You are on page 1of 3

Proiect didactic

UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: Gradinita cu program prelungit nr.12 GRUPA:mica DATA:29.11.2012 PROPUNATOR:Andreea-Petronela Oniceanu EDUCATOARE:Gabriela Birsan Profesor coordonator: Elena Covrig Profesor metodist: Mariana Purţuc ARIA CURRICULARA: Limba si comunicare CATEGORIA DE ACTIVITATE: Educarea limbajului TEMA:Poezia ”Tara mea” TIPUL ACTIVITATII:predare-invatare MIJLOC DE REALIZARE:memorizare SCOPUL ACTIVITATII:familiarizarea copiilor cu procedeele de memorare logica OB.OPERATIONALE: Ob1:sa recunoasca anotimpul prezentat in cele 2 planse Ob2:sa redea continutul de idei al poeziei pe baza planselor(2) Ob3:sa pronunte corect cuvintele:cojoc,promoroaca,nea Ob4:Sa recite clar,expresiv strofele poeziei STRATEGII DIDACTICE: a)Metode si procedee:conversatia,demonstratia,exercitiul,memorizarea pe fragmente b)Mijloace de invatamant: -2 planse-fiecare ilustrand fiecare strofa:

Plansa1: pomii plini de nea si intraga tara acoperita de zapada Plansa2: de pe un deal porneste prima sanioara c)Forma de organizare a activitatii:frontal si individual

Momentele activitatii

Ob.op eratio nale

Continut instructiv-educativ

Metode si procedee

Evaluare

1. Moment organizatoric

2. Captarea atenţiei

3. Anunţarea temei şi a obiectivelor

Aerisesc sala de grupă. Aşez scăunelele în formă de semicerc. Pregătesc materialele necesare pentru activitate. Activitatea incepe prin descrierea intamplarii de dimineata in timp ce veneam spre gradinita. In drum spre gradinita m.am intalnit cu Mos Nicolae si mi.a dat o scrisoare pentru grupa mica.In scrisoare avem o poezie . Astazi vom invata poezia pe care a trimis-o Mos Nicolae,”Tara mea” scrisa de Dimitrie Radici. La sfârşitul activităţii,voi trebuie sa stiti poezia şi să o recitaţi clar, corect şi cu intonaţie.

Conversatia

Conversatia Explicatia

4. Familiarizarea cu conţinutul poeziei

Ob1 Ob2

Se afiseaza cele 2 plase cu ajutorul carora redau copiilor continutul poeziei:pomii plini de nea si intreaga tara acoperita de zapada,de pe un deal porneste prima sanioara. Cum se numeste anotimpul prezentat in cele 2 planse? Copiii descriu plansele prezentate. Se lectureaza poezia. Voi explica cuvintele noi:cojoc,promoroaca,nea.

Demonstratia

Conversatia

Explicatia

Ob3

5. Dirijarea învăţării

Vor pronunta corect aceste cuvinte. Voi recita clar, expresiv şi nuanţat, cu un ton şi o mimică adecvate observând reacţiile copiilor. Recit încă o dată poezia, model. Memorarea poeziei: “Ninge peste țara mea, Totu-n alb se-mbracă; Pomii au cojoc de nea Și de promoroacă. Ninge-n țara mea frumos Ca în nicio țară. ...De pe deal pornește-n jos Prima sănioară”. Se memorează poezia de catre copii pe fragmente logice, fiecare fragment fiind reluat în legătură logică cu cel următor. Recit prima strofă. Trei copii recită prima strofă, pe rând cu ajutorul educatoarei. Ceilalţi copii recită în gând Recit prima şi a doua strofă. Trei copii recită primele două strofe. Numesc doi copii care vor recita poezia în întregime. Fac aprecieri asupra modului cum au recitat poezia.Impart recompensele(bomboane) de la Mos Neculae.

Algoritmul

Aprecieri verbale Exercitiul

Ob4

Exercitiul

6.Obţinerea performanţei 7. Încheierea activităţii

Exercitiul conversatia Stimulente morale(aplauze)