egy más kérdés, hogy az adott személy jelenlegi ismerőskörében hány olyan egészségtudatos életmódot folytató illető található, akik mondjuk, szívesen vásárolnak rendszeresen különféle étrendkiegészítőket? Általában nem sokan szoktak rendelkezni sok ilyen baráttal és ismerőssel. Azonban azt senki sem tiltja meg az MLM-ezni kívánó személynek, hogy elsajátítsa azokat a módszereket és készségeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy összetalálkozzon azokkal, akik valóban keresik ezeket a termékeket. Tehát ha valaki egy MLM vállalkozás életképességét a saját terméktapasztalati alapján szándékozik megállapítani, valószínű. hogy nem fogja észrevenni a lényeget, és elvész a részletekben. Mi van, ha az adott multivitamin készítményre az ő szervezete nem reagál, ez még nem jeleni azt, hogy ne lennének sokan olyanok, akik igen kedvező tapasztalatokról számolnak be. Ezzel most nem azt szeretném mondani, hogy az üzletépítést inkább csak a jövedelemszerző módszer reklámozásával érdemes végezni. Természetesen működőképes a „próbáld ezt ki és utána lépj be a hálózatomba” megoldás is. Főként a szinte azonnal ható készítmények, mint az energia italok és tabletták esetében. A termékkel való figyelemfelkeltés esetében is az érdeklőnek az átfogó kép megmutatásán van a lényeg. A személyes tapasztalat jó ha van, de a fő kérdés az, hogy mások megvásárolják-e és használják-e az adott termékeket? Közismert, hogy a gyakori kérdések általában a következők szoktak lenni: Milyen a termékeke összetétele és minősége? Milyen kutatási eredményeken alapulnak? Milyen az árfekvésük? Mennyi idő alatt és hogyan lehet azokat beszerezni? Van-e pénz-visszafizetési garancia? Természetesen mindezek jogosan felmerülő kérdések és azokat korrekten meg is kell válaszolni. Azonban, ha valóban szeretnénk segíteni az érdeklődőnknek felfedezni az üzleti lehetőségben rejlő előnyöket, akkor nem ezekre a kérdésekre kell a figyelmét összpontosítani. Az MLM vállalkozás iránt komolyan érdeklődők fejében leginkább az alábbi kérdés szokott forogni: Ha most belevágok egy ilyen MLM vállalkozásba, lesz egyáltalán bárki is, aki majd vásárolni fog ezekből a termékekből? Az illető kételyeinek eloszlatására az igazán hatékony módszert az jeleni, hogy megemlítjük neki az egyik friss példánkat arról, hogy miként talált ránk egy vásárló az interneten, és mennyire jó kapcsolatban vagyunk vele, és hogy milyen elégedett a termékek minőségével és a szolgáltatatásunkkal. Látható, hogy számára az értékesítésből vett gyakorlati példa sokkal meggyőzőbb lesz, mint az, hogy nekünk mennyire vált be az adott termék. 58. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.hu

A túlzott érzelmi kötődés a termékekhez adott esetben még akár ellenkező hatással is járhat. a kedvező terméktapasztalattal megalapozott túlzott lelkesedés, alkalmanként gyanús lehet a reménybeli vásárló számára. Azt gondolhatja az illető, hogy a termékforgalmazó csupán „megjátssza” a dolgot, hogy neki kedvet csináljon a vásárláshoz. Ez előfordulhat még abban az esetben is, ha valóban egy őszinte és spontán lelkesedésről is van szó.

59. oldal / 69

http://MLMsikerTITKOK.hu

16. sz. MLM Tévhit: Építsd fel a szponzorodat!
Azt hiszem, hogy talán ez az a tévhit, amit elolvasva, sokan csak most fogják majd megérteni azt, hogy milyen alapvető változásokat eredményez az internet az MLM korábban megszokott módszereiben, és működési mechanizmusában. Lehet, hogy többen eretnekséggel fognak engem megvádolni, mondván, hogy a klasszikus MLM alapjait igyekszem megrendíteni a meglátásommal. Ettől függetlenül én most vállalva a következményeket leírom a megállapításomat: "Ne a szponzorodat építsd fel, hanem saját magadat és az internetes megjelenésedet!" Amennyiben a szponzorod, valóban egy követésre méltó személy, akitől van mit tanulnod, bizonyára már megalapozott hírnévvel rendelkezik, és erről az interneten a nevére rákeresve könnyen meggyőződhetsz. Ilyen esetben egyáltalán nem szorul rá, hogy bárki is felépítse őt. A mai internetes eszközök és módszerek segítségével ő remekül felépítheti saját magát! Illetve felépíttetheti önmagát mindazon számodra ismert és ismeretlen személyekkel, akik hasznosnak tartják az ő tanácsait és hozzájárulását a problémáik megoldásához. A mai világban már nem sok jelentősége van annak, hogy te mit állítasz egy adott személyről, hiszen az internetes múltja annál sokkal többet árul el róla. Ezért aztán nem érdemes annyira törnöd magad ezen a területen... Tudom, most azt feleled erre, hogy a régi - "bevált" - recept szerint, egy újonnan belépő MLM-ező egyik legfontosabb feladata volt az, hogy - az reménybeli vásárlói és munkatársjelöltjei részére szervezett bemutató előkészítése során - lehetőleg minden jó dolgot elmondjon arról a személyről, aki ővele megismertette a hálózatépítést és vállalkozik arra, hogy üzleti- és termékbemutatókat tartson a meghívott ismerősinek és barátainak. Erre - elvileg - azért lenne szükség, hogy az emberek általában a "messziről jött embernek" sokkal könnyebben elhisznek bármiféle információt, mint egy ismert személynek. "Senki sem lehet próféta a saját hazájában" - hangzik a közismert mondás. A bemutató alkalmával pedig "fordul a kocka" és a jól "felépített vendég-előadó" (a szponzor) viszonzásként felépíti az őt meghívó házigazdát. Ékes szavakkal ecsetelve annak felkészültségét és tájékozottságát az MLM-mel kapcsolatban. Ezt ma már a hallgatóság manipulációjának is szokták nevezni. Napjainkban ugyanis elég hamar kideríthető az, hogy ki mi óta foglalkozik egy adott MLM cég termékeinek értékesítésével, hiszen az interneten mindennek nyoma van... Mostanában furcsa helyzetek szoktak előállni, amikor is egy frissen belépő, és az internetes megoldásokkal szimpatizáló MLM-ezőnek jut az a feladat, hogy "felépítse" az akár 10 éves hagyományos MLM tapasztalattal, és hét számjegyű havi jövedelemmel rendelkező szponzorát, aki igyekszik elhallgatni az online MLM módszerek alkalmazásában rejlő lehetőségeket, hiszen számára azok "kínaiul" hangzanak...

60. oldal / 69

http://MLMsikerTITKOK.hu

és valószínű. A leendő hálózatépítő munkatársaink hozzánk igyekeznek majd úgyis csatlakozni. Amennyiben viszont sikerült körültekintően megválasztanunk a szponzorunkat. mivel minden bizonnyal a mi figyelemfelkeltő módszerünk eredményeként fedeztek fel bennünket. illetve búcsúzhatunk el örökre az "építsd fel a szponzorodat" tévhittől. Így aztán egyszerűen semmi alapja sincs az ilyen típusú szponzor felépítő manipulációs technikának. és az önfejlesztés elismert szakértőinek tréningjein és on-line ill. hangfelvételek hallgatásával. a meglévő ismereteikhez viszonyított online MLM tudástöbbletünknek köszönhetően. hogy ki is a szponzorunk. network. mivel bizonyítottan az illető ismerőskörébe tartozónak számítunk. kollégáinkkal folytatott tapasztalatcserékkel.Az a helyzet. az illetővel (szponzorunkkal) elkészített interjúnk segítségével elérhetjük azt. természetesen hülyék lennénk nem kihasználni az ő online MLM-es tapasztalatait. függetlenül attól. A jelenlegi helyzetben azonban még csak igen kevesen vannak azok. Az internetes jelenlétünket pedig a különféle online közösségben (facebook. twitter. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. önmagunk személyiségének gazdagítása. A feladat tehát. Van még egy másik ötletem is arra. Tehát az már kifejezetten "hab a tortán". meglátásait és szakmai kapcsolatrendszerét. akik rájöttek az internetes MLM-ezés valóban működőképes módszerereire és profi módon képesek az online eszközök használatára. hogy az általa átadandó és ma már egyre kevesebb eredményt hozó "nyerő megoldások" alkalmazásához . netlog. aktív értékteremtő tevékenységünkkel tudjuk legeredményesebben megalapozni. Gyakran előfordul.melyeknek a hálózati struktúrában elfoglalt magas pozícióját is köszönheti . Ezáltal a mi értékünk is . 61. Ilyen esetben például. annak érdekében. Ezt leginkább különféle személyiségfejlesztő szakkönyvek olvasásával. hogy az ilyen személy kevés jártassággal rendelkezik az internethasználat gyors terjedésén alapuló módszerek alkalmazásában.hu) kifejtett. hogy saját maguk is szívesen elsajátítanák ezt az eredményes megoldásunkat. aki otthon van az internetes stratégiák megalkotásában és csoportjának tagjai kollektív tudásbázisát és értékes ismerősi kapcsolatrendszerét is képes a mi embereinknek is a rendelkezésére bocsájtani. video anyagok megnézésével. youtube. hogy képesek legyünk magunkhoz vonzani a velünk azonos értékeket magukénak valló és hozzánk hasonló gondolkodási szokásokkal rendelkező személyeket. hogyan válthatjuk ki.megnövekszik. ha az újonnan belépő munkatársainkat a szponzorvonalunkban meg tudjuk ismertetni egy olyan személlyel.hu .automatikusan . és azok minimális gyakorlati értéket képviselnek. amelyre leginkább szüksége lenne egy mostanában elinduló hálózatépítőnek. hogy ő "magával visz bennünket". off-line előadásain való részvétellel érhetjük el. Nyugodtan el lehet ma már felejteni a korábban megtanult jelöltkutató -"üldöző" praktikákat Az érdeklődőink tehát bennünket az eddigi "munkásságunk" eredményeként már így is "szakértőnek" tekintenek.a feltételek már évek óta nem igazán nevezhetők kedvezőknek. és így mi is részesülhetünk az ő népszerűségéből.

hogy az MLM szakmában .az internet hatására . önmagunk felépíttetésén alapuló módszernek az alkalmazásában élen járnak. Szerencsésnek nevezheti magát az a személy. nyilvánvaló. forrásból származó objektív vélemények alapján döntheti el a rólad információt szerző érdeklődő. profi MLM-ezők. melyek felgyorsítják azt a folyamatot. A WEB 2-es eszközök széles tárháza ma már remek feltételeket kínál mindehhez. ennek a ." (Victor HUGO) 62.az online közösségekben toborzott "rajongóiddal"! Ebben az esetben külső – semleges .manipulációmentesen .tévhitnek a feltárása ékes példát szolgáltat arra.3.Íme: ÉPÍTTESD FEL MAGAD . annak nem."szponzor felépítő" .a közelmúltban gyökeres változások indultak be.. hogy érdemes-e felvennie veled a kapcsolatot. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. amely hazánkban is tovább erősíti ennek a tisztességes foglakozásnak az általános elismertségét és széleskörű elfogadtatását. Nos. akinek a szponzori vonalában már vannak ilyenek. az online közösségekben otthonosan mozgó és az ott alkalmazható eszközök használatában jártas. "Egy megszálló hadseregnek ellenállhatnak. Tehát.hu .. de ha egy elgondolásnak eljött az ideje. hogy a rajongóink segítségével megvalósított.

sejtve azt. akik őket azokkal folyamatosan ellátják. Mi is egy jól bevált módszert adunk át a hozzánk csatlakozó munkatársainknak. akik az adott MLM vállalat termékeit rendszeresen fogyasztják. amelyekkel az reménybeli ügyfelek figyelemfelkeltését és vásárlásra ösztönzését. hogy milyen sokféle célra felhasználhatók a termékeink.17. mint 70 %-ában a táplálékkiegészítők forgalmazásáról van szó. akik már egy bizonyos MLM tapasztalattal rendelkeznek. MLM Tévhit: Az MLM olyan. de megvannak már azok a személyek is. Ez természetesen leginkább a különféle táplálékkiegészítők fogyasztása esetén igaz. Természetesen van az MLM-ben is „Know-How” átadásra lehetőség.és üzleti bemutatónkra. akik a fenti hasonlatot használják a meggyőzésre szánt érveik alátámasztására.hu . pár hét alatt megvalósítható feladat. hogy ez egyáltalán nem egy gyorsan. és emellett könnyűnek sem nevezhető… Igaz. mint a McDonalds’ franchise. Ebbe a kategóriába tartoznak mindazok a módszerek. hogy aki a fenti állítást terjeszti. alapvető tévedésben van! Miben is rejlik az egyik alapvető különbség a McDonalds’ típusú valódi franchise és egy MLM vállalkozás között? Például abban. sz. Mindazok. illetve toborzását végzik a hálózatépítő termékforgalmazók. hogy a fenti hasonlattal esetleg valami talán még sincsen rendjén – előszeretettel használják. a mini-franchise. Ezzel szemben az MLM vállalkozását beindító hálózatépítő kénytelen a saját vevőkörét megteremteni. Ott mi majd részletesen elmagyarázzuk nekik. jól tudják. azzal a különbséggel. elmondható. egyszerűen félretájékoztatják az érdeklődőiket mindazok az MLM-ezők. már az étterme megnyitásának az első napjától kezdve egy bizonyos vásárlói körre is szert tesz – méghozzá automatikusan . Nos. hogy itt a termékek nem a hamburger meg a sült krumpli. hanem az esetek több. hogy amíg a McDonalds’ étterem üzemeltetési franchise jogot több. mint egymillió dollárért megvásárló tulajdonos. mint egy franchise vállalkozás Nem kevesen vannak azok az MLM-ezők.” Többen . A hagyományos MLM módszereket alkalmazók esetében ez a „kelléktár” többnyire csak az új munkatárs következő feladatok elvégzésére buzdításában nyilvánul meg: • Csak meg kell tanulnod eredményesen meghívni az embereket a termék. „Ez az MLM vállalkozás is olyan. Tehát. mikro-franchise és ehhez hasonló szóösszetételeket. Letépő cédulákat is ragaszthatsz majd villanyoszlopokra. akik a munkatársak toborzásánál szívesen használják a következő hasonlatot. • • • 63. amit egy gyorséttermi franchise jog megvásárlásakor elkérnek. csak a belépési költség nálunk a töredéke annak. Különféle újsághirdetéseket kell majd feladnod. hogy vannak már olyan egyének. Szórólapokat is érdemes osztogatnod. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.

ahol a szponzorvonalától szinte semmi érdemleges segítségre nem számíthat. most már mi is tudni fogjuk. hogy a környezetünkben valaki a gyorséttermi franchise példával igyekszik érvelni az MLM vállalkozása életképessége mellet. meghallva a korábban említett franchise hasonlatot. mosolyogva faképnél hagyják a jövedelemszerző lehetőségét rendkívül lelkesen bemutatni igyekvő hálózatépítő munkatársat. A jövőben. hogy az MLM szakma műhelytitkaiból összeállított gyűjteményedet tovább gyarapíthasd. hogy ennek az újabb tévhitnek az eloszlatásával sikerült hozzájárulnom ahhoz.Azonban. Általában éppen ez a terület az. amikor a komoly vállalkozói tapasztalattal rendelkező érdeklődők. ebből a módszer-gyűjteményből sajnálatos módon éppen a legfontosabb tényező hiányzik. Az ő hiányukban az adott vállalkozás nyereséges működtetési feltételeinek biztosítása meglehetősen nehéz feladatnak bizonyul. Egy kezdő MLM-ező munkatársnak a stabil vásárlókört. Ezért aztán nem véletlen az olyan eset. hogy az illető ismeretei egy MLM vállalkozás sikeres működtetésére vonatkozóan. ami nem más. 64. mint a vállalkozás beindítását követően magától megjelenő rendszeres vásárlóközönség. ha bárhol is azt halljuk majd. hogy mit is jelent egy vásárlói kör kialakítása. még meglehetősen hiányosak… Remélem. gyakorlatilag a nulláról kiindulva kell fokozatosan kiépítenie.hu . Hiszen ők nagyon is tisztában vannak annak nehézségével. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK.

hogy a honlapunkra rátalálást követően egy meghatározott stratégia alapján végigvezesse a látogatónkat addig a pontig. amelyekből bárki kiválaszthatja az egyéni adottságainak legjobban megfelelőket. hogy miként tudjuk annak a látogatottságát növelni. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. amelyek alkalmazásának profi szinten való elsajátítása nélkülözhetetlen egy MLM vállalkozás eredményes működtetéséhez. hogy egy közismert. Egy honlap elkészítése ma már egyre könnyebb. hogy az internet alapú MLM-ezéshez elegendő egy honlap és egy hozzá kapcsolt WEB-áruház… Egy óriási tévedés eloszlatására nyílik most lehetőségem ezzel kapcsolatban. hogy vásároljon a termékeinkből. Az Online MLM-nek – más szakmákhoz hasonlóan – megvannak a saját eszközei. a szövegszerkesztéshez hasonló honlapszerkesztő sablon.de koránt sem elegendő az online vállalkozásunk sikeres működtetéséhez. MLM Tévhit: Ha van egy honlapod. amit a hortobágyi Nemzeti Park egyik nádasának kellős közepén állíttatnánk fel. amikor az illető önszántából kezdeményezi velünk a kapcsolatfelvételt. programok megjelenésének . Egy ilyen rendszernek az a hivatása. Hiába várnánk azt. . Mára már megteremtődtek ugyanis a feltételei annak. Meg kell ugyanis tanulni azt. sz. Az MLM-ben egy új korszak kezdetének lehetünk jelenleg a szemtanúi. hogyan tudná előnyösen használni ezt az új kommunikációs lehetőséget a hálózata felépítésének megkönnyítés érdekében. Sajnálatos módon az MLM-ezők népes táborának tagjai többsége mindebből csak azt a felületes következtetést vonta le magának. Csupán egy „értékesítő reklám szöveget tartalmazó” honlappal rendelkezés egyenértékű azzal. 65.18. és annak jól kell illeszkednie az értékesítési / munkatárstoborzó rendszerünkbe. hogy a plakátunkon feltüntetett telefonszámunkon bárki is érdeklődne nálunk azzal céllal. Hasonlóan a TV csatornák nézettségi mutatók területén vívott versengéséhez. ami többnyire valamelyik ingyenes internetes telefonszolgáltatást igénybe véve szokott megvalósulni. Ekkor kerülhet sor a „személyes” beszélgetésre. Erre számtalan módszer létezik. Innentől kezdve a további kapcsolatépítés már a hagyományos MLM-ben megszokott módon történhet. akkor özönleni fognak hozzád a vásárlók Az internet egyre népszerűbbé válásának köszönhetően az MLM-ezők újítások iránt fogékony csoportja már évekkel ezelőtt megtalálta a módját annak. módszerei és stratégiái. Ezt az óriásplakátunkat évente mindössze 2 alkalommal a nádas felett elrepülő vándormadaraknak volna lehetősége megpillantani. mindenki által elismert és megbecsült szakma igazi fejődésnek indulhasson. egy-egy MLM vállalat termékforgalmazói körében is a jövőben kiélezett küzdelemre számíthatunk a reménybeli vásárlóik honlap látogatottsági mutatóinak növelése területén. Érdemes tisztában lenni egy ügyfél/munkatárs toborzó honlap megalkotásának fő alapelveivel.hála az ügyfélbarát.hu . ha bérelnénk az MLM vállalatunk termékei reklámozása céljára egy óriásplakátot.

aki egy honlap elkészítésétől illetve elkészíttetésétől azt reméli. és vásárlásukat követően a termékforgalmazó részére a megérdemelt jutalék számfejthető legyen. 66.pdf Elmondhatjuk tehát.hu/mlmtitkok-bonuszok/tavvezerelt-ertekesites. hiszen így beazonosíthatóvá válik a vásárlási tippet adó személye. ami lehetővé teszi. majd pedig fogadhassák a futár által leszállított termékeket. hogy a honlapunknak köszönhetően valóban növekedés következzen be a termékeink értékesítésében.Érdemes megemlítenünk a honlapokba beépített WEB-áruházakat is. Az alábbi ábrán jól látható ez a folyamat. hogy egyre több MLM vállalat megteremti azt a számítógépes hátteret a termékforgalmazói számára. Ehhez persze előzőleg meg kell kapniuk a termékforgalmazók egyikének a speciális kódszámát. hogy „beléphessenek” az adott WEB áruházba. szellemi folyamatával (a marketinggel) foglalkozzon. amely lehetővé teszi. hogy az MLM termékforgalmazó az értékesítésnek kizárólag a legértékesebb. hogy a megrendelők tömegesen fognak majd nála jelentkezni. hogy azok adott vásárlói közvetlenül az MLM cég megrendelő felületén adják le a megrendelésüket és fizessék be a vételárat. Szerintem a jövőben arra lehet számítani. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. mivel az összes többi tennivalót az MLM vállalat alkalmazottai elvégzik helyette: http://karriertipp. Számos egyéb MLM műhelytitok megismerésére és alkalmazására van még szükség ahhoz.hu . illetve a munkatársaink toborzásában. hogy nagy tévedésben van az az MLM-ező.

Miben nyilvánul meg egy jó szponzor szerepe? Ő az. méghozzá igencsak költségkímélő módon. amelyekkel sikerrel végezhetjük ezt a tevékenységet. az előnyben van másokkal szemben. Mivel a munkavégzéshez használt eszközök folyamatosan változnak. aki eredménnyel akarja művelni. Ez a megállapítás 15 – 18 évvel ezelőtt még esetleg igaznak is bizonyult. 67. hogy nem mindenki alkalmas MLM-ezőnek! Tudom. hogy az MLM egy új szakma! Megvannak a saját eszközei és munkamódszerei. erre a kijelentésre most sokan felkapják a fejüket. érdemes minél előbb rájönni arra. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Szerencséseknek mondhatják magukat azok.hu .” (Big Al Schreiter) és nekilátni a tanulásnak! Mint minden szakmában itt is érvényes az. Kimagasló minőségű szolgáltatás nyújtásához pedig. hogy akinek érzéke van ehhez a tevékenységhez. és egy tévhitre igyekszem felhívni a figyelmüket. és „örökre” biztosíthatod így a helyed a magas jövedelemmel rendelkezők csoportjában az adott cégnél.jelentős jövedelemre lehet szert tenni Ma már egyre többen kezdenek rájönni arra. aki: • • Segít rátalálni azokra az adottságainkra. Kimagasló anyagi elismerésre csak kimagasló minőségű szolgáltatás nyújtása esetén tarthatunk igényt. kiváló szakmai képességekkel kell rendelkezni. célszerű aktívan részt vennünk iparágunk fejlesztésében. amelyeket – megfelelő szakképzést követően remekül tudnak majd kamatoztatni ebben az iparágban. de őket most ki kell ábrándítanom. hiszen a hagyományos módszerekkel dolgozó MLM guruk előadásain éppen azt hallották. amelyekre alapozva megnövelhetjük az esélyeinket ennek a szakmának az eredményes művelésére. hogy „Ingyen sajt csak az egérfogóban van.19. sz. ezért segítségükkel újabbnál újabb módszerek fejleszthetők ki a vásárlói szokásaikat szintén változtató vásárlók megnyerésére. hogy „Ezt mindenki meg tudja csinálni!” Sajnálom. Ma már azonban egyáltalán nem ez a helyzet. Bátran ki kell jelenteni. Ők minden bizonnyal megtapasztalhatják majd a korlátlan jövedelemszerzés élményét! A szakmai ismeretek elsajátításában szinte megfizethetetlen segítséget kaphatunk egy tapasztalt és bizonyítottan eredményesen tevékenykedő szponzortól. amelyeket meg kell tanulnia annak. MLM Tévhit: Az MLM-ben szakképzettség nélkül is – folyamatosan . Megkönnyíti számunkra azoknak az eszközöknek és módszereknek a kiválasztását. Szóval. akinek sikerül beazonosítaniuk néhány erősségüket. Neki köszönhetően jelentős mértékben lehetőségünk lesz a betanulási időnk lerövidítésére. hogy elegendő csak az elsők között beregisztrálni egy nálunk újonnan induló MLM vállalathoz. Többen azt a véleményüket hangoztatják. Ehhez pedig folyamatosan bővíteni kell a szakmai ismereteinket és kreativitásunkat is latba vetve.

ismerősök és munkatársak) kihasználására buzdítják őket. érdemes már előre alaposan tájékozódniuk az online MLM módszerek hatékony elsajátításának lehetőségeiről. részrehajlástól mentes osztályzattal fognak bennünket minősíteni… Miért van itt szükség alapos szakmai ismeretek elsajátítására? Azért. mint ők. vagy . amelyek kifejezetten ellenzik a termékforgalmazóik internetes marketing próbálkozásait. ha képes vagy gyorsabban tanulni. Az MLM online változata eredményes műveléséhez az MLM Vállalatok képtelenek gyakorlati segítséget nyújtani a termékforgalmazóik számára. Egyrészt ehhez nem rendelkeznek kellő számú szakemberrel. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Mindezt – egyebek mellett . Az ügyfeleink és munkatársaink azonban.szerencsésebb esetben – a szponzorvonaluk tagjainak segítségével kell tudni megoldaniuk. minden bizonnyal objektív. a marketing hátterében álló mélyebb pszichológiai alapelvek ismeretére és az ügyfélszerző online módszerekben való alkalmazására. Csak így lesz lehetőségünk a reménybeli vásárlóink ellenállásának leküzdésére és a valódi igényeinek és szükségleteiknek a megismerésére és kielégítésére. hogy ma még vannak olyan MLM vállalatok. másrészt plusz költségeket jelentene számukra egy ilyen speciális szakirányú képzés felvállalása.annak is köszönhetik. Fejlődésre ösztönző – optimista. és változatlanul a közvetlen személyes kapcsolataik (rokonok. ahonnan könnyen és gyorsan beszerezhetjük magunknak a munkavégzéshez szükséges eszközöket és tréninganyagokat. Nem véletlen. Ezért az újonnan belépni szándékozó hálózatépítőknek a leendő szponzoruknál. Közismert tény az. hogy az online MLM-ezők élen járnak a folyamatosan megjelenő legújabb internetes eszközök mielőbbi gyakorlati alkalmazásában." (Arie De Geus) 68. Ezért aztán ezt a feladatot az MLM-ezőknek saját maguknak. egymást segítő . amely alapján az elsajátítandó ismeretek lépésről lépésre haladva megtanulhatók. Megállapíthatjuk. • Tehát nyilvánvaló.hu . hogy az eredmények elérése érdekében célszerű komoly szakmai oktatásban részesülnünk! Van egy sajátossága ennek a szakképzési módszernek: Bizonyítványosztás NINCS! Legalább is annak hivatalos formája nem létezik. hiszen azok eredményességét szinte azonnal érzékelik a vállalkozásuk nyereségességének alakulásában. tanulni vágyó.• • Személyreszabott tanulási útmutatót készít számunkra. hogy a Magyar Marketing Szakértők népszerűségi listáján jelenleg már a legelőkelőbb helyeket foglalják el.partneri környezetet (mesterelme csoportot) biztosít számunkra az ismeretek minél gyorsabb elsajátításához. hogy ismerik és sikerrel alkalmazzák is az alábbi bölcsességet: "Az egyetlen fenntartható előny versenytársaiddal szemben az. Segítséget képes nyújtani a megfelelő és megbízható források megtalálásához. mert a reménybeli vásárlóinknak az általunk megkedvelt termékeket csupán „ajánlani” ma már NEM elég! Napjainkban az eredményes ÉRTÉKESÍTÉSHEZ szükség van.

Ty TRIBBLE-nek. hogy ajánlhasd a barátaidnak! Van valami észrevételed az olvasottakkal kapcsolatban? Szívesen megismernénk azokat! Kattints IDE és a megnyíló űrlapon elküldheted az észrevételeidet számomra.hu 69. melyek energiaforrásként szolgáltak számomra az újabb meglátásaim és „felfedezéseim” közzétételéhez.hu . Ennyi az egész. amelyekből a tanulságokat leszűrve még eredményesebb lehetek a jövőben. "A hálózatépítés azért működik. Richard BROOK-nak.hu http://MLMsikerTITKOK. Ugyancsak köszönetet mondok a kritikusaimnak és bírálóimnak is. mert ez egy emberi kapcsolatokon alapuló vállalkozás. John DiLEMME-nek. Hamarosan egy újabb könyv kiadását tervezem. Amikor velem valami jó történik. melyek nagyban segítségemre voltak a fenti gondolatok megfogalmazásában. forradalmian új meglátásaikért. mivel felhívták figyelmemet néhány dologra. Ez a lényege a dolognak. Ez alkalommal szeretnék köszönetet mondani mindazon személyeknek." Hasznát tudtad venni ennek a tanulmánynak? Kattints IDE. egyszerűen elmondom neki. Perry MARSHALL-nak. Kim KLAVER-nek. Todd FALCONE-nek a hírleveleikben és e-bookjaikban közzétett. melyben az Online MLM-ezők számára kívánok néhány nélkülözhetetlen alapelvet könnyen megérthető formában közzétenni. akik vették a fáradságot és megírták nekem az elismerő és bátorító véleményüket. Kajárikné Kovács Katalin és Kajárik Béla 06-1-230-59-25 karriertipp@chello. akkor én ösztönösen megosztom azt másokkal.KÖSZÖNET Végtelen hálával tartozom az MLM és Online Marketing szakma alábbi jeles képviselőinek: Ann SIEG-nek. oldal / 69 http://MLMsikerTITKOK. Ezzel segíteni tudsz a tanulmányom későbbi kiadásának gazdagításában.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful