You are on page 1of 43

Az Egszsggyi Minisztrium kzlemnye A HZIORVOSI ELLTSI STANDARDOK (HES) KZIKNYVR L

(1.0. verzi)

TARTALOMJEGYZK

HZIORVOSI PRAXISBAN TRTN ELLTS LTALNOS FOLYAMATA........................................ 3 BEVEZETS .......................................................................................................................................................... 4 I. HZIORVOSI ELLTS FOLYAMATA ........................................................................................................ 5 I./1. PCIENS/BETEG BEJELENTEZS S IRNYTS (H.BEF)............................................................... 5 I./2. BETEGVIZSGLAT (H.BEV) ................................................................................................................... 9 I./3. DIAGNOSZTIKA (H.DGN)...................................................................................................................... 11 I./4. BETEG GYGYKEZELSE (H.BEGY).................................................................................................. 13 I./5. PREVENCI - MEGEL ZS, SZ RS, GONDOZS (H.PREV) ........................................................ 21 I./6. BETEGJOGOK, TJKOZTATS, ADATKEZELS (H.BTA) ............................................................ 24 II. MIN SGMENEDZSMENT (H.MIN) .......................................................................................................... 30 III. VEZETS (PRAXISMENEDZSMENT) (H.VEZ) ........................................................................................ 34 IV. GAZDLKODS AZ ER FORRSOKKAL.............................................................................................. 36 IV./1. HUMN ER FORRS MENEDZSMENT (H.HEM) ............................................................................. 36 IV./2. PLETEK, BERENDEZSEK BIZTONSGA (H.BB) ..................................................................... 39 V. KIEGSZT FOGALMAK........................................................................................................................... 41

HZIORVOSI PRAXISBAN TRTN

ELLTS LTALNOS FOLYAMATA

Praxisban trtn megjelens regisztrcija pciens azonosts (adatfelvtel, adategyeztets) elltsi szksglet srg ssgi besorolsa

El jegyzsi id pont krse Szakelltsba irnyts (srg ssgt l fgg en ment szlltssal)

Srg s elltsi szksglet?


nem

igen

Srg s betegellts Els llapotfelmrs s trzskarton killtsa Akut panasz ?


igen

Els vizit?
nem

igen

Akut panasz ?
nem igen

igen

nem

Hziorvosi prevencis programjnak elksztse

Adminisztratv megjelens ?

Aktulis llapotfelmrs Diagnosztikus terv Szakkonzlium

Pciens adminisztrcis ignynek kielgtse

nem

Irnydiagnzis Betegtjkoztats Teljeskr nll hziorvosi kompetencia?


igen nem

Elltsi terv Terpia pols Krnikus beteg gondozsi feladatai


nem

Szakelltsba irnyts

Gygyult ?
igen

Hziorvosi gondozs

Pciens kijelentkezs a praxisbl

BEVEZETS A Krhzi Elltsi Standardok (KES) s Jrbeteg Elltsi Standardok (JES) mellett szksges, hogy a hziorvosi ellts min sgi rtkelshez is rendelkezsre lljanak ellts specifikus standardok. A hziorvosi praxisok szakmai tevkenysgt, annak min sgt objektven megtlni, a praxisokat min steni csak jl mrhet s egymssal sszehasonlthat paramterek alapjn lehet. A hziorvosi praxis struktra, folyamat s eredmny standardjai biztostjk az azonos szakmai tevkenysgek sszemrhet sgt. A kls min sgrtkels formja a tansts, melynek alapja lehet az ISO 9001:2000 szabvny illetve a Hziorvosi Elltsi Standardok (tovbbiakban: HES). A tanstst fggetlen auditl szervezetek vgzik, melyek optimlis esetben rendelkeznek a HES szerinti tanstsra a Nemzeti Akkreditl Testlet ltal kiadott akkreditcival. A standardok -a fentieken tl- alkalmasak a hziorvosi praxison belli szakmai s szervezeti tevkenysg ellen rzsre, nyomon kvetsre, rtkelsre, azaz a bels auditra is. A HES sszelltsakor a kszt k (a Hziorvostani Szakmai Kollgium s az Orszgos Alapelltsi Intzet, valamint az Egszsggyi Minisztrium min sggyi szakrt i) a hazai ellts tapasztalatain nyugv, folyamatszemllet kvetelmnyrendszer kidolgozst t ztk ki clul, mellyel a jelenlegi felttelrendszer mellett optimlisan m kd hziorvosi praxis standard gy jtemnyt hoztk ltre. A kidolgozott standardok els sorban az ellt praxis-teamnek szlnak, de a kszt k a standardokat a betegek szmra is rthet formban fogalmaztk meg. A HES-ben a jelenleg rvnyben lv hatlyos jogszablyok, a Hziorvosi Hatskri Lista el rsai rvnyeslnek. Az adatkezels s adatvdelmi terletn prioritsa van a strukturlt s vdhet elektronikus adatkezels s trols mdszereinek. A HES szektorsemleges, azaz rvnyes mind a vllalkozi, mind az nkormnyzati m kdtets praxisokra, fggetlenl a praxis terleti elltsi ktelezettsgi sttusztl. A Hziorvosi Elltsi Standardok jelenlegi formjukban az els vltozatot jelentik, melyet az Egszsggyi Minisztrium ltal felkrt szakrt i munkacsoport szksg szerint, de legalbb 3 vente fellvizsgl.

I. HZIORVOSI ELLTS FOLYAMATA A hziorvosi praxis f folyamatnak kiindulpontja a pciens bejelentkezse a praxisba, lpsei a megel zs, sz rs, betegsg esetn diagnosztika, terpia, gondozs, zrpontja pedig a pciens kijelentkezse, melynek aktv mdja a TAJ krtya kikrse, passzv mdja pedig a hall. Ez a f folyamat magban foglalja adott problma megoldsa kapcsn trtn beteg felvtelt elltst irnytst is. I./1. PCIENS/BETEG BEJELENTEZS S IRNYTS (H.BEF)

H.BEF.1. standard A hziorvosi praxisban a pciensek bejelentkezse, el jegyzse, a rendel ben trtn fogadsa a hatlyos jogszablyok szerint szablyozott s dokumentlt. H.BEF.1. standard magyarzata A pciensek hziorvosi praxisba trtn bejelentkezsnek, aktulis elltsra trtn el jegyzsnek, valamint a rendel ben aktulisan megjelen pciens fogadsnak szablyozottsga alapvet en meghatrozza az elltottak vlemnyt a praxisrl. H.BEF.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis dokumentlt eljrsban szablyozza a pciensek praxisba trtn bejelentkezsnek menett. 2. A praxis dokumentlt eljrsban szablyozza praxis el jegyzsi rendszernek m kdst. 3. A praxis dokumentlt eljrsban szablyozza a pciensek rendel ben trtn fogadsnak feladatait. 4. A betegek regisztrcija naplzott s archivlt. 5. A felel s szemlyek, id pontok azonosthatk s visszakereshet k. H.BEF.1.1. standard A praxisban megjelen pciensek elltsi szksglete, illetve a srg ssgi jelleg szerinti besorolsa szablyozott s dokumentlt. H.BEF.1.1. standard magyarzata A praxisban a pciensek klnbz okok miatt jelennek meg. Az els szlels sorn elengedhetetlen a pontos elltsi szksglet illetve annak srg ssge szerinti besorols elvgzse, s ennek eredmnyeknt a megfelel feladatkrrel rendelkez praxisteam-tag fel trtn irnyts, szksg esetn pedig az azonnali ellts megkezdse, az rvnyben lv szakmai el rsok figyelembe vtelvel. H.BEF.1.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis dokumentlt eljrsban szablyozza az elltsi szksglet szerinti besorolst. 2. A praxis dokumentlt eljrsban szablyozza az elltsi szksglet srg ssgi jellege szerinti besorolst. 3. A munkatrsak ismerik s alkalmazzk e szablyozott eljrsokat.

4.

Az elltsi szksglet s a srg ssgi jelleg szerinti besorols a beteg dokumentcijban rgztsre kerl.

H.BEF.1.2. standard A beteg szakelltsba trtn beutalsi rendje a Beutalsi Szablyzatban szablyozott, mely figyelembe veszi a progresszivits elvt, a Hziorvosi Hatskri Listt s a szabad orvosvlaszts szablyait. Srg s, vagy specilis elltst ignyl beteg beutalsa a Beutalsi Szablyzat kln fejezetben szablyozott. H.BEF.1.2. standard magyarzata Amikor a diagnzis megllaptsa, vagy a beteg kezelse a praxisban nem biztosthat, a hziorvos a beteget az annak egszsgi llapota szerint szksges szolgltatsok nyjtsra kpes s kompetens jr-, vagy fekv beteg ellt intzetbe utalja. Srg s, vagy specilis elltst ignyl beteg szlltsnak mdjt, a szksges felgyeletet, az elltst folytat megfelel egszsggyi szolgltat intzmnyt a hziorvos hatrozza meg. H.BEF.1.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. A betegek diagnosztikus vizsglatokra, konzliumokra s kezelsre val beutalsa a praxis Beutalsi Szablyzatban dokumentltan szablyozott. 2. A Beutalsi Szablyzat figyelembe veszi a progresszivits elvt, s a jogi szablyozst. 3. A Szablyzat tartalmazza a tennivalkat a beteg szabad orvosvlasztsi ignye esetn. 4. Srg s, vagy specilis elltst ignyl betegek beutalsra s szlltsra a Beutalsi Szablyzat tartalmaz kln fejezetet. 5. A hziorvosi team tagjai ismerik s megvalstjk a Beutalsi Szablyzatot. H.BEF.1.3. standard A beteg praxison belli s ms praxisba trtn irnytsa szablyozott s dokumentlt. H.BEF.1.3. standard magyarzata A praxis-team tagjainak feladatmegosztst, kapcsold felel ssg s jogkrt a praxis rsban szablyozza a hziorvos esetleg alkalmazott orvos, rezidens, helyettes orvos , krzeti n vr s praxis asszisztens elltsi kompetenciinak megfelel en. A beteg alapelltson belli irnytsa a szablyozsnak megfelel en trtnik. Kiemelten fontos a helyettestsre vonatkoz szablyozs kidolgozsa s alkalmazsa, mind ms praxisba trtn betegirnyts, mind helyettest orvos alkalmazsa esetn. Pl. kt praxisban egyszerre helyettest orvos esetn a n vrek a gondozott betegeket milyen esetben, milyen szintig lthatjk el. H.BEF.1.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. A betegek praxisteamen belli irnytsa dokumentltan szablyozott. 2. A betegek praxisteamen belli irnytsnak szablyait a team tagjai ismerik s aszerint vgzik feladatukat. 3. Helyettests (orvosi, n vri) szablyai dokumentltak s megvalsulnak.

H.BEF.1.4. standard A szksges betegszllts megszervezse a hatlyos jogszablyoknak s a helyi feltteleknek megfelel en, dokumentltan szablyozott. H.BEF.1.4. standard magyarzata A hziorvosi praxisban (rendel i s helyszni ellts esetn is) akut vagy elektv betegszllts megszervezsre lehet szksg. Klnsen fontos a srg ssgi betegellts keretben szksgess vl betegszllts szablyozsa, mely ki kell hogy trjen a hziorvos szllts megkezdsig trtn tevkenysgnek meghatrozsra is. H.BEF.1.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. A srg ssgi betegellts keretben szksgess vl betegszllts megszervezsnek folyamata dokumentltan szablyozott. 2. A srg ssgi betegellts keretben trtn betegszllts szablyozsa tartalmazza: 2.1 az indikcis krt 2.2. az indikcik alapjn a szllts tpusnak meghatrozst (rohamkocsi illetve helikopteres szllts ignynek megfogalmazsa) 2.3. hziorvos feladatait, felel ssgt a szllts megkezdsig 3. Az elektv elltshoz szksgess vl betegszllts megszervezsnek folyamata dokumentltan szablyozott. 4. Az elektv betegszllts szablyozsa tartalmazza: 4.1. az indikcis krt 4.2. az indikcik alapjn a szllts tpusnak meghatrozst (fekv - vagy l szllts illetve ment vagy betegszllt) H.BEF.2. standard A praxis minden vizsglt vagy kezelt pciensr l a hatlyos jogszablyok s a bels szablyozk alapjn dokumentcit hoz ltre s vezet. H.BEF.2. standard magyarzata A jogi szablyozsnak megfelel en a praxis a bejelentkezett pciens llapotfelmrst ler Trzskarton kitltsre ktelezett. Minden rendelsen megjelent vagy rendel n kvli tartzkodsi helyn elltott pciensnek van dokumentcija. Minden pciens a jogszablyi el rsoknak megfelel egyedi azonostval van elltva, mely biztostja a pciens s a sajt dokumentcijnak egyrtelm kapcsolatt. A betegdokumentcihoz tartoz azonost lehet v teszi, hogy a praxis knnyen azonostsa a dokumentumot s rgztse a pciens folyamatos s koordinlt elltst. H.BEF.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. Valamennyi a praxisban vizsglt vagy kezelt pciens szmra betegdokumentcit hoznak ltre, melynek rsze a Trzskarton is. 2. A betegdokumentci nyilvntartsa a minden pciensnl hasznlt egyedi azonostval vagy valamely ms eredmnyes mdszerrel trtnik. 3. A betegdokumentcirt felel s szemlyek egyrtelm en azonostottak.

H.BEF.2.1. standard A betegdokumentci tartalma s kezelse a praxisban a hatlyos jogszablyok figyelembe vtelvel, dokumentltan szablyozott. A praxis gondoskodik a kitlts teljessgr l. H.BEF.2.1. standard magyarzata A dokumentci elegend s megfelel en struktrlt adatot tartalmaz ahhoz, hogy azonostsa a pcienst, segtse az ellts sorn vgzett diagnosztikai s/vagy terpis eljrsokat, rgztse a beteg llapott s az abban bekvetkezett vltozsokat, a kezelsi eredmnyeket, el segtse az ellts folyamatossgt, valamint a beteg elltsnak koordincijt az egyes egszsggyi szolgltatk kztt. Minden beteg dokumentcija elegend informcit biztost ahhoz, hogy altmassza s tmogassa a praxisban vgzett prevencis, diagnosztikus s terpis tevkenysgeket s dokumentlja a vizsglati s terpis eredmnyeket. A dokumentci standardizlt formai s tartalmi kvetelmnyei segtik az ellts sznvonalnak azonos szinten tartst. H.BEF.2.-2.1. standardok fellvizsglati szempontjai 1. A betegdokumentci tartalmt a praxis rsban meghatrozza. 2. A betegdokumentci megfelel informcit tartalmaz a beteg azonostshoz. 3. A betegdokumentci megfelel informcit tartalmaz a tervezett elltsrl. 4. A betegdokumentci megfelel informcit tartalmaz az ellts lefolysrl s eredmnyr l. 5. Az ellts folyamatossga rdekben a betegdokumentci tartalmazza a beteg egszsgi llapott jellemz valamennyi fontos informcit. 6. A beutal tartalma szablyozott, alkalmas a tovbbi tervezett ellts tmogatsra. 7. A praxis a beteg ms egszsggyi szolgltat(k)nl trtnt szlelsr l, elltsrl kapott leleteket a betegdokumentci rszeknt kezeli. H.BEF.3. standard A praxis adott elltsi esemny lezrst, a jogi szablyozsnak s a szakmai irnyelveknek megfelel en, dokumentlt mdon vgzi. H.BEF.3. standard magyarzata Amennyiben a beteg gygykezelse, definitv elltsa a praxisban nem fejezhet be, akkor a beteget a hziorvos gygyintzetbe utalja. A beutals szakmai elvrsai, felttelei, kvetelmnyei a praxisban dokumentltan szablyozottak. Amenynyiben szksges a beutalt beteg csaldjnak rtestse a beutals tnyt, szintn e dokumentumban kell szablyozni. A tovbbutals sorn a praxis egyttm kdik a fogad gygyintzettel. Ugyancsak a kezel orvos dnt s intzkedik a gygykezels sorn a beteg szmra szksgess vlt rehabilitcirl. H.BEF.3. standardok fellvizsglati szempontjai 1. Az elltsi esemny lezrsa dokumentlt. 2. Az elltsi esemnyrt felel s szemly azonosthat.

H.BEF.4. standard A beteg praxisbl trtn kijelentkezse a jogszablyok figyelembe vtelvel, szablyozott s dokumentlt. H.BEF.4. standard magyarzata A beteg praxisbl trtn kijelentkezsnek aktv mdja a TAJ-krtya kikrse, passzv mdja pedig az elhallozs. A jogi szablyozsnak megfelel en a praxis szablyozza a kijelentkezs feltteleit, lpseit s dokumentcijt. H.BEF.4. standardok fellvizsglati szempontjai 1. A beteg kijelentkezsnek dokumentlsi rendjt a dokumentcis szablyzat rgzti. 2. A meghalt beteg kijelentsnek dokumentlsi rendjt is a dokumentcis szablyzat rgzti. I./2. BETEGVIZSGLAT (H.BEV)

A hziorvosi team feladata az egszsgi llapot folyamatos kvetse s lehet sg szerinti kedvez befolysolsa, a rizikllapotok s a betegsgek korai felismerse, a diagnzis(ok) fellltsa s aktualizlsa. A praxist a pciens vagy panaszmentes llapotban keresi fel, vagy vizsglatra valamilyen meglev tnet, panasz esetn kerl sor. Indokolt esetben a pciens elltsa annak tartzkodsi helyn is trtnhet. A pciens vizsglata, a praxisban, a szakma szablyainak megfelel en, dokumentltan szablyozott. A beteg els llapotfelmrse alapjn a hziorvos meghatrozza a pciens elltsi szksglett. A hziorvos az irnydiagnzis alapjn lltja fel a beteg kivizsglsi tervt. Az els llapotfelmrs s betegvizsglat, a diagnosztikus terv, majd a diagnzis fellltsa, a helyi viszonyokhoz adaptlt szakmai irnyelvekre, protokollokra, mdszertani levelekre, vagy egyb szakmai el rsokra pl, s figyelembe veszi a diagnosztikus folyamat rsztvev inek kompetencijt, elvrsait. A kzrem kd szakemberek s a pciens folyamatos egyttm kdsnek koordinlsa a hziorvos feladata. H.BEV.1. standard A pciens elltsnak minden lpse a hatlyos jogszablyokra, a hivatalosan kzztett, a helyi viszonyokra adaptlt szakmai irnyelvekre, protokollokra, mdszertani levelekre, illetve egyb szakmai el rsokra pl. H.BEV.1. standard magyarzata A praxis a pciensek elltshoz gygyt-megel z szolgltatsokat biztost. A pciens elltsa magba foglalja: llapotfelmrs, anamnzis, fiziklis s m szeres vizsglat, diagnosztikus terv, diagnzis fellltsa s a kezelsi terv kidolgozsa. Amennyiben szakmai irnyelvek, protokollok kiadsra kerltek, a praxis a szolgltatsokat ennek alapjn vgzi. Ezek hinyban az egyb szakmai szablyok s az elrhet bizonytkokat figyelembe vev , helyi dokumentlt eljrslersok az irnyadk. A gygyt-megel z szolgltatsok vgezhet k a praxison bell, illetve a ms szolgltatval val megllapods szerint.

H.BEV.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A gygyt-megel z elltsok megfelelnek a hatlyos jogszablyoknak s egyb szablyozknak. 2. A kiadott szakmai irnyelvek, protokollok s egyb szakmai szablyozk dokumentlt formban rendelkezsre llnak. H.BEV.2. standard A praxisban az llapotfelmrs s minden vizsglat szablyozott s dokumentlt. H.BEV.2. standard magyarzata A praxis a jogszablyok s irnyelvek figyelembe vtelvel hatrozza meg, s rgzti rsban az llapotfelmrs, panasz-, tnetorientltan vgzett vizsglatok krt s tartalmt. Az llapotfelmrs magba foglalja a pciens csaldi s egyni anamnesztikus adatait, klns tekintettel a jelen egszsgi llapotval kapcsolatos informcikra. Az llapotfelmrs sorn rgztsre kerlnek az el bbieken tl a lak-, s munkakrnyezetre pszichs-, szocilis- s rizikstatusra vonatkoz adatok, a pciens panaszai, az els orvosi vizsglat eredmnyei. Tartalma a Hziorvosi Hatskri Listban meghatrozott. A hziorvosi team az llapotfelmrs eredmnyt dokumentlja, s a beteggel megbeszli. H.BEV.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. Az llapotfelmrs s vizsglatok krt s tartalmt a praxis rsban meghatrozza. 2. Az llapotfelmrs s vizsglatok eredmnyeinek sszegzse dokumentlt. H.BEV.2.1. standard Az llapotfelmrst s a vizsglatot kvet en a hziorvos megllaptja a pciens irnydiagnzist, elltsi tervt s dokumentlja azt. H.BEV.2.1. standard magyarzata Az llapotfelmrs illetve a vizsglat sorn szerzett informcik alapjn a hziorvos megllaptja a rizikllapotokat, a felttelezett krllapotokat, s az elltsi tervet a beteggel egyeztetve el rja. A ms elltk ltal vgzett kiegszt vizsglatok eredmnyeit illetve terpis javaslatokat a hziorvos figyelembe veszi. Az elltsi terv rendszeresen aktualizlsra s rsban rgztsre kerl. H.BEV.2.1. standard fellvizsglati szempontjai 1 Az llapotfelmrs illetve vizsglatok dokumentlt irnydiagnzist eredmnyeznek. 2. Az llapotfelmrst kvet en rsos elltsi terv kszl. H.BEV.2.2. standard A praxisban vgzett ellts folyamatrt a hziorvos felel s. Az elltsi folyamat minden fzisnak van dokumentlt felel se.

10

H.BEV.2.2. standard magyarzata A pciens elltsi folyamatnak azon lpsei, melyeket kzvetlenl a praxis team tagjai vgeznek, a hziorvos felel ssgi krbe tartoznak. A praxis team tagjai a hatskrkben vgzett tevkenysgrt, dokumentltan felel sek. Az elltsi folyamat egyes fzisainak hats-, s felel ssgi kreit a hatlyos jogszablyok figyelembe vtelvel a hziorvos jelli ki s dokumentlja. H.BEV.2.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A pciens elltsrt felel s hziorvos szemlye egyrtelm en meghatrozott. 2. Az ellts egyes fzisainak felel sei ismertek s dokumentltak. H.BEV.3. standard A konzlium s diagnosztikus vizsglatok krsnek rendje szablyozott s dokumentlt. H.BEV.3. standard magyarzata A hziorvos az llapotfelmrs illetve vizsglat sorn lltja fel azt az irnydiagnzist, amely alapjn megtervezi a pciens elltsi folyamatt. Az elltsi terv alapjn meghatrozza a szksges szakmai konzliumokat, diagnosztikus vizsglatokat, sszegy jti s rtkeli a betegr l nyert adatokat, leleteket, a Hziorvosi Hatskri Lista s rvnyben lv szakmai irnyelvek ajnlsainak figyelembe vtelvel. H.BEV.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisban dokumentlt a diagnosztikus vizsglatok s konzliumok krsnek rendje. 2. A munkatrsak ismerik s alkalmazzk a diagnosztikus vizsglatok s konzliumkrs szablyozott eljrst. 3. A konzliumok, diagnosztikus vizsglatok krsnek tnye, id pontja, clja, tartalma a betegdokumentciban rgztett. 4. A praxisba visszajuttatott konzlium-, diagnosztikus vizsglati eredmnyek a betegdokumentciban rgztettek. I./3. DIAGNOSZTIKA (H.DGN)

A pciens llapotfelmrse illetve vizsglata sorn fellltott irnydiagnzis s diagnosztikus terv alapjn kezd dik meg a beteg rszletes kivizsglsa. A beteg kivizsglsnak megkezdshez a beteg beleegyezse szksges. A hziorvos a diagnosztikus tervben rgzti a praxisban elvgezhet , illetve a krhet konzliriusi vizsglatok rendjt. Irnytja, koordinlja s egyezteti a beteg kivizsglst. H.DGN.1. standard A betegek vgleges diagnzisnak fellltshoz, az elltsi terv elksztshez, a beteg llapotnak ellen rzshez a jogszablyi s szakmai el rsoknak megfelel diagnosztikus szolgltatsok hozzfrhet ek. H.DGN.1.1. standard

11

A hziorvosi team a diagnosztikus szolgltatsokat a praxisban vagy kls szolgltatval szakmai irnyelvek, protokollok, mdszertani levelek el rsai alapjn biztostja. H.DGN.1.-1.1. standardok magyarzata A praxis a betegek elltshoz diagnosztikus szolgltatsokat biztost. Amennyiben szakmai irnyelvek, protokollok kiadsra kerltek, a praxis a szolgltatst ennek alapjn vgzi. Ezek hinyban az egyb szakmai szablyok s helyi dokumentlt eljrs lersok az irnyadk. A diagnosztikai szolgltatsok vgezhet k a praxison bell illetve, ms szolgltatval val megllapods szerint. A kls szolgltatkkal val kapcsolattarts rendje szablyozott. H.DGN.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A diagnosztikai szolgltatsok megfelelnek a hatlyos jogszablyoknak s egyb szablyozknak. 2. A kiadott szakmai irnyelvek, protokollok s egyb szakmai szablyozk dokumentlt formban rendelkezsre llnak. H.DGN.1.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A diagnosztikai vizsglatok kivitelezsre trben s id ben elrhet diagnosztikai szolgltatsok llnak rendelkezsre. 2. A kls szolgltatk kivlasztsa meghatrozott szempontok alapjn, valamint hatlyos jogszablyoknak s egyb helyi szablyozknak megfelel en trtnik. H.DGN.2. standard Minden diagnosztikus tevkenysg szablyozott s dokumentlt. Kpzett munkatrs irnytja, abban jrtas szemly vgzi. H.DGN.2. standard magyarzata A diagnosztikus tevkenysg rszfeladatait megfelel en kpzett szemly irnytja, aki a vonatkoz jogszablyoknak s egyb szablyozknak megfelel en rendelkezik az ehhez szksges kpzettsggel s gyakorlattal. H.DGN.2 .standard fellvizsglati szempontjai 1. A diagnosztikus tevkenysget megfelel en kpzett szemly irnytja, szemlye dokumentlt. 2. A diagnosztikus tevkenysget abban jratos szemly vgzi, szemlye dokumentlt. H.DGN.3. standard A diagnosztikus folyamatban felhasznlt anyagok beszerzse, trolsa s felhasznlsa szablyozott s dokumentlt. H.DGN.3.1. standard A pciensekt l szrmaz vizsglati mintk gy jtst, azonostst, kezelst, biztonsgos szlltst s trolst dokumentlt eljrsok szavatoljk.

12

H.DGN.3.-3.1. standardok magyarzata A praxisban a beszerzsi eljrsokat rsban szablyozzk s a szablyok betartst felgyelik, hogy biztostsk a diagnosztikus vizsglatok validitst. Ezen eljrsokat vonatkoztatjk azon mintkra is, amelyeket kls forrsokhoz kldenek vizsglatra. H.DGN.3.-3.1. standardok fellvizsglati szempontjai Dokumentlt eljrsok irnytjk: 1. A diagnosztikus vizsglatokhoz szksges anyagok, reagensek beszerzst, kezelst. 2. A vizsglati mintk gy jtst s azonostst. 3. A vizsglati mintk szlltst, trolst. 4. Az eljrsok megvalsulnak, dokumentltak. I./4. BETEG GYGYKEZELSE (H.BEGY)

A holisztikus szemllet problmamenedzsment keretben a praxis egysges betegelltsa a hatlyos jogszablyok, az rvnyes szakmai irnyelvek figyelembevtelvel, a tapasztalati orvoslsbl kiindul szakmai ismereteken alapul elltsi elvekre pl, melyek praxis protokollok formjban is megjelenhetnek. A praxisban a diagnosztikai terv megvalsulsnak eredmnyeknt a hziorvos llaptja meg a beteg diagnzist, illetve azt a vezet tnetet, problmt, aminek alapjn a beteg elltsa indokolt. Ennek megfelel en kszti el s valstja meg, szksg esetn mdostja az elltsi tervet. Az ellts megkezdshez a beteg (pciens) vagy trvnyes kpvisel je beleegyezse szksges. Az elltsi terv megvalsulsa sorn a beteg dokumentcijban feltntetik az sszes elvgzett beavatkozst: az ismtelt llapotfelmrsek eredmnyeit, a szakelltsi javaslatokat s a gygyszeres s egyb terpit. A praxisban a betegnek rendelt s beadott valamennyi gygyszer s azok jelentkez mellkhatsa, valamint az esetleges gygyszerallergik dokumentcija szablyozott. A hziorvos a definitv elltsi folyamatban rtkeli a gygykezels hatsossgt, eredmnyessgt, s a beteg llapotban bekvetkezett javulst, valamint egyb krlmnyeket is figyelembe vve dnt a gygykezels befejezsr l. A beteg llapota alapjn szintn a hziorvos dnt a beteg gondozsba vtelr l, a rehabilitcijrl, illetve ms gygyintzetbe utalsrl. A praxis tudomsra jutott szakelltsi javaslatok elltsi tervbe trtn beptsnek rendje a praxisban dokumentltan szablyozott, a beteg dokumentcijban rgztsre kerl. Az rvnyes szakmai irnyelvek s mdszertani levelek figyelembevtelvel kialaktott infekci kontroll program m kdik, melynek clja a betegek, a szemlyzet, orvosok, ms elltk, kpzsi programok rsztvev i s msok krben szerzett s tadott fert zsek kockzatnak megllaptsa s cskkentse. H.BEGY.1. standard A praxis team az egysges betegellts rdekben a hatlyos jogszablyok, rvnyes szakmai irnyelvek, mdszertani levelek, tmutatk figyelembevtelvel kialaktott elvek szerint szablyozottan s dokumentltan vgzi elltsi tevkenysgt. H.BEGY.1. standard magyarzata A hasonl egszsgi problmkkal s elltsi szksgletekkel rendelkez pcienseknek joguk van ahhoz, hogy az egszsggyi szolgltat szervezetben minden-

13

hol azonos min sg elltsban rszesljenek. Az egyszint min sgi ellts elvnek megvalstshoz olyan szablyokat s eljrsokat kell kialaktani, amelyek a hatlyos jogszablyok, rvnyes szakmai irnyelvek, tmutatk figyelembe vtelvel a helyi viszonyokra adaptltak. Az egysges betegellts alapelvei: holisztikus problma menedzsment; az elltshoz s kezelshez val egyenl hozzfrs; a beteg llapota hatrozza meg az elltsi szksgleteinek kielgtse rdekben trtn , rendelkezsre ll forrsok felhasznlst; a praxisteam (s a helyettest k) ltal nyjtott ellts egysges elvek szerint trtnik. H.BEGY.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisteam elltsi tevkenysgnek alapelvei az egysges betegellts rdekben dokumentltan szablyozottak. 2. A praxisban megtallhatak az egysges betegelltshoz szksges, hatlyos jogszablyok, rvnyes szakmai irnyelvek, s protokollok. H.BEGY.2. standard A megllaptott diagnzisnak megfelel en, a tudomsra jutott szakelltsi javaslatokat is figyelembe vve a hziorvos elltsi tervet kszt, melyet a beteg dokumentcijban rgzt. Amennyiben a pciens llapota, elltsi szksglete indokolja, az elltsi terv mdostsra, dokumentlsra kerl. H.BEGY.2. standard magyarzata A beteg a praxisban megjelenhet panaszai, problmi miatt. A betegelltst, akr egy kvetkez elltsi esetre terjed, akr egy elltsi sorozat, megtervezik. A ellts tervezse a beteg szksgleteinek kielgtse rdekben a rendelkezsre ll lehetsges terpis eljrsok s ms elltsi formk rangsorolst jelenti. A beteget s szksg esetn hozztartozit bevonjk a tervezsi folyamatba. Az elltsi terv bekerl a dokumentciba. A hziorvos a tudomsra jutott szakelltsi javaslatokat a szakma szablyainak megfelel en bepti az elltsi tervbe, melyet a beteg dokumentcijban rgzt. Amennyiben a hziorvos a szakelltsi javaslatban lertaktl eltr, annak indoklst dokumentlja. Az elltsi terv tartalmazza: problma menedzsment elemeit; a gygyszeres s egyb terpit; a szksges terpis beavatkozsokat; polsi feladatokat; kontrollvizsglatok rendjt; szksg esetn a gondozst; szksg esetn a rehabilitcit. Az elltsi tervet a hziorvos a pcienssel, vagy trvnyes kpvisel jvel ismerteti, s azt a pciens vagy trvnyes kpvisel je elfogadja. Az elltsi terv vgrehajtshoz a praxisteam s a pciens folyamatos egyttm kdse szksges. Az elltsi terv szksges mdostst s annak okt dokumentlni kell. H.BEGY.2. standard fellvizsglati szempontjai

14

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Az elltsi terv dokumentlt. Az elltsi terv a pciens vagy trvnyes kpvisel je s a praxisteam tagjai ltal ismert s elfogadott. Az elltsi terv megvalsult. Az elltsi terv mdostsa dokumentlt. Az elltsi terv mdostsnak indoka rgztett. Az elltsi terv mdostsa a pciens vagy trvnyes kpvisel je ltal ismert s elfogadott. A megismert szakelltsi javaslatok a betegdokumentciban rgztsre kerlnek. A megismert, az elltsi tervbe be nem ptett szakelltsi javaslatok mell zst a hziorvos rsban indokolja.

H.BEGY.3. standard A praxisban a definitv ellts felttelrendszere, krlmnyei s folyamata szablyozott s dokumentlt. H.BEGY.3. standard magyarzata A praxisban a hziorvos a Hziorvosi Hatskri Lista el rsainak megfelel en, a praxis aktulis felttelrendszernek figyelembe vtelvel, befejezett (definitv) elltsra trekszik. A praxisban a tovbbutals rendje dokumentltan szablyozott. A definitv ellts folyamatrt a hziorvos felel s. Az ellts menett a hziorvos, vagy a beteg megszakthatja vagy mdosthatja. A megszakts vagy mdosts tnye s okai a betegdokumentciban rgztettek. H.BEGY.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. Az elltsi tervben a definitv ellts folyamata, annak mdostsa s eredmnye dokumentlt. 2. Az adott elltsi folyamat befejezse a beteg ltal ismert s elfogadott. 3. A tovbbutals rendje s clintzmnyei a praxis team munkatrsai szmra ismertek. H.BEGY.3.1. standard A praxisban a definitv ellts elveinek megfelel egysges, akut betegelltsi folyamatot kvet gondozs, rehabilitci s tovbbutals felttelei s szakmai hatrai jl ismertek. H.BEGY.3.1. standard magyarzata A hziorvos a vgleges diagnzis fellltsa utn elksztett s a beteggel illetve trvnyes kpvisel jvel egyeztetett elltsi terv vgrehajtsakor - szem el tt tartva a definitv elltsra trekvst tarts egszsgkrosodssal jr betegsg, vagy llapot esetn jl szablyozott gondozsi vagy rehabilitcis folyamat megkezdsr l dnt. Amennyiben a beteg utkezelshez (gondozs, rehabilitci) szksges minimum felttelek illetve m kdsi engedlyek hinyoznak, a beteget tovbb kell utalni. A tovbbutals folyamata a kijellt magasabb progresszivitst nyjt intzetbe szablyozottan trtnik. A gygyintzet cme, elrhet sge, beutalsi rendje stb. rgztett.

15

H.BEGY.3.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A beteg gondozsba, rehabilitciba vtelnek s/vagy tovbbutalsnak felttelei s annak eljrsi rendjei dokumentltan szablyozottak. 2. A hziorvosi team ismeri s alkalmazza a gondozsba, rehabilitciba vtel, s/vagy ms intzetbe utals szablyait. 3. A tovbbutals clintzmnyei ismertek a praxis team munkatrsai szmra. H.BEGY.4. standard A specilis elltsokat - srg ssgi betegellts, - jralesztst clz beavatkozsok, - fert z betegek elltsa, - veszlyeztet llapot betegek elltsa, illetve a korltoz eszkzk hasznlata, - kiszolgltatottak, dntsi kpessgkben korltozottak elltsa, - sajtos kockzat betegek elltsa a hatlyos jogszablyok, rvnyben lv szakmai irnyelvek, protokollok, mdszertani levelek s egyb el rsok alapjn vgzik. H.BEGY.4. standard magyarzata A beteg llapotbl ered illetve az ellts sorn felmerl fokozottabb veszlyhelyzetek esetn a kockzatok cskkentse rdekben specilis szablyokat s eljrsokat kell kialaktani. Fontos, hogy ezek a szablyok s eljrsok meghatrozzk: - az elltsi tervet; - az ellts ktelez dokumentcijt; - a specilis elltshoz szksges beleegyezs szempontjait; - az elltsi folyamatban rsztvev k szksges kpzettsgt s jrtassgt; - a specilis felszerels s krnyezet elrhet sgt s alkalmazst. A specilis elltsok szablyainak s eljrsainak kidolgozsa a hatlyos jogszablyok s rvnyes szakmai irnyelvek alapjn trtnjen. A srg ssgi elltsnl az els seglynyjts utn a beteg llapotnak stabilizlsa s szllthatv ttele a definitv kezelsre val tovbbutalsok rendje szablyozott. H.BEGY.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. Ltezik szablyozs: 1.1 a srg ssgi betegellts folyamatra, 1.2. az jraleszts folyamatra, 1.3. a fert z beteg elltsnak folyamatra, 1.4. a veszlyeztet llapot betegek elltsra, 1.5. a korltoz eszkzk alkalmazsra, 1.6. a kiszolgltatottak, dntsi kpessgkben korltozottak elltsra, 1.7. a tarts vralvadsgtl kezelsben rszesl betegek elltsra, 1.8. az immunszupprimlt betegek elltsra, 1.9. a szervtltetsen tesett betegek elltsra. 2. A specilis elltsok megvalsulnak s dokumentltak.

16

H.BEGY.5. standard A praxisban a gygyszerelssel kapcsolatos valamennyi tevkenysgr l a hziorvos dnt a hatlyos jogszablyok, rvnyes szakmai irnyelvek s egyb szablyzk alapjn. H.BEGY.5.1. standard A gygyszerek rendelse, a gygyszerek beszerzse, trolsa, ellen rzse, a gygyszeres terpia, s a gygyszerek praxisteam ltal trtn beadsa a hatlyos jogszablyok, az rvnyben lv szakmai irnyelvek s egyb szablyozk alapjn szablyozott s dokumentlt. H.BEGY.5.2. standard A betegen jelentkez gygyszer mellkhatsok s allergis reakcik a beteg dokumentcijban rgztsre, illetve jogszablyban el rt esetben jelentsre kerlnek. H.BEGY.5.-5.2. standardok magyarzata A praxisban a gygyszeres kezels menedzsere a hziorvos, tevkenysgt a gygyszerelsre vonatkoz jogszablyok s egyb szablyozk figyelembe vtelvel vgzi. Az rsban rgztett gygyszeres terpia rszletezi az elrendelt gygyszerek szedsi gyakorisgt, dzist s id tartamt. A gygyszeres kezels minden fzisnak felel se dokumentltan szablyozott. A gygyszeres terpia, mint az elltsi folyamat szerves rsze, a beteg, vagy trvnyes kpvisel je el tt ismert, elfogadott s dokumentlt. Kln eljrs szablyozza a gygyszerek felrst s beadst, a mellkhatsok, allergis reakcik elltst, dokumentcijt s jelentsi ktelezettsgt. A praxis gyakorlata megfelel a kbtszerek trolsrl s alkalmazsrl szl kln jogszablyi el rsoknak, s rendelkezik az ennek megfelel dokumentcival. A gygyszerek beszerzse s trolsa a praxisban a srg ssgi, illetve a gyors ellts biztostst szolglja. H.BEGY.5. standard fellvizsglati szempontjai 1. A hziorvos gygyszerelssel kapcsolatos felel ssgi kre dokumentltan szablyozott. 2. A gygyszerek kezelsben rsztvev team tagok felel ssgi kre dokumentltan szablyozott. H.BEGY.5.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A gygyszerek rendelse dokumentltan szablyozott. 2. A gygyszerek beszerzse, trolsa, ellen rzse szablyozottan dokumentlt. 3. Kln szablyozott a kbtszerek trolsa s alkalmazsa. 4. A munkatrsak ismerik s alkalmazzk a gygyszerek kezelsnek szablyozott eljrsait. 5. A gygyszeres terpia a beteg szmra ismert, vele egyeztetett. 6. A gygyszeres terpia dokumentcija tartalmazza a beteg szmra elrendelt gygyszerek szedsi s/vagy beadsi gyakorisgt, a dzist s id tartamot. 7. A gygyszert bead szakdolgoz szemlye a beteg szmra ismert, dokumentcijban rgztett.

17

8. 9.

A praxis team ltal hasznlt gygyszerek alkalmazsi el rsa a praxisban megtallhat. Kln szablyozott a srg ssgi elltst szolgl gygyszeres kezels.

H.BEGY.5.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. A gygyszeres kezels ellen rzse kiterjed a mellkhatsok s allergis reakcik figyelsre, dokumentlsra. 2. A mellkhatsokat az el rsoknak megfelel en jelentik. H.BEGY.6. standard A praxisban az invazv beavatkozsok alkalmazsa a hatlyos jogszablyok s rvnyes szakmai irnyelvek ajnlsainak figyelembevtelvel szablyozott s dokumentlt. H.BEGY.6. standard magyarzata Az invazv beavatkozsok alkalmazsnak krlmnyeit els sorban az Egszsggyi Trvny szablyozza. A beteg fiziolgiai sttusza a beavatkozs alatt s kzvetlenl utna monitorozott. A monitorozs a beteg llapotnak s a vgrehajtott beavatkozsnak a pontos dokumentlsa. A beteg invazv beavatkozst kvet elltsa fgg a beavatkozs sorn tapasztalt esemnyekt l s a beavatkozs eredmnyt l s, ha nem akut letveszlyt hrt el, akkor a beteg, vagy trvnyes kpvisel jnek beleegyezst l. A betegdokumentci tartalmazza a beavatkozs lerst, a mintavtel tnyt, a beavatkozs alatti s utni llapotot, a beavatkozst vgz hziorvos s szakdolgoz nevt, valamint a beteg vagy trvnyes kpvisel jnek rsbeli tjkozott beleegyezst. H.BEGY.6. standard fellvizsglati szempontjai 1. Az invazv beavatkozs elvgzse, annak id pontja, a mintavtel tnye, dokumentltak. 2. Az invazv beavatkozs utni s alatti llapot dokumentlt. 3. Az invazv beavatkozst vgz orvos s szakszemlyzet neve dokumentlt. 4. Az invazv beavatkozst kvet tovbbi betegutak a dokumentciba kerlnek. H.BEGY.7. standard Az egyb beavatkozsok, kezelsek elvgzst a beteg dokumentcijban rgztik. H.BEGY.7. standard magyarzata A betegdokumentci tartalmazza a beavatkozs tnyt, id pontjt, a beavatkozs alatt illetve kvetkeztben fellp llapotvltozst, a beavatkozst vgz hziorvos s szakdolgoz nevt. H.BEGY.7. standard fellvizsglati szempontjai 1. A beavatkozsok elvgzse, azok id pontja dokumentlt. 2. A beavatkozsok utni s alatti llapotvltozs dokumentlt. 3. A beavatkozst vgz orvos s szakszemlyzet neve dokumentlt. 4. A beavatkozst kvet tovbbi betegutak a dokumentciba kerlnek.

18

H.BEGY.8 standard A praxis sszehangolt infekcikontroll programot alakt ki s vezet be a betegeket s a praxis team munkatrsait veszlyeztet nosocomilis fert zsek kockzatnak cskkentse rdekben s dokumentlja azt. H.BEGY.8. standard magyarzata Az eredmnyes infekcikontroll program felttele, hogy tfog legyen, egyarnt figyeljen a betegek s munkatrsak egszsgre. A program azokra a fert zsi terletekre koncentrl, amelyek epidemiolgiai szempontbl fontosak a praxis szmra. A programnak megfelel nek kell lennie a praxis mrete, fldrajzi elhelyezkedse, szolgltatsai s a betegei szempontjbl. H.BEGY.8. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rendelkezik dokumentlt infekcikontroll programmal. 2. A program megfelel a praxis mretnek, fldrajzi elhelyezkedsnek, szolgltatsainak s a betegek sajtossgainak. H.BEGY.9. standard A praxis azonostja a fert zsi kockzattal trsul eljrsokat s beavatkozsokat s stratgit lptet letbe a kockzat cskkentsre. H.BEGY.9. standard magyarzata A praxis tbb egyszer s komplex eljrs alkalmazsval vizsglja s ltja el a betegeket. Ezek mindegyike bizonyos fert zsi kockzattal jrhat a betegre s munkatrsakra nzve. Ezrt fontos, hogy a praxis fellvizsglja ezeket a folyamatokat, s amennyiben szksges, letbe lptesse a megfelel szablyokat, eljrsokat, kpzst s ms tevkenysgeket a fert zsek kockzatnak cskkentse rdekben. A fert zsi kockzat cskkentst clz tevkenysgek a praxis szksgleteinek megfelel en tartalmazzk az albbiakat: - orvostechnikai eszkzk s egyb felszerelsek tiszttsa s fert tlentse, klns tekintettel az invazv eszkzkre, - szennyes-s tiszta textlia elklntett gy jtse s trolsa, - egszsggyi hulladkok kezelse s trolsa, - vr s testvladkok kezelse s trolsa, - orvosi m szeres eszkzk trolsa. H.BEGY.9. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis beazonostja azokat a folyamatokat, amelyek magasabb fert zsi kockzattal jrnak s stratgit, valsit meg e folyamatok kockzatnak cskkentsre. Ez a stratgia kiterjed az albbi terletekre: 1.1. orvostechnikai eszkzk s egyb felszerelsek tiszttsa s sterilizlsa, 1.2. szennyes-s tiszta textlia elklntett gy jtse s trolsa, 1.3. egszsggyi hulladkok kezelse s trolsa, 1.4. vr s testvladkok kezelse s trolsa, 1.5. orvosi m szerek, eszkzk (oll, csipesz, stb.) trolsa, 1.6. takarts temezse s folyamata,

19

1.7. rgcsl- s rovarirts temezse s folyamata, 1.8. lgkondicionl berendezsek rendszeres tiszttsa. H.BEGY.10. standard A betegek szmra szksges polsi tevkenysgek folyamata a praxisban dokumentltan szablyozott. H.BEGY.10. standard magyarzata Az pols a beteg azon tevkenysgnek segtsre irnyul, amely elvgzsre egszsgi llapota miatt nllan kptelen, vagy amelynek elvgzse specilis felkszltsget ignyel. Az pol nllan s orvossal egytt vgzend tevkenysgeit, az azok elvgzshez szksges feltteleket, a praxisban dokumentltan szablyozni kell. H.BEGY.10. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisban az polsi tevkenysg dokumentltan szablyozott. 2. A praxis polja a szablyozsban meghatrozott feladatait ismeri, vgzi s dokumentlja. H.BEGY.10.1. standard A hziorvos dnt a beteg polsi szksgletr l, az polsi tevkenysgek elvgzsrt s dokumentlsrt az pol felel s. H.BEGY.10.1. standard magyarzata A hziorvos felel s a beteg szmra szksges polsi folyamat dokumentlt elrendelsrt, az pol az polsi szksglet felmrsrt, az polsi terv elksztsrt s a tevkenysgek szakma szablyai szerinti elvgzsrt s dokumentlsrt. Az polsi folyamat tartalma s szksgessge a beteg letkortl, llapottl, betegsgt l/betegsgeit l s szocilis helyzett l fgg. A hziorvos az pols elrendelsekor, az pol a folyamat megtervezsekor, megvalstsakor s dokumentlsakor figyelembe veszi - az rvnyes rendeleteket s ms jogi szablyozst, - szakmai irnyelvek s mdszertani levelek ajnlsait, - ezek hinyban a helyi szablyozs s az aktulis bizonytkokon alapul szakmai ismeretek alapjn elksztett polsi szablyozst. H.BEGY.10.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A betegdokumentci rsze az polsi dokumentci. 2. Az polsi dokumentci tartalmazza: 2.1. az polst indokol orvosi diagnzist, 2.2. az polsi diagnzist, 2.3. az polsi szksglet alapjn kszlt polsi tervet, 2.4. az polsi tevkenysgeket, 2.5. azok eredmnyt, 2.6. az orvosnak adott visszajelzst, 2.7. a tovbbi tennivalkat (pl.: az polsi folyamat lezrsa, j szksgletek, kvetkez vizit id pontja, tervezett tartalma)

20

H.BEGY.10.2. standard A praxisban a srg s szksg szlelsekor elvrt poli tevkenysg a hatlyos jogszablyok alapjn szablyozott s dokumentlt. H.BEGY.10.2. standard magyarzata Az polsi tevkenysg szablyozsa arra az esetre is tartalmazza az pol tevkenysgi folyamatnak lerst, ha a beteg otthonban, vagy tartzkodsi helyn vgzett tevkenysge kzben srg s elltst ignyl llapotot szlel. Szakkpzett egszsggyi dolgozknt ilyen esetekben a hatskrbe tartoz els seglyt azonnal megkezdi, rtesti a ment ket, vagy a hziorvost. H.BEGY.10.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. Az polsi tevkenysg szablyozsa tartalmaz srg s elltst ignyl esetek szlelsekor el rt tevkenysg lerst. 2. Az pol ismeri s alkalmazza a srg s szksg esetre el rt nll feladatait. I./5. PREVENCI - MEGEL ZS, SZ RS, GONDOZS (H.PREV)

A hziorvosi praxisteam feladatai kz tartozik a - Primer prevenci: A betegsgek megel zse s az egszsgi llapot fejlesztse, az egszsgnevels s letmdi tancsads, az egyni s kzssgi/krnyezeti higin, az immunizci s a kmiai/gygyszeres profilaxis. - Szekunder prevenci: A betegsgek s kockzati tnyez ik korai felismerse, sz r vizsglatokkal val feldertse. - Tercier prevenci: A felismert betegsgek esetn a beteg-visszarendelsek alkalmval vgzett rutin ellen rzsek, msodlagos sz r vizsglatok, valamint a mr emltett, a gygyt orvosls rszt kpez mdszerek tartoznak ide. Clja a betegek egyenslyi llapotnak fenntartsa, a lehet legjobb letmin sg biztostsa. Mdszere a gondozs, amely a betegsgk, letkoruk, llapotuk miatt rszorulk folyamatos felkutatst, diagnosztikus tevkenysget, folyamatosan ellen rztt hatkony gygykezelst jelent. Feladata a betegsgek hossz tv hatsainak, kvetkezmnyeinek cskkentse is, a rehabilitci folyamatnak a praxisban vgezhet rsze s a szakellts fel a beteg eljuttatsa. A hziorvos dnt a beteg szmra szksges preventv tevkenysg formjrl, megkezdsnek idejr l, sajt vizsglatai alapjn a beteg vizsglatokra, konzliumokra, kezelsre kldsr l a progresszv betegellts tovbbi szintjeire. Dntshez figyelembe veszi - a hatlyos jogi szablyozst - a szakmai irnyelvek s a Hziorvosi Hatskri Lista ajnlsait, - ezek hinyban a helyi szablyozs s az aktulis bizonytkokon alapul szakmai ismeretek alapjn elksztett praxis protokollokat. H.PREV.1. standard A betegek szmra szksges primer, szekunder s tercier prevencis tevkenysgek folyamata szablyozott s dokumentlt.

21

H.PREV.1. standard magyarzata A prevenci egyes forminak szksgessge a beteg letkortl, llapottl, betegsgt l/betegsgeit l s betegsgek kockzati tnyez it jelent szoksaitl, krnyezeti tnyez it l, letmdjtl fgg. Minden llapotfelmrskor dokumentlni kell azt is, hogy milyen prevencis tevkenysg szksges. H.PREV.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisban a prevencis tevkenysg dokumentltan szablyozott. 2. A betegdokumentci tartalmazza a szksges, illetve elvgzett prevencis tevkenysget. H.PREV.2. standard A hziorvos felel s annak megllaptsrt, hogy a betegnek milyen prevencis folyamatban val rszvtelre van szksge. A folyamatba tartoz egyes tevkenysgekrt felel s szemlyek helyi szablyozsban meghatrozottak. H.PREV.2. standard magyarzata A hziorvos a prevencis tevkenysgek mindegyikt teamje tagjainak segtsgvel vgzi. A team minden tagja felel s sajt munkjrt, annak a szakma szablyai s a praxis protokolljai szerinti elvgzsrt s dokumentlsrt. H.PREV.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. A prevencis tevkenysg szablyozsa tartalmazza az egyes tevkenysgek elvgzsrt felel s szemlyek megnevezst. 2. A szemlyek ismerik s elvgzik a szablyozsban foglalt feladataikat. H.PREV.3. standard A prevencis folyamat a betegdokumentciban rgztett. H.PREV.3. standard magyarzata A prevencis folyamat lpseit (pl. anamnzis felvtelt, a vizsglatok elvgzst s azok eredmnyeit, a terpia megllaptst s vltoztatsait, a pciensnek adott tancsokat, tovbbutalst, a kvetkez tallkozs megbeszlt id pontjt) dokumentlni kell. A dokumentls rendje szablyozott. A team tagjai a dokumentcis rend szerint dolgoznak. H.PREV.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. A prevencis tevkenysgek dokumentltak. 2. A betegdokumentci tartalma, helye, formja a prevencis tevkenysg szablyozsban meghatrozott. 3. A dokumentcis rendet a team tagjai ismerik s megvalstjk.

PREV.4. standard

22

A primer prevenci keretben a hziorvos a praxisba tartoz pcienseknek jogszablyi el rsoknak megfelel en ktelez , illetve a pciens krsre ajnlott vd oltsokat, s egszsgmeg rz tancsadst biztost. H.PREV 4.1. standard A vd oltsok nevt, az oltst vgz szemlyt, a beads dtumt s az oltanyag gyrtsi szmt a pciens oltsi knyvben s a betegdokumentciban is rgzteni kell. H.PREV.4.2. standard Az egszsg meg rzse, az egszsgi llapot javtsa rdekben vgzett tancsads folyamatt a prevencis tevkenysg szablyozsa rgzti. H.PREV.4.- 4.2. standardok magyarzata A vd oltsok s az egszsgmenedzselsi tancsok adsa a praxisteam npegszsggyi jelent sg feladata. A ktelez vd oltsok beadsnak rendjt minden vben a szakma hivatalos kzlnye (Egszsggyi Kzlny) teszi kzz. A hziorvos tjkoztatja az ajnlott vd oltsokrl a pcienseket, akik, ha a vd oltst krik, beleegyezsket alrsukkal igazoljk. H.PREV.4. standard fellvizsglati szempontja 1. A praxisteam tagjai a primer prevencis tevkenysg szablyozst ismerik s alkalmazzk. H.PREV.4.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. Az aktulisan rvnyes, ktelez vd oltsok beadsnak gyakorlata a praxisban szablyozott. 2. A betegdokumentci tartalmazza a pciensnek beadott vd oltsok nevt, az oltst vgz szemlyt, a beads dtumt s az oltanyag gyrtsi szmt. 3. A praxisban az ajnlott vd olts beadsnak beleegyez nyilatkozatai megtallhatk. 4. A ktelez vd olts beadst megtagad nyilatkozatok a praxisban megtallhatak. H.PREV.4.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. Az egszsg fejlesztsi tancsads folyamata a praxisban dokumentltan szablyozott. 2. A betegdokumentciban az egszsg fejlesztsi tancsads a szablyozsnak megfelel en rgztett. H.PREV.5. standard A hziorvosi gondozsi folyamatok (tovbbiakban gondozs) a Hziorvosi Hatskri Lista s a szakmai irnyelvek ajnlsainak figyelembevtelvel dokumentltan szablyozottak. H.PREV.5.1. standard Minden praxisnak rendelkeznie kell legalbb a magas szv-, rrendszeri rizikj, ezen bell kiemelten a magas vrnyomsos s cukorbetegek gondozsi protokolljval. H.PREV.5.-5.1. standardok magyarzata

23

A gondozsi folyamatot, az abban rsztvev k tevkenysgt, a dokumentls szablyait meg kell hatrozni. A gondozsi protokollokat a praxis kszti el sajt lehet sgeinek legjobb kihasznlsra, az rvnyes rendeletek, szakmai irnyelvek, mdszertani levelek s a bizonytkokon alapul szakmai ismeretek alapjn. PREV.5.-5.1. standardok fellvizsglati szempontjai 1. A magas szv-, rrendszeri rizikj, a magas vrnyomsos s cukorbetegek gondozsnak protokolljai a praxisban megtallhatak. 2. A praxisteam tagjai ismerik s alkalmazzk a gondozsi protokollokat. H.PREV.6. standard A hziorvos illetve a hziorvosi team a Hziorvosi Hatskri Lista s szakmai irnyelvek ajnlsainak figyelembevtelvel, a beteg szksgleteinek megfelel rehabilitcis tevkenysget vgez illetve kezdemnyez, melyet dokumentl. H.PREV.6. standard magyarzata Annak rdekben, hogy a fogyatkos, vagy rokkant beteg helyrelltott s megmaradt kpessgeinek felhasznlsval ismt elfoglalhassa helyt a kzssgben, rehabilitcis mdszereket kell alkalmazni. A hziorvos az ennek rdekben szksges tevkenysgeket, intzkedseket megteszi. H.PREV.6. standard fellvizsglati szempontjai 1. A fogyatkossg vagy rokkantsg tnye s mrtke dokumentlt. 2. A beteg tjkoztatsa a rehabilitcis lehet sgekr l dokumentlt. 3. Az elvgzett rehabilitcis tevkenysgek s a megtett intzkedsek dokumentltak. I./6. BETEGJOGOK, TJKOZTATS, ADATKEZELS (H.BTA)

Az ellts eredmnyessge s hatkonysga jobb lesz, ha a pcienseket - illetve amennyiben ez szksges, a trvnyes kpvisel ket - a kulturlis, trsadalmi krnyezetnek megfelel en bevonjk az elltsra vonatkoz dntsekbe s kezelsi folyamatokba. A betegjogok rvnyestshez szksges, hogy ezeket a jogokat a pciensek s trvnyes kpvisel ik (a tovbbiakban: pciensek) ismerjk, s tisztban legyenek az rvnyests lehet sgeivel. A tjkoztats magba foglalja az elltsi folyamat sorn a pciens szmra szksges ismereteket, a prevenci, gondozs, a rehabilitci vagy a gygyintzetbe illetve konzliumra klds s/vagy vgleges elhelyezs szksgessgt. A pciensek elltsban rsztvev szemlyzet megfelel kpzsben rszesl annak rdekben, hogy olyan meggondolt s a pciensek szmra elfogadhat elltst biztostsanak, amely tiszteletben tartja a pciensek jogait s mltsgt. Fontos tovbb, hogy a szemlyzet tagjai megrtsk s tiszteletben tartsk a pciensek hitt s rtkrendjt. A betegjogok rvnyestshez szksges tevkenysgek az albbiak:

24

a praxis hzirendje a betegjogok meghatrozsa, vdelme s tmogatsa tern a hatlyos jogszablyi el rsoknak megfelel ; a pciensek szemlyes szbeli s rsbeli tjkoztatsa sajt jogaikrl; a beavatkozsokhoz, az elltshoz a tjkozott beleegyezs elnyerse; a pciensek elltsban rsztvev szemlyzet betegjogi krdsekkel kapcsolatos kpzse; a praxisban rvnyesl etikai keretek megteremtse s rgztse; az adatvdelmi szablyok rgztse s rvnyestse; a szksges dokumentlt eljrsok alkalmazsa. H.BTA.1. standard A praxis a hatlyos jogi s etikai szablyoknak megfelel en nyjtja az elltst. H.BTA.1.1. standard Az ellts a pciensek intimitsnak s szemlyes jogainak tekintetben elfogad. HBTA.1.-1.1. standard magyarzata A praxis az alapvet betegjogokrl s ktelezettsgekr l rsos tjkoztatt kszt a pcienseknek, amelyet kzz tesz. Igny illetve szksg esetn az orvos ltal kijellt szemly a betegjogokkal kapcsolatban szbeli tjkoztatst is ad. A pciensek s az ellt szemlyzet kztti rintkezs sorn a betegjogoknak s az etikai el rsoknak mindig rvnyeslnik kell. A pciensek szemlyisgi jogainak tiszteletben tartsa - klnsen a kezelsek s vizsglatok alatt fontos. A pciensek elvrhatjk az intimitsuk tiszteletben tartst az egszsggyi dolgozktl, betegtrsaiktl, s a hozztartozktl is. A pciensen csak az elltshoz szksges beavatkozsok vgezhet k el. H.BTA.1.-1.1. standardok fellvizsglati szempontjai 1. A praxisteam tagjai a jogszablyi el rsoknak s egyb szablyozknak megfelel etikai normkat alkalmaznak, melyek szablyoz dokumentumai elrhet k a praxisban. 2. A praxisteam tagjai az etikai normkat ismerik s alkalmazzk. 3. A betegjogokrl szl rsos tjkoztat s a betegjogi kpvisel re vonatkoz informci kzztett. 4. A vizsglatok, eljrsok s kezelsek sorn tiszteletben tartjk a pciens szemlyisgi jogait, szemremrzett, illetve szksglett az intimitshoz. H.BTA.2. standard A pciensek tjkoztatst s beleegyezst a praxis ltal meghatrozott folyamattal, dokumentlt eljrssal s kpzett munkatrsakkal rik el. H.BTA.2. standard magyarzata Az elltssal kapcsolatos dntsek meghozatalban val rszvtel mdja a tjkozott beleegyezs megszerzse. A tjkoztats mdja s nyelvezete rthet a pciensek szmra.

25

A praxis a beleegyezsi folyamatot szablyoz dokumentumokban s dokumentlt eljrsokban egyrtelm en rgzti. A vonatkoz jogszablyokat s szablyozkat beptik az eljrsokba. A pciensek tjkozottak arrl, hogy mely vizsglatokhoz, beavatkozsokhoz s kezelsekhez szksges a beleegyezs, s azt hogyan adhatjk meg (pl. szban, beleegyezsi formula alrsval, vagy egyb mdon). A pciensek jogosultak a tervezett vizsglatok, beavatkozsok, kezelsek elutastsra. Ebben az esetben a tjkoztats, elutasts, illetve megszakts tnyt, a pciensek rsos rendelkezst, a nyilatkozatttel jogosultsgt, alrst a betegdokumentciban rsban rgzteni kell. Vannak kijellt munkatrsak, akik kpzettek s jogosultak a pciensek tjkoztatsra, a pciensek beleegyezsnek elnyersre s annak dokumentlsra. H.BTA.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisnak dokumentlt eljrsa van a pciensek tjkoztatsra s beleegyezsnek elnyersre. 2. A tjkoztatst a pciens szmra vilgosan s rthet en nyjtjk. 3. A pciens helyett nyilatkoz trvnyes kpvisel szemlye azonostott, a trvnyes kpvisel nyilatkozattteli jogosultsgnak alapja rsban rgztett a fenti adatok a betegdokumentciban megtallhatak. H.BTA.2.1. standard A praxisteam rsban tjkoztatja a pcienseket a nyjtott egszsggyi elltsokrl s szolgltatsokrl, illetve azok elrhet sgr l s hozzfrhet sgr l, belertve a rendelsi id n tli elrhet sget is. H.BTA. 2.1. standard magyarzata A bejelentkezs rendjr l, a szolgltatsokrl, az el jegyzsr l, az ignybevtel mdjrl, a beteg tartzkodsi helyn trtn elltsokrl, a rendelkezsre llsrl, a folyamatos ellts rendjr l, a status vizsglatrl a praxis tjkoztatja az rdekelteket az egszsggyi szolgltatshoz val optimlis hozzfrs el segtse rdekben. jszltt rkezsekor a tjkoztatsnak szlnia kell a bejelentkezsr l, valamint a szl k ltal vlasztott praxis m kdsi rendjr l, a vd n vel s a gyermekorvossal trtn kapcsolattarts mdjrl. A beteg minden tovbbi megjelensekor az adategyeztetst kvet en a regisztrcit vgz szemly szksges tjkoztatst nyjt a megjelent rszre. Ezek az informcik segtik a pciensek elvrsai s a praxis lehet sgeinek egyeztetst. Ha a pciens egszsggyi llapota ltal indokolt ellts a praxisban nem ll rendelkezsre, akkor a praxis team tagja tjkoztatja a pcienst az alternatv ellts mdjrl, elrhet sgr l s a tovbbutalst kezdemnyezi. A praxis rendelsi idejn kvli ellts lehet sgr l a pcienseket tjkoztatni kell.

H.BTA.2.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A pciensek tjkoztatst szablyoz eljrs tartalmazza a praxis m kdsi rendjr l szl tjkoztatst, ebben a betegbejelentkezs, el jegyzsi rendszer m kdst is.

26

2. 3.

A pciensek rsos informcit kapnak a praxis ltal nyjtott elltsrl s szolgltatsokrl s azok hozzfrhet sgr l. Ha a praxisban nem ll rendelkezsre a pciens egszsggyi llapota ltal indokolt ellts, akkor a praxisteam tagja tjkoztatst ad a pciensnek az alternatv ellts mdjrl s elrhet sgr l s kezdemnyezi a pciens tovbbutalst.

H.BTA.2.2. standard A pciensek tjkoztatst erre felksztett szemly vgzi. H.BTA.2.2. standard magyarzata A pciensek klnbz elltsi helyzetekben trtn tjkoztatst csak az adott terlethez megfelel kompetencival rendelkez szemly vgezheti. Ennek a kompetenciakrnek a meghatrozsa szerepel a tjkoztatst szablyoz eljrsban. H.BTA.2.2. standard fellvizsglati szempontja 1. A tjkoztats rendjt ler eljrs meghatrozza a klnbz tpus tjkoztatsok kompetenciaszintjt. H.BTA.2.3. standard A pciensek megfelel tjkoztatsban rszeslnek llapotukrl, a betegsgkr l, a javasolt vizsglatokrl, elltsrl. H.BTA.2.3. standard magyarzata A kijellt munkatrsak a pciens szmra rthet mdon elmagyarznak minden javasolt vizsglatot, kezelst vagy beavatkozst. Az informci tbbek kztt tartalmazza: - a pciens llapott, - a javasolt vizsglatot, - a javasolt kezelst, azok tervezett id pontjt, - a lehetsges el nyket s htrnyokat, - a szba jhet alternatvkat, - az eredmnyessg valszn sgt, - a tovbbi szksges elltsokat, - az ellts vrhat id tartamt, - az elltsrt felel s szemlyeket, - a gygyulshoz kapcsold lehetsges problmkat, javasolt letmdot - a vizsglat vagy kezels elmulasztsnak lehetsges kvetkezmnyeit. H.BTA.2.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. A pciensek tjkozottak az llapotukrl. 2. A pciensek tjkozottak a javasolt vizsglatokrl. 3. A pciensek tjkozottak a javasolt kezelsekr l. 4. A pciensek tjkozottak a javasolt vizsglatok s kezelsek lehetsges el nyeir l, htrnyairl s lehetsges alternatvirl. 5. A pciensek tjkozottak a kezelsek eredmnyessgnek valszn sgr l. 6. A pciensek tjkozottak az elltshoz kapcsold lehetsges problmkrl.

27

7. 8. 9.

A pciensek tjkozottak a vizsglatok illetve kezelsek elmulasztsnak lehetsges kvetkezmnyeir l. A pciensek be tudjk azonostani azt az orvost vagy ms elltt, aki els dlegesen felel s az elltsrt. Ha a kezelsek vagy beavatkozsok tervezettek, a pciensek tudjk, hogy ki az, aki jogosult a kezels vagy beavatkozs elvgzsre.

H.BTA.2.4. standard A praxis meghatrozza azokat a kezels- s beavatkozs-tpusokat, amelyek a tjkozott beleegyezs eseti rsos formjt ignylik. H.BTA.2.4. standard magyarzata Nem minden kezels s beavatkozs ignyel a kezels, vagy beavatkozs vgrehajtsa el tt kln, rsos beleegyezst. Az rintett munkatrsak, a kln rsos beleegyezst ignyl beavatkozsok listjt ismerik. A pciensek eseti rsos tjkozott beleegyezst adnak minden magas kockzat invazv beavatkozs elvgzse el tt. A hziorvosi praxis tevkenysgei kzl javasolt az infzis kezels, analgzia s nem ktelez vd oltsok esetn trtn rsos nyilatkozatttel. H.BTA.2.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rsban rgzti azokat a beavatkozsokat, amelyek eseti tjkozott beleegyezst ignyelnek. 2. Az rintett munkatrsak, a kln rsos beleegyezst ignyl beavatkozsok listjt ismerik. 3. Az eseti tjkozott beleegyezs pontos id pontja rgztsre kerl, a tjkoztatst ad szemly azonostott. 4. Az rsos beleegyezs a betegdokumentciban megtallhat. H.BTA.2.5. standard A praxisteam tagja a hatlyos jogszablyi krnyezet el rsainak megfelel en tjkoztatja a pcienseket a klinikai vizsglatokban vagy tanulmnyokban val rszvtel lehet sgeir l s a rsztvev ket megillet vdelemr l. H.BTA.2.5. standard magyarzata A praxis, amennyiben vizsglatokat, vagy klinikai tanulmnyokat vgez, s azok a pciens elltsi szksgleteinek megfelel ek, a hatlyos jogszablyoknak s egyb szablyozknak megfelel en tjkoztatja a pcienseket arrl, hogyan vehetnek rszt ezekben a tevkenysgekben. Amennyiben a pcienseket felkrik a rszvtelre, a dntshozatalhoz informcira van szksgk. Ez az informci tartalmazza: - a vrhat el nyket, - a lehetsges kellemetlensgeket s kockzatokat, - olyan alternatvkat, amelyek ugyancsak segthetik ket, - a kvetend eljrsokat. A pcienseket tjkoztatjk arrl, hogy visszautasthatjk a rszvtelt, vagy viszszavonhatjk a rszvteli szndkot, s hogy a visszavons vagy visszautasts nem gtolja hozzfrsket a praxis szolgltatsaihoz.

28

A praxis szablyoz dokumentumot kszt s alkalmaz a pciensek tjkoztatsra a ksrleti vizsglatokban val rszvtelre vonatkozan. H.BTA.2.5. standard fellvizsglati szempontjai 1. A pciensek tjkozottak arrl, hogyan vehetnek rszt a praxisban foly kutatsokban, klinikai tanulmnyokban. 2. A rszvtelre felkrt pciensek tjkozottak a vrhat el nykr l, a lehetsges kellemetlensgekr l s kockzatokrl, azon egyb lehet sgekr l, amelyek ugyancsak megfelel ek llapotuk javtsra. 3. A rszvtelre felkrt pciensek tjkozottak a kvetend eljrsokrl. 4. A pcienseket biztostjk arrl, hogy ha visszautastjk a rszvtelt, vagy visszavonjk a rszvteli szndkot, a visszavons vagy visszautasts nem gtolja hozzfrsket a praxis szolgltatsaihoz. 5. Szablyoz dokumentumok, illetve dokumentlt eljrsok irnytjk a vizsglatokkal, vagy klinikai tanulmnyokkal kapcsolatos informcis s dntshozatali folyamatot. 6. A pciensek dntshozatali folyamathoz kapcsold rsos nyilatkozatai a betegdokumentciban megtallhatk. 7. Az informcit nyjt s a beleegyezst elnyer szemlyek a betegdokumentciban azonostottak. H.BTA.2.6. standard A pciens brmilyen, az egszsggyi elltsra vonatkoz rendelkezse nyilatkozat formjban a betegdokumentci rszt kpezi. H.BTA.2.6. standard magyarzata A pciens a praxisba trtn bejelentkezsekor ltalnos nyilatkozatot r al, melylyel a praxis teamet bzza meg egszsgi llapotnak megfelel egszsgmenedzselssel. A bejelentkezskor nyilatkozik tovbb arrl, hogy a kezels folyamn egyttm kdik kezel orvosval. Az nrendelkezs jognak megfelel en a pciens, az elltsval kapcsolatos tjkoztatst kvet en visszautasthatja az elltst, krheti a beutals helynek mdostst, melyekr l nyilatkozatot kell alrnia. A nyilatkozat bekerl a betegdokumentciba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy dntst rhet tjkoztats alapjn hozta meg. A pciens esetileg nyilatkozhat arrl, hogy aktulis llapotrl trtn tjkoztatst kik kaphatnak vagy kiket zr ki abbl. H.BTA.2.6. standard fellvizsglati szempontjai 1. A pciensek a praxisba trtn bejelentkezskor rsos nyilatkozatot tesznek. 2. Ellts visszautastsa esetn a pciens nyilatkozatot tesz dntsr l. 3. A pciensek rsos nyilatkozata, illetve az elltsra vonatkoz rendelkezse a betegdokumentciban megtallhat. H.BTA.3. standard A pciensek egszsggyi s hozzjuk kapcsold szemlyes adatait a hatlyos jogszablyi el rsoknak megfelel dokumentlt eljrs szerint kezelik.

29

H.BTA.3. standard magyarzata A praxis a jogszablyi rendelkezseknek megfelel dokumentlt eljrsokat dolgoz ki, amelyek alkalmazsval megakadlyozza az adatok megsemmislst, illetktelen szemlyek hozzfrst s az adatok illetktelen szemly ltal trtn mdostst. H.BTA.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rvnyes adatvdelmi szablyzattal rendelkezik. 2. Az egszsggyi s hozzjuk kapcsold szemlyes adatok vdelmt szolgl szablyok, illetve eljrsok megvalsulnak. 3. A pciensek ismerik a betegdokumentcival kapcsolatos jogaikat. 4. A praxis szemlyzete ismeri a pciensek egszsggyi s szemlyes adatainak kezelsvel s vdelmvel kapcsolatos feladatait s felel ssgt. H.BTA.4. standard A praxis meghatrozza azoknak az elltsoknak a krt, amelyek esetben a pcienseket oktatni kell. A praxis a pciens oktatsa sorn olyan nyelvezetet s kifejezseket hasznl, amelyeket azok megrtenek. H.BTA.4. standard magyarzata Egyes betegsgek elltsa sorn, a tjkoztatson tlmen en szksges lehet a pciensek oktatsa, betantsa. Ezeknek a betegsgeknek, illetve elltsoknak a krt a praxisnak rsban rgzteni kell. A praxis biztostja a pciensek oktatshoz a szksges feltteleket: helyisget, szakkpzett szemlyzetet, tjkoztat anyagokat, eszkzket. Klns figyelmet ignyel a pciensek oktatsakor hasznlt forma s nyelvezet. A pciensek klnbz kppen reaglnak a szbeli utastsokra, nyomtatott anyagokra, videra, stb. Alkalmanknt a csaldtagokra lehet szksg, hogy segtsk a tjkoztatst. H.BTA.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rsban meghatrozta azoknak az elltsoknak a krt, amelyek esetben a tjkoztatson tlmen en a pcienseket, illetve hozztartozikat oktatni kell. 2. A praxis biztostja a pciensek oktatshoz szksges feltteleket. 3. Meghatrozott esetekben a pciensek kpzsben rszeslnek a gygyszerek biztonsgos s eredmnyes alkalmazsrl, a lehetsges gygyszermellkhatsokrl. 4. Meghatrozott esetekben a pciensek kpzsben rszeslnek a gygyszerek s telek kztti interakcik megel zsr l, megfelel ditrl s tpllsrl. 5. Meghatrozott esetekben a pciensek kpzsben rszeslnek a pciens ltal kvetend letmdrl s a rehabilitcis technikkrl. 6. Meghatrozott esetekben a pciensek kpzsben rszeslnek a gygyszati segdeszkzk biztonsgos s eredmnyes hasznlatrl. 7. A pciensek oktatsa szmukra rthet formban s nyelvezeten trtnik. II. MIN SGMENEDZSMENT (H.MIN)

30

A hziorvosi praxisnak, mint minden egszsggyi szolgltat szervezetnek, ltre kell hoznia, dokumentlnia kell, be kell vezetnie, s fenn kell tartania egy min sgmenedzsment rendszert, mely a szakmai s vezetsi folyamatok tudatos s folyamatos elemzst, felgyelett s fejlesztst jelenti. A min sgmenedzsment a kvetkez f tevkenysgeket foglalja magban: szakmai s szervezeti folyamatok tervezse, kivitelezse, indiktorokra vonatkoz adatgy jts, adatelemzs, mrs, az eredmnyek rtkelse, szksges intzkedsek meghozatala, a standardoknak val megfelels s az adatgy jtsi folyamatok rendszeres fellvizsglata, a szksges korrekcis intzkedsek megttele, a min sg folyamatos fejlesztse rdekben. A vgrehajts alapvet felttele a rsztvev k, kiemelten a praxist vezet hziorvos elktelezettsge. A szervezetben a folyamatok fejlesztsre vonatkoz trekvseket egy mindenre kiterjed szakmai s min sgfejlesztsi tevkenysg keretben kell irnytani s vgezni. A hziorvosi praxisok esetben a praxis felel ssgi krbe tartoz folyamatok egyes lpseit kls szolgltat (pl. laboratrium) vgzi, ezrt a folyamatok szablyozsa komplex feladatot jelent. A szksges adatok rtelmezsvel ltrehozott informcik integrlsa s hasznlata kiemelt szereppel br a praxis eredmnyessgnek fokozsban. A standardok alkalmazsnak s azok megfelel sgt vizsgl mdszerek rendszeres fellvizsglata biztostja a gyors korrekcit s a megel z tevkenysgek kidolgozst, a min sg folyamatos fejlesztst. H.MIN.1. standard A praxist vezet hziorvos ltja el a min sgmenedzsment tevkenysgek tervezsnek, m kdtetsnek s monitorozsnak folyamatos felgyelett. H.MIN.1.1. standard A min sgmenedzsment rendszer tervezett m kdst dokumentljk. H.MIN.1.2. standard Van rott terv a praxisban foly min sgfejlesztsi tevkenysgekre. H.MIN.1.-1.2. standardok magyarzata A praxis vezet je, a hziorvos, felel s a min sgmenedzsment s -fejlesztsi mdszerek kialaktsrt, a tevkenysgek szervezsrt, megvalstsrt, illetve a felgyeletrt. A hziorvos a praxisteam rszvtelvel a megfogalmazott s ismert jv kp s rendelkezsre ll er forrsok segtsgvel kialaktja, fejleszti a praxis min sgkultrjt. A fejlesztsi program a min sgmenedzsment rendszer m kdsnek rtkelsvel nyert adatokra pl, dokumentltan tervezett s a praxis minden f bb folyamatra, valamint azok kls kapcsoldsi pontjaira is vonatkozik. H.MIN.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxist vezet hziorvos irnytja s felgyeli a bels min sgmenedzsment rendszer kialaktst, m kdtetst. 2. A praxist vezet hziorvos felel s a min sgfejlesztsi programok megtervezsrt, megvalstsrt s rtkelsrt. H.MIN.1.1. standard fellvizsglati szempontjai 31

1.

2. 2.1. 2.2. 2.3. 2.4. 2.5. 3.

A min sgmenedzsment rendszer dokumentlt, benne a praxis m kdst ler kulcsfolyamatok s azok kls kapcsoldsi pontjai dokumentltan szablyozottak. A min sgmenedzsment rendszer m kdst ler dokumentum tartalmazza: a kldetsnyilatkozatot, min sgpolitikt, a praxis m kdst jellemz folyamatokat s azok kls kapcsoldsi pontjait, a kulcsfolyamatokhoz kapcsold feladat-, s felel ssgi krket, a praxis min sgi m kdst mr szakmai s szervezeti indiktorokat, a min sgmenedzsment rendszer m kdsnek monitorozst. A min sgmenedzsment rendszert ler dokumentumokat ismerik s alkalmazzk.

H.MIN.1.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. A min sgfejlesztsi tevkenysg tervezett s dokumentlt. 2. A min sgfejlesztsi programok terve tartalmazza: 2.1. kit ztt clokat, 2.2. feladatokat, felel sket, hatrid ket, 2.3. min sgfejlesztsi program monitorozst. H.MIN.2. standard A praxisteam a praxisban foly tevkenysgek megfigyelsre alkalmas, struktra, folyamat s eredmny alap alapvet indiktorokat hatroz meg, melyeket folyamatosan monitoroznak. H.MIN.2.1. standard Az indiktorok a kvetkez terletekre mindenkppen kiterjednek: - npegszsggyi prioritsoknak megfelel szakmai terletekre, - a pciens llapotfelmrsre, - invazv eljrsokkal, kezelsekkel kapcsolatos tjkozott beleegyezsre, - pciens-biztonsgi programok megvalsulsra, - a pciensdokumentcik elvrsainak megfelelsre, - a definitv ellts megvalsulsnak mrsre, - a pciensek s a munkatrsak elgedettsgre, - praxis pciensforgalmi adataira, a szervezet m kdsnek eredmnyessgre. H.MIN.2.-2.1. standardok magyarzata A dntshozatalhoz rendszerezett informcikra van szksg, melyek segtik a szakmai s min sgfejlesztsi programokat. A praxist vezet hziorvos felel s a szakmai s szervezeti terletekhez kapcsold rendszeres fellvizsglati tmakrk gy jtend adatainak kivlasztsrt, a mrsi mdszerek s gyakorisg meghatrozsrt. A monitorozs els dleges clja, hogy id ben felismerjk, korrigljk, illetve megel zzk az elltsi folyamatok hinyossgait, valamint mrjk a praxisban foly tevkenysg eredmnyessgt s hatkonysgt. A fellvizsglat mr eszkzei az indiktorok, melyek a praxisban foly tevkenysg min sgnek mutatszmai, a szervezetben egy adott id szakban elvgzett szolgltatsok valamely kritriumra vonatkoz mrsek tlaga.

32

A szakmai s szervezeti tevkenysg monitorozsa kiterjed a jelen standardban meghatrozott terletekre s a praxis ltal fontosnak tlt egyb tevkenysgekre. A mrsi eredmnyeket a hibk javtshoz, a tervezshez, fejlesztshez hasznljk fel. H.MIN.2.-2.1 standard fellvizsglati szempontjai 1. Az ellts indiktorai dokumentltan meghatrozottak. 2. A mrsek terleteit, mdszereit, gyakorisgt s a felel s szemlyeket tartalmaz dokumentci a praxisban megtallhat. 3. A fellvizsglati mrsek id soros eredmnyeit tartalmaz dokumentci a praxisban megtallhat. 4. A rendszerezett informcikat a tervezsi, fejlesztsi tevkenysghez felhasznljk. H.MIN.3. standard A praxis tervezetten bels auditokat vgez. H.MIN.3. standard magyarzata A szervezetnek auditprogramot kell ksztenie, figyelembe vve az auditland folyamatok s terletek llapott s fontossgt, valamint a korbbi auditok eredmnyeit, annak megllaptsra, hogy a bels min sgmenedzsment rendszer megfelel-e a szervezet ltal kit ztt kvetelmnyeknek, valamint bevezetse s fenntartsa eredmnyes-e. Az auditorokat gy kell kivlasztani, s az auditot gy kell vgezni, hogy ez biztostsa az audit folyamatnak objektivitst s prtatlansgt. Az auditorok nem auditlhatjk sajt munkjukat. Az auditland terletekr l, valamint a ms rdekelt felekt l adatgy jtsb l szrmaz informcit a bels audittervek kidolgozsakor figyelembe kell venni. H.MIN.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisban az ves, bels auditterv megtallhat. 2. Az auditterv ismert s megvalsult. 3. Az audit eredmnyeinek rtkelse dokumentlt s a min sgfejlesztsi programba beplt. H.MIN.4. standard A min sgfejlesztsi programot megvalstjk, felgyelik s fejlesztik. H.MIN.4.1. standard A min sgfejlesztsi program megvalstsrt felel s szemly s feladata dokumentltan meghatrozott. H.MIN.4.-4.1. standardok magyarzata A praxis a fejlesztsi program megvalstshoz meghatrozza illetve biztostja - az er forrsokat, - feladatokat s felel sket, - hatrid ket, - rtkelsi szempontokat, - szksges dokumentcit,

33

- bevonja a kls szolgltatkat, akik meghatroz kapcsolatban vannak a fejlesztend folyamatokkal illetve tevkenysgekkel. H.MIN.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis min sgfejlesztsi programja dokumentlt. 2. A praxis min sgfejlesztsi programja ismert, megvalsult, dokumentltan rtkelt. H.MIN.4.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A min sgfejlesztsi program koordinlsrt felel s szemly rsban kijellt. 2. A min sgfejlesztsi program felel snek feladata, hatskre, kapcsolatai dokumentltan meghatrozottak. III. VEZETS (PRAXISMENEDZSMENT) (H.VEZ) A praxis eredmnyes m kdshez a felel s vezet (k) elktelezettsge szksges. A megfelel kommunikci s koordinci segti a praxis eredmnyes s hatkony m kdst, a kldets megvalsulst. A vezet (k) jogszablyi, szakmai s min sggyi ismereteikkel segtik a praxis zavartalan m kdst, betartjk s betartatjk a jogszablyokat. Ennek rdekben a praxis meghatrozza s folyamatosan biztostja a betegellts elvgzshez szksges er forrsokat, s rendszeresen ttekinti, fellvizsglja a praxis m kdst. H.VEZ.1. standard A vezet hziorvos felel s a praxis hatsos s hatkony m kdsrt, a m kdsre vonatkoz szablyozk betartsrt, valamint a partnerekkel trtn kapcsolattartsrt. H.VEZ.1. standard magyarzata Vezet vel szembeni elvrs, a praxissal kapcsolatban lv partnerek ignye is a magas min sgi sznvonal, hatsos, hatkony s a gygyulst legjobban el segt mdszerek, eljrsok alkalmazsa. Teljesteni s teljesttetni kell a hatlyos jogszablyi kvetelmnyeket, valamint figyelembe kell venni a hatsgi s finanszrozi el rsokat, a szerz dses ktelezettsgeket. H.VEZ.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rvnyes m kdsi engedllyel rendelkezik. 2. A praxis rendelkezik jvhagyott s bevezetett Szervezeti M kdsi Szablyzattal (SzMSz). 3. Trsadalombiztosts ltal finanszrozott szolgltatsnyjts esetn rvnyes finanszrozsi szerz dssel. 4. A praxis rendelkezik a hatlyos jogszablyokban el rt egyb szablyzatokkal. 5. A praxis rendelkezik az ves vezet i fellvizsglati rtkelssel. 6. A praxis kls partnereivel a kapcsolattarts dokumentlt. H.VEZ.2. standard A praxist vezet hziorvos a kpzettsgi el rsoknak megfelel.

34

H.VEZ.2. standard magyarzata A praxist vezet hziorvos a megfelel szolgltatsi teljestmny elrshez szksges, folyamatosan aktualizlt kpzettsggel rendelkezik. A vezet hziorvos egyni felel ssge s hatskre rsban rgztett. H.VEZ.2. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxist vezet hziorvos kpzettsge a hatlyos jogszablyoknak megfelel s aktualizlt. 2. A vezet hziorvos felel ssge s hatskre rsban rgztett. H.VEZ.3. standard A praxist vezet hziorvos megllaptja s tervezi azokat a szksges szolgltatsokat, amelyekkel a praxis megfelel a pciensek szksgleteinek, figyelembe vve a praxis lehet sgeit. H.VEZ.3. standard magyarzata A praxis ltal nyjtott szolgltatsokat gy tervezik s alaktjk ki, hogy reagljanak a betegpopulci szksgleteire, mikzben a praxis lehet sgeit is figyelembe veszik. A vezet hziorvos meghatrozza a praxisban alkalmazott klnbz szolgltatsok, a kzssg szmra nlklzhetetlen prevencis, diagnosztikai, terpis, rehabilitcis s ms szolgltatsokat. H.VEZ.3. standard fellvizsglati szempontja 1. A vezet hziorvos rsban meghatrozza a praxis ltal biztostand szolgltatsok krt. H.VEZ 4. standard A praxist vezet hziorvos vente legalbb egy alkalommal, a praxisteammel kzsen tartott rtekezleten, rtkeli a szervezet s annak bels min sggyi rendszernek m kdst, melyet ves sszefoglalban dokumentl. H.VEZ.4. standard magyarzata A praxist vezet hziorvos tervszer id kznknt elvgzi a min sgmenedzsment rendszer teljes kr tvizsglst, hogy ezton gondoskodjon a rendszer folyamatos alkalmassgrl, megfelel sgr l s eredmnyessgr l. Az tvizsgls trjen ki a fejlesztsi lehet sgek rtkelsre s a min sgmenedzsment rendszerben szksges vltoztatsokra, belertve a min sgpolitikt s a min sgclokat. Az tvizsgls feljegyzseit meg kell rizni. H.VEZ.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxisban megtallhat a vezet hziorvos ltal ksztett ves sszefoglal a min sggyi rendszer m kdsr l. 2. A min sggyi rendszer m kdsr l tartott ves rtkel rtekezlet dokumentcija a praxisban megtallhat. 3. A min sgmenedzsment rendszer eredmnyeit ismerik s beptik a min sgfejlesztsi programokba.

35

H.VEZ.5. standard A kls s bels adatgy jts s adatszolgltats rendszere szablyozott. H.VEZ.5. standard magyarzata A kvetkeztsek elrshez s a dntshozatalhoz az adatokat ssze kell gy jteni, elemezni kell, s informciv kell alaktani a bels felhasznlk, illetve a kls szervezetek rszre Az adatelemzsben rsztvev szemlyek az adatgy jtsi mdszerekre vonatkoz tapasztalatokkal rendelkeznek, s ismerik a klnbz statisztikai mdszerek alkalmazst. Az adatelemzsb l szrmaz informcik segtik a szakmai s min sgfejlesztsi programokat, valamint a dnts el kszt , dntshoz tevkenysgeket. H.VEZ.5. standard fellvizsglati szempontjai 1. Adatgy jts s adatszolgltats dokumentltan szablyozott. 2. A hatlyos jogszablyokban el rt adatszolgltatsi ktelezettsgnek a praxis eleget tesz. H.VEZ.5.1. standard A praxis a hatlyos jogszablyoknak s egyb szablyozknak megfelel en, dokumentltan szablyozottan vgzi a kls szervezetek ltal ignyelt adatok gy jtst, felhasznlst s trolst. H.VEZ.5.1. standard magyarzata Az adatszolgltats kls fl rszre a jogszablyok s praxis szablyz dokumentumokban foglaltak betartsa mellett trtnhet. H.VEZ.5.1. standard fellvizsglati szempontja 1. A kls szolgltatk fel trtn adatszolgltats dokumentltan szablyozott. IV. GAZDLKODS AZ ER FORRSOKKAL IV./1. HUMN ER FORRS MENEDZSMENT (H.HEM) A hziorvosi praxisok klnbz szervezeti formban m kdnek, ezrt ebben a fejezetben a hziorvos kifejezs hasznlata alatt rtjk a munkltati jogkr valamennyi tpus gyakorljt. H.HEM.1. standard A hziorvos minden munkakr esetben a hatlyos jogszablyi el rsokkal sszhangban meghatrozza a foglalkoztatshoz szksges kpzettsget, gyakorlatot, illetve egyb szksges kvetelmnyeket. H.HEM.1. standard magyarzata A kldetse teljestshez s a betegek szksgleteinek kielgtshez a praxisnak megfelel sszettel , gyakorlott, kpzett munkatrsra van szksge.

36

A hziorvos, illetve a munkltat a jogszablyokkal sszhangban, meghatrozza az egyes szolgltatsok megvalsulshoz szksges munkaer ltszmt s kpzettsgt. A megfelel szemlyzet toborzst, alkalmazhatsgt s alkalmazst, szakmai fejlesztst, valamint rtkelst tervezni kell. A feladatok, szakmai hatskr meghatrozsnl a kpzettsget s gyakorlatot figyelembe kell venni. A kompetencikrl, a munkakrr l, kiemelt feladatokrl a munkatrsakat rsos formban kell tjkoztatni. H.HEM.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rsos humn er forrs tervvel rendelkezik. 2. A munkatrsak szmra el rt kpzettsg, gyakorlat dokumentltan meghatrozott. 3. A vonatkoz jogszablyokat s egyb szablyozkat a munkaid meghatrozsnl s ltszmtervezsnl figyelembe veszik. H.HEM.1.1 standard Minden munkatrs feladata, felel ssge, hatskre nvre szl, rvnyes munkakri lersban definilt. H.HEM.1.1 standard magyarzata A hziorvos meghatrozza az egyes munkakrk specilis kvetelmnyeit. A munkaer tervezsnek rszeknt, a betegek szksgleteinek kielgtse rdekben meghatrozzk a szksges kpzettsget, jrtassgot s brmilyen ms elvrst. H.HEM.1.1. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis munkatrsainak nvre szl munkakri lersuk van. 2. A munkakri lers tartalmazza a feladatot, felel ssget, hatskrt, kapcsolatrendszert. 3. A munkakri lersok rvnyesek. 4. A munkakrhz tartoz kompetencitl eltr feladatokra vonatkoz megbzs dokumentlt s rvnyes. 5. A munkatrsak ismerik a munkakri lersukban foglaltakat. H.HEM.2. standard A hziorvos kidolgozza s megvalstja a praxis humn er forrs menedzsmentjnek eljrst. H.HEM.2. standard magyarzata A praxis meghatrozott eljrssal vgzi a humn er forrs menedzsment feladatait. H.HEM.2. fellvizsglati szempontjai 1. Ltezik eljrs a praxis humner forrs stratgijra, tervezsre, munkakr tervezsre, munkakr rtkelsre, sztnzs menedzsmentre, munkaer elltsra, toborzsra, kivlasztsra, teljestmnyrtkelsre, humner forrs fejlesztsre s a munkagyi kapcsolatokra. 2. Az eljrs dokumentltan megvalsul. 3. A praxisban dokumentlt motivcis technikkat alkalmaznak.

37

H.HEM.3. standard Minden munkatrs munkavgzsre irnyul jogviszonya dokumentlt s ehhez kapcsold munkagyi-, szemlygyi adatok rendelkezsre llnak. H.HEM. 3. standard magyarzata A munkatrsakrl szemlyi nyilvntartst vezetnek, mely megfelel a jogszablynak, tartalmazza a munkatrs kpzettsgt, gyakorlatt, az rtkelseket, a szakmai kpzettsget igazol okiratok (engedly, nyilvntarts) msolatt. A nyilvntartsok aktualizlst folyamatosan vgzik. H.HEM.3. standard fellvizsglati szempontjai 1 Minden munkatrsrl van rendszeresen aktualizlt szemlyzeti nyilvntarts. 2. A nyilvntartsok tartalmazzk a munkatrsak kpzettsgt igazol dokumentumokat. H.HEM.4. standard A praxis a hatlyos jogszablyok figyelembe vtelvel kpzsi tervet kszt, s azt megvalstja. H.HEM.4. standard magyarzata A praxis segti a munkatrsak szakmai fejl dst. Ennek rdekben tervet kszt s menedzseli a szemlyzet kpzst s tovbbkpzst. Az oktatsi s kpzsi szksglet megtervezse sorn figyelembe veszik a praxis folyamatainak jellegb l, a munkatrsak kpzettsgb l, a szervezet kultrjbl, s a betegek elvrsainak vltozsbl bekvetkez vltozsokat. A tovbbkpzsi tervek a munkabiztonsgi s t zvdelmi elvrsok oktatst is temezik. A kpzsi, tovbbkpzsi tervek megvalsulst rtkelik, s a kvetkez terv ksztsnl figyelembe veszik. H.HEM.4. standard fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rendelkezik kpzsi tervvel. 2. A praxis egynre szabott kpzsi tervei az adott munkakrnek megfelel kpzettsg s jrtassg, aktulis jogszablyoknak megfelel szinten tartst rjk le. 3. A kpzsi terv megvalsulsa dokumentlt. H.HEM.5. standard Minden munkatrs teljestmnyt rendszeresen rtkelik. H.HEM.5. standard magyarzata Minden munkatrs teljestmnyt a munkakri lersban foglaltak figyelembe vtelvel, legalbb vi rendszeressggel, dokumentltan rtkelik. A praxis meghatrozza a munkatrsak teljestmny rtkelsnek szempontjait s gyakorisgt, az

38

rtkelst a hziorvos vgzi. Az rtkelsi rendszert, eredmnyt a munkatrsak ismerik, s lehet sgk van vlemnynyilvntsra. H.HEM.5. standard fellvizsglati szempontjai 1. A hziorvos legalbb vente egyszer dokumentltan rtkeli a munkatrsak teljestmnyt. 2. Az rtkels szempontjai s eredmnyei a munkatrsak ltal ismertek. 3. A munkatrsak rtkelsr l szl dokumentumokat bizalmasan kezelik.

IV./2. PLETEK, BERENDEZSEK BIZTONSGA (H.BB) H.BB.1. standard A hziorvosi rendel megfelel a ltestmny s berendezsek ellen rzsre vonatkoz hatlyos jogszablyok, szakhatsgi el rsok s egyb szablyozk elvrsainak. H.BB.1.1. standard A praxis rendelkezik dokumentlt s a hatlyos jogszablyi el rsoknak megfelel en aktualizlt - munkabiztonsgi szablyzattal, - t zbiztonsgi szablyzattal, - dokumentlt kockzat rtkelssel, - katasztrfavdelmi, evakulsi tervvel, - veszlyes hulladkok kezelsre s trolsra vonatkoz szablyzattal. H.BB.1.2. standard A hziorvosi rendel nek van az pletekre s a berendezsekre vonatkozan dokumentlt ves karbantartsi terve. H.BB.1.-1.2. standardok magyarzata Brmely fizikai ltestmny esetben els dleges cl a vonatkoz jogszablyok, szabvnyok, szakhatsgi el rsok s egyb szablyozk betartsa, figyelembe vve a ltestmny sajtossgait. A biztonsgos llapothoz, az eredmnyes tervezshez a praxisteam tagjainak tudatban kell lennie a ltestmny kockzataival. A cl a balesetek s srlsek megel zse, veszlytelen s biztonsgos felttelek fenntartsa a betegek, a szemlyzet s a ltogatk szmra, a kockzatok s veszlyek cskkentse s kontrollja mellett. A praxis a ltestmnyben jelen lv kockzatok elemzsvel kifejleszt egy megel zst clz tervet, hogy cskkentse a kockzatokat. A program kiterjed a t zmegel zs jogszablyi el rsaira s a praxis egyb specilis elvrsaira, sajtossgaira. A praxis t zbiztonsgi terve a hatlyos jogszablyok alapjn kszl s meghatrozza: - a t zvdelmi s biztonsgi rendszerek vizsglatnak, tesztelsnek, s karbantartsnak elvrsoknak megfelel gyakorisgt, - a szemlyzet szksges oktatst, hogy hatsosan vdjk s menektsk a betegeket vszhelyzet esetn, - a szemlyzet rszvtelt legalbb egyszer a t z illetve fst, vszhelyzetkszenlti gyakorlaton.

39

Minden vizsglat, gyakorlat, oktats, felgyelet s karbantarts dokumentlt. A hziorvosi rendel rendelkezik rvnyes rintsvdelmi fellvizsglati jegyz knyvvel. A praxis a dokumentlt eljrsnak megfelel en meghatrozza, s biztonsgosan kezeli a veszlyes anyagokat, a fert z anyagokat, a radioaktv anyagokat, hulladkokat, s a gygyintzetben keletkez egyb hulladkokat. Az eljrs tartalmazza ezen anyagokkal kapcsolatos kezelst, trolst, nyilvntartst, szlltst s ezek dokumentlst, belertve az engedlyezsi eljrsokat s a vd felszerelsek hasznlatt is. A munkatrsak kpzsben rszeslnek a szablyzatok vgrehajtshoz kapcsold feladataikrl s felel ssgkr l. H.BB.1.-1.2. standardok fellvizsglati szempontjai 1. A praxis rendelkezik a hatlyos jogszablyi el rsoknak megfelel szablyzatokkal: 1.1. munkabiztonsgi szablyzattal, 1.2. t zbiztonsgi szablyzattal, 1.3. dokumentlt kockzat rtkelssel, 1.4. katasztrfavdelmi tervvel, 1.5. veszlyes hulladkok kezelsre s trolsra vonatkoz szablyzattal, 1.6. karbantartsi tervvel, 1.7. s fejlesztsi tervvel. 2. A szablyzatokat rendszeresen aktualizljk. 3. A szablyzatokkal kapcsolatos kpzsek dokumentltak. 4. A hziorvosi rendel rendelkezik rvnyes rintsvdelmi fellvizsglati jegyz knyvvel. 5. Megfelel munkavdelmi eszkzk rendelkezsre llnak. H.BB.2. standard A praxis rendelkezik dokumentlt eljrssal az orvostechnikai eszkzk, s egyb felszerelsek rendszeres ellen rzsre, (hitelests, kalibrls, id szakos fellvizsglat), tesztelsre, karbantartsra s az eredmnyek dokumentlsra. H.BB.2. standard magyarzata Annak biztostsra, hogy az orvosi felszerels hasznlatra rendelkezsre lljon s megfelel en m kdjn, a praxis: Rendeltetsszer en hasznlja, karbantartja, nyilvntartja, fellvizsglja, teszteli az orvostechnikai eszkzket s egyb felszerelseket. Az ellts min sgt alapvet en befolysol orvostechnikai eszkzk hitelestst s fellvizsglatt erre feljogostott egynek vagy szervezetek vgzik s dokumentljk. Az eszkzket s egyb felszerelseket zembe helyezskor, majd koruknak s hasznlatuknak megfelel en a gyrti utastsok alapjn kezelik. Az eszkzk, berendezsek llapott a fejlesztsi terveknl figyelembe veszik. A karbantartsi program kiterjed a hziorvosi rendel ben hasznlt valamennyi berendezs, kiemelten a gygyszerek trolsra hasznlt h t szekrnyre, s a lgkondicionl kszlkre is. H.BB.2. standard fellvizsglati szempontjai 40

1.

2. 3. 4. 5. 6.

A praxis rendelkezik az ellts min sgt alapvet en befolysol orvostechnikai eszkzk s egyb felszerelsek hitelestsre, kalibrlsra, id szakos fellvizsglatra vonatkoz dokumentlt eljrssal. Ezeket a szolgltatsokat erre feljogostott egynek vgzik. Minden orvostechnikai eszkz s egyb felszerels beazonosthatan, leltrban szerepel. Az orvostechnikai eszkzket az el rsoknak megfelel en rendszeresen tesztelik, s az eredmnyeket dokumentljk. Ltezik karbantart program, mely kiterjed a rendel ben m kd , valamenynyi orvostechnikai s egyb berendezsre. A karbantart program megvalsul s dokumentlt.

H.BB.3. standard Ivvz tisztasg vz, megfelel vilgts, elektromos ram s f ts, a hatlyos el rsoknak megfelel en- szoksos vagy ideiglenes szolgltattl mindenkor biztostott a hziorvosi rendel ben. H.BB.3. standard magyarzata A hziorvosi rendel ben az ellts krlmnyeinek biztostshoz szksges az elektromos ram s vzellts, megfelel f ts s vilgts. H.BB.3. standard fellvizsglati szempontjai 1. Ihat vz biztostott. 2. Elektromos ram a praxis szksglete szerint biztostott. 3. F ts s vilgts biztostott.

V. KIEGSZT

FOGALMAK

A Krhzi Elltsi Standardok, Jrbeteg Elltsi Standardok, valamint az ESZCSM Ajnls az ISO 9001:2000 szabvny alkalmazshoz egszsggyi szolgltat szervezetekben, aktulis fogalommagyarzataihoz. Asszisztens (praxis asszisztens): A hziorvosi praxisban foly egszsggyi szolgltats nyjtsban kzrem kd szemly. Hatskrnek megfelel feladatait munkakri lersa alapjn, a szakma szablyai szerint ltja el. Beutalsi rend: a hziorvosi praxisbl szakellts irnyba trtn , a hatlyos jogszablyokat figyelembe vve a beteg egszsgi llapota ltal s a progresszivits elveinek megfelel en meghatrozott betegirnyts dokumentlt eljrsa. Definitv ellts: (JES), illetve rtelmezse a hziorvosi praxisban: Definitv ellts egy adott egszsggyi problma lehet sg szerinti megoldst, illetve elltsnak irnytst jelenti, a beteg szksgleteinek megfelel en, a hziorvos felttelrendszernek megfelel krlmnyekhez igaztott mdon.

41

Dokumentltan szablyozott: dokumentlt eljrsa van. Egszsggyi dokumentci: (betegdokumentci) (KES) Megjegyzs: A hziorvosi praxisban minden beteg dokumentcija elegend informcit biztost ahhoz, hogy altmassza s tmogassa a praxisban vgzett prevencis, diagnosztikus s terpis tevkenysgeket s dokumentlja a vizsglati s terpis eredmnyeket. A dokumentci standardizlt formai s tartalmi kvetelmnyei segtik az ellts sznvonalnak azonos szinten tartst. Fogyatkossg: Az ember normlis szenzoros, motoros, vagy mentlis funkciihoz ( pl. jrs, trgy mozgats, lts, beszd, kapcsolattarts a krnyezettel) szksges kpessgek rszleges, vagy teljes, tmeneti, vagy vgleges hinyt jelenti. A fogyatkossg teht a specilisan emberi funkcik zavara. (Az Orszgos Orvosi Rehabilitcis Intzet Szakmai Kollgiumnak a WHO meghatrozsai alapjn ksztett magyar definci) Hziorvosi praxis (tovbbiakban praxis) feln tt illetve gyermek lakossg fogorvosi alapelltson kvli alapelltsokra jogszablyban meghatrozott m kdsi engedllyel rendelkez egszsggyi szolgltat szervezet. Formi: csak gyermeket, csak feln ttet, feln tteket s gyermekeket egyarnt ellt vegyes praxis, illetve terleti elltsi ktelezettsggel, vagy azzal nem rendelkez . Hziorvosi team (vagy praxis team) a hziorvosi praxisban egytt dolgoz szemlyeket jelenti, akiknek kzs cljuk a pciensek egszsgnek meg rzse, fejlesztse, a betegsgek megel zse, miel bbi felismerse, a betegek hatkony gygykezelse, szksg esetn rehabilitcija. Hziorvos: Jogszablyban meghatrozott szakkpestssel rendelkez orvos, aki a szakma szablyai szerint vgzi a hatskrbe tartoz, m kdsi engedlyben meghatrozott feladatait. Krzeti szakpol (praxis pol): jogszablyban meghatrozott egszsggyi szakkpestssel rendelkez szemly, aki a szakma szablyai szerint vgzi a hatskrbe tartoz, illetve m kdsi engedlyben meghatrozott feladatait. Primer prevenci: Az egszsg meg rzse, fejlesztse ( egszsgmenedzsels) rdekben tervezetten s dokumentltan vgzett egszsggyi tevkenysg. Ide tartozik pl.: vd oltsok beadsa, egszsges letmdra, tpllkozsra, aktivitsra s az egszsgkrost magatarts elkerlsre nyjtott tancsads. Hziorvosi prevenci: Tervezetten s dokumentltan vgzett megel z tevkenysg, amelyet a praxis team tagjai az egszsg meg rzse, fejlesztse, a betegsgek megel zse, miel bbi felismerse, a betegek lehet sg szerint szv dmnyekt l mentes s a betegsg kvetkezmnyeinek minl ks bbi kialakulsa szempontjait is figyelembe vev gygytsa s folyamatos ellen rzse, szksg esetn rehabilitcija rdekben vgeznek. Msodlagos sz r vizsglat: Valamely betegsg ismeretben annak trsbetegsgei, kvetkezmnyei (pl. clszerv krosodsok), s ms krllapotok kockzati tnyez i felismerse rdekben vgzett vizsglat/vizsglatsorozat.

42

Hziorvosi gondozs: A hziorvos kezdemnyezsre trtn , aktv felkutatssal kezd d tevkenysg, szemben a beteg kezdemnyezsre (tnet, panasz) trtn betegelltssal. Lpsei: - a betegsgek s kockzati tnyez inek aktv felkutatsa (hziorvosi prevenci), - a diagnzis fellltsa utn nyilvntartsba vtel, - hatkonyan kezels, - folyamatosan ellen rzs (msodlagos sz r vizsglat). Elltsi terv: A holisztikus szemllet hziorvosi tevkenysg sorn a pciensek letszakaszai szerinti, esetenknt aktulis egszsgi llapotra alapozott, hossz tv, dokumentlt cselekvsi terv. Pciens: A hziorvosi praxisba a hatlyos jogszablyoknak megfelel en bejelentkezett szemly. Megjegyzs: A hziorvosi praxisba bejelentkez szemlyek tbbsge egszsges egyn, akinl prevencis ellts zajlik, ezrt tgabb rtelemben minden bejelentkez re a pciens kifejezst hasznljuk. A beteg meghatrozst konkrtan valamilyen tnettel, panasszal jelentkez , vagy mr ismert betegsggel gondozott pciensekre alkalmazzuk. Praxis (ld. Hziorvosi praxis) Tjkozott beleegyezs (beleegyezs)(JES) Megjegyzs (HES): A praxisba trtn bejelentkezskor a pciens a praxis ltal nyjtott tevkenysgekre, az ellts jellemz alapelveire vonatkoz beleegyez nyilatkozatot r al, mely egyben felhatalmazs a praxis szmra a pciens adatainak kezelsre is. Ebben a nyilatkozatban kitrnek arra is, hogy az ellts sorn mely esetekre szksges kiegszt nyilatkozatot tenni a jogszablyi el rsok figyelembevtelvel.

43