You are on page 1of 7

Afeciuni musculo-scheletice n agricultur

Introducere Cauze ale afeciunilor musculo-scheletice Persoane expuse riscului Prevenirea afeciunilor musculo-scheletice Informaii suplimentare

Introducere
Afeciunile musculo-scheletice (AMS) cuprind un domeniu larg de probleme de sntate. Principalele grupe sunt durerile i vtmrile spatelui i afeciuni ale membrelor superioare de origine profesional, cunoscute de obicei sub denumirea de solicitri prin expuneri repetate (SER). Pot fi afectate i membrele inferioare. AMS reprezint una dintre cele mai frecvente probleme de sntate legate de munc, ce afecteaz milioane de lucrtori europeni n toate sectoarele de activitate i cu costuri de miliarde de euro pentru angajatorii europeni , , , . Acest lucru nu este surprinztor deoarece:

45% dintre lucrtorii europeni lucreaz n poziii dureroase sau obositoare; 33% sunt solicitai la locul de munc s manevreze greuti mari

Dintre lucrtorii europeni care raporteaz AMS ca o problem de sntate datorat muncii:

30% se plng de dureri de spate; 17% se plng de dureri musculare n brae i picioare.

Cei 30% care se plng n fiecare an de dureri de spate se ridic la cifra de 44 de milioane de lucrtori europeni . Problemele de sntate variaz de la jen, dureri minore sau accentuate pn la stri medicale mai grave care necesit scoaterea din activitate, tratament medical i spitalizare. n cazurile cronice, tratamentul i recuperarea sunt adesea nesatisfctoare i pot avea ca rezultat incapacitate permanent, cu pierderea serviciului Totui, majoritatea problemelor pot fi prevenite sau reduse prin respectarea legislaiei existente privind sntatea i securitatea, precum i a urmtoarelor indicaii de bun practic.

AMS n agricultur
Afeciunile musculo-scheletice sunt o problem deosebit n agricultur, ceea ce se poate vedea din urmtoarele cifre:

Aproape 60% din lucrtorii n agricultur i pescuit sunt expui la poziii dureroase n munc, jumtate din timp sau mai mult, valoarea cea mai ridicat din toate sectoarele Aproape 50% din lucrtorii n agricultur i pescuit car greuti mari, jumtate din timp sau mai mult Peste 50% din lucrtorii n agricultur sunt expui la micri repetate ale minilor, jumtate din timp sau mai mult.

Lucrtorii din sectoarele agriculturii i de construcii sunt expui cel mai mult la riscul de afeciune ale coloanei lombare , iar cei din agricultur, silvicultur i pescuit se confrunt cu cel mai mare risc legat de afeciuni ale membrelor superioare .

Exemple de probleme din Statele membre


Ancheta din Marea Britanie privind bolile legate de munc, auto-raportate, din 2001/02 a artat c persoanele care au lucrat n agricultur n ultimii 8 ani aveau, cu o valoare de 38 la 1000, cea mai mare rat de inciden a afeciunilor musculo-scheletice (AMS) din toate industriile. n Olanda, agricultura are cea mai mare preponderen a rnirilor datorit eforturilor repetate , i n Frana, un studiu din 1994 a artat c lucrtorii din agricultur i pescuit sunt expui la cel mai mare risc de RER .

Cauze ale afeciunilor musculo-scheletice


Cauzele fizice ale AMS includ:

manipulare manual efortul fizic poziii defectuoase i micri incomode, micri repetitive, aplicarea forei, presiune mecanic direct asupra esuturilor corpului, vibraii, i medii de munc cu temperaturi sczute.

Cauze datorate organizrii muncii:

ritmul de munc, munc repetitiv, termene strnse, sisteme de plat, munc monoton, precum i factori de munc psiho-sociali.

Care sunt persoanele expuse riscului?


AMS se pot produce pe durata tuturor tipurilor de activiti i sectoare de activitate, dar:

Cel mai mult sunt expui la risc lucrtorii manuali, calificai i necalificai; Afeciunile membrelor superioare le afecteaz pe femei mai mult dect pe brbai, n mare parte datorit tipului de munc pe care o efectueaz; Lucrtorii n vrst din Europa raporteaz mai multe probleme AMS; Lucrtorii care au servicii precare, cum sunt cei cu durat determinat de munc sau angajai prin contracte cu agenii, sunt expui semnificativ mai mult la activiti repetate i la munc n poziii dureroase sau obositoare.

Prevenirea afeciunilor musculo-scheletice


Abordarea european a prevenirii afeciunilor musculo-scheletice este urmtoarea:

Se elimin riscul de AMS (de exemplu, prin automatizarea sau mecanizarea sarcinii). Se determin riscurile de AMS care nu pot fi eliminate. Se combat riscurile de AMS la surs. Se adapteaz munca la persoan, n special prin proiectarea locurilor de munc, alegerea echipamentelor de lucru i alegerea metodelor de lucru i de producie. Se adapteaz munc la progresul tehnic. Se nlocuiete riscul, prin nlocuirea sarcinilor cu risc ridicat cu unele cu risc mai mic sau fr risc. Se elaboreaz o politic de prevenire global, coerent, care s cuprind tehnologia, organizarea muncii, condiiile de munc, relaiile sociale i influena factorilor legai de mediul de munc. Se acord prioritate msurilor de protecie colectiv fa de msurile de protecie individual. Se dau lucrtorilor instruciuni adecvate.

Evaluarea riscurilor de afeciuni musculo-scheletice pentru lucrtori


Pentru prevenirea efectiv a afeciunilor musculo-scheletice, trebuie s fie identificai factorii de risc de la locul de munc, apoi trebuie luate msuri practice pentru prevenirea sau reducerea riscurilor. Aceasta se numete evaluarea riscurilor. ntrebrile la care trebuie s se rspund atunci cnd se analizeaz riscurile sunt:

Care sunt cauzele? Care sunt problemele? Ce trebuie fcut?

Pentru a gsi o soluie eficient a unei probleme musculo-scheletice este foarte important s se observe cu atenie situaia real de la locul de munc, deoarece muli factori variaz de la o activitate la alta i fiecare loc de munc este diferit. Trebuie acordat atenie tuturor factorilor de risc posibili, n special dac o combinaie de factori poate crea un risc. Trebuie s fie consultai lucrtorii. Cnd se analizeaz elementele care pot mri riscul de AMS, se ia n considerare:

ncrctura Locul de munc Lucrtorul Sarcina

ncrctura

ncrctura este grea? ncrctura este incomod de ridicat sau de mutat, limiteaz vederea sau este dificil de inut? Este o ncrctur vie (de exemplu, un animal sau un lichid care se mic ntr un container)?

Locul de munc

Locul de munc este dezordonat, cu lucruri peste care trebuie s treci? Exist spaiu suficient pentru a se efectua munca? Solul sau pardoseala prezint denivelri? Pardoseala este alunecoas sau cu suprafaa instabil? Condiiile de iluminat sunt slabe? Mediul de munc (de exemplu, temperatura, umiditatea, vntul) afecteaz munca)? Dac sarcina se efectueaz n poziie aezat, este aceast poziie potrivit?

Lucrtorul

Este capabil lucrtorul, din punct de vedere fizic s efectueze sarcina?

Lucrtoarea este nsrcinat sau lucrtorii au o problem de sntate deosebit care poate s i expun la risc? Lucrtorul tie ce trebuie s fac i cum s ,manipuleze sarcinile? Lucrtorul are echipament individual de protecie sau mbrcminte care poate sl stnjeneasc la efectuarea sarcinii? Lucrtorul este expus vibraiilor, presiunii sau stresului care pot mri riscul de apariie a bolii? Lucrtorul are timp suficient de recuperare ntre sarcini? Lucrtorul este obosit cnd efectueaz sarcina? Lucrtorul poate pstra ritmul de munc?

Sarcina

Sarcina necesit micri repetitive? Sarcina necesit micri incomode, for, rsucire, inclusiv strngere, ciocnire sau zdrobire? Sarcina cere manevrarea ncrcturilor la distan de corp? Activitatea cere o poziie incomod cum ar fi aplecarea sau ntinderea n sus? Sarcina cere ca ncrcturile s fie ridicate sau crate la distane excesive?

Plngerile personalului sau numrul de zile de CM arat c exist o problem. Se analizeaz dac munca nu poate fi automatizat sau reorganizat pentru a evita necesitatea manipulrilor manuale. Pentru identificarea tuturor riscurilor, trebuie s fie analizate toate capacitile lucrtorilor i mediul de munc. Se includ, manipularea, cratul, mpingerea i tragerea ncrcturilor, precum i ridicarea acestora. Dac sarcina nu poate fi eliminat i este posibil s fie efectuat manual (de exemplu, cu riscuri reduse), o parte important a planului de prevenire o constituie instruirea i informarea.

Combaterea riscurilor de AMS


Dac evaluarea general efectuat identific riscuri datorit ncrcturilor manipulate manual, trebuie s:

eliminai activitatea dac este rezonabil s facei acest lucru; determinai operaiile care nu pot fi evitate; luai msuri pentru reducerea riscului de rnire.

Rezolvarea problemelor AMS va implica adesea o combinaie de aciuni, incluznd


Msuri fizice modificarea locului de munc sau a ncrcturii Schimbarea metodelor de munc Informarea i instruirea lucrtorului.

Adesea, costurile acestor soluii sunt mici i sunt ntotdeauna infime n comparaie cu costurile incapacitii i a rnilor dureroase. Reducerea riscurilor datorate manipulrii manuale va mbunti eficiena sarcinii, va reduce costurile i va mbunti motivarea personalului.

Soluii simple
Adesea, soluiile fizice pentru problemele manipulrii manuale cost puin i sunt uor de aplicat. Prghii Simpla utilizare a prghiilor poate fi o soluie foarte ieftin i eficient. Exemple de situaii n care putei utiliza prghii sunt:

efectuarea unor ajustri minore cnd se fixeaz maini montate cu legturi sau pori suspendate; naintarea puin cte puin pe orizontal a unui element greu, cum este un rezervor de ap; utilizarea unui stlp de rezerv sau a unei bare de fier cnd se ngrdesc stlpii scoi, firele ntinse etc.; unelte speciale pentru ridicarea capacelor de canal; chei cu mnere lungi sau mnere extensibile la unele unelte (avnd grij s nu se deterioreze sau s se stng prea tare bolurile, etc.).

Platforme Mese sau platforme, inclusiv unele temporare, v pot ajuta s v asigurai c lucrai la nlimea cea mai bun. Putei utiliza:

o banc rabatabil peste rama din fa a tractorului, pentru activitatea de ntreinere ntr un loc ndeprtat; un crucior sau un montaj rabatabil pe tractor care s susin o cutie de scule grea, la o nlime convenabil pentru a evita ridicarea acesteia; o banc nlocuitoare, de exemplu din baloturi de paie care s fac mai uoar sarcina de administrare a eptelului; stocarea greutilor tractorului la aceeai nlime ca i rama de montare, de exemplu pe palei (dac nu putei s le manevrai mecanic).

Contragreuti i energie stocat Utilizarea, ca ajutor, a unei contragreuti sau a energiei poteniale:

Analizai aplicarea unei contragreuti pentru a ajuta la ridicarea unor ncrcturi cum sunt capacele grele de canal. Avei grij s nu compromitei securitatea copiilor dac un capac este fixat numai prin greutate.

Potrivii i meninei dispozitivele de la uile din spate (contragreuti, arcuri, etc.) la transportoarele de animale.

Metode de mbuntire a sarcinii de legare a echipamentelor la tractoare:


Amplasai echipamentele cu precizie, utiliznd un plan nclinat care s v uureze munca. Meninei i utilizai o caset de orientare cu legtur n trei puncte i reglare la legtura de sus. Utilizai sisteme de ataare/detaare rapid, de exemplu, cu o ram n form de A. Analizai utilizarea blocurilor de greuti cu auto-ataare i demontare n loc de greuti frontale individuale.

Informaii suplimentare
Informaii suplimentare privind msurile practice pentru prevenirea AMS se pot obine din fia informativ nr.4 a Ageniei Prevenirea afeciunilor musculo-scheletice legate de profesie (http://www.protectiamuncii.ro/publications/factsheet_04.shtml)