Fise de lucru – dislexie, disgrafie, ADHD Posted on Iun 21, 2011 in ABA, ADHD, Autism, Logopedie | 2 comments

Iata cateva idei de fise de lucru pentru copiii cu dislexie, disgrafie si copiii cu deficit de atentie (ADHD, ADD), care sper vor folosi atat celor care fac terapie, adica specialistilor, cat si parintilor.

Cuvant cheie: INDEPENDENTA! Scopul principal este sa obtineti independenta copiilor cu dislexie, disgrafie, ADHD in indeplinirea sarcinilor, fiind de preferat sa lucrati pe o sarcina cu un grad de dificultate mai mic tintind independenta, decat pe o sarcina cu un grad de dificultate mai mare in care copilul are nevoie de mult prompt.

1.Urmaritul cu degetul – labirint, litere de mana in format mare (cu ochii deschisi pe foaie, tabla – metoda Femand;cu ochii inchisi urmareste;litera de mana evidentiata – simtul tactil, traseaza litera in aer – metoda Goldstein)

2.Asocieri (litere de tipar mari-litere de tipar mici, litere de tipar mari-litere de mana mici, litere de tipar mici-litere de mana mici etc.)

3.Asemanari/deosebiri intre obiecte(lista criterii, paralela, ce e la fel, ce e diferit) si intre imagini.

4.Incercuieste toate literele “m” dintr-un text.

5.Asociere litera – imaginea obiectului a carui denumire incepe cu sunetul respectiv.

6.Cu ce sunet incepe/se termina cuvantul “portocala”? Incercuieste imaginile care denumesc obiecte care incep/se termina cu sunetul N.

7.Da-mi exemple de cuvinte care incep/se termina cu sunetul A.

8.Da exemple de cuvinte care sa contina sunetul e.

20. 14.Simbolizeaza prin linii orizontale silabele unui cuvant. 12.Aranjeaza cuvintele in ordine sa iasa o propozitie 17. 15. 10.Formuleaza propozitii cu un anumit cuvant.9. 11. 18. Cizmarul porneste masina (complet diferita). opuse.Aranjeaza literele pentru a face un cuvant. 13.Spune pe litere un cuvant 19.Identifica prezenta/absenta unui sunet intr-o silaba/cuvant.Scrie dupa dictare litere. 16.Scrie un cuvant scurt cand i se da imaginea si numarul de casute corespunzatoare numarului de litere (gen rebus). Cizmarul repara scaunul (asemanatoare ca inceput). Exemplu de serie de trei propozitii: Cizmarul repara ghete (corecta). silabe.Taie litera in plus (CASAM). cuvinte scurte.Asociaza cuvinte sinonime. cuvintele unei propozitii. associate.Din trei propozitii scrise pe cartonase copilul stabileste corespondenta propozitie corecta-imagine corespunzatoare.Desparte in silabe. adauga litera care lipseste (AVION) .Da exemple de cuvinte din x silabe/propozitii din v cuvinte. 21.

motricitatii fine – siret. 26. aba.Desen – Copilul este invatat sa deseneze independent folosind fise in care este prezentat elemental adaugat nou cu rosu. bo. sama. ubi etc (dupa ce le citeste pe litere este foarte important sa le citesca fara a mai pronunta literele – in gand).Asociaţia gestului simbolic (gestul intermediar).22.A face actiuni concomitant (inclusiv combinatii vorbit/raspuns/spus o propozitie – alta activitate) 27. capse.Copiere de linii respectand lungimea lor. 32. obo.Identifica dintr-o lista de cuvinte asemanatoare cuvantul cerut (masa.Orientarea pe plan orizontal : un traseu desenat pe hîrtie pe care se deplasează un om imaginar. cusut etc. bu etc. continua linia nu o liniuta pornind de sus spre dreapta etc 30.Grafisme – copiere.Citeste silabe ba. 3 pasi in spate etc) 29. doi pasi in fata. 24. deasupra patratului. 23. nod. amsa etc) – inversarea silabelor 31. maia. nasturi. . 25.Orientarea in spatiu neorganizat dupa indicatii (Un pas la dreapta. Dislexicul trebuie să precizeze poziţia dreapta-stînga în raport cu marioneta care se deplasează pe traseu. cu semnul grafic al sunetului 28.Urmarea unor indicatii spatiale pe foaie: fa o cruce in patrat.

Exercitiile anterioare. lac.Identifica elementul grafic diferit de celelalte. 35.Citit cu toti pasii pana la propozitii. dar cu litere. 43. sac.Scrie cu stiloul peste creion (semne grafice. omuletul din stanga trece in dreapta (exercitiul permutarilor). 39. ere. cri.Jocuri de memorie. .Coloreaza/deseneaza dupa model. A este inainte lui C.Verbalizarea pozitionarii literelor: AC.Exercitiul permutarilor – nivel abstract – cercuri de culori diferite 42. fiecare reprezentand o litera). primul omulet devine ultimul. 36. în¬locuind vocala „a” cu toate alte vocale : era.Omuleti (jucarii mici) pe foaie: primul omulet o ia la dreapta. 44. mac.Continua sistemul permutărilor şi pentru lectura silabelor. lotto cu grafisme si litere. 40. cro.33. ultimul omulet trece in fata primului.Jocuri-labirint. domino. Conceptul de prima/ultima litera. Se aplica principiul permutarii si se citesc cuvintele. Se pot folosi si animale 41. litere). 38. 37. C este dupa A (se pot folosi omuleti.Uneste semnele grafice identice. 34.

Incercuirea unei litere dintr-un text 54.Citit pe fisele de logopedie (foneme) 53.45. COCAP.A urma traseul unei litere scrisă mare pe podea (să respecte sensul indicat.Care este prima. I se prezinta un cuvant – COPAC si copilul trebuie sa il identifice dintre: PACCO. apoi în spaţiu. trei cuvinte. Se ascunde ceea ce e scris.Se scriu pe caiet două. Exerciţii de scandare a unor propoziţii (prima silabă din cuvînt este asociată cu o lovitură pe masă) 50. ultima. a doua litera a cuvantului.Memorarea şi imitarea unor gesturi (de ex. . Acelaşi lucru cu litere din ce în ce mai mici. 47. COACP ) 46. simbolizare prin desen) 49. 52. deschişi 51. CAOCO. o bară în jos. se arată modelul şi dislexicul trebuie să verifice exactitatea copierii. azi.Sa situeze in timp evenimentele traite – ieri. o buclă la dreapta etc). saptamana trecuta (calendar. Se citesc şi apoi se ascunde modelul şi se cere dislexicului să rescrie aceste cuvinte.Urmărirea cu degetul a literelor scrise pe tablă (în dimensiune mare).Identifica cuvantul scris corect (ex. Se corecteaza singur. iar braţul stîng orizontal) 48. cu ochii închişi. să verbalizeze traseul : eu merg pe litera „p”. mîna dreaptă sus în poziţie verticala. COPAC.

lunile anului.55. 57. 56.anotimpurile. zilele saptamanii).Lexia pe verticala a cuvintelor dintr-un text pentru cazurile grave. Mihaela Luca .Ordonarea automatismelor verbale in ordinea corecta (ex. In speranta ca va vor fi de folos.Citeste cuvinte “necunoscute/inventate”. La fel cum se realizeaza citirea literelor pe verticala se realizeaza si citirea cuvintelor pe verticala pentru individualizarea fiecarui cuvant din text.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful