Materiale pentru animatori - jocuri

www.tic.ro

1. Jocuri de cunoaştere CARTILE DE VIZITA Inainte de a incepe jocul fiecare tanar primeste cateva bucati de hartie (cate se considera necesar, in functie de marimea grupului) si pix, cu care trebuie sa-si faca tot atatea carti de vizita pe care sa scrie: numele, varsta, scoala, locul de munca (daca este cazul), hobbyuri, etc. (animatorul jocului poate stabili datele care sa fie scrise pe cartea de vizita). Tinerii se aseaza apoi in cerc pentru a li se explica regulile jocului. Cand incepe muzica fiecare trebuie sa danseze prin camera (sau in interiorul cercului format), plimbandu-se astfel printre ceilalti tineri. Se va forma deci o "aglomeratie" de oameni care danseaza cu carti de vizita in mana. In momentul in care s-a oprit muzica tinerii trebuie sa mearga la o persoana necunoscuta dintre cei prezenti si sa faca schimb de carti de vizita discutand pe baza lor pana cand incepe din nou muzica. Cand muzica se aude din nou perechile se despart, tinerii danseaza pana cand este din nou liniste si cauta pe altcineva cu care sa faca schimb de carti de vizita (de fiecare data o persoana diferita). Jocul se repeta de atatea ori cate carti de vizita au fost pusi tinerii sa-si faca. DANSUL CU MATURA Tinerii (este nevoie de numar impar de tineri) se aseaza initial in cerc pentru a li se explica regulile. Se alege pentru inceput un tanar care sa danseze cu matura in mijlocul cercului (ceea ce in acest joc este un lucru rusinos, si trebuie indus tinerilor acest lucru, pentru a lupta apoi sa nu danseze cu matura). Cand incepe muzica se danseaza pe perechi (daca se considera necesar se pot forma perechile dinainte, numarand "unu-doi, unu-doi" sau prin alta metoda) si partenerii trebuie sa discute unul cu altul despre ei pentru a se cunoaste cat mai bine. Singurul care nu are cu cine discuta este cel cu matura. La un moment dat se opreste muzica. Atunci toti trebuie sa-si schimbe partenerul, iar cel cu matura sa profite de sansa acordata pentru a cauta repede un om cu care sa danseze si pentru a arunca matura din brate. Acela care ramane fara partener ia matura si asteapta urmatoarea sansa. Muzica incepe din nou. Atente: tinerii nu au voie sa danseze cu acelasi partener de mai multe ori! Jocul continua pana cand se considera necesar. DE VORBA PE O BANCA ÎN PARC Tinerii trebuie sa se grupeze doi cate doi (preferabil cu persoane pe care nu le cunosc prea bine) si sa discute unul cu altul despre ei timp de 5 minute. La final, se reunesc in cercul mare si fiecare tanar va lua cuvantul pentru a vorbi despre celalalt cu care a stat de vorba mai devreme. Ex: "Eu am discutat mai devreme cu Maria. Are 17 ani, e in zodia gemeni, ii plac calatoriile, etc." GHICESTE-MA !

tanarul ramas aplecat se ridica si ramane in joc. apoi pe ale sale. fiecare isi va spune numele si alte caracteristici. Pe rand. fie ca nu.etc). fie ca a fost descoperit. copiii) se aseaza in cerc. (ex: Petronila-pescarus. va spune numele si animalul primului.. apoi pe ale sale. Andrei ametitul. iar celalalt. La final. Viorel vesel. spunand numele unul altuia. apoi fiecare participant va extrage dintr-o "palarie" un alt bilet (aveti grija sa nu fie tot persoana sa). Fiecare se prezinta spunandu-si numele si eventual cateva cuvinte despre el. Apoi unul dintre ei intra in interiorul cercului si jocul incepe: cel din mijloc impusca pe cineva spunandu-i numele si aratand cu "pistolul" spre el. De ce? Pentru ca.din hartie. Pe rand se vor citi toate biletele si cu totii vor fi atenti sa ghiceasca despre cine este vorba. Atentie!!! Nimeni nu trebuie sa-si scrie numele sau sa dezvaluie un detaliu evident despre sine. apoi ale celui de-al doilea. Succes! NOTA!. 2 .. Pe fata colii fiecare tanar trece: numele / porecla / cum ii place sa fie strigat de unde vine / parohia De ce a venit la respectiva intalnire / motivatia de a participa Pe spate: Hobby-uri ce doreste sa devina peste 5 ani Dupa ce au realizat poncho-urile fiecare "se imbraca" cu el. apoi se departeaza numarand 10 pasi si la al zecelea se impusca la fel.. "mortul" iese. varsta. respectivul se lasa in jos si tanarul din stanga lui si cu cel din dreapta trebuie sa se impuste unul pe altul cat mai repede spunand numele celuilalt. Jocul continua pana raman in joc numai doi pistolari care se dueleaza "ca-n filme": stau spate in spate.etc) PISTOLARII Tinerii (adolescentii. Viorel-vaca.Fiecare membru al grupului primeste cate o bucata de hartie pe care va scrie cateva lucruri despre el: inaltimea. cel care a rostit primul numele colegului ramane in joc.. Succes! INITIALA NUMELUI Tinerii se aseaza in cerc. etc. animatorul grupului va strange toate foile.. Atentie! Al doilea tanar din joc va spune mai intai numele si animalul primului. Maria mancacioasa.. dupa ce toti vor fi scris. fiecare isi spune numele insotit de un nume de animal care incepe cu aceeasi litera ca si numele sau. culoarea ochilor. Al treilea. despre personalitatea sa.asemanator se poate juca si cu numele insotit de o caracteristica ce incepe cu litera numelui (ex: Cristina curioasa.. PONCHO Se distribuie participantilor cate o coala alba(de flipchart) si markere. Coala se imparte in doua si se face o gaura la mijloc prin care sa incapa capul pentru a rezulta un poncho. vine in fata tuturor si se prezinta. si tot asa pana la ultimul care va trebui sa spuna numele si animalele tuturor celor din grup... culoarea parului. Cornelio-cal. de data aceasta.

NUMERE. hop. Biletelele vor fi scrise din timp util. etc. 21) sau la un numar a carui ultima cifra e 5 sau 7 (17. 1.. daca e de genul masculin baietii sar si lovesc aerul cu piciorul.. fiecare spunand cate un numar. Obiectul albastru poate fi o bluza. Dupa ce au primit biletelele.. Varianta mai simpla: se numara numai pana la 10 dela stanga la dreapta in continuu. 6. In momentul in care cineva greseste rostind un numar in loc de "hop" sau neschimband sensul.group hug (se iau cu totii in brate ). 3 .35) se spune "hop" in locul numarului respectiv si se schimba sensul de parcurgere a cercului. va rosti un substantiv. MEREKE TEKE Se aseaza toti participantii in cerc. de la stanga la dreapta. Astfel: 1. fetele fac o pirueta. Se incepe jocul. Cand se ajunge la un numar divizibil cu 5 sau cu 7 (exemplu: 20. Animatorul continua sa rosteasca substantive si grupul reactioneaza conform regulilor. 8. fiecare va mima cu ajutorul corpului. fara a se schimba sensul. la semnalul animatorului. Atentie: animatorul trebuie sa pregateasca doua boluri cu aceleasi litere inauntru pentru ca echipele sa aiba sanse egale de a castiga. hop. Se fac 3 probe pentru intarirea informatiei si o mai buna exemplificare. FEMININ SI MASCULIN Participantii se vor aseza in cerc. Sirul care termina primul corect castiga. Jocuri de energizare a grupului ALFABETUL Participantii sunt impartiti in doua echipe. acesta este exclus din joc.2. 10. 7. pe fiecare biletel fiind scrisa cate o litera diferita. Fiecare participant extrage cate un biletel dintr-un bol. "atingeti copacul de acolo" etc.. Animatorul care conduce jocul intreaba : "Stiti sa dansati Mereke Teke ?" Participantii : "Nu ". Cand cineva greseste intrerupand ritmul sau logica jocului iese din joc. ATINGE CEVA ¢ Rugati toti participantii sa se ridice in picioare ¢ Explicati-le ca trebuie sa caute un obiect albastru in jurul lor si cand il gasesc trebuie sa il atinga. Se continua pana raman 3 jucatori castigatori. 2. HOP HOP Participantii se aseaza in cerc in picioare.. 5. Daca acesta e de genul feminin. cu piciorul drept intre picioarele celui din dreapta lui. 4. hop. 2. anterior jocului . Animatorul aflat in afara cercului sau chiar facand parte din cerc. Se explica regulile jocului: participantii vor numara cu voce tare de la 1 pana la 55. fiecare cu mainile pe umerii celuilalt (hora ). litera sa si fara a comunica verbal sau prin semne explicite. hop. ¢ Dupa aceea (optional) se poate striga: "atingeti-va degetele de la picioare" sau "atingeti urechea cuiva". acestia vor trebui sa se aseze cat ma repede in ordine alfabetica . daca e neutru . 9 si se continua. Se spune HOP in locul numerelor: 3. Jocul se termina cu un group hug in urma cuvantului "ou". o esarfa sau un pantof de aceasta culoare al unui participant ¢ Se continua cautarea cu alte culori.

. Cel din capatul fiecarui sir primeste o bucata de sfoara (4 metri). Cand se da startul. sa nu atinga pamantul. pe jos.Animatorul : " O sa dansam Mereke Teke " Se incepe dansul cu un mic cantecel ( ritm tribal ) . Cei ce termina primii castiga .3 pasi la stanga . Echipele se organizeaza in cate un sir fiecare si se aseaza fata in fata. Animatorul. Unul dintre participanti va fi in mijloc si scaunul sau se scoate din cerc. sfoara trebuie sa treaca de la om la om pe sub hainele sale (intra pe o maneca. SFOARA CURAJOASA Se formeaza doua echipe. un scaun fiind ocupat in acest timp de animator. T-SHIRT TOWER Grupul se imparte in 3 echipe a cate 8 . se pune un tricou mare. care nu are un loc pe scaun. Participantii raspund " Da " de fiecare data . 4 . SALATA DE OAMENI Participantii stau asezati pe scaune in cerc. Cel ce va ramane in picioare va da tonul unui nou schimb de locuri. strugure. pepene. 3 pasi la dreapta (x2) . La semnalul "salata de fructe". In fata fiecarei echipe. Animatorul raspunde "Ok " Buna dispozitie generala . La sfarsit se pun iarasi toate intrebarile. SALATA DE FRUCTE Participantilor li se dau denumiri de fructe (para. spre hazul tuturor. Echipele trebuie sa se aseze pe tricou. toti participantii trebuie sa-si schimbe locul. Nota! Acest joc este folosit atunci cand observam ca intr-un grup incep sa se formaze bisericute si dorim sa-i amestecam in timpul momentelor de lucru.9 participanti. spune: "Salata de oameni" si toata lumea isi schimba locurile. Se continua pana ce animatorul ajungand in fata.).. iese pe cealalta ). caisa etc. spune : "Sa-si schimbe locul toate fetele/ baietii / cei cu pantaloni / cei cu tricouri/ cei blonzi/ cei care s-au spalat pe dinti de dimineata/ cei care s-au rugat aseara/ cei care au frati mai mari etc ". ramanand mereu un participant fara loc. astfel incat nici un membru al echipei sa nu calce in afara. Animatorul: "Stiti sa dansati Mereke Teke ? " Participantii : " Da " Animatorul : " Cu mana pe nas? " Participantii : " Nu " Animatorul : " Sa dansam Mereke Teke " Se reia dansul de data aceasta cu mana pe nas si se continua cu gesturile : mana pe genunchi mana pe sold mana pe glezna mana dreapta pe umarul stang Mereu se reiau toate intrebarile anterioare in ordine pana la cea noua. Participantii vizati incep sa-si schimbe locurile. pruna. Participantul din mijloc numeste un fruct si participantii care sunt acel fruct trebuie sa-si schimbe locul intre ei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful