You are on page 1of 6

#5 Hit Mi az?

Hogyan ismerhetjk meg Istent? Ugyangy, ahogy akrki mst. Ahhoz, hogy valakit megismerhessnk, hrom dolog szksges. Elszr beszljnk vele. Msodszor, hallgassuk meg. s harmadszor, menjnk klnbz helyekre s csinljunk dolgokat egytt. Ez a kommunikci receptje. De honnan tudom, hogy Isten ott van?

Sok olyan dologbl hasznot hzunk, amit nem is ltunk. Mikor ltta utoljra az elektromossgot? A szelet sem ltjuk. Azt a titokzatos dolgot sem ltjuk, amit gy hvnak, hogy "let". De mindezek eredmnyt mr ltjuk.

Attl fggetlenl, hogy nem ltjuk Istent, s nem halljuk a hangjt az emberi szervezetnkkel, lthatjuk az erejnek a munkjt; s kihasznlva az ltala adott kommunikcis utakat, megismerhetjk t. Az megismersvel tudunk megtanulni bzni Benne.

1. Mennyire fontos, hogy megtapasztaljuk a hitet? Zsidk 11:6; Zsidk 10:38

2. Mit lehet flrerteni a hittel kapcsolatban? Lukcs 17:5, 6

Megjegyzs: A hitet nem mennyisgben mrjk. A kis hit is, ha valdi, megteszi a lehetetlent.

3. Mi a valdi hit? Mt 15:21-28

Megjegyzs: Ennek a pogny asszonynak nagy hite volt, de Jzus ltszlag figyelmen kvl hagyta, elutastotta, s mg meg is srtette t. Ennek ellenre az asszony mg mindig Bzott benne. A hit legjobb defincija a BIZALOM. Egymson alapszanak!

Volt egy ktltncos, aki tment a Niagara vzess felett. Miutn elbvlte a tmeget a merszsgvel, megkrdezte: "Hnyan hiszik el, hogy t tudok menni a szakadkon jra, de ezttal egy talicskt tolva magam eltt, amiben egy ember l?" A tmeg tapsolt. Biztosak voltak benne, hogy meg tudja csinlni. De ezutn azt mondta: "Ki vllalkozik t, hogy beleljn a talicskba?" Hatalmas csend tmadt. A kznsg emlkeztetve lett a hit s a bizalom kztti alapvet klnbsgre. Egy dolog hinni azt, hogy a talicska biztonsgosan tjut a szakadkon. Egy teljesen ms dolog az leted kockra tenni. Ez az a hit, ami igazn valdi!

4. Hogyan tanulhatunk meg bzni valakiben? 2 Timteus 1:12

5.Hogyan ismerhetjk meg Istent?

a. Meghallgatjuk Rma 10:17; Jnos 20:31

b. Beszlnk Hozz Filippi 4:6; Lukcs 11:9-13

c. Dolgozunk Vele Mt 11:29

6. A hit olyan dolog, amin dolgozhatunk, vagy kifejleszthetnk? Romans 12:3; Hebrews 12:2

Megjegyzs: A hit egy ajndk Istentl. Egyre szintbb vlik, ha idt tltnk

Jzussal.

7. Hogy segt Isten, hogy biztosak legynk az akaratban? zsais 30:21

Megjegyzs: Isten meggrte, hogy vezet az akarata szerint.

Hrom t van arra, hogy Isten kifejezze az akaratt szmunkra.

A. Az Igjn keresztl Zsoltrok 119:105; Jzsu 1:8

Megjegyzs: Az Ige egy megbzhat forrs arra, hogy megtalljuk Isten akaratt brmilyen tmval kapcsolatban. Sok blcsessget kaphatunk a pnzgyekkel, gyermeknevelssel vagy brmilyen erklcsi krdssel kapcsolatban. Ha vezetsre van szksge egy problmval kapcsolatban, mindig a Biblihoz forduljon elszr vezetsrt.

B. A gondvisels, vagy a krlmnyek ltal Pldabeszdek 3:5, 6; Zsoltrok 37:23

Megjegyzs: Isten sokszor hoz esemnyeket az letnkbe, hogy megmutassa az akaratt szmunkra. Ha imdkozunk egy dnts miatt, mint egy munkahely vagy lakhely, akkor nyitott vagy csukott ajtkat kell keresnnk.

C. Kzvetlen zenet a szvnek Apcsel 8:26-40

Megjegyzs: Nha a Szentllek sugallni fogja a szvnek az akaratt. Sokszor segt, ha Istenhez bizonyos dolgok miatt imdkozunk, amik nem tisztk szmunkra. Pldul, imdkozhat gy, hogy ha ez s ez a Te akaratod, akkor tovbbra is hass rm ersen ezzel kapcsolatban, de ha ez nem a Te akaratod, akkor krlek vedd el tlem ezt az

tletet.

Egy plda erre, volt valaki, aki egy felajnlott lls miatt imdkozott. Azrt imdkoztak, hogy ha ez Isten akarata szerint van, akkor a lelkesedsk ne sznjn meg, hanem ersdjn. s ha ez nem Isten akarata, akkor vegye el ezt az tletet.

Amint kimondtk ezt az imt, a frfi nem emlkezett a cg nevre sem. Rgtn tudtk, hogy ez nem Isten akarata. Hat hnappal ksbb a cg csdbe ment!! Isten tudja, a vget a kezdetektl fogva! Ha az akaratt kvetjk, bke lehet az letnkben.

8. Kell hit ahhoz, hogy Isten munklkodhasson az letnkben? Mt 9:22, 28, 29

Megjegyzs: A hit az eszkz, amin keresztl a Szentllek kzvetti Isten erejt az letnkbe. Hit nlkl lehetetlen Isten szmra, hogy rszestsen a megbocstsban s tformlsban. "Ne vrj addig, amg rezni fogod, hogy meggygyultl, hanem mondd: "Hiszem, hogy gy van, nem azrt, mert rzem, hanem mert Isten meggrte."" Jzushoz vezet t, 51. o. 5-4

9. Mit tehetnk, ha nincs hitnk, ami ahhoz szksges, hogy Isten az letnkben dolgozhasson? Mrk 9:20-27

Megjegyzs: Csak krnnk kell Istent, hogy adjon annyi hitet, amire szksgnk van, hiszen a hit egyes egyedl Istentl jn. Soha nem lesznk olyan helyzetbenn, ahol Isten ne tudna gondoskodni rlunk. "Uram, n hiszek, segtsd meg az n hitetlensgemet." hsgesen segt neknk brmikor, amikor szksgnk van R.

sszegzs: A lelki gretek (mint a megbocsts, a Szentllek, stb) mindig elrhetek. De az ideiglenes gretek, mint pldul maga az let, alkalmanknt

vannak adva, s vissza vannak tartva idnknt, ahogy Isten jnak ltja.

A hit akkor is bzik Istenben, amokor a dolgok nem gy jnnek ssze, ahogy akarnnk. Knny Istenben bzni, amikor minden knnyedn megy. A hit igazi prbja akkor jn, amikor az imink megvlaszolatlannak tnnek.

Az igazsg az, hogy nem dolgozhatunk meg sem az igazsgossgrt, sem a hitrt. Mindkett ajndk. Mind kett Jzus megismersnek eredmnye. s Jzus megismerse annak az eredmnye, ha idt tltnk imval, s a vele val kommunikcival. Ha Hozz megynk, biztostja neknk az igazi hitet, amire szksgnk van. MEGOLDKULCS AZ 5. LECKHEZ

K. 1- Nagyon fontos vagy ltfontossg

K. 2- Nem az szmt, hogy mennyi, hanem hogy valdi-e

K. 3- Bizalom

K. 4 - gy, hogy megismerjk

K. 5 - a- olvassuk az gjt b- imdkozunk Hozz c- egyttmkdnk a Szentllekkel

K. 6 - Nem

K 7- Meggri, hogy vezet minket

K. 8 - Igen

K. 9 - Csak krnnk kell Istent rte