Alaska

Gusoi Teodora Andreea Tutu Andreea Voinea Iuliana Teodora

Alaska Territory. sau "continent". sau "pământ mare". Sigiliul Statului Alaska . A devenit cel de-al patruzeci și nouălea stat al Uniunii nordamericane. după ce fusese teritoriu al Statelor Unite. Numele "Alaska" provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând "țară mare".Alaska este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord. între 1912 și 1959. la 3 ianuarie 1959.

Această zonă este cea mai umedă și mai caldă din Alaska.270 mm. În Juneau media anuală de precipitații este de 1. . în alte zone ea fiind de peste 7. Aceasta este singura zonă din Alaska în care temperatura medie din timpul zilei este de peste 0 °C în lunile de iarnă. cu temperaturi mai blânde iarna și cu volum mare de precipitații tot timpul anului.Clima Clima din Juneau și din porțiunea de sud-est este una oceanică în zonele sudice și subpolară înspre nordul acestei părți a statului.000 mm.

dar aici ninge mai mult. . Clima orașului Anchorage și a zonei central-sudice a Alaskăi este și ea relativ blândă datorită apropierii de coastă. În medie. în Anchorage cad 406 mm de precipitații pe an. cu veri scurte și răcoroase. deși sunt unele părți în care zăpada este mai abundentă.900 mm de zăpadă. și zilele tind să fie mai senine. Precipitațiile din această zonă sunt mai reduse decât în Alaska de sud-est. cu aproximativ 1. Clima este subpolară.

Anchorage .

Partea nordică a Peninsulei Seward este practic un deșert ce primește mai puțin de 250 mm de precipitații anual. în vreme ce iarna. Clima este subpolară oceanică în sud-vest și subpolară continentală înspre nord. Unele dintre cele mai ridicate și mai scăzute temperaturi din Alaska s-au înregistrat în zona orașului Fairbanks. dar precipitațiile căzute iarna rămân pe tot parcursul anului. Precipitațiile sunt reduse în interior. cantitatea anuală de precipitații variază considerabil. În această zonă. în timp ce în unele zone dintre Dillingham și Bethel media este de 2. Clima din vestul Alaskăi este determinată în mare parte de proximitatea Mării Bering și a Golfului Alaska.500 mm de precipitații. se pot înregistra minime de -52 °C). adesea sub 250 mm pe an.  Clima părții interioare a Alaskăi este cel mai bine descrisă drept extremă și este un bun exemplu de climă subpolară tipică. . Vara se ajunge la temperaturi de 30–35 °C).

temperatura medie este în orașul Barrow este de 1 °C. Clima din nordul extrem al Alaskăi este o climă polară. în multe locuri sub 250 mm anual. mai ales sub formă de ninsoare. obișnuită pentru zone aflate la nord de Cercul polar de Nord. În iulie. Precipitațiile sunt reduse aici. Iernile sunt lungi și geroase. . iar verile foarte scurte și răcoroase.

nu este parte a celor 48 de state continentale.Hawaii fiind cel de-al doilea. care deși situat în America de Nord. aproximativ 800 de km de teritoriu canadian separă statele Alaska și Washington. Nu există nici un fel de drumuri ce conectează capitala Alaskăi Juneau cu restul statului. este o exclavă ale Statelor Unite. Este singurul stat al SUA. singurul din statele continentale ale Uniunii a cărui capitală nu poate fi accesibilă pe uscat. . Este. dar nu și Hawaii. de asemenea. doar Alaska. Din acest punct de vedere. fiind accesibilă doar pe apă și aer.Geografie Alaska este unul dintre cele două state ale SUA care nu se învecinează cu vreun alt stat.

Steagul statului Alaska .

Longitudine Ordine -.854 km² 1.717.300 km 2.locul 1 1.Lungime .Procentaj apă .Juneau Cel mai mare oras.Totală .Anchorage Lumba oficiala.380 km 13.Latitudine .Capitala.77 De la 54°40' N la 71°50' N De la 130° V la 173° E .Lățime .Engleza Suprafața .

Altitudine maximă .Altitudine minimă 6.932 0.Altitudinea medie .42/km² (al 50-lea) Altitudine .194 m 3.Densitatea populației Ordine .060 m 0m .al 47-lea 626.Totală (2000) .Populația .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful