P. 1
Analiza Calitatii Senzoriale a Chipsurilor-proiect-(1)

Analiza Calitatii Senzoriale a Chipsurilor-proiect-(1)

|Views: 738|Likes:
Published by Meredith Richard

More info:

Published by: Meredith Richard on Feb 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2014

pdf

text

original

Istoricul chipsurilor

Istoria chipsurilor porneşte încă din secolul al XIX-lea. In vara anului 1853, americanul George Crum a fost angajat ca sef bucatar la un restaurant din statiunea Saratoga Springs, statul New York. In meniul acelui restauraant figurau şi cartofii prăjiţi. (Cartofii prăjiţi au apărut în Franţa, în jurul anului 1700 şi reţeta lor a fost adusă în State de Thomas Jefferson, fost ambasador în Franţa.) Intr-o seară, un client al restaurantului i-a returnat lui Crum comanda de cartofi prăjiţi, reproşându-i că aceştia erau prea groşi. Crum s-a conformat dorinţei clientului şi a preparat o altă porţie, cu cartofi tăiaţi mai subţiri, dar şi această porţie a fost refuzată, pe acelaşi motiv. Bucătarul s-a enervat atunci şi a tăiat nişte felii foarte subţiri de cartofi, lea prajit şi le-a servit clientului, gândindu-se că acesta nu-şi va putea înfige furculiţa în ele, deoarece erau foarte crocante. Şi, pentru ca răzbunarea să fie completă, a turnat şi ceva mai multă sare ca de obicei.Planul de răzbunare al lui Crum a dat însă greş. Clientul a fost de-a dreptul incantat de noua variantă de cartofi prăjiţi şi l-a felicitat pe bucătar pentru măiestria lui. Urmarea a fost că nou-născutele chipsuri au devenit specialitatea casei sub numele de Saratoga Chips şi, în plus, şi alte restaurante din zonă au introdus acest produs în oferta lor. In curand chipsurile au fost impachetate si scoase la vanzare, mai tarziu Crum si-a deschis propriul restaurant care avea ca specialitate chips-urile. Dar, deoarece la data aceea cartofii erau curăţaţi şi tăiaţi manual, producţia de chipsuri a fost limitată. Ele se vindeau doar în restaurante sau, la nivel mic, ambalate în pungi. De-abia în 1920, când sa inventat o maşină automată care să cureţe şi să taie cartofii, chipsurile s-au transformat dintr-o specialitate locală într-un produs răspândit şi foarte apreciat în întreaga lume.

Capitolul 1: Caracterizarea generala a chipsurilor
1.1 Clasificare
Chipsurile fac parte, conform “ Clasificarii internationale a produselor si serviciilor pentru inregistrarea marcilor” ( clasificare NISA, editia a 9-a), din clasa 29 de produse. Clasa 29 cuprinde, in general, alimente de origine animala, ca si legume sau alte produse horticole comestibile preparate pentru consum sau conservare. Chipsurile se clasifica in functie de aroma folosita de producatori in: chipsuri cu sare, chipsuri cu paprika, chipsuri cu pui, chipsuri cu ardei iute, chipsuri cu cascaval, chipsuri cu smantana si ceapa, chipsuri cu gulas, chipsuri cu ierburi siciliene, chipsuri cu svaiter, chipsuri cu ulei de masline, etc. In prezent exista zeci de sortimente de chipsuri, fiind aproape o intrecere intre producatori in ceea ce priveste gasirea unor noi arome.

1

Chips-urile capătă gustul unic în containerul de aromatizare înainte de a fi cântăriţi. chimice.1. curăţaţi şi verificaţi pentru defecte.6% glucide. economice. Valurile distinctive de pe chips-uri rezultă din pierderea apei în timpul prăjirii. Dezavantajele nutritionale ale produsului se refera la afectarea sanatatii. mult îndrăgitul snack este fabricat cu ajutorul unui proces de producţie puternic tehnologizat. acestea sunt prăjite în ulei vegetal într-o friteuză cu ardere continuă până când cartofii capătă un aspect galben şi o textură crocantă. protide.4 Avantajele si dezavantajele nutritionale ale chipsurilor Avantajele acestui produs alimentar se reduc doar la calitatile sezoriale de care se pot bucura consumatorii. mai exact compozitia chimica.2 milimetri grosime şi clătiţi foarte bine cu apa. 1. o boală care numai în Marea Britanie afectează 400.2 Pricipalele etape ale procesului de obtinere a chipsurilor Pe timpul producerii chips-urilor. care atacă celulele nervoase ale creierului. Apoi aceştia sunt tăiaţi în felii de 1. provocând demenţă şi 2 . având ca rezultat pierderea memoriei şi schimbări în modul de gândire şi în comportament. Dintre aceste caracteristici. In jur de una din zece persoane de peste 65 de ani şi aproape jumătate dintre oamenii de peste 85 de ani suferă de această boală. Compozitia chimica a cartofilor este urmatoarea: 76. Acest produs alimentar cuprinde urmatoarele grupe de substante : apa. estetice. sare si aditivi alimentari. biologice. In prezent. ambalaţi şi pregătiţi pentru livrare folosind cea mai modernă tehnologie. De asemenea. ulei.000 de persoane. cele mai relevante pentru produsul ales sunt cele chimice. 2% protide. Datorita procesului de preparare a chipsurilor. După ce feliile s-au uscat. ergonomice si ecologice. 20. 1.chips-urile care sunt prea închise la culoare sau au defecte sunt sortate de către un senzor optoelectronic. cartofii sunt foarte bine spălaţi. fiind un produs a carui preparare necesita din abundenta grasimi.4% apa. Bogatia de sortimente si arome existente in cadrul pietei chipsurilor ofera cumparatorilor o gama larga din care pot alege varianta de produs potrivita gusturilor lor. 1% cenusa. procentul de apa se reduce drastic. se poate considera ca chipsurile ofera energie datorita numarului mare de calorii (aproximativ 500 kcal la 100g produs). Alzheimer este o boală progresivă. degenerativă.3 Caracteristicile de calitate ale chipsurilor Orice produs alimentar are urmatoarele caracteristici: fizice. După prăjire. lipide. Este pentru prima dată când consumul de alimente cu acrilamidă este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer. organoleptice. rezultatul fiind feliile uscate si subtiri de cartofi atat de apreciate de consumatori. Specialistii americani au realizat un studiu din care reiese ca chipsurile si snaksurile pot provoca apariţia maladiei Alzeheimer din cauza unei substante numita acrilamida. glucide.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă limitarea consumului de acrilamidă la un microgram pe zi. oferind astfel tuturor amatorilor de snacks-uri o varietate mare. Pornind de la studierea tendinţelor pieţei. De nenumărate ori Intersnack a impulsionat şi continuă să impulsioneze piaţa de snacksuri prin lansarea unor produse inovatoare şi introducerea de diferite arome. liderul de piaţă în sectorul snacks-urilor sărate din Germania si una din cele mai importante companii in Europa in segmentul de snacks-uri sărate. Intersnack este unul din cei mai importanti producători de snacks-uri sărate şi în special de chips-uri. dorinţele şi nevoile consumatorilor se află întotdeauna în centrul atenţiei. marcă a calităţii pentru toţi producătorii importanţi. Experţii în snacks-uri din Köln sunt lideri de piaţă atât în Cehia. în ambalaj atrăgător. Capitolul 2: Prezentarea pietei chipsurilor 2. in Monitorul Oficial al Romaniei. Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi. ori un pachet de chips-uri contine de cateva sute de ori mai mult. P&G (producator Pringles). la nivel mondial existand numerosi prodicatori. De asemenea. de la materia primă până la produsul finit. Intersnack stabileşte cele mai înalte standarde de calitate în fiecare etapă de producţie. printre care se afla si chipsurile si snaksurile. Conform studiilor. precum şi in Germania. iar UE recomanda sa nu se depaseasca 0. sunt dezvoltate şi testate noi tipuri de snacks-uri. Intersnack este unul din principalii producători de snacks-uri sărate şi în alte ţări europene. Actul normativ conține exemple de alimente “nerecomandate”. Dezavantajele nutritionale ale acestui produs au fost recunoscute si de Ministerul Sanatatii Publice care a publicat pe 15 septembrie. Ungaria şi Slovacia. Star Foods (producator Lay’s). Certificarea îndeplinirii cerinţelor standardului DIN ISO 9001.1 micrograme/L in apa.Aceasta substanta este considerata toxica de catre OMS. un kilogram de chips-uri conţine 980 de micrograme de acrilamidă. este o dovadă a acestui fapt. Acrilamida mai poate fi întâlnită în cereale. care urmeaza a fi 3 .1 Principalii producatori Intrucat cererea pentru chipsuri si produse de tip “junkfood” este foarte mare. Astfel. sunt doar cateva nume. Intersnack se situează în topul producătorilor de snacks-uri sărate în multe alte ţări. dar şi în fumul de ţigară.pierderi de memorie. pâine prăjită şi biscuiţi. Intersnack (producator Chio Chips). Tradiţia sa îndelungată şi combinaţia sa de experienţă şi profesionalism au transformat grupul Intersnack în ceea ce este în prezent.piata acestor produse este extrem de diversificata. Cercetarea continuă efectuată în cadrul grupului Intersnack îmbunătăţeşte calitatea produselor existente şi pune în mişcare inovaţiile legate de produse.

Cele mai importante mărci din portofoliul Star Foods sunt: Star Chips.lansate doar daca in urma studiilor realizate reiese ca sunt pe placul consumatorilor. Star Foods este lider în categoria de chipsuri şi snacksuri în România. zară praf. in ceea ce priveste Pringles. sare. Tip Top (produsele Conty). emulsor: E471. Parte a grupului PepsiCo. 4 . ceapă pudră. Pringles cucereste toata cota de piata din SUA. făină. Erau primele produse de acest gen existente in Romania. Consumatorii le-au primit cu entuziasm. Krax. P&G (Procter & Gamble) a lansat pe piata marca de chipsuri Pringles in 1968. Activitatea companiei Star Foods este dedicata productiei si distributiei de produse alimentare de larg consum. lider mondial în industria alimentară. alimentare de acid: acid lactic. De atunci si pana astazi. Pringles este disponibil în întreaga lume în 45 de arome. conform studiilor MEMRB (decembrie–ianuarie). in Marea Britanie. iar reteta a fost descoperita inca din 1956. in medie. ajungand ca in zilele noastre acest produs sa fie disponibil in peste 100 de tari. Totul a inceput in 1993. a gasit o noua piata de consum in Romania. ulei vegetal. condusa de Emmanuel Mitzalis. 160g si 528 kcal. dextroză. Mr. Lay’s au ajuns sa fie savurate si apreciate in peste 80 de tari. Aceste chipsuri se deosebesc de celealte marci prin modul diferit de preparare si prin ingredientele folosite: deshidratat cartofi. Istoria lor incepe in America in anul 1944.Compania a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de 40 milioane Euro. de mărire a aromă: glutamat monosodic. arome. Doar la doi ani de la lansare. maltodextrină. Star Foods asigura distributia produselor companiilor Chipita. Star Foods aniverseaza 10 ani de activitate pe piata romaneasca. specializat în producerea şi distribuţia de băuturi şi alimente. Star Snacks. Gallina Blanca. extract de drojdie) sau alte arome. In prezent. devenind marca de chipsuri numarul 1 in lume. faina de legume fatcorn. orez. Star Foods detine pozitia de lider cu o cota de piata de 64 % (bucati vandute) pe segmentul chips. Anul acesta. cand Herman W.Un pachet are. Snaki. aromă de brânză (brânză praf. Lay lanseaza marca Lay’s Potato Chips. 28 % (ca valoare) pe segmentul snacks si 53 % (bucati vandute) pe categoria produselor extrudate (peletele Krax). Loto. Axxon. Africa de Sud si Germania. cand firma Star Foods Grecia. Flipper (produsele Fiesta). Star Pop Corn. In anii ’90 P&G si-au extins piata. zer praf. amidon de grâu. compania a avut ca obiect de activitate doar distributia snacks-urilor importate din Bulgaria. zahăr. La inceput. In spatele chipsurilor gustoase si crocante Lay’s este o intreaga poveste.

2. Chips-urile sunt consumate oricând. gratie investitiilor intr-o noua linie tehnologica de producere a chipsurilor. Astfel Lay’s. prezenta pe piata aproape 1 deceniu si detinand pozitia de leader de piata mai mult de 4 ani. sunt vizate persoane ce locuiesc preponderent în zonele urbane. In ultimul trimestru al anului 2006. în funcţie de preferinţele şi gusturile fiecărei persoane. neexistând o perioadă anume în care acestea sunt cumpărate mai mult.1 Date generale despre marcile Lay’s (Star Chips) si Chio Chips Pina la sfirsitul anului 2006. le-a dat numele ei. Pentru consumarea chips-urilor nu există limite de vârstă. marca de chipsuri numarul 1 in lume. venit. Cererea pentru chips-uri diferă foarte mult de la o persoană la alta. Capitolul 3: Etichetarea produsului 3. In general. care sunt diferenţiaţi în principal după variabilele vârstă şi venit. Gustul si calitatea Star Chips au fost apreciate de multi consumatori. Se adreseaza atat femeilor. acest lucru motivand compania Star Foods sa continue imbunatatirea permanenta a produselor si serviciilor oferite.2 Structura consumului Sezonalitatea cererii în cazul chips-urilor nu poate fi analizată în nici un fel. Star Chips a reprezentat o marca de traditie in Romania. sex. Chips-urile existente pe piaţă se adresează unor categorii de consumatori diferiţi. purtătorii cererii sunt în primul rând persoanele care locuiesc la oraş. cât şi de bărbaţilor. Evolutia ambalajelor lays : 5 . dintre care cei mai mulţi sunt tinerii. mediul de provenienţă. însă o variabilă foarte importantă în procesul de cumpărare este venitul. Star Chips au devenit cu mult mai gustoase. deoarece aceasta nu există. Tipurile de segmentare folosite sunt: vârsta. Persoanele de peste 25 de ani sunt influenţaţi de venit şi de aceea principalii consumatori sunt tinerii – cei care scot cei mai mulţi bani din buzunar. cu vârsta cuprinsă între 14 – 25 ani. Din punct de vedere geografic. de sex.

d) cantitatea netă pentru alimentele preambalate. precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi. Primul său produs. în privinţa: a) caracteristicilor alimentului şi în special a naturii. care conţine elemente de identificare a produsului şi care însoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia. identităţii. b) lista cuprinzând ingredientele. 6 . Chipsfrisch a început cu propria sa organizaţie de vânzări directe "Frischdienst". la achiziţionarea produselor. a fost şi este şi în prezent cea mai apeciată marcă de chips-uri din Germania. a înfiinţat compania Chipsfrisch. suficiente. originii sau provenienţei sale. 8. în apropiere de Frankenthal. cantităţii. durabilităţii. Etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu: a) denumirea sub care este vândut alimentul. cantinelor şi altor agenţi economici care prepară şi furnizează hrană pentru populaţie. Chipsfrisch a fuzionat cu divizia pentru snacks-uri sărate a companiei Pfanni. În 1977 Chio şi funny-frisch au fuzionat sub egida companiei Convent. Conform acestei hotarari. 3.Marca de chips-uri Chio a fost prima marcă de chips-uri din Germania. "Chipsfrisch ungarisch". c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente. 106 din 7 februarie 2002 reglementează modul de etichetare a alimentelor livrate ca atare consumatorului final. Scopul etichetării este de a da consumatorilor informaţiile necesare. Pfeifer & Langen. Irmgard von Opel a adus secretul chips-urilor din Statele Unite ale Americii. astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare. eticheta reprezinta orice material scris. precum şi restaurantelor. Heinz şi Irmgard von Opel). verificabile şi uşor de comparat.cu sediul în Munchen. care garantează şi în prezent prospeţimea inconfundabilă a produselor de pe rafturi. Acest lucru a dus la o gamă de gustări ce poartă numele noii companii. În 1968. spitalelor. precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie. imprimat. c) sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici. Informaţiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii. conform art. litografiat. funny-frisch. amplasată pe proprietatea lor din Petersau. compoziţiei. companie cu o tradiţie îndelungată. proprietăţilor. gravat sau ilustrat. familia Opel a pus bazele primei fabrici de producţie pentru chips-urile Chio (Carlo. In anul 1962. b) atribuirii de efecte sau proprietăţi alimentelor pe care acestea nu le posedă. În anul 1972.2 Mentiuni obligatorii si suplimentare de etichetare a chipsurilor Hotararea de Guvern nr.

g) denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului. Str. Bucuresti. ulei vegetal. Jud. data limită de consum. j) concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1.2008) Distribuitor: INTERSNACK ROMANIA SRL.4% Se declara. în cazul produselor din import se înscriu numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România. sare (max.2. dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a alimentului. în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate. 15%) Nu sunt declarati pentru sortimentul ales (chipsuri cu sare) Este precizata (10. 1a). pentru acest sortiment. Taberei. nu s-au folosit aditivi alimentari. Reprezentantii celor doua marci sustin ca. Nr.L. Aditivii alimentari sunt substante ce se adauga in cantitati mici in produs in timpul prelucrarii tehnologice. i) instrucţiuni de utilizare. sector 2.3 Analiza continutului informational al marcilor Lay’s si Chio Chips Mentiuni obligatorii Denumirea produsului Lista ingrediente Aditivi alimentari folositi Lay’s Lay’s Potato Chips Cartofi.2% în volum.02.12. conservarii..e) data durabilităţii minimale sau. nr.2009) Producator si ambalator: STAR FOODS E. ambalarii. 7 . conditionarii. etichetele produselor cuprind toate elementele obligatorii. prevăzute în anexa nr. l) menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse. 3. Popesti Leordeni. atunci când acestea necesită indicaţii speciale. ambalatorului sau al distribuitorului Cantitatea neta In urma analizei ambalajelor celor doua marci. B-dul Dimitrie Pompei. k) o menţiune care să permită identificarea lotului. Ilfov. h) locul de origine sau de provenienţă a alimentului. sare iodata 1. ulei vegetal. 9-9A.R. transportului sau pastrarii in scopul imbunatatirii caracteristicilor de calitate. pe ambalaj. Romania 142g Data limita de consum Denumirea si sediul producatorului. cresterii stabilitatii si maririi valorii nutritive.M. atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a alimentelor. Romania 142g Chio Chips Chio Chips Cartofi. ca produsul nu contine conservanti si coloranti artificiali Este precizata (13. am constatat ca etichetarea a fost realizata in concordanta cu regelmentarile legislative aflate in vigoare. f) condiţiile de depozitare sau de folosire.S. al ambalatorului sau al distribuitorului.

precum si urmatoarele componente: proteine. glucide si lipide exprimata in g la 100g de produs. acizi graşi polinesaturaţi. glucide si lipide (in grame la 100g produs sau la o portie sugerata) si valoarea energetica exprimata in Kcal sau KJ. Sistemul introdus de Directiva CEE 496/90 consimte la utilizarea mai multor modele de etichetare nutritionala. acelasi tabel in care protidele. rosie-portocalie sau roz pentru protide. polioli. valoarea biologica. in incercarea de a stopa inscrierea pe eticheta a unor elemente nepotrivite. acizi graşi mononesaturaţi. acest lucru fiind determinat de diversi factori educationali. lipide. proteine) si valoarea energetica conferita de acestea produsului etichetat. culoarea verde pentru glucide si fond alb pentru valoarea energetica. in cifre si litere incolore pe fondul culorii ambalajului. sodiu. vitamine si saruri minerale. nuantate. fibre alimentare.5g 530kcal 35g 8 Chio Chips 6g 50g 35g 541kcal - . de asemenea. Modalitatile de declarare a valorii nutritive sunt variate: simple. continutul informational a fost in permanenta imbogatire. complexe: un pas inainte este facut de catre firmele care. inscriu si cantitatile recomandate de proteine. prezentate sub forma de tabel incadrate intr-un chenar. Informatii nutritionale Proteine Glucide Lipide Valoare energetica Grasimi Lay’s 6. Astfel. exprimata prin cantitatea fiecarei vitamine sau element mineral (exprimata in unitati SI si raportata la 100g de produs sau raportata la 100 Kcal. indicand continutul in protide.respectiv 100 KJ). pe langa mentiunile care indica valoarea energetica si principalii nutrienti. S-a pornit de la cele trei componente energetice (glucide. lipidele si glucidele sunt exprimate pe benzi cu culori codificate si acceptate pe plan tot mai larg: culoarea rosie. glucide. de vitamine si de substante minerale. In evolutia etichetei nutritionale. economici. lipide. astfel cum sunt menţionate în tabelul care face parte integrantă din prezentele norme metodologice. colesterol şi oricare dintre mineralele sau vitaminele prezente în aliment în cantităţi semnificative. de asemenea raportata la 100g produs sau la o portie sugerata.4 Prezentarea modalitatii de declarare a valorii nutritive pentru marcile Lay’s si Chio Chips Declararea valorii nutritive (etichetarea nutritionala) se refera la informatiile de ordin nutritional prezentate intr-o anumita ordine: valoarea energetica exprimata in Kcal sau KJ. cantitatea de protide. cantităţile din una sau mai multe dintre următoarele substanţe: amidon. pe zi sau pentru un meniu. CEE considera ca nutritionale informatiile care privesc in primul rand valoarea energatica. culoarea galbena pentru lipide.3. Etichetarea nutriţională poate include. sociali.

sunt raportate la 100g produs. bule de aer si pete maronii pe suprafata Galben-auriu Specific. Ambalajul este placut din punct de vedere estetic si nu necesita imbunatatiri. insa designul este mai atractiv iar gama cromatica mai bogata (rosu. albastru. Culorile utlizate sunt rosu. pe fondul rosu inchis. placuta. dar slab conturata Chio Chips Ambalajul este asemanator. fibre alimentare si sodiu. se pune accent pe evidentierea marcii. alb. Marca Chio Chips ofera aceste informatii.Fibre alimentare Sodiu 4. Elementele grafice specifice marcii si sortimentului se intrepatrund si aproape acopera fondul rosu. alb si galben. ar trebui introduse noi culori pe ambalajul produsului. galben si albastru deschis. Forma rotunda. fara nuante straine Bine precizata. insa lipsesc cantitatile de grasimi. Capitolul 5: Descrierea caracteristicilor senzoriale ale marcilor Lay’s si Chio Chips Caracteristici senzoriale Aspect si forma ambalaj Descriere Lay’s Ambalajul este realizat dintr-o folie de aluminiu. nu sunt declarate si cantitatile de glucide si lipide. cel specific marcii si o imagine care sugereaza aspectul continutului. in concordanta cu sortimentul Aspect exterior Culoare Gust Aroma 9 . alb. argintiu). Capitolul 4: Analiza elementelor esteticii ambalajelor marcilor Lay’s si Chio Chips In cazul marcii Lay’s. Forma rotunda.6g - Informatiile nutritionale pentru cele doua marci. putine la numar Galben-auriu Placut.5g 0. de culoare rosu inchis. galben. caracteristic sortimentului. sau modificarea elementelor grafice. Elementele grafice nu sunt complicate. de culoare rosie. ambalajul are o forma dreptunghiulara iar culorile folosite sunt rosu inchis. cateva bule de aer pe suprafata. cu rol protector. Grafica este simpla. accentul cade pe evidentierea marcii si a specificului sortimentului. dar slab exprimat Placuta. pete maronii. lucioasa. Sunt utilizate doar doua elemente grafice. Marca Chio Chips prezinta un design mai atractiv din punct de vedere cromatic. Pentru individualizare si pentru a determina o apententa mai mare. In cazul marcii Lay’s.

putine la numar Mari bule de aer. numeroase pete maronii si verzi pe suprafete intinse Culoare uniforma.. dar slab exprimat Necaracteristic. placut. fara pete Mici bule de aer. bine precizata.. pete maronii. strain.. fara nuante straine Specific. verzi...4 Gust 0. neplacuta... specific aromei.. pete maroniu deschis.. in concordanta cu sortimentul.4 Placuta. fara pete Galben.. numeroase pete maronii Mari bule de aer.Capitolul 6: Analiza senzoriala a marcilor Lay’s si Chio Chips pe baza metodei punctajului Evaluarea prin punctaj a calitatii senzoriale a chipsurilor Caracteristica senzoriala Aspect Scara de punctaj 0.8 Descrierea caracteristicilor produsului examinat Forma rotunda. neplacut Aroma 0. regulata. dar slab conturata Nespecifica. fara pete si bule de aer Mici bule de aer. straina Punctaj acordat 8 6 4 2 0 4 2 0 4 2 0 4 2 0 Culoare 0.. suprafata neteda.4 10 .. pete maroniu-deschis Necorespunzatoare. cenusii Caracteristic. galben-auriu. fara nuante straine Specifica sortimentului.

Oprica Lucia Gabriela 3.5 3 11 .Fisa centralizatoare de analiza senzoriala Denumirea produsului analizat: Lay’s Potato Chips Producatorul: Star Foods Caracteristica Punctaj individual acordat senzoriala Aspect 4 4 6 4 Culoare 4 2 4 4 Gust 4 2 4 2 Aroma 2 2 4 2 Punctaj mediu total al produsului: 13.Oprica Rodica 4.Popescu Andrei 2.5 3.5 Numele si prenumele examinatorilor: 1.Ionescu Iuliana Punctaj mediu total al caracteristicii 4.5 Fisa centralizatoare de analiza senzoriala Denumirea produsului analizat: Chio Chips Producatorul: Intersnack Caracteristica Punctaj individual acordat senzoriala Aspect 6 8 6 Culoare 4 4 4 Gust 4 2 4 Aroma 4 4 2 Punctaj mediu total al produsului: 17.5 3 2.Oprica Lucia Gabriela 3.Oprica Rodica 4.5 Numele si prenumele examinatorilor: 1.Popescu Andrei 2.Ionescu Iuliana 8 4 4 2 Punctaj mediu total al caracteristicii 7 4 3.

biblioteca-digitala. cu un punctaj de 17.ro Monitorul Oficial al Romaniei 12 .ro Merceologie alimentara.  14-16 puncte. a rezultat ca chipsurile marca Lay’s se incadreasa in categoria produselor satisfacatoare. cu un punctaj de 13. produs bun. cantitatile) si a materiilor prime (cartofii).ro www.starfoods.ro www. Bucuresti 1998 www.  12-14 puncte. iar Chio Chips fac parte din categoria produselor foarte bune.ase. produs excelent. produs satisfacator. Concluzii: Conform acestei scheme.5. editura Eficient. produs nesatisfacator.  16-18 puncte. Bibliografie :Merceologia si expertiza marfurilor alimentare de export-import.  sub 12 puncte. Ion Diaconescu. produs foarte bun.5. www. O modalitate de imbunatatire a acestor produse ar fi alegerea cu mai multa atentie a ingredientelor (tipul de ulei.cdep. de sare.osim. Dumitru Dima. in urma analizei senzoriale realizate de membrii echipei.Clasele de calitate luate in considerare sunt:  18-20 de puncte.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->