Rezervoarele din beton armat prismatice

 GENERALITĂŢI Rezervoarele din beton armat sunt destinate înmagazinării unui lichid oarecare.  Proiectarea rezervoarele trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:  atenţie deosebită pentru asigurarea impermeabilităţii. Aceasta se realizeaza prin folosire unui beton compact, prin aplicarea unui strat de mortar torcretat la interior, a unei hidroizolatii corespunzatoare, sau prin precomprimare.  realizarea protecţiei împotriva lichidelor agresive; Se realizeaza prin aplicarea unui in interior a unui strat de sticla, portelan sau ceramic.  amplasarea lor pe terenuri de fundare stabile, deoarece radierul rezervorului are o suprafata mare si rigiditatea lui la incarcari gravitationale este redusa; Este necesar un studiu atent a terenului din punct de vedere a tasărilor inegale - pentru a evita apariţia eventualelor fisuri în radier, care pot duce la pierderea impermeabilităţii;  Rezervoarele se pot clasifica după mai multe criterii dintre care amintim: după amplasare (subterane, de suprafaţă, de înălţime) după formă (rezervoare prismatice, cilindrice, oarecare) din punct de vedere al protecţiei (rezervoare acoperite, descoperite) din punct de vedere al executiei si al materialului folosit ( rezervoare monolite din beton armat, din beton precomprimat sau prefabricate)

la o capacitate data . Alegerea formei rezervorului Se face in functie de de mai multi factori : cantitatea de lichid depozitata. sau se coboara nivelul apei freatice.  Compartimentarea rezervoarelor În ceea ce priveşte compartimentarea rezervoarelor. natura lichidului. deoarece în timpul curăţirii unui compartiment celălalt să poată fi folosit. intre umplutura de pamant si peretii rezervorului se dispune o izolatie hidrofuga realizata din carton bituminat. Cand nivelul apei subterane este ridicat. In cazul rezervoarelor ingropate. sub nivelul radierului prin executarea de drenuri. acestea se împart în general în două compartimente. se realizeaza rezervorul in sistem cuva. (1) compartiment (2) (2) camera vanelor (1) Rezervor concentric Rezervor ochelari Determinarea rapoartelor optime petru dimensionarea rezervoarelor se determina in functie de o suprafata minima construita. Aceasta solutie este recomandata atunci cand nivelul apelor subterane este sub cota de fundare a radierului. calcule tehnico –economice.

greutatea peretelui. carosabil etc.mici . Radierul se armează de asemenea pe două direcţii iar calculul se face la acţiunea presiunii pe teren. si o inaltime aleasa.de dimensiuni mari in plan  Rezervoare de dimensiuni mici La rezervoarele mici. raportul R/h rezulta din conditia ca pentru un volum dat.este încărcarea adusă de acoperiş. generată de pereţi – Notata R R = Pa + Gp + Ev Pa E Ev Pa Gp [KN/ml] în care: . a încărcărilor din zăpadă.3 Calculul radierului .componenta verticală a împingerii pământului.in tema de proiectare. Gp . conditia este ca perimetrul in sectiune orizontala sa aiba o valoare minima. elementele se pot realiza din plăci cu laturile de 2. Ev . R Fig.5-5 m. In cazul rezervoarelor dreptunghiulare cu doua compartimente. a greutăţii pământului. suprafata sa fie minima. calculul făcându-se la acţiunea greutăţii proprii.  Rezervoarele prismatice Din punct de vedere al calcului rezervoarele se pot considera . H Fig. In cazul unui rezervor cilindric.2 Rezervoare prismatice mici Placa de acoperiş se armează de obicei pe 2 direcţii.

cadrele orizontale si verticale. . Incarcarile ce revin acestor cadre. se izoleaza prin fasii. funcţie de modul de rezemare.4 Rigidizarea pereţilor rezervoarelor mari Contrafortii pot continua si sub radier. Calculul plăcilor ce formează pereţii laterali se face în funcţie de raportul laturilor. presiunile in camp vor fi mai mici .In mod simplificat se se poate admite calculul radierului. contrafort H H nervuri (a) (b) Fig. cu o valoare constanta . pereţii se rigidizează cu elemente verticale (contraforţi) şi orizontale (nervuri) ce se execută spre exterior – Fig.4.crescand spre reazeme. se determina din conditia de egalitatea a sagetilor in punctele de intersectie a fasiilor.  Rezervoare de dimensiuni mari Dacă rezervorul prismatic are dimensiuni mari. calculul se poate face separat pentru fiecare placă. la o incarcare uniform distribuita qr .5 şi 2. cu metode simplificate de calcul (ca la buncăre). daca rigiditatea radierului este mare fata de rigiditatea terenului. Dacă raportul H/a sau H/b (a şi b fiind dimensiunile secţiunii rezervorului în plan orizontal) este între 0. La radiere cu rigiditatea redusa. Daca diferenta dintre a si b este mai mare de 20 %.

rigidizarea pereţilor se face numai cu contraforţi. Simplificat presiunile se pot uniformiza pe suprafata radierului. . Acoperisul rezervorului se ezecuta ca planseu cu grinzi. avand rol de sicane pentru circulatia apei. Contrafortul se calculeaza la inconvoiere cu forta taitoare.La înălţimi mari. Radierul se realizeaza sub forma de plansee ciuperca. pereţii se rigidizează cu contraforţi şi nervuri orizontale. H > 3 m. La rezervoare descoperite. la distante mai mari. Armatura se asaza spre exteriorul contrafortului care rezulta din ipoteza rezervorului gol.. Acoperisul rezervorului si radierul se executa sub forma de plansee. intre care se dispun constructive si pereti din beton armat. sau ca planseu ciuperca. pentru ca incarcarea sa fie aproximativ egala pe fiecare nervure.3 m. Aceasta solutie este mai putin folosita. Este rational ca nervurile sa se dispuna la partea superioara.5. introducandu-se stalpi.Nu se dispun grinzi la partea inferioara pentru a nu se crea spatii cu depunere denamol si impuritati gre de curatat. incarcat cu presiunea terenului. contrafortii se leaga cu o grinda orizontala la partea superioara a rezervorului. din motive de exploatare a rezervorului. astfel ca pereţii să lucreze ca şi planşeele cu grinzi principale (contraforţi) şi grinzi secundare (nervurile orizontale). cu placa armată pe o direcţie.La înălţimi H ≤ 3 m. Planseul de acoperis este incarcat uniform din greutatea proprie si greutataea pamantului. Nervurile se dispun la distanţe cuprinse între 1.iar radierul se calculeaza la presiunea pe teren produsa de incarcarile aduse de stalpi si pereti.ca la rezervoarele mici. Distanţa dintre contraforţi se alege astfel ca panourile de perete dintre contraforţi să se armeze pe două direcţii. ..

Fundaţia rezervorului se scoate în consolă. . variind armarea prin modificarea distanţelor dintre armături. Pereţii se pot executa cu grosimea variabilă şi se armează dublu.5).5 Armarea rezervoarelor prismatice La colţuri. în zonele întinse. armătura se duce drept şi se ancorează în partea opusă a peretelui pentru e evita smulgerea... La toate intersecţiile se prevăd vute de 15…20 cm lăţime care se armează cu cel puţin 7 bare pe metru de acelaşi diametru ca şi armăturile din perete (mărcile 5 sau 6 din Fig. Alcatuirea si armarea rezervoarelor prismatice Acoperişurile şi radierele se alcătuiesc şi armează ca plăci izolate sau planşee. Radierul se aşeză pe un strat de beton de egalizare de 5.8 cm avand panta de 1% spre punctual de golire. Fig. Pentru uşurinţa execuţiei pereţii se pot executa cu grosime constantă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful