P. 1
Verslag_BETTshow_Londen

Verslag_BETTshow_Londen

|Views: 10|Likes:
Published by Willem Karssenberg

More info:

Published by: Willem Karssenberg on Feb 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2014

“De computer komt uit de kast” Verslag BETTshow Londen 10-13 januari 2007 Algemeen: .

De BETT wordt georganiseerd door de Besa - British Educational Suppliers Association. Het aantal bezoekers was hoog, veel buitenlanders, vooral veel uit Scandinavië, Spanje, Griekenland, enige Duitsers en vooral op vrijdag een aantal Nederlanders. Hoewel het aantal Nederlanders dit jaar beduidend lager was dat voorgaande jaren volgens standhouders. Als algemeen motto zou genoemd kunnen worden een verdergaande interactie van de computer met z’n omgeving. Bijvoorbeeld Bluetooth-vloermatten waarmee muis en knoppen op de computer kunnen worden bediend. Erg leuk voor gebruik in school in spelomgevingen. Veel robotica: natuurlijk weer (nog steeds) Lego-Mindstorms(genomineerd voor een BETTaward2007), K’nex en aanverwante systemen, maar ook gespecialiseerde computergestuurde lorries waarmee bijvoorbeeld allerlei natuurkundige wetten duidelijk gemaakt kunnen worden. Erg handig is de mogelijkheid om al voor begin van de beurs een afspraak te maken met een standhouder en enige vragen voor te leggen. Er is dan alle tijd om met de standhouders in gesprek te gaan. De stands Het aanbod was erg groot. De meer dan 600 stands waren verdeeld over twee hallen met in elke hal een balkon rondom. Ereplaats tegenover de ingang had Microsoft die kennelijk haast gaat maken met het veroveren van de onderwijsmarkt. Opvallend was echter dat in alle presentaties niet eenmaal het woord Sharepoint viel. Wel heel veel aandacht voor de introductie van MS-VISTA en de interactie tussen officeelementen. Wel aandacht voor Enquiring Minds, een competentiegericht onderwijsconcept:
“This is a three year research project, in partnership with Microsoft, which supports young learners to take responsibility for their own learning. Researchers are currently experimenting with an innovative curriculum, designed to explore the principles of personalised learning, which encourages young people to draw on their own experiences to produce knowledge that is meaningful to them.”

Meer informatie over Enquiring Minds is te vinden in hun Wiki. Pal naast Microsoft stonden Quark-Express, Opentext-Firstclass en CSE-Fronter eveneens in extra grote stands. Opvallend was de stand van Backboard, letterlijk tweehoog achter. Een standaardruimte met 1 pc en een tafeltje met verouderde folders zonder posters of andere verfraaiing, bevolkt door een zuur kijkende meneer die duidelijk verplicht aanwezig was. Een vraag stellen vooraf was ook niet mogelijk bij Blackboard. Kennismanagement Redelijke nieuw - en aansluitend op bestaande behoeften uit het veld – was software voor communicatie tussen scholen en bedrijven, ouders en andere groepen, waarbij ook inzicht in de verrichtingen van de leerlingen wordt bijgehouden, vergelijkbaar met Livelink maar beduidend minder ver ontwikkeld. Het verst ontwikkeld was schoolextranet.com, dat in Nederland actief wil gaan worden en ten dele al is via een groot moederbedrijf in Doetinchem. Websites (extranetten) van scholen kunnen gebouwd worden met http://www.websites4education.com/. Hiermee worden Communities of Practice ingericht voor scholen, overheden, ouders etc. (vergelijkbaar met o.a. rebeltoday in Nederland). Een tweede systeem was Edix Live: http://www.vtplc.com/educationandskills/. Beide systemen willen weliswaar hetzelfde als Groen Kennisnet, maar zijn daar nog bij lange na niet voldoende voor geoutilleerd.

Handheld (mobile) learning

1. voting systemen
Er waren een aantal bedrijven die met stemsystemen op de beurs stonden. Eén van de betere was Qwizdom die een heel interactieve en voor leerlingen aantrekkelijk systeem met veel uitdagende educatieve games brachten, waarbij bijvoorbeeld een normale al bestaande Powerpoint als basis kon dienen in combinatie met een beamer. Als voorbeeld een quiz waarbij goede antwoorden beloond werden en de snelheid waarmee geantwoord werd, input was voor een wedstrijd met raceautootjes. Hiermee kan de aandacht van leerlingen lang vastgehouden worden en spelende wijze leerlingen bij de les gehouden. 2. podcasting in het onderwijs Verschillende VLE’s (virtual learning environments) bieden al een podcast-optie aan. Ook zijn er al speciale podcast programma’s (o.a. Podium) voor het onderwijs die podcasting zelfs voor de basischoolleerling al toegankelijk maken. De didactische toegevoegde waarde ligt erg hoog, zo blijkt uit de verslagen van scholen die er gebruik van maken. 3. PDA-interactie:
“social and collaborative learning, displaying an innovative mobile phone experience known as Hitchers. Hitchers: This project encourages teenagers to interact with their community by enabling them to use their mobile phone to set challenges or games for others to play. They create characters on their mobile phone, known as ‘Hitchers’, with an associated challenge or game and the Hitcher is then left in ‘cyberspace’ (on a local phone cell). Others then discover them when their mobile phone passes through that cell – and so can take up the challenge or play the game.”

Eén van de leerlingvolgsystemen (Bromcom) adverteerde met een volledige GSM interactie zodat docenten in het veld cijfers door kunnen geven aan het school managementsysteem. Robotica, Datalogging en –harvesting Microsoft gaat veel investeren in onderwijs en denkt o.a. een leidende rol in robotica te gaan krijgen. Maar veel andere bedrijven stonden nu al op de beurs met robotachtige applicaties en machinerieën. Bijvoorbeeld een apparaatje van LOGOtron, eveneens genomineerd voor een BETTaward, waarmee infrarood metingen gedaan kunnen worden en waarmee bijvoorbeeld 3D gezichten of andere oppervlakten opgemeten kunnen worden, in beeld gebracht en gemanipuleerd, maar waarmee ook bijvoorbeeld snelheden en afstanden gemeten kunnen worden. Toepassingen van natuurkunde tot milieu en maatschappelijke oriëntatie (snelheidmeting in je woonwijk bijv.) Het bedrijf Easysense (twee jaar lang winnaar van de BETTaward) liet een groot aantal via usb of bluetooth te koppelen sensoren zien, bijvoorbeeld een sensor voor het meten van milieuvervuiling, hartslagmeting, druppeltellers, vrijeval metingen etc. ELO-systemen. Er waren een groot aantal aanbieders van ELO’s op de beurs aanwezig. Slechts weinige hadden een antwoord als het ging om samenwerking en competentiegericht leren. SAM Learning-Plus werd gehonoreerd met een gouden award. Ik was niet echt onder de indruk van deze applicatie maar kennelijk wordt het gebruikt door 60% van het Engelse onderwijs. Ook applicaties die van huis uit weinig met elo’s van doen hebben, groeien toe naar volwaardig platforms. Quark-express – tot voor kort HET systeem voor de grafische industrie - heeft met de nieuwste versie ook website- en interactieve elementen opgenomen in het product. Hiermee zijn nu ook flash-elementen te maken en interactie op webpagina’s te bewerkstelligen. Hiermee groeit ook dit product toe naar elo.

Fronter had een presentatie van release 2006-2. Ik had deze versie nog niet in werking gezien maar het overtrof mijn stoutste verwachtingen. Single login, secure folders, LDAP authenticatie, metadatering zowel naar de laatste internationale (inclusief E-portfolio voor zover internationaal goedgekeurd) en BECTA-normen als ook eigen metadata, RSS-reader, inloggen in verschillende talen, gebruik van eigen programma’s binnen rooms (elke fronter-ruimte is opgebouwd als een community of practice en kan geheel naar eigen wensen worden ingericht), publiceren van fronter-content op externe webpages (ten behoeve van een portfolio-etalage, bijv), semantisch zoeken!, integratie met webmathematica en gebruik van een wiskundige formule-editor, volledige interactie met Officeprogramma’s, projectplanning en projectbewaking, individuele lesplannen, mogelijkheden voor 360-graden feedback, PDA-interactie en nog veel meer is out-of-the-box verkrijgbaar. Er is een volledige im- en exportfunctie voor IMS, SCORMen QTA-modules, juist om een eventuele overstap van een ouder platform te vereenvoudigen. Zelfs een aantal van 300.000 accounts had geen nadelige performance tot gevolg, aldus 1 van de aanwezige gebruikers. Speciaal onderwijs Ongeveer 15 % van de beurs was gewijd aan special educational needs (SEN). Het meeste betrof Dyslectie / dyscalculie en Rsi-preventie. Maar er was ook aandacht voor ICT gebruik door motorisch-, visueel- of anderszins gehandicapten. Zo was er een laserlicht projectortje dat een virtueel toetsenbord (bluetooth en ook geschikt voor je mobieltje) voor op tafel kan projecteren (ideaal natuurlijk voor horken zoals ik!(;-). Door het toetsenbord wat verder weg te projecteren is een in grootte schaalbaar toetsenbord te creëren, wat erg handig is voor motorisch niet zo bekwame leerlingen. Gaming Hoewel aangekondigd als een belangrijk onderwerp was er behalve het hierboven staande onder Robotica en bij votingsystemen, niet echt veel te beleven op de BETT. Slechts een paar gespecialiseerde bedrijven : Altered Learning liet een speciaal voor het onderwijs ontworpen adventuregame zien. Zo te zien een heel spannend spel dat je leert een planning te maken voor een missie en de daarbij horende zaken laar uitrekenen. Wat nu de exacte leerdoelen zijn werd me niet duidelijk. Een ander game Adventure Ecology heeft wel een duidelijk leerdoel en is zeker voor mbo studenten de moeite van het bekijken waard. Het heeft wel een heel speciaal doel: ecologie en klimaatsverandering. Immersve Education heeft een aantal mooie gamekamer-applicaties op de markt die wellicht voor een aantal docenten erg interessant is. PLay Station2 heeft ook op ingespeeld op de onderwijsmarkt met een internetmodule. Muziek en multimedia Een aantal gespecialiseerde bedrijven lieten keyboards zien waarmee leerlingen inzicht kunen krijgen in hoe muziek kan worden gemaakt. Vooral het bedrijf Sibelius heeft daarvoor zeer professionele (en dus uiterts gecompliceerd ogende) toestellen op de beurs neergezet. Niet direct voor simpele muzieklessen bruikbaar dus. Uitzondering het USB-keystation 49-e met £69,00 wellicht een nuttig instrument voor muziekonderwijs of bij het componeren van geluiden bij games. Eindconclusie: De BETT is het grote broertje van de NOT, met aanzienlijk meer exposanten en een breder Europees publiek. Het is zeker de moeite waard geweest, maar op software gebied was weinig niets te vinden. Wat mij het meest opviel was de verdergaande integratie tussen computer en omgeving op allerlei gebied. De computer is als het ware z’n grijze kast ontgroeid en verkent de wereld met nieuwe zintuigen. Leerlingen kunnen hiermee vooral binnen competentiegericht onderwijs heel veel voordeel bij hebben. Met redelijk goedkope tools zijn veel onderzoekslessen snel en leuk in te richten.
Berend van de Weerdt

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->