P. 1
ADAT PERKAHWINAN

ADAT PERKAHWINAN

|Views: 27|Likes:
Published by P'ng Fei Mun

More info:

Published by: P'ng Fei Mun on Feb 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2013

pdf

text

original

Mandi bunga merupakan salah satu adat yang perlu dilakukan oleh bakal pengantin perempuan. Mandi bunga ini dilakukan seminggu sebelum berlangsungnya hari perkahwinan.

.Hirisan daun limau purut. . Bahan-bahannya : .Air mawar (biasa dijual dikedai bunga India). . . . . .Bunga kenanga.Bunga kesidang.Bunga mawar.Untuk mandi bunga. .Bunga susun kelapa.Bunga cempaka.Hirisan daun pandan.Bunga tanjung. tidak perlulah pergi ke spa atau sebagainya kerana ianya senang dan boleh dibuat sendiri. .

4. 2. Sebelum mandi bacakan Salawat nabi 3 kali dan Alfatihah sekali dan niatkan untuk tujuan apa anda mandi bunga ini. . Air mawar dititikkan kedalam hirisan daun pandan dan daun limau purut yang telah diracik halus.Cara-caranya ialah : 1. Selepas itu barulah air rendaman ini digunakan untuk mandian. 3. Kemudian rendamkan 7 jenis bunga tadi dengan air semalaman didalam mangkuk seramik.

 Haruman bunganya dapat menenangkan fikiran.  Warna-warna bunga menceriakan aura penglihatan dan ketenangan. Ianya juga mampu menaikkan semangat diri dan kesegaran badan. Untuk menaikkan seri wajah pengatin. .

. Malam Berinai secara umumnya terbahagi kepada dua iaitu Berinai Kecil dan Berinai Besar. Setiap majlis berlangsung sedikit berbeza mengikut adat kebudayaan negeri dan negara masing-masing.Malam Berinai merupakan satu majlis keramaian yang dilaksanakan oleh keluarga yang berpegang kuat kepada adat istiadat perkahwinan dan budaya Melayu.

. Majlis Berinai Kecil kebiasaannya hanya diadakan untuk pengantin perempuan dan saudara mara rapat mereka sahaja  Majlis ini akan diadakan sehari sebelum si gadis bernikah dengan pasangannya  Tujuan Majlis Berinai Kecil ini lebih kepada ingin memberikan restu dan melahirkan rasa gembira kerana si gadis bakal menjadi isteri dan perkahwinannya amatlah dinantikan oleh ahli keluarga yang merestui.

.  Tujuan Majlis Berinai Besar ini diadakan selain untuk meraikan kehadiran keluarga pengantin lelaki ia juga lebih kepada ingin berkenalan sesama ahli keluarga. Pasangan pengantin lebih suka mengenakan pakaian jenis tradisional sama ada songket bunga tabur ataupun songket bunga penuh.  Majlis ini juga hanya diraikan oleh rakan rapat serta saudara mara kedua belah keluarga pengantin lelaki dan perempuan di rumah pengantin perempuan. Majlis Berinai Besar pula akan melibatkan persandingan kedua pasangan pengantin yang telahpun selamat dinikahkan.

Contoh daun inai yang belum digiling halus dan dipakaikan ke jari pengantin perempuan Pengantin perempuan pada malam berinai .

istiadat megandam akan diadakan.Pada hari akhir sebelum majlis akad nikah. Tugas ini dilakukan oleh seorang tukang andam yang juga merupakan "emak pengantin" (bukan ibu sebenar). .

. istiadat ini merupakan satu cara bagi Mak Andam untuk mengetahui kesucian perempuan. Di samping itu.  Cara mengandam ini berbeza antara seseorang Mak Andam dengan Mak Andam yang lain.  Selepas rambut dan bulu kening pengantin perempuan dibentuk. gigi pengantin akan diasah dan dikilap supaya menjadikannya sama rata dan berkilat. Mak Andam merupakan orang yang bertanggungjawab untuk menyerikan wajah melalui andaman dan solekan serta menguruskan sepenuhnya perihal pengantin perempuan sepanjang hari perkahwinan.

 Pisau cukur untuk mencukur anak rambut dan kening pengantin  Kain putih sepanjang dua meter untuk menadah anak rambut yang dicukur  Tepung tawar atau campuran bedak sejuk dan air  Daun sepulih dan daun hati-hati sebagai alat untuk menepung tawar pengantin  Kemenyan dan tempat berasap. Asap kemenyan akan diusapkan ke muka dan badan untuk menaikkan seri pengantin  Tepur ayam muda yang telah dijampi oleh Mak Andam untuk diminum oleh pengantin  Duit sebagai duit pengeras untuk Mak Andam .

Bahan-bahan yang digunakan oleh Mak Andam untuk melulur dan mewangikan badan pengantin perempuan Sebelum disolek. wajah pengantin mestilah dibersihkan terlebih dahulu .

Wajah pengantin disolek oleh Mak Andam sebelum upacara bersanding Subang yang dipakai oleh pengantin Melayu dahulu .

Kedua-dua sisir rambut ini diperbuat daripada kulit kura-kura. Pemidangnya dibuat daripada emas dan diukir dengan motif awan larat bunga cina yang melingkungi bentuk sisir itu Sepasang gelang tangan emas dengan reka bentuk potong wajik .

.Dokoh emas direka dengan motif bunga dan daun Tiga jenis pending yang berlainan corak dan bentuk .

Cucuk Sangggul Jurai yang gemar dipakai oleh pengantin Melayu dahulu dan sekarang Kerongsang berangkai tiga .

Dua jenis cucuk sanggul. Cara cucuk sanggul goyang dipakai ke rambut pengantin . di kiri cucuk sanggul jenis teguh dan di kanan adalah cucuk sanggul goyang.

biasanya dipakai oleh pengantin Melayu dahulu Gambar menunjukkan gelang kaki yang sedang dipakai oleh pengantin .Gelang kaki pintalan tali yang dibentuk daripada emas.

Set butang empat biji yang dipakai oleh pengantin lelaki pada kot Agok atau rantai papan ini biasanya dipakai oleh pengantin lelaki Melayu .

Jenis ikatan tengkolok yang dipakai oleh pengantin lelaki Melayu Pengantin perempuan yang telah siap diandam secara tradisional .

kedua-duanya akan turun duduk di bangku yang terletak di tengah tengah rumah itu dan disinilah dijalankan upacara mandi-mandian dan bersintok limau sebagai menandakan persatuan antara kedua pengantin suami isteri itu telah sempurna dan selamat.  Pengantin tidak akan dipakaikan dengan pakaian pengantin dan persandingan ini hanya melibatkan sanak saudara sahaja. . maka akan diadakan sekali lagi persandingan di atas pelamin.  Setelah bersanding. Setelah sempurna kedua-dua pengantin suami isteri itu menunaikan satu daripada hikmah perkahwinan.

 Kain basahan yang dipakai oleh pengantin suami isteri itu mengikut adat tidakboleh diambil oleh mereka. . Kain tersebut akan diambil dan disimpan oleh emak pengantin bagi membantu membuang dan menjauhkan bala.  Kain tersebut akan dijadikan hadiah pemberian kepada emak pengantin.bukan sahaja kain basahan itu tidak boleh diambil semula oleh kedua pengantin itu malah mereka juga ditegah untukmemerah sendiri kain tersebut.  Menurut adat Melayu.  Ini semua bertujuan untuk membuang rasa takut atau menolak bala daripada kedua-duapengantin itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->