Kewajipan Solat Ketika Sakit

KEWAJIPAN SOLAT KETIKA SAKIT PENGENALAN Kedudukan solat dalam Islam adalah teramat tinggi dan teramat mulia

. Perkara ini telah di jelaskan oleh Rasulullah SAW dalam sabdanya: “Sembahyang itu adalah tiang agama, maka sesiapa yang mendirikannya bererti dia telah menegakkan agamanya. Kemudian sesiapa yang meninggalkannya bererti dia telah meruntuhkan agamanya”Hadis riwayat Baihaqi”. Begitulah, betapa pentingnya solat kepada kita sebagai umat Islam sehingga boleh meruntuhkan agama. Tapi masih ramai dikalangan kita yang masih menunaikan solat sambil lewa kadang-kadang buat, kadang-kadang tertinggal dan apa yang paling menyedihkan ada yang langsung tak pernah solat. Sabda Rasulullah SAW lagi: “…dan tiada agama bagi orang yang tidak menunaikan solat. Sesungguhnya kedudukan solat dalam agama Islam diibaratkan seperti kepala kepada tubuh badan””Hadis riwayat at-Tabrani daripada Ibnu Umar r.a.” Ibarat kepala yang tiada tubuh, kalu tubuh yang tiada kepala adakah ianya masih boleh hidup?. Itulah persoalannya yang kita perlu tanya diri kita sendiri. Bagaimanakah solat kita. Adakah masih terdapat banyak kekurangan yang masih perlu diperbaiki?. Tepuk dada tanyalah iman. Terdapat banyak kisah-kisah tentang orang akibat orang yang suka meninggalkan solat yang boleh kita ambil pengajaran daripadany. Antaranya ialah sila rujuk LAMPIRAN 1

1

Orang yang sakit diharuskan berbuka puasa tetapi wajib qadha mana kala orang yang sakit berpanjangan tidak perlu mengqadhakan puasa sebaliknya hanya perlu membayar fidyah . Firman Allah SWT:- 26 ‫ل يكلف ال نفسا ال وسعـها لها ما كسبت وعلـيها مـاكتسبت.” SOLAT ITU TIANG AGAMA 1. Tiada satu pun apa yang Allah suruh tidak dapat dilakukan oleh kita kerana Allah itu maha mengetahui sejauh manakah kemampuan kita dalam menunaikan kewajipan sebagai umat Islam.Orang yang sakit boleh melakukan solat secara duduk . 3. Konsep Ibadat ketika sakit Allah SWT mewajibkan setiap umat Islam yang Mukallaf melaksanakan ibadat Yang difardhukan mengikut kemampuan masing-masing.البقرة أية‬ Maksudnya : “Allah SWT tidak membebenkan seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. baring mengiring . baring menelentang . Solat adalah Rukun Islam yang Kelima 2. Antaranya ialah:1.Solat. Ini membuktikan bahawa Islam itu adalah agama yang sangat praktikal untuk diamalkan oleh seluruh umat Islam. boleh diupah kepada orang lain untuk mengerjakannya. Ia juga merupakan asas bagi segala ibadat dan juga merupakan budaya hidup bagi umat Islam. 3. 2 .Haji . isyarat mata dan secara ingat dalam hati 2.Puasa.Orang uzur untuk mengerjakan haji . Solat wajib ditunaikan walau dalam apa keadaan sekalipun samada sakit atau ketika berlaku peperangan atau ketika sesat di dalam hutan.DEFINISI SOLAT Dari segi bahasa : Bermaksud doa Dari segi istilah : Satu ibadat yang merangkumi perkataan dan perbuatan yang dimulai dengan niat dan di akhiri dengan salam.Dia mendapat pahala kebaikkan yang diusahakannya dan dia menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya.

3. 3 . bagaimana cara me-mengerjakan solat? Baginda bersabda: Solatlah berdiri. SEBAB DIWAJIBKAN SOLAT KETIKA SAKIT 1. Secara baring mengiring a) b) c) Berada dalam keadaan baring mengiring atas rusuk kanan Muka dan dada mengadap kiblat Rukuk dan sujud menggunakan isyarat kepala. 2. 4. jika tidak berdaya hendaklah duduk .KAIFIAT SOLAT KETIKA SAKIT Rasulullah saw menjelaskan dalam Hadisnya:- ‫عن عمران بن حصين رصي ال عنه قال: كانت بي بواسير فسـالت النبي‬ (‫ص( عن الصلة فقال : صل قائما فاءن لم تستطع فقاعدا فاءن لم تسنطع‬ ‫) رواه الجماعه السلم‬ ‫)فعلي جنب‬ Mkasudnya: “ Imran bin Hussin berkata: saya mengidap penyakit buasir. 2. CARA PELAKSANAAN SOLAT KETIKA SAKIT 1. saya bertanya kepada Rasulullah saw . 5. Secara duduk a) b) c) d) Duduk Iftirasyi ( duduk antara dua sujud ) Rukuk.tundukkan kepala/dahi setentang dengan tempat sujud Sujud seperti biasa Jika tidak mampu sujud dilakukan dengan menunudukkan kepala lebih rendah daripada cara rukuk. ERTI RUKHSAH Rukhsah ialah kemudahan @ keringanan @ kelonggaran @ keistimewaan yangdikurniakan Allah SWT kepada hambaNya dalam mengerjakan ibadat. Solat ibadat terpenting dalam Islam Solat dapat mencegah seseorang daripada melakukan kemungkaran Solat sebagai penawar kepada penyakit Mengharapkan pertolongan Allah SWT ketika senang dan susah Supaya hidup dan mati dalam Iman. jika tidak berdaya juga hendaklah berbaring dalam keadaan mengiring”.

Semasa berada dalam musafir Tempoh pelaksanaan 4 . Menunjukkan bahawa Islam ialah agama yang mudah 2. Harus juga dilakukan secara sempurna. Secara baring menelentang a) b) c) d) Baring dalam keadaan menelentang Kaki dan kepala menghadap kiblat Kedudukan kepala ditinggikan Rukuk dan sujud menggunakan isyarat kepala 4. Secara Isyarat kelopak mata a) b) c) d) Berada dalam keadaan baring secara menelentang Kaki menghala kea rah kiblat Rukuk dilakukan dengan menggerakkan kelopak mata Sujud diisyaratkan dengan memejamkan mata 5.3. isyarat mata atau isyarat hati Dalam keadaan sakit KETIKA MUSAFIR Boleh dilakukan secara jamak . Secara ingat dalam hati a) Solat dilakukan dengan membayangkan di dalam hati. Membuktikan Allah SWT sayang akan hambaNya PERBEZAAN ANTARA RUKHSAH SOLAT KETIKA SAKIT DAN MUSAFIR CARA SOLAT Keadaan solat KETIKA SAKIT Dilakukan mengikut keupayaan pesakit samada secara duduk . 3. mengiring . HIKMAT DIHARUSKAN RUKHSAH SOLAT 1. Supaya umat Islam dapat menunaikan kewajipan mereka dalam sebarang Keadaan. pergerakan mengikut tertib rukun. menelentang . qasar atau keduaduanyasekali.

kami lihat mayat ayah orang ini bertukar menjadi babi hutan yang hitam. "Sebenarnya ayahku ini tidak mahu mengerjakan solat. 3.W melihat pemuda itu menangis maka baginda pun berkata.W.W. "Wahai orang muda.A.A.T.A.. Di hari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah S. Apabila Rasulullah S.WALLAHUA’LAM.a." Kemudian Rasulullah S. mengapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah.A.W..A. ayah saya telah meninggal dunia dan tidak ada kain kapan dan tidak ada orang yang hendak memandikannya.A. dan Umar r. "Wahai para sahabatku. kemudian mayat itu pun bertukar kepada bentuk manusia semula.W bersabda. Apabila mayat itu hendak dikebumikan. Apabila mereka membuka kain kapan itu mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat. di antaranya :" 1. maka sekali lagi mayat itu berubah menjadi seperti babi hutan yang hitam.A.a. dia tidak mahu datang untuk sembahyang berjemaah.T seperti babi hutan yang hitam.W. ikut orang muda itu untuk melihat masalahnya. "Dia telah melakukan tiga kesalahan.W. lihatlah keadaan orang yang meninggalkan sembahyang." Lalu para sahabat bertanya. maka Abu Bakar r. Lalu mereka cuba membunuh ular itu.W. "Ya Rasulullah S. maka Rasulullah S." Kemudian Rasulullah S.A.W dan para sahabat pun pergi ke rumah orang muda dan baginda pun berdoa kepada Allah S. 2. Allah S.W sedang duduk bersama para sahabat.a.W memerintahkan Abu Bakar r. maka mereka pun kembali dan memberitahu kepada Rasulullah S. Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya. "Ya Rasulullah S.a ada seorang lelaki yang meninggal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya tiba-tiba kain kapan itu bergerak.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat. "Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?" Berkata ular. 5 .a dan Umar r. mendapati ayah orang mudah itu telah bertukar rupa menjadi babi hitam.LAMPIRAN 1 Diriwayatkan bahawa pada suatu hari Rasulullah S. Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama. Lalu Rasulullah S. Maka inilah balasannya." Di zaman Abu Bakar r.A. Apabila dia mendengar azan.A. "Wahai orang muda kenapa kamu menangis?" Maka berkata orang muda itu. maka berkata ular tersebut. Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu." Lalu Rasulullah S. apakah yang telah dilakukan oleh ayahmu sewaktu dia di dunia dulu?" Berkata orang muda itu.W dan para sahabat menyembahyangkan mayat tersebut. kemudian datang pemuda Arab masuk ke dalam masjid dengan menangis.W pun bertanya kepada pemuda itu. "Laa ilaaha illallahu Muhammadu Rasulullah. Setelah mengikut orang itu.

KEWAJIPAN SOLAT KETIKA SAKIT 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful