Tamara Kučan

KOCKA

2

Urban Art

Copyrigh © Tamara Kučan, Belgrade, Serbia. All rights reserved.

Beograd 2012.

Život je kocka. Ja sam taj koji baca kocku, pomisliš. A onda kocka padne. To je onaj trenutak kada shvatiš da si ti taj koji baca
kocku, ali ne i onaj koji bira kako će pasti.

CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 821.163.41-31 КУЧАН, Тамара, 1989Коцка. 2 [Електронски извор] / Тамара Кучан. Београд : Урбан Арт, 2012. Начин доступа (URL): http://tamarakucan.com/. Насл. са насловне стране документа. - Документ је у pdf формату, запакован (.zip). - Опис извора дана 12. 12. 2012. ISBN 978-86-911917-4-0 COBISS.SR-ID 195407116

Neko je tu pobednik, a neko gubitnik. Surova je ta igra života krajnosti. Pobednik se ponekada rastuži. Gubitnik ponekada nasmeje. Ponekada…kao da se nisi ni igrao. Kao da nisi ni voleo. Kao da nisi ni živeo.

Nema više reči. „Kako ti je bilo na poslu?“ Namršten je. Dogovor je bio da se volimo i gradimo 7 . uspešna žena. Ne. Družili smo se. na Menhetnu. Na primer. Prva godina braka prošla je u velikoj ljubavi. podršci i obostranom profesionalnom napredovanju. Stan od dvesta kvadrata u Njujorku. Ja. Selili smo se stalno. i konačno se locirali u Njujorku. Kreću snimanja. Nasmejana si“ Bila sam nasmejana. „Ok. I moje tesne cipele. Ćutimo. upoznavali ljude. Svuda mi je bolje nego u ovom stanu. od sebe. Da nas neko samo pogleda. Sve što poželimo. miran brak bez trzavica. Progutam knedlu od šmirgle čim uđem u naš stan. Pod stresom sam“ „Ne izgledaš tako.Umorna sam. Svaki plan propada. lepo bi nam bilo da se njegova duša nije pretvorila u starački dom. koža koja me steže. Počelo je onog dana kada je poželeo da imamo dete. Koktel tuge i nesreće na licu jednog čoveka. to nije bio dogovor.MIA O d nekih stvari ne možete da pobegnete. Lepo nam je. On uspešan preduzetnik koji je ostvario američki san. Skladan. Mislim. izlazili.

koji vode drugačije živote. ali.. Nema pojma šta je oženio. Nije prvi put da sam se srela sa ženom koja izgleda kao muškarac. Mogu da uđem?“ „Izvolite. i žurki. ja sam onda Met“ „Izvinite. Afroamerikanka. mislim muško u neku ruku. „Ok. „U redu je. opet. Šminkerka je napustila posao. zdravice. Volim ga na drugačiji način nego on mene. ovde u Americi. Da li ste poslali vaš CV?“ „Jesam. Na čudan način ćete ga zavoleti. Biće u svakom vašem danu. pravo“ „Stejsi“ „Ok Stejsi. Gotovo da se svaki muškarac ponašao isto kao Nebojša. Njegovi nas izluđuju. ili nikada. Stejsi nema nijednu naznaku žene.. 8 „Izvinite što kasnim. Zajedničko tugovanje zbog neuspeha. Trideset godina. gužvala papire i poželela da se obesim. vaše pravo ime.karijere. Rigorozni smo bili sa uslovima. Vreme u Njujorku leti.. Svet mode. Upoznaćete ga. oprosti“ Napad panike.“ „Da?“ „Ja sam žensko. Imam i fotografije. On se trudi da me ne pritiska. Nažalost sam žena“ Tu sam se oduzela. Potrebno nam je to. žurke. Ne želim sada dete. Volim to. „Molim te. pokušavam da što duže radim. Radim sa kvalitetnim ljudima. Duhovit je. Zamislite da se nađete na pustom ostrvu. Taj neko će vam se uvući pod kožu. Jednostavno nisam spremna za dete. Onda i moji krenu. Tako sam i ja Petra.. Pošto se svaki moj dolazak sa posla. „Vaše ime?“ „Stejsi“ Zamalo se ne prevrnuh od smeha. Ne lažem ga. Postala sam ekspert u organizaciji modnih događaja. u periodu najvećeg haosa. ja.. Zatrudneću kada to budem htela. svodi na priču o nama i detetu. Jedino nam on ostaje. Organizovali smo audiciju za novog šminkera.. Na YouTube-u možete videti kako šminkam“ Srdačan i direktan dečko. Bilo je sve to traumatično jer sam zakopala svoj nekadašnji život. Stiskala sam zube u početku. Nije ličila na Jelenu. Bojno polje. Kokteli. Branila sam se. Ne umetničko.. Mnogo volim decu. Kao da ste na vašarskom rolerkosteru. „Hej ljubavi vidi ove klince“ „Čuvam danas jednog klinca“ „Mogli bi da. Sedela sam za kancelarijskim stolom. Niste prvi koji ste me pomešali. Laska“ 9 . Malo njih se prijavilo. Na Jeleni se sve jasno videlo. videlo se da je žena. Bio je to izazov.. Petar i ja. Prevrnem očima. promocija. sa nekim.“ „Jedno ovakvo bi moglo biti naše“ Jednog dana. I da godinama tu ostanete. Stejsi. Proslave poslovnih uspeha. mračnih tajni i prošlosti. Hiljadu Nebojši. Epska fantastika seksualnosti.

izvini“ „Ovo je za tebe“ 10 „Nova Prada? Zašto?“ „Volim tvoju ironiju. na prve poglede. na prve savladane izazove zvane četiri zida. Ona je pričala. gladna si uspeha“ Da. jednu ruku u ruci. Tačnije.„Recite mi nešto o vašem radu? Sa kim ste sarađivali?“ Čula samo da je došla iz Pariza. Kako je cigareta dogorevala. radim. U subotu je revija“ „Stvarno? Dobila sam posao?“ „Da“ Nasmejala se. ovo mi je ulepšalo dan. Bilo je to pre mesec dana.. Zaljubljena sam u svoj posao. Idem da proslavim. Večeras te vodim u onaj tvoj omiljeni pub“ Naravno da sam zaboravila. Hvala. „Ispratiću te“ „Hvala vam. Verovatno devojci. Znam da nisi zaboravila koji je datum“ „Ah. vraćala su se sećanja na Beograd. Telefonirala je nekome. na prva buđenja.. Poskočila od sreće. Koračala je brzo. Zaljubljena sam na svom poslu. „Lepo zvuči“ „Izdržao si me dve godine. i klimala glavom. Čestitam ti dve godine braka. da je naglo uspela u Njujorku kao šminker. Popij jedan Long Island za mene“ „Dobar izbor. vidimo se“ Ispratila sam je do izlaza iz zgrade. Treba da probamo šminku. da. osmehivala se. Red je da proslavimo“ „Ti si divna! Samo si zaljubljena previše u svoj posao. Vrištale su preko telefona od sreće. srećno. 11 . zaljubljivanje. ja sam je zagledala kao pala sa planete Mars. Hoćete sa mnom?“ „Ne mogu. „Mia!!! Odlutala si Mia“ „Izvini Petre. zapalila cigaretu. „Ovo je odlična biografija“ „Hvala“ „Očekujem te sutra u 9h.

Danima se svađamo. Okrećem ga ponovo. „D obro Igore! Onda idi sam po svoju gitaru. ali. imamo probe. Znam svašta da mu kažem. Ovo je samo loš period koji će proći. Ispijam stotu kafu. Njegov život je muzika. Sviramo. Sve je počelo kada smo spojili vezu i posao. Otišli smo do Kornjače na pivo“ „Znači doći ćeš kući. Sve će se srediti. On je muzičar. Stan nam se raspada. ne može nijedan par. Frižider nam je prazan. Seks nemamo mesecima. Koji je to dan kada je veza krenula da mi se raspada? Proba je pomerena za sutra. Da se razumemo. Provodimo dane i dane zajedno. Shvataš li?“ „Odjebi“ Sada on meni prekida vezu. i dokucavanje na Face-u satima je previše. Nebojša priča neke njegove priče. Lože se devojčice. Postala sam ona koja je uvek tu. Sreo sam Stevu. Počinje da me iritira kada udahne vazduh. Za razliku od njega nisam umislila da sam rock&roll zvezda. On je lep. Koliko mi možemo da se svađamo. Umesto da ga ubijem ja ga pokrivam. Jasno mi je da mora da se smeje uspaljenim klinkama. Zovem Nebojšu. a ja sam se pretvorila u inspektrora koji lovi njegove flertove. Mrzim ovaj dan. Iritira me. Nisam ni ja zlatna. pa mu je sve što nema zanimljivije. On se pretvorio u arogantno đubre koje uživa u pažnji drugih žena. Kafić na Trgu. Spava na kauču. Dve godine smo zajedno. Počeo je da me isključuje iz svog života. Đubre nezahvalno!“ Prekidam vezu. Uz sve to on se preselio kod mene. Ne zanimaš me!“ „Naravno da ću da idem sam. sutra?“ „Doći ću kući kad hoću“ „Igore imamo probu u devet. Zahvaljujući njemu opstajemo. Svakakve kataklizme smo prošli. Pažnja? Dobija je. Razumevanje? Razumem ga.. Samo je preterao. Odlazim u stan. 12 13 .. Mrtav je pijan. Muka mi je od njega.ANA „Da li si pogledao gitaru?“ „E nisam. Muka mi je od svega. osnovali smo naš bend. a računi neplaćeni. Ništa ga ne čujem. nesnosna si“ „Ako sam negde pogrešila to je veza sa tobom. Svakodnevno ispijanje pića sa obožavateljkama. Kao da smo se istrošli. Svira u dva benda.

Čuvaću ovo. Poludeli smo. dok me on drži. Nabavili smo i fotelju vrednu deset hiljada evra. ogovaramo i vodimo ljubav. Molim Boga da mi ovo nikada ne oduzme. Kada pogledam u sadašnjost. Plašim se da se ne probudim. Pričaju da želimo samo dobar kurac. Čuvaću nas. Pozdravljanje sa ljudima. Ivan nema tremu. Sve je nestalo. dala nam je vetar u leđa. Često kažu. Smiri se. Reprodukcija ljubavi. To je moja fotelja koja će krasiti naš restoran. pući će ga trema kada uđemo i kada krenu da dolaze ljudi. Zauvek“ Grlim ga. i da ostvarujemo snove. Imam sve. „Zauvek? Obećavaš?“ „Ovo je naš dan. Na kraju se sve svede. Da li stvarno čovek na ovom svetu. shvatim da ja nikada neću da padnem. Da li je ovo san?“ „Fuckin’ jeste. Zavoleo me je. Osmeh. Ljubav. Promenio me je. Shvatio me je. Moji prijatelji. da zajedno sanjamo. Auto se zaustavlja. 14 15 . Možda sam hiperemotivan. otvorimo šampanjac. Rastoran je kao iz bajke. ali znam. zaslužio? Ne znam. baš ja. Ja. Ivan i ja otvaramo restoran. pre svega ljubav. Ovo je naš san“ Gužva. može da ima sve? Čime sam ovo. idiote.. pred očima vidim ožiljke koje sam mlad i lud sebi napravio. Uspeli smo. ali jedva čekam da posle svega uđemo u stan. Volim te! Sada ulazi u kola!“ Beogradske ulice. „Nešo“ „Da?“ „Volim te. sve će biti ok. Spajanje duša. Mi. nebitno posle koliko dobrih kurčeva. Kada se okrenem iza sebe i pogledam svaki svoj pad. Jedno uz drugo smo napredovali. Ne živim više za sebe.. Kreću mi suze. živim za nas. Ivan mi se smeje kada kažem da na restoran gledam kao dete. Radili smo kao robovi ne bi li skupili keš. Sreća. Naš životni san se ispunjava. Znam da jesam. Parking. Niti za njega. Živim za ovo gala otvaranje. Živimo san. Osmeh koji ne silazi sa usana. Kada ja ne nestane. Njegovi prijatelji. dobru ljubav. Volim ga. već pristane da poraste. D anas je velika noć. da kod nas gejeva sve kratko traje. Čovek mog života. Naučio me je. Čaša vina. Jeste naš „De la Tores“ je najbolji i najlepši restoran. Pogledi kroz gomilu. da svaki čovek na ovom svetu želi samo.NEBOJŠA „Nebojša.

imam novca. gurnuo je u vukojebinu. Ja sam jedan od najboljih barmena u Parizu. Nikada se u životu ne treba zajebati i pomisliti da je strast ljubav. kakav jebeni kliše. ali nikada. Mnogo je ovde usamljenih ljudi. Kaže da je i njena prijateljica Stana iz Knjaževca volela žene. Barmen sam. Onda sam kreten. nalazi se jedan deo grada. na svaki savet i svaki prekor. Lažem. jebeno je ako se upali. Pokucala na vrata. Jednostavna je formula: izabereš najlepšu. Jebeš. Ja nisam barmen. dva stana. belih zidova i nekog cveća čije ime ne znam. Volela ga je. Klub u kome radim je jedan od najboljih u svetu. zašto uopšte izazivati upalu. i počnem iznova. Ne zato što je ona loša. pa na usamljenost ni ne pomislite. i Bastilje. razjebeš. Gej klub koji je tradicija ovde. Kao barmen. Kada si sam trebaju ti ljudi. ili insistiraju na venčanju u Parizu. Pariz je pomalo smešan kada vidite 16 . Istina. ali ne mora da bude tu. ljubavi ne. i ništa po pitanju svojih snova nije preuzela. prokleto nikada. Ja sam tu Bog. Nisam se mnogo promenila. meni je Pariz grad seksa. Iskreno. ili da presečem. Čoveče. dok se nije nesrećno zaljubila u Tita. odjebeš. Sipam pića gej ljudima i uživam da ih gledam pijane. Tu negde između ulica po kojima se vrzmaju uspaljeni turisti kao babe u klimaksu. to je za žene. Zarađujem dosta. da dosta devojaka dolazi zbog mene. To mi je jedino bilo logično. Kažu. Nikada nije kasno. Razlika je u tome. Kuću. Nije mnogo prošlo. Okrečila sam ga u svetle boje. Dok im ne slomim srce. Biti gej u Parizu je isto kao biti gej bilo gde. Imala sam dva izbora. Već zato što je tebi ljubav poput slepog creva – tu je. Preuzela sam ja.JELENA sve te parove koji se ljube i fotografišu. niste sami. Tu je gej scena Pariza. ostvarim babin san. a to žene vole. uopšte ne razmišljam. Jedino to cveće nemam. Radis iste stvari. Bila je to pametna žena koja se pametno preudala i život krojila u Francuskoj. neko polje. Ne moram da radim. Pariz je za mene grad početka. Prvo što ćete čuti je to. sjebeš. I pre nisam razmišljala. pun svetlosti. pola zida srušila da bih imala veće prozore. Njen muž. Prodala sam sve i kupila stan u centru Pariza. Pariz je grad u kome se ponovo rodite. Mogla bih da napišem knjigu možda? Ko bi čitao seksualne avanture jedne lezbejke koja ne zna gde udara sa kim udara i zbog čega udara? Gej klub. moram da čuvam reputaciju kluba. Samo je ovde slobodnije nego u Srbiji. Znate šta je najlepše u tom poslu? Možete da budete usamljeni. Dobila sam posao. Kada sam spakovala kofere i došla ovde. Da ostanem u manjem gradu i radim u staračkom domu. Šta bih volela da radim? Završila sam francuski jezik. dočekala me je kao da je samo za taj dan živela. Nadležni su ponosni na mene. Novo sam lice i veliki kreten. Od prodaje babine imovine. Nema ovde mnogo ljubavi. 17 P oseta babinom grobu uvek budi sećanja na kolače koje je pravila. Ostaviš je. Želela je stan u centru Pariza. To sam želela. Oduvek je sanjala o Parizu. Strasti da. dva meseca. da je Pariz grad ljubavi. Uvek me je volela više nego majka. imaš šta poželiš sa njom. Prva je shvatila da volim žene. Sve mi je ostavila. što sada.

rešili smo problem koji smo imali. taj naš. Kada mi se Stejsi obrati. drolje na poslu ne. Molim taksistu da požuri. Još jedna naslovna strana poznatog magazina je naša. Sreća. Treba da se dogovorimo oko koktela. Sala za sastanke. Moram da se spremim. Ona. Drolje u krevetu da. „Ljudi vidimo se u 20h. a moji problemi su počeli. ja se izgubim. Za dve godine nisam se usudila da uđem u gej klub. da imam dijagnozu. muževe. zabagujem. „Šta se desilo?“ „Zašto?!“ 19 . Sastanak. ne radi uvek. Petar me zaprepašćeno gleda. provaliće. Čim sam je videla. 18 MIA P osao. Posebno kad liče na Miu. Ona garant misli da sam ja neki težak debil. Ona je žena žena. Kaže zaglavila je sinoć. Preumorna sam i smrvljena od puta. dovedena sa idejom da se i žene poput mene malo nagledaju. Polugola je. Ulećem u stan. Sramota me je da stanem pored nje. Večeras imamo. Kada je Stejsi došla u kompaniju. buduće. Pre nedelju dana. žene. dobro poznati koktel. U Njujorku udaranje u ljude je nešto što morate da obavite dok ne zaustavite taksi. Izgleda kao propala igračica. u najgorem slučaju krenem da mucam. Verovatno u nekom gej klubu.Petak je. Ako nastavim. Obuzme me napad panike i sva se stresem. Već su krenule priče kako sam trudna ili imam problem u braku. rekla sam joj da mi se ne obraća. neispavana. Infarkt. Vežbam pred ogledalom kako da zamaskiram ludilo. gazda mi je uvalio neku drolju u šank. Povedite svoje lepše polovine. prošle“ Pogled koji se sreće sa njenim. Za sat krećem na posao.

Pozdravlja se sa kolegama. Ja sam ta koja distancu pravi. nasmejanu. Ne mogu da prestanem da gledam u Stejsi i Emu. neku. savremenih shvatanja. Njanjava. Šapuće mi Petar. Smeje se. Dopada mi se. Žao mi je Petra. Dopala mi se. Dolazi ka meni. Kako da ne. Kao da je Stejsi jedina lezbejka. Periferni vid. Šta je mene sprečavalo da ja budem srećna pored Jelene? Da li nisam čuvala sreću ili nisam shvatala da je imam? 21 . Vidim nekog pored nje. Svi jedva čekaju da upoznaju tu njenu. idem“ Ulazimo u taksi.. Ne da joj nisam u polju interesovanja nego sam verovatno poremećeni šef. Duga plava kosa. Mlada. Po neki gram ljubomore koji proleti.. Moj suprug. i ja idem sa Petrom. Nije on kriv.. Samo sam se iscimala. duhovita. Vole se. idemo. Krelac jedan! Ledena voda koja se sliva po užarenom telu i usijanoj glavi. Čujem je. Nje nema. Dobro. slatku. Ema je srećna pored nje. uvek nasmejana. Samo mi se sve vratilo. Mada. 20 Hol zgrade. zanimljivu. Uzima joj piće.“ „Ovo je moja devojka Ema“ Visoka devojka. slatka ali namazana svim bojama. Kako se vrata otvore tako se moja glava zarotira i noge oduzmu. „Drago mi je. Stejsi. Nisam zaboravio“ „Aha“ Zaboravila sam da i on ide. To nije žensko“ „Nemoj da si takav“ „Kako ti ne poludiš od ovakvih ljudi?“ Nemam snage da se raspravljam. ali ne volim ovakve žene. Ne mogu da prestanem da ih gledam. „Pogledaj me! Znaš da si najbolja! Zašto si se uspaničila? Gotovo je sa stresom. Ovo je samo ludilo. gleda je zaljubljeno. „Dobro veče“ „Stejsi. Petar“ Ukrštanje ruku. Dugo su zajedno. ti znaš da sam ja liberalan čovek. Čaša šampanjca. i ona će biti ljubomorna. Zaboravila sam da imam muža.. Nazdrvaljanje. preterano zgodna. Amerikanci to zovu devojka iz komšiluka. Obučena kao da je baš briga za sve. Tako je zamišljam. koga želim da raskomadam. šta god obukla. kojeg jedva trpi. „Evo je ona lezbača za koju si mislila da je muško“ Blagi okret. „Petre požuri“ „Evo idem. ali eto. drugačije oči su nas gledale. Osmeh. Svi je obožavaju zato što je vesela. Doći će sa devojkom. Preterujem. jer zna da je. Tu su svi. postajem usplahireni magarac. Završili ste veliki posao“ Zanima me sa kakvom je ženom Stejsi. probala sam da negiram i pokušavam da ne mislim. Kako li smo ja i Jelena izgledale u očima drugih? Verovatno srećno. Čim joj se približim. baš nju briga za mene. Jedino je sa mnom na distanci. Srećna lezbejska ljubav.„Izgubljena si“ „Danas je onaj koktel“ „Da. Razgovori o poslu. „Ljubavi. Njenu devojku zamisljam kao fem ženu. Fina. Stvarno preterujem. Nasmejana.

U poverenju. „Mia. „Koliko ste ti i tvoj muž u braku?“ „Dve godine“ „Najlepši period. Mislima sam u Srbiji. „A kako ste se upoznale?“ „U Londonu. I jesam. Skupila se neka ekipica i slučajno su nam se susreli pogledi. Sećam se prvog odlaska u gej klub. „Žene mi ćemo posle u gej klub. Prvo Met ima dobru torbu pa tek onda Prada ili Gucci. kada ima želje i ljubavi“ 22 Stejsi se smeje. Ugovaraju izlazak.Vicevi. Daljina ih je udaljila emotivno. ili se nešto dogodilo tokom te daljine. Met me je oduvek podsećao na Nebojšu. Mi smo isto toliko zajedno. Bleda i siva. „Ja sam hostesa u restoranu“ „Izgledaš kao manekenka“ „Hvala. mršav.“ „Verujem. mada smo bile dugo razdvojene“ „Zašto?“ Dominacija moje lažne zabrinutosti. Baš je zgodan“ „Poklanjam ti ga. a vi mene vodite u klub“ „Zašto ne pođeš. Nekada je daljina dobra“ „Nikada daljina nije dobra. Završili smo veliki posao“ „Ne mogu. nasmejan i najbolje obučen u kompaniji. „Hej“ „Super je okupljanje. Kopka me sve to. završavala sam faks“ „Najvažnije je. zato je i dobio povišicu. Japanac. u gej klubu. Hajde da se zezamo. Ne znam ni zašto dozvoljavam svojoj sujeti da je opisuje. Po neki slučajno uhvaćeni pogled. sećam se svoje panike i straha. bilo bi super da ovaj koktel nastavimo žurkom?“ 23 . „Iz Londona sam. a Stejsi se ubacuje. Ostavljam Petra u razgovoru sa kolegom. Nešto je zabagovalo u toj daljini. Znate li ko pušta muziku?“ Ćutim. igranja na šanku. žao mi je što nisam bila na prethodnom“ „I meni. Kolega Met. svakog svitanja na Tašmajdanu. sitan. tražila si stan“ „Našla sam ga konačno. svakog Nebojšinog pijanog pada. Sećam se svakog udaranja čaše o čašu. A čime se ti baviš?“ Ne prestajem da je skidam pogledom. Naći nešto pristojno u Njujorku je. sećam se svega sa Jelenom. nije Petar za takve izlaske“ „Šteta. ponekada“ Tišina. ali razumem. nego sve se da srediti.. stilista.. „Osim te daljine“ Insistira na daljini. Stejsina devojka. da to nije uticalo na vas. Obična je. Moji su tamo. Od tada smo nerazdvojne“ Objašnjava Ema. draga? Mia? Pođi sa nama! Povedi i Petra. Nije to osmeh srećne osobe. dolazi do nas i šapuće. Moram da se oslobodim svojih strahova. Sećam se jutra posle.

neću da padam ispite!“ 25 24 ANA . Daj jbt da li je moguće da me ne razumeš? Imam ispit Igore. savršenih brakova. Odlučila sam da ga ne pritiskam. Zatvori se u sobu. Iskočila bih iz kože samo da mogu da odem sa njima. Samo je jedan dan imao svirku. Da nemam Petra rekla bih da. punih lažne ljubavi? D ošao je kući posle tri dana. sledeće nedelje. dolazi mi društvo“ „Ko ti dolazi?“ „Bend. „Zašto ne pođeš? Biće fenomenalno“ „Ali. Jel’ možeš sutra da se družiš sa njima?“ „Ne“ „Dobro. Moram da učim“ „Dobro nećemo da galamimo. Neka radi šta želi. Ona će me čuvati? Tako me je i Jelena čuvala kada sam prvi put otišla u gej klub. onda izađite negde“ „Šta je tebi? Kao da ćeš nešto naučiti za jednu noć“ „Zezaš me.. Užasno mi se izlazi sa vama“ „Obećaj?“ „Obećavam. Savršen brak. uvek nam dolazi policija. Sačuvala me je od svih. da se od svih reči na ovom svetu. kako se dogovaraju. Ili da me pita opet. misle. Ruka u ruci. osim nje. Idemo posle revije“ „Dogovorili smo se“ Vraćam se kod Petra.. kada dođe Paja uvek nastane žurka. Grlim ga. sutra imam ispit. zbroje one koje te lansiraju u kosmos. Bleji malo sa nama“ „Da blejim sa vama? Igore. ja ću te braniti od svih žena? Hajde!“ Nepisano pravilo je. „Rado. kažu ljudi. Volimo se. roditelji mi plaćaju fakultet. Ema odlazi da uzme piće. sutra“ „U koliko?“ „U 17h“ „Imaš jutro za učenje. u trenutku kada ne očekuješ. u jednoj rečenici.“ „Neće te niko dirati. Dolaze i neke Pajine drugarice“ „Igore. Gledam Stejsi i Meta. „Usisavaš?“ „Aha.Gledam u Stejsi. Osmeh. uči“ „Igore. Koliko li je ovakvih.

Mnogo smo se iscimali.Plače mi se. dva uspešna geja koja se vole. smejao bih se bez prestanka. izdahnem. Jel’ sve ok?“ „Aha. danas sam osoba koja ima sve. Pričam zidovima. Dobili smo odlične kritike za hranu i asortiman vina. Ženske gaće na lusteru i prazne flaše vinjaka. Nego imamo problem sa jednom mušterijom. Udahnem. Potom dizajnerska kompanija. Papirologija. Srećan sam čovek. „Da?“ „Jel’ mogu da uđem?“ „Izvoli. i da idem da učim. Trčim do restorana. Konačno. Jednom ću pući i početi da ga ujedam. gde mogu da učim“ „Radi šta hoćeš“ Pojačava Megadeath i pali ususivač. pukli smo oboje. On je otišao da završi reklamu u novinama. Vredelo je. kompanija za uređivanje enterijera. imam obraz. napijaš se. život. Ljudi ne izbijaju iz njega. Shvatim da je jedan san ostvaren. Znam šta ću da zateknem sutra. Stiskam zube zato što ga volim. butik donjeg veša. Idem kod koleginice da učim“ „Sada sam ja kriv što ti ne možeš da učiš?“ „Prestani da se dereš više! Jebeno prestani! Rekla sam ti da moram da učim večeras. i vidim šta se dešava. koga organizovati. Sve nam se vraća. izgubi svaku granicu. Shvatim ma koliko da sam nekada bio niko i ništa. Kada ga pustim. ok. U šta se pretvorio muškarac za koga sam mogla život da dam? Koji je mogao da da život za mene? Ne prepoznajem ga. šta nabaviti. menadžer nije tu pa insistira da priča sa šefom“ 27 „Ti si maloumna?“ . Ako se ovo sve može tako nazvati. „Nisam rekao da izađeš. Da se ne plašim da ću zaplakati. stvorili smo sa naše četiri ruke. gde pustiti reklamu. Svaki dan provodim u kancelariji. Tu je naš drugi posao. već da učiš sutra“ „E. Svaki potez je pogrešan. šta nedostaje. Puno je. Uz sve to. Kada povučem ručnu. da ako ja puknem. odlazi od mene. Sve što smo stvorili. Mi smo. 26 NEBOJŠA R estoran radi nedelju dana. da prelistam papire. Pakujem knjige i odlazim. Samo se plašim. Ne znam sa kim delim ovaj stan. dva mozga i tonom mašte. Prekucavam spisak za menadžera. Nastavlja dranje. vazduh i ljubav.

„Računaj da je tebi i tvojim prijateljima plaćen ručak. Kolena mi klecaju. Neki ljudi su oduvek bili mali. Nadam se da ćeš češće dolaziti“ „Ne verujem“ „Uživajte“ Cinično se cereka. Srediću ja ovo. Vremenom shvatite da su te neke davne želje. otrovao bi se. Idem ka stolu. Sada kada imam sve i kada znam ko sam. Ja sam Nebojša. Život je pokazao da je Milan. dobrih kola. Jedino što mu je ostalo je bahatost i pravljenje scena. U prošlosti. Još dok si vrckao guzom po gej klubovima. da nisam ja porastao. Ostao je tamo gde treba da bude. I dalje leči komplekse na dobrim mestima. Kako da ti pomognem?“ „Šargarepa nije dovoljno barena“ 28 „Ok. čim insistira na VIP delu i čim mu šargarepa nije dovoljno barena. ne vozi najnovije automobile. Ne bi svom imenu to uradio. Imamo najboljeg kuvara. Imate i flašu pića po izboru na račun kuće“ „Kada si ovo otvorio?“ „Ivan i ja ovo držimo. Usukali su mu se obrazi. zapravo nesposoban. sediš u mom restoranu. Samo čekam da se pročuje ovo po gradu. pun para. Znao si da je ovo moje?“ „Ne pali se. šef lokala. Znamo se ti i ja odavno. Ne verujem da se ovaj propust dešava. Užas!“ „Kako da ti pomognem?“ „Zovi šefa“ „Milane. Kada se samo setim koliko me je gazio i ponižavao. Za dušu da ga ujede. Stižu ga godine. Pitanje je dana kada će skroz bankrotirati. Kako da vam pomognem?“ Oduzet sam od straha. samo prepreke na putu do spoznaje šta zaista želite. Ni ona nije barena. Točak sreće se okreće.Godinama ga nisam video. I flašu vina kao izvinjenje“ „Dobio sam novu. Skretanje pažnje. „Dobar dan. Osvrnem se često i shvatim. Drama. Bilo je sve to slatko. Ponizio sam i ja njega kada sam ga polugolog izbacio iz stana. Ofucao se. dobićeš novu. Sve je izgubio. „Ti si šta? Ti šef?“ „Hej! Milane! Dobrodošao u moj restoran. Hrana ti je očaj. Jadnik. ali više ne pije najskuplja pića. Pas nema za šta da ga ujede. nije dovoljno barena“ Propao je. Znam da bi me rado imao. Okreće se. Njegov se otkačio. Nije više glavni gej muškarac koji sve zavodi i može svakoga da ima. Nema više klinaca. Hteo sam da mu se osvetim. ne bi mi to uradio. i govorim konobaru da mi pozove i kuvara. „Koji sto?“ „U uglu. za svako poniženje. 29 . uvredu i omalovažavanje. VIP deo“ Verovatno je nesporazum. a ja slep. sada kada mu ne bih potrčao.„Oko čega je frka?“ „Nije mu šargarepa dovoljno barena“ „Gospode! Odvedi me do njega“ Tresem se. Restoran vrvi od gradskih faca. Možda je samo neki bahati kompleksaš.

Godinama sam se cimao sa Milanom. Dva puta su mu donosili“ „Stvarno? Bila je barena ili ne?“ „Jeste.. i posle uspeha. kako ja vrckam dupetom u gej klubovima. Mani se osvete“ „Čekaj. Na ogledalo. Hteo sam da večeras proslavimo uz šampanjac i filmove i. Okrećem ga i jedva čekam da mu ovo ispričam „Ljubavi. rekao sam da je njemu i njegovim prijateljima ručak plaćen i da imaju piće na račun kuće“ „Da li si ti normalan?“ „Zašto? Mislio sam da ćeš biti ponosan što sam govedu objasnio da nisam više isti ?“ „To si mu objasnio kada si ga izbacio iz stana. Shvatio sam da zapravo želim Ivana. kako ja nisam vlasnik.Jedino Ivan može da shvati ovo. na spoznaju. šta je dovoljno barena šargarepa?“ „Ne znam. Znaš i sam da priče u gej svetu idu brzinom svetlosti. Ko god da je to uradio.. Posle pokušaja da budem sa svojom najvećom željom. Ivan zna moju i Milanovu priču. Ti i Milan niste u ratu više. Popizdeo sam i kad sam video da ne staje. Kancelarija. Plus je on bankrot. prošlo je mnogo. ali sam mu zapušio usta. šta je sa tobom? Trebao sam da klimam glavom dok me ponižava pred njegovim prijateljima?“ „Trebao si da iskuliraš“ „Da dozvolim da pravi dramu po restoranu?“ „On je dobro znao čiji je restoran.. dok me Ivan nije usmerio na pravi put. ti zaista mislis da sam ja hteo da se osvetim Milanu? Za kakvu me osobu smatraš?“ „Nisam to rekao“ „Preteruješ. Krenuo je da me ponižava. Nije valjda napravio neko sranje?“ „Histerisao je. Ivane. i da nema debila poput tebe ne bi ni mogao da sedne u naš restoran“ „Ne mogu da verujem šta pričaš. pogodi ko nam je u restoranu?“ „Ko?“ „Pogodi“ „Neki celebrity?“ „Ne. Mislim. Telefon. Mislim da sam ok postupio“ „Nebojša. Sada mi nije mi ni do čega.. Mnogo si me iznervirao. Meni je samo do ovog restorana“ „Do restorana i do trljanja nosa“ „Šta ti je danas? Ujedaš me“ 31 . da li treba ostali ljudi da slušaju kako šargarepa nije dobra iako je dobra? Šta će misliti o našem restoranu ljudi?“ „A šta će misliti ako vide da je dovoljno da se požale da bi dobili džaba večeru? Daj molim te! Uradio si to da mu natrljaš nos“ „Nisam! Propao je. Nebojša. Prvo pusti Milana. i stoji sve što si rekao. ne možeš preko restorana da se natežeš sa svojim bivšim jebačima“ 30 „Ivane. Milan!“ „Zezaš?“ „Ne! Napravio je dramu kako mu nije šargarepa dovoljno barena.

Raspadam se od posla. Za šankom imam propalu pijanicu čije ime ne znam. ne znam šta ću pre. Nekada me ponese. Mi se volimo. malo je nervozan. Izbegavam da pravim sranja na poslu. Možda ne treba da imam sve ovo. Zgodna. Oduvek sam imala taj dar da pročitam žene poput nje. Plače mi se i ne mogu da se suzdržim. Ništa se ne dešava. Uvek dolazi ranije. Na svu tu muku. On je oduvek smirivao ovu usijanu glavu. ostavi me na miru“ „Volim kad mi kažeš Klara“ Ne mogu da je gledam. Gledam je kako nateže stotu tekilu i želim da joj zavalim šamarčinu. 33 „Šta je tebi?“ . i još jednu čije ime ne znam.„Jebi se! Sve si upropastio! Za kakvu me osobu smatraš?“ „Za pedera. Možda sam ja u dubini duše i dalje onaj mali peško koji vrcka svake subote. Kada radiš ovaj posao moraš da cirkaš. Krokodilske suze. Toliko ga volim i verujem da me zna bolje nego što ja znam sebe. Verovatno neka tužna priča o strejt raskidu. Sve je ok. Klara. nas lezbače uništavaju. Plave oči. Lepa. Nikad ne bih udarila ženu. Pirsing ispod usne. Cirkam da izdržim. Ovo je od stresa. neka žena prelepa. 32 JELENA K lub je krcat. Takve poput nje. koju možda povedem kući. Koje sranje! Da li je moguće da se ovo dešava? Možda nisam trebao da uradim sve to. Prazan stan. ali ova mi stravično ide na sve nerve. Biću vesela kad poželim da budem vesela. Na kraju šta?! Udaju se na kraju. Nekada je. Nema ga. Nenapadna. Možda sam ja zaista niko i ništa. Čaša viskija. Mi nemamo problem. Samo mu se nakupilo i pukao je. Nikada nije bio toliko grub. „Šta je sa tobom? Ne sarađuješ?“ „Klara. nova barmenka se ponaša kao u pubertetu. rešila je da pokida sopstvene okove u gej svetu. koga znam jako dobro! Ne ponašaj se kao tipična pederska tetka“ „Preterao si“ Spuštena slušalica. Duga plava kosa. razvaljenu od kokaina. Rekla sam joj da se makne od mene i smanji doživljaj. i ne mogu da se kontrolišem. koju sam greškom povela kući. Nije nista strašno.

Mada. Trebala sam da joj uzmem broj. ko zna zašto je to dobro. a zapravo najviše volim – ženstvena žena.„Martini. hajde razmrdajte se“ Sramota me je pred ovom devojkom što gleda satanizovano ponašanje moje koleginice. Zna gde sam. Odlazi do drugarica. Ako ti se devojka baš dopada. koje tokom seksa u krevet legnu kao u mrtvački sanduk. drago mi je“ „Martini jedan“ „Ne čujem te?“ „Jedan. spusti pogled. desetak razmenjenih pogleda sa Ivon. Fina devojka koja nije odavde ili je zalutala ovde. Ovim klubom prođe mnogo žena. Ja sam tamo“ „Kako ti se dopada piće?“ 34 „Lepo je“ „Živeli“ Jedna formula je neprevaziđena: sipaj u čašu sav providan alkohol. Ima neku čudnu lepotu. kući“ „Ispalila te je devojčica?“ 35 . moj izum“ „Ako mi daš broj?“ „Ako ostaneš do kraja i sačekaš me posle posla“ Klara koja dolazi kao na elektrošoku i kreće svoju priču „Devojke kako se provodite. Naginje se i ljubi me u obraz. Sačekaću te. Mada. oboji ga apsentom. Ona je samo žena koja mi je držala pažnju. Glupo mi je da zevam u nju. Ili je imala nešto sa ženom. Možda svrati za vikend. Ono je što volim da ismejavam. Ja sam ga smislila. Koji shit od situacije. ili je str8 i ovde krade Bogu dane. Nigde taksija. duže od deset minuta. Pogleda me. Razvaljena Klara se valja po šanku i naliva sa kolegama konobarima. Svanulo je odavno. Sipam joj piće. Ne mogu da verujem da je nisam povela u stan. Ne znam ni zašto se opterećujem. „Ja sam Jelena“ „Ivon. Nema je nigde. po koji flert. Nekoliko cimanja sa strane. Mislila sam da ću je zateći ispred kluba. Klub se polako prazni. Nikada je nisam videla. Maniri spakovani u kutiju lepote. prepričava. Igra. „Jedan maritni za tebe. Pakujem se i izlazim. jedan“ „Jelena. Gledam sa kim je. Martini. Možda je od onih lepih. „Kuda ti ideš?“ „Kući Klara. Običan. mada bih ti savetovala da probaš nešto drugo“ „A šta?“ Osmehuje se. Izlazi Klara. „Moj koktel. samo jednom. pomalo zgrčeno. Obe lezbejke koje izlaze i na sceni su. Gledam ljude koji odlaze. Nigde nema Ivon. smeje se. onda uzmi boju za koktele umesto apsenta. Lepa je. Otišla je. te čedne i naivne su posebna priča. Dve drugarice. Zračila je. Fuck. Možda i nije tako naivna i čedna. Ne znam gde se nalazim. i ne mogu da prestanem da je gledam. Martini“ „Ne čujem te“ Spušta pogled.

Imam ovde mnogo poznanika ali nemam ni jednog prijatelja sa kojim bih popričala. Da se napijemo. da se dogodi ta noć. 36 MIA Z ašto Stejsi potencira na toj daljini? Šta se dogodilo kada su bile razdvojene? Kada su bile razdvojene? Koliko je prošlo? Da li su raskinule? Da li je samo daljina u pitanju ? Unakažavam se pitanjima. Kaže da je taj posao izabrala jer voli da usrećuje žene i čini ih lepim. Viđala sam mnogo gej žena. „Stejsi“ „Mia. Samo Stejsi. „Gde je Stejsi?“ „Tamo je. Eksplodiraće mi glava. ja u braku. Zanesena je svojim poslom. Stiže taksi. koja ti je slomila jadno butch srculence“ Okreće se i ulazi u auto sa kolegom iz šanka na spratu. Kako se to ponašaš?“ „A ti? Na šta to ličiš?“ „Na tvoju bivšu verovatno. i eto. Prazne ulice Pariza. Pokušala sam da pričam sa Anom preko Skype-a ali ona je van sebe. Glupa je. da niko ne zna. Sreća pa je žena. Rođena je za to i užasno talentovana. Fale mi ljudi sa kojima mogu da pričam. kako si?“ „Drago mi je da si svratila sa devojkom na okupljanje. ljubav ili žena kao žena. Ovo je Stejsi. Lupeta.„Jebi se“ „Nije ni čudo što te je ispaila. da njena Ema ne zna. Pukla sam. Koliko je samo drska. Ona u vezi. prazan krevet. prazan stan. Nije ovo dosada u braku. da Petar ne zna. Taksi. Samo jedna noć sa njom. . Kako su mogli da je dovedu da radi? Kakva scena i kakav bes. šminka“ Idem ka njoj. Shvatila sam. Koji idiot od žene. Šta mogu da imam sa njom? Ništa. Sutra da se pravimo lude. Ne fali mi odnos. Odakle joj to za bivšu? Lupa. Treba mi jedna noć. Nadam se da ćemo se češće viđati na koktelima“ 37 Nervni slom od njenog iritantnog smejanja.

Od samo jednog zagrljaja mirišem cela na nju. Tišina.“ „Sređuješ se za muža? To je lepo“ „Nikako da proslavimo dvogodišnjicu. „Hvala“ „Stejsi. Kako se šminkamo?“ „Hm. Moram da budem. 18: 00. Mogu to. Lepe su“ „Ok“ Kao da je bitno. treba mi jedna tvoja usluga“ „Koja?“ „Imam jednu proslavu. a ni upola toliko samouverena lezbejka kao što sam mislila.. Još par sati do šest. „Išlo mi se sa vama i cirkalo“ „Trebala si da pođeš.. Bilo je filmski“ Osmeh na njenom licu. i nemoj da budeš dobra“ Dobra? Nisam ja ni upola toliko dobra supruga.. 38 „Hvala što si me sačekala“ „Nema frke.. 39 . mada meni nije jasno zašto se šminkaš“ Da li misli da sam lepa? Možda to svima priča? „Hvala.. mi smo kolege“ „Ovo je preko radnog vremena“ „Dobro. Dosta smo popili. danas popodne. Sedim u kancelariji. Kakva proslava dvogodišnjice. Mogla sam sve što poželim. Koliko samo lepo mirše. i gotova si“ Mogla bi da iskoristi priliku i razmaže mi usnama taj sjaj koji je stavila. Ne znam. Izmišljotina. Dva popijena viskija. Vidimo se oko 18h. Treba mi full šminka. Nemoj da odeš“ Grlim je. Danas smo konačno našli vremena“ „Ne brini se ulepšaću te. kakav Petar. Samo što se ne srušim. Ona me šminka. Dođeš jednu veliku čokoladu i jedan osmeh“ „Dogovoreno“ Poslovni zagrljaj.„Naravno. Nikada nisam bila ovako nesamouverena. lepo je bilo“ „Kako vam je bilo posle?“ „Nećeš verovati. Hajde da te sredimo. Firma je prazna. koliko ja tebi dođem za ovo?“ „Nista. Odlazim. Kako bi me ti našminkala?“ „Istakla bih ti oči. dođavola!“ „Biće prilike“ „Naravno“ „Nego htela sam da te pitam nešto. Silazim u šminkernicu. Šta mi je? Nije mi prvi put. „Lepo se provedi. ja umirem.. Želim to. Srce mi je stalo. Petar i ja. „Na usne ćemo malo sjaja.

Položila sam“ „Bravo“ On ne zna ni kada ja imam ispit. Razbacana garderoba. žice za gitaru. Takve stvari ne zaboravljam“ „Moram da legnem. Sramota me je da pričam o problemu koji imam. Voleo me je. Navikla sam se na sigurnost koju mi je pružao. Kad ti ideš na ispit?“ „Bila sam. mi ne možemo ništa. Bilo je strašno. Htela sam uvek više. Želela sam sve. instrumenti. Zaista me je voleo. otišla sam na ispit. prolazio je moje loše izbore. sto zatrpan hranom. Rame uz rame. Sećanja na početak u ovom gradu.ANA udahnem vazduh. imam samo njega i sestru. Položila sam iako oka nisam sklopila. „Nije bitno. Vraćam se sa ispita. čemer i jad. kamoli da pevam. Sama sam. i pravo od nje. Bila sam mlada. Prokleto sama. Smrt. Nemam snage da 40 . niti se pita gde sam i kako provela noć. Čuvao me je od svega. Kada nije bio tu osećala sam se kao na staklenim nogama. četuje. ja ću srediti“ 41 K ažu mi koleginice sa faksa da treba da stisnem zube i okrenem mu leđa. Nisam celu noć spavala“ „Ok. Želela sam da budem pevačica. O Igoru kakav je bio mogla bih do sutra. „Hej“ „Hej ljubavi“ „Dobro jutro. flašama. Htela sam da budem najlepša. Dobar kafić u centru grada. Kada pogledam svoj život. mi možemo sve!“ Ne. Danas imamo svirku“ „Znam. Pre nekoliko godina moj život je bio agonija. „Dobila sam deset“ „Bezveze si dramila“ „Položila sam jer sam učila celu noć“ „Položila bi i da si blejala malo sa nama“ Nije me bilo više od petnaest sati. tugu. Igor je išao sa mnom kroz sve neprilike. luda i naivna. Večeras imamo svirku. koje hodaju po ledu. Sve moje ludosti koje su vodile životnim sranjima. bolje i drugačije od ostalih. droljama i cirkao. Igor je gledao sa strane. Kako je bilo sinoć?“ „Napili smo se. davajući mi podršku da pobegnem od istih. Sedeo je sa društvom. Uvek je u ovakvim situacijama govorio „Ljubavi. Od njega nijedna poruka. Mislim da samo Bog zna šta sam prošla sa svojih dvadeset godina i od čega me je sačuvao. niti propušten poziv. Ponudili su nam dobar honorar. Stan kao da je preživeo nuklearnu katastrofu. Miu koja je u Americi. isprebijano telo. i odmah. Učila sam kod koleginice. Samo baci haos sa kreveta na pod. Sedi za stolom. praznim tetrapacima. Prolazio je moje slomljeno. Ne znam da li je sve to bila fikcija ili se ljudi menjaju.

Dođe mi ponekada. student. Oči koje peku. Da ne rasklanjam za sobom. dok sve ne ode dođavola. tako da sam oko 14h u restoranu. ali nikada neće biti vatromet. Zvezda može najlepše da sija. Udaljili smo se. Javi mi kako je bilo. to je ona priča o kolačima koje jedeš svakog dana. 42 NEBOJŠA „I deš na posao?“ „Aha. i postanete nezadovoljni. kao par. i reci mu da nam napravi nešto što nije treš“ „Ne brini. Treba da presečem. Skinuo sam sve sezone“ „Javljam ti se kad krenem“ „Volim te“ Izlazi iz stana. Sve je na meni. „Idem u san“ „Ok. Valjda od umora. Leti. Kada ih ostvarite. Dobili bismo bube u stanu. Možda je tako sa snovima. Zasitio me se. i domaćica. Možda samo tripujem. Možda 43 . Postao je stranac. Kada bih ja ispustila konce odgovornosti. lepo spavaj“ „Treba u 20h da krenemo“ „Znam. Eksplozija i najlepše boje. da se i ja otkačim i ponašam neodgovorno. suze koje se slivaju od umora. Radimo zajedno. Probudiću te“ Neće me probuditi. Kada se vatromet završi nastaje tišina i prazno nebo. shvatite da više nemate šta da sanjate. Navijen alarm. ja idem da se nađem sa čovekom za sajt“ „Važi. Danas nam stiže novi dizajner. Kada sve završim“ „Mislio sam da gledamo Queer as Folk. Loše mi je. i zvezdom. čeka me naporan dan. On je doneo nacrte i taman će mi na ručku pokazati“ „Ok. Oko koliko si kući?“ „Ne znam Nešo. da ne marim za njega i dozvolim sebi maksimalnu slobodu. On je čovek na koga ne mogu da se oslonim. raspali bismo se. Treba da organizujem svoj život i pokušam normalno da živim. Dugo smo zajedno. Raspali bismo se kao ljudi.Neće on srediti nikada. šugu i ko zna šta. On izgleda ovde više ne živi. proleti kao misao u deliću sekunde. Ja sam pevačica našeg benda. U životu treba preuzeti odgovornost. Prošla sam sve to sa osamnaest godina. Sve je bilo kao vatromet. Nego da ga pustim. Ne mogu više sebi ovo da radim. sa par oblaka. Ne da raskinem. da pravim svaku drugu noć žurku. Hladan je. treba da ga povedem na ručak.

samo ja ne mogu da poverujem da je sve ok. Pre mesec dana je izašla iz veze. Zašto me nisi sačekala za vikend?“ „Drugaricama se žurilo. Četiri zajednička prijatelja. Logično je da me je tako našla. Ivon. nekoliko dana do vikenda. Važi na plaži. Čula sam se sa mojima. Našla me je na Face-u? Ah. svedena. Sve je ok. bilo mi je glupo da ostanem sama“ „Mogla si da dođeš kod mene u šank. izvini. Volimo se. Možda je sve ok.“ „Gde si Stefane?“ Definitivno najslađi konobar koga imamo. „Treba da potpišeš neke papire. Jutarnja kafa. Gledam joj fotografije. naša ljubav nikada nije trpela zbog posla. Nedostaje mi. spremio sam ti doručak“ „Nemam reči. Odobravam je. prijateljski osmeh koji popravi dan. Sve se to prožimalo. Ne. Ne vidim joj na zidu mnogo prepiski sa ženama. Iskren. Zanimljivo. Zahtev za prijateljstvo. osećam se kao kolonizator“ Doručak. Divan si“ „Ti si divan. Ne želim ni da pomislim da mu se neko drugi dopada. dve lezbejke i dva pedera. Divno dete. Studira književnost. Verovatno je poremećena. Krenuli su spamovi da dođem u Srbiju za novogodišnje praznike. Loše tripovanje. ponekada fizička blizina ne znači da ste u duši blizu. ali eto. te su psihopate. Nisi trebala da odeš“ 45 . Poruka od nje. Dosadio sam mu. Studentkinja. Tripovi. Živimo zajedno. ponašam se kao žigolo i čitam dobru knjigu o lezbejkama kriminalcima. Samo da nije od onih koje čitaju ruske klasike.je samo opterećen poslom. Mirna. Lajkovala je stranicu kluba u kom radim. dopunjavalo. koje juče nisi. Ulazim u restoran da pokupim papirologiju koja mi je potrebna. da. Face. Možda sam se i ja zapustio. kafa i posao. Dan je kao i svaki dan. Pošto si rasejan. iskustvo mi govori.. 44 JELENA N ekoliko dana od vikenda. Ispijam kafe. i stvarno si sjajan gazda“ „Nikada me ne zovi tako Stefane. Fin i lepo vaspitan. „Nešo. potom na razgovor oko izrade sajta. Lepa žena. Moja veza je kao i pre. Trčim do restorana. Klinac koji zna šta radi.. „Dobar dan ili jutro“ „Kakvo iznenađenje Ivon! Dobro jutro.

i poslednja cigareta u pakli. Šta voliš? Čime se baviš? Gde izlaziš? Gde ti se pije kafa?“ „Studiram književnost. Ne znam zašto me vozi ova žena. Čekam te kod kluba. Najradije bih se napila sa njom. Mogle smo da imamo lepu noć. Cigareta za cigaretom. toliko me i privlači. Tu sam za sat“ Vrela voda. dejtovima. nisam ja od tih žena koje uvodiš u šank. Volela bih da te vidim“ „I ja tebe“ „Spremam mnogo dobru kafu“ „Verujem.. „Zdravo“ „Ivon. Korak po korak. Ne volim to“ „Tako sam i mislila. Kako si me našla?“ „Sve što želim. Ili će mi žena uletati sama u krevet. Ne bije te takav glas“ Izgleda da se naslušala priča. „Gde bih mogla da te povedem na kafu?“ „Tamo gde ni jednu nisi vodila?“ „Reci mi nešto o sebi.. Mogla je lepo da me sačeka. tamo gde si ti mene trebala da sačekaš“ „Dogovoile smo se. drago mi je da te vidim“ Poljubac u obraz. Čini me nervoznom. Volim. Možda zato što sam navikla na pijane ludače i njihove dijagnoze. ili me ne zanima. „Lažu ljudi. Možda zato što mi nije odmah poletela u krevet.„Ne. Možda je vreme da se skrasim. Odvratna sam. ne bi li dobile informaciju o ženama koje žele. Žene koje vole žene i prepričavaju to ženama koje vole žene. ja to nađem“ „Dopada mi se to. „Gde ćemo?“ „Ovde se nalazi moj omiljen bar“ „Hajmo tu“ Kafa. Moglo je sve ovo drugačije. Nemam petnaest da se vozam klinačkim muvanjima. jutro. ali nisam ni od tih koje piju kafe u privatnim varijantama dok nekog ne upoznaju“ Jebote! Koliko me iritira lažna finoća. tiha patnja ili prošlost željna preuveličavanja. Lezbejske priče su ludilo. Nasmejana je. Cigareta. Navučene farmerke. Gubljenje vremena. A da popijemo kafu sada?“ „Pristajem“ „Čekaj me kod Ajfela“ „To je kliše“ „To je valjda romantično?“ „A ti si mi baš romantična?“ „Jesam“ „Ne bih rekla. objekat je želje žene kojoj pričaju. Zašto gubimo vreme na priču? 47 . Oko nje se treba cimati. Podočnjaci ogromni. Mogla je i sada da dođe. a moj je život trenutno whatever. Dolazi. završena kafa. Koliko samo žena u jednoj misli. žene“ „Imamo nešto zajedničko. 46 Tačnu informaciju ne dobiju jer se uspostavi da je žena koju žele.

jer ne želim nikome da budem jedna noć. uzima torbicu i odlazi. Da li se uopšte cimati? Ona čeka moj korak. Konobarica je simpatična. Dopada mi se. Kao iz nekog romana. Mislim. Ivon je sve ono što mi sada ne treba. ali nije klinka. čula je. Ako ona ne zna šta hoće. Palim komp. Stan i samoća. „Oko dve godine“ „Dobra si. „Možeš ti to bolje.. „Lažu“ „Ne bih rekla“ „Samo sam željna zabave. Mogla bih da je povedem u bioskop? Da je zamolim da prošetamo uz Senu. isto dve godine. da bih sa njim ostala duže“ „Možda zato što si sve osudila na jednu noć“ „Možda. jer je svakoj stalo. Whatever. provoda. ja znam šta očekuje. pričaju. zato me nisi viđala“ „To je ok. Kruži priča da nisi za vezu“ „Svi smo za vezu. I fino je u ovom lokalu. idu o meni neke priče. Šok. Tipična ženska logika. Postavila je status na Face-u. Ne mogu da verujem da se pokupila i otišla. da se sa ženama samo zezaš?“ Koja dubioza. Potrčaću. da si izlazila dok si bila u vezi“ „Ne verujem. ne odmah.. Samo dvadeset godina. Verna sam“ „Vernost je izbor. Možda bi se zaljubila u mene. Ne znam šta ću sa tom pričom. zaljubljivanje ne“ Pritajena strast u vazduhu. Mlada je. ok. a to počinje da mi se dopada. Vidimo se“ „Molim?“ Ustaje.„I ko je famozna Jelena?“ „Famozna Jelena?“ „Čula sam da slamaš srca. Ali. Da li je ona normalna? Nije. Samouverena je ili ne zna šta hoće. Nigde ne gori. Da potrčim. Ljudi kažu. potrudi se više“ Mogu bolje kada mi je stalo. Mozak mi previše radi. Ne izlazim kada sam u vezi. 49 . Ne znam zašto je gušimo. a kafa odlična. možda nije. Kakav je ovo leksikon? Nećemo pred matičara. Nijedna nije imala herca da se pokupi i ode. i mnogo volim žene“ „Najduža veza?“ Ma daj. A ti? Nisam te viđala?“ „Skoro sam izašla iz duge veze. Možda jeste. Niko mi nije privukao pažnju. Previše se bavila pričama o meni.. „Možda“ „Kada ćeš u mene da se zaljubiš?“ 48 „Hajde prvo ti u mene.. Ne mogu da prestanem da razmišljam o Ivon. Samo zato što je drugačija i zanimljiva. to je tako.

. jedina luda ovde sam ja. Ona plavuša. najbolje telo ima frizerka. zato ste veseli“ 51 . „Našla sam te. „Ovo je za tebe“ „Ti si meni stvarno kupila čokoladu?“ „I ja se pitam zašto nisi tražila neki alkohol“ „Inače. „Ne znam.MIA Dakle to moj zaposleni misli o meni. čujem nju kako se smeje. Predrkana kučka. „Realno. ali ima dobre noge“ Čujem kako fotograf diskutuje sa njom o ženama. Meni je Mia. Ženetina“ Odmiče razgovor od željene teme. Vraćam se na prstima do kraja hodnika. Idem do šminkernice da joj se zahvalim i da joj odnesem čokoladu. Stojim ispred vrata i pokušavam da shvatim šta je smesno. Te predrkane kučke treba samo je. plafon“ „Ona je meni bomba“ Ona misli da sam bomba? Sviđam joj se! „Meni se jedino ne sviđaju tetovaže. Kucam na vrata i ne čekam odgovor. uopšte. Oboje su iz Srbije“ „Čudna mi je nekako. Sedim u kancelariji i prevrćem papire. Završili smo probu revije koju organizujemo. Tu si. Ona je žena čudak“ „Meni je ona baš tipična žena. ali ja da sam razveden ja bih Miu tako. Prisluškujem i ne dišem. Vrata šminkernice.. kakvo iznenađenje“ Kreću da se smeju. Lepo. Vrišti od smeha. „Zapričali smo se“ Spušta pogled. „Šta se dešava sa vama? Da li ste normalni?“ Iskreno. i ponovo se približavam vratima. Stejsi je i danas nasmejana i prelepa. Dobro je“ „Mia. Čuje se muzika. ne bi li čuli da neko dolazi.. „Realno svi bismo kresnuli Miu“ ŠTA ČEKA? „Blago onom njenom“ „Lep joj je muž i lep su par“ J oš jedan dan na poslu i još jedno popodne kada mi se neće vraćati kući. Utišali su se. Baš me je lepo našminkala za odlazak u supermarket i tročasovno biranje čokolade. mi malo cirkamo“ „Aha.. što je radila reviju u maloj sali“ „Ima mi nekako zakržljale kukove“ „Jeste. Nisam psihopata. lupajući štiklama što jače.“ 50 „Mnogo je bogat i uspešan.

Glupo mi je da te gnjavim mojim problemima“ „Sama sam pitala“ „Ne znam da li želim dete sa njim“ „To je komplikovanije nego što sam mislila“ „Da“ „Ne brini. na koktelu. Ali. lepo ste izgledale. da bi imala takve misli“ „Da.. „Živeli“ Napeta sam. Ono što si rekla za dete. Faze ili trenutke. „Kako je bilo sa mužem? Petar se zove?“ „Da. Standardno“ „Monotonija?“ „Tako nekako“ „Razumem te“ „Kod tebe?“ „Kod mene svaki dan. I meni se nekada ne odlazi u isto. Zašto ste pominjale daljinu?“ „Strašno smo se posvađale te večeri.. Ispijam na eks. Hoće dete“ „A ti?“ „Volim decu. Imate viski?“ „Da“ Sipa mi. To mi je uteha“ „Kažu. sve isto“ „Dobro. Hoćeš sa nama?“ „Može. Dosta je prošlo. tako ni ja ne znam da li vidim sebe sa njom“ „Dugo ste zajedno. Petar.“ „Ali?“ „Ne znam. „Težak dan?“ „Težak život“ Uzdiše. „To da“ „Ostavljam vas žene. da ne znaš da li želiš dete sa njim. valjda.. Bilo je ok.„Pomalo. Ometa me kolega fotograf. u tome je problem“ „Ma. ali ni u jednom trenutku nisam pomislila da je to za ceo život“ „One noći.. Svi imamo te. Ne prestajem da je gledam kao da je mečka koja igra na sred ulice. ali ništa od toga“ JA SAM SE DOGODILA ZAR NE VIDI? 52 „Ti i Petar nemate dece?“ „Jaoj. evo ja čekam da mi se nešto dogodi. Pred ljudima uvek izgledamo kao da je sve ok“ „Žao mi je“ 53 . ne ide kući“ „Jel’ sa tobom i Emom sve ok?“ „Sa nama je u principu sve ok. kažu da iz dosade nastaju najbolje stvari. Nemoj i ti molim te“ „Aha. da. Tako je i kod mene. i Stejsi“ Kao da je svanulo kada je izašao. Mislim ženo.

ali očigledno loš proizvod. ja ne znam šta si“ 54 „Ne znaš“ Tišina. 55 . izvini što te mračim. Mislim da bih sa njom mogla sve. iskače mi se i iz taksija. koji piju na poslu jer ne žele kući“ „Gotov nam je posao.„Nema potrebe. bez obzira na sve. Prepuna čaša. beži mi se od svega. Očigledno je da sam se danas zbližila sa njom. na neki čudan način. da. Kako bih samo volela da sam smogla snage da nastavim razgovor i kažem joj da sam bila sa ženom. Probila sam sebi lobanju mislima. „Treba da krenem“ „Uh. nezadovoljna večno“ „Da li je voliš?“ „Da. uglavnom ostaju u vezama. idem na Face. Stejsi.. Iskače mi se iz kože. Jednostavno nisam“ „Živeli“ Poznat mi je taj osećaj kad nekog čudno voliš – ne voliš. Nisam zaljubljena. Jedan zahtev za prijateljstvo.. Ona konstantno kenja. Ona ni ne sluti. Kako se promeni fotografija tako se ja ozarim od sreće. i pobegla sam“ „U brak? Ko još beži u brak?“ „Onaj koji beži od sebe. Tako je bar u mom slučaju“ „Ne razumem“ „Duga priča. pasivno agresivna je. i ja. Prazan stan i sloboda. Ne mislim da bi joj sa mnom bilo bolje. Ne bi mi verovala“ „Neko te je prisilio da se udaš? Tako zvučiš“ „Slomljeno srce“ „Ti si show program. Očigledno je da u toj vezi ne cvetaju ruže. Ja sam kraljica sputanih reči i neprijatnih tišina. na neki čudan način“ „Zašto si se udala? Ljudi ako ne žele decu. I moje i tvoje“ „Drago mi je da smo se ispirčale“ „Vidimo se“ Zaustavljam taksi. Lepo pakovanje. premotavam naš razgovor. Poruka od Petra da je ostao na poslovnoj večeri. Uključujem komp. Mogli ste samo da živite zajedno?“ „Bežalo mi se. Želim sve i odmah. Kakav li je njen izraz lica dok gleda moje fotke sa venčanja. Ema je žena koja je puna sranja. Meni je Stejsi popila mozak. Ne. ne patim više za Jelenom. „Ti Petra? Mislim. Hoćemo još po jednu?“ „Hajde“ „Koji smo mi alkoholičari. Faza je. Znam da sam u braku. medenog meseca? Gledam nju i Emu. Zašto to ne bi mogao da bude flert? Kombinacija? Listam njene fotografije. Poslala mi je zahtev čim je došla kući ili sa posla. Ti si. Ema će histerisati“ „Polako. Odobravam je. Želim ovu ženu. Premotavam njen razgvor sa fotografom o meni. naravno da ga voliš čim si se udala za njega“ „Volim ga. ovo je prekovremeni rad“ „Mia. Želim da se vratim i blejim sa njom. nastavljam da pijem.

Viđam se sa koleginicama. iz Srbije. sedeo na pivu“ Kao po komandi. Bacam kocku i čekam da padne. Poklonio mi je kada je shvatio da sam se ozbiljno zaljubila u Jelenu. I svakog dana. Sretnemo se ponekad u krevetu. ne zbog njega već zbog sebe da ne bih gazila po ispolivanom tepihu i cipelama. delujete srećno“ „I jesmo bili. Nebojšin dečko i ja. Stejsi ostavlja komentar. I prekosutra. Videću je svako sutra. Tačka. Ne peremo zube zajedno. koju Nebojša drži. Šaljem joj poruku. u stanu sam. Gde si bio?“ „U gradu. „A gde je ovo?“ Šta da joj odgovorim? Možda i ukapira neke stvari. vratim se. uključuje kompijuter. Biću sa ovom ženom. Pričam sa Miom preko Skype-a. U gej kafiću. Praznu flašu“ 56 ANA 57 . Ide mi se. M oja zamisao da sredim svoj život. „Jel’ si gladan?“ „Jeo sam sa Stevom“ „Ja sam gladna“ „Jedi“ „Šta?“ „Nađi nešto“ „Imamo samo flašu vinjaka u frižideru Igore. beži mi se. pre dve godine. Bez odgovora. njegovu drugaricu. Slikano u gej kafiću. Komentarisala je fotografiju. Kuća je u haosu. Kako da pobegnem od ovoga? Kako da ne pobegnem? Smrvljena sam. ostala je zamisao. pre dve godine“ „Znači lažeš da nisi bila na gej mestu?“ „Bila sam u Srbiji. „Ćao. „U Srbiji“ „Lepo svi izgledate. popijem piće. Blejim na netu“ „Fotka je iz zemlje u kojoj sam se rodila. Više ne jedemo zajedno. To su moji prijatelji. nastala u Srbiji. Vidi se gej zastava. Fotografija. Nebojša. Previše“ Sad ili nikad. zove me da dođem kod nje. „Ti si još na poslu?“ „Ne. Kako uđe u stan tako sve razbaca. Nisam ovde“ „Treba to da ispraviš“ „Hoću“ Nestaje. kada jedno drugom okrenemo leđa.Jedno obaveštenje. Ne pijemo prvu jutarnju kafu zajedno. Sredim stan.

Kao da si na kraju sveta. Možeš slobodno da se javiš nekada“ „Promenio si se. poljubila bi me“ „Ti da želiš da me poljubiš. i čujem zvoni. Eto. Potrošio si sve pare na pivo“ Ne pomera pogled sa računara. nestanem“ „O da.. „Znaš koliko se nismo poljubili?“ „Ti da želiš da me poljubiš. 58 NEBOJŠA „D obro veče. godinu dana te nema da se javiš i sad kao šta ima novo“ „Znaš i sam da ja kada poludim. jel’ ti imaš nekoga? Da li si se zaljubio?“ „Ne? Ti?“ Mrtav hladan. moram da preslušam jedan demo“ .. zvoni. Kada ne radis. isplačem se napolju i vratim se kao nova. kako ne shvataš?“ „Igore. „Nisam“ „Jel’ te muči nešto? Uvek smo pričali?“ „Ana jebote! Da li si ti debil? Ne muči me ništa radim dva posla. sa svima si osim sa mnom“ „Kada ne radim. Često se setim svega“ 59 „Kupi nešto. samo da preslušam demo“ „Na Face-u si“ „Čekam da mi proslede link“ „Igore. smoren. zaboga. molim te daj mi minut. Izlađem iz stana. nezainteresovan. imam emocije. Kako me samo.„Nemamo pare Igore. Moji sutra šalju. nisi me očekivala?“ „Ne mogu da verujem! Slučajno sam se ulogovala.. Mislila sam da su moji“ „Sram te bilo. ja radim“ „Šta? Četuješ?“ „Nemam snage za raspravu“ Standardni ritual. Znam i dobro se sećam“ „Nećemo sad o sećanjima“ „Kada ćeš da dođeš? Fališ mi“ „I ti meni.. izmenio“ „Godinu dana se nismo čuli“ „Leti vreme“ „Da li još uvek voliš svoju pedersku tetku?“ „Obožavam te. arogantan. Vidiš? Suza!“ „Znam nego si muškarača i glumiš ludilo“ „Pričaj mi kako si? Šta se dešava?“ „Jelena. radiš dva posla a samo ja donosim pare u ovu kuću. poljubio bi me“ „Ana.

„Pričaj mi kako ti je tu! Šta radiš? Šta se dešava kod tebe? Da li si se skućila konačno?“ „Jesam. Ivon“ „I?“ „Fina je. i sviđaće ti se dok je ne dobiješ. Jel’ sve ok?“ „Jeste. odlazili. Sviđa mi se taj ponos koji se graniči sa inatom. konačno“ „Zezaš? Šalji slike. fina.“ „Hoću. dom je tamo gde žene brushaltere skidaju. Ana i ja. Kada ćeš se smiriti?“ 60 „Upoznala sam jednu devojku. Sve je bilo drugačije pre dve godine. poput jutarnje magle. Srećna je“ Pijan sam i unezveren. Bežali. a sa druge strane. sigurnost. samo smo pukli od stresa... rastajali se.. i dalje me žele“ „Ti si idiot. inatili se. Kad bi se zezali“ „Ona čita knjige. U Parizu sam.. Tamo je.“ „Siguran si da je ok sve?“ „Jesam. Ne znam da li bih je zagrlila ili odmah povela u krevet“ „Krajnje vreme i divna prilika da se primiriš“ „Ne verujem“ „Takvu ženu ne možeš na noć. Kockali smo se. Previše. Možda se to dogodilo mojoj vezi. a nismo imali ništa. Uvek će te želeti. sastajali. Ja te ne znam? Ništa se ne dešava. nestala. Odbrusila mi je da zna kakva sam i da neće biti jedna od mnogih“ „Tebi se to naravno dopalo.„Eto ti sama krećeš o sećanjima“ „Ispričaj mi šta radi prošlost. makar tekle suze. To me malo plaši“ „Jelena. Nismo imali ništa. videti sve.“ „Čudno mi je što si sam. Kao da je strast. Našla sam dom“ „Ostala si ista“ „Singl sam. Vreme prolazi i ljudi se menjaju. pa da pređemo na sadašnjost“ „Zanima te? Mia?“ „Pitam čisto onako“ „Ma nemoj. Kako ste ti i Ivan?“ „Ok je sve. Šta se dešava kod tebe?“ „Otvorili smo restoran. nežna je. Ponosna sam“ „Valjda ćeš nekada doći. Uvek smo znali. samopouzdanje. Jelena. Uvek sam govorila. tebi i treba neka fina. Plače mi se od uspomena. a imali smo sve.. Kao ljubav zamotana u foliju mržnje. Imali smo sve. kasno dolazi.“ 61 . Bilo je sve. Ima li ljubavi?“ „Verujem u seks“ „Koliko te volim.. Nije htela da dođe kod mene. on ima još obaveza. da se nasmejemo kada se zagrlimo. Mia. poput neke čudne žurbe u kojoj sve stvari izgubiš. Vidiš stančić. a onda ćeš da ukapiraš da ne možeš sa sveticama“ „Drugačija je. Nekada. Uhvati je za ruku i povedi u pozorište“ „Pusti to.. Ne mogu da poverujem da je toliko prošlo. Radim u gej klubu. On je pod stresom.. valjda se tako umoriš malo.

Kikot i smeh. zadržao sam se na večeri“ „Bio si na večeri?“ „Jesam.. Gde u ponoć da šetam? Kuda da idem? Ovo nije stan. ni oženio“ Igor koji se usuđuje da mi odbrusi pred svima. „Idem da legnem“ „Nešo. Piši nekada kada si na Face-u. Volim te“ „I ja tebe“ Ponoć je. šta ti je?“ „Ništa. video. Skype-u“ „Ajde briši tetko. Ne mogu bez njega. Nismo se čuli dugo. Još uvek nije došao sa posla. „Da li si ok? Gde si do sad?“ „Izvini. Proveri ako želiš“ Da proverim dok mu se pogled pribojava a usne podrhtavaju? Ovako počinje svako neverstvo. Nisam mogao da im ne otvorim“ „To je problem?“ „Opušteno. „Ponašaj se“ 62 63 .„Tu sam uvek za tebe. Muzika koja ječi. Nemam snage. Sama sam. ovo je bordel. Ništa se nije promenilo“ „Znam. Mislila sam da se nešto desilo“ „Dobro Ana. Setio sam se kako si pre dve godine bio lud za mnom. Laku noć“ „D „Ok“ ANA ođi do spavaće sobe!“ „Stižem“ „Opet si doveo društvo?“ „Svratili su. Odoh sad da zvrcnem Ivana. a imam osećaj kao da sam te juče čula i videla.. Srećno sa Ivon. Vrištanje iz dnevne sobe. ne mogu ni da živim sa njim. tako je i kod mene. sećali smo se. Ulazi u stan. Pričao sam sa Jelenom. Ustajem. Mnogo sam srećan što sam te čuo. kada si ti postala takva baba?“ „Od kada sam se udala“ „Ja se nisam udao. Ista si. Plašim se da mu se nešto nije dogodilo. Ne mogu da legnem. Najgore je kada nemaš gde da odeš. „Ljudi utišajte se malo. Ne znam kada smo se smučili jedno drugom. Moj najgori strah je strah od samoće. Idem da spavam“ „Ok“ Krevet.

Sviće. Igore. Nije život let na krilima slave i druženje sa onima koji te tapšu po ramenu i govore da si najbolji. srušene flaše na podu. Slaba sam. Još jedna neprospavana noć. Još uvek nemam snage da izgovorim da sam bila sa čovekom koga su ubili. prati. Nisu život lude žurke. Oboje smo patili zbog moje ludosti. Lavina stakla. Bes. jednim potezom ruke. „Jel’ me svi ovde ismejavate?“ Tišina. Kako da me bilo ko poštuje kada me on gazi. oduzmem se od straha koje nosi sećanje. ponašaj se!“ Igor pokušava da me smiri. Sedam ujutru. Ulazi mrtav pijan. ali ne mogu. To je moje sranje. zna koliko je se stidim. Da sam svakodnevno dobijala batine. Kada si bio u situaciji da izgubiš život. Oboje smo se nadobijali batina i isplakali teške suze. Kafa. napijaš se“ „Igore! Nije ni vreme ni mesto“ „Ne svađajte se ljudi“ Nekoliko glasova kao hor. Zna da je moja sramota velika. sranje moje jebene nepromišljenosti. Pre svega. iz koga me je ljubav prema njemu izvukla. smiruju nas. Nastavite žurku negde. Naučila sam to. To je ono što nisam imala. ali ne previsoko. i ti sa njima“ „Molim?“ „Čuo si me. „Idem da spavam“ Neka. Gušim se od suza. Da sam bila mlada. „Hajde. polupijana. Može li naše sranje da bude samo naše? Zašto me mrzi? Zašto ima potrebu da me sramoti? Da me podseća? Kada neko pomene Acu „tog kriminalca“. naučiš da ga ceniš. Naučila sam i da ne ostajem na zemlji. ja sam jaka žena. Zna dobro kakva je moja prošlost. dok ga čopor svih bitnijih ljudi od mene. Sramota me je od ljudi. luda i nepromišljena. ortaci i pivo. Slaba sam na ovaj stan. Ponavlja sve što kažem. Stvarno nisam. Ne mogu da legnem. „Šta si rekla?“ „Ja? Ništa“ „Hajde glupačo ponovi. Zvaću policiju“ „Ti to meni pretiš?“ „Da“ Gledam ga kako odlazi. ali još više me nervira. izlazite iz stana. koga si to sad ismejavala?“ 64 „Ana. ako mogu da letim. Naučila sam da letim. drogirana klinka. koliko me boli. Molila bih ga da se vrati. ili pištolj uperen u lobanju. me ismejava. Nema ga. i što me je moglo koštati života. lepe devojke. stota cigareta. idem da spavam“ Nikada me Acin udarac nije boleo koliko ovo nepoštovanje. Slaba sam na našu prošlost. „Šta hoćeš? Niko nije vrištao? Ponašaš se kao džangrizava baba iz komšiluka“ Srce mi se steže. Poštujem li sebe kada ovo trpim? Nisam ja baba. Svi. Sto prepun flaša. Na ove zidove. 65 . „Igore.„Kada si bila sa onim kriminalcem mogla si da ostaješ do kasno. „Sad se svi gubite“ Teleći pogledi. Imati meru.

Za vikend nas čeka velika žurka. sto kila. Trčim do kluba. da bar mogu da pomislim da ćemo se zajedno srediti. Dakle. „Vi ste svi naduvani?“ „Jesmo. Žak. Razmišljam samo o Ivon. izvoli“ „Ne mogu imam dejt“ Lavina smeha. večeras. Dolazi DJ koga svi obožavaju. „Ostaješ budan. Držim mu glavu. Skidam ga i smeštam u krevet. Šta ako je od onih koje se vezuju brzo? Ne 67 „Nadam se da te nisam probudio“ . Nećeš ni ti spavati. čoveka od dva metra. Da bar znam da je i njemu isto.Sarkastičan je. Ja i dejt. Ne dovoljno da bih se zbog nje smirila. Plače mi se od ovog života. „Muka mi je“ „Šta si pio?“ „Duvao sam. Još jedan dan mog života. priznajem. Prevrće mi se želudac. Nije zadovoljan. Nisam ni zaspala“ „Baš mi je žao“ „Ostavi sarkazam za prijatelje“ „Idem u krevet“ „Nećeš. Valjda će se ovo završiti. Svi zaposleni sede. kreće svoju besedu. 66 JELENA D opada mi se. Sve ću sama. Ne sećam se kada sam bila u pozorištu. Pristala je da idemo u pozorište. ali dovoljno da se pomučim da je odvedem u krevet. moj gazda. pozorište. Sedi tamo na krevet“ Tužna istina je da ga ja smeštam jer je toliko pijan. Baca peglu. Fina je. Pivo i tekilu“ Vučem ga do kupatila. Iscimala sam je na Face-u. ribam WC. Klara se cereka i sedi na šanku. nama. potrošen je na tugu. Nećemo. njim. Zvuči kao vic. Šta sam životu skrivila? Zar me nije pre dve godine dobro iznabadao? Umivam Igora. ne moras da radis“ „Ti si Jelena zlo“ Još dva sata do pozorišta. „Ne brini. Ubila bih ga. Nisam trebala da započinjem sa Ivon. Presvukla sam se pet puta. Gazda nam je besan. i nula grama ljubavi. „Nije subota. Jel’ jasno? Ne mogu samo ja da propadam!“ „Obuzaj se“ Ne mogu da se obuzdam. ali raduje me što idem. „Taman da se opustiš“ Puca me nervoza. Ne znam šta ću sa sobom.

Više gledam nju nego glumce i radnju. Pogledi. Pospana sam jako. bila bih fina. Nalivam se vodom kao kamila. Ona je otišla? Ne mogu da verujem! Ja sam krelac. žene. Ne možete da ratujete u šanku“ „Ok. U pozorištu! Na dejtu. Ova naša priča. Kao klub treba da ostavimo utisak da se svi volimo. „Izvini. „Nemam reči. Ne puca me više ni tenzija. voli te fiktivne junake. Stigla je. Nežna kao Evgenije Onjegin. Umirem od zevanja. Zovem je.bih volela da je povredim. Uzimam dva dima. Smeje se. znači palo je pomirenje“ „Jeste“ „Hajmo onda još po jedan. u to ime“ Ubija me trema. Preteški kapci. „Hoćemo?“ „Aha. Prelepa je. ona ludi. Jedna primljena poruka. Aplauz. Pokušavam da je uhvatim za ruku. Udubljena je u predstavu. radite sta hoćete. lutko. U sve se meša!“ „Jelena surova si. Žak kreće svoje naduvano dranje. Prelepa je kad se nasmeje i prođe prstima kroz kosu. Spava mi se. Nisi morala to zbog mene da radiš. stigao me je umor“ „Vidim da si sanjiva“ Da. ali nje nema. Klara sigurno je to“ „Treba više da sarađujete“ „Žak. ona mi prepreči put. Zevam. Izlazim. takve poput tebe to ne treba da znaju. Zakasnila sam pet minuta. Mrak. Boje. Ima prelepe noge. Ne znam šta ću sa sobom. Ubija me i umor. Šta se desilo? Koja je ovo planeta? Da li sam? Ladno sam zaspala. Zagrljaj. jednostavno neće ići“ 69 . Nisam ti rekla da glumiš ono što nisi i radiš stvari koje ne voliš. Rekla sam ti da se potrudiš. or whatever. Usvojila sam kritiku“ „Dobro i ja malo preterujem“ „Ok. Nisam 68 spavala i pritisak mi je niži. jebite. Kada se upale svetla. Pozorište. ona kao da je u pubertetu. kažem da se skloni donosim piće. nisam navikla na još nekoga u šanku“ „Jelena pokazalo se da je Klara dobro rešenje. „A šta se dešava sa vas dve? Jelena? Klara?“ „Ništa Jelena je namćor“ „Jelena?“ „Žak. Počinje predstava. Nedostupna. Ona. I sanjiva i naduvana. Pale se svetla. Žene su lude za njom koliko za tobom“ „Možda njoj smeta što me druge gledaju“ Odzvanja mi u glavi to njeno žensko dramatično kikotanje. Mogla si da kažeš da ti je pozorište nezanimljivo. Od Mie nisam išla na dejt. „Da. Motam za sebe novi. Zar nismo mogle da budemo kod mene? Ne bih je silovala. ona se baca. mrzite se. Vreme je da krenem. Inače jako me je iznenadio tvoj poziv“ „Nisam ja toliko loša“ „Vidim“ Ljudi.

Dopala Možda jednostavno nešto više ne treba da se dogodi sa tom ženom. Smišljam glupave fazone. dobro jutro!“ Spušten telefon. i čekam da predloži da odemo do gej kluba posle. na koje niko ne pada. 71 . Ne bih duvala. Zašto sebe začuđujem? Zašto sebe iznenađujem? Šaljem joj SMS. analiziram pesme. Sve sam prespavala. Jbg. ovo sam ja. Svi smo pomalo cirke. da ću možda posle revije izaći sa kolegama. Izvini. Ne bih otišla na sastanak. Prehlađen je i pravda se jer ne može sa mnom. mi se. „Izvini. „Lepa si“ „I ti“ Oduzela sam se. Horor. Držim se Meta. Zaljubljena sam kao tinejdžerka. Mislim da sam sve unakazila. Mislim. Zašto me nije probudila? Zovem je opet. statuse i fotografije. Stan. Prijala mi je. Nisam ga ni pitala. I dalje mogu da imam svaku. 70 MIA P onašam se kao psihopata. A to nisam ja. da sam trebala da se zaljubim u Ivon. Revija se završava. i dalje nijednu ne želim. Jednostavno ja sam kreten. Danas imamo reviju. dolazi“ Tužna je pomalo. Vidimo se nekada“ „Žao mi je. Sramota me je i da je pozovem. Koji sam ja slepac! Koji sam ja kreten! Evo sad se cerekam. Želim da joj se izvinim. Nema potrebe. Silujem joj profil. Počeo je koktel u holu. ali glumim razočaranost. stvari bi se same podesile. Sve je spremno za početak revije. Možda sam hrkala. Ko zna šta misli o meni. Druga prilika?“ „Ok je. Posvađala sam se sa Petrom. Subota je. Jurnjava. Nedostupna je. bes i tugu. Žao mi je. Mogu misliti koliko je potonula od blama. prijala mi je i vutra. „Ema dolazi na reviju?“ „Da. Ne znam ni gde sam pošla. Bila sam mnogo umorna. Stejsi izlazi iz bekstejdža. Ema se zalepila za Stejsi kao muva za poljski WC. Zašto se derem na njega? Zato što postoji. Nisam htela da pomerim susret jer sam htela da te vidim. volela bih da se zaljubim. uvek sam prema ženama to bila. Kao i svakoj sa kojom sam zasrala želim joj sve najbolje. Ma koliko smešno zvučalo. ni koja je revija. da. panika. Tražim razlog da planem i izderem se na njega.Šta da joj napišem? Ovo može samo mene da snađe. Nisam trebala da duvam. Rekla sam mu. Moja logika je takva. Hiljadu misli. Mislim da si super devojka“ „Laku noć. Uključila je telefon. stres. Zapravo se ne sećam predstave. Izgubila sam ženu koju sam volela zato što sam kreten.

treba proslaviti“ „Hm. Idi ti ljubavi. sloboda“ „U to ime. drhtim i gorim od njene blizine. Upoznaćemo se večeras u klubu. „Znate šta mi je palo na pamet?“ „Moj potencijalni seks izlazi večeras. treba da proslavimo“ To sam i želela da čujem od Stejsi. Došaptavanje. Treba mi beg. Znaš da imam onaj projekat. Višak je u ovoj priči. Smeh. a završili smo veliki posao. hajde. „Nema veze. ispitivanje“ „Šteta što ne ide“ Koje sam ja đubre.„Devojke. Beži joj se kao i meni.. „Ema. u klub. Videla si. živeli“ Bar pored sale u kojoj se održala revija. Povraća mi se. lepo se provedite. Ispratiću te“ Stejsi odlazi i namiguje mi. Ne znam šta mi je sa glumatanjem. nema ništa protiv mog izlaska ali kada se vratim. „Ispratila si Emu?“ „Jesam. Beži joj se. Vidim da i nju nervira. Naravno da u klubu ne može ništa da se dogodi zbog kolega. jasno mi je da će krenuti cimanje. Sve je super prošlo“ Ne znam ni zašto komuniciram sa Emom. 73 . Prepričavanje. Treba nam žurka. Ogovaranje. „Ja sam za“ „Idemo onda?“ Ema grize usnu i mršti se. Rekla si da nikada nisi bila. Ima vremena za učenje“ „Mia. Nervira me. drma me temperatura. kada me dodirne slučajno. Provedi se“ Muka mi je od Eminog glasa. Može li jedna poslovna solidarnost?“ „Met opet neki novi? Ko je u pitanju?“ „Onaj o kome sam vam pričao čitave nedelje“ „Zaljubio si se“ „Kada ću da ga upoznam?“ „Hajde sa mnom večeras. „Ja ipak ne bih.“ „Ljudi ovo je najbolja revija koju sam radila. rado ali. meni svanulo. Hoće li više da spadnu sve maske! „Ne.“ Sama sebi sam najfascinantnija. ali možemo da postanemo još bolje „drugarice“. provod. kukanje. Šaljem Petru SMS. kako ste zadovoljne revijom?“ „Super je bilo. Volim kada se nasmeje. Mislim da je Stejsi trebala drugačije da našminka devojku koja je otvorila reviju“ „Nema veze. Stejsi je obavila odličan posao. Ludim. Zaspao je. Popijte nešto za mene“ „Ok... „Ljubavi zašto? Prošli put je bilo fenomenalno“ 72 „Spava mi se. „Nemaš ništa protiv da ja odem?“ Stejsi glumi papučara.. Idi ti Stejsi“ Emi je pozlilo.

Nisam ovo 74 godinama uradila.. naši izlasci u gej klub. Obe sa gomilom pitanja. Videla je. Gej ljudi osete to. Tišina. Ne. „Misliš ovako?“ Palim cigaretu. lišeno svih predrasuda. Volela bih da zna da jesam. Korak po korak. Zveram u ljude okolo. šank. Previše je blizu. „Frka te uhvatila?“ Smeje se. Kao da sedim sama sa njom za stolom. Pijana je. Isto je pričala.„Nisam te pitala odakle tebi gej zastava? Lepo ti stoji svakako“ „Hvala. Izlazimo iz bara. Obe pijane.“ „Jesam! Jesam Stejsi!“ „Nisam ni završila. Izvalačim svoju ruku iz njene. jel’ si ti.“ „Ne znam. Znaš. „Mislim da ujedate“ Klatim se i sve mi se vrti. volela bih da zna celu moju priču..“ Natežemo vodku i zveramo okolo da nađemo ekipu sa posla. „Mia. rakija.. Muk. ne samo puko saopštenje. premlaćeni od alkohola. Da ne znam da si u braku. Ući ću. mogla bih da se opkladim da si bi“ Mogu da joj priznam sada. Grize me za rame. obećavam“ „Ok“ Gužva. a ujela me je. normalna osoba?“ „A to! Nisam“ Naši su na podijumu. kolege su nestale. Biću u oblacima a ona pored mene. „Malo“ „Zašto? Ne ponašaj se kao da si homofobična“ „Daleko bilo. Stižemo do kluba.. Za ceo život. Carstvo slobode. Lepa si. Nebojša. zabave.. „Ujedamo?“ „Da“ Smeje se. paralisana od zaljubljenosti. „Šta ako me sada spopadnu žene?“ „Moguće. Pomeram se do Stejsi. Osete se međusobno. Obe nasmejane. Biće nam lepo.. neću. „Stejsi“ „Molim?“ „Ali.. Kolege nas izgubljeno gledaju. Hvata me oko struka i osećam da spušta ruku. „Dobro me pričuvaj“ „Ne brini. Zeza se sa kolegama. Pomalo mi nedostaje Srbija. Guramo se do njih. Tresem se. Uzima me za ruku da se ne izgubim. Da li si ti. Dobila sam je“ „Ti si mnogo čudna žena“ Obe bez partnera u gradu. 75 .. mi lezbejke ne ujedamo“ Čula sam ovo pre dve godine.

Cimam Stejsi za ruku. Poput mene. lezbejski porno stereotip. „Ti i ona biste bile. Prazan WC. Definitivno je ne znam. Ja sam lezbejka sa lošim seksualnim životom“ „Plus jedan. ona je moja“ Smeje se. Osim mene“ 77 .“ „E ne zanima me. stvarno udarena u glavu“ „Svi to kažu“ „Prehladno je“ „Idem do WC-a“ „Idem i ja“ Uopšte mi nije jasno kako se suzdržavam da je ne poljubim.. „Stejsi... Glumim naivnost ravnu francuskoj sobarici. verovatno. „Ti si jbt.. Duga crna kosa. Raspad. Naručujem nam svima vodku. Devojka se izvinjava i odlazi.. problem“ „Izvini. Nepoznata devojka.. I uopšte mi nije jasno kako se suzdržava.„Stejsi. Okrećem se. Ne znam ni kada je vreme proletelo ali se klub prazni. Pokušavam da se ne okrenem. hajmo do šanka“ Pridružuje nam se i Met. Nema nigde naših.. „Ova vrata se ne zaključavaju. ali vidim krajem oka da su njene ruke u džepovima.“ „Nije moj tip“ „Muškarci inače tako zamišljaju dve žene“ „Znam.. Znam zašto se i Jelena smejala kada ugleda dve fem žene. Samo Met u zagrljaju nekog lika. Stejsi je.“ „Polako. Pogledi koji lutaju. za taj loš seks“ „Hajmo na vazduh?“ „Hajde“ Stojimo ispred kluba.. „Nemoj to da radiš“ „Drago mi je. Ti si moja. „Gde je Met?“ „Pogledaj“ 76 Met se uveliko ljubi sa svojom simpatijom. Drži ih molim te“ „Neće niko. drugarica“ Nažalost. Hvala na ovome“ „Rekla sam ti da ću te čuvati. „Vruće mi je“ „Ti onda skini haljinu“ „Dobra ideja“ „Ne dolazi u obzir“ „Zašto?“ „Napalićemo se svi“ „I ti?“ „Jbg. glave okrenute u stranu. Znam zašto se smeje. Neko mi prelazi rukom preko leđa i zaustavlja ruku na zadnjici.“ Žena žena.. Prelepa je. Gledam je.

Mislio sam da palim za petnaest minuta“ „Ok. „Mete ovde smo“ Met kuca.. Sad ili nikad. Usne na usnama.“ „Ti?“ Gleda u pod. želim da Met ispari. Pijan rajfešlus. Haljina ti je prekratka kad čučneš. ne poznajem. Gleda u pod ona.. drugom pokušava da me zakopča. „Stejsi. Ruka koja ide nadole. Ulazi u WC... plus sam Metu šef“ „Ok.. otkopčan je samo“ Nogom zatvara vrata. bežaće od mene sutra a ja ću se ubiti. ok“ Ona se naslanja na WC. Lezbejski sarkazam level sviđaš mi se. Opet onaj osećaj viski-vodka osećaj. uđi brzo!“ „Šta se dešava?“ „Rajfešlus na ledjima? Pukao je?“ „Ne paniči. ali se baš otkopčao“ Skuplja mi kosu jednom rukom. Šetaju svuda po mom telu. Otkopčavam rajfešlus na haljini. sačekaj nas ispred za petnaest minuta“ „Deri se ako treba pomoć“ 79 . Tipična gej panika. 78 „To je nemoguće. Njeni prsti u mojim ustima. Ako se okrenem nastaće sranje koje želim.. Da li ovako. Ne znam je. Udaviću se u hemiji.. Ulazim u kabinu. ja ti kao držim glavu. Uživaću“ „Ja sam žena.. Izgoreću od strasti. „Nije se pokvario. usne na vratu. „Želim da te poljubim“ „To je nemoguće“ Srušilo se nebo na ovu moju ludu glavu. dama. sa svima? „Stejsi ja.Smeje se. Mogla je da me zakopča i dok su bila otvorena. ja ću sa njom nekako. zato što ću ja poljubiti tebe.. ti se pravi da bacaš peglu“ „Pravi se ti. gledam u pod ja. ne mogu ja da bacam peglu. „Uđi“ „Loše joj je“ „Stejsi opet si se predozirala?“ „Izgleda da jeste“ „Tražio sam vas. Logičnije je“ Usne na usnama. Brojim do deset. Nema tu nekih reči koje se mogu pametno iskoristiti ili kojima se može opisati. Pijana ja. Glas koji urliče. Ako se ne okrenem. da li sam takva išla kroz klub?“ Spušta ruke. držim joj glavu. „Mia! Stejsi! Gde ste?“ Met nas histerično traži..“ „Jbt. ali te mučim. koje neće moći da traje jednu noć. „Ništa. „Pijana ti.

Dugo nismo izašli. 81 „Ok“ . „Jeste. Čeprkam mu po torbi. izlazimo!“ Kao da se ništa nije dogodilo. „Jel’ si ti sigurno ok?“ „Jesam“ „Smršao si. Nešto krije.. Postao sam psiho peder. Traži razlog da bi mogao da se izdere na mene. Zaustavljen taksi. Trudim se da se preokupiram poslom. Seks koji nam neće poremetiti brak i vezu. poželeću još. 80 NEBOJŠA N ema više sumnje. Rastrzan je. Izmišlja nove poslove. Zbog posla u kome smo zajedno. Promenio je šifru na telefonu. Poželeće i ona. Ljudi vide brige na mom licu. iako su ruke kao po komandi krenule da se nađu jedna u drugoj. zbližite se naprosto kada svaki dan provodite zajedno. Prvo me je izvalio Stefan. Ćutim i gledam dokle će da ide. Do ponedeljka. Pogled sa strane. „Lepe su ti gaćice“ „Hajde da se još malo ljubimo“ „Hajde da se. možda ti se i ostvari. Dobila sam šta sam htela. Kupio sam preskupu ogrlicu za psa. Ne smem ni da je pogledam.Čujem kako Met izlazi iz kupatila.“ „Misliš već se?“ „Mislim da je šteta da ovo ne ponavljamo“ „Mia jel’ sve ok?“ Met se dere kao lud. konobar. Navodno nisam isključio ringlu. Pazi šta želiš. Ništa sumnjivo. Ivan i ja smo ideal gej parova. Ona. Kada krenem neku ozbiljniju temu vezanu za nas. Neke stvari previše želiš da ne možeš da paziš... čuči i smeje se. Sređuje se. Svako svojoj kući. Moji zaposleni su moji drugovi. Ivan me vara. To bi valjda bilo to. Izvaljuju me. Sve mu smeta. Htela sam jednu noć sa njom.. Na seks ne smem ni da pomislim. kasno dolazi sa posla. izmišlja stres i glumi napetost. Probudio sam ga. uvek mi je bio dostupan njegov telefon i njemu moj.“ „Jesam malo“ Najradije bih vrištao o svom problemu ali ne mogu. Svako svom životu. napet je.

Ana misli da me ne vara. ako neko može da nađe osobu za vezu ti si.. Nemam ja tu manekensku lepotu. Dosta mi je više kombinacija. Vozim. samo me takvi pronalaze“ „Stefane. kad se istuširaš“ „Evo gotov sam“ „Treba da pričamo“ „Ok“ „Jel’ sa nama sve ok?“ „Naravno“ Grli me. Čujem da se gej muškarci. da se budimo zajedno“ Kako samo lepo zvuči. Oko mene uvek neki zauzeti. Ne znam. a ne znam kuda idem. dobar.„Ako te nešto sekira. A za ljubav. „Izlaziš za vikend?“ Pokušavam da promenim temu. kada Ivan nije tu svodi se na njuškanje. Ima tu neku. da živimo zajedno. šemica. Ne mogu da izdržim. Osam uveče. Stvarno bih voleo da se zaljubim“ Automobil. Tako je bilo sa mnom i Ivanom“ „Nadam se. kako mlađi tako i stariji kolju oko njega. „Ivane“ „Huh. videćeš da će doći kad se najmanje nadas. to je najvažnije“ Da. mislim da bi mogao i kao maneken da uspeš“ 82 „Probao sam.. zdravo. Mislim. Povukli smo se iz tog sveta“ „Blago vama! To meni treba. „Polako. traganje za dokazima. i pretres. „Možda. Klinac je. Završava se još jedan dan. Kada ga čovek pogleda u oči vidi da je pošten. Teško mi je što moram da ćutim i gledam čoveka koga ne prepoznajem. Ako pisnem ispadnem dramatičan. stres je sve ovo oko restorana. ne nadam se. I meni to treba. Znam da ako odem u stan biću sam. Nekad sam to imao. Moram pod tuš“ „Ok dođi. ali manekensku lepotu. rastrzan sam“ „Srećan si u ljubavi. Stefan je jako lep. Verujem da je tako. Pogledaj se“ „Misliš da sam lep?“ „Naravno. Mušku. Zaljubićeš se“ „Valjda. znaš da sam tu za razgovor“ „Hvala Stefane. da gorimo od ljubavi. da se maknemo od scene. Rekao mi je jedan dizajner da sam previše muško“ „Meni si lep. Neko da me voli. „Siguran si?“ „Da“ 83 . Moj boravak u stanu. (ne)srećan sam. da se nekada ljudi ohlade u dugim vezama. Dosadilo mi je sve to“ „Verujem“ „Ti? Ti i Ivan?“ „Mi ne izlazimo često. Kažu kad se najmanje nadaš. da u svakoj vezi nastupi period hladnoće. ako ćutim nesrećan sam.

Noge su ga same ponele. To se dogodilo. On. spušten. Ugrizi usana. Nervozni koraci ka snu. Trebaju ti ljudi koji će te tapkati po ramenu i recitovati bajke.. Molim te. Glava koja pulsira.“ „Ne zanima me šta si mislio!“ „Volim te! Još uvek te volim“ „Jedno je ljubav. Kod nekog drugog muškarca. drugo poštovanje“ Ne da mi da se uhvatim za kvaku. Ti čak ni ne vidiš problem“ „Molim te... Muči ga blizina. Nešto ga muči. Pomislio sam. Drugih usana. Druge žene. Ponašaš se kao dete.. Kofer. krije nešto. kao da već nije daleko.. ili da je bolje da se niste probudili. Kažu da retko ko. Priče baba kažu da čim se neko prevrće u snu. Osećam da nije ok! Krevet. Marihuana. molim te ostani. Teško diše. Osvanuće još jedno jutro i proći će još jedan dan. Malo je reći da si preterao. Prekrivač je spao. Plave. koji se ne odvaja od mene. Ja to ne mogu“ „Jedina istina je da ne znam šta ću bez tebe“ 85 84 ANA .“ „Nisi preterao. bez reči. Nekada jednostavno ne možeš da podneseš. shvatite da ili ste srećni što ste se u ovom gradu probudili. nemoj da ideš“ „Žao mi je“ „Meni je žao.. Spavajući.. modrice. Ispod stomaka. pustio je suzu. Kada pripremiš sebe na najgore. „Svakako ću otići. ko vara može spokojno da spava. Ispija na brzinu kafu. Pomeri se sa vrata. ljubičaste. Ustaneš.. preterao sam ali. treba valjda lakše da podneseš to najgore.„Ok. pošećeriš kafu suzama i pitaš se gde su nestala ona jutra kojim si se divio verujući da si srećan. „S tvarno ćeš to da uradiš?“ „Hoću Igore!“ „U pravu si. Ustaje. Ovo nije ok. Samo.“ Ništa nije ok. Ne znam šta mi se dogodilo!“ „Uspeh. Nije ni primetio da plačem. Kod beogradskih jutra. Više te ne poznajem“ „Isti sam..

ovo ti je prva velika žurka. Moje i njegove. Klub startuje sa radom u ponoć. Moraš da paziš na šank“ „Volim kada si stroga“ „Ma nemoj?“ „Mhm“ Zašto su je doveli nikada mi neće biti jasno. pomešane. Ne znam gde udaram. ne znam ni da li je voli. jel’ ti dolazi devojčica?“ „Zašto si bezobrazna?“ „Takve voliš“ „Jebi se. Dok mu ne dosadi(m). Znaš da sam zaspala“ 87 . DJ-evi nameštaju njihove miksete or wtf. Ja sam žena osetljiva na ožiljke. Nismo se čule. Taj dan smo vodili ljubav. Tek je 21h. Na podu. imaš me. Stranci.„Ne znaš ni šta ćeš sa mnom“ Njegove suze. Bilo je to pre par dana. Videla sam na Face-u da i Ivon dolazi. Da li sa ovakvim muškarcima treba da taktiziraš? Da li sam ovo ja zavolela? Da li je on mene zavoleo samo zato što me u početku nije imao? Kako igrati onu igrucu. Kako? Kuda? Sedam na pod pored kofera i želim da zaboravim sve. Sećam se i kako me je prezirao dok me je imao. Ne dolazi. Stan koji je kao deponija. od one noći kada sam zaspala u pozorištu. Da ga manje volim mogla bih da uživam u ovome. obećavam“ Nema sam. privesti?“ „Bezobrazna si. da mu se predam ponovo. Onda ću morati da spakujem kofere. Posle ovakvih žurki mesec dana se rehabilitujem. Činjenica je da se plašim da mu se pustim. Sada je sve ok. Kako dalje? Šta dalje? „Nemoj nikada da odeš od mene“ Toliko sam ga zavolela da me njegove suze bole više nego moje.. posle tri meseca agonije. Mogla bih da taktiziram. 86 JELENA D anas je u klubu jedna od najvećih žurki. Toliko sam bila besna na sebe. „Jelena. Treba preživeti ovu noć. Ne smeš da se napiješ. Muškarac koji ženu voli samo kada je gubi. Gledam ga kako plače. Moje suze. a on to najbolje zna. a sada mi je sve to smešno. nemaš me? Zašto ako se volimo? Možeš li uopšte da taktiziraš kada voliš? Ko su ti ljudi koji mogu? Ja nisam kao oni. „Koga ćeš večeras. Neprospavane noći. jer žene poput tebe zapravo vole žene poput mene“ „Klara. a ja ne smem da te mrzim više“ „Čudno je. tona pića je popisana. „Ne poštuješ me više“ „Sve ćemo popraviti.. Cela gej scena Pariza biće tu. Suze. kako me voli samo zato što želim da odem.

samo ženska verzija. Lepe su. Nema nekih žena. Kao što sam i za Miu mislila. šta ti to znači?“ „To su moje tetovaže. I kako si se to išarala. gestikulacija. Ivon je ovde. Nisam to ranije primetila. Bahatost. Eto odgovora. Onda ti se pojavi new age verzija toga. što ima ono. Odvaljena je“ 89 . Možda i nije tako loša. kaže da je ista kao i ja. Dolazi Klara. mrzim ili ću je mrzeti. Rekla sam ti da ostaneš str8. tetovaže na istom mestu. Ista.. i ti“ „Treba da odeš na pregled kod psihijatra. Samo. bezobraznu. Pravim koktel drugaricama iz gej kafića.„Znam i plačem od smeha. trpi? Nikada je nisam videla sa devojkom. Ljudi polako ulaze. Pogodi ko je došao?“ „Megan Foks?“ „Ne“ „Onda me ne zanima“ „Ivon. Bezobrazluk. Niti sam je mrzela. treba ostati budan“ „Prestani da se femkaš“ „Poslednji put te pitam“ „Neću. ovde su svi gejevi. Ni mene niko ne trpi. isti pokreti. ogadi ti se to jer te nesnosno boli. Pravi se red ispred kluba. Mislila sam da je previše zaljubljena u sebe. „Zaboga ženo da li se ti skidaš u šanku?“ „Moram da se presvučem“ „Idi do WC-a“ „Opušteno. Ne znaš koji je ovo haos“ „Kako da ostanem str8 kada radim sa tobom?“ „Ti tako sa svakom pričaš?“ „Samo sa ženama poput tebe“ „Bezobrazna si“ Sa kim li je ona uopšte? Ko nju tako sarkastičnu. Moj šef Žak. Svakoj se smeje. Slobodu. „J. Svi pričaju o tome“ „Stvarno?“ „Da. Pola sata do početka žurke. Ona samo previše podseća na Miu.. Neverovatno je šta je život u stanju da ti uradi. namiguje ili flertuje. Postoji i verzija gde si hrkala“ „Znači mala je alapača“ „Mala je lepa. Isto telo. dvosmislenu. ali nije za tebe“ „Odakle ti to?“ „Samo ti kažem“ Palim cigaretu. Očigledno ima informacije koje se tiču žena koje se meni dopadaju. Nisam se ja sa Klarom nikada svađala. Lepe su zar ne?“ Ma. što Mia nikada nije imala. Pokvarene kočnice. Konačno nešto pametno da saznam od Klare. Gotovo da se sa svakom butch devojkom zna. duga crna kosa. Pobegneš od nečega. 88 „Hoćeš?“ „Šta?“ „Treba preživeti noć. Gledam Klaru.

dobiću. malo sam prenaglila“ „U čemu? U prepričavanju toga da sam zaspala?“ „Iskreno.. iskreno. Smejem se. Who gives a fuck. besna sam što je nisam imala. mi imamo dejt kada završi sa puštanjem muzike“ „Kako da ne“ „Gledaj. ne znam. Guram vizit kartu 91 . Pre nekoliko meseci smo se poljubile. Istina je da me niko nije odbio. Šeta uvek najbolje žene. „Pomirenje?“ „Nismo se ni svađale“ „Jelena. Gleda me pomalo namršteno. nije mi interesantno. Dolazi do šanka. Francuske i sveta“ „Da. „Lepa si“ „Kad se. a onda. Stvarno je pijana. A ovo.. Na takve se primam“ Poznati ženski DJ. Ona. U društvu četiri lezbejke. Ne znam kada. Jaka konkurencija. a ti?“ „Ja u redakciji“ Gotovo da mi ceo dekolte prosipa na šank. za svaku butch ženu. mada. ali. Jebe samo dobre ribe“ „Sunce. Popijena dva Long Island-a.. Samo gledaj!“ Nekoliko razmenjenih pogleda sa Ivon.“ „Iskreno?“ „Odoh. Okreće se. Bacam pogled na Ivon. tračara“ Pravim se da me ne zanima.. kada nešto dobijem. nego što me je naljutilo“ „Lepo“ „Kada mogu da se iskupim?“ „Večeras“ „Ako ne zaspiš“ Smeje se. Došla mi je simpatija“ „Čekaj! Ko ti je simpatija?“ 90 „Dođi.. Vidi da je gledam.„Prava si žena. Klara mumla kroz njen cinični osmeh: „Zaljubljena“ „Daleko bilo“ „Lepa je Ivon. „Nemaš šanse kod nje. Izgubile smo kontakt. To je moja kletva.. ali napunio se klub lepim ženama ili krvotok alkoholom. Navučena na kokain. Više mi nije interesantna. Naginje se na šank. Došla je i novinarka LGBT magazina. Mrzim žene koje idu okolo i laprdaju. „Dobro veče“ „Gde si ti čitavog mog života“ „Ja u ovom klubu.. Lepa je. Plus. Besna sam jer svima pušta priču o mom spavanju u pozorištu. Ne mogu ni da se setim šta se tu zbilo. družimo?“ „Uvek“ „Ovo je moj broj“ Pruža mi vizit kartu. Drugo.. Maše. više mi je bilo smešno. Nemoj da si pisnula nekome“ „Ona? Ona je pojebala pola Pariza.

. „Jelena. i pošto sam se suzdržavala od flerta sa drugima zbog nje. Mrtva je pijana. Pored dobrih grudi. Možda su to moje frustracije. WC. Klarin DJ uveliko vrti. Želim samo da idem kući. ubila bih ženu koju grli. molim te pripazi na moj deo šanka. Prestani da flertuješ sa drugima“ Prelepa je. Umara me to što mogu da se igram sa njima. cimanja za rukav. „Ljubi mi se“ „Jel’ smo shvatili ko te vodi kući?“ „Mhm. kretenu! Prekinula si mi najlepši poljubac na svetu.u džep. „Hvala. Red. Orgazam. Nekadašnja misica. slušaj. Da mi je devojka. imam samo jednu reč: loš seks.. „Klara! Dođi“ „Jelena. Ivon dolazi do šanka i prekida mi misli. Poznata je po tome da pored što su joj devojke vrhunske ribe. ti“ „Volim kad si poslušna“ „Idem na vazduh. Molim te idi do WC-a“ „Zezaš malo?“ „Samo idi do WC-a“ Probijam se kroz ljude. Pošto je samo gubljenje vremena. Koliko je ona zapravo čudna. Videla sam šta sam imala. odjebavam i jebavam. u zagrljaju neke ogromne žene. udate žene. Možda je loše počelo ali. Verovatno je to onaj sindrom fine žene koja je malo više popila. Idem do WC-a“ „Klara ne možeš u sred gužve! Spusti se ispod šanka pa se popravljaj do mile volje“ 92 Pokazuje mi na šefa koji sedi za šankom i zeva u nas. pogleda. „Ne mogu“ „Ok“ U mislima sam sa Ivon. slušaj me!!!“ „Klara koji je tebi celu noć?“ „Idi hitno do WC-a“ „Ne mogu. Videla sam“ „Ok si?“ „Pička ko pička“ „Nemoj tako“ „Klinka“ 93 .. Da ih osvajam. Ima najbolje grudi u Parizu. i dam devojci šta zaslužuje. Šta hoćeš od mene?“ „Ne možeš to na poslu da radiš!“ „Jelena. moraju da budu poznate. „Jelena. Ona je poslednja na listi DJ-eva za večeras. Moram da se popravim. Ivon pribijena na zid.. pogledaj ove ljude“ „Ivon je u pitanju.. Neka te muž zadovolji. pali!“ Ne znam ni kako je Klara uspela da zavede tu ženu. Nekoliko osmeha. Probijam se. ima i dva deteta. ostavljam. Možda me malo i umara što mogu svaku. Gužva. Ko zna. Kod ogledala za šminkanje Ivon i neka žena.. Klara se naginje i ljubi sa ženom koja pušta muziku oko pet ujutru. prelepih nogu i očiju. Vraćam se nazad. Za takve.

Matorka. Klub se prazni. ali na neki način već je gotivim. Odmah. Nadrkana odlazi iz kluba. Sipam joj piće. Želim samo mir. hajmo zajedno“ Matorku sam poslala kući. Vidimo se“ „Vidimo se?“ Okreće joj leđa. Mrzim femkanje i prenemaganje da bi se na kraju uspostavilo da je najgora drolja. Smeje mi se. Svetla se pale. „Za nas“ Za nas i za tvog muža. Nikoga ne vidi“ „Pijana je“ „Ma ko je... „Klara. hvala“ „Sorry. jedva zastaje.. Svi se pakuju. Sara. Baci karte na sto. odlazi.. to se ne radi na poslu“ Klara je cinična. Uzimam novac i navlačim jaknu. Vadim telefon.“ 95 .. sa menadžerom i još dve žene.. Sedam ujutru. Ljubim matorku. „Hej.. „Hej. Sad smo prijatelji?“ „Jesmo“ Izabel. cigareta posle žurke. I ovih poput Ivon i tih takvih. Gledam izbezumljenu facu Ivon. „Čekaj me“ „Gde se nalaziš sa simpatijom?“ „Ispred ću je sačekati“ 94 „Ok.“ Klara koja progovara uspaničeno. To je onaj trenutak kada shvatite koliko je žurka bila dobra. samo što se ne pojebu na zidu.„Jel’ te videla?“ „Ne. Jel’ sam lepa?“ „Jesi. Pravi se da se ništa nije dogodilo. Nije meni do nje toliko stalo samo mrzim lažnu finoću. „Hej J. Klara. krevet.“ „Jbg“ Sipam dupli viski. Klarina simpatija završava svoj set. i puštam SMS udatoj novinarki da dođe do šanka. Muka mi je od žena. Oštar vetar... „Ma ko je jebe“ „Koja sam ja glupača. Napad besa zbog Ivon. Poput mene. Jesi“ Njen DJ izlazi.. Stojim u šoku od korpe koju je Klara popila. morala sam da ti kažem. Milsim. Klara koja je spustila pogled i trese se. Ivon se vraća. kafu. Ona je kulira. Gde idete?“ „Kod nje u hotel“ „Fukso“ „Jel’ sam lepa?“ „Smiri se. a ja se pravim da ništa nisam videla.. Klara se nervozno vrti po šanku. I ćerke će joj biti lepe kad porastu. Lepa. jednako dobra kao ona posle seksa. „Hoće li ta tvoja?“ „Sad će. DJ..

Zaista mi se dopala“ Seda na pločnik. Užasno mi je neprijatno i tek sada shvatam šta sam ja radila drugim ženama.. ona je“ . Ne mogu da popijem ovu kafu. Ne mogu da gledam Petra. Ulazi. „Nikada nisam popila goru korpu.“ „Gde ćemo?“ „Hoćemo negde na doručak?“ „Hajde“ 96 MIA P onedeljak. ne bih li zamaskirala svoje deja vu lezbejstvo.. Kucam poruku Petru da ga volim. Nema je na Fb. Foursquare-u. Ja zapravo nikada nisam popila korpu“ „Čestitam ti onda.. prvu korpu“ Skenjana ona. Stejsi kasni na posao. Sreću 97 „Nisi ti glupača.. Petrova i moja fotografija.“ „Ćao“ „Šta radiš?“ „Pušim“ „Kako si?“ „Ti?“ „Ok“ „Super“ „Idem u šminkernicu“ „Ok“ Koja konfuzija.“ „Ma.“ Ćutimo. Sedim za kancelarijskim stolom i čekam da eksplodiram od ludila.„Trebala sam da znam da će me iskulirati“ „Izdrogirana je“ „Ma.. Okreće se i ona. idemo da proslavimo prvu korpu. „Hajde diži se. Ne mogu da spavam sa njim. Sranje od večeri i sranje od žena. „Koje sranje. I prijateljstvo“ „Još ti i Ivon. skenjana ja. Idem na vazduh da ispušim cigaretu. Okrećem se da je pogledam. „Ćao“ „Jaoj“ „Ovaj. Pomeram se da prođe. Sudaramo se. Twitter-u... Spuštam ram.

„Mia. ne mogu.“ „Samo još jedan poljubac. Odlazim na automat po kafu..“ „Još samo ovaj put“ Spuštena suknja. Želimo isto. Stid. Nemam snage. sačekajte me tamo. „Mia. Ulazim u kancelariju. Hodnik. jel’ si videla Stejsi? Nema je nigde!“ „Nemam pojma gde je.. Izađem do hodnika.. „Stani... Šminka modele.. nešto nije ok sa mejlom“ Ne. Ekspolozija..“ „Vrati se. WC. uradili smo par fotki. Poljubi me!“ „Još samo jednom.. Zvoni telefon. opet ti“ Kolena klecaju. „Da li je moguće?“ „Hej. Znam da ovo nije prestalo. Izgubljena je. Ne mogu da se odvojim od nje. provrtim se ne bih li naletela na nju. Uvlači me u kabinu.“ „Treći put ako se sretnemo. Izgubljena.. Smešno mi je sve. Podvrnuti rukavi. Naslonjena na zid.nam se pogledi. Nasmejana. 98 „Ništa. ruke drhte. Strast. Telo koje se trese. Uzdah.. čekam te u WC-u“ Okreće se i odlazi. Blam. ti izađi prva“ „Ne izlazi mi se.“ „Stani“ Zatvorena vrata. po mene će biti fatalno“ „U tom slučaju. Da li je i ona poludela? Šta se to dogodilo? Vrtim se po kancelariji. Iskušenje. i ja je tražim skoro čitav život“ 99 .“ „Ja ću. „Samo još ovaj put“ „Samo još jednom“ Podignuta suknja. Proveri mejl“ „Silazim do šminkernice. Ne možemo isto. Želja. „Ja. Znam da je u šminkernici. Providno je. Njen osmeh...

ima mnogo posla. voleo sam jutra. 100 101 P uštam ga. Ja bih mogao sa tobom i Mirkom. Spušten pogled.NEBOJŠA „Ne Ivane. Hoćemo oko jedan?“ „Važi. Takođe. Čekam vas oko. Taman da proslavimo otvaranje“ „Dogovorili smo se. Voleo sam kada se probudim u njegovom zagrljaju. nikada nisi kod kuće. Voleo sam smeh uz prvu jutarnju kafu na terasi. Već mesec dana. Uđem u restoran. možeš da kažeš. Vučem se do restorana. onda si umoran.. Možemo i na piće pre kluba“ „Uh. Možda shvati sa kim živi. Pogledam automobil.. Rekao sam ti. Sve smo sticali zajedno. da se malo provrtim“ „Bilo bi lepo. Inače. a kada jesi. ne zaboravi gde živiš. voleo bih da saznam to od tebe. Samo. Ako sam nešto voleo u ovoj vezi. Kucam Ivanu SMS da ću izaći sa konobarima. donesi mi neki sok“ „Važi Šone“ Ulazi. ili imaš nekoga. Mi smo ništa. Ljudi jedva čekaju“ „U redu“ Namršten je. da kao ljudi. „Dobro jutro“ „Žuriš?“ „Da“ „Znam da imaš nekoga. Uđem u stan. ostanemo u poslu zajedno ali ne i u vezi“ „Mora li ovaj razgovor ovako rano?“ „Mora. Ljubičasti podočnjaci i jedna nova bora od mrštenja. Ne zato što milsim da će se vratiti već zato što znam da ja nemam kuda. „Izvoli. Rešio sam da iskuliram situaciju. večeras Mirko i ja idemo do kluba. Zašto nam se ne pridružite ti i Ivan“ „Ne verujem. sa kim živiš. Ukoliko si se zaljubio. i ne želim da ljudi pljuju po nama. ako si prestao da me voliš. Bolje direktno da idemo“ „Deal“ Odlazim sa posla ranije. Pokušaj da dan bude kao i svaki drugi. loše mi je. voleo sam spremanje za posao. loše mi je. nećemo. Malo je reći da smo stranci. Ivan je dosta umoran. Predugo traje ovaj raspad. Sivilo. spavaš“ „Pričaćemo“ . koga voliš i sa kim si sve ovo stvarao“ „Nemam nikoga“ „Ne postaje se čudan iz čista mira. Mi ipak imamo ime i prezime. imam neke obavezice posle posla. loše mi je. Moja popijena kafa. Majica. Možda shvati ko ga voli. „Stefane. Navučene farmerke.

Ne dotiče ga što bez njega idem u gej klub. Ništa se nije promenilo. ma ovaj moj. Ko zna i da li će spavati. Od: On Tekst: „Sve sređeno. piju ista pića. Isti ljudi stoje na istim mestima. 21h. za svaki hrabri poljubac posle litra vina. Tekila. odakle ti?“ 102 „Izašao sam malo“ „Ok. Jedna. lepo se provedi“ „Nećeš da se pridružiš svom starom. Samo sanjaj“ Šta je sređeno? Ko brine? Zna li ovaj muškarac. Bilo je lepo. Ne brini.. pored koga leži ovaj čovek. Klub. Nisam ostario za sve ovo. da posle sjajne žurke uđeš u krevet muškarca koji te voli. Izlazim. Prevruće je. Jedva guram ključ. Ne znam ni kako ću stići kući. Odvratno se osećam posle izlaska.. ali svesno guram sebe u provaliju. Zna dobro da će me pederi rastrgnuti jer dugo nisam izlazio... Dok se ne probudiš. Svako ti je tu prijatelj. dve. Soba mi se vrti. Nisam navikao da izlazim solo. Prva. Ostavljam Stefana i Mirka. Živeli smo za svaki subotnji pijani seks.„Nema frke“ Kakav maštovit odgovor. „Nešo“ „Ćao Milane. Pojavljuje se Stefan sa Mirkom. Bilo bi lepše. i sa kim je sanjao? 103 . Plače mi se. Jedan muškarac koji prilazi. Ostaviću i auto na parkingu. Samo.. Nepomično spava. Bilo bi lepo da se vratim ranije. Prošla je ponoć. koji mu piše. Drugi. Muka mi je. Treća. prijatelju? Ljubavniku?“ „Drugi put“ „Izvini za ono u restoranu“ „Nema problema“ „Da li ti nekada nedostajem?“ „Ne“ Zaustavljen taksi.. Zaključan telefon ali se vidi od koga je poruka i početak poruke. na ulicama Beograda. ja sam za dobar provod uvek mlad. Stiže mu SMS. Stan. Živeli smo za trenutak kada se vratimo i ogovaramo sve ljude. Ne izlazi mi se. Novi. „Stefane ostavi taj telefon“ „Uh. Možda je dovoljno drzak da novog dečka dovede u stan. Druga. Ruka na ramenu. ali njega baš briga. Nalivam se vodom. Nešto mi piše“ Ivan mi nije nijednu poruku poslao. Promenio sam se ja. ne znam šta tražim ovde bez svog dečka. Godinu dana nisam tu zakoračio. Više nije bitno koga gotiviš koga ne. Dolazi sa „sastanka“. Šta li on radi? Da li je neko u našem stanu? U našem krevetu? Vara li me? Ne mogu više. osim mene. Ništa. tri. Vodka Sprite. Nekada smo zajedno znali da izađemo i provedemo se.

posle divnog dana i divne šetnje. Sa devojkom sam u gradu. Aha. Malo sam preterala u intimi. Ta riba me malo izluđuje. jer škripi. posmatrali klince koji kod Narodnog muzeja slušaju metal. Trg Republike. Igor je džentlmen i pada na priče kako joj treba pomoć. Podrum stare dorćolske zgrade.. kako je očajna. kako joj se poplavio stan. raspadali smo se. Pokušava da mu se uvali kad god može posle probe. a izgleda da je i nešto u telu gitare puklo. Hoće da nauči da svira“ „Zabole me. On je onda preterao u druženju. ja glancam svoju žensku sujetu. Popraviću joj to na probi i to je to“ „Ok. da li ti stvarno veruješ da je njoj nešto puklo? Da li si debil?“ „Moguće. Ok. Dobro“ Završava razgovor. doveo se u red. opet smo tu. Sredili smo stan. početnik je“ „Ne. što?“ „Sećaš li se kako smo se upoznali? Bila sam ti koleginica“ „Ljubavi. danima. Našli su i pevačicu. On. Šta hoće od tebe?“ „Ne zna da zameni. To može biti samo. Idem i ja na probu“ „Ljubomorišeš bezveze“ „Samo ti uživaj. Ona čak ni ne zna ko sam“ Stan.. tezge su nam pale sa neba. snimio je novu pesmu. Falilo mu je druženje. Nekada smo tu sedeli na kolačima i kafi. nego si ti krelac“ „Ana.“ „Igore. Zove i na fiksni. Našli smo sredinu. suluda priča. skoro oženjen čovek. „Da. Kroz zatvorena vrata čuje se ona. Kako sa kojom? Sa Anom. Zivka ga stalno. „Ko je?“ „Ivanica“ „Ivanica?“ „Da“ . Dugo nismo to radili. njen kikot. Valjda će vremenom shvatiti da je Igor. Vežbala je.ANA „Iz benda?“ „Aha“ „Misliš Ivana? Nije ona Ivanica. možda imaš amneziju?“ „Ne. On se sprema za probu i pakuje gitaru. Ona mi je koleginica!“ „Igore. ona je Ivana“ „Svi je tako zovemo“ „Šta hoće? I hoće li malo da se iskulira od tebe?“ „Pukla joj je žica na gitari. Drugi bend u kome svira. 104 105 S a nama je sve ok. Volimo se. Spopada ga na svim društvenim mrežama. Vratili smo stare navike. ljubomorna si. Izvukli smo se iz bankrota zato što Bog čuva budale.

njanjave i pričaju kao da imaju sedam godina. Sređujemo stan“ „Živite zajedno?“ „Da“ „Ok. mi smo kolege“ Pukao mi je film. hoćemo na piće? Uvek idemo?“ Uvek idu na piće? Nisam to znala. „Igoreeeee“ Trči i grli ga. „Imamo neke obaveze. taman smo se sredili. On je kulira. Samouverena. „Lakše malo“ „Ne budi ljubomorna. takva sam i ja nekada bila. Kulira i mene. i da mu ne treba stres. marš od mog dečka! 106 Završava se proba. tu i ja. „Hoćemo“ Odgovaram joj.Klinka. „Igor i ja smo godinama zajedno. Ona se uvija. peva i gleda ga. Seljanka ima iskrzane nokte i starke i misli da je neka lepotica! Odvratna je! Mrzim te koje se krevelje. Znam da nisam dobra devojka. Nisam ja ljubomorna. dobra devojka ne podiže dečku pritisak pred probu. znači ništa od privaljivanja na gajbu“ „Pričaćemo kući“ Šapuće mi. Nasmejana. „I ti ideš?“ „Gde moj dečko. Misli da je ostvarila snove. Ortaci dok ne završe u krevetu. samo ti dajem savet da se ne zalećeš na zid“ „Ne razumem te“ „Žene. Mrak na očima. „Ljudi. Kako bi njemu bilo da meni neko tako leti u zagrljaj? Kreću sa probom. luda i glasna. Besan je. kao da sam ja kriva. U srcu sam mu. Od onih je devojaka koje su ortaci sa muškarcima. obuzdajte se“ Gledam ga i želim da ga ubijem. Zar ne može jednostavno da stavi glupači do znanja da sam ja njegova devojka koju voli i da sa njom neće ništa. Marš kod logopeda. „Iskontroliši klinku Igore!“ Ljut je na mene. jebiga“ Ubacuje se kreten od mog dečka. „Nećemo“ „Hoćemo“ „Eliminiši je“ „Samo tebe volim“ „Blago tebi“ 107 . Nije mi potrebna. Znam i da se spremaju za veliki koncert.

Subota je. gužva je“ 109 „D „Bilo je ok. Milan“ „I?“ „Spopadao me je. Hajde da pričamo kao odrasli ljudi. Garderoba? Armani veš? Privezak za ključeve? Preterao je. Nešto se dešava. Jel’ si lepo sanjao?“ „Zaboravio sam sta sam sanjao“ „Ja sam sanjao da me varaš“ „Na javi je sve suprotno“ obro jutro“ „Kako je bilo? Imaš podočnjake“ „Slušaj Ivane! Nemam živaca! Nemoj da me praviš budalom. ne prema meni“ „Nebojša. Izveštaj za karticu. Lepo. možda je poslovna večera. „Šta ti je? Jel’ bio neko zanimljiv u klubu?“ „Aha. Vraćam se u stan. Iz poštovanja prema ovoj vezi. Skinuto je pedeset hiljada dinara u roku od jednog dana. ali ne danas. ne dešava se ništa. „Ivane znaš šta sam smislio?“ „Šta?“ „Sad nešto motam po glavi. Ko ti to piše?“ „Ona dizajnerka iz Slovenije“ „Jel’?“ „Da“ Tišina. Pomada protiv podočnjaka. ide mi se do Ušća“ „Hajde. Uživaj u svom jutru“ Navlačim prve krpe na sebe. Nema šanse. Stigli su računi. Slikam račun telefonom. Postaješ naporan“ „Idem da prošetam psa. Večera. „Zašto se duriš?“ „Samo treba da nam se Milan nakači“ „Da. Garderoba. Možda nije sve tako crno.NEBOJŠA „Verovatno“ „Nego. jer će ga „izgubiti“ ili će misteriozno nestati a ja ću opet ispasti histerična tetka. isto u Ušću. Uzima kafu i pali računar. Šteta što nisi pošao“ „Zaspao sam odmah“ „Mhm. ili kada nekog zakačiš“ 108 .. Iskulirao sam ga“ „Lepo“ Duri se. Nemamo deset godina. Plaćena večera.. Pokušavam da se iskuliram. Uvek štedimo karticu. Otvaram sanduče. strašno je to kad se neko nakači. Šta je ovo zaboga? Pedeset hiljada dinara? U jednom danu? Kupljen Armani donji veš u butiku XYZ.

ali. Mislim da će me infarkt strefiti. ubija. Kako si uopšte mogao?“ „Slušaj.. Samo budi čovek i reci mi. Armani. Jebote Ivane. Rastura me bol. Ništa strašno... Nisam imao ništa. Ovaj stan. Jedva uspevam. znaš ja. ili nekog lika u časopisu“ „Samo prestani da me lažeš. ali samo mi se dopao“ Plašio sam se ove situacije..„Ah.. Ne verujem da mi se ovo događa. Swarovski. Ja te volim ja. Shvati to kao informaciju. Svi u dugim vezama plašimo se ovoga. „Slušam. probada. Kada je to počelo?“ „Malo pred otvaranje restorana“ „Ok“ Uzdah..“ „Kome si sponzor?“ „Nisam sponzor“ „Priznaj mi i sredićemo se. Želim da iskočim iz svoje kože. „U redu.. Ti mene još uvek lažeš. a nemaš snage da se boriš. dramio. Niti reči niti suza. ovo je tako odvratno mesto... ili dobru guzu. Uvek sam vrištao.. Zašto?“ 111 . Sponzor si! Jbt. da ti si bio pre par dana“ „To me neka pederska tetka videla i prenela?“ „Ne stigao je račun za karticu“ „A da. težak kao svi problemi ovog sveta. kome kupuješ garderobu? Ni jednu kesu nisi uneo u stan? Armani veš? Privezak za ključeve od deset hiljada dinara? Šta je sa tobom?“ „Ne znam o čemu govoriš“ „Jebote. Ne verujem da se sve ruši. Svašta smo prošli. Sa nekim likom si. Završiću sve“ „Znači da si započinjao? Hoćeš li prestati da se petljaš u svoje laži? Strašno. Boli me... Trudim se da ostanem pribran.“ Ćuti..... nastavi“ Nadrealizam.. Kako si.. Nemoj da me lažeš“ „Dopao mi se neko.. Mislio sam da ću umreti kada mi kaže tako nešto.. Kao kad kažeš da neko ima lepe oči.. Ko je on? „Kupio sam sve te stvari tati i poslao ih u Prag“ „Gubiš se u lažima“ „Nešo ja. Srediću se.. Kao kada vidimo nekog dobrog glumca. To je kao da igraš igru u kojoj znaš da je veća šansa 110 da izgubiš. baca.. Đubre jedno! Sada kada nam je najbolje. Ja sam toliko glup. Kao da me neko reže. Mnogo te volim..... „Nisam se zaljubio! Samo mi se dopao. Samo mi se dopao. On je.. kukao. Početak je meseca“ „Ti posle dve godine veze misliš da sam ja glup?“ „Ne?“ „Sa kim si bio u Ušću?“ „Sam“ „Ivane.“ „Kada smo otvarali restoran tebi se on dopadao? Mislio sam da živimo san“ „Mi živimo san! Pogledaj nas! Samo mi se dopao. znamo se. Ništa nisam. Ne mogu da progovorim. sada kada smo sve sagradili. Obećavam ti.

u gomili. Da se isplačem. Gej bar.. završavam cigaretu.„Ubiješ čoveka i kažeš izvini?“ „Slušaj. naivnog? Znao sam sve.. čekam te“ „Važi“ „Jel’ slavimo i danas naše blamove od vikenda?“ „Ti si Klara alkoholičar“ „Ok J. „Gde si pošao? Vrati se“ „Sve je ok“ Lift. Srediću sve. blizu kluba“ „Hajmo u neki naš bar“ „Važi.. okružena čašama. Klara sedi. sela sam u onaj naš bar i naručila sam viski da znaš“ „Onda sam tu za deset minuta“ Navlačim majicu. „Nešo. Samo. Nije on više prijatelj koji će me zagrliti. postojala je nada. Mrzim ga. Samo želim da odem odavde. Dovešću se u red. Ne zaslužuje da gleda kako me je sjebao. sama. smor mi je kad ne radim“ „Gde si sad?“ „U gradu. JELENA „H ajmo na kafu?“ „Hajde. „Dobar dan“ „Budalo“ „Opet se ne volimo?“ „Izvini. da pokušam da se smirim. Taksi. Prepuno je. Lagao me je. Sramota me je da plačem pred njim. tuga. Izdao me je. za koliko si tu?“ „Za pola sata“ „Ok.. Samo želim da odem kod majke. Kako si mogao?“ „Nešo. Samo budi uz mene. Sramota me je da gleda bol. Prvi taksi. Ne mogu da se iskontrolišem. potištenost.“ „Makni se od mene“ Savladava me bol. Postoji li gora mešavina? Postoji li nešto gore od poverenja? Postoji li nešto gore od mene. daj mi još jednu priliku“ „Ne mogu da te gledam. Opet će biti kao pre“ „Neće“ „Hoće“ „Ko je uopšte taj lik? Zašto? Jebote zašto?“ Tišina. Raspliću se i prepliću tračevi od vikenda. on je ubica koji mi je zaboo nož u leđa.“ 112 113 . Tuga i bes.

odvratno je. cima na netu. vidi onu plavu. Ivon?“ „Zove me. Ima devojku“ „Nisi normalna“ „Znam“ „Nego. Nateraj je da ona tebe juri.“ „Ma nemoj“ „Hajde me poslušaj“ „Kako to misliš kretenski?“ „Lepo. Znaš koje je zlatno pravilo? Sa kretenima isključivo kretenski.. Ceni sebe. Obična je nekako“ „Zato mi je i bila zanimljiva. Zapravo si simpatična“ „Nema veze. Ona može da ima svaku. Moj je“ „Ti si se baš pustila u promet?“ „Jednom se živi“ „Pošalji joj piće“ „Ja sam dama ja to ne radim. igraj se malo sa njom. da li ti imaš trinaest godina? Bolje da je zezaš preko telefona. Ti nisi ona nepoznata koju će povaliti čisto onako. Sorry za sve. šta ćemo za vikend? Smislila sam da napravim strašno sranje“ „Kakvo?“ „Da pozovem DJ-a i da je ispalim“ „Klara. znala sam da si samo jedna nadrkana muškarača koja je ustvari ok“ „Šta se dešava kod tebe?“ „Ništa. Nisam joj rekla da sam je videla“ „Nije ona za tebe. a sad ćeš i ti biti“ „Kad insistiraš. Zahvalićeš joj se na divnoj 115 . Nemoj odmah da joj uskačeš u krevet. Inače. i ovako je zanimljivije“ „Gleda te“ 114 „Naravno da me gleda. i pitati da li je potrebno da joj ostaviš neko dobro mesto. ribe koje odmah uleću u krevet“ „Dobro smisli mi plan. i pridržavaću se“ „Ok. Treba da pomisli da ne može tebe. Navuci je na sebe. Što stoji tamo“ „Dobra je. Kako znaš da dolazi za vikend?“ „Rekla je Žaku“ „Pozvaćeš je u Žakovo ime. Nije moj tip“ „Znam. Umorila sam se od ludača“ „To razumem.. Ne volimo mi butch žene. Drugo ona šeta samo poznate ribe. Dopisujemo se na FB. Patim za svojim omiljenim DJ-em“ „Kad si glupa“ „Ti. Budi joj nedostižna. to rade deca od četrnaest“ „Tu sam negde. Pubertet i to“ „Nikada nećeš uspeti tako.„Pijana si“ „Aha. iz dosade. Daćete mi dupli viski“ „Ja pijem Long Island“ „Vidim“ „Volim što smo drugarice“ „I ja. onda je odbij.

Ne bih ni smela da te pustim samu.. iako je bilo sranje. u čipkanoj crnoj haljini i farmerkama ispod. UBIĆU SE JELENA!“ „Šta ti je?“ „Ubiću se“ Plače preglasno i histerično. Mobilni. Provali glupost i obe umremo od smeha. dobro. „Ja sam. Ubiću te ako ne upali“ „Upaliće“ Naručujem drugi viski. beži od sebe. Klara je već cirke i cereka se..žurci i na lepom puštanju muzike. Pre toga. kuliraš je. Slučajno me dodirne. Lep osmeh. Prekratka suknja. „Kad si ti ušla u ovaj svet? Nisam te viđala“ „Bila sam nekada str8“ „Standardna priča“ „Ličiš na jednu osobu sa kojom sam bila“ „Stvarno? Nisi bila sa mnom. Tek je počeo život“ Klimam glavom. A jel’ ona isto lepa kao ja?“ Smeje se. Izmorilo me je sve ovo. Žena.. deset uveče. „Ja ću da se ubijem“ „Šta je bilo?“ „Molim te dođi do mene. nastavljamo dalje onda. bezobrazno. Klara. Kada se pomeri. I najvažnije? Ne odlaziš sa njom u krevet na keca“ „Lepo si to smislila. Sve sam pozaboravljala. ali onako podmuklo. ali. 117 . Mislila sam da ti se nešto dogodilo!“ „I jeste“ Seda na fotelju u dnevnoj sobi i plače. Ulazim u zgradu. „Ok. odem do Srbije. nikad perverznije. Kada dođe. Živa si! Šta ti je? Presekla sam se. otvori“ Otvara vrata razmazana. Lepe ruke. koje poput mene. nastavi kucanje sa njom. šake.“ „Na moju bivšu devojku iz Srbije“ Aha. Mislim. naduvena od plača. Nekada pomislim da je ludača. Idemo sad u drugi bar. divljakuša i žena koja u svemu vidi samo jednu noć. Užasno je ekscentrična. alkohol i seks. Što je duže poznajem. Kada krene da se smeje svi gledaju u nas. „Hoćemo?“ 116 „Gde? Kući?“ „Ne dolazi u obzir. Prvi taksi. „Daj mi adresu“ Pogubljena sam. sve mi je lepša. Ona prekršta noge. Možda i uzmem odmor. kuliraš je. prekratka ti je suknja“  Petak. „Dobro je.“ „Nema ali! Poslušaj me“ „Dobro. Kada dođe.. ogromne štikle. tako se pomere i pogledi u njenom pravcu. Nekada pomislim da je najdivnije stvorenje. Ne pominješ nikako ispalu koja se dogodila ispred kluba.

primirila se. mi žene. ne.. ja ne mogu. Vrištim od smeha. Ustvari na tebe se svi pale“ „Umukni!“ „Drma te PMS.„Šta se desilo?“ „Jebeno sam se ugojila dva kila a ona večeras dolazi i ne mogu da stanem u ove farmerke a one mi najlepše stoje. ja sam sad debela i ja ne mogu da ih nosim“ „Klara. „Klara. nemam šta da obučem. Krećemo u klub. mi se sećamo samo onog kada se skinete“ Komšije će zvati ili ludnicu ili policiju. savršena si.. prelepa si. ne glupiraj se“ „Reci mi šta da radim? Šta da obučem?“ „Tu haljinu“ „Ne mogu. sada sam se izmerila. Navlači šorc. uvek se najbolje provedeš“ „Šta da obučem Jelena?“ „Idi umij se. ti si debil. Bože i svi bogovi ovog sveta. „Ne. „Ona će doći a ja ću biti debela“ „Da nisi u PMS-u?“ „Nije to PMS ne shvataš ugojila sam se. FB i Twitter-u“ „Klara. Popila je malo. tu crnu. ali za pola sata treba da smo na poslu“ „Ja neću da radim“ „Ajde. mislim mi muškarače. a ona ne prestaje da rida. Ustvari. Ludača.. Kada si u minus fazi. Ne. Videla me je u njoj“ „Kada te je videla?“ 118 „Profil slika mi je u njoj. Znaš i sama da se svaka žena pali na tebe. Ti si ne znam. Uz nju ne prestajem da se smejem. Klara ima najsavršenije telo koje sam ikada videla. loše mi je.. „Ja ne mogu ni da se skinem“ „Klara. naprosto obožavam žene. raspada mi se telo a ti mi se smeješ“ „Ok. da li ti mene zajebavaš?“ „Ne. Počinjem da je obožavam. nemoj da me tešiš znam da sam debela“ Da neko sluša ovaj razgovor pomislio bi da žena. Ovo je zabavnije od cirkusa“ „Ovo? Ili ovu?“ „Ne. vidiš porasli su mi kukovi“ Razumem ozbiljnost ove tipično ženske situacije. „Prelepa si“ „Nisam i umukni. I prepravi šminku izgledaš kao Joker“ Lude li žene! Idiot. i daj mi pikslu. teška trista kilograma kuka. znači PMS“ „I šta ja sad da radim?“ „Ne znam.“ Ne mogu da prestanem da se smejem. Ovu suknjicu. Treba uskoro da krenemo. to su najlepše farmerke koje imam. ali. I tu majicu“ „Misliš?“ „Da. Prava si žena“ 119 . dobila sam obraze. raspadam se pogledaj mi telo. šminka se.

Nedostajli su mi ženski PMS-ovi. Ni sa jednom nisam odmakla od jedne noći. Nisam imala priliku da doživim i preživim to carstvo zvano PMS. Klub. Naravno da smo zakasnile. Žak ludi. Klara se naliva. Ponoć. Mnogo je ljudi za petak veče. U velikom stilu ulazi ta njena raspandrkača na kokainu. „Klara, došla je. Seti se plana“ Namiguje. Osmeh se odmah pojavljuje na njenom licu. Preslatka je. Nedostaje mi taj osećaj muvanja, flerta i visine u koje te sve to baca. „Hej...“ Prilazi joj. „Sa mnom si pričala. Tvoje mesto je ovde, ovaj sto“ Klara se topi. Uopšte nije hladna. „Klara, obuzdaj se“ „Jelena, pogledaj je“ „Pogledaj i ti ovo“ Njena simpatija je došla sa pet manekenki. „Ubiću se“ „Samo cool“ Gledaju se. Gledam Klaru. Definitivno mi fali ta zaljubljenost. Ludost. Trema. Uzbuđenje. Njena kretenka dolazi do mene. „Molim te, daj ovo Klari“ „Ok“ Pruža mi papirić.
120

„Nađimo se u hotelu u 7h, dođi gola“ Krelac. Ubila bih je. Nije Klara od tih njenih kurvica. Dajem Klari papir. Čita i spušta u džep. Postala mi je draga. Ne znam zašto srlja u povređivanje. „Jelena, vrati joj papir. Napisala sam joj neke perverzije“ „Ok, ali sada ide kuliranje“ Gužva je. Za šankom opet logor mojih žena. Povređenih, izrešetanih žena. Muka mi je da se svakoj osmehujem, da svakoj govorim da sam morala da nestanem. Da ste valjale, nikada vas ne bih povredila. Niti otišla. „K, idem na vazduh. Nešto me... ne znam. Idem malo“ „Jel’ si ok?“ „Da“ Idem ipak do WC-a. Red, a u redu njena simpatija DJ. „Kako se provodiš?“ „Super. Ti? Radno?“ „Mhm“ „Dopada mi se tvoja koleginica“ Izdrogirani majmun. Napolju je neka frka. Pobile su se neke žene, obezbeđenje istrčava. „Šta bi to?“ „To je ovde standardno“ „Šta?“ „Opet su se pobile oko Klare“ „Zašto?“
121

„Zaljube se, odlepe. Mislim verovatno znaš sve to, kažem ti, standardna procedura“ „Nisam znala da je toliko... tražena“ Glupača. Nije Klara roba. „Jeste, tražena je. Ima taj neki šarm i meni nejasan“ Vraćam se u šank. Jasno mi je da sam uradila veliku stvar za Klaru. Znam da će se ova budaletina naložiti sad. Žao mi je samo što ne vidi da je Klara divna, i bez mojih reči. Možda sam pogrešila u savetu koji sam dala Klari. Ako Klara toliko želi da bude sa ovom ženom, treba da joj uskoči u krevet. Ko sam ja da delim savete i morališem. „Srela sam ti raspandrkaču u toaletu“ „I?“ „Kaže da joj se dopadaš“ „Da to znam, a jel’ pominjala prošli put i to zašto je ispala kreten?“ „Takva je. Meni samo nije jasno šta ti očekuješ od nje ako znaš da je kreten“ Dva broja telefona u džepu. Umor. Više mi nije do svega toga. Nekada sam znala kada dođem sa posla da izvadim hrpu papirića i da biram koju zovem. Umorila sam se. Klari odlazi krelac. Daje joj adresu hotela i telefon. Klara kulira. Celu noc ju je kulirala, ali svoju želju ne može. „Odlaze polako ljudi. Imam još sat do hotela“ „Mislim da treba da odeš. Želiš previše“ „Ne znam. Možda mi samo treba taj jedan seks“
122

„Mislim, da ako je želiš na duže od noći ne treba da odeš. Od nje možeš samo seks da očekuješ“ „Nisam baš najsigurnija, da li je uopšte želim. Kao da mi je bila zanimljiva dok nisam mogla da je imam. A onda je pala na perverzne provokacije, pričala sa tobom u toaletu... Poludim tako za nedostižnim stvarima, a onda mi dosade“ „U svakom slučaju, možda treba da odeš“ „Misliš?“ „Moraš sama da odlučiš“ „Čekam te ispred kluba“ Još jedno svitanje u pariskom gej kvartu. Tmurno je. Umorna sam ali mi se ne spava. „Hoćemo zajedno taksijem?“ „Važi K. Ostavljam te ispred hotela?“ „Da, ali...“ „Ne brini. Znam šta te muči. Ponaša se kao ti. Samo u butch verziji“ „Ne J. Ponaša se kao ti. Samo u DJ verziji“ Osmeh. Njena trema koja raste. Ulazi u hotel. „K, javi se kada... Kada stigneš kući, da ne brinem“ „Hoću. Lepo spavaj“ Garderoba bačena na pod.Tuširanje ledenom vodom. Ne spava mi se. Džaba da se vrtim po krevetu, mogu da čitam nešto. Ili gledam TV. Spremljena kafa. Kada iz gomile ljudi koji te obožavaju, dođeš u stan... I ostaneš sam... Osetiš se kao da tu nikada nije ni bilo tih ljudi. Mobilni zvoni.
123

„Klara je“ „Kako je bilo?“ „Jaoooooj. Da te nisam probudila?“ „Ne, ne mogu da spavam“ „Hajmo na doručak, kafu, hajde nešto da radimo?“ „Jel’ sve ok?“ „Da. Ne znam šta mi bi... Nisam mogla da imam seks sa njom. Poljubile smo se, ali, očajno se ljubi“ „Auh. Hajde svrati do mene“ „Stižem. Šta ćeš da doručkujes? Hoćeš da nam uzmem nes ili onu našu kafu?“ „Samo dođi“ U naizgled teškoj samoći, shvatiš da je dobro imati ljude poput Klare. Ljude koji te nasmeju, koji su spontani i puni života. Koji su kao najzanimljivije dete u porodici. Nekako, uvek završiš sa njima, ma koliko nisi hteo, ma koliko da si se branio i bežao. Naučiš da upoznaš ljude i ne sudiš im po svojim traumama i bolima. Ne, onakve kao što su oni na koje te podsećaju, već onakve kakvi zaista jesu. Shvatiš da nisi baš toliko sam. Nisi uopšte sam.

124

MIA
M
oj seksualni život je redovan, kao i poslovni. Budim se nasmejana. Sve se otrglo kontroli. Svake nedelje održavaju se naši kokteli. Ona dolazi sa Emom, ja sa Petrom. Obe smo nasmejane a oni namršteni. Lepo mi je. Mnogo. Nisam od onih sebičnih. Boli me kada lažem Petra. Boli me njegov namršten izraz lica. Kada samo pomislim na zaključan toalet, na nju u meni, na njene usne, na njen dodir, nestanem sa ove planete. Niko ne postoji, osim eksplozije strasti. Tresem se kad idem na posao. Znam da ću je videti i poljubiti. Nisam živa dok to ne uradim. Vikend je. Vreme depresije i kriziranja za njom. Petar je u Vašingtonu. Njegova kompanija učestvuje na nekom skupu ne znam ni ja čega. Slagala sam ga da imam probe revija i da ne mogu sa njim. Očajan je. Počeće da me vara ili će me ostaviti. U ovom trenutku, ništa me ne dotiče. Bilo bi lepo da se zaljubi u neku. Koliko god trajalo ovo sa Stejsi, sada znam da sam prenaglila sa udajom. Ko se još udaje da pobegne od svoje seksualnosti? Mnogo njih. Ko je još poverovao da će zaista pobeći? Ja, jesam. Smrvio me je bol posle raskida sa Jelenom. Vreme me je nateralo da je prebolim i zaboravim na pitanja koja su ostala bez odgovora. Zemlja u kojoj živim se igrala sa mnom. Sretala sam različite ljude, gej muškarce i lezbejke. Bilo je tu lepih žena, žena koje liče na nju, ali nikada nisam poželela da pobegnem od svoje odluke. Znala sam gde sam došla. U
125

„Halo?“

. Nikada ni sa kim nisam imala taj osećaj. tu je. „Ok. volim te. Tresem se. Znam da je ona. Iskoristila sam bazu poslovnih podataka. Dok nisam upoznala Stejsi. Ne smem da otvaram Petrove starije viskije. šta je. Prizivamo se mislima. Jel’ da?“ „Da. Trčim gola po stanu. svakako će me skinuti. Zvono. Šta ako se vrati ranije? Telefon. Koje sam ja đubre. Želim da pričamo o vremenskoj prognozi. Ja sam gola. Želim te“ „Muž mi je na putu“ „Ne mogu da ti opišem koliko mi trebaš“ „Šta se ovo dešava? Trebala je da bude samo jedna noć“ „Ne znam. Nikada na tome ne ostane.“ Kao da nam je srećna ta rečenica. Kao da smo povezane. Trčim po neki alkohol. „Lezbejko“ Nepoznat broj. Vikend je i sve pripremamo. „Uđi“ 127 . SMS. Nije Petar. Bezveze je. Ona je. Mislim da ću morati da ostanem do ponedeljka“ Vrišti mi se od sreće. Želim da se uspavam pored nje. Možda bih mogla da se obučem i odem na piće u gej bar? Ili da. nema takve fore. Želim da saznam sve o njoj. Ljubomorna sam. on je na sastanku. ali odlučila sam da više to nisam.zemlju gde mogu da budem ono što jesam. sunce. Telefon. Ona je. Javi kako je bilo“ Šta da obučem? Da je jednostavno sačekam gola? Ne. Želim da pobegnem negde sa tobom. Ona je sa njom. do sutra uveče. „Ljubavi“ „Mia. malo sam se rastužila“ „Idemo u taj klub čim se vratim? Ok?“ „Ok. To je ona. na sastanku sam. brzo pričaj“ „Ljubavi. Želim da izađem na sred Pete avenije ili Menhetna i uhvatim je za ruku. Ne želim sa njom da imam samo seks. Paničim. da provodim vreme sa njom. Oko koliko ti stižeš? Uspećeš da dođeš oko 20h?“ „Nisi me slušala. „Ko je to?“ „Ona koju želiš“ „Stejsi?“ „Ko bi drugi bio. Bilo gde. Šaljem joj adresu. Znaš onaj osećaj kada pobegneš od svih? Sa onom sa kojom želiš?“ „Sama sam. šta znam. Nemam snage da sredim stan koliko paničim. Rekao sam ti da možda dođem u ponedeljak ujutru. u nedelju veče se otvara novi klub.. Želim da pijem kafu sa njom. Dođi“ 126 „Ja ću stvarno doći“ „Nisam se ni ja šalila“ „Još samo ovaj put. ili me Petar zeza. Okrenuću ga. Moji saradnici ga otvaraju.

nije bitna“ „Stejsi. najgrublje. I opet u njenim rukama. ne znam šta ću sa sobom. ovo nije prevara?“ „Mnogo je to duža priča“ „Ispričaj mi je“ „Prvo ti. Ipak. Neke ispijaju kafu sa prijateljicama. Prestani da se oblačiš“ I opet sam u krevetu. Valjda sve počinje sa tom hemijom. Korak po korak. ili ga voleli.„Blago tvom mužu ako ga ovako sačekuješ“ „Nemam muža. Naivno. uz usputno zaustavljanje na zidu. Mrzim kada žene plaču. Počela sam da je varam. Njena garderoba koja leti. Brzo. Prvo sam verovala da će biti bolje. I opet. samo srećna. Ja sam.. Tiha patnja i noćna mora svake lezbejke“ 129 . Najgore od svega. Imam.. onda nisam imala srca da je ostavim. Nije ni bitno. Pokušala sam mnogo puta. Reči i dodiri se umnože i nastaje strast. Sati su proleteli. Mnogo sam varala Emu. Krevet. hetero ženu. Još jedna noć se spustila na Njujork. Varaš kao lud. ono što želim“ „Zašto je ne ostaviš?“ „Ne znam kako. tu je puklo. Nemam. „Da li si za vino?“ „Pod jednim uslovom. ako je tako. Neke obožavaju svog muža i sa njim šetaju. histerija. plač. ne znam ni da li je to pre. a na kraju sve se vrati. samo da traje. Ne. Neke su opterećene poslom. Mislim imam. koja se pretvara u reč. Bile smo razdvojene. Sporo. Sada sam shvatila da ja uopšte nemam srce za tu ženu. „Živeli. Drama. Da li biste nekoga do iznemoglosti mučili. zatim u dodir. Šemice za noć. Kada ne znate da li nekog volite ili mrzite. svađa. uz gomilu laži da može da bude kao pre. Šta se dešava sa tobom i Emom?“ „Mi smo od onih parova koji su mnogo puta pukli. Neke žene su ušle u drugi sat izbora garderobe i onoga šta obući za izlazak. Ništa bitno. prvenstveno mučiš sebe“ „Raspliće se sve polako“ „Rekla si joj nešto?“ „Ne. Podignute roletne. Ne znam šta mi radiš. Ipak nežno. Zavozaš se za udatu. Najnežnije. Ne zato što je varam. Neke se bore da se nađu na spisku za ulazak u tek otvoreni klub. Onda je samo zagrlim i molim Boga da se zaljubi u neku drugu“ „Ima li to veze sa onom daljinom o kojoj ste pričale na koktelu?“ „Da. Mnogo. Nemam sad“ Poljubac. Samo sam izašla iz stana. Nikada nije bilo kao pre. Kako je sa tobom i njom?“ „Ne znam“ „Kako se osećaš zato što je varaš?“ „Loše. uz rušenje ramova sa slikama razbacanih po komodama. nekako se skrpili. osim što sam shvatila da mi ni veza sa njom. već zato što nisam sa tobom“ „Znam“ 128 „Ti?“ „Ja ga ne varam“ „Aha.

divljala je. Zgotiviš ga. Mojom sekretaricom. Bilo je savršeno. ali i volele. Poludela. Razumela bih da se zaljubila. Zavolela kao ni jednog muškarca. Mislila sam da ćemo se doveka svađati. povređivala žene. Sada dve“ „Dugo ste bile zajedno?“ „Da. Na sav taj stres. Ona je mislila da sam ja snob. uvek me je smarao da pođem sa njim u gej klub. došle su i svađe. Bilo je to pre dve godine.Mnogo je homofobičnih ljudi. Pre mene. dok sam sanjala. Tipična butch lezbejka“ Zaprepašćena je... više od svih principa“ „Znala sam da si imala nešto sa ženama. Pokušavala sam da plivam u svojoj nemoći. Bila sam hetero. u Srbiji. no plivala sam uzvodno. Ne iz ljubavi. Ja nju ne mogu da pogledam od kada se sve ovo dešava sa mnom i tobom“ „Stejsi. Ne znam. Nisam mogla da povučem ručnu.. ljudi su krenuli da me cimaju pitanjima. Shvatiš da ga previše gotiviš. mada ko zna da li sam to ikada bila. Imala sam verenika. Brzo sam se probudila. neki su krenuli da me ucenjuju koji su znali.. u braku samo da ne bi bila lezbejka. nije baš popularno biti gej. Opet. odlasci. miriti. Bila sam u depresiji. Nisam mogla da joj verujem. Bilo je jače od mene.“ „Ne. Znala sam!“ „Nisam sa ženama. Neću da budem kukavica. Moj drug Neša. Mnogo. 131 . On. Bila je to lepa veza. Nisam mogla da razumem da ima potrebu da me povredi. Čovek poludi kada shvati da ne drži neke stvari pod kontrolom. Sumnjala sam da me vara. Jednu noć smo se posvađale. Samo sa jednom. videla si ga na fotografiji. „Ti čak znaš šta je butch?“ „Znam ja svašta. „Slušaj. Zavolela više od sebe. i život sličan ovome. Ni dan danas to ne razumem. 130 Zbližiš se sa nekim jer moraš. Ponekada sam mislila da ću poludeti. Svađale smo se. Ta noć nas je unakazila. u svim tim svađama.. Sve je bilo.. Trebali smo da se venčamo. Mnogo sam stresno to podnosila. Odjednom je pukla strast. a ja da je ona kamiondžija. Umesto da ojačam. Poludiš... Jelena i ja se nikada nismo gotivile. Jelenu. Iz inata i bahatosti. ali moram da ti kažem nešto. Bilo je to. drugačije je nego sa muškarcima. Na svu tu ludost sa njom. ili kada se žena uda samo da ne bi bila lezbjeka?“ „Mrtva trka“ „Uvažavam tvoju muku vezanu za hetero ženu u braku. Ja nisam hetero“ „Ta žena. ima drugaricu.. Zavolela.Palim cigaretu.. rastanci. Moram da ti kažem. reci mi.. Mene kada pogledaju niko ne bi pomislio da sam gej.. šta je gore? Kada se lezbejka zaljubi u udatu ženu.. toliko i ružnu. to si zapravi ti?“ „Priča je malo duža“ „Dođi.. ali me je prevario sa sekretaricom. i ispričaj mi“ „Kako početi. a tu noć me je zaista prevarila. koliko lepu. Zaljubila sam se. uvukla je nekoliko neraščišćenih priča. Znam kakva je situacija. život te natera da shvatiš da ti je baš ta kamiondžijka potrebna. Nisam mogla da se nosim sa tolikom količinom ljubavi. slušaj ti. u meni se budila autohomofobija. Mrzele smo se.. U našu vezu. da shvatim koliko je volim. Naše svađe. Tu negde između predrasuda i hejta.. zagrli me.

. zamrzela sam sve gej žene. da nije mogla da me pogleda u oči. Stejsi. Posle te noći. sasvim običnog dana. Moja sestra Ana. i da mi se slična stvar više nikada ne ponovi. dobila papire. Bila sam spremna sve da uradim samo da zaboravim nju. nisam dugo mogla. Pre udaje dobila sam njeno pismo. Stisnula sam zube. Mislim da ćeš se jednog dana sresti sa njom i pričati normalno. bračnog prijatelja“ „Jel’ on zna za to?“ „Ni ne sluti“ „Ti si. tačnije pokušala. Bila je to lepa.. zamrzela sam sve pisane i nepisane zakone. Baba joj je u nekom malom gradu na jugu Francuske. Udala sam se za Petra. zajedničkog prijatelja?“ „Ne. Mogla sam da patim. onako krajnje patetično. da ja nikada ne mogu da potisnem i zaboravim ono što sam ja“ „Jelena je iz Srbije?“ „Da. tamo joj se baba udala. Prevaru ili prevare. Ekipa koju kada pogledaš zapitaš se. Ona se valjda jednom dogodi“ „Misliš? Ja mislim da se događa upravo“ 133 . i da ostaje u Francuskoj. što nije mogla da me pogleda u oči. nisam mogla da pogledam ni sebe u ogledalu. To što je otišla kao kukavica. tuga..Zamrzela sam sebe. ako ih je bilo više. kao nagrada velike ljubavi. Bili smo. makar iz poštovanja prema vezi.. Jednog dana. Nestala je. Sada mi je to nevažno. Niti ja za nju“ 132 „Šta je pisalo u pismu?“ „Žalopojka. Prošlo je dve godine.“ „Čekaj. posle svega. Znam samo da je u Francuskoj. kroz neko vreme?“ „Ne“ „Ako je bila prava ljubav. šminkerka po zanimanju. onda sam potisnula. Da bih shvatila. i da zaslužujem sreću“ „Jebote“ „I tako sam ja preokrenula svoj život. ko ih je sastavio ovako lude“ „Možeš li da vidiš nju pored sebe. Mislila sam da ću živa da se raspadnem. On je.. Vremenom mi je Petar postao drag. Našla sam sreću u poslu. Bolelo je. Razjasnila mi je sve. Jelana i njena mama imaju dvojne papire“ „Jel’ ste se videle posle toga? Čule?“ „Ne. zamrzela sam zemlju u kojoj živim.. a ostao je bol. u Francusku. Jelena. Sve sam joj oprostila. da ja nisam lezbejka. Ostala sam ja.. prema njoj. ali na neki čudan način sam ga zavolela. Znam da me je volela. Pobegla je kod babe. Znaš li nešto o njenom životu posle tebe? Imate tog Nebojšu.. Petra sam dugo znala. nije još kraj. ali nije Jelena osoba za mene. Mislila sam da je muškarac“ Smeje se i ljubi me. epizodni lik iz moje hetero faze kome je životna želja bila da me oženi. Nebojša i ja. prema svima. Nisam mogla da verujem. sa ogromnom mržnjom prema sebi. znam da je otišla jer je kukavica. kod babe u tom gradiću. Poenta pisma je bila da nas je unakazila. Dopala mi se jedna devojka. ili da okrenem novi list. Nisam mogla da pogledam ni jednu ženu ni muškarca. Nisam mogla da izdržim taj bol. velika ljubav. Pobedio je bes. šta god da je uradila. Bili smo lepo društvance. Kao prijatelja. i ona otišla. „Život je čudan. na kraju zaboravila. Posle te noći samo se spakovala i otišla. Kada sam se ja udala. Uvek je bio. I oženio me je. svi smo se raspali. otišla sam na posao.

“ „Ne mogu ovo.. Stvorena je za mene. Sada bih dugačije. Ne plačem što Petar dolazi. Telo uz telo. na dva sata. Zvuči kao vic. Zašto moram da se odvojim od nje? Kockala sam se sa brakom.. Moram nešto da te pitam. traume nestale. satovi su stali.  „Mia. Da se nisam udala nikada te ne bih upoznala“ „Tačno“ „Hajde da pobegnemo? Pobegnemo zajedno? Ostavimo sve?“ „Možda je to i najbolje rešenje“ „Ja sam za“ Usne na vratu. kidam se na delove. nije muž nego devojka. Pre nego što odem. Uzdah.. kao da to zavisi od nje. Za dva sata ustajemo. ja sam već isplanirala da jedna od druge nikada ne pobegnemo“ Nedelja šest ujutru. Uradiću to. Ako sam mogla nepromišljeno da se udam. I sada bih znala da volim drugačije i zrelije. „Hoću“ „Isplaniraću beg“ „Ok. Mi se slično smejemo. Ne mogu da izdržim. Mi smo iste. u vrtiću. Ne želim da on dođe. Mada. Ne znam kako da se razdvojim od nje. Ne mogu više ovako. kožu. oči. ruke. Kao deca. Slično patimo u svojim vezama. Gledam njeno telo. ti isplaniraj. Onda bih molila Petra da se ne vrati. koja se postide kada poljube simpatiju u obraz. Ruke ispod pokrivača. ali najbolje što sam dobila bacajući tu kocku. Onda bih molila Emu da je ostavi. Molila bih je da ne ode. 134 135 .„I ja“ Tišina. Razvešću se. Mogao je bilo ko da uđe u kancelariju na audiciju za šminkera? Zašto ona? Za dva sata ću je videti. Zaledio se Njujork. „I dalje ne mogu da verujem da si se udala jer ti je lezbejka slomila srce“ „Ni ja.. strahovi kao da nisu ni postojali. Gotovo je. Ne želim da ideš. mogu promišljeno da se razvedem. ima i dobrih stvari vezanih za moju udaju. bacila sam kocku. Plačem što ona odlazi. usne. osmeh. Noge na ramenima. ne želim da ideš kod nje“ „Hoćeš da mi budeš devojka?“ Smeh.

koja je inače prelepa“ „Ja je istinski. zaljubila se stvarno. Inače. Treba mene da štiti. Samo puštam. Jednom kad se spuste zavese. volim ga. Sprema se. Mogu mnogo da trpim. imam neke brojeve“ Prevrćem po telefonu. ove kokice su zagorele. Naručujem. Slušam Nešinu muku. dizala sam se posle mnogo težih stvari. Nikako sada“ „Što?“ „Zaljubila se“ „Zezaš?“ „Ne. Kida mi živce. ne jedem danima“ „Ok. Ne znam da li da kažem Mii?“ „Nikako. „Lepo se provedi“ „Ironična si“ „Jesam“ „Ok. iskreno i do kraja sveta. U neku crnkinju. ali naš bend nije komercijalan. Gledam koliko me poštuje i koliko daleko može da ode“ „Povređuješ sebe“ „Nešo. Teško mi je da ga gledam. „Čuo sam se sa Jelenom. Putujemo i mi. Spremam kokice. Neću dugo“ Dugo će. Videla je da je mrzim i preteruje. od milošte zvana Ivanica je klinka koja misli da je pokorila svet.Sve i da sam najgora. spustile su se zauvek“ R ešimo jedan problem. Ide na njen rođendan. Trudim se da me ne dotiče. Prava istina je da nisam pozvana i da ga to raduje.ANA Ne mogu da ga držim na kratkom lancu. prevariće me. Putuju stalno zajedno jer je bend uspeo. Ako je suđeno da me prevari. Nikada me u životu nije pucao bes kao pored njega. Dolazi mi Neša. Samo sam izgubila svaku nadu da ćemo se srediti. 136 „Gledaj da ne prođeš kao ja. Voli da flertuje. Nisam ljubomorna. Ne prepoznajem sebe. To radi od kad znam za njega. telefon. Na taj način ga upoznajem. volim i voleću je“ „Fali mi. Moj dečko koji smatra da sam ja histerična kučka pravda i brani drugu ženu. Provocira. Da. Hoćeš da naručimo nešto?“ „Hajde gladan sam. sa mnom je. Kada je sa njom ne postoji sat. Nervira me to. A ona. Ništa se ne mora“ „Znam. „Zašto uopšte to trpiš Anči?“ „Nešo. ona je problem. nastane drugi. Ona bi sada ušla i išamarala Igora“ 137 . Scenira svađu. ni devojka. Umem mnogo da stiskam zube i da se kontrolišem. Fasciniran je njom. Nije ovo stvar moje histerije. Znam ga. Koliko smo svi počeli da se raspadamo i vraćamo na prvobitno stanje samoće. Ne vodi me jer dramim i histerišem. brani. Samo on ne ume da joj kaže ne.

Igramo monopol. Potencijalno sranje.. Ucirkani smo. Moj drug. super zezanje“ „Znaš šta Anči! Hajmo! Da im pokažemo ko smo šta smo i da nam ne mogu ništa“ „Kome da pokažete? Jel’ vas neko dira ljudi? Imam ja ekipu iz kraja.. Klinac koji skuplja keš za faks. „Uživaj. Slušam zalopojke pripitog dostavljača. ovaj. Hoćeš možda na kafu?“ „Završio sam sad smenu.. mi ćemo da produžimo na neki splav. ali. „Jel’ si ti dobro?“ „Ne. ili mu sedi u krilu. moj bes.. kul ekipica. „Mala. Strašno je cirke.. Masiram ga. Na dve. Neka mu glavu drži Ivanica i neka ga Ivanica smešta u krevet. Gledam Nešu komiranog od tuge. „Hoćete sa mnom? Banemo na pola sata?“ „Hoćemo Nešo? Nismo dugo spontano negde BANULI“ „Hajde. gledam klinca. Predugo sam bila tužna. dostavljač me gleda kao da sam masovni ubica. Ako hoćeš bani“ Da banem!? Da li je on normalan? Nisam ja devojka koja je tu da bane. „Da li si ti dostavljača uvela u kuću?“ „Da li se on slikao sa njom u krilu?“ Šapućem mu. mazim i smeškam mu se kao da je najlepši na svetu.“ „Mislila sam da praviš društvo meni i mom drugu. Tresem se od besa. četiri. Igor! Tagovan na fotki. imamo drugara!“ Nebojša me sablasno gleda. Sabija me bes. ako je neka frka“ „Mi ratujemo protiv celog sveta“ 139 .„A Jelena bi krenula sa psihologijom i feminizmom“ „Kada se samo setim. Otvaram flašu vina. „Ja sam Ana“ 138 „Ja sam. Nešo. uskoro ću na spavanje“ „Ok. Zovu ga na neku žurku. Malom zvoni telefon. tu mi je Neša.. Nemam snage ni živaca. Nijedna poruka. Ili do nje.. cima za ruku i šapuće. Nebojša mi se mršti. strašno sam cirke“ Da. Sat je otkucao tri.“ Nemam pojma ni kako se zove. deset! Svuda je sa njom na fotkama.“ „Hajde uđi“ „Ne.“ „Sve je bilo drugačije“ Uključujem komp da Neši pokažem slike sa svirke. tri. koga je šutnula devojka i koji istinski pati. Igor. Ovde je ludilo. Dečko. i dostavljač hrane. skoro pa maloletan. Zašto nam ovo radi? Zvono na vratima.. Glumim ludilo koje svaka povređena devojka koja je sišla sa uma glumi. Uzimam mobilni. Telefon zvoni. Volim kad me ljudi pitaju da li sam dobro“ „Deluješ pomalo ludo“ „To sam“ „Valjda mi nećeš staviti nešto u kafu?“ „Uđi slobodno.

Mi. Od kada sam onog dana izleteo iz stana. Mogu da završim ovo. Toliko puta sam se opekao. I dalje sam. Uključujem telefon. Ušla je moja majka da pokupi par stvari. pijem. samo dobro razmisli“ „Nemoj da me moliš ne stoji ti“ Odlazim do kuhinje. Sačekaj me u stanu u 22h“ „Molim te. kako si?“ 141 „Idemo. Ivan danima plače. Treba mi kafa. Stotine i stotine propuštenih poziva. zašto nisam pored njega? Zašto bih banula? Zašto me nije uzeo za ruku. Banućemo. Treba samo da razložim stvari u svojoj glavi. Imam samo dva puta. Ne spavam. nisam ponovo ušao. naš mir. Trudim se da izbegnem svaki incident. Ako me voli. poveo? 140 NEBOJŠA B oli me želudac od alkohola. Nije problem. ti i ja. Ko me je terao da verujem. zove i šalje poruke. i rado banuti na žurku njegovog društva. U neki stan. „Treba da porazgovaramo. Mi možemo sve. Glagol banuti.Oblačim se. znajući da nikada neće biti isto. Ugasio sam telefon. neću da budem devojka koja je banula. Znam da ništa ne dobijam ovim. niko osim nas. Taksi je stigao. Počeo sam sa Anom da se bahatim po osamnaestim hetero rođendanima i namigujem maloletnim huliganima. Teturam se od alkohola. Pre nego što odem zovem Stefana da mi kaže da li je tu Ivan. Stavljam kafu. Pored Igora. koja se drži za ruku. svratim. „Mam. posle dve godine. Uz njega sam verovao u onu ljubav. i gutam lekove. U restoran ređe odlazim. I dalje ga prokleto volim. Mogu da pređem preko svega. Kada nije. koja se vodi sa sobom. Ni ne poznajem ga. Na neku žurku. Ja sam žena koja se voli. Banuti. Banućemo“ . zaljubljen u njega.

„Uđi“ „Evo me. ti?“ „Zaglavio sam sa Anom“ „I opet se napio“ „Jebiga“ „Šta ćeš da radiš?“ „Nemam pojma. Reši stvari“ „Ne znam da li mogu“ Jedva se vučem do restorana. retke su i. Prašina. Flaše. Idem do stana. Samleo me je razgovor sa mamom..“ „Šta ti je koji k?“ 142 „Jel’ ste vi raskinuli?“ Ne znam da li je provalio ili mu je Ivan pričao. „Stefane.„Dobro. Ne mogu ni da je popijem a da je ne zalijem suzama. Znaš da su i oni podjednako tužni zbog tebe.. Nije tamo. A ti više ne znaš šta je dobro. Čaše. Loše mi je od ljudi koji vide da se nešto dešava. 143 .. samo muškarci. Nešo. Znaš da ti žele najbolje. Loše mi je. biće mi žao ako raskinete. Ključ u bravi.. Želim samo da budeš srećan“ „Mam.. Zvono. jel’ bio Ivan?“ „Nešo. Kod veza. kada dođe do sranja.. Haos u stanu. sami u stanu“ „Zovi me“ „Definitivno je?“ „Ne znam“ Ubijam vreme.“ „Tu sam! Na raspolaganju sam ti za sve“ „Stefane niko nije umro“ „Znam. samo mi je uvek bedak kada se takve veze završe. Vas dvoje ste ipak mnogo toga postigli“ „Sve znam“ „Nikada ti nisam rekla.“ „Ma. Prevrćem uspomene. Ne mogu da izdrzim.. Pričaću sa njim večeras“ „Trebao bi. a šta loše. Samo mislim da treba da pričaš sa njim“ „Samo ćuti! Pričajmo o nečemu drugom!“ „Nemoj da bežiš. Toliko sam čuvao našu intimu. kao da ja ovde još uvek živim. Zaboravio sam da izvučem ključ.. Srce u petama. pričaćemo“ „Važi“ Završavam treću započetu kafu. koja je prihvatila mene i mog dečka. najteže je komunicirati sa dragim ljudima koji nam žele dobro. Listam naše fotografije. „Nećemo o tome“ „Žao mi je ako jeste. Jedva hodam od umora. otežavaš mi mnogo“ „Izvini. On je. Imam najbolju majku na svetu. Zavolela sam ga.. ali. Malo ih je. Moram. Bilo mi je sve strano u početku. konačno pauza“ „Gde me vodiš za vikend?“ „Pravim žurku za vikend... Žao mi je“ „Bani mi na pauzi do kancelarije.. bile one gej ili hetero.

planirao sam da ga ostavim“ „Zašto nisi? Zašto si nas sjebao?“ Sedam u fotelju u uglu. Hajde samo da zaboravimo. Slab sam.„Došao sam malo ranije“ Pada mi u zagrljaj. Grlim ga. On je sve ono što ne volim. „Znao sam da ćeš se vratiti. samo se zaljubio. mogu da se potrudim da vreme koje dolazi bude bolje. iznemogao od ove agonije. Ne mogu da vratim vreme. I nije. Njegove suze. Biće sve kao pre“ „Nikada neće biti. Mislio sam da je trip. jer ako mu se približim ubiću ga. On je samo jedno sranje. Ni ja ga ne bi ostavio da sam mu rasturio vezu. Rekao sam mu da nikada nećemo raskinuti i da nikada te neću ostviti i da to mora da prestane. Rekao je da me nikada neće ostaviti i da će čekati da raskinemo. i počni. hajde da krenemo iznova. kada ga sretnem zašto mi se cereka u facu“ „Napravićeš glupost. Sram ga bilo zbog svega ovoga. „Sedi. Nije vredan nas. Molim te izvini“ „Polako. Valjda mi se učinilo zanimljivo i nisam znao da će dovesti do toga“ „Do čega?“ „Da mi se dopadne. Udario bih ga. Rekao si da budem iskren“ „Ti nisi ni planirao da ga ostaviš?“ Ubiću ga. Samo nemoj da se lažemo“ „Lagao sam. Nisam se vratio. Rekao je da će me čekati dok ne raskinemo“ 144 Moje suze. Prijalo mi je. Molim te. „Planirao sam Nešo. Znao sam da to nikuda ne vodi. Molim te daj mi šansu. Lepše. Prokleto slab. Hoćeš li me bar udostojiti odgovora ko je taj lik? Da znam kad ga vidim. Ovo je gore nego što sam mislio. Mogu da ti pokažem koliko sam se promenio. Nemoćan sam. Voleo sam taj zvuk ključa u bravi. kako? Nisi ti taj koji je povređen? Ja sam“ 145 . „Zbog koga ti plačeš Ivane? Zbog mene ili njega?“ Vrtim se po sobi. Razumem kako je tom liku. Ne znam ni zašto kada sam imao sve. mogu da se potrudim da mi oprostiš. smiri se. Svemira. „Molim te Nešo. hajde da krenemo iznova“ „Ivane. Dođe mi da lupim glavom o zid. Taj zvuk označavao je početak našeg mira. Plašio sam se da te ne izgubim. Zavozao me je. Došao sam da pričamo“ „Ok. Nisam nameravao da to postane ozbiljno. Ne znam kako. „Nešo sa njim je gotovo. Samo se on mnogo zaljubio“ „Jel’ on zna da ti imaš nekoga? Da si imao?“ „Zna. Molim te. Ne znaš kako sam se osećao“ „Ti si bio nemoćan? Branio si se? Prestani da mi glumiš francusku sobaricu!“ „Nisam se branio. Nismo vredni da se ovako raspadnemo. Ko je koga pustio? Duša mi plače. Samo nemoj da me pustiš“ Sram ga bilo. Suze su krenule čim sam čuo ključ. Dođe mi da nam presudim obojici. ali nemam snage da ga udarim. Onda se odužilo. kunem ti se u sve.

na podu. Možda bi se dogodilo i meni.. Molim te nemoj da nam presudiš. „Ivane ko je?!“ „On“ „Daj mi ga. Seda pored mene i grli me. znam kako diše. Danima ga nisam video. kada je bilo kao nekada. „Ti si budan?“ „Aha. Plivamo u govnima. Ok?“ Reči su se konvertovale u suze. Ja ću da mu objasnim“ „Ne. Prezire ga moja sujeta. Kupio sam mu i neke sitnice. „Zvoniš. Volim te previše da bih ti oprostio“ „Izvini. Jebao sam drugog lika. Tetura mi se stan i peku me oči. Telo koje se trese.. Samo da mu poverujem opet. Sačekaj. Volim ga. Promukao glas od dranja. Naizmenični uzdah i jecaj. U nas nikada nisam sumnjao. saslušaj me. Želim da odem u restoran i polomim ga. ti si iz čista mira sve srušio. i znam sa kim sam u vezi.. Nije više ni bitno ko nas je uvukao u ovo sranje. Varljivo sunce koje se probija.. Nedostajao mi je do te mere. znoje mu se dlanovi i preterano gestikulira. Dodir koji grebe i mazi.. Javi se“ „Uh“ „Ko je?“ Kulira me i hvata se za glavu. od pre desetak minuta“ „Zašto nisi ustao?“ „Da te ne probudim“ Ljubim ga. Poljupci slani od suza. Ja ga još uvek volim. Ne mogu bez tebe. Najtužnija istina ove priče je da mi je mnogo nedostajao. Uvek je takav kada je nemoćan i gubi.“ 147 . Ubrzano priča. Uništio si moje poverenje“ Znam ga. ubija me stid što sam sve upropastio. Kako da znam da nećeš opet? Nemam snage da prolazim ovo! Ne verujem ti. 146  Svanulo je. da ne znam da li sam plakao zato što me je prevario ili zato što mi fali. Garderoba jedva skinuta. Plačem mu na ramenu i plače mi na ramenu. Loše je. Otvaram oči ogrnut garderobom mokrom od suza. Molim te. Tišina. Umirem od kajanja. Sedim na podu. Želim da porazbijam ovaj stan. Hajde da sve zakopamo večeras. I nije mu lako. ponos. drhtim od plača. „Dozvoli mi da probam da sredim sve. Znam ga. Guši me kajanje. prezirem ga. Mogao bih da ti oprostim. Kaje se. Dve vruće kafe. Naše fotografije svuda. Nemoj da budeš takav. Znam da opet možemo da budemo srećni. Znam mu svaku poru. Možda ne uspem i ako ne možeš da mi veruješ. molim te izvini. Hajde da svima pokažemo koliko se volimo..„Misliš da mene ne boli moja greška? Mislis da nisam prošao kroz agoniju? Jeste. „Hajde nam skuvaj kafu“ „Važi“ Premeštam se na trosed. mi se volimo“ „Lako bi mi bilo da te manje volim. previše. Hajde da bude kao nekada“ „Ivane. Možda bi se ovo dogodilo pre ili kasnije. Molim te. zasrao sam. pogledaj nas. Zalepljeni jedno za drugo. okreni se i idi. Ovako. ja sam napravio sranje.

Presvukao sam se i umio sto puta. Idemo na ručak posle“ „Van sebe sam Ivane! Pošto želiš sam to da središ. Sedim obučen i čekam ga. Može se preko ružnih stvari kada želimo da ih pređemo. Nije mi dobro. Ne želim drame. Podne je. Tebe volim! Shvataš li?“ Zatvaraju se vrata. Kako sam mogao da pomislim da me neće opet slagati? Kako sam toliko naivan? Ne može da ode od tog lika. Nema ga. Kidam se. Mogu ovo. „Sačekaj me tu“ Prekida vezu. Neću da se prisećam. Koji sam ja krelac. incidente niti nam to treba. Pristao sam. da treba da prestane da me zove i nađe život“ „To možeš preko telefona“ „Mogu. Zbog nas. ali ja sam čovek koji je fer igrač. Pokušaj. Posle toga neću da se dotični pomene. Želim da na fin i kulturan način završim. Pokušavam da se iskontrolišem i vrtim kanale na TV-u. Dozvoli mi da ovo presečem sam. Dolazi do mene. Kafa nade i straha. Ne znam šta ću. „Ivane?“ „On me je zvao“ „To sam ukapirao!“ „Rekao sam mu da ćemo da se nađemo. Shvataš li koja je situacija sad? On ili ja!“ „Samo mi veruj. sam sam ovo zasrao. Želim da mu objasnim kako stoje stvari“ „Objasni mu preko telefona. sam ću i srediti. Pijem bensedin da se primirim. Imaš sat vremena da središ problem. onda reguliši to sam. Zovem restoran da vidim da li je svraćao. Dva sata. verovatno je nastala frka jer je verovatno navatao nekog histeričnog klinca. Potrebno je samo da se potrudimo. Kako sam uopšte mogao da ga pustim da ode? Zvao sam Anu. Zašto ideš? Da se pozdraviš sa svojom droljom?“ 148 „Ne. Nedostupan je. Da te volim. Vrtim se po sobi. I mene bi bilo. On je navaljivao. Spremi se. Tražio je da mu verujem. veruj mi. Dramim Ani preko telefona. rešavaju se oči u oči“ „Idem i ja sa tobom“ „Ne. treba da pričamo“ Čujem dreku sa druge strane. Ovakvi problemi. Skroz da presečem“ „Ne mogu da verujem da nisi to presekao kada smo bili razdvojeni“ „Jesam. Plačem joj kao da sam na električnoj stolici osuđen na smrt. Koga sam u životu 149 . Zašto mi dođavola ne kaže ko je? Sramota ga je. Ok?“ „Ne mogu. Znaš i sam da ne mogu da ti verujem“ „Probaj. Sve je kao pre. Tuširam se i govorim sebi da će sve biti ok. Nisam ga viđao. Ok. Popij kafu. „Hajde da se nađemo. Zbog njega nas je stavio na kocku. Već je 16h. Nije se pojavio. Završiću sve sa njim“ „Zar nisi završio?“ „Jesam. neću da se o njemu diskutuje. Molim te. Žalio se da mu je baterija prazna.Javlja se. Želim da mu kažem da sam se pomirio i da od nas nema ništa i nikada neće biti. Zovem ga.

Zato šapućem“ „Ok. Kažu da će to biti mesto u kome će se ljudi pred odlazak u naš klub skupljati. Vidimo se“ Muka mi je. Silazim trčećim korakom. u taksiju“ „Sačekaj!“ Uvek kasnim. Zapravo je savršena. Pukao mi je film. Treba da me jebu svi kada sam glup! Kako sam samo mogao da. Kad počinje žurka?“ „Nešom nema žurke.„Neša je. Nedostupan je satima. „Treba da pijemo apsent“ „J. Spremamo se kao da idemo na bal. Smislile da privedemo nešto. Dva sata posle ponoći. Imaće me svako. „Lepa si“ „I ti“ Pola kluba je u tom baru. Ispred sam.. suprug. 150 JELENA V ečeras je žurka u novom gej baru. nekada. „Silazi. po drugi put. „Ti si Jelena?“ „Da“ 151 povredio da mi se ovako vraća? Ponoć je. Zovem Stefana. Uganuo sam nogu. Čisto da bude 1:1. Spremiću se. i moji su tu. Nije mu se ništa desilo. Dok nisam krenula da se družim sa njom mislila sam da je najveći trash od žene. Dupli apsent. Upao sam u istu rupu. kada pijem apsent ja poludim“ „Isto. . On mi je rekao da je kod njega žurka. I Klara i ja smo bez seksa danima. Dupla slika lepe plave devojke. Čuvamo se međusobno“ „Ako se malo sagnem u ovoj haljini sve mi ispadne“ „Možda te i ne pričuvam“ Smeje se.. Idem sa ekipom iz kluba. Otići ću. Ležim u krevetu i umirem Ani na rukama. Povraćam sopstvene suze. Klara je prelepa. znao bih prvi. Nema ga. Bio sam mu. Spavaću sa svima.

Ima predivnu kožu. Ostavljam je u WC-u. Okrećem se da joj pokažem da idem sa ovom brbljivom nesrećnicom do toaleta. Njene noge na mom struku. Već sam prepijana. Gde si ti? Nisam te dugo videla“ „Videle smo se u subotu“ Nemam pojma ko je ona. Bezobrazluk u očima.. Ne volim ih previše. Puštam je da se samozadovoljava dok namestim strep. „Zapaliću jednu“ „Nećeš. Devojka mi se vraća ujutru“ „Legitimno“ „Volela bih da ovo ponovimo“ „Nemoj to da radiš devojci. čas sa drugom ženom. Gadna sam i sebi ponekada. i u toaletu i tamo dole“ Odlazim u muški WC. Postoje druge stvari koje je zdravije pušiti“ Taksi. Nema je. Lift. Andro žena. „Prija mi kada me maziš“ „Ti onda ostani. Ruka u gaćicama devojke koju prvi put vidim. Klara se ljubi čaš sa jednom. Klara sedi i priča sa neke dve muškarače.“ „Dobra si u krevetu. „Ti stvarno nisi normalna!“ „Jelena. Čujem Klaru kako se cereka. Moram još da popijem. Ovo je raspad. Svetlu. Neumorna je. Da. Nemoj“ „Mislim da ću ipak da ostanem da prespavam“ 153 . Nežnu. ali. Okrećem glavu da me ne bi ljubila. da. Ljubim je. Smara me da se ljubim. Završava smenu i dolazi do stola. Luda je. ili da potražim neku zanimljiviju. Polugola je. „Nikada mi se nisi javila“ „Gubim brojeve“ Ne mogu da je slušam. Ne. Inače ne dajem ovakve savete. Ogromne usne. prespavaj ovde. Mršava. Otišla sam sa jednom u WC.„Znamo se iz kluba“ „Ah. Ne mogu da prestanem da je ljubim. Smeđa kosa. Dva. Ulazim u ženski WC. Takva sam. Mazila bih te celu noć“ „Šta treba da znači to prespavaj?“ „Ništa. Sitna. Jasno mi je zašto žene lude“ „Sada možeš da zapališ cigaretu“ Donosim nam pikslu. Komšiluk mi lupa jer urliče kao da je ubijam. Zid. „Uh. Žak se navatava sa nekim likom i gleda me izbezumljeno. nauči da kucaš“ „Nauči da se zaključaš. ne mogu sa ovom ženom. Paž.. znam šta će reči.. Sat. samo prespavaj“ „Ne mogu.. sedim sa drugom. Petnaest. Minut. „Još jedan dupli apsent“ „Rešila si da se baš odvališ?“ „Ukoliko ne odvalim neku ženu da“ „U tom slučaju odvali mene“ „Na radnom si mestu“ „Završavam za desetak minta“ „Taman dok mi doneseš daj dupli apsent“ 152 Natežem jedan za drugim.

Lupa vratima. Ohladiće se dok dođe. daj nam neki tanjir. Prvo od straha. nula. Klara pije hladnu kafu. Baš razmišljam da ti pustim SMS“ „Kako je bilo?“ „Pričam ti sve. steže me ova haljina. drama. Tamno siva. uvrede. tri broja većoj. ne. Nego. kod tebe?“ „Dođi do mene. 155 . ona je znala. Dolazim“ Stavljam kafu. Tuširam se i idem u san. Ona je čula. Kao olovo. Čudno mi je što se Klara nije javila. Najviše volim da je zagrlim i da joj kažem: „Ne plaši se. Razmazane šminke.„Ajde. natečene. onda od smeha. Broj poruka. „Glupačo. operem zube. čudno mi je da ne blejim sa tobom u svitanje. Jutarnji program najslušanijeg pariskog radija je počeo. u taksiju si. krenula sam kući. Telefon. pa nisi se zaključala.“ „Kod mene ćeš sve“ „Dobro kretenu! Obožavam te.. Da li je moguće da je toliko luda da je završila u trojci? „K. Ja sam crkla. upravo sam ispratila jednu ludaču“ „A ja sam upravo krenula od dve ludače. psovke. a meni nešto pričaš“ „Gotova je kafa“ „Menjaj ovu muziku. prelepa. Imam neke obaveze ujutru“ Drama. nisi baš toliko ružna“ A ona. kose pune konfeta iz kluba. Čudnih boja.. Odmaram uši dok ona ne uleti i ne pusti neku njenu psihodeliju. kupila sam najbolje pecivo u celoj Francuskoj. nekog čudnog smeha koji ne prestaje do podneva. Kada se iznova probudimo. pogledamo se i vrisnemo. evo me u taksiju. umorna sam“ „Ti si već u taksiju“ „Moram da se istusiram. u mojoj majici. kakva si to baba postala?“ 154 U Parizu su jutra siva.. Gde doručkujemo danas? Kod mene. raščupane kose. Jutra sa njom su luda. jel sve ok? Lepo spavaj“ „J.. Klara je luda žena.

Pakujte se polako“ Završen sastanak. onda ćemo krenuti ranije. ako je ne obučem neće nam doći na reviju“ „Met. Iskreno. Da li biste vas dvojica pristali da pođete na dva dana u Pariz?“ „Meni je ok da pođem na dva dana. Muka mi je od našeg ljubljenja po toaletima i magacinima. Želim da je grlim. milsim da je najbolje da u Pariz sa mnom krenu: fotograf. Budžet nam je dobar. ako oni idu na dva dana“ Kakva gluma. Jedino vi imate taj legitimitet da slušate seminar. imam koncert one pevačice koju oblačim.MIA „Treba da imamo editorijal napravljen van ovog kontinenta. Raspodelite vreme i obaveze i šta da vam kažem. Imaćemo njihove modele na raspolaganju. kokteli. evropski modeli. stilista i šminker. Nova lica. „Kako smo ovo lepo sredile. samo ne znam kako ćemo za dva dana da završimo sve?“ „Mia ubiće nas tvoja ambicioznost“ „Ja mogu da ostanem svih deset dana?“ „Stejsi ti svakako imaš mogućnost da slušaš taj seminar. moći ćete svi da slušate seminar“ Gledam u Stejsi. sledeću“ „Imam jedno pitanje. blogera i šminkeri“ „Meni je bezbeze. Zaboravila si da neko treba da ode na onu dodelu nagrada za najbolju kompaniju i da lobira. ne mogu sama. Bićemo u Parizu u sredu. računamo da je smeštaj plaćen. Budi kod svojih“ „Let traje oko sedam sati. potreban si nam ovde“ Uzdiše. To je idealna prilika da napravimo set fotografija za editorijal koji izlazi. Ostaje se sedam dana. I fotografisanje“ „Mia. i potrebni ste za to fotografisanje“ „Dakle. za četiri zaposlena. Kompanija može da obezbedi četiri mesta. Nećemo krenuti za vikend. Takođe. Pošto radimo editorijal. Plus. Trčim do WC-a da je poljubim. fotograf i ja ne možemo da ostanemo. najbrže. ljubim bilo gde. napravile smo plan. Tu su pored stilista. „Do kada se ostaje?“ „Met. brže. Sve smo se dogovorile. ali ove godine učestvujemo. Bežimo konačno“ „Obožavam te“ „Ljubi me. „Ljudi. Treba da se vratim“ 157 „K ao što znate svake godine u ovom periodu se održava seminar u Parizu. Nikada nismo išli. ostaje se sedam dana. Osim Stejsi. To je sledećeg vikenda. okupljanja. meni niko nije potreban. saradnja sa njihovim dizajnerima“ „Da li stavrno idemo?“ „Da. Razgovarala sam sa direktorom. brže. Toliko traju seminari. da li ja moram da ostajem u hotelu ili mogu kod roditelja da budem?“ „Nikakav problem Stejsi. Pošto sam ja iz Pariza. 156 .

158 NEBOJŠA P rošla su tri dana. Da sam očajnik kao kada je i nastao problem. da podelimo sobe. Na slobodu. On neka se snalazi. Naše minute. Sate. strašno će i biti. I ne dopadam se sebi nov ja. Ti si prva žena koju će upoznati. Ovde su i moje stvari. Ne izbija mi iz glave njegova izbezumljena faca. Upoznaćeš moje roditelje. ali kada samo pomislim na nas. Rešile smo da ostavimo Petra i Emu. Isplakao sam se. Granice poverenja. ja sam Emi rekla da traži stan. Jedva čekam. Moja će biti gornja pregrada frižidera i gornja polica ormana u kupatilu. 159 „Jel’ sprovodimo onaj drugi plan u delo?“ . i poslao ga u krevet. Pokazaću ti ceo Pariz. KAKO GA NIJE SRAMOTA DA SE VRATI? Mislio je da će me zateći ucviljenog. Ponekada je oproštaj gori od kazne.„Da.. nećeš verovati šta se desilo. još samo jednom“ „Misliš još samo ovaj put?“ Njen osmeh. poštovanja i milosti je sam nacrtao i prešao. Ne pada mi napamet. Sečem sve čim dođemo iz Pariza“ „Ok. Izaći ću na sred Njujorka i vrisnuti koliko je. Vidim da je umoran. Moja će biti spavaća. DOŽIVOTNO! Pre sat vremena je ugurao ključ u bravu. Iscrtavam granice po stanu. Kaže. Može jedino on da se pokupi. Bojim se da ni to ne može. Nov sam. Pa i ljubav. Zavolećeš ga“ „Imam tremu zbog tvojih. Živim za taj dan. No.. Ne zna on koga je unakazio. i nategao dve rakije. Strašno zvuči. Ovo je i moj stan. Hteo je da mu oprostim. nažalost. Ratujemo. Obožavam. ima fore dok se ne vratimo. Naši planovi. sve se da dresirati. Ljubav prema njemu je tu. Sledi težak period. Zatekao je čoveka stenu. Rekao mi je da porazmislim o svemu u Parizu i da popričamo kada se vratim. PRETVORIĆU MU ŽIVOTU U PAKAO. Dobio je. Udario sebi dva šamara. Briši dok nas ne provale“ „Poljubi me još jednom. Rekao sam mu da me ne zanima. Pripremio se da me laže. pokupio bih se i otišao kod majke. Čekam da se probudi. On je strašno ljut. Umorio se čovek od trodnevnog seksa. Kazna će biti da me gleda. propalog i besnog. ali on je ovo hteo.

On je. i mogu sebi da dopuste to“ „Dobro šta hoćeš da uradim?“ 160 ANA 161 . Tužna istina o ljudima je da se menjaju. Da li ona mene poštuje kao devojku njenog saradnika? Ne može da me poštuje ako naskače na mog dečka!“ „To nije naskakanje.Želi da se gazimo? Nikakav problem. Onda ona naskače na sve“ „Da. Poštuje tvoje voklane sposobnosti“ „Baš me briga za vokalne sposobnosti. ĐUBRE!!! Da li je potrebno da cenim što mi se opet vratio? Ne. Ne želi da ga ostavim? Neću. Išamarao bih ga na spavanju. „Kako je bilo sa kurvom?“ „Ana. Svakim danom. NIKADA! I stina o ljudima je da se vezuju za godine provedene jedno pored drugog.. Nije trebao da ode. ona nije kurva. Devojka ima devetnaest godina. Njegove promene su počele kada je bend u kome svira uspeo. Kako možeš tako da pričaš?“ „Aha. znači jedva punoletna kurva“ „Molim te. počni da poštuješ ljude sa kojima radim“ „Da li si ti normalan?“ „Zašto?“ „Da li ona mene poštuje?“ „Da.. Neće on više nikada videti slomljenog Nebojšu. ali tvoji prijatelji nisu u vezi. Šteta što nema pojma šta će pored njega ostati. Mučim se da prihvatim promene.

Zašto si joj dozvolio neke stvari? Da ti je do veze.. Već danima motam po glavi jednu misao. Ne vodi nikuda. Negde između ljubavi i mržnje. Želim da skupim novac da odem kod Mie. Ako flertuješ sa guskom. Često zaboravim koliko je strasti u našem odnosu. gledamo fotke i cirkamo“ „Nema problema“ „Ironična si“ „Nije mi jasno. litre i litre piva u frižider. Očekuj da me taguju na fotografiji gde nekom liku sedim u krilu. Potrebna sam sebi. zašto ti uvek moraš da budeš inicijator. Čoveka koga je druga umorila“ „Preteruješ“ „Važi.. Ne znam da li je glup. držao bi distancu. Takav nam je i seks. Presečem se i dobijem napad povraćanja kada je čujem. pivo i travu“ 162 „E. da je pre svega ti poštuješ. jer mu dolaze kolege.. na mesec dana. levo kod duše. Njen kikot. Zvono. jel’ ne smeš?“ Krenem ali ne mogu da udarim čoveka. Stavljam pivo. ko mi sedi u krilu“ „Odjebi“ „Odjebi ti“ „Umukni“ „Obuzdaj se“ „Lupiću ti šamar ukoliko mi se obratiš“ „Hajde lupi“ „Rekla sam ti da umukneš“ „Ne hajde. Ovako. Ovde živiš sa devojkom!“ „Pa?“ „Skupljajte se kod tvojih prijatelja kojima se život svodi na karanje maloletnih obožavateljki roka. Molim te da budeš ok“ „Sve zavisi od tebe“ 21h. Uživajte“ „A gde ćeš?“ „Nije tvoja stvar“ „Onda nije ni tvoja. da mu dam slobodu. Zid. organizator svega? Ovo nije bordel Igore! Ovde žive ljudi. Baš me zanima reakcija“ „Neka te taguju“ „Neće! Znaš zašto? Zato što ja to sebi ne bih dopustila. Želim da se odmorim.„Sada je kasno. Sređujem sobu. Da li ona dolazi?“ „Doći će i ona. 163 . „Nisam ti rekao. Krevet. voleli se mi ili mrzeli. ili mu se dopada i ne može da je distancira. Njegove ruke na mojima. ne radi to javno dok si sa mnom“ Nemam snage za dalje prepucavanje.. „Kad ti dolaze?“ „Oko devet“ „Ostaću sa tvojim prijateljima. Neću da volim izmorenog čoveka. Garderoba koja sama spada. desno kod orgazma. Doći će mi bend večeras.“ „Izlazim večeras. da ja uzmem pauzu od svega. neka ti se valja po krilu“ „Ana možemo li da se vratimo u krevet? Volimo malo?“ „Ne.

molim te“ Glavu bih joj skinula. Gledam i nju. propalih rokera. Nastavlja neumorno. Hajde da se ne lažemo. ćao“ Grli me kao da mi je sestra. Najradije bih je prebila. Ana izvini. puna zlog entuzijazma. „Da. Nebitno je. Ona je ipak. Odakle joj hrabrost? Svi kapiraju moj bes osim Igora. neke stvari nisu tabu“ „Pitam te ponovo. ali ne dok sedi u mom stanu. ali Ivana ne možeš da tvrdiš da svi snimaju pesmu preko veze ili kreveta. Propale fore. Manja je od makovog zrna. Ana je snimila pred dve godine. „Izvini. šta si rekla?“ „Bezveze padaš u vatru. To nije sramotno“ Stojim ukopana i ne verujem šta priča. ne reaguje. sede neme i šokirane i ne veruju šta slušaju. Neprijatnost u vazduhu. Započinjem priču. „Gde svirate ovaj vikend?“ „Pusti nas teških tema“ Ivana koja prevrće očima. Kako je Ana snimila pesmu? Odakle joj keš? Veza. samo jedna ćurka. ali pošto znam kako bole batine. Kreće diskusija oko toga ko je sve snimio pesmu. Cirkaju kao manijaci. pobogu. i živi za tren da me ućutka. demo i ostale gluposti. da sam bila zaljubljena u tog čoveka. Treba da me poštuje. „Ok. Kida mi živce. Njegove kolege. Zeva. Gledam Igora. 164 Gledam Igora. ali ona je snimila pesmu preko kreveta isto kao i svi. „Igore?“ „Molim?“ „Čuješ li ti šta tvoja koleginica priča?“ Već je pijan. „Ponovi“ Unosim joj se u facu. Da se ne lažemo. Ana. Potencijalni scenario za horor film. „Ne započinji“ „Šta da ne započinjem?“ Tišina.„Uđite“ „Hej. Odakle to njoj? Odakle joj takve informacije? Zna se ko zna takve stvari? Zna se i ko ne treba to da priča. Uporno nastavlja. „Bila bi deset puta veći lik kada bi priznala da si se kresnula zbog karijere“ Kuliram je. Baš me briga za nju. Tenzija. starija sam. iako vidi da je svima neprijatno. „Šta si rekla?“ „Ana. Ne živimo u petnaestom veku. Nisi u pravu“ Objašnjava joj Igorev drug. Da jesam snimila sam pesmu preko kreveta i debelo sam je platila? Besmisleno je uplitati se u diskusiju i objašnjavati. Kako njega nije sramota? Sedi kao neka pičkica i ne reaguje. O meni može da priča šta poželi. 165 . bez uvrede. suzdržavam se. Jasno je kako stoje stvari“ Ne mogu.

„Anči, ja te inače gotivim, ali to nije ništa sramotno. Ja da mogu, kresnula bih se. I da znam sa kim. Možda mi čak i nove sise pokloni kao taj tebi“ Koliko god da sam protiv nasilja, ovu kokošku treba očerupati. „Šta si rekla? Hajde ponovi!“ Igor me smiruje. „Pusti me bre da je ubijem“ Stežu me i razdvajaju. Istina je da je ne bih ni dotakla. Nastavlja sa svojom žalopojkom „Šta sam loše rekla, nisam ništa loše mislila. Ana pogrešno si me shvatila“ Prenemaže se. Ne mogu da verujem koliko glumata. Izigrava anđela, nevinog i čednog. Gledam Igora koji ćuti i gledam njegovog kolegu koji me drži. „Sastaviću je sa zemljom sad! Možeš sve da pričaš, ali stani kao čovek iza svojih reči, nemoj da mi glumiš sveticu! Nisi ništa loše mislila? Preselo ti je kada sam ti otvorila vrata! Mislila si da neću biti tu! Možeš ovim debilima od muškaraca da glumiš slatku, malu i naivnu, ali meni nećeš“ „Ana, meni je stvarno žao što te je zabolela istina“ Unakaziću je. „Igore, isprati je“ On, drži me i stoji između nas kao idiot. „Pusti me da je naučim pameti, kada ne mogu na tebe da se oslonim, kad dozvoljavaš da me vređa“ Ništa ne čujem. Samo želim da je polomim. Mogla je da stane. Gutala sam, gutala, gutala. Nastavlja i ne staje.
166

Hoće da je polomim da bi glumila mučenicu. Gade mi se takvi ljudi. Želi nesreću samo da bi mogla da ima tuđe sažaljenje i pažnju. „Ana, realno svi znamo da bi bila uspešna pevačica da te onaj kriminalac nije polomio“ Odakle njoj te informacije? Zna se ko je to mogao da joj kaže. Loše mi je. Oni odlaze. Ona odlazi glumeći sveticu koja ništa loše nije mislila. Mrak. Sivilo. Sedam na dvosed. Igor priča nešto. Ne znam ni šta priča. Znala sam da se osetim prevareno. Izdao me je. To je bilo moje sranje iz prošlosti koje je nas spojilo, koje je prolazio sa mnom. Kako je samo mogao... Nije stvar ljubavi. Ni poštovanja. Ovo je kidanje duše. Gazi me kao da me prezire. „Samo mi reci šta sam ti ja to uradila?“ „Ana, ne glumi žrtvu. Ništa mi nisi uradila“ „Zašto si joj ispričao?“ „Da ona ne bi napravila istu grešku“ „Do koga je tebi Igore? Do nje ili mene? To je bila naša tajna, naše sranje, naša intima“ Ugušiću se u suzama. Svega sam se setila. Sebe kako ležim premlaćena. Kako pljujem krv. Kako lažem da sam pela sa stepenica. Kako pevam dok mi je pištolj uperen u glavu. Kako plačem krvave suze. Isto je ovo. Nema razlike. I tada, i sada... Bolela me je duša. Da, usudila bih se da kažem da sada više boli. U prošlosti nisam imala. „Mnogo si me povredio“ Nemam snage da govorim. Prilazi mi i grli me.
167

„Nemoj. Nemoj molim te. Koliko su me boleli udarci, toliko me boli i sve ovo“ „Izvini“ „Ok je, samo se makni od mene“ Nije ovo više igra para koji ima krizu u vezi. Nije ovo više ni problem. Ovo je mrak. Nije stvar treće osobe. Nije ovo nepoštovanje. Ovo je poraz njega kao čoveka. Dok sam živa boleće me moje greške. Pregurala sam sve, ali stidim se. Stidim se koliko sam bila naivna, glupa. Svako od nas ima tu jednu tajnu, koju sa sobom nosi u grob. Ako ima sreće, nađe osobu kojoj veruje, i sa njom podeli tajnu. Nekada nam život sam dovede ljude sa kojima prolazimo kroz tu najmračniju tajnu. Nije to ona tajna – smuvali su se Petar iz 4–2 i Maja iz 3–1. Nije to ona tajna dečko me vara i mene je sramota. To je ona tajna koja nam je zauvek obeležila život. Zbog koje često plačemo, i sa kojom jedva živimo. Uključuje računar. Igra igricu. Ne mogu da podignem glavu i pogledam ga. Mogla sam u besu hiljadu stvari da mu kažem. Mogla sam da se borim za njega, njoj da zapušim usta. Nestale su reči. Ako odem od njega kajaću se što sam mu ikada dozvolila da bude deo mog života dok sam prolazila sranja. Kajem se. Ako ostanem znaću da je to čovek koji istinski mrzi ono što sam bila i ne miri se sa tim. Čovek kome ne mogu da verujem, čovek koji me je lako prodao. Kao da nema puta. Znam sve je to prošlost. Treba razmišljati šta radiš, jer sve ovo nekada će biti prošlost, vreme koje ne možeš da vratiš. Osramotio me je. Osramotio je i sebe, jer on je taj koji šeta devojku koju je mlatio beogradski kriminalac. Nije
168

do izneverenog poverenja. Do izdaje je. Izdaja je kao kometa koja iznenada padne i sruši ceo grad. Ostaneš u šoku, pitaš se šta se dogodilo. Gledaš ruševine. Nem si. Nisi očekivao kometu, nisi ni razmišljao o njoj. Bilo je oblačno. Najviše što si očekivao bila je kiša. Oblaci su se razvedrili, i izašlo je sunce. Dan je bio kao i svaki drugi. Želeo si da ga iskoristiš najbolje moguće. A onda je kometa pala. I sve srušila. Ti si nažalost ostao živ u ruševinama. To je izdaja. Kada zažališ što si uopšte živ. Suze su se sasušile, i ostalo je ono peckanje na obrazima od ove podmukle, sitne suze. Nemam snage ni cigaretu da zapalim. Ćuti on, ćutim ja. Glasovi u glavi. Strah. Napad panike. Nije rekao koleginici da sam se ugojila ili da je prestao da me voli. Da li uopšte zna da se kockao sa mojom dušom? Može da se kocka sa mojim poverenjem, strpljenjem, snovima, srećom. Sa dušom ne može. Još mi govori, od istine se ne može pobeći, treba naučiti da se živi sa njom. Samo što ja od nje nisam bežala. Bežao je on. To mi je tek sada jasno. Izdajica. Izdaja. Koliko strašna reč. Ne znam šta me više boli. To što je izdao mene, ili to što je izdao sebe.

169

NEBOJŠA

„Ne bih to tako nazvao. Zaključujem mir. I kod mira treba da postoje određena pravila, koja treba obe strane da poštuju da bi mir opstao“ „Neću ovakav mir“ „Veruj mi da hoćeš ovakav mir. Nećeš revoluciju“ „Postoji i ta opcija?“ obro jutro“ „Ćao“ „Da“ „Zašto? Rešio sam sve“ Trese me za ramena. „Žao mi je. Nisam ja od plastelina“ „Svetiš mi se?“ „Daleko bilo. Pokušavam da nađem najbolje rešenje za nas. Volim te, ali ne možemo da budemo u vezi. Imamo ogroman kapital, nekoliko zajedničkih poslova. Treba sačuvati to. Znaš, Ivane, stvar je dostojanstva. Bolje ćuti. I čuvaj svoje dostojanstvo“ „Nebojša, ti si odlepio. Imaš ludački pogled“ „Najveći ratnici su najveće psihopate“ „Ostavio sam malog. Imao sam strašan ekces, ne možeš da zamisliš“ „Jadan ti. Žurim na posao“ „Nešo, da li možeš samo da me zagrliš?“ „Ne“ „Slušaj, sve što sam radio, radio sam zbog nas. Sada je sve rešeno“ „Kako izgleda kada radiš protiv nas, pitam se?“
171

„D
„Ne“

„Nema kafe za mene?“ „Treba da pričamo Nešo. Ne veruješ mi, ali sve sam sredio“ „Šta si sredio?“ „Rešio sam problem“ „Super, i ja sam sredio stvari. Koliko je ovaj stan tvoj toliko je i moj. Ako ti smetam možeš da izađeš iz njega. Ti i ja nemamo ništa zajedničko, osim posla, šporeta, frižidera, WC šolje, i kade“ „Čemu ovo?“ „Ivane, nismo deca. Zaboravi sve. Poslednje što želim je da posao trpi, i da se ovo prenosi na posao. Dakle, mi smo od sada kolege i cimeri. Jedno od pravila je da nema ljubavnika u stanu. Izdvojićemo za hotel“ „Nemam nikoga osim tebe. Sve sam rešio. Malo se otelo kontroli...“ „Ivane, ok je. Ne zanima me“ „Ratuješ sa mnom?“
170

Tvoje ponašanje. Sada mi je čudno. verovala sam da nikada više neću poludeti za ženom. znam koliko ti je sve to bitno.“ „Otišao sam Ivane. Ja sam žena koja voli ženu. Nisam žena koja se raduje svom mužu kada dođe sa posla.. Znam da si povučena. Lift. Prvenstveno zbog njega. žrtve. Znam koliko te volim“ 172 173 . Tresem se od treme što ću je videti. Dva dana glume da smo samo koleginice. „Neću pred put. Voleo bih da neke stvari stavimo na papir i donesemo odluku“ „Slažem se. Čudna si. MIA „K ada se vraćaš?“ „Za deset dana“ „U redu.. Voleo bih da ozbiljno porazgovaramo kada se vratiš“ „Važi Petre“ Samo da me ostavi na miru. Nisam žena koja može da ga voli onako kako zaslužuje.. Tada. kako sam uopšte mogla da pomislim da se udam. Izlazim iz auta. Novi početak. Mrziš me Mia“ Steže mi se srce. Pravila ponašanja u stanu će biti okačena u hodniku. Dva meseca si čudna. Iscrtavam granice. sve razumem.„Važi na plaži“ „Možda ne umem da te volim. Žao mi je. ali. Najveći ratnici. Neke stvari treba da se promene“ „Zapisujem datume. Kao ja. Ponekada zaplaču. Podrazumeva se da svaku žurku treba da mi najaviš. večeras. pre dve godine. On je dokaz da kada donosimo odluke treba da mislimo i na druge ljude. Ratujemo. najveće su psihopate. Dok „Zaboravimo sve. Ovo mora da se okonča. Verovatno oguglaju na krv. Kuče je jedan dan tvoje drugi moje“ „Da li čuješ sebe?“ Zatvorena vrata. Aerodrom. ne umem da budem najbolji dečko. Kasnim. rušenja i grubo iscrtavanje granica lenjirom.

Kao da sam spašena. Osmeh. „Večeras te vodim na najlepši sladoled. Ne volim da povređujem. a onda sloboda. Ne postoje reči kojima mogu da objasnim stanje. da se razočaram u nju. samo da je blizu. ali ovog puta moram da mislim na svoju sreću.kolege ne odu. Kaže da se i ona tada oduzela. Počele smo sve da radimo zajedno. samo da ne ode. ali osećam se kao u sigurnoj kući. Kao voda koju prelivate iz dlana u dlan. Nikada se neću vratiti Petru. Mesto na kome je raskinula. Ruka u ruci. nikada neću biti ista. 175 . Skrivanja. Uvek se začudim kada vidim da te nisam zagrlila“ „Misliš da smo poludele?“ „Mislim da smo se odlepile“ „Ne želim nikada da se vratim kući“ „Biće bolje kada se vratimo. Osećam se kao da sam na bezbednom. Dani cure. Niko ne zna koliko se kajem. Noć koja se naglo spustila na Pariz. Nisam bila godinama. Valjda svima treba jedna doza odrastanja. osim kada se Petar uspaniči. tako smo mi počele da se ljubimo kao da nam je sudnji dan. odakle ti to da sam žena? Ti si mislila da sam muško“ Čaša vina. ali nikada. u metrou. Njegov glas donosi tamne oblake i crne misli. na kome se autovala mami. Kao da me boli koža kada se odvoji od mene. Ovo sam ja. Kako je avion poleteo. Petru i Emi ne odgovaramo na pozive. dva dana uzdisanja i zida koji deli dve sobe hotela. Za sve postoji prvi put. I znaš šta je super? Ne moramo u toaletu da se ljubimo“ „I možeš da me grliš. Pariz će pokazati kakve smo kada nema drugih ljudi. konačno“ „Ne znam samo kako da prestanem. park u kome je prvi put plakala zbog žene. Obećavam“ Postoje ljudi za koje se. Mada. Odrastam. zabavni su. ne ujedaju. sa ženom“ „Bila si samo sa jednom. Ovo je grad njenog detinjstva. mislim da je i u jednoj i u drugoj sve počelo od prvog dana. kao lepokom. Svidećeš im se“ 174 „Nikada to nisam radila. Ruka u ruci. Ovo sam ja. Osmeh. Ana bi me ubila da ovo čuje. drugačije. Onda idemo u najbolji gej klub. Klupa na kojoj se prvi put poljubila. nikoga kao Stejsi. da li sam postala svesna onoga ko sam ili sam je samo zavolela. Ne znam da li sam porasla. Volela sam i Jelenu. uviđam gde sam grešila. Nisam prvi put sa ženom. ali ovakve emicije su nove za mene. zalepite. Zaslužila sam. Stejsi mi piše na papiru šta da mu kažem. Niko ne zna ni šta život nosi. Jednostavno nestaju. i skidanje maski. zrelije. Dva dana preslatke agonije su zavšena. Met i fotograf su otišli. Stejsi i meni. Tajni. Ne znam ni kuda nam dani lete. Dođe mi da se isplačem nad svojim životom i greškama. Znam da sam zaslužila. Dva dana skrivenih poljubaca u toaletima. Ne znam kada sam se navukla na nju. „Šta ćemo sada da radimo?“ „Ne znam ali sutra upoznaješ moje roditelje“ „Plašim se malo“ „Nema potrebe. Ovde je odrastala. Uvek me je doticalo mišljenje okoline.  Pariz. Ispratile smo ih. srećna. Svideće ti se. Ovo nikada nisam mogla sa Jelenom. sazrevam. Samo da je tu. Da sa njom sve propadne.

Napeta si zbog posla i Petra. Sve dobija na značenju. Uhvatila me je neka depra“ „Zašto? Povalila si najbolju ženu u Parizu“ „Dosadno je. jedva čekam“ Kažu da je Pariz grad svetlosti. kao sada“ „Jel’ postoji u Srbiji Prajd?“ „Teška je to priča. gej Italijani. „Ubrzaj se Jelena“ „Toliko mi se ne radi da to nije normalno“ „Napila si se“ „Nemam pojma. Svetli. Volela bih kada bi Klara pošla sa mnom. „Ovo je taj klub?“ „Da.„Imam tremu“ „Od gej kluba?“ „Ne znam. uhvatila me je neka panika“ „Opusti se. od prošlog vikenda“ „Ma ti si. Upalila sam i ja svetlo u svom životu.. Ovde nas niko ne zna. Klara u standardnom elementu. stani!“ „Tu sam“ „Želela bih da ti nešto kažem. Hoćeš li? Molim te reci da hoćeš?“ „Naravno da hoću. deo grada gde je sve gej. Želim da prođem ulicom. i da te držim za ruku. neosporivo. Pročitam neku knjigu. Nismo dugo. cirkam sa Klarom i sve češće razmišljam da odem do Srbije. kao na spidu.. „Izgledaš kao da si sahranila porodično stablo. naše klubove. Ovde su gej klubovi. Klub se puni i za šankom se ređaju sve moje recke. Bezvoljna sam. ja se penjem na šank. Tu su i neki turisti. kafići. Ti si nešto najbolje što mi se desilo u ovom gradu“ „Blago meni. traumama i sećanjima. Vidiš onaj klub? Tu idemo. Stigao nam je taksi“ Klub. postoji. ustaj. Teško mi je da budem ja. Pokazaću ti snimke. Svideće ti se. Treba se suočiti sa tamošnjim ženama. od navrnbabe pa nagore“ 177 „A ovo ti je kvart. Hoćeš li da pođeš sa mnom u Srbiju? Želim sve da ti pokažem? Moje detinjstvo. Hajde. Volela bih da.. ovde ne postiji Petar“ „Ne znam. ona je dosadna“ „Hajde da se razbijemo večeras. Ovde održava Prajd. jebem po neku ženu. Mislim da sam se možda uspaničila zato što sutra upoznajem tvoje“ „Nema potrebe“ „Stejsi. Najbolji gej klub“ . Sa njom je sve lakše. Opet kasnimo na posao. moj stari stan.. Možda sretnemo i neke ljude o kojima sam ti pričala“ 176 JELENA U pala sam u životnu monotoniju.

ali cure mi vrele suze kao voda iz česme. Krv mi se sledila. Držim se za ivicu šanka. „Jel’ si dobro?“ Klara koja je zapitkuje. ali počela sam da dobijam strašne izlive ljubomore kada se Klari približi neka. znam da ljudi galame. Čujem njenu tišinu.“ Stojim nepomična. Čujem nju koja ne može da izgovori.. Klub se ispraznio u momentu. Svašta. Ubija me dim. Ne znam šta mi je. Nastane ona tišina. Znam da se stvara red. Takva je kada se uplaši. Čekam da padnem u nesvest i da me pokupe kao slomljeno staklo.“ Da. Vreme je da se unormalim sa pićem. Prepuno je. Stoji. na razdaljinu od milimetar. Klarina ruka na ramenu. to je stvarno Mia. Ispred mene. Smrvila me je. Pogled koji je trajao sekund. otvorenih usta. ali mozak zastane. Hajmo u sobu. Gledamo se razvaljene. Nemam snage da je pomerim. Ne mogu da se pomaknem.. što je ona lepša nego ikada. Ne radi mi se toliko koliko mi se doručkuje sa Klarom i sluša njena ludačka muzika. ali reči ne izlaze. Ne znam šta mi se dešava. Klara mi je drugarica. „Šta ćeš ti ovde?“ Ćuti i ne pomera se. Volim kada mi se obesi oko vrata i približi. Jedva dižem pogled. Šta su dve godine? Ne znam ni da li sam srećna ili tužna. Pridržava se za šank. Nije mnogo prošlo. Idem na vazduh. ne mogu ni da podignem glavu. sa novom devojkom.. Ništa ne stižem. Nisam ja od tih pičkica. Šta će ona ovde? Šta će ona ovde sa ženom? Ne mogu da se pomerim. „Šta se dešava?“ Ne dižem glavu. 178 Taj histerični i nežni. Čujem ih kako razgovaraju. Taj njen glas. Miris koji me je lansirao u najmračniju prošlost. Standardno je. Ne mogu da se pomaknem. Hladan znoj.„Hajmo mi lepo apsent“ Nalivam se kao da sutra ne postoji. Prepuno je. Posle dve godine. Probijam se kroz gužvu. Da li je ovo moguće? Da li se ovo dešava? Ovo je od pića. Tona nekih novih ljudi.. Ne. Pokušavam da odmahnem rukom. Mozak je sudija kada izgubiš dušu. Nju. Ne znam zašto se ne pokupi i ne ode. Pita šta se dešava. i ovu su pijane misli. Ubija me gužva.. Osim. napravio se red „Izvoli“ „Jedno belo vino. Znam i da bi to bio ludački seks. Vraćam se u bar. Jel’ si ok? Hoćeš na vazduh?“ Stalo je vreme i postale smo voštane figure. Znam da možemo da završimo u krevetu. nema i prebledela i gleda me. Usne se pomere. Mislim da smo pogubne jedna za drugu. 179 . Jača sam od ovoga. Prebledela je. njenu novu. Ustvari ne. Testosteron u meni kaže kreni. Prepila sam se. Gledam je. „Još jedna tura. Koža joj postane providna. To je ona. Pred očima mi stoji njena šokirana faca. nije od pića. „Jelena pogledaj gužvu. ja častim“ „Hajmo mi. ubrzano disanje u ovoj muzici koja ječi. a nemam snage. Sva se tresem. Noge kao da propadaju u živo blato.. i džin tonik“ „Ljubavi ja ću ipak.

Muka mi je. Pokušavam da se umijem ali ne mogu da stojim. Izobličena Klarina faca. Ona njena kosa zbog koje ne znaš da li bi je počupao dok se seksualno iživljavaš. koji te digne u nebesa. muka mi je. Apsent i viski. gde je Klara. gde je?“ 180 Šamarčina po sred face. Sve je ok. Razbijam je. Ista je. otišle su“ „Idem da ih nađem“ „Izašle su. hajde. „Jebote jel’ si ok?“ „Ovo su valjda sve žene čekale.„Zaboravila si srpski?“ „Ne. Treba mi mnogo alkohola da se sve ovo obriše.“ Hvata devojku za ruku. Radost i tuga. ja. Žak se dere na mene. „Uozbilji se.. dušo. Ne znam ni koji je ovo osećaj.. Onaj njen osmeh.. voliš ili jebeš.. Laseri koji me probadaju u mozak. Svi su nebitni.. Jebeš sve žene koje možeš da imaš. Srce mi preskoči zatim stane. ili se samo igrao sa njenim pramenom. da mi karma naplati.“ Žak se dere. Kada jedna dođe i sve. pogledaj me! Sve je ok. Spava mi se. „Hoće li mi neko jebeno reći šta se ovde dešava“ „Klara. 181 . „Jelana. Nije se promenila... ljudi se deru na sve nas. Treba mi viski. Ustani“ Cima me za rukav. U meni se sve meša. Viski. Mia je pala u nesvest ispred kluba. „Gde su? Dovedi ih ovamo i reci im da kuća časti“ „J.. Klara se dere na njega. Ovo je... neka dobra riba.“ „Da. Sedam na pod ispod sudopere. Njen parfem i dalje lebdi. Uopšte nisam ok“ „Ok je da ne budeš ok“ Hvatam prvu flašu i natežem piće na eks. Neki ljudi u baru. Odlazi sa svojim novim izborom koji nije njen muž. Šta ti je Jelena?“ „Mia“ Šok. premlatiću te. ideš kući“ „Gde je? Moram da je nađem. Idemo kući“ „Šta će ona ovde?“ „Jelena? Da li si me čula? Idemo kući!“ „Ja. Ovo je.

Dozivam je. Koji košmar! Sanjala sam Jelenu. Mokar. Ovo mi nije trebalo.. bez obzira na svaki ožiljak koji je ostao. helijumskih. sa očiju. Neće me ostaviti. Zima mi je. Prebolela sam. prošle su godine.. počela sam da plačem. Volim Stejsi. U obliku srca. Soba. Želim joj sve najbolje. Na neki čudan način. Stejsi je. Nije ih bilo sinoć. Čekam te na doručku-ručku. Život mi se sređuje. prazno. Ustajem. Soba pliva u balonima.. Ne. svaki osećaj vezan za Jelenu. ali zašto sada? Strašno je bilo.. prekrila sam se jorganom i tebe nije bilo. Koverta na noćnom stočiću. Ne mogu da se pomerim. boli me noga. Ako se ponovo sretnemo biće lakše. Zašto se ovo dogodilo? Ne mrzim je. ali. Šta će ona u Parizu? Radi u gej klubu? Da li joj je ono devojka? Da li je ona uopšte shvatila ko sam? Jeste. Ljudi mi se smeju a ja se smejem životu. „Mislila sam da ćeš da me ostaviš. postoji trenutak tipične šizofrenije kada ne znamo da li plačemo od tuge ili sreće. Nadam se da si prebrojala balone. Čestitam! Jedan test smo prošli. ovo je samo rešavanje zaostalih problema. Plašila sam se. sa poluparalisanom nogom.. Nema je. Krevet je mokar. „Pod 1. Stejsi je uvek govorila da naša priča nije završena i da treba da se sretnemo. od svih klubova? Zašto sada? Moralo je da se dogodi. Pogledaj se zaboga!“ „Znam. Oprostila sam. Mislim da ćemo uspeti. Pod 3. Drago mi je što je bila tu dok se moja priča sa Jelenom završavala. Možda je trajan. izgledam kao iz ludnice da sam sišla. molim te dođi“ Ne odgovara mi. Moram da ugledam svetlo i sklonim pokrivač sa sebe. Odrano koleno koje me peče. Obratila mi se na srpskom. Polumokra spavaćica. počevši od dana kada sam te upoznala“ Kod nas žena. Pod 2. Plašila sam se da li je sve prestalo. u tom klubu? Smeta mi svetlo.O groman hotelski krevet. to nije bilo tu. Ovo nije haos. Samo sam se uplašila i potrčala sam ka recepciji“ 183 MIA . Sinoć je samo test. Silazim u na recepciju.. Nije bio san. Nije me Stejsi ostavila. Šta je sa mojim životom? Da li je moguće? Ima li te Bože? Šta će ona tu? Šta ću ja ovde od svih gradova. ja sam onda rešila da ustanem i videla srca i počela opet da plačem“ „Volim što si luda. Pokrivam se jorganom i želim da umrem. Ona je prošla. ali. Gde je Stejsi? Šta ako me je ostavila? Možda je mislila da sam znala da je Jelena u ovom gradu. Ti si stvarno prelepa dok spavaš. Sve je ok. Pod 4. Šta mi se dogodilo? Ista je kao nekada. Papirna srca po krevetu. Zašto sam plakala? Ona je. leden peškir preko čela. Mislim da će me sobarica odrobijati zbog ovoga. Sve dolazi na svoje. Za svaki dan po jedan. Čeka nas još mnogo. prošla je ljubav. uz Stejsi je postao nevidljiv. „Stejsi! Stejsi.. 182 Sklanjam pokrivač. kada se probudiš siđi do recepcije. Mesto za nju. kosa kao da sam ispala iz močvare. drago mi je da sam je videla. Crvenih.. Gomila balona.

Moj stan. Ne samo testiranje mojih i Jeleninih emocija. Čak sam ti i stan usisala“ „Hvala ti mnogo“ Nemam snage da zatvorim vrata. vitrinu. Jedva ustajem. Boli me telo. „Da li opet bacaš peglu?“ „Makni se“ „Nemoj ti meni makni se. U stanu je ledeno.. Muka mi je.Grlim je kao da je nisam videla decenijama. Iz nekih osmeha vidite koliko vas neko voli. Bacam peglu. štok. Udaram rame. Mislim da ovako izgleda moždani udar. ali oporaviće se brzo“ „Izvini. Jedva gledam. „Hajde kretenu. Muka mi je mnogo. Otvaraju se vrata. Psihodelija. a pločice su ledene. Potom se iznova zaljubite. Pulsira mi glava. Telo mi gori. Pogled na Pariz. Da li je moguće da je u Parizu? Da li je moguće da je od svih gradova ona došla u Pariz? Odakle joj ona devojka? Kakvo je ovo analno jebanje mene od strane karme? Kao da me nije dovoljno unakazila. Živa sam. ja nisam znala.“ . Ne mogu da je gledam. Kupatilo. Počeo je sada. već i Stejsine želje i mogućnosti da sa mnom prođe stvar iz moje prošlosti. Misliće da sam te pokupila u kontejneru“ „Idem da se spremim“ Soba. Nema snage da ustanem. Boli me grlo. Ovo je nov život. Posebno od trenutka kada si pala u nesvest u Isus pozi“ „Zato me boli noga?“ „Da.. izvini ljubavi! I hvala za iznenađenje“ Tišina. „Nadam se da takva ne ideš kod mojih.. Udaram se o sto. ja ne znam kako se sve dogodilo“ „Verujem ti. Dođi. Percipiram. Bio je to test. 185 „Smešna si. diži se“ „Mogu sama“ „Vidim kako možeš“ Jedva se podižem. 184 JELENA P eku me oči. Cepa mi se koža. „Ti meni veruješ? Jel’ mi veruješ. Smeje se. Vukla sam te po Parizu kao da si mrtva. ali zamućeno. Ječi muzika.

Klara je sinoć bila prelepa. Pusti to. Samo 30 % manje. ludilo kompatiblino mom. Sad znam“ 187 .. 186 „Hoćeš kafu? Nikad nisam skuvala bolju? Toliko je lepa. „Čekaj. nije hteo da nas primi taksista. Plačipičko. kako bi mi bilo da nije tu. da ćeš plakati zbog kafe ne zbog ex“ Donosi mi šolju. muka mi je“ Nemam snage da budem jaka. Peglala si posle svakog petog koraka“ „Jel’ smo dobile otkaz?“ „Ne. Malo smo šetale. Zašto me grliš? Šta hoćeš od mene? Šta ću ti ja? Zašto si me nosala kući? Zašto srljaš u lavinu sranja i očaja? „Klara. Po koji uzdah. Mada.. nosila“ „Ok je. nebitno je“ „Zašto mi pomažeš ? Zašto si otišla sa posla? Zašto ne digneš ruke od mene đubreta?“ „J. Ne smem ni da zamislim.. a ti si se nasmejala“ „Dođi.. ti si moje omiljeno đubre“ Odakle joj snage da me grli? Da bude dobra prema meni? Vraćaju mi se sećanja. Moja druga polovina. kafa je slana. Lepa si i kad plačeš“ „Ono sinoć je bila Mia“ „Sve sam shvatila“ Mislim se u sebi. srela sam Miu.. ma koliko pičkasto bilo.„Jelena da nećeš nešto da popiješ? Apsent? Viski?“ „Klara ćuti. ženska Jelena. izvini što si me vukla. Kruži neka legenda da butch žene ne plaču. čekaj. zagrljaj i tišina. Spuštene roletne. i znam da sam je poželela. Luda glava.“ Grlim je. Gledam je.. izvini zbog svega. ali ja imam samo tebe. idi svojoj kući. i pored mene. ne ličim na nju“ „Znam. Znaš kako kaže Cure – Boys don’t cry“ „Kako ti znaš za Cure? Ti slušaš ove pajdomane“ „Kako znam? Znam. Kad tebe mogu da vučem mogu i slona“ „Vukla si me zaista?“ „Da. „I samo da ti kažem. idi dođavola! Kafa je slana!“ „Jeste. Shvatila sam svoje mogućnosti. Da. Malo je reći da je obožavam. Njena psihodelija utišana. „Klara.

Srce mi se slama. mnogo muškaraca.NEBOJŠA „Ne. posle nastavimo žurku u našem klubu“ „Nije ti loša ta ideja“ Svaka ideja je dobra ideja kada vam se život raspada. hetero. Detinjasto je. Haos. Mnogo ljudi. Njegov stan. ali jedno ne mogu da osporim. zbog koga on plače. Tekila. „Kupim te taksijem“ „Važi“ Sedim u stanu. 188 . jel’ ste ti i Ivan definitivno. Klub je pun.“ „Mhm“ „Ne znam. Ležimo. Idem da se provedem i da userem ljubav. Ipak klub. Najvažnija lekcija od svih. Idemo do kluba. Zahvalan sam mu za svaku lekciju koju mi je ostavio. Menjamo smer. Skida me. Kao odrana kolena dete. Odlično se ljubi. Peta. malo sam pijan. „Popuši mi“ 189 S ubota je. Skida se i namiguje taksisti. bola i nade. ne znam da li mi je žao ili drago“ „Ok je to“ Stefan važi za najlepšeg muškarca na gej sceni. imam najbolju košulju. Svitanje. Izlazim sa Stefanom iz restorana. „Nebojša. Ne znam ni zašto plače. Ne! Ostavi to“ „Šta?“ „To je moja šolja“ „Nebojša? Dokle će ovo da traje?“ Presipam kafu u njegovu šolju. i realno. Ivan pravi nacrte za posao i plače. umire za mnom. Ulazim u taksi. Mnoge stvari naučio sam od njega. On ostaje da pati. otvorimo šampanjac.. Pretoplo je. Jedna. On je nešto poput new age Milana. zgodan sam. Mogao bih to da primenim i na ljubav. Kako uništiti ljubav. Trebalo je da ide veće društvo ali se raspalo. samo znatno bolja osoba.. ja idem u grad. „Znaš šta sam mislio?“ „Slušam?“ „Odemo prvo do jednog kluba. Farmerke pucaju. Dugo se nisam sređivao. Ne zameri. Šesta. najlepši. Gledaju kako unakažavam ljubav. tako me je zabolelo sve sa njim „Otišao sam“ „Gde ćeš?“ „Šta te briga“ Sjaj lažnog osmeha. Stefan je pijan. Ništa od hetero izlaska. Ivan je oduvek bio moj uzor u poslu. da Ivan ipak. Kauč. Cirkam. ali ne mogu da budem slab na njegove suze.

Poenta je u koraku koji napravite kada se krvavi izdignete iz provalije. Teret grešaka treba samo ja da ponesem. Nije meni lako. Živim sa čovekom koga mrzim. imala sam svoj put. Nije ovo koža. bitno je da misliš to što kažeš. ja sam pobednik. Nije bitno šta kažeš. Idu mi suze. Ljudi koji nisu prošli šamare. Nisam ovo ja. Nije on kriv. Ljubav mog života. niti mari kako mi je. usne. psihičko nasilje. Ne znam zašto se zanosim. Kao dete koje pomisli da sve može. Partner za primer. osoba za ceo život. dok se neko ne pojavi i uništi mu tu veru. niti sebe gledala kao žrtvu. Neću da od mene pravi ono što nisam. Vratio me je sa puta. zašto očekujem da on može da razume. On je u abnormalnom alkoholisanom stanju i ne primećuje. ali moja prošlost je ipak. veran i slep.Na kolenima sam. U njemu čin pokajanja ne postoji. Krenula sam napred. Svršava i grli me. Počela sam da se smejem. Njegovo izvini je hladnije od Sibira. ne mogu ovo da shvate. Ivan je odavno prestao da postoji. Nisu ovo ruke muškarca koga volim. Nikada to nisam sebi dozvoljavala. Najstrašnije kod nas žena koje smo prošle nasilje i izašle iz njega ja pozicija žrtve. Onaj divni Ivan. Drugarski. ne znam ni da li više postojim ja. svoje linije po kojima sam letela. Poslednje što mi je potrebno je on koji mi otežava. oči koje želim. Ovo je prijateljski. „Jebote Ana ! Izvini!“ Ne znam zašto se izvinjava kada mu nije istinski žao. Uvek je znao da me povredi i napravi se lud. počela da verujem ljudima. poniženja i ono najgore. Nije poenta u rupi u koju možete da upadnete. Smatra da nije ništa loše uradio. 191 190 ANA . Drugarski želim da se ispovraćam. telo. Nebitno je to što radi kod mene u restoranu. samoj sa sobom. a to je bilo najteže. samo moja stvar. Ja nisam žrtva. Niti želim da im objašnjavam.

„Hteo sam da pomognem Ivani. „Ako si već prošla to sranje. ali to je samo moja stvar. dok koračam nekim ulicama. 193 . Nama. Ako sam već smogla snage da sranje delim sa nekim. Onda se bori sama? To i radim. ako je tvoja stvar. kapiram. da li ti stvarno ne shvataš? Da li stvarno ne shvataš šta si uradio?“ „Ana ne vidim zašto bi na to gledala kao da sam odao tajnu. Deliću pouku. Hvala ti na svemu. Sećanja nikada. Tu je kada neko povisi ton. ali nikada neće znati. to je samo moja stvar. Otišao sam na svirku“ Zalupljena vrata. Moje sranje je samo moje sranje. Bilo bi to ok. Samo moja. Njim. onda se bori sama. Ne brini“ Danima ista priča. ali deliću je kada ja poželim. U svakom je košmaru. taj neko može da me sasluša. ali moja mislija nije da idem da širim ljubav i mir. Njih bar iscepaš. U redu je da nekome želiš da pomogneš. Otvorena nova pakla cigareta. Rekao sam nešto što je fakat tako. Tu je kada neko malo jače zamahne rukom. Ti si sebična“ „Hvala ti Igore. treba da pomogneš ljudima da ne ulete u to. Ja to nisam. ne moju priču. Kada ceo bend zna. Ne bi ona ni uletela u to. On je sada dobrotvor Igor. razume. Ispričao si joj stvari sa kojima se još borim i boriću se dok sam živa“ 192 „Ok. Tu je kada vidim modricu na telu. Zar treba da joj se isto dogodi? Gde je tebi svest o tome? Ako si ti to prošla. „Samo mi reci. Ne znam šta ću sa sobom. Oduvek. on je samo pokušao da pomogne sirotoj Ivani. I? Prošlo je? Tvoja prošlost. U iscepanim fotografijama. Svakog dana je tu. Gde je meni svest? Tu je. Mogla je da završi u krevetu nekog menadžera krimosa. ali ne možeš da raniš nekoga zbog toga. Trideset kvadrata delim sa neprijateljem. razvij svest da mnoge mlade devojke mogu da urade slično“ Aha. Preseče me tokom pojedinih datuma. Nije potrebno da neko ode i zalupi vratima da shvatiš šta je samoća. Nemam problem da podelim pouku koju sam izvukla. Izađi iz nje“ „Igore. a ja se sledim.

spuštenim očima punim nade. Kupila sam ti nešto“ „Novčanik? Prelep je“ „Da“ „Još uvek si u šoku. Editorijal je dobro urađem. Samo treba da uzmem mač i odrubim mu glavu.“ Gleda me onim njegovim. Spuštam kofer. Kupio mi je cveće. Dete bi.. „Pričaj mi kako je bilo?“ „Predivno. vremenske zone.MIA „Da“ „Hajde da večeramo“ Sedam za sto kao glinena statua. 195 . Hteo sam to da proverim“ „Super“ „Kakav je tvoj stav o tome?“ „Lepo je što ti sperma nije pasivna“ „Mia! Mislim o detetu. Sredio je stan.. Sletelo je i hiljadu suza. „Da li sam nedostajao nekome?“ „Mhm“ „Nisi se često javljala“ „Seminar. „Spremio sam večeru“ „Lepo“ „Deluješ umorno“ Naravno da delujem. izgubljena si.“ „Dobro“ „Proverio sam se. trudila sam se da ne propustim ni sekund pored nje. „Kada sam te pratio. opustimo se. Taman da mi ispričaš kako ti se čini Pariz“ „Ne znam“ Da li se on pravi lud ili jednostavno ne primećuje? Ne mogu da govorim koliko mi Stejsi nedostaje. Nisam sterilan. posao“ 194 „Baš si umorna?“ „Jesam“ „Mogli bi da napunimo kadu. rekao sam ti da bih hteo o nečemu da pričamo“ „Hajde“ „Mislim da nam fali dete.. uživamo. šta misliš?“ „Petre.. Baš lep grad. Pokušavam da se napijem i počnem besedu „Dobro je vino?“ „Aha“ A vion je sleteo. Znaš kako je“ „Da li si se uželela kuće?“ Ćutim.

može da bude samo bolje. Koliko god da si dobar čovek. nisam loš čovek.! Da li si ovo uradila zbog papira? Da li je ovaj brak zapravo smišljen da bi došla ovde?“ 196 „Znaš da nisam. nečeš shvatiti“ „Potrudiću se. Veruj mi da koliko to želim zbog sebe. „Ja sam lezbejka“ Njegov smeh ne prestaje. „Ti si debil“ „Možda. Ne želim da misliš da je brak zbog papira. Ista sam Petre. Zašto bi neko poželeo da se razvede od njega? Divan je muž.. Ljudi se bore!“ „Petre.. toliko i zbog tebe“ „Mia. svaki par upadne. Prošle su godine. Želim da se razvedem“ „Postoji li nešto što ne znam?“ „Da“ „Prevara?“ „Ne. Ne možeš da kažeš da nisi nikada bila srećna pored mene“ „Prebrzo smo uleteli u brak.„Želim da se razvedem“ Smeje se. i znaš da mi se nije dolazilo u Ameriku. Nisam tebe prevarila“ „Nego?“ „Sebe“ „Buncaš. Da li sam stvarno pomislila da mi neće faliti žene? Da mogu da pobegnem? Lepo su mi govorili. mnogo si mi drag. „Ludačo“ „Ozbiljna sam. strah mu daje krila. udarilo te je vino“ „Nije. Kasno je sad da lupam glavu.“ „Molim te samo budi iskrena. nikada se nećeš izvući iz ženskog zagrljaja. Želim razvod“ „Mia.. Vređa me to kao čoveka“ „Mia. Beži od istine. Slike sa venčanja. Ne mogu da budem više u braku“ „Mia. ja nisam. brakovi se ne završavaju tek tako. „Nisi srećna? Usrećiću te. Dete će nam pomoći“ „Nije do deteta“ „Mia. ne mrzim te.“ „Petre. ja. znam da nećeš. Ne veruje mi.. ali sam i lezbejka“ „Dobro“ 197 . Nismo dva meseca u braku.. Sve možemo da prevaziđemo“ Pogled mi leti po stanu.. šta se događa?“ „Nećeš razumeti. jednom kada te žena zagrli. spreman sam da čekam tvoj majčinski instinkt.“ Ne da mi da završim rečenicu. Jel’ hoćeš da usvojimo dete? Ima žena koje imaju urođen strah od porođaja“ „Nije do toga. šta ti je? Pijana si“ „Mrtva sam“ „Upali smo u blagu monotoniju.

Da li si ozbiljna?“ „Da“ „Kada se to dogodilo? Možda se nisi zaljubila. spakovaću se. Boli me to. Nema potrebe za ovim. veruj mi da možeš bolje. ili da se smejem.. Svaki muškarac voli kada vidi dve žene“ „Nije isto Petre. Kao prijatelju ti kažem.. Poludela si“ „Veruj mi da koliko je za moje dobro. Samo. „Mia. koliko ovo traje?“ „Izgleda. lezbejka sam“ „Nisi. ne možemo. Ne razumeš“ „Ko je ona?“ „Nije bitno. Mi lezbejke smo takve rođene. Možda si probala. veruj mi da ne možemo. Ne konstantuje me.. nisi lezbejka“ „Ne mogu da verujem! Jel’ čuješ ti mene? Ne slušaš me! Petre. ljudi istražuju“ „Ljudi? Istražuju?“ Ne znam da li da plačem. ozbiljna sam“ „Ok. Hajde da se opustimo. kofer iz Pariza mi je spakovan“ „Mia. ako ti se neki drugi muškarac dopada možemo da razgovaramo“ „Rekla sam ti kako stoje stvari“ Samo želim da odem. Zaljubila sam se u ženu“ „Ovo je filmski. ti si moja žena!“ „Jesam Petre. „Nije šala. Odala sam ti svoju tajnu. I još nešto. Rekao sam ti da ne gledaš toliko serija“ „Petre.Suze mu idu od smeha. ohladi glavu. 198 „Možda ti trenutno prija“ „Petre. nastrane i izopačene.“ „Petre. Spakovala sam još neke sitnice. Prija ti promena. Gotovo je“ I dalje se smeje. vređaš me kada kažeš da sam poludela.“ „Ne bih imao nikakav problem. Bitno je da postoji“ „Mia. Poverila sam ti se kao prijatelju. hajmo u krevet“ „JA SAM LEZBEJKA!“ „Mia. Ismejavaš me. misliš da se šalim“ „Poslednji put te pitam. stani! Hajde da pričamo“ „Ne mogu. toliko je i za tvoje. znaš šta? Nemaš pojma koliko se volimo“ „Mia. ne radi nam to. Znala sam da će ovako biti. Ti nisi lezbejka. i kada nismo bili u braku. Koliko me ovo sve čini tužnom toliko me ubija i razdvojenost od nje. možeš da imaš ženu koja će samo tebe voleti. možda ti se dopalo“ „Ne vredi! Neću spavati ovde. „Mia. ok ozbiljna si. Mada ja i dalje mislim da me dobro zafrkavaš“ 199 . Delili smo krevet. Ja nisam žena koja može da te voli onako kako zaslužuješ. od kada znam za sebe“ „Ti si spavala sa mnom. Ja ne želim protiv toga“ „Ali ti nisi lezbejka.. mi možemo protiv toga. lude.

očajna. Bolje ja da odem“ „Smestiću se van Menhetna. Kod nje je buka. Nije Petar loš. Sada smo mi najvažnije“ „Volim te“ Zagrljaj. Ponekada pomislim da će nam se vratiti što smo osakatili dva čoveka. Stiže Stejsi. „Smestiću se u hotel. Zovem Stejsi. Okrećem ponovo Stejsi. Nisam kriva. Misli da ću se vratiti. Konačno sam slobodna. Zidovi brišu svaku granicu između smeš i ne smeš. Samo da svi budemo ok. ulazi u sobu. Njemu je do deteta. Ostaviću je u stanu. cika i vriska. Javljam ti“ Vozim i idu mi suze. Loše mi je od ovoga. možeš i ne možeš. Svanuće. Videćemo se ovih dana kada se smire strasti“ „Stani“ Stoji na vratima i gleda me kako odlazim. On čak misli da sam se udala samo zbog papira“ „Ne može ti ništa! Imaš mene. on ne želi da shvati“ 200 „To je cena iskrenosti. neki što dalje. Sve sobe su popunjene. Misli da sam luda. Žao mi je što nisam uspela svaku nadu da mu posečem mačem. on misli da se ja šalim. „Gotovo je“ „Stejsi on ne shvta. u drugoj slomljene iluzije. Nije sve to za mene. 201 . Soba. Kuda da idem? Hotel. Ne možeš da budeš nesrećan da bi neko bio srećan. nada. Van sebe je. na izlazu iz grada. Oslobodila sam se. To nije život. Jednostavno ne može. Ne vredi. Samo da je tu. i jedva sam čekala ovo. u trećoj sloboda. Ne znam gde ću. Ne može da bude loše. Ružno zvuči. Teško mi je. Biću u hotelu. Ne može da priča. Najgore što sam mogla. Sve su ovo testovi. Možeš li da dođeš?“ „Svađam se sa njom. Ništa više nije zabranjeno. nije ni najbolji za mene. Ostavila sam mu nadu. Hoćeš da ja pričam sa njim?“ „Nema potrebe. ali takav mi je osećaj. U jednoj spava greh. Star i ofucan motel. Ne možeš svoju sreću da stavljaš iza tuđe. Teško mi je što ne shvata.„Ne vredi. Samo da oni što lakše podnesu. novi početak.

zajedno ubijamo ljubav. Ne znam da li to radi da bi me iznervirao ili jednostavno uživa sa svojim švalerom. pazi. Onda je rešio da igra po mojim pravilima. kada se sve srušilo. Zao sam prema njemu dok mi ne pokaže zube. ali imam uvid u njegov život.NEBOJŠA priču. Stefanov dodir je dodir kao i svaki drugi. plakao je. zaista smešno. Pustio je on mene. Gledam ga svakog dana i čudim se. Sve što radim radim da ga povredim. Vratio mu se. koliko mi prija da me neko želi. poštujmo ih!“ Plače mi se. to je najveća greška koju sam mnogao da napravim. Stefan i ja pričamo otvoreno o svemu. sređuje. Ne znam ko je on. „Gde ćeš?“ „Šta te briga. On je ljubav sveo na vulgaran nivo. Oplakao sam ja sve. „Ako ideš kod jebača. zadao joj udarac. Trese se na poslu. Teško je. „Hoćeš dolaziti do restorana?“ „Stefane. Šteta što to nije muškarac koga volim. Raspadao se. Kao da je bitno ko je koga. Neću sada kako hoću. Seks je potreba. cirka. Neću da plačem. Ne mogu da kažem da mi prija seks sa njim. pogubi se kada me ugleda. ne verujem“ „Mogli bi da gledamo filmove? Ja spremam večeru?“ „A šta spremaš?“ „Neka bude iznenađenje. blentavo se smeje. To su tvoja pravila. Ide na posao. Zaljubio se. i naredne dane provedem u suzama. i dalje traje. sprema se. Nemam uvid u karticu. stalno forsira 202 . razume. Kaže da nisam smeo da pustim Ivana ako ga volim. Naš rat u stanu. sređuje se. Smeje se. sluša. Nismo zajedno. koji ostavlja žigove svuda po duši. Onda se preplašim da će otići iz stana i skucam se. Neću ni kako ja hoću. Nasmejanog ću ga sahraniti. izlazi. Prolazim sve ovo sa Stefanom. Radimo zajedno. ja ću za svog“ „Pozdravi svog“ „I ti svog“ Gušim se od ironije koja svakim danom prerasta u zlobu. Da. Tu sam se iznervirao. Ja ću je dokrajčiti. Provuče se i neki podmukao bol. Samo dooooođi“ „Ok“ „Jedva čekam“ 203 N e mogu da kažem da sam ga prevario. Šta sam dobio ovim? On je možda zaista srećan pored drugog muškarca. potezi su očajnika. Bio je utučen. ali samo par dana. Nisam ni ja bolji. Počeo je da poštuje pravila. trudi se da se osećam lepo pored njega. Povredim sebe. Moji potezi. Živi ga. a Stefanu sam sve potrebniji. Najgore je kada drugarstvo postane seks. cereka. ne zaboravi da nema dovođenja jebača u stan“ „Ti se brini za svog. Nikada nisam pustio Ivana.

Ne miriše parfem na svima isto. i stavi da se skida. vidi kako sam. 205 . idem da se istuširam“ „Ok“ „Hej Stefaneee! Ko žvaće ove odvratne žvake?“ „Kolega moj. Ivan danima samo njih kupuje“ Uh. Stan. Tuširam se. Mogao bih da kupim neku lepu sitnicu Stefanu. Stefanova zgrada. Zvono. Voli Dior. Bio mi je kolega. Smoren je ovih dana zbog ispita. uglavnom loše stvari. Prošao je svašta u svom životu. Vidi sve. još teže mi je da se ja njemu obradujem. Definitivno parfem. Ne treba da pominjem Ivana. Teško mi je da gledam kako leti oko mene. neće. Kada si đubre. ali ne odustaje. ne pomaže parfem“ „Ja sam mom kupio kaiš. Teško mi je da ga gledam kako mi se raduje. Ne znam ni kako proleću sati u našem prepucavanju. Mislis da će mu se svideti?“ „Dior Homme? Taj parfem ja koristim!“ „Znam“ „Radujem se što će ti novi dečko mirisati na mene“ „Ne brini. kada shvati kakav si možda se i obesi o taj kaiš“ Ne mogu da ga gledam. Što?“ „Odvratne su. Ne znam ni zašto se uhvatio za mene. Ivan dolazi kući. Gucci!“ „Mhm. Grli me i ljubi. nešto je dramio“ „U redu je“ „Izaberi film. Vrata. Stefan se smori. „Malo sam u haosu. Uči u restoranu kada nema gostiju. Parfem. „Kako ti je bilo?“ „Super“ „Kupio sam novom dečku parfem.Završavam sa teretanom. Interfon. Teško mi je da dišem vazduh u ovom stanu.

jebač presretač bez emocija... Bila je ljubomorna. lomila stvari po kući i govorila joj da umišlja. Ali. Imale smo lepu. Uvek mi je govorila da mi se ta koleginica nabacuje. i zaista sam je prevarila. ogadilo joj se sve sa ženom. Probudila sam se i shvatila šta sam uradila. Naše svađe. mnogo besa. 206 . bile su to teške svađe. shvatila sam koliko sam pljunula na ono što sam imala sa njom. Ona se teško nosila sa homofobijom. a što je najgore. Nisam imala snage da joj kažem koliko sam zasrala.. Jedva se digla iz depresije. ni ja sebi nisam oprostila. Treba. Ubila sam je.“ „Ne možemo. moram li?“ „Izbaci iz sebe“ „Šta te zanima?“ „Počni sama“ „Mia je bila moja velika ljubav. Mogala sam da odem kao kukavica. ona sada verovatno misli da je nikada nisam ni volela“ „Zašto se udala? To ne kapiram?“ „Autodestrukcija. Mia mi nikada ne bi oprostila. i da se nikada nisam promenila. Onda sam je zavolela. Prošlo je previše. Verujem da postoji razlog zašto ste se srele.“ „Samo sam nestala. ja sam se drala. Prava istina je da sam se uz nju promenila i videla koliko mogu. Meni je počela da se nabacuje jedna koleginica. impulsivna. Bolje da se razočara u mene kao čoveka. Treba da pokušaš da pričaš sa njom? Možda možete. ubila sam sebe. pojebala kao da je kurva.. Stalno je sumnjala. Mnogo sam je volela. Iz besa sam je dovela u stan.... Bila je to jedna noć i jedna žena. ali prošlo je neko vreme. Bila je u pravu. Onda je bes prošao. Sa svim manama. Ništa više nije isto. Sve i da sednemo. nisam mogla da joj kažem i zgadim joj našu vezu. nikome nisam bila odana kao njoj. Prevara je kad želiš nekog drugog. Spakovala sam se. Ogadila sam se sebi. Uvek je za sve. ali tešku vezu. govorila da je varam. nego u našu ljubav. Pukla sam. Nebojša je i moj drug.. popričamo.JELENA ili da joj sve priznam.. poslala sam joj pismo. Ironija je. nisu bila klasična prepucavanja. bukvalno stalno smo se svađale. došla kod babe u Francusku“ „Auh. sve sam unkazila. Nemam hrabrosti da je pogledam u oči. Ne mogu da kažem da sam je prevrila. koje verovatno nije bila svesna“ „Šta da ti kažem. Izabrala sam da odem kao kukavica. bila u pravu“ „J. Najgore od svega. mnogo smo se posvađale. Nikada to nije shvatala. ili da kreneš 207 „Z ašto mi nikada ne pričaš o njoj?“ „Nikome ne pričam“ „Koliko dugo niste zajedno?“ „Klara. Stalno. Ona se udala za prvog koji je naišao. Ogadila joj se ljubav. Pobesnela sam.one su je činile onakvom kakva je. postala je i sama homofobična. Verovatno misli da je meni lako. Bila sam kao i sada. što nikome nisam bila verna kao njoj.. ili da se vratiš u prošlost. dramatična.“ „Ali?“ „Volela sam je. Jedne noći. Njen drug.

Ako ti je jebeno stalo do te žene. Neku koju ćeš čuvati. ali i neku.Volela bih samo da joj kažem izvini. Mislim da nismo jedna za drugu iako smo se zavolele. Ne možeš da zaustaviš poplavu ako ne zavrneš slavinu“ „Znam Klara. da jesam loše postupila ali da u meni postoji taj gram dobrote. dok ne izgubiš ne znaš šta si imao“ „Dobro. razmišljam mnogo. Pokaži sebi da možeš pametnije i da si nešto naučila. koja te čini srećnom. Ne možeš da kreneš dalje.dalje. A onda mi je opet žao što je neka druga žena bila pametnija. slušaj me! Tačno je to. treba da se okreneš sebi. I što je nisam ja sačuvala. dok ne izgubiš ne znaš šta si imao. Vrtiš se u krug“ „Ne znam šta ću ja nekoj ženi. i? Večno ćeš da patiš? J. nije sve tako bajkovito bilo. ali dok se ne pomiriš sa tim da si izgubio. staloženije. ne možeš ni da pobediš. Preiskrena“ „J. ili njoj. Probala sam da je sačuvam. dok ne oprostiš sebi neke stvari. stvarno sam probala“ „Koja je poenta ljubavi ako nekog čuvaš od sebe? Valjda treba neko da voli svaki deo tebe“ „Ne znam K“ „Ona je u braku. promišljenije. Na neki način mi je drago da je našla sreću jer znam da se udala iz hira. Vredna je to osoba. Tačno je ono. Šta ću ja nekoj? Ne trebam nijednoj“ „Kako onda možeš da kažeš da bi sada pametnije? Promišljenije? To nije pametnije Jelena. Iskrena. i jesam unakazila sve. a u klub je došla sa lezbejkom kojoj se iz aviona vidi da je lezbejka?“ 208 „To me je zbunilo. Ona koja pravi veća sranja od tebe“ „Misliš da je ovo sranje?“ „Ne znam ali se lepo ljubiš“ 209 . Jedna od najboljih koje možeš da sretneš. Sada bih sve drugačije. Kažem ti. daj sve od sebe da budeš opet sa njom“ „Ne. Sada bih pametnije. ali ne sa njom. prošlo je mnogo. volela bih da mi oprosti i da shvati da nisam loš čovek. Vrtiš se u krugu. Kako prolazi vreme. Živi mi u sećanju. Da nađeš neku sa kojom možeš. koja će voleti sva tvoja sranja“ „Misliš da postoji žena koja može da se nosi sa svim mojim sranjima?“ „Postoji. Nije ni čudno zašto ne možeš ništa da započneš.

šta god. Mama mi siluje telefon. Rekao sam joj: „Jel’ hoćeš druga pedera? Onda ne možeš da budeš zebra. jer je mislila da sam ja taj klinac. Volim ga i dalje celim svojim bićem. razmišljao sam se da li da joj poklonim stare brojeve Vogue-a. Kupuje novom dečku poklone. Uvalio mi je. Izdržao sam je samo zbog Stefana. da je vodim u šoping. Istraumirala se. Ivan je dobio nervni slom. Malo je reći da je ovo katastrofa. znam da uživa u svom poslu i znam da mu je potreban keš. to radim.. Poludeli.Ne svađaj se kao kokoška“ . 211 NEBOJŠA . Više od ljudi koji mlate gej ljude. mrzim ljude koji nas gotive samo zato što smo gej. Ali.. Da li možda on želi da bude šef konobarima? Kaže da nisam svestan šta radim. Takva je ova seljančura.. Ponavlja par rečenica.Ne idi na gej mesta“ . Još je zapela da je vodim u gej klub. Na ivici smo bankrota. ja sam oduvek htela da imam gej druga. Na svu histeriju moje majke. Poludeo sam. Kupujuem i ja Stefanu. Bio sam nedostupan. Počeo je da se baca po stanu i da plače kao malo dete.. stavrno se trudi. Ivan preteruje. Sa njima se ne družimo. uzane i stegnute“ . Mislim da je vreme za finalni udar. . odustao sam. iako ne zna da je Stefan moj novi. . Gledam propast.A ko nekome zatreba definicija katastrofe. pomislio sam na nju kako čisti krompir tamo negde.Ne vrckaj dupetom“ .I pusti te obrve“ Dobro je. Jednostavno je“ Posle mi je bilo žao. zato što su mislili da je gej. Trudim se da mu pomognem. Trudim se da ga razumem. kao navijena. Opet su prebili nekog klinca. Mrzim kad neko pravi cirkus od mene. Ja sam jedna sujetna pederčina. Naš rat još uvek traje. Šta ćeš ti tamo raspala budalo. najveća katastrofa je moj i Ivanov odnos. Ne smem da joj kažem da sam bio nedostupan jer sam imao seks sa Stefanom. Doneo je pre neki dan u stan novi D&G džemper. Rasuli smo se. plače i kuka.. zbog Stefanovog unapređenja.Znaš. i nisam joj se javio. ali kada je obukla zebrastu suknju. Katastrofa sa prizvukom haosa... Svakako. može slobodno da analizira moj život.I prestani da nosiš te farmerke. bar je prestala da me pritiska pitanjima o Ivanu i našem odnosu. Ne mogu da kažem da mi nije lepo.. Stefan je gej. da se razumemo. Lepo sam ga pitao šta se jebeno dešava. Ali kad sam pomislio da će ga možda čistiti krompir na Vogue-u. Moj odnos sa Stefanom se otegao. Postao je glavni konobar. da aplaudiraš kada se poljube dva muškarca ili dve žene. Krenula je da plače. morao sam da joj kažem da izgleda kao zebra koja je progutala slona. Znam da je predan poslu. Stefan mi je nakačio njegovu histeričnu hetero drugaricu. da ga na povredim. Doživljavam nervni slom. ali ti si baš gej. kao iz neke serije“ 210 Hteo sam glavu da joj amputiram. Meni to nikada nije kupovao! Ne znam šta radimo. za neki naučni rad.

Trpimo se. Ne želim da ga povređujem. Mogu da nam vrate dvesta evra. Lažna hrabrost počinje da vrišti: „Ne naređuj mi!“ „Nebojša. Glupo da znaju svi osim mene. Možeš li da ostaviš dramu po strani?Sve nam stoji.Znam da nikada neće biti kao pre i kinjim ga. Tačnije četristo“ „Dalje Nebojša! Za ceo mesec!“ „Servis telefona četrdeset evra. Ova agonija traje danima. „Dođi u dnevnu da popričamo“ Korak po korak ka dnevnoj sobi. Ti?“ „Ni za mene niko ne zna“ „Zašto ga kriješ?“ „Zašto ga ti kriješ?“ „Ok. Onda možemo o poslu“ „Niko ne zna sa kim sam. Ne znam stvarno kuda ovo vodi. Nije stvar ni rata i osvete. Nije stvarno stvar sujete. Uzeo sam papir“ „Dao sam dvesta evra za auto. Hoćeš samo da mi nabijaš na nos šta si svojoj kurvi kupio“ „Nisi ni ti cvećka“ „Šta hoćeš od mene?“ „U govnima smo. poslednje što želim je da mu se svetim. koga kuče više voli. Duboko negde ispod svega. lepo mi reci sa kim si. popravka. jer gde god pošao. Naš je problem. Ne mogu da živim sa majkom. On nema gde. Neće nam vratiti novac Ivane. Ono što me kida na komade je to. Ređaćemo stvari i cene“ „Počni. znam da se volimo. Da sam hteo. Na to si zaboravio“ 212 „Našao sam sa kim da pravim planove. Da li kapiraš da nam svaki posao stoji?“ „Za početak. I?“ „Nebojša ne znam gde nam cure pare“ „Ni ja“ „Hoćeš li da sedneš da popišemo neke stvari?“ „Ne pada mi napamet. što ja sa Stefanom lečim tugu i nikako da je zalečim. treba da zamolimo agenciju ako može da nam vrati novac. sujete i ega. završio bih u Milanovom krevetu koji me non stop zivka. Tvoj papir. besa. Kukavica sam. Zaltibor za dvoje dvesta evra“ „Vodio si ga na Zlatibor?“ „Nije bitno. Šetamo naše zajedničko kuče. Otimamo se oko toga. Možda će mi saopštiti da odlazi. moj papir. Gledam otvorenih očiju kako tonemo i ne mogu da trepnem. to nisam ja. Trista evra šoping. da se seli? Možda je našao stan sa dečkom? Pobeđuje sujeta. Zašto kupuješ novom dečku skupe džempere?“ „Nije moj problem. Ne mogu sebi da priznam da sam prevarena osoba. Hajde sada ti?“ 213 . Nemam kuda da odem iz ovog stana. ozbiljan sam“ „Šta hoćeš?“ „Nemamo od čega da isplatimo sve radnike“ „Tvoj problem. i pošto smo planirali doček Nove godine na Kubi. da ti blagosiljam vezu. Stvar je bola.

„Još Nebojša!“ „Ne znam Ivane, ne znam“ „Ok“ „Sada ti“ „Poslao sam sestri sto evra. Na automobil sam dao dvesta. Račun za telefon, dvesta evra“ „Da li je moguće?“ „Zvao sam Prag, jbg. Šal, trista evra“ „Šta? Šal od trista... Šta? Gde je taj šal od trista evra?“ „Nije bitno“ „Jebote! Ivane! Da li je moguće? Meni nikada nisi kupio šal od trista evra“ „Ti nikada nisi znao da me sačuvaš“ „Molim?“ „Ti si me pustio. On me nije pustio“ Ne mogu da se pomerim i ne mogu da verujem šta slušam! U pravu je Stefan kada kaže da je Ivan kriv. I jeste. On je zasrao. On je mene pustio. „Ti si jedno izmanipulisano govno! Ti si mene pustio“ „Nebojša. Rešio sam sve. Odjebao ga, a ti si me šutno“ „Nisi ga odjebao. Opraštao si se od njega. Patio. Tri dana odjebavati nekoga? To nije odjebavanje! TO JE TUGOVANJE. Đubre jedno! A da ne pominjemo što si se uošte zaljubio! MAKNI SE OD MENE POLOMIĆU TE!“ „Ponašaj se“ „Makni se. Gde si još dao pare?“
214

Kulira me. „I vrati mi tu šolju, to je moja šolja“ Ne mogu da se obuzdam. Sravnio bih ga sa zemljom. Zalepio bih ga za jebeni odvratni goblen njegove zgužvane babe koji mora da visi u ovoj divoti od sobe. „Sto evra u spa centru. Kupio sam i patike“ „Jel’ su Dolce&Gabana?“ „Ostavi se ironije. Za teretanu su. Oko sto evra“ „Ove patike? Odvratne su! Izgledaš kao raspali strejtaš“ „Ne femkaj se“ „Hoću da se femkam! Femkaću se dok ti ne presedne“ „I to je to“ „Gde su pare? Gde je gotovina?“ „U komodi“ Treskam vratima komode, ne znam kako mi u rukama nisu ostala. Dođe mi da podignem ovu jebenu plazmu na kojoj je insistirao da je nabijemo u sobu, i da mu olupam glavetinu glupavu. „Nema para Ivane“ „Ima. Koverta“ „Ima? Ovo je tebi novac? Četristo evra?“ „Jaoj...“ „Gde si ih potrošio?“ Hvata se za glavu i ne odgovara. „Ivane zašto keš? Shvataš li da nam je to za crne dane? Zašto jebeni keš? Naš keš“
215

„Ubiću se“ „Gde si potrošio pare? TO SU BILE PARE DA TE SAHRANIM IDIOTE! SADA NEMAM NOVAC NI DA TE SAHRANIM! ZAPALIĆU TE!“ „Pozajmio sam...“ „Preko hiljadu evra si pozajmio? Alo bre? Kome si i za šta pozajmio tolike pare?“ Ćuti i plače. Krelac. „Pitaću te ovo vrlo staloženo. Da li si njemu pozajmio ili si mu dao novac?“ „Tražio mi je pare... hitno. Otac... Moja soba“ Bulazni. Sliva mu se suza po suza. Skače mi se sa terase. „Prestani da cmizdriš, ja u ovoj vezi treba da cmizdrim!“ Ne znam kako nas ne poubijam obojicu. „Kutija“ „Da jeste Ivane, kutija. Živećemo u kutiji zbog tebe“ „Donesi mi kutiju iz sobe“ Ustajem i donosim mu njegovu prokletu kutiju iz sobe. „Ovo? Šta je ovo?“ „Nemoj da se dereš“ „Ivane šta se dešava?“ „Ok, ok! Samo prestani da se dereš. Tražio mi je pare, rekao mi je da mu treba za kiriju i za lečenje njegovog oca. Otac mu je teško bolestan“ „I ti si mu dao preko hiljadu evra?“
216

„Pozajmio. Dok ne dođe njegova familija i ne uzme od njih“ „Dobro i? Kada će tvoj dečko da nam vrati novac?“ „Hteo je da me obraduje, ali nema keša... Pozajmio sam mu. A on mi je kupio ovo...“ „On je tebi kupio poklon od tvojih para? Tatice? Pa ti si sponzor! Debilu!“ „Da, uzeo mi je Apple tablet“ „Ja ću se oduzeti, ne znam kako sam još živ. U predinfarktnom sam stanju“ Magla. Zujanje u ušima. Muti mi se pred očima.Njegov novi dečko je poznajmio od njega pare da bi mu kupio poklon od njegovih para? Jebote kakav je ovo film? Komedija? Horor? Ja ću se šlogirati. Flešbekovi. Potrebno je samo malo koncetracije, premotavanja filmova. Fleš za flešom. Muka mi je. Ne verujem. Da li je moguće? Sećanja kao ubodi noža „Stefane imaš lep šal“ „Naravno da je lep. Nova D&G kolekcija. Ne sviđaju mi se ove rese, inače je super“ „Dušo, a šta to gledaš?“ „Ma, želim da kupim Apple tablet. Sestri.Oduvek je htela da ga ima“ „Uzmi ovaj. Lep je i ženski. Ivan je oduvek hteo tablet. Ali neka mu kupi novi dečko“ „Kolega moj žvaće te žvake“ „I Ivan kupuje iste“

217

Može li život drugačije malo? Preterao je! Vrtim se po sobi. Nemam reči. On drami. Ne shvata da shvatam. Nastavlja da melje. „Ide i kirija, prošla su tri meseca, plus kirija za restoran. Treba da platimo kazne, treba da damo za zatvaranje one firme, treba da isplatimo radnike. Prazni su nam računi, ne znam gde nam se izlio novac. Moramo da zatvorimo nešto Nebojša“ „Ivane...“ „U govinima smo Nebojša“ „Ivane... Sa kim si ti?“ „Nije bitno, to sada nije bitno!“ „Samo mi reci da li ga znam? Znam ga sigurno, čim kriješ“ Idu mi suze. Da li je moguće da smo obojica bili toliko glupi? Da nas je nasankao mladi majmun željan keša, kome smo obojica davali keš? Pokupili ga sa ulice i zaposlili? Oblačili ga? Svalačili? Koje je jebao i koga su jebali? Da li je sve ovo moguće? Ovo je košmar. „A sa kim si ti? Ti si se naknadno zaljubio? Odmah si uleteo u naručije nekom drugom“ „Ivane...“ „Šta je?“ Mozak će mi pregoreti. Usne su mi vezane u čvor, jedva progovaram. „Mi smo...“ „Šta? Izgovori“ „Možeš li uopšte da...“
218

„Ne, ne mogu, i nemoj da mi zastaješ tu. Nerviraš me. Izvoli reci šta imaš“ Idem do kupatila da se umijem. Stoji na vratima kupatila i gleda me kako se gušim. Trese mi se svaki centimetar kože. Možda grešim. Možda se samo bezveze poklapa. „Kad si dobio tablet?“ „Pre dva dana. Zašto pitaš?“ „Koje je boje šal, koji si kupio? Opiši mi šal“ „Siv. Rese. Sa obe strane. Čista vuna. Dolce&Gabbana“ To je to. U životu se mnoge stvari poklope, ali kada se previše poklapa teško je verovati u slučajnost. Jasno je kao dan. „Reci mi... Dečko ti radi u restoranu?“ Hvata se za glavu. Sve se poklopilo. Njegova reakcija kada sam unapredio Stefana, njegove reči da ne znam šta radim. On je znao. Pucala ga je savest, zato je i plakao. „Odgovori mi Ivane“ „A tvoj, slušam? Tvoj?“ Ne znam da li pre da ga zagrlim ili mu odrubim glavu, da li da vrištim ili umuknem za sva vremena. „Obojica smo sa Stefanom“ Dnevna soba. Zapaljena cigareta. Suze. Ne one glasne, histerične i ogromne. Male. One suze za koje verujete da su presušile, ali uvek izleti nešto iz oka. To nije suza, nego poslednji vapaj. Možda su neki bolovi veći od suza, ali neke ljubavi su sigurno veće od sranja.

219

i bežim u propast. Svesna sam kakav je. Sama sam u ovom gradu. Kao svaka žena pitam se šta to ona ima a nemam ja? Da li je mlađa? Lepša? Obična je. ne mogu ni da ukaljam ovu ljubav i završim sa prvim u krevetu. Nije da on ne može da me razume. samo zato što vam je muka da svesni živite. Ima svirku posle koje će se napiti. Ona je vedra i pozitivna. da je ne bi pogledao kao ženu. Uvek je imao moju podršku. poludim. Izazove me da poludim. Boli me taj njegov poluosmeh. Boli me fascinacija u očima. Postavila sam ga ispred sebe. Ili ćemo se sastaviti. zabrinem. Prazan krevet. Živim sa njim. Natera me da poverujem da je sve zbog posla. Ne boli me Ivana kao Ivana. bazam pijana Beogradom. Znam i kada treba da se zapitam. Svesna sam svakog problema. Onda Ana nasedne na te bajke. Osećam se kao budala. Ona je devica svetica. zanimljivo. Gledam Ivanu. nego da se suoči sa istinom. osim da ga pustim. i ljubomora i histerija. on ne želi da me sasluša. grliti i družiti sa njom. Opčinjen je. Prošao je još jedan dan. Lakše mu je da mi prospe laži. a to ne želim. pa polude. skreće pogled. Verujem da posle Amerike i posete Mii. Sve ima granice. kao sa prijateljem. Ljude nešto izazove. Zrelog i odgovornog muškarca. i tako u krug. 220 221 . a ja luda kučka. U tome je problem. kravom. i menja temu. ne boli me priča o njoj. Iritiram ga. Tvrdi da sam ja bolesno ljubomorna. Jedina dobra stvar je što čekam odgovor ambasade. Lakše vam je da zaspite. poljubi. Tako se završi pun krug. Pomažem Nebojši i Ivanu da se sastave i sređijem im papire oko restorana. Predala sam papire. znam ga. četuje sa svojom novom drugaricom. Ljudi nisu odjednom ljubomorni ili histerični. Usiljen san u svitanje.ANA Ne boli me treća osoba. da je ona klinka. Nije kao pre. ili shvatiti da nismo ni bili rastavljeni. i izgovori koji mi zamažu oči. Uvek je pogleda. Zato i može da se smeje sa njim. Ona je nešto novo. Ne mogu da izlazim sa koleginicama. Lepo sam mu rekla. Tražim samo malo pažnje. koji se plaši da se razvuče u najveći osmeh. i drži se toga. Tada kreću bajke o ljubavi. Pokušala sam da razgovaram sa njim. da porazgovara sa mnom. Ne bole me fotografije i dokuckavanje na Face-u. Ona je samo neko ko ne trpi njegova sranja. Uvek me zaslepi. a onda se vratim u prazan stan. Skrenem misli sa samoće. obrne kazaljka oko naših problema. Košmari posle kojih vam je potreban samo jedan zagrljaj. Smejati. zasijaju mu oči. da je ona drugarica. zaista nisam. Nisam. drugačije. Kada ne putuje. koleginicom. Nema potrebu da me zagrli. N ije problem što nikada nije tu i što putuje. a onda sam ja luda histerična i ljubomorna kučka. Onda otežete. nema potrebe da se mučimo. da ako misli da ne možemo više. a ja tu ne mogu ništa. osnovne pažnje. ništa neće biti isto. a ja očajna.

Rešila sam da odem do kraja i sve sam mu priznala. Ispljunuo je čitav asortiman srpskih psovki. Bolje jedno zlo. Uticala je i moja impulsivnost. i koliko sam drugačija bila dok sam volela Jelenu.Istinski sam srećna sa Stejsi. Verujem da se svakome vrati. Nisam mogla neke stvari. radujem se svim tim novogodišnjim glupostima. Uvek mi je donosila stres. Petar mi je dao razvod. Pomislim da će me karma strefiti u trenutku kada budem verovala da sam nedodirljiva i najjača. nevezano za Petra. povredila bih Stejsi i sebe. Nema tu nekih posebnih reči. To sam bila ja. Želela sam. Pobedila sam sebe. znam i zašto sam se razvela. Vole ljudi onu staru. nego dva. prošetao je novu devojku. lažnu mudrost „Ko zna zašto je to dobro“ Svakako da je dobro što sam spoznala sebe. sa elementima njegove psihodrame. kupovina poklona je veći čin od samog dočeka Nove godine i Božića. pritajenih pogleda i usana koje ne smeju da se razvuku u osmeh. hrabrosti. Znam zašto je to uradio. I mislim da mogu. bilansi. Ma koliko da me je Jelena povredila. nekada i zaplačem. Nekako isprazno zvuči. ljudi. Rekla sam mu da sam sa Stejsi. U ovom stanu je mir. Nije hrabrost voleti. Jeleni stvarno. Vole filozofi da kažu da smo mi krivci za sve što nam se dešava. Smejem se dok me stomak ne zaboli. povredila sam Petra. Sada mogu. Ne umem da opišem koliko je volim. uplašim se da se ne pretvori u ono što sam ja bila dok nisam upoznala Stejsi. Kada razmišljam o karmi. Ni njoj ni meni ništa od onoga što smo imale sa bivšim partnerima ne treba. Rekao mi je da ne želi više nikada da me vidi. Ipak. ništa me ne dotiče. Po prvi put obožavam decembar. ludi su i hrabri. Izluđivale su me gužve. Na mene i na moju sreću sa mojom bivšom devojkom uticala je sredina. Svaki prvi put je težak. 223 P MIA eriod oko Božića i Nove godine je najlepši period u Njujorku. Pokupiti stvari iz Petrovog stana je bila prava umetnost i akcioni film. želim sve najbolje. Pogledam sebe i shvatim koliko sam drugačija sada. Poljubila Stejsi pred svima. znam da se tresem. Ljudi drame više nego ikada. Pomalo sam nesvesna. poslovni stres. da sam ostala sa njim. lete kao muve bez glave. Glupo mi je i da kažem da je ona moja druga polovina. Ja sam od onih žena koje veruju u karmu. Hrabrost je biti lud od ljubavi. Sada živim sa Stejsi. Volim ovaj sneg. Smejem se iz srca. Uživam sada. Nema više kompanijskih toaleta. Volim je. protokoli. sve moje mane koje su znale da stupe na pozornicu kada publika očekuje srećan kraj. jurnjava. Ne volim zimu i praznike. Ljubav. ja i moja odluka da se udam. na reviji koju organizuje moja kompanija. To je osoba. Ta revija ostaće mi zauvek u sećanju. ali dozvolila sam sebi da uživam u ovoj maničnoj ludosti. 222 . Kićenje jelke. prošlost i traume. volim ovaj grad. Verujem da postoje i ljudi koji su sami sebi najveća kazna. Nije prošlo ni nedelju dana. Sve se tako brzo dogodilo. Moje kolege su se izbezumile. euforija. sa nekim blentavim osmehom na licu. Njujork je prelep. A onda shvatim. sa kojom želim da budem do kraja života. Ljudi kada vole.

Pošto nam je život romantična komedija. i samo jedan uzdah. njemu za inat. upisala sam odmor“ „Stvarno?“ „Aha. Stejsi sprema kolače. moje prijatelje. U Novi Sad. volela sam da hodam bosa po njima. želim da idem na neki Vidikovac. jer živi laž. Petar je želeo da gibanica bude „ne baš preslana ali ne baš i gumena“. Volela sam sve boje u tom stanu. Volela sam dosta stvari. Volela sam da pojačavam i smanjujem osvetljenje. Volela sam da.. slavim dva Božića. „Ti si stvarno ovo uradila?“ „Mhm“ Ne mogu da prestanem da je grlim. Met i Metov dečko su nas zvali na večeru.Možda bi priča o mojoj homoseksualnosti lakše prošla da ja imam šesnaest godina i da se još tražim. Spokojstvo. našla sam se. Volim. moju sestru. sve ću ti 225 . ja pokušavam da spremim gibanicu.“ „Nekada ćemo valjda otići“ „Hoćemo. 224 „Jedva čekam da odemo u Srbiju. Ako su sva jela kao ova pita koju praviš. Ona nam možda dođe kada joj odobre papire. Uzela sam nam i karte“ „Molim?“ „Idemo 2. Možda nikada neću imati dete. volela sam kako se bojažljivo probija. Ispalile smo. Ne postoji više taj prekoran pogled. ali. Nikada se nije probilo u potpunosti. volim sebe. „Nešto sam guglovala i tačno znam gde želim sve da idemo. Ovakvu. i nekoliko francuskih filmova. volela sam da ustanem i popijem kafu sedeći na prozoru. Ne tražim se. Volela sam ih. osoba koju volite. januara“ „Gde idemo?“ „U Srbiju“ „Zezaš?“ „Ne zezam“ Ustaje i donosi mi kovertu. osmeh. silazi odatle“. Određen datum za odmor.. Izluđivala sam ga. Inače. Volela sam ogromne tepihe. Svako je imao taj trenutak kada od sreće postane nem. Znaš to je moj grad. ali se brzo uvuče pod kožu. kažu vidiš ceo grad“ „Idemo svuda. Na Zlatibor. ali nisam volela sebe. Za svaki Božić. Želeo je da imamo najveću jelku koju nikada nisam želela da okitim. rešile smo da gledamo nekoliko sprskih. Tišina. provokacija ili dobacivanje na ulici koje me može pokolebati. Gomila je tu sitnica. Volela sam ogromne prozore i sunce koje ne možete da ugledate od zgrada. dok je po koji taksista dobacivao „Luda ženo. nisam umela kako je hteo. dok ne pregori. kada govorimo o seksu. Jednostavno. Nije kao Njujork. Svideće ti se. Upoznaćeš Beograd. Željne smo jedna druge. Nisam ja žena za to. Gledam je. U Beogradu. Karte. Upoznaćeš Nebojšu. Palim cigaretu. Uzele smo tonu filmova. potom akcija. imam srećnu sebe. Kolege. i neću nekom detetu biti nesrećna majka upala u duboku depresiju. zapalim cigaretu u spavaćoj sobi i ne izbacim pikslu. Jedina svađa koju smo imale bila je oko toga da li gledati akcije ili romantične komedije. Od udaje za Petra i dolaska u Ameriku.

ludilo subotnjeg izlaska.pokazati. Da se ljudi zbliže. Oteraju košmare.. kakav crni hvatač snova. Bila sam i ona koja je upecala zlatnu ribicu. nisam najlepši. Duh. pokazaću ti najlepša mesta. zapravo ne mogu da dočekam da vidim tvoj grad“ Stejsi i ja ćemo Novu godinu dočekati u ovom stanu. tako i Njujorka. vodiću te svuda“ „Jedva čekam. izazivaju. ali. nisam dovoljno visok. Sanjaš drugačije. nemaš ništa. Misle da mogu skuplje. da kada kroz njega pogledate shvatite koliko volite život. nekada ti preplašiš snove. tepih za reviju ne valja. da se zagrle.. sunce ne može da uđe u sobu. mojim torbama. ili će sunce padati pod lošim uglom. Nisam ni sanjala bez nje. Nikako veliki. shvatiš koliko si bio smešan u zahtevima koji si postavljao životu i ljubavi. nešto što nije pubertetska kriza. Sanjaš lepše. koji nikada neće biti najbolji. Gibanica nije dovoljno slana. jelka nije lepo okićena. Pojave se ni od kuda. Što manji. Na kraju se sve svede na tu jednu osobu. Svaki stan biće premali. Jednom kada tebe nešto izabere. Dovoljan je samo jedan krevet. 227 . Ako nju nemaš. seksualnost. i ovaj razdrndan prozor. bila sam niko i ništa. Ja sam bila od onih za koje su govorili da su ostvarili američki san. vodiću te i u gej klub. San nema orijentaciju. nisam najbogatiji. srećan.. a veliko postaje tesno. Ljudi često misle da mogu bolje. Možda prošetamo do grada. Novac i luksuz. gde sam živela. cipelama. Uživala sam dok su se divili mom osmehu. odemo do klizališta. Mali. Ljudi gladni života hrle i jure.. A san nema boje ni jedne zastave. nešto što si čekao čitavog života. mršav. nudiće bolji. nekada te preplaše. Svaki izbor. Ja sam bila od tih najbolje obučenih žena kako Beograda. Malo je premalo. Ljudi su bahati. Nisam najbolji. osobe koje su poput hvatača snova. I u onaj kafić sa fotografije. da se telo stopi sa telom osobe sa kojom spavate. I onda shvatiš. Dovoljan je. 226 Snovi samo lete. frizuri. Vodiću te i na najbolje pivo. nisam.

nikada brže. kroz pomalo mutan pogled na dve četkice za zube. Svojih mana nismo svesni. Jeste. Ne znam kako ću se snaći“ „Klara. Da je slomim. Ne zato što oni imaju slične. da njima povređujemo druge. samo se opusti“ „Jelena. Poenta je da naučimo da ih stavimo na drugo mesto. ubavi. Mana nikada 229 „Lj „Moram da se spakujem! Jelena ti si muško. Klara je moj miran haos koji izvlači najbolje iz mene. putujemo tek za tri dana“ „Jelena. poenta je da ih postanemo svesni. samo ih mi veličamo ili ubijamo. Ona koja zna pametnije. zato što imamo nešto zajedničko. smiri se. Nisam verovala da će poći sa mnom u Srbiju. To me plaši. Lutale smo. Ovo je bio najlepši Božić u mom životu. da gledam ženu svog života. Nijedan film nismo pogledale do kraja. Naše mane. Između jutarnjih buđenja u dvoje. a ona mene. ne razumeš. u svim tim jednim noćima. imamo još par dana. Nadam se da će joj se svideti“ „Klara. samo su naša stvar. nikada neće naše mane pretvoriti u vrline. Ponekada mi dođe da je toliko jako zagrlim da samo što je ne slomim. ja sam neka nova ja. Kupila sam tvojoj mami parfem. Uništavale smo komšiluk muzikom. Nije poenta da zavolimo svoje mane.JELENA dramatične. sklopila bih je isto. ma koliko uživali u svojim manama. Pored ove žene. Vremenom zaista shvatite da postoje ljudi koji vole vaše mane. Ja sam tražila nju. i ne dozvolimo sebi. i spremanje dve kafe. Niko. Govorila sam pre da liči na Miu. moram sve da pripremim. Onda je pogledam i shvatim. Mislim da nas sve gej žene Pariza mrze. Kitile smo jelku visoku dva metra. Mislila sam da je možda poput mene. dok nam neko ne otvori oči. I ja te volim“ Tišina. Ženu o kakvoj sam sanjala. Nismo se izvalčile iz kreveta. Nisam ni ja. ne razumeš. U celoj toj jurnjavi. Klara je haos.. jer smo se našle. i da zato želi. Nije ona savršena. koliko mi je stalo da sve bude ok! Znam čak da kažem na srpskom nekoliko rečenica“ „Sjajna si“ „Želim da me vole svi koji te vole. a nikada sigurnije nisam izgovorila volim te. Čuvale smo mačku komšinici dok je bila na putu. pakle cigareta. ma koliko da sam je volela. pomalo posesivna. Pravile smo žurku. Opusti se“ „Dakle mi stižemo 5. Moram da nađem dobrog frizera da me isfenira za vaš Božić. uspaničila sam se“ „Klara. januara. prazne flaše. ili naglašenije mane. zaboravljenim imenima. ne kapiraš! Šta oblače devojke tamo? Ide li ova haljina za izlazak?“ „Klara. pomalo 228 . Ova žena je sve ono što Mia nikada neće biti niti je mogla da bude.. lepe su obe. žene su. Sve će biti ok“ Gledam je kako se panično pakuje i rasklanjam kutije nagomilane naručene hrane. Mia je mir. i da moram ponovo da je sklapam.

I moj najveći šok: kada smo se upoznale. Moj alkoholizam i kretenizam joj to nije dozvolio. znala da je tamo negde sve zapisano. koju mi sami ispričamo o njemu. Ili ima dugu vezu. 231 . Pomislimo da svako ima tu jednu priču. A mi je pratimo. ali u dvoje je bolje. ne bi li mi se približila. zalupila vratima. Bila sam mnogo pijana kada sam se ljubila sa njom. jer nam je pokazala kako obrnuti planetu. poljubile. Ili ima dete. ili bol. On je odavno zna. A onda je progovorila. tako su se budile stare traume. lepote imala svaku koju je poželela. i došla u bar gej kluba. Svidela sam joj se. Pomislimo od svakog prolaznika da je samo prolaznik. Biti slepac. Žak nije hteo da mi kaže o čemu je reč. Onda je napustila posao u najboljem str8 klubu u Parizu. Počela da se derem na nju. shvatimo da smo imali sreću da sretnemo onu osobu koja je pre nas. znam i da su mnoge žene sa muževima i decom kod kuće. ili šta god da se tu dogodilo. bolele su je druge žene. Kada shvatimo koliki smo slepci bili. Kada sam pričala o ovome sa svojim šefom. Postoji ta jedna. Htela je da zna zašto sam takva.. Ta jedna koja je bila kurva samo zato što joj niko nije bio zanimljiv da ostane duže od jedne nedelje.ne može. Nekada bi se i produžila. Stiskala je zube. Imamo svi tu osobu koja zbog nas okreće svet. tešila je sebe drugim ženama. i govorio da ću tek tada shvatiti kakva je Klara. gde će shvatiti da mu je devojka možda sve ono o čemu nije sanjao. Udata je.. Kako je duvao vetar. okrećemo svet sa njom. bila je str8. jer mi se tada već znatno približila. Hodala sam ulicama Pariza i tresla se. Bilo je i onih koje su prodavale dušu ne bi li se jedna noć produžila. Insistirao je da pričam sa njom. njoj. Potrebno je samo malo magije. Nije htela da bude kao i 230 sve i nije htela da spava sa mnom. Protrese nas za ramena. Klara i ja smo se upoznale mesecima ranije. Može samo da nestane. želele mene na jednu noć. mali flert. Klara i ja se nismo upoznale kada se zaposlila u klubu. Mrtav čovek je krupnim koracima grabio ka stanu. Kosmos je došao po svoje. toliko pijana da je se ne sećam. ne bi li se ja stondirala i zakasnila na sastanak. Kada je krenula moja priča sa Ivon. Tu se negde pojavi osoba kojoj nije stalo do toga da upali svetlo. u šank. Meni beznačajan. Znam da bi svaka želela da završi sa mnom u krevetu. Zato je i zakazan sastanak gde je mene Žak opominjao da se bolje ponašam prema njoj. rekao mi je da Klara krije jednu tajnu. Imale smo neki. kada odem na posao. I volimo. znači biti siguran čovek. samo da bi me upoznala i shvatila.. Umrla sam. Ona je plakala. ko sam ja zapravo.. iako je oduvek verovala da smo iste. onako prijateljski. već da otera mrak. Ništa nije sigurno. koja zna da sam sada samo sa njom. U mraku znamo i umemo. posmatrala je svaki moj pad. Kada uđem u klub. ni uz pomoć magije da se pretvori u vrlinu. nije mogla da spava. ali nijedna nije mogla da se nosi sa tim da sam pojebala pola Pariza. Imamo mi ljudi tu čudnu osobinu. Ta jedna zbog koje su se lomile glave svakog petka ispred kluba. Ušla sam. Sa ženom koja joj se zaista dopala posle mene. Želela su me njihova pijanstva. i nauči nekim stavrima. Mrak je sigurniji. Jedino što nam ostaje je da mi. Htela je da me upozna. htela je da da otkaz. Lepše. Kada neko pokuša da nam upali svetlo. radoznalost. i tresla se. i da su stvari stajale pred našim očima i pre nego što smo imali oči. može samo da postane nebitna. Ili se seli iz zemlje. koja je zbog svog izgleda. branimo svim snagama našu sigurnost. poznatim DJ-em. Postoji ta jedna. Ona je namerno donela travu. Volimo da budemo slepi.

Ljudi ne varaju zato 233 A onda dvoje. Tugovao ili smejao se. To bi bile srodne duše. počinje serija“ „Jelena. kada se ohlade usijane glave. to je kraj sveta“ „Svidećeš im se sigurno“ „Misliš? Reci mi brzo. dok su druge tugovale za dobrim seksom. Sve se preokrenulo. Bio dobar. Priča o tome kako je neko. ili neke farmerke?“ „Haljina. Bez svakog posla. Bez brushaltera. Naš život je trenutno septička jama. Ovu ženu volim zato što je najbolja. Nije ni bitno ko je više zasrao. i borio se za svaki njen minut. ona zelena haljina. jer ih praštam i sebi. postanu jedno. nije nas rastavio. . vernosti i odanosti. saksija na glavu ili ne znam. Bez dinara. Ljudi će uvek varati. kada se povuče linija između istine i laži. Nikada nismo prestali da se volimo. Bez obzira na sve. Dođi. Imamo jedno drugo. Priča o tome kako me zaboli kada se setim koliko je nisam volela. Bez priliva novca. Ne veže nas više posao. Nekada te namerno namagarče. Živela sam u svom mraku.To bi bila moja i Klarina priča. možemo da dobijemo neku bolest. Mi još uvek imamo jedno drugo. Nikada joj nisam zamerila prećutkivanje.. Treba shvatiti da nečija prevara. U roku od nekoliko dana.. Volim ga. Možeš. Može sada da nam padne kometa. ako mene pitate. Ili sebe. koliko sam je vređala. Na primer.. Praštam mu svaku glupost. Prevara. Super. zamolila bih“ Uvek sam govorila da je najbolja žena ona koju volim. 232 NEBOJŠA D obro. bio loš. Možemo i da nastradamo. Samo kada zavoliš pravu. iako to nije izgovor. Bili smo izmanipulisani magarci. ali i dalje živimo zajedno. ostali smo bez posla. Blago meni i Ivanu. prestani da se pakuješ. To je ona koja sanja iste snove. „Klara.. ima i gorih stvari. toliko da sada ide i hvali se po gradu kako je rastavio najveću ljubav. Plivamo u izmetu. ti ne shvataš! Ako se izblamiram pred tvojima. želeo da upozna pravu Jelenu. a on neka živi. nije stvar nas samih. i znam da me voli. Klinac nas je izmuzao. nikada nisam verovala da možeš da voliš i budeš slobodan. Bio najbolji. Još uvek smo zaprepašćeni kakvi ljudi postoje. i koliko sam tvrdila da je kurva. Ljudi će uvek varati. Dođe mi da ubijem njega pa sebe. bio najgori. Nekada se dogodi. Ne. ima i gorih stvari. uragan? Da. Veže nas ljubav.

Mislim. Jedna stvar je tu genijalna. moj san. Ja sam izabrao odanost. molim te“ „Ja kuvam. Zvuči nemoguće.. ali ne mogu da verujem da smo morali da prodamo fotelju vrednu deset hiljada evra. Smešna je plata. naučio sam to. Ivan se radovao zatvaranju. ali se ponekada sudaramo.. nikada nećeš vezati. U životu. a naočare i dioptriju sam biraš. kada imamo rernu“ „Ali. Znate koliko smo novca dobili? Za koliko smo prodali? Blam me je i da kažem! Trista evra. Bio je to traumatičan čin za mene. Čoveka. Ko je tebi uopšte rekao da smeš da veruješ u zauvek? Sam si kriv. Uzmi ono od trista dinara.što su nezadovoljni partnerom. Dobićeš naočare koje rešavaju problem. Tako je kod oftalmologa. shvati da nije isto! Podne je. živimo mnogo dalje. Nećemo imati večeru“ „Ljubavi ja stvarno ne mogu da idem na pijacu i da kupim živo pile“ „Nebojša mrtvo je. i belo vino. varaš se“ 235 . Potrebna ti je dioptrija. Tek tada ne vidiš. Prevare su zabadanje noža u srce kada oko njega osećaš neverovanu prijatnost. Praštanje je vađenje tog noža. kupovali garderobu. jako mi je teško i stvarno kapiram sve. ja sam još uvek na lekovima za smirenje. ne tobom. Mislim. Nezadovoljni su sobom. Ja sam završio u Urgentnom. Ili praštaj. ili se rastaj. Taj depozit pokrio nam je dve kirije. Piše za jedan magazin. trošiš struju!“ „Nebojša. Nikoga ne možeš posedovati kao luksuznu fotelju od deset hiljada evra. Iako jedan vara. Prevare su. Ljudi varaju zbog sebe.. na taj način zatvorili smo poglavlje naše najveće greške. Molim te ne radi mi to. To je najjeftinije“ „Zašto ne kupimo pečeno pile?“ „Zato što mi ne pada napamet da dajem više para samo zato što je pečeno. sreća pa su nam vratili depozit vlasnici prethodnog stana. samo što sada kuvamo. molim te idi na pijacu. Zatvorili smo i restoran. Naša modna linija više ne postoji.. ako misliš da je meni lepo. ne malo dalje. Nismo ni imali 234 novca za ovu kiriju. ali seti se kako smo nekada na ovaj novogodišnji dan išli po prodavnicama. Mnogo boli. Ne mogu. više od vernosti. volimo se. Slavni i bogati Ivan i Neša su bankrotirali. nije tako strašno. „Nebojša opet čekaš poslednji trenutak“ „Ivane ne mogu da idem na pijacu. Lepo nam je. Ne bahatim se. Shvatiš da ti se magli vid. uz pomoć njih može da ti se popravi vid. Prevara je kada neko ode od tebe a ti si mislio da neće nikada otići. Ugasili smo sve firme. Srce može da nastavi ponovo da kuca. Da bi ti odredili dioptriju. Slično kao sa očima. gubiš fokus. Ivan je našao posao. živimo malo dalje. Samo nisam navikao. Iskreno. Najvažnije. Taman za još dve kirije. U Vinči. zvali su nas kapitalisti. Samo ga donesi. Ne živimo više u našem dupleksu na Dorćolu. potrebno je da ti rašire zenice. Ja sam izabrao ružičaste u ovom sivilu. a nekada smo se smejali onima koji su sve izgubili. Mi. Poklonili smo i psa. Nemamo grejanje ali imamo dobru grejalicu. Ti nabavljaš“ „Ljubavi. U garsonjerici. uvek su obe strane bivaju prevarene. I to je jedina tvoja krivica. Nije baš da nemamo šta da jedemo. Biće malo bolje kada prodamo Ivanov tablet koji je sam sebi kupio. I krompir. ne vidiš često.“ „Nebojša nije isto.

nisam ni ja. Nisam imao ništa.. Loša stvar je ta što mi je umro deda. Živo. Pogledaj me sada. Pijaca. Bio je čovek kakav se jednom rađa. Raspadam se od sećanja. Još jedan primer kako se život ne planira. Nije mi do Nove godine. Dobra stvar koja mi se dogodila je da sam dobila papire za Ameriku. Imao je najtužnije oči na svetu. Samo sam slegla ramenima. alkoholičar i prevrtljivac. Idem ulicom i plačem. Daleko je ovaj stan od dvorca. Nijedna bajka ne počinje sa onim: „Bila jednom jedna princeza koja je imala sve. najbolja toaleta. Kakav samo zaokret života. Ne baš živo. Nisam ja prefrigan samo mi je neobično.. Počeo sam da iznajmljujem garderobu pederima. Čas. N ova godina mi je užasno počela. mir. i torbe i kaiševe i restoran i fotelju od deset hiljada evra. Preživećemo. Nije stvar nemaštine. Jedina sličnost nas i bajke je ta. Na prvi pogled. potom samovala u stanu. još su mi uvalili providnu kesu. Van sebe sam. Moj princ spremio je divnu večeru. jebeno mi je gadno. Vrišti mi se. Teško mi je da shvatim da sam pre dve nedelje imao sve a sada ništa. Sutra dolaze Mia i njena nova devojka. Nosim pile. Dan pred doček dogodile su se dve stvari. kockar. Nosim pile u kesi. Super je to što uvek nađe princa.. Prosuo mi je glupe izgovore kako ne može da me vodi.. i još jedan primer kako od sebe ne možete pobeći. mada. Postavljam sto. za fotografisanja. Čaša vina. Treba bežati ka sebi i onim što nas čini srećnima. Nije nešto imućan. jebeno pile. a stara se katastrofalno završila. Pile. To nije ovaj stan. Najveća glupost je bežanje od nečega. Dočekala sam je sa Nešom i Ivanom. jer znam da dolaze lepe stvari. Pobedila je ljubav. Imao je svirku pred doček. Sve se brzo izdešavalo. čas je neko tu. i tablet. čas nije. Nisam mu poverovala. Produzio je 236 ANA 237 . jer nema mesta u hotelu. Igor nije danima kod u kuće. Samo jedan čas. Pokušavam da ostanem jaka. Bara. Uvek svane novi dan. ili najbolji hotel na Zlatiboru. Valjda je to život. Bilo je sve to bajkovito.. čas nemaš. čas imaš. Dobra i loša. Nekada sam nosio najbolje torbe. Prokleti tablet“ Uvek se princeza malo pomuči. Nekada smo živeli za ovaj dan. Kiša. spotove. Počeo je novogodišnji program na TV kanalima. Ponekada pomislim da me je deda voleo više nego moj otac. On koji kuva.Oblačim se. uz čašu vina razblaženog suzama i očajem. Mnogo će mi nedostajati. potom za doček. To nije ova veza. ali iz očiju mu je isijavala dobrota. Lažem. Najskuplji restoran u kome svira dobar bend. nisam imao njega. Ulazim u stan.. Mogu da se isplačem i mogu da pokušam da plivam u ovome. Daleko je i život od bajke.

„Šta ima?“ Ćutim. 239 . sam sa sobom. Gluva sam za sva njegova objašnjenja. koja se pretvorila u zimovanje u dvoje. a mojima ne smem da kažem da danima živim sa sto dinara i poništenom kartom za prevoz iz 2008. hiljadu puta prepričane bajke. da sam pobedila samu sebe. Nemam novca da odem i budem na sahrani. Koga sam onda porazila? 238 Gde su gubitnici? Postoji li sreća koja se ne upoređuje? Sadašnjost neuporediva sa prošlošću? Pobeda je tužan čin. „Pitao sam te šta ima? Jel’ si gluva?“ „Umro mi je deda“ „Znači geknuo matori?“ Ne približava mi se. Podočnjaci su mu modri. Gde su sada ti drugi ljudi? Da li bi pobednik postojao da gubitnika nema? Zamislila sam. samo sam rešila da ih sačuvam. više nije bitno koja će slika nastati. ali u meni je sve umrlo. Čekam Miin dolazak. Zbogom“ Nije me čuo. Ne ostavljaš druge iza sebe. Nisam ga trčala da trčim. Ostavljaš sebe. trčala sam ga da pretrčim. Ulazi u stan. Život u kome smo sami sebi oni drugi. Nisam izgubila živce.. Ja jesam. čekam dan kada će mi svanuti. A ko voli rastanke? Možda zato ljudi ne trče. da biste sačuvali sebe.svoj boravak u mestu u kome je imao svirku. čekam tu Ameriku. Samo pretrče. Lažno nadmen. Samoća. Slaže se pazl. za bolje stvari. „Srećna ti Nova. Maraton.. Bolno je. Neke stvari ne zavise od nas. Napadaju me slike iz detinjstva i sećanja na dedu. trčim ga potpuno sama. Zvučim možda besno. Sebe iza sebe. da prestignem drugog a ne da prestignem sebe. Svi su se vratili osim njega i Ivane. Bila je to dobra svirka. Logično. uključuje kompijuter. Utučena sam. Pali cigaretu. neispavan je. sa nama samima je najteže. čovek se od sebe najteže rastaje. Kada stigneš do cilja. ne zanima me ni gde je bio. Prelomila sam se na pola. Maraton je tužan. Treba ponekada odustati. Čekam neke bolje dane. izgovore. Život u kome nema drugih. ni sa kim. ustvari iskreno srećan. Možda zato ljudi nikada ni ne pobede bitku zvanu nov početak. Upravo.

Kreće da priča Stejsi na engleskom. Garsonjera. ali ne i nepoznato. a lezbejka sam oduvek“ „Mia. Uzimamo taksi i idemo do Nebojše. Nisam ga videla dve godine. „Ljudi hajmo do grada. I tebe i Ivana“ „Mia. kao nekada. Isto je. Osim što Nebojša nema tu famoznu fotelju.Sećanja. samo dođite. Stejsi ima tremu veću od mene. foteljama. „Mia. Ana je. „On je malo lud“ „On je genijalan! Ovako sam ga zamišljala“ Nebojša uvaljuje Stejsi rakiju koju je ostavio vlasnik stana. Uvek je voleo ogromne stanove. kako je sve izgubio. porasla je. a da dođete do nas?“ „Daj. Pustiću ti sad adresu“ „Jel’ sve ok?“ „Da. Otvara vrata uplakan. Falila je njegova dramaturgija. sada je sve propalo“ 241 „Možda zato što sam u Srbiji?“ „Lažeš!“ „Stejsi želi da te upozna“ „Ko je Stejsi?“ „Moja devojka.. kulama. Zvono na vratima. Vraća se Ivan sa posla. ne drami. Trema. Koliko je samo lepa. sluša. logično. Sada sam raspuštenica. neverstvo. Van sebe je. Svi smo na okupu. Istrčavam. Prevara. ovo je neka šala?“ „Čekam te u onom našem kafiću. Gomila smeha i priča koja ne prestaje. Nedostajanje koje će se završiti. smestila se konačno u hotel. Zvono i srce koje ludački udara. samo sam siromašan“ Locirale smo se u hotelu u centru. ona je ženski Jay Z“ Umiremo svi od smeha. daleko od njegovog nekadašnjeg stana. Kako je sve drugačije. Gledam ih oboje. Grlim je. Vinča. kao da vidim sebe nekada. Nebojša. ali nismo ni drugačiji. Ne mogu da kažem da smo mi isti. gradovima. Da li je moguće da se on za dve godine nije promenio? Da li je moguće da je ova žena ovde? Pored mene? Nebojšine teze o bajkama. mi častimo“ „Ja sam hteo da idete u moj restoran. 240 . Gleda ga.. Ulazimo u zgradu. Definitivno ne ono što on voli. „Šta ti je?“ „Mia. MIA „D obar dan?“ „Mia? Kako me zoveš sa srpskog broja?“ „Šta se dešava sa tobom?“ „Mia ja sam siromašan“ Počinjem da se smejem. izvlači se iz kuće“ Jeca kao malo dete kome su oteli igračku.

Pozvaću i mog druga“ „Nebojšu?“ „Da“ „Želim što pre da ga upoznam“ Okrećem ga. Mobilni. „Dobre bre. Okićena jelka. Samo moja. Sutra putujemo kod mojih.„Kako ti se čini sve ovo? Nebojša? Ana? Beograd?“ „Divni su. Ja sam samostalna žena kojoj niko ne može. Preumorne smo i pijane. verovatno. Niko se ne javlja. i voleću koga hoću. možemo na piće do jednog kafića. Razmišljala sam se da li da im kažem sve. JELENA „S amo prestani da paničiš već im se dopadaš“ „Ne smeju da me vide bez šminke“ „Znala sam da smo trebale u hotel. Smeh koji ne prestaje ni kada stomak zaboli. Objašnjavam Stejsi da su kod nas kafići za gej ljude zavučeni i zamaskirani kao katakombe u kojima su se hrišćani nekada skrivali. Hotel. Objašnjavam joj sve o Prajdu. 242 243 . ne javljaš se. „Ne živim ja više tamo. Žao mi je za Anu i dečka. kojoj niko ne sme da se usudi da brani ljubav. Ja zaslužujem ljubav. Promenio se. Ovde tek stiže Božić i Srpska nova godina. On je samo moj. Dopada joj se ovo malo grada što smo videle. Ovo je moja sreća. Neša će se snaći u ovom stanu. Spremaš li se za Božić? Kada pijemo? Glasam za večeras!“ „Jelena? Ti si?“ „Ja sam“ Tišina. i bez fotelje“ „Mnogo sam srećna što si ovde sa mnom“ „Mnogo sam srećna što sam uopšte sa tobom“ Čuveni beogradski gej kafić. Pripiti smo. Za sada je Stejsi drugarica. gde si? Zovem te na fiksni. Neki nepoznati ljudi. Njihov život? Znatno. Čaša za čašom. Pozitivni su. Kako će se moj život promeniti? Nikako. uspomena za uspomenom. Još pate za Petrom. preselio sam se u Vinču“ Taksi je stigao. Ovo je moj grad. Saznaće jednog dana. koji nije bio uvek sjajan. Živim svoj život. Slušaj me! Moji te obožavaju“ „Deka je presladak. Nerazumevanje. Drugačiji zidovi. grad u kome sam sazrela. Ja sam svoj čovek. Nije kod kuće. hoću ja takvog deku“ „Mislila sam da večeras prošetamo. Taksi. Šta će mi to doneti? Ništa. „Ja ću da se šlogiram“ „Zašto?“ Uzdiše. ali sada jeste. i znam da će ih šarmirati.

ne kao devojka. Njesra. ja mislim da si ti divan čovek“ „Stvarno?“ „Da. pijem. „Žao mi je da ga gledam ovakvog. Stvarno sam njena. Ivan nas grli obe. želim da mu kupim taj džemper o kome priča. Samo da smo opet tu. Želim da mu napravim žurku. Vrata.“ „Mia je u Beogradu“ „Srele smo se već“ „Ovde? Jel’ si joj videla devojku? Da je tip smuvao bih ga“ 244 „Srele smo se u Parizu. Nekako se sve svede da nije ni bitno. Nebojša. neću ništa“ „Zar nisi ni u jednom trenutku pomsilila da vas sudbina malo zeza? Da vas namerno spaja?“ 245 . Pošto sam siromašan kupio sam neko vino u prahu i samo sedim i mutim. Vidiš. tako ovde kažu“ „Reci? Hajde. Isti je. skup šampanjac. Kao i sa svakom mojom devojkom. kada ga promućkaš. To je ujedno i naša poslednja noć. mutim. ponekada prisetimo. moja devojka“ „Drago mi je Nebojša. Uzela sam mu mobilni da prepišem Ivanov broj“ „Ljubavi. sranje. hajde. Interfon..Zapisujem adresu. Za nedelju dana mu je rođendan.. iako se to pitanje samo nameće. Nećemo o tome“ Klara me blamira i prepričava Nebojši susret sa Miom i moj alkoholizam. pijan igra po kući. Čuje korake i otvara vrata. Klara se smeje. Nabojša joj priča o vinu. Treš muzika. Jebeno si prelepa!“ Nebojša natuca na francuskom ne bi li šarmirao Klaru. Klari se već uvukao u srce. Mislim.Sve smo izgubili. Jaoj što sam pijan! I onda ste svi krenuli da se vraćate i ja sam shvatio da sam bogat čovek“ „Izvini? Ko svi?“ „Merde.. Glupo je kada ne vidiš nekoga godinama. ikada prestane. Uđite. Klara je euforična. u nas. Kada vidim koliko mi veruje. imam plan“ Vučem je u kaptilo. ponekada nešto novo ne zaboravimo. „Da li je moguće? Vi svi hočete da mene strefi infarkt“ „Razvaljen si malo?“ „Mortus sam. „K. sedim.. Sa svim onim što voli. Njena sam. Moja najdraža tetka nad tetkama. Klara se malo opustila. Silazi mi srce u pete. Volim kada se pogubi. ne želim da ta njena vera u mene. Podesilo se. „. Samo želim da udarim Ivana onako „muški“ po leđima. kao i sa svim ljudima. „Šta to radiš?“ Cima me Klara. izgleda kao sapunica“ „Ovo je Klara. neću da Neša ukapira da nešto krijem. Prvi taksi. Nemoj pogrešno da me shvatiš. da ga pitaš šta ima novo. Ovo ti pričam kao tvoj prijatelj. da se smejemo. samo želim da ga zagrlim. muti taj prah i njoj. „Ljudi šta se sa vama desilo?“ Tužan Nebojšin monolog. Posle svih godina i posle svih sranja. Šta ćeš sa Miom?“ „Znam da je u Beogradu. Svaka ludača dobila bi histerični napad.

Meni je do našeg početka!“ „Klara. treba da bude pozvana na tu žurku. Lepši list. Mislim da treba da se izviniš toj devojci. ali jednostavno sam okrenula novi list.. zadrška u govoru kada neko pomene neku od vas dve. shvati.. Pa šta ako je došla kada i mi? Praznici su“ „Znam. ili njoj kada pomenu tebe. da li je moguće da si ti takva? Tako dobra? Takav čovek? Toliko nesebična? Da li si ti uopšte stvarna? Shvataš li šta mi govoriš? Da se nađem sa ženom. Ti kao čovek.“ „Hoćemo iskreno? Kao ljudi? Mia.. vas veže Nebojša. Faliće Nebojši. lepša priča“ „Jednom si pobegla. Glupo je da se dešavaju pogledi ispod oka. Porasla si Jelena. Nije meni do tvog kraja. U prošlosti.“ „Plašiš se svojih emocija?“ „Ne. Želim samo da budem sigurna u sve ovo. Više nego dobar šampanjac i džemper. Ne treba da svima bude neprijatno kada pomenu Miu. koju sam posle tebe. ne znam. Kako si sigurna u nov početak ako ne znaš da si završila? Da li zaista želiš da to bude kraj? Tvoj beg kao kukavica? Ne to nisi ti. ali želim da vidim da to sada radiš pametnije. dok joj ne kažeš neke stvari“ „Da. i ostaviš staru sebe tamo gde pripada. Mislim da ti se situacija nameće da bi stavila tačku. ali. ne. Glupo je da te neko gleda kao kukavicu. Nemam emocije za nju“ „Ok“ „Hajde da se vratimo u sobu“ „Volim te“ 247 . Nema Mie. Sigurna sam u ljubav. Klara.„Klara. Volim te. Kajem se što sam je povredila. ne sumnjam u tvoju ljubav.. Ja te znam. posebno sa bivšom.Plašim se. Stvarno nisam od tih devojaka koje će ti tražiti da sasečeš sa svakom ženom kontakt. srećna je sa novom devojkom. zaćutkivanje. i ovo je divna prilika za to. treba da prevališ to izvini. ja volim tebe.. Zbog ljudi koji vas okružuju. I celu tu situaciju. i poštujem tvoju prošlost. Pomisliće možda da je želim nazad. Mislim da postoji razlika između stare tebe i ove ovde“ „Stid me je“ „Uvek će te biti. treba da sednete nasamo. Očigledno ti je oprostila. najviše volela“ 246 „Čudno mi je da ne osećaš potrebu to da rešiš“ „Nemam potrbu za tim. Ti nisi kukavica Jelena!“ „Klara ja..

Neće pristati“ „Moja devojka zna sve. i želiš da praviš žurku sa njom? Gotivim ja tebe ali da li si normalna? Jeste prošlo. treba da sednemo i popričamo kao ljudi. Kaži?“ „Uzela sam tvoj broj iz Nebojšinog telefona“ „Dobro?“ „Znam da je Mia u Beogradu“ „Da. Imamo zajedničke prijatelje. nestaneš. Pričala sam sa Ivanom. Nema ovde neke misterije. imamo i zajedničku prošlost. Samo mislim da bi bilo lepo da zajedno napravimo tu žurku“ „Čekaj. znam da je srećna. Prva je da nekako dođem do Mie. I ja sam srećna. a ovaj prvi. pobegneš kao neka pička. Nisam ni zamislila da pravim sranja. Volela bih da joj se izvinim. Mislim da sada kada imamo nove devojke. budemo svi na okupu. ne javis se godinama. i Stejsi. sednemo 249 . Ja sa Klarom“ „Jelena. ok je. počele ste nov život. Ona sa Stejsi. Za nedelju dana mu je rođendan. ali ostala je ona ista. malo sam zbunjena. Drugo. Miina nova devojka.. Prijateljski. tajni. bila je moj omiljeni zet. jeste. Prošlo je mnogo. ja sam u srećnoj vezi. Došla sam u miru“ Jelena.ANA „H alo“ „Zdravo Ana“ „Ko je to?“ „Ako ti kažem spustićeš slušalicu“ „Strašno mi je poznat glas“ „Jelena je“ „Jelena?“ „Bivša devojka tvoje sestre“ „Aha. Povredila je Miu. sa svojom devojkom“ „Znam i to“ „Zašto me zoveš?“ „Ne zovem te zbog Mie“ „Ok“ „Znaš i sama kako je Nebojša. Očigledno je da su nam neki ljudi sadašnjost i budućnost. Sinoć smo blejale i pričale o tome“ „Ana. Srećne ste u vezama. Odvratna sam. planiramo isto. ok je ovaj drugi deo. ali ja prva ne mogu da zaboravim kako je bilo kada si nestala? Uništila si je Jelena. ostaviš je na cedilu. prokleto duhovita. 248 Oni su dosta dekintirani. sukoba interesa. Mia i ja. Volela bih da zbog Nebojše. Ne želim nikoga da povredim. Smislila sam da mu napravim rođendansku žurku iznenađenja“ „Uh. šta se izdešavalo. Na neki čudan način. Ne znam da li je to fer prema vašim partnerima. Moja ideja je bila da se svi nađemo.. Ok je“ „Imam dve molbe. „Izvini. vratila me je u prošlost.“ „Ana. i kada je prošlo dve godine.

mala si. Duguje joj Jelena izvinjenje.. Znam koliko Mia voli Nebojšu. ustaj“ „Ustala sam.organizujemo taj rođendan. Zar ne možemo da svi okačimo sujete i prošlost na čiviluk. morala bih da opipam teritoriju. Nije ovo bila moja ideja. Posle svega.. Zar nemaš potrebu da saslušaš objašnjenje? Izvinjenje? Stejsi će razumeti“ 250 „Hoće.. i isplanirale su za isti dan kada i mi. Landara ti to jedno nepročitano poglavlje. Svima je zbog toga neprijatno“ „Šta hoćeš od mene?“ „Ponosna si. Možda zaista. delite prošlost. Ivan im je rekao da se poklapaju datumi. Jednostavno je“ „Jelena. Znam da je srećna.. Dobro je meni život naplatio. susreti. Ne razumeš“ „Idemo par dana posle Nešinog rođendana u Ameriku. ali kada razmisliš realno. i jednostavno se nasmejemo kao nekada?“ „Ana. znala sam da u Jeleni postoji gram obraza. posle svega... jedna drugoj duguju izvinjeje i oproštaj. ja ne razumem. Izleteo se Nebojša“ „Zvala me je zbog Nebojšine žurke. Znam i da nije išlo. i da pravimo odvojene žurke“ „Mia.“ „Ne znam. i želim da obradujem Nebojšu. Kriva sam i ne bežim od toga. Jelena me je zvala. „Mia. probaj.. Ko zna kada ćeš ti ponovo doći. Poslednje što želim sada je Jelena“ „Znam. Želim samo da se izvinim. Znaš Ana. pa mi javi!“ Prekinuta veza. Draga mi je. ona sve razume. Nikakva izvinjenja. Zamerala si joj jer je pobegla? Zašto sada ti bežiš? Jel’ si sigurna u svoju ljubav sa Stejsi? Završi šta imaš iz prošlosti. ali ne znam koliko je pametno da se spajate“ „Ana. Reci Jeleni da joj je sve oprošteno. U Beogradu je“ „Znam. Ne budi na kraj srca. i veruj mi da ako nekome želim sve najbolje. Prošlo je. ali delite i Nebojšu. Znam da je volela Miu. Jelena je pomislila da bi bilo lepo da zajedno organizujemo“ „Ne znam Ana. Ona i njena devojka planiraju žurku.“ „Probaj! Molim te. Ovo je ideja moje devojke. Da li da ovo pomenem Mii? Prošle su godine. Želi da ti se izvini. Još uvek si povređena“ „Nisam Ana. Ja bar znam zašto si se udala. to je ona. u gradu smo“ „Slušaj.. bez prošlosti na umu. Ne vidim poentu. logično je da svi budemo zajedno na Nebojšinoj žurki. za početak. Neću ga dugo videti.“ „Obećaj“ „Javiću ti se“ 251 . Ubiće te inat i ponos. Odjebi od ponosa.

ego na tronu? Bezveze je. Imala sam epizode da sam htela da joj se svetim. Verujem da za sve postoji objašnjenje. zbog čega? Mia. Ako ne staviš tačku na kraju priče. trnula sam od tuge. uradi sve to zbog Nebojše. i zar te ne zanima kako. Možda bih joj čak i rekla hvala“ „Kako možeš tako olako da me pustiš da idem da se vidim sa njom? Šta ako te prevarim? Šta ako joj se vratim?“ 252 . i tebi je smešno to što pričaš“ „Znam. Samo ne vidim poentu svega. jasnu tačku. Verovatno je sada. Bila sam povređena. zašto. kada je u novoj vezi rešila da svede sve račune“ „Stejsi. Na kraju. glupo je. saslušaš je i dogovoriš se oko Nebojšine žurke. ušla sam kao žena zainteresovana jedino za tebe“ „Zašto njoj ne dozvoliš da stavi tačku?“ „Problem je što ja mislim da mi nećemo moći svi zajedno. da se okupimo. Možda sam ja mazohista. treba da pokidaš kanape koji te vuku nazad“ „Mene ništa ne vuče nazad“ „Nije baš normalno da padneš u nesvest kada sretneš nekoga“ „To je od šoka. To je prva žena na koju si pala. nije sramota ako te zanima.MIA „Mia. ljudima daješ prostor da dopišu šta žele. Ne možeš ljudima da skidaš glavu kada se kaju. samo ne vidim poentu. Ovo je naš boravak. ali ja bih volela da upoznam Jelenu. Stavila sam tačku na sve pre tebe. razočarana. Delim mišljenje sa Anom. volela bih da znam šta se događa sa njenima. i pokušavam da je pronađem“ „A vidiš poentu u tome da ostane tišina. nema ničega.. To je tvoj nekadašnji izbor. ona je srećna. Ne verujem u to. sada je sa tim gotovo. kako joj je sa novom devojkom.“ „Neće ti biti prijatno u početku. To ne znači da me manje voliš“ „Stejsi. govorimo o dve godine. Znam da pravi čovek prašta. Donekle je glupo da okrećemo glavu ili pravimo Nebojši odvojenu žurku. to su filmske priče“ „Nije Mia. Bilo je sve to završeno i pre Stejsi. Tu stvarno. Volela bih da je pitam kako je. Jednostavno. Stejsi se zabrinula i pitala me je iskreno. Ti si srećna u novoj vezi. Volela bih da saznam neke stvari. Toj devojci je sigurno teško što je tako završila sa tobom. sumnja.. Mislim da bi krenuo napred. Ovo je naša priča. Ne govorimo o dva dana. pusti svoju prošlost“ Nema tu sujete. kada sam ušla u vezu sa tobom. ljuta. sujeta. Verujem u ovu vezu. Oprostila sam joj. Sada se ne bih srušila“ „Treba da odeš. Prošlo je vreme. besna. ali za ovo ne mogu. volela bih da joj pružim ruku. Ljudi se menjaju. neću ovo tokom našeg boravka u Beogradu. Biće drugačije kada se suočiš. da li se 253 „Z a roditelje sam te podržala.

254 JELENA M ala Ana je sa Klarom i Stejsi na Terazijama. Ista sam kukavica kao kada sam pobegla od nje. Zbog Nebojše i njegove sreće. Uspaničila sam se. stvarno joj dugujem izvinjenje. Mislim da mogu emocije da se vrate. Samo osoba koja je pogrešila zna kako boli kajanje. crna rupa i nešto najgore. To je ujedno i najbolje što može da vam se 255 plašim svojih emocija. Promenila sam se.. Prelazi ulicu. Narodno pozorište. kukavica sam. Volim ja Miu. Ne želim u nečijoj glavi da živi takva predstava mene. Volim je kao čoveka. Volela sam ovu ženu. ono što možemo da uradimo za njih je da ih pretvorimo u lepu uspomenu. jednostavno nestanu. kada su zakopane. Potrebna mu je. boli me kada pomislim da sam u Miinom životu greška. nisam više ona Jelena. Promenila se. Bivše ljubavi nikada neće biti kao nekada. Ne želim da me gleda kao đubre. Nisam uspela ni lepo da je pogledam u Parizu. ali glume da su kul. Nema ih. Plašim se.. . kako priča. Stojim na Trgu. Kosa joj je kraća. Znam je. Sada sam Jelena koja zna da sačuva ljubav. Džaba svi muški hormoni u meni. Volela sam kako hoda. Iskreno. Znam da mi neće skinuti glavu. zbog nas. To nisam ja. Piše mi kako su se obe oduzele zbog situacije. Drugačija. ne znam. Samo osoba koja je jednom stradala zbog nerazmišljanja zna da razmisli. oduzeta sam bila. to je najgore što može da vam se dogodi sa jednom osobom. i kao prošlost.„Videću se sa njom“ Samo zbog Stejsi. u licu je. novog života. kako diše. Kada nestanu. Nisam osoba koja može da povredi i pravi se da je to želela. Kao da ih nikada nije ni bilo. Lepa je.

Zagrliti je? Pružiti ruku? Poljubiti u obraz? Kao da je svaki potez pogrešan. Kada se sretnete sa bivšom ljubavi. kuca poruku ili se osmehuje. Volela bih da znam kako su njeni. i sada Stejsi. Volela bih da pričamo o vremenskoj prognozi. Kod ovakvih veza. To je moj najveći strah. Ožiljci će ćutati. a do najboljeg treba da se napešačiš“ 257 . zavučen sto u ćošku. Stoji ispred mene. da dugo nisam mogla da pogledam ni jednu. a glava govoriti.Hajde“ Ne znam ni da li treba ovo da radim. Volela bih da zna da mi nije bilo lako. Ne ume da se pretvara. udaljen od zvučnika. Protivila sam se ovome. ali uvek ostanu neki ožiljci“ „Onda ne možeš da zamisliš kakvi su moji. Volela bih da joj ispričam kako sam upoznala Klaru. Bitno je šta je vreme donelo. Trema i neizvesnost. Može da bude kul. ali udaraće jako po vratu. Žene su prvenstveno najbolje drugarice. „Kako si?“ „Pomalo zbunjeno.. Kafić. Ne mogu da kažem da mi nije zakucalo srce. Sve što misli reći će. veruj mi“ „Znam da nisi loš čovek. Način na koji pali cigaretu. Drago mi je što je vidim. „Dobar dan“ „Zdravo“ Dva osmeha. tek tada postanete svesni sitnica koje su je činile onakvom kakva je. Volela bih da znam zašto se udala. Ono pripada samo meni. zaledio me je strah. Ne vidim to u njenom pogledu. Tišina. Zašto? Očajno smo počele. Kao da je bitno koliko je prošlo.. ali sada mi je jasno zašto je trebalo da se dogodi. Na obe stvari ima pravo. Naprotiv. Tako se sada osećam. koliko su duboki i koliko su pekli“ 256 „Žao mi je“ „Hoćemo u ovaj lokal?“ . Po nekoj logici naše priče treba sada da te mrzim.. u mom slučaju. čim je pristala na ovo. Sve je u njenim rukama. nije sve samo strast i seks. Počela je. Vidiš ovo mi je ožiljak“ „Volela bih i ja moj da ti pokažem. Ostala je ista. o našim devojkama. jel’ da?“ „Po nekoj logici. Ne bih volela da rasplićemo prošlost. čudno i drago mi je što te vidim.njene misli. može i da mi skine glavu.“ „Ne mrzim te Jelena. Kao da sam videla svoju drugaricu Miu koja je ljuta na mene. Obe nosimo medalje i ožiljke iz našeg hladnog rata. Osmeh. Ne mrzi me. o Parizu. odmeravamo i iznova definišemo. „Smešna sam?“ „Ne.dogodi. nisi mi izvadila srce. ali moraš da mi izvadiš srce da bi ga pogledala“ „Izvini. što sam ti izvadila srce“ „Ne. kako se snašla u Americi. čime se bavi. setila sam se samo susreta u Parizu“ „Napila sam se mnogo i pala. posle nekog vremena. premeravamo. Zakucalo je kao kada sam ugledala Nebojšu posle dve godine. Neke reči treba reći zar ne?“ „Nisam ja toliko loš čovek. Jasno mi je da mi neće skinuti glavu. Hodamo ka kafiću.

Ja sam mnogo dobar čovek kada verujem nekome. Sitnica. Šta si ti radila venčana ženo?“ 259 . Hajde.Nema potrebe za izvinjavanjem. Ja sam drugačija. „Zašto se smeješ?“ „Iste smo. Želim ti sve najbolje sa njom. već prema sadašnjosti. znam da ljudi imaju tu osobinu da kada dođe njihovih pet minuta polude. Smeje se. . crv“ „Drago mi je zbog toga.. Zavolela sam je.. Žao mi je što si odustala od mene takve“ Ćutimo. ali mislim da sebi nikada neću. Emocije prema tebi su mi ravna crta. nikada ne bih sebi dozvolila da se ponovo osetim kao gnjida.. U meni ima besa. i sada. Ne razumem čemu ovo? Šta si pomislila? Mia je srećna konačno. dugo smo bile drugarice. Verujem da se ljudi menjaju. Iznova i iznova shvatam da je volim kao čoveka sa kojim sam provela lep period.Ostaje još da je oprostim sebi“ 258 . Znam da sam bila đubre i da sam gadno zasrala. i verujem da je voliš. životu posle mene“ „Nema mnogo novosti. Daleko bilo. a onda ćemo moći normalno da pričamo.Želiš oproštaj? Odavno sam ti sve oprostila“ . Drago mi je zbog Klare.„Ipak me mrziš“ „Ne. Divljala sam dugo. Evo. ukratko“ „Žao mi je zbog babe. dve godine kasnije. To bi bilo to. jer ja više nisam ona Jelena i platila sam sve svoje greške“ „Nikada to ne bih mogla Jelena. Ne znam samo šta si očekivala? Filmski susret? Nažalost živimo život“ „Nisam htela da neke stvari ostanu nerazjašnjene“ „Mislim da je ovo gubljenje vremena“ „Mia. Vidim po sebi“ „Ne verujem da mi veruješ“ „Istina je da ti nikada nisam verovala“ „Zato što nikada nisi znala koliko si me imala“ „Nikada me nisi naučila da ti verujem. Nadam se da. sreća pa te znam. Verujem da si se promenila.Slušaj. zaposlila u gej klubu. Veruj mi. da se unormalimo“ „Jebi se“ Počinjemo da se smejemo. nemoj sada ti da budeš đubre prema meni. u potpunosti oprostiti što sam bila đubre. Nemoj da budeš kao ja. u klubu sam upoznala Klaru. mi se prepucavamo“ „Pričaj mi o sebi. kukavičluk. Obožavam je.. Pričaj mi nešto o sebi. Pokušajmo normalno.. Umrla mi je baba. išikaniraj me. Želim njoj sve najbolje sa tobom.“ „Drugačije je sve. Drugarice zaljubljene jedna u drugu. i drago mi je da te vidim. Mislim da mi je oprostila beg. treba joj sreća“ „Zaista je volim“ „Znam. Preselila sam se u Pariz. hajde da je malo podsetim koliko je nesrećna bila“ „Nisi ti pogrešila da bi razumela“ . Ide prvo šikaniranje. Draga si mi. Ne prema prošlosti. Izvini..

Prisetimo se svega. pametniji. kako je bilo“ Druga u nizu neprijatna tišina. Uvek se provuče neka misao. neispravna. Sada kada je gotovo sa tim.. kada sam čula da si se udala“ „Udala sam se. „Živeli“ „Za. otvoreno drugo vino.. ostavila sam sve svoje traume. upaljena cigareta.„Samo sam te poslušala. Mrzi me. ona prljava. Pogled koji leti po kafiću. Drago mi je što nisi ostala dosledna sebi.. ne bih mogla da dozvolim nikome da kaže nešto ružno i. Najveća greška. kod onih velikih ljubavi koje su završene. vreme se ne može vratiti. Svaka naredna budi sve ono što mora da spava da bi komunicirale normalno. a onda sam je upoznala.. Nekada zaspi. I stvarno zbog nje. dugo je trajao“ „Ne pitaj. Volela sam ja tebe iako si bila đubre. bez obzira na Klaru. dok gleda bivšu.“ „Žao mi je što je sa nama bilo.. Nekada se probudi i svašta izgovori. kada se sretnete sa njima. još uvek spava ta aždaja zvana povređenost. kao da je mrtav... Laže onaj koji kaže da se. i sa bolom. mislim da bih i dan danas mogla nekoga da ubijem za tebe. ali samo misli... 261 . mojoj poznanici. Isto sam mislila za tebe. Zreliji. Drago mi je da si živa. Ne možeš da pobegneš od sebe. Našla sam ga“ „Vidim.“ „Za njih. Čudno mi je da gledam njeno telo koje sada dodiruje neka druga žena. pogana. Zbog ljubavi je nekada dobro da izgubimo sva ta naša sranja koja istripujemo. Bila je to jedna teška tačka. i završi se. U pismu si mi napisala da nisam lezbejka i da treba da nađem dobrog muškarca. „Koliko god da je bolelo. Zbog nje sam ostavila muža. i za mene ćeš uvek biti živa. ili nazovi to kako hoćeš“ „Znaš.. prestala sam da lažem sebe. oči u oči. Nikada je nećemo ubiti. Tačku staviš kada završiš sa nekim. Znaš kada uz nekoga shvataš koliko možeš.. Moram da ti kažem da ti nikada nisam želela zlo. Tišina. bolelo je jer sam te volela. Volim je. Mnogo mi je drago što si srećna. Ponovo zaljubljeni i srećni. ali volim i što mogu da dam šansu novoj Jeleni. Klaru i Stejsi“ Tišina koju ona prezire.. pa se napravimo da ne postoji. i lepe su to misli. Čudno mi je da gledam njene usne koje sam nekada ljubila. Kako je on podneo?“ „Loše.“ „Znam“ „Bile smo zaista divan par Mia“ 260 „Jesmo“ Kod bivših ljubavi. I u meni i u njoj. Verovala sam da si sama sebi najgora kazna“ „I ja sam verovala u to.. koja je stavljena“ „Kao i ovo naše“ „Ne znam da li je ovo naše tačka. ne priseti. i malo je reći da je volim“ „Znam taj osećaj. a ni od Stejsi“ „Nisam dobro videla Stejsi one noću u klubu. smireniji. onda sam upoznala Klaru i shvatila da svaka kazna ima rok u kom se služi. Ne mogu o njemu.. koja je žena mog života. Neša kaže da lepo izgleda“ „Divna je Jelena.

„Treba da krenem. Sada umem. Prošlost je prošlost. Njih tri sede. Smeje se ona. Zaista je srećna. Bez ikakvih laži. Beograd. znam da ne može uvek da povuče radikalne poteze. 262 „Jel’ se sećaš mog prvog odlaska u gej klub?“ „Pocepala sam se od smeha. samo da bi nam pokazala koliko su stvari iz sadašnjosti ispravne ili neispravne. Dogovaramo se da Neši kupimo fotelju koju je prodao. Zajedno ćemo snositi troškove žurke. Kada se nasmeje. Mislim da možemo zajedno da organizujemo žurku Neši. Klara i Mia odmah započinju priču oko garderobe.„I dalje ne mogu da verujem da si se udala! Presmešno mi je“ „Ne možeš da zamisliš kakav je to bio čin“ „Izvini“ „U redu je. u novoj ljubavi. kada se prisetiš da je sadašnjost lepša od prošlosti. Mnogo smeha. kada smo obe dobile svoju sreću“ „Nadam se da ćemo imati i pameti da je sačuvamo“ „Ja sam oduvek imala pamet. i nikada neću biti kao pre. duhovita. Stvari se nekada same završe. Znam kakva je Mia. Gledam kako se nosi sa ovom situacijom. Malo se hejtujemo. Spajaju se ruke. Često ljudi vagaju. Kako bi bilo da se ponovo zaljubi u mene? Ili ja u nju? Kako bi bilo da smo ovakve bile u prošlosti? Kako bi bilo da smo sada iste kao nekada? Ulazimo u kafić. idemo do njih. u prošlosti. u načinu na koji je gleda. Ulice po kojima smo se pijane ljubile. Žao mi je što je pored mene plakala. mogu da kažem da je Stejsi. Svako će nabaviti nešto od pića. Znam. Sećanja ostaju. kada ih povuče. i da možemo onako. vidi se u svakom pokretu. Kakva lepa predstava zvana prošlost. tamo gde i treba da budu. samo nisam umela da istrajem. raskidale i mirile. sasvim bistre glave. to nikada neću zaboraviti“ „Sebi sam sada smešna. kao da neko upali svetla u najlepšim bojama. premeštaju i prave nove kolaže. Čekaju me Ana i Stejsi. nepromenljiva. U mislima. smejem se ja. Ponovo je na aukciji. Vratiš se u lepu prošlost i pomisliš da je možda moguća i lepa sadašnjost. Isto tako sam je i ja gledala. prođe prstima kroz kosu. smešna je cena. Nasmeje se. ne zaboravi“ Ne govori ovo ona. Sujeta. Mnogo voli Miu. plakale. ja Stejsi“ Korak po korak. sjajan lik. Moja bol je sluša. dobar izbor. Stejsi je stvarno. Stejsi je lik. zapali cigaretu. Taman ćeš upoznati Klaru. Zamisli se 263 . seku. nekako uvek ide drugačije. tortu ćemo naručiti.. Mislim da je konačno došao onaj trenutak. sporije. uradi to jer je nešto zaista vredno. Prisećanja. Govori njena bol. Gde su one?“ „Na Terazijama“ „Ništa. Znam šta je Miu privuklo kod Stejsi. Nasmejana je. takva kakva su. Kod nas muškarača. traume. potom se neverovatno zgotivimo. Sadašnjost aplaudira. Uplete se ponekada u sadašnjost. kad se setim“ Nestvarno je lepa. Treba da organizujemo nešto Neši“ „Mene čekaju Ana i Klara“ „Mala je znači. kao ljudi“ „Naravno da možemo. pišu šta je sve potrebno za Nešin rođendan.. slomljena srca u glavnim ulogama. prevarant.

zasijala je i ugasila se. prve neuspele ljubavi. to nikada ne bih Klari. Uvek će te sačekati taj mučni. to sada može sa Stejsi. Zato ponekada odlučiš da ne otvoriš taj „poklon“ zvan zaspala želja Znaš šta je unutra. samim tim nikada ih se nećeš ni osloboditi. Neke želje. ili ih zadavao drugima nerazmišljajući. a da nikada ne naučiš i ne shvatiš. Sećam se kako smo se poljubile baš za ovim stolom. samo zato što si nekada bio nesrećan i voleo tu nesreću..u nekom novom vremenu. Koliko ona može. tiče se samo nje. Kao ubod ledenog noža na vrelom telu. koji pokušava da ukrasi i zamaskira. Neke ljude umemo lepše da volimo. poljupca. kao što je rekla.. Izdržala sam je i opametila se.. slomljeno srce. tajne ljubavi. Provuče se tu po neki ožiljak. „Zamislila si se?“ „Podosta“ Osmeh na njenom licu.. poput poklona. treba da shvatiš da nikada neće biti isto. Providni celofan. gledajući kako zvezda pada na nebu iznad Francuske ili Amerike. Filmski deluje zar ne? Živimo život ne film. Znam samo da svaka kazna ima svoj rok trajanja. istetovirana ogromnom željom da nikada ne prestane. Da li mi je oprostila? Da li sam sebi oprostila? Ne znam. Ono što sam joj uradila. Možeš da ukloniš bilo koji ožiljak. Kroz providni celofan vidiš sve. sećam se njenog pogleda koji luta znatiželjno po kafiću. To je želja. Ono što nikada nije mogla. Njena ruka ispreplitana sa Stejsinom. Neke želje nikada ne prestanu da budu želje. prvog partnera. Neki ljudi umeju lepše da nas vole. Bila je to ljubav poput zvezde padalice. Kakav sam sada čovek samo je moja stvar. ožiljci su tako jebeno komplikovana stvar. Nije više ona Mia zbog koje sam ginula i uginula. straha. Kao da sam se vratila unazad i da gledam onu uplašenu ženu koja prvi put sedi u gej kafiću i nervozno vrti upaljač dok joj se ruke tresu. prve lažne ljubavi. umota ih u celofan. odvratni celofan. Kada se dozoveš razumu. Zašto nas boli ako miruju i spavaju? Zato što se nikada neće ostvariti. sujetu. ali i moja odgovornost. možeš hiljadu puta da slomiš glavu o isti zid. Svako od nas prođe i lekciju zvanu „ono što će zauvek ostati u meni“. trauma. samo su posledica onih najvećih suza kada si molio život da te ne ranjava. Kada okreneš novi list. Oblak sujete.i odluta na sekund. Kako znaš šta je greška ako ne pogrešiš? Možda je ljudski grešiti.. jer je možda neko. poželeo nju ili mene. Zato se držim onog lepog. Pored prvih ljubavi. ostaju da spavaju u nama. i zbog čega. bol. Bila je to ljubav. ali ne možeš sećanje na tren kada je nastao. Klara u mom krilu. Zaboli ta misao da je moglo drugačije 265 . ali treba znati da nema druge šanse za istu 264 želju. Bes. kao i svaka velika ljubav nesvesna sopstvene veličine. boli i besa prekrije ih. dubok. shvatiš da ima nekoliko značajnih grešaka na prethodnoj strani. bol. Možeš da se mučiš pitanjima.. Sećam se kako je trčala uz stepenice ne bi li me što pre ugledala. Nije to aždaja zvana povređenost. Provuče se i nova sreća za koju se često zapitaš da li je to zaista sreća. Vidni ili skriveni. osmeh na mom. Nosio ih na sebi.

Pored toga što sam bio u zabludi. Znam da će sve biti ok. Prelep kao i prvog 266 . Ivan je. vrištim ja isprepadan. siđi“ Torba.. Želim samo da ćutimo. rođendan ti je“ „Srećan sam. Postanete svesni šta ste uradili za godinu dana. ozbiljno. Bez ovog čoveka ne bih mogao. Zvoni telefon. Sedim u polumaraku. i dalje sam ludački zaljubljen. Iznova i iznova shvatam koliko ga volim.. Isključili si nam struju. Kako da pogledam Fashion TV kada nemam struju. Auto se zaustavlja. ne želim da se sećam ničega. Oh. Ana. Šta je ovo? Nije ovo moj rođendan! Neću ga slaviti. Sedim ukopan i plače mi se od sreće. Mama mi cvili na mobilnom. nekoliko bivših kolega. Ivan kasni. gde idemo?“ „Na večeru. Rođendan. Farmerke? Ne. Košulja? Ne. da. „Obraduj se malo. Znam da sprema neko iznenađenje. „Ivane. Komedija. i to će biti proslava. Mia. Ne. Dok je on tu. Jelena. To je onaj trenutak kada postanete svesni svih svojih pobeda i poraza. Svi su tu. Kaže napravila je tortu. Ne znam.. To su te suze koje umivaju dušu i ožive te. Kopam po garderoberu i čekam da me Ivan pokupi.. drame i teškog navikavanja na ovaj. ali srećan sam“ „Moram ovo da ti vežem“ „Gde?“ „Oko očiju“ „Zašto?“ „Da ne vidiš gde te vodim“ „Kako ćeš ovakvog da me voziš?“ „Ništa ne brini“ Vezuje mi oči. Paralisan sam. Moje žurke bile su najbolje. Ovo je bio moj dan. Skidam povez. Idem sa Ivanom na večeru. Jedno hladno hvala i besno nezadovoljstvo. Stižu poruke. novi život. Želim da ovaj dan provedem sa njim i da se. „Ispred sam. pored moje histerije. „Ivane gde sam?“ „Sedi tu“ Smešta me.. Ne smem ni da pogledam Fashion TV i saznam šta sve nemam. Teško mi je da se nasmejem. Baš me briga.NEBOJŠA dana. Stepenice. „Nisi nas pitao gde je poklon“ 267 N ije mi do rođendana. Ne mogu dovoljno jako da izgrlim svakoga.. Ćuti i izbegava da mi odgovori gde idemo. Provukla se tu još jedna divotica. Klara. Pre sam se osećao kao princeza. Stigli smo“ Voda me kroz neki ulaz. uzdah. Ulazim u auto. Tragedija. Stejsi. i što sam izgubio sve što sam stvarao. Vrište ljudi. Raspad. Tišina. Vrisak. Nije mi ni do čega.

Sa nekim ljudima se povežeš. U svim pravcima. Pomisliš da si sam. Prođeš sa njima sve. Pukneš kao da si od stakla. „Ljudi. Ovo nije kraj. kad smo kod toga. da nema izlaza. Izvući ćemo se. Sve je ok?“ „Naravno“ „Hvala vam.. Život možda jeste kocka. Neki od njih sutra idu. Uvek ima. ovo je početak. Postoje situacije u životu koje te dignu u nebesa. Sreća nije u restoranu ili fotelji. Moja fotelja.. „Imamo i šampanjac“ I šampanjac je nebitan. Izlazila je po mnogim časopisima. i njihove nove devojke. Neki su prebrodili svoje sujte. no shvatili smo da ima tu ljubavi za koju se vredi boriti. „Vas dve skupa? Ovo je san. dve. Pored ovakvih ljudi ništa mi ne treba. neke sreća tek čeka. uz ovakve ljude. Pre dve godine. Mnogo truda. ali volim te“ „Živeli“ „Za sve nas. kao u osmosmerci. Neki su srećni. Samo sam izvukao osigurač“ „Ti si kreten. Žao mi je što smo Ivan i ja prošli pakao. Svako je svoju složio. Onda sam shvatio da najbolje stvari u životu ne biraš kao fotelju. Istina je da bih preživeo bez nje. Osmeha. Ne. Osmeh i oči će im ostati isti. Navikao sam da mogu sebi sve da priuštim. Neki. Željni novog iskustva. Moja fotelja. cipele ili prostor za restoran..„Pusti poklon“ „Sediš na njemu“ Spuštam pogled. Moj san. Ostanu tu. Pored njihove sreće. da svi igramo. živeli“ „Za tebe Nešo“ „Za fotelju i za struju“ „E. našalio sam se. Gotovo je sa ratom. ali ona Rubikonova. Mir i sreća. Žao mi je što su mi obe drugarice otišle iz zemlje. Neko bi rekao dobro smo završili. da se smejemo. ljubavi vratili smo ti fotelju“ „Nemoguće“ Fotelja je savršena. uvek će biti pored nas. Ma koliko dugo ih ne videli. Možda život neće biti kao pre godinu. Pored ovakvog dečka. ma koliko kilometara vas delilo. Ti ljudi. ali mi je i drago da su našle svoju sreću. i za nove početke“ „Živeli“ 269 . i srozaju te na pod. Neverovatno je to da uvek možeš da se smeješ i plačeš sa nekim ljudima. Najbolje stvari se same dogode i izaberu tebe. Stajao bih žedan u sred pustinje sa ovakvim ljudima. Nikada ja nisam bio materijalista iako sam se tako predstavljao mnogima.. par dana kasnije. Samo želim da pojačam muziku. oprostili ljubavne zločine jedni drugima. Vi ste moje najbolje drugarice“ 268 Ne mogu da verujem da su tu i Mia i Jelena. ma koliko daleko bili. Moja najlepša fotelja vredna kao nečija duša.. koji su srljali kroz život pomalo bahato. bili smo klinci. mnogo muke. Delo jednog od najpoznatijih dizajnera nameštaja. koliko god da se promene.. dobro smo počeli. Pored ovakvih drugarica. Ne mogu da verujem da ne ratuju. od novca koji sam sam krvnički zarađivao. mnogo nerviranja. „Ovo je moje?“ „Da.

slep. Postoji ta. Savest ume da napadne. Izvadila sam sve stvari. Odlazim odavde kao čovek. i gitarom. ako ti je duša prazna i život siv. s leđa. Ni sada nije bitno šta je u koferu. kada sam zakoračila u ovaj grad. Pravila sam spisak danima. Bez reči. Ne volite osobu koju ne poštujete. pakovala mesecima. strastveno. toliko i strašna reč – simbioza. isto da dišete. U sekundi sam ih gurnula u kofer. Htela sam samo da odem. vagala šta mi je potrebno. da li sam nešto zaboravila. bez ikakvog spiska. brzo. Dobar ili loš. Ne volim sebe. da sletim. Slepo verujem u ljubav. na kraju se vrednuje. Ljudi se zaljube u 271 S pakovala sam kofer. Jednostavna je ta jednačina. sa nekoliko stvari u kesi. da pravite iste korake. Nisam progledala. Pre dve godine. Kada mi se izdešavalo sve sa Acom. Na neka pitanja ne želimo odgovore. Nije on čovek mog života. Volimo da se opteretimo nebitnim stvarima. ali to više nije moja stvar. Zato sam i zalupila vrata tog stana. Više mi nije bilo bitno da li je sve tu. To je lekcija koju sam naučila. kada se razočaraju. da osećate nečije prisustvo i kada nije fizički tu. Ne gledam na to kao na novi početak.ANA Jedva čekam da odem. Nespakovana. kakav si ti čovek. Igor je u vezi. Sećam se da sam taj kofer. Znala sam. da proverim da li sam sve sa spiska spakovala. varate. da pobegnem. To su koferi koje svako od nas nosi. komunicirate očima. da počnem iznova. Ljudi često. Spakovala sam ga u sekundi. da dođem u Beograd. Završi se kada strast izvrši samoubistvo i oslobodi razum. ili. išla sam redovno kod psihologa. kažu da su progledali. istog časa kada sam napustila taj stan. Shvatila sam da mogu da letim. Mogla sam da se mučim. cimam i pričam mu bajke o našim godinama i svemu što smo prošli. kukavički. već neko ko će hodati rame uz rame sa mnom. i zaista smo lepo prošetali. Igor je u srećnoj vezi sa svojom koleginicom Ivanom. Nije bolelo. 270 . Mogla sam da mu pričam bajke. velike ljubavi se završavaju tako. završi se tiho. Ne možete da volite nekoga i da ga gazite. Šta će nekome čist obraz? Treba ga imati. šta ne. Sve što počne naglo. ofucan i star. Da. Bio je to Igor. Mogu li to? Mogu. spakovanu najskuplju garderobu ili najbedniju. Samo sam otišla. kao da je bitno šta nosiš u koferu. koliko magična. umirete za drugim. Moj početak je počeo kada sam izašla iz stana i ostavila sve njemu. to je naše bogatstvo ili beda. Treba se pogledati u ogledalo i suočiti sa sobom. čistog obraza. Osvanulo je isti dan na Facebook-u. Više od ljubavi navijam za poštovanje. ali. Onda je došao dan zatvaranja kofera. Može li Igor da kaže da je čovek? Trenutno može. na kraju ljubavi. To je kada počnete isto da mislite. hodao je. Rekao je da mi ne treba neko ko će da me vuče. Bio je to moj beg od malog mesta i novi početak. Lud je i zanesen. Imao u koferu. Dovoljan je samo jedan kofer. popisivala stvari. volim čoveka u meni. ali se život pobrine da sve saznamo i sve nam razjasni baš kada treba. sebi nisam mogla da ih iznova prepričam. osećala sam se kao da sam pokorila neosvojivo carstvo ili sletela na drugu planetu. sve sam videla od samog početka. plana. Ne možete da volite nekoga i da ga povređujete.

srećni. To sam ja. da li ste vi on ili je on vi? Gde je granica vašeg bića. Ne znate ko ste. isto tako. da priča kako sam ga gušila i kako ga nikada nisam razumela. letovima. Bez ikakvog foliranja. Nije ni bitno kako će ići život. Dovoljno je drzak da o meni priča sve najgore. Šta bude. 272 Iz najboljeg se može izvući najgore. poput mene i Igora. Misle da je to kruna ljubavi. najljubavnija. Jednostavno je. zatim usledi tren kada postane noćna mora. Srećna sam? Kako mogu? Raskinula sam dvogodišnju vezu. Želim da je proputujem i upoznam nove ljude. gde njegovog? Takvi smo mi bili. I postoje parovi. Ume taj futur prvi da optereti. šta ste. Oslobodio me se. kada oboje izvučete korist – ljubav. I postoji ona simbioza. Ja mogu sve. Lepota neizvesnosti. Dokumenta. Avionska karta. Treba mi predah od ljubavi. Viđaju ih nasmejane. Želim dan u kome ću lakirati pet sati nokte. Postoje parovi koji se posle svih sranja srede i postanu jači. a drugo bude oštećeno. biće.ideju simbioze. Srećna sam. Kao da se nikada nismo ni spajali. Ostane bez ikakvog vidljivog efekta. Kofer. Želim da uradim nešto za sebe. Ovo je najčešća vrsta simbioze dva bića. Mogla bih da se vratim. Surovo je da kažem da je on. najbolje. zagrljene. koji nikada nisu ni bili jaki. Ona. šta ću i kako ću. ili gledti u zid. naravno. Kažu da je srećan. Iz najgoreg.. U kojoj drugo biće niti izvuče korist niti bude oštećeno. Patila sam u toj vezi. u spajanje. Moja sreća je u kilometrima. Oko mene su svi zaljubljeni. I osmeh.. Želim da odem u tu Ameriku. kao ideja moje druge polovine preminuo. sada kada se završila nemam za čim da patim. i potrudim se da dobijem neku stipendiju za master. ne čak ni utrnuto. Svoja sam. Želim dan u kome ću slikati. Slobodna sam. nemo. Postoji ona u kojoj jedno biće izvuče korist. Postoji više tipova simbioze. lepota slobode. drago mi je. diplomiram. Volela bih da ostanem ako mi se dopadne. 273 . Dovoljno je. aerodromu.

Tužna sam pomalo. tajne.. seks do iznemoglosti. Dom je tamo gde ne moraš da pozvoniš već možeš odmah da se uhvatiš za kvaku. Sledeći tu logiku shvatiš da bi onda dom svih nas bilo porodilište. Tamo pripadaju. Onda idu misli. Dom. Naš stan. Dom je tamo gde sam Bog. sigurniji. Ova reč odzvanja. do snova. Moja zemlja je moja zemlja. odrastala sam. Nebojšin u Beogradu. dobra kola. ponekada mi nedostaje. Preko snova..JELENA je tamo gde ne moraš da sakrivaš svoje mane. Pored uspomena. zar ne shvataš da ti je ovde dom. obradujem se što sam pobegla. tvoj dom. ovde. Dom je tamo gde ti koferi sami padnu. Dom je tamo gde izuješ cipele. Dom je tamo gde su lude žurke. „Toliko mi je žao što ideš. Onda odrastaš. ostavrenih. kada nas je vozila na aerodrom. negde između iskušenja koja postaju greške ili spoznaja. ali samo za jedan dom. da je dom je tamo gde spustiš glavu na jastuk. Dom je tamo gde voliš. poludiš. tako ne biraš ni gde ćeš kofer spustiti.. veruješ da je dom tamo gde se rodiš. postoji. U glavi mi odzvanja mamina rečenica. žene bez brushaltera. u Srbiji su mi prijatelji. Dom je tamo gde ti kuca srce. Nekada. preko velikih ljubavi. trenutno u Njujorku. P ariz. Sa glavom u njenom krilu. apsent. I kada se sve sabere. Moj. neostvarenih. imaćeš osećaj da je to baš taj. prijatniji. Miin dom je u Njujorku. Da. Da živiš i preživljavaš. ostaneš. Kao što ne biraš u koga ćeš se zaljubiti. Bolji od svih drugih. Pusti babine fantazije“ Dom. Klarin i moj. Dom te sam nađe. Od prvih poljubaca. Bilo je ovo lepih nekoliko dana u Srbiji. Dok si naivan i zelen. roditelji i ljudi koje nosim duboko zaključane u ovom srcu koje postoji. U Parizu. viski. Uspomene sam ostavila u Beogradu. udobniji. do zaljubljivanja. Gde imaš svoj mir. Dom je tamo gde se probudiš i pomisliš: „Ja odavde nikuda ne idem“ I ostaneš. Dom 274 275 . Mnogo lepih uspomena je u Beogradu. Anin. Tamo im je mesto. Stvarno.. Možeš da plačeš i da se smeješ. Šta je moj dom? Šta je dom Mie? Nebojše? Ljudi koje znam? Mislim da možeš imati više domova.

ostaju lekcija. Nesreća je kao vulkanska lava. 277 Ljudi vole bajke o prvim ljubavima. bajke za prepričavanje ljudima koji nisu voleli. nije bitno ko ti je prvi. Tako je kada voliš. Crnog ili belog.MIA u metroseksualca. Kako onda znaju da je taj princ. obrće te strast. Koliko ih je samo. Izopačenog ili neizopačenog. i susreta sa ljudima sa kojima sam delila. „P reumorna sam“ „Naravno da jesi. Prve ljubavi su bajke. Zapisano je nešto lepo. obrnule smo planetu. naizgled daleko. ili su zauvek ostali zarobljeni u prvim ljubavima. Život je kocka. ne znaš kuda ćeš. shvatiš da nije bitno šta sve možeš i koga možeš. U vezi ili slobodnog. Bitno je sa kim prvi put okreneš planetu. Vozi te adrenalin. zaboraviš na kočnice. kada smo se obrnule oko planete za samo par dana“ Zapravo. Kod života je drugačije. ma koliko velike bile. nisu poljubile ni jedne usne niti ikome poklonile dušu. i ludog. lezbejku. Dvorce.. Neke sam biraš. dešavaju se ružne stvari.. shvatila sam. Tamo negde je zapisana sreća. na neke ne. od nekih sam pobegneš.. Bogatog ili siromašnog. biseksualca. Tamo negde. Iz ove posete Srbiji. Za svakoga od nas. Bila to jedinica ili šestica. princ koji može da se popne uz tvoju kosu. princ koji može da luta kraljevstvom. princ koji te voli dok ribaš pod. Palim cigaretu i tonem u misli. Baba devojku ili devojku. sapleteš se. kako sreću. i šta sve možeš da imaš pored njih. krune i haljine.. Jelena je bila moja prva ljubav. nismo se obrnule oko planete.. princ koji se od dlakave zveri transformiše 276 . prve ljubavi. normalnog. Lako je biti ušuškan u ovu bajku.. Jalovog ili plodnog. kočije. Nemam srca da je probudim. Za oženjenog ili razvedenog. Kada pogledamo neke od najlepših bajki. Za svakoga od nas. Bajke za naivne tinejdžere... Kako god kocka pala. geja. govorila sam. zaista princ? Kako znaju da se taj princ najlepše ljubi? Kako znaju da sa njim mogu da žive? U životu. Bitno je sa kim najbolje možeš. Stejsi je zaspala na kauču. Bajka. U životu. i trpeti šamare pogrešnih odluka ili kukavičluka. Princ koji može da te probudi posle otrovne jabuke. Dešavaju se lepe.. Muškarca ili ženskog Petka. „normalnog“. Možemo proći mnogo loših stvari.. Bacas kocku stalno neznajući kako će pasti.. zar ne? Zašto bi neko pisao tvoju sreću? Svoju sreću pišeš sam. tako i tugu. Kada sazriš. želiš da pobegneš ali se vratiš.. princ koji može da bude ortak sa sedam tvojih patuljastih drugara. simpatično je da sve princeze do dolaska princa. Na neke možeš da utičeš. i često se kockaš.

Odluči se na svoju sreću. Odluka da budeš srećan. potrebno je promešati mnogo karata. Nije lako. To je odluka. Tamara Kučan KOCKA Izdavač URBAN ART 2 Lektura Danica Sretenović Korice Milić Miomir Grafička priprema Helena Mitić ISBN 978-86-911917-4-0 278 . biraš da budeš srećan.Možda. svoju kocku bacaš sam. i baciti mnogo kocki. Kao što sam. Da bi se odlučio na sreću. ali sreća nije kao kiša. koja će pasti baš onog dana kada nisi poneo kišobran. Nikada ne treba zaboraviti. Tvoja odluka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful