Schitarea. Reguli schitare, statutul unei schite, starea elementelor unei schite. Sfaturi.

L1.1.1 Schitarea Prin schitare se intelege actul de creatie a unui profil 2D care cuprinde elemente geometrice precum: linie, arc, cerc, elipsa etc. si constituie baza unui model 3D. In SolidWorks schitarea este intuitiva si se realizeaza din mouse. Puteti crea o schita pe oricare din planele implicite Front Plane (din fata), Top Plane (de sus) si Right Plane (din dreapta) sau pe un plan creat de dvs., functie de cum dorim sa fie orientata piesa in vederea izometrica.

L1.1.2 Reguli care dirijeaza schitele Exista cateva reguli generale care dirijeaza o schita: - schita NU trebuie sa contina un contur intersectabil cu el insusi (cazul a); - schita trebuie sa fie inchisa adica colturile sa nu se intretaie (cazul b); - schita pentru Base Feature NU poate contine contururi separate (cazul c). Pentru Extrude Featuresaltul decat Base Feature, contururile separate sunt permise.

Primul Feature creat intr-un part este numit Base Feature si constituie baza pe care creati alteFeature. Base Feature poate fi: extrusion, revolve, sweep, loft, thickening pentru o surface, sau sheet metal flange.

Ulterior. Chiar in aceasta stare schita poate fi folosita pentru generarea modelului. la orice tentativa de a parasi schitarea cu OK.Under Defined Schita are elemente nedefinite dimensional sau geometric. Statutul schitei este afisat în bara de stare din partea de jos a ferestrei SolidWorks. geometria ei si dimensiunile care o definesc.Statutul unei schite In orice moment. Sketch. System Options. Statutul unei schite depinde de relatiile geometrice. putem reveni. . Schita (sau doar elementele ale ei) nedefinita este albastra. Complet definita . mergeti in Tools. Singura optiune aici este iesirea din schita fara salvare sau definirea ei completa. SolidWorks va afisa mesajul de avertizare: "This operation requires a fully defined sketch". Geometria complet definita este neagra. Nedefinita . Options. Pentru a forta utilizarea in procesul de modelare doar a schitelor cu statutul Fully Defined. schitele pot fi in una din cele 5 stari definitorii descrise mai jos. si bifati Use fully defined sketches. dupa obtinerea informatiilor complete in procesul de design. edita schita si definiri complet. In acest fel.Fully Defined Toate liniile si curbele din schita preum si pozitiile lor sunt guvernate de dimensiuni si/sau relatii geometrice.

. O sugestie buna este sa folositi SketchXpert pentru rezolvarea schitei. schita devenind galbena . Dimensiunile si relatiile geometrice care aduc schita in aceasta stare trebuie sterse! Invalida . In acest mod putem accepta una din sugestiile programului pentru rezolvarea schitei.Over Defined Schita are dimensiuni duplicate si/sau relatii conflictuale. Trebuiesc sterse din relatiile geometrice si/sau dimensiunile care au dus schita in aceasta stare. arc cu raza zero.Supracotata .No Solution Found Schita nu este rezolvata. curba spline ce se autointersecteaza). Nerezolvata . Geometria. Pentru lansarea SketchXpert se face dublu click peOver Defined in bara de stare din partea de jos a ferestrei SolidWorks. devenind galbena. relatiile si/sau dimensiunile care impiedica rezolvarea schitei sunt afisate cu rosu (standard).Invalid Solution Found Schita este rezolvata insa rezulta o geometrie invalida (ex: linie de dimensiune zero. SolidWorks avertizeaza asupra invaliditatii schitei si restaureaza schita in forma anterioara.

cotarea schitei facandu-se in raport cu muchia acesteia). Acestea sunt: Dangling In cadrul unei schite. Click pe Sketch din tabul cu acelasi nume din CommandManager. . elemente geometrice sau dimensionale care nu pot fi rezolvate sunt Dangling(spre exemplu cota schitei din exemplul de mai jos a trecut in starea Dangling dupa stergerea operatiei Cut-Extrude si pierderea referintei. fiecare are libertatea de a alege calea care i se pare mai simpla.Starea elementelor unei schite Entitatile schitei (luate individual) au deasemenea mai multe stari pe care SolidWorks le afiseaza in culori diferite pentru o usoara identificare. Vizualizarea si/sau stergerea relatiilor Dangling presupune parcurgerea urmatorilor pasi: Editarea schitei Se poate face in mai multe moduri. voi incerca sa le prezint pe toate.

Cautarea schitei cu pricina in arborele modelului aparut in zona grafica (prin desfasurarea lui apasand pe + unde este cazul) si click pe ea. Acelasi meniu contextual apare si daca dati click dreapta mouse pe schita Dangling. suplimentar aparand si alte optiuni contextuale. Lamuriri suplimentare asupra a ce nu este in regula cu elementul selectat puteti vedea alegand What's wrong? . Click pe schita Dangling in FeatureManager design tree apoi click pe Edit Sketch din toolbar-ul contextual aparut.

Sketch apoi cautati si selectati schitei ca in a.1).Dublu click pe schita Dangling in FeatureManager design tree.1. Display/Delete . Stergerea elementelor geometrice sau dimensiunilor Dangling Se poate face selectand in zona grafica aceste entitiati (daca sunt mai multe. Mergeti in Menu Bar. Dublu click pe schita in zona grafica. Selectati Sketch din Sketch Toolbar apoi cautati si selectati schitei ca in a.1... . Pentru stergerea rapida a tuturor entitatilor Danglingrecomand utilizarea butonului Display/Delete Relations din toolbar Sketch sau in Menu Bar Tools. selectia se va face cu tasta Ctrl apasata) si se apasa tasta Delete.Relations.1). Insert.

poate usor duce la supracotare insa selectand Make this dimension driven si click OK in fereastra de atentionare vom transforma cota in dimensiune Driven. Daca sunt mai multe. . Driven In aria grafica apar cu gri si indica dimensiuni conduse care nu pot fi modificate. se face filtrarea Dangling in loc de All in this sketch si se apasa Delete All. Pot avea un rol pur informativ.1. vezi L1.Relatia Dangling este afisata pe fond galben si se sterge cu butonul Delete dupa ce am facut click pe ea.3.a) . Definirea completa a schitei .statutul Fully Defined.

c) si L1.4. Invalid . cu mentiunea ca in acest caz vorbim nu de dimensiuni Dangling ci de Overdefining/Not Solved in Display/Delete Relations. In exemplul nostru aceasta s-a intamplat daca am bifat Leave this dimension driving in fereastra de atentionare afisata de SolidWorks cand sesizeaza supracotare. Pentru rezolvare vezi L1. fara elemente redundante sau nenecesare care ar supradefini schita. Fully Defined Apar cu negru in aria grafica si indica faptul ca sunt prezente toate relatiile geometrice si/sau dimensionale.Over Defined Apar cu galben in aria grafica sau in Relations din Display/Delete Relation PropertyManager si indica o supracotare sau o relatie ce nu este necesara.1. Under Defined Apar cu albastru in aria grafica si indica entitati ale schitei care au nevoie de relatii geometrice sau dimensiuni in raport cu alte elemente pentru a fi complet definite.3.1.1.b).

Not Solved Apar cu rosu in aria grafica si indica relatiile geometrice care nu pot fi satisfacute din conditii geometrice. SolidWorks afiseaza mesajul: "This drag created invalid geometry. . Vezi L1. Impune revenirea entitatii la starea initiala.d).1.3. The pre-drag sketch state will be restored" si actioneaza in consecinta.Apar cu galben in aria grafica si indica prezenta entitatilor de schta invalide. Spre exemplu se obtine o schita invalida la schimbarea directiei tangentei unei entitati de tip Spline care duce la autointersectarea ei.

Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi din toolbar Sketch click peSketch.Initierea schitei Schitarea se face pe un plan (fie el un plan din cele predefinite sau creat de catre utilizator) sau pe o suprafata plana a unui model. Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi click (sau dublu click. initierea ei se face in mai multe moduri. . Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi click pe Sketch din tabul Sketchdin CommandManager. Sketch. Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi din Menu Bar Insert. Asa cum ati vazut la editarea schitelor. fiecare avand libertatea de a alege calea cea mai facila. caz in care apare si un meniu suplimentar contextual) pe Sketch din meniul contextual aparut.

Pentru parasirea schitei fara validare. Click pe iconul Exit Sketch din tabul Sketch din CommandManager. Insert. Exit Sketch. Sfaturi  Odata creata schita este indicat sa o aducem in starea Fully Defined prin adaugarea de relatii geometrice si/sau dimensionale.  Piesele simetrice este indicat sa le modelam avand ca plane de simetrie planele predefinite (Top. obtinerea desenului de executie cotat se obtine usor si fara a interveni prea mult asupra lui. Click pe iconul Exit Sketch din toolbar Sketch. Dublu Click in zona grafica libera. click pe X in coltul de confirmare. Front).  Este indicat sa legam schita de origine.  Schitarea sa se realizeze avand orientarea Normal To la planul de schitare. Click dreapta in zona grafica apoi click pe iconul Exit Sketch din meniul contextual aparut.  O schita foarte complexa (din care sa obtinem in mare modelul dorit) este greu de gestionat. Trebuie gasit deci un echilibru avand in vedere cele scrise la punctul anterior. Cotarea schitei este indicat sa se realizeze tehnologic. . Eventualale modificari sunt greu de realizat si implica foarte multa atentie. incepand constructia ei pornind din origine sau sa o legam ulterior de origine. Right.  Elementele de tip Sketch Chamfer (tesire) sau Sketch Fillet (raza) sunt regenerate mult mai rapid decat un feature de tip Chamfer sau Fillet.Parasirea editarii schitei Click pe iconul de iesire din coltul de confirmare. Click in Menu Bar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful