You are on page 1of 3

far e bn nj biznes t suksekshm? --Zgjidh biznesin e duhur. --Krijo strategjin korrekte.

--Projekto dhe zhvillo infrastrukturn korrekte --Prdor burimet korrekte Llojet e strategjive --Strategjit konkurruese --Strategjit konkuruese me baz tregun --Identifikimi i alternativave strategjike --Metodat alternative pr zhvillimin e strategjis --Strategjit q duhet shmangur Objektivat e organizats

Cilat jan gabimet e planifikimit strategjik Gabimi i parashikimit Gabimi i shkputjes Gabimi i formalizimit Gabimi I parashkimitPlanifikuesit strategjik presupozonin q bota t mos ndryshonte gjat periudhs s prpilimit t planit. Gabimi I shkputjes -Planifikuesit ishin persona q hartonin planet. T tjer i zbatonin ato. Gabimi I formalizimit -Nj strategji mund t jet e paramenduar.

Planifikimi strategjik sht procesi me ann e t cilit antart e nj organizate parashikojn t ardhmen dhe hartojn procedurat dhe operacionet e nevojshme pr arritjen e qllimeve t tyre. Ndrsa planifikimi strategjik prfshin formulimin dhe vlersimin e alternativave strategjike, zgjedhjen e strategjis dhe hartimin e planeve t detajuara pr vnien n jet t strategjis, manaxhimi strategjik dhe kontrollin e strategjis.

Manaxhimi strategjik kryen kto detyra t rndsishme: 1. Formulon misionin e firms, q prfshin qllimin, filozofin dhe synimet e firms. 2. Zhvillon profilin e kompanis I cili pasqyron dhe mundsit e brendshme t saj. 3. Vlerson mjedisin e jashtm t kompanis 4. Analizon opsionet e kompanis nprmjet prputhjes s burimet t jashtm. 5. Prcakton opsionet me t pranueshme, duke vlersuar do opsion nn dritn e misionit t kompanis. 6. Seleksionon objektivat afatgjat dhe strategjit e mdha pr arritjen e opsioneve m t mira. 7. Zhvillon objektivat vjetore dhe strategjit e mdha pr arritjen e opsioneve t mira. 8. V n zbatim strategjit e zgjedhura. 9. Vlerson rezulltatet e arritura n

procesin e manaxhimit strategjik, te cilat shrbejn si t dhna pr marrjen e vendimeve pr nj periudh tjetr t ardhshme. Procesi I Planifimit Organizicional Nj sistem planifikimi strategjik (SPS) sht nj mnyr e strukturuar e formulimit, zbatimit dhe kontrollit t strategjive t firms. SPS jan forma formale pr t kryer planifikimin strategjik.