P. 1
analiza concurentei albalact

analiza concurentei albalact

|Views: 457|Likes:
Published by Adelina Ade

More info:

Published by: Adelina Ade on Feb 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2014

pdf

text

original

1

....... 3 2.... ECONOMII DE SCOP – SURSE.......... ECONOMII DE SCARĂ........ IDENTIFICAREA SECTORULUI DE ACTIVITATE………………………………10 6............................................4 3.............. ANALIZA CONCURENŢEI DIN SECTORUL DE ACTIVITATE CU AJUTORUL MODELULUI LUI M.... BIBLIOGRAFIE 12......................12 7....... EFECTE ASUPRA STRUCTURII SECTORULUI DE ACTIVITATE………………………………………13 8...............13 9.. IDENTIFICAREA CAUZELOR FRAGMENTĂRII SECTORULUI DE ACTIVITATE..... PORTER …………………………………………………………. PREZENTAREA FIRMEI SC ALBALACT SA.......CUPRINS 1. STRATEGII DE RELAŢIONARE/ALIANŢE STRATEGICE..............................16 11...................... AVANTAJ COMPETITIV SI STRATEGIE GENERICĂ UTILIZATĂ.......7 5........5 4................................... ANEXE 2 ....................................................................... CONCURENŢA ALBALACT ALBA IULIA…………………………………………... DATE DESPRE INDUSTRIE ŞI PIAŢĂ…………………………………………. DEFINIREA PIEŢEI RELEVANTE......15 10..............

Compania are o tradiţie de peste 38 de ani în industria lactatelor. PREZENTAREA FIRMEI Albalact este cea mai mare companie de lactate din România cu capital majoritar românesc şi al treilea mare jucător din piaţa locală a produselor lactate. înfiinţată în baza HG nr 1353/1990 prin reorganizarea fostei Întreprinderi de Industrializare a Laptelui Alba. Compania aduce astăzi pe piaţa românească peste 80 de sortimente de lapte şi produse lactate sub cele patru brand-uri ale sale – Fulga. să se extindă şi să dezvolte produse lactate noi. brânză topită. Societatea deţine un capital social de aproape 6.1 milioane de lei RON. pe care a achiziţionat-o în 2008. brânză dulce de vacă. la smântână. îmbinate cu tehnologia avansată. inovaţia. brânză telemea. respectul şi angajamentul pentru consumatori şi partenerii de afaceri. Zuzu. în mod responsabil. natură. preţul unei acţiuni fiind de 0. lapte cu arome pentru copii. prospeţime.5lei faţă de preţul nominal de 0. unt. iaurturi proaspete cu fructe. de la lapte proaspăt pasteurizat şi UHT. MISIUNEA Albalact este să ofere tot ce-i mai bun din lapte – produse proaspete şi sănătoase. iar astăzi produce lactate de cea mai bună calitate într-una din cele mai mari şi mai moderne investiţii greenfield din Europa Centrală şi de Est – fabrica Oiejdea din judeţul Alba. nu are afiliate alte societăţi şi nu deţine acţiuni ale altor firme. la nivelul standardelor europene de calitate Albalact înseamnă grija pentru calitatea produselor. OBIECTIVUL Albalact este să-şi consolideze poziţia pe piaţa internă. este total indepedentă. pentru a garanta calitatea şi siguranţa produselor. sana. viziuni europene şi cele mai bune surse de lapte din Alba şi Bucovina VALORILE Albalact sunt performanţa. Compania mai produce o gamă variată de brânzeturi în fabrica Rărăul din Câmpulung Moldovenesc. cu capital integral românesc. dar este listată la RASDAQ.255 lei. calitatea.5% acţiuni fiind deţinut de familia Ciurtin. iaurturi proaspete albe. Albalact are un portofoliu bogat de produse din lapte. implicarea în dezvoltarea tehnologiei de fabricaţie. proaspete şi gustoase. pachetul majoritar de 63. tradiţie românească.1. lapte bătut. kefir. brânză de burduf. caşcaval. De Albalact şi Rărăul. 3 . Este o societate pe acţiuni.

2 %). pe marginea situaţiei de fapt a industriei laptelui. în 2010. acestea s-au înregistrat doar la laptele de consum (+1. pentru că laptele rămâne în ferme. 7 % (-38.8 %). iaurturi.4 %). hârtie. cât şi o scădere continuă a volumului de afaceri. Datele centralizate la Ministerul Agriculturii. rezultând de aici un şi mai mare dezechilibru al balanţei internaţionale. România este mult în urma celorlalte state europene în privinţa procesării laptelui. cantitatea colectată de lapte de vacă a scăzut faţă de începutul anului cu 7. DATE DESPRE INDUSTRIE ŞI PIAŢĂ La fel ca în alte domenii. iaurt de băut (1. Fireşte.. şi doar 22 %.Compania Albalact a implementat în anul 2008 sistemul de management al mediului conform standardului ISO 14001:2004. brânzeturi. Cu toate că zootehnia număra circa trei milioane de vaci. la o întâlnire organizată de Institutul 4 . dintr-o producţie anuală de 4. Datele oferite de Institutul Naţional de Statistică şi informaţiile venite dinspre fermieri ori de la procesatori indică atât o activitate cu mult sub potenţialul pieţei. deşi potenţial există. Cu alte cuvinte. Numai 20% din laptele produs în România ajunge în fabrici şi aceast grad de prelucrare îl avem de aproape zece ani. raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. sisteme de reciclare pentru toate categoriile de materiale (plastic. Iar. doar o mică parte este prelucrată. Dacă privim statistica primului semestru al acestui an. etc).358 de tone). o parte din creşteri se explică prin mărirea importurilor de lapte materie primă. dacă vorbim de creşteri. Pot spune că este un dezastru al sectorului!”. 2. susţinea. din totalul producţiei de lapte a fost destinat procesării. a afirmat categoric: „În România. recesiunea a lovit şi industria laptelui din România. fostul preşedinte al APRIL. ceea ce arată. până la zece ori mai mic decât media europeană. Vezi Anexa 1 şi 2 Oricum. Prezent la o dezbatere organizată în această primăvară de Financiarul. inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (-2 %) şi lapte acidulat.7 miliarde de litri. Scăderi s-au înregistrat la producţia de unt (-3. precum şi la INS par să confirme acest lucru. 42% din producţia de lapte a rămas pentru autoconsum. staţie de epurare. consumul de lapte este de cinci. la finalul lui iunie 2011. ceea ce ne determină să afirmăm că industria lactatelor s-a cam „acrit”. situaţia e şi mai îngrijorătoare. Albalact este constant preocupată de protecţia mediului înconjurător motiv pentru care fabricile Oiejdea şi Rărăul sunt dotate cu tehnologii moderne de reducere a poluării – instalaţii filtrante. de fapt. Tanczos Barna. Valeriu Steriu.4 %) şi smântâna de consum (+1. Potrivit INS. Dar degeaba producem. un potenţial foarte mare al pieţei interne. 36 % a luat calea vânzărilor directe. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

Cremosso. şi are în prezent 740 de angajaţi şi un portofoliu cu 70 de referinţe de produs. am ajuns în 2011 să căutăm soluţii pentru redresarea industriei lactatelor. lucrându-se în continuare. fiind producătorul lactatelor Milli şi Napolact. coşurile. Brânzica de casă este unul dintre produsele inovative aduse pentru prima oară în România de către Covalact.8 milioane lei. Aceasta este de tipul oligopoly. compania fiind şi lider de piaţă în această categorie. Nutriday. Lactalis. în bună măsură. • Danone România a înregistrat în anul 2010 o creştere a cifrei de afaceri cu 10%.071.” 3. televizoarele şi frigiderele consumatorilor. caracterizându-se prin existenţa a numeroase firme mici dintre care câteva sunt mari.516 RON. prezent în 120 de ţări.Bancar Român. atingând 476 milioane RON. însă compania înregistrează pierderi uriaăe. existenţa barierelor de intrare si a unor produse diferenţiate sau omogene. • În 2010 Tnuva a raportat o cifra de afaceri netă de 71. Exportăm materie primă sau produse primare şi importăm produse înalt procesate. Nu avem relaţii între producători şi bănci. 5 . că „după 20 de ani de capitalism. Albalact.061. FrieslandCampina. principalele mărci fiind: Activia. Concurenţa este realizată la nivel de marcă dar şi între produsele aceleaşi mărci. Principalii concurenţi ai companiei sunt: Danone. Shlomo Rodev. FrieslandCampina România a înregistrat o cifră de afaceri de 255. Concurenţa pe piaţa produselor lactate este foarte mare existând cel puţin 10 firme importante producătoare şi distribuitoare. consolidându-şi astfel poziţia de lider în categoria produselor lactate proaspete din România. Tnuva a investit aproape 60 milioane euro în afacerile din România. Danonino. Iar procesatorii nu au reuşit intrarea pe piaţa europeană a lactatelor pentru că nu s-au accesat şi nici nu s-au folosit fondurile europene. Danette. Casa Bună. cu lapte neconform. trebuie să o rezolve.824 lei Ron şi în cei peste 30 de ani de existenţă a trecut prin mai multe etape de modernizare tehnologică şi a dezvoltat o gamă variată de produse. • Covalact înregistrează o cifră de afaceri de 78. o problemă pe care noul preşedinte al israelienilor. iar pierderile companiei s-au ridicat la 64. CONCURENŢA ALBALACT ALBA IULIA Compania Albalact îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă în care concurenţa este acerbă şi intensificată de multitudinea de noi branduri sau produse lansate sub acelaşi brand care invadează rafturile.1 milioane lei. Actimel. comparativ cu 435 milioane RON în anul 2009. având cota de piaţă la 58% în 2010. Compania Danone România face parte din Grupul Danone. Tnuva şi Covalact.

06 mil lei 246 mil lei 435 mil lei 255. la 246 mil. euro). lei (58 mil.8 mil lei 78. Tnuva are două variante legate de businessul local – ori vinde afacerea. În timp ce Albalact Alba Iulia (ALBZ) ocupă al treilea ca producător de lactate. 71. lei (0. euro). şi un avans de 47% al profitului net.Astfel.5 mil.83 mil. înregistrând n primele nouă luni o creştere cu 34% a cifrei de afaceri. potrivit unui anunţ al companiei. până la 3. ori o închide.07mil lei 6 .

ANALIZA CONCURENŢEI DIN SECTORUL DE ACTIVITATE CU AJUTORUL MODELULUI LUI M. Modelul lui Michael Porter Managerii ar trebui să folosească analiza acestor cinci "forţe" pentru crearea unei strategii de business. ameninţarea venită din partea unor noi jucători pe piaţă. PORTER Modelul celor cinci forţe ale poziţionării competitive lansat de Porter oferă o perspectivă simplă pentru analiza şi cuantificarea puterii şi a poziţiei pe care o are o corporaţie sau un model de business în piaţă. puterea de negociere a cumpărătorilor. a bugetelor sau pentru a decide dacă este oportună sau nu realizarea unei investiţii Cele cinci forţe pe care orice companie trebuie să le ia în considerare pentru a se diferenţia într-o piaţă sunt: existenţa unei rivalităţi competitive între furnizori.4. Figura 2. puterea de negociere a furnizorilor şi ameninţarea 7 .

50 Ron 4. are toate şansele să ajungă din urmă producători ca Lactalis.67 Ron 5. POTENŢIALII INTRAŢI PE PIAŢA LACTATELOR Un jucător nou pe piaţa produselor lactate este producătorul grec Olympus. preşedintele grupului grec Olympus Grecii de la Olympus estimează că în 2014 vor avea în România vânzări de 70 de milioane de euro.45 Ron .68 Ron 4.20 Ron 3. parte a grupului de firme grec Tyras – cel mai mare producător din Grecia de lapte şi produse din lapte. situată în localitatea Hălchiu. peste nivelul actual al Albalact Figura 3 Cresterea Olympus Din punctul meu de vedere noilor intraţi pe piaţă o să le fie mai greu să se impună întrucât sunt deja numeroase firme care acţionează în acest domeniu. nemai existând şansa de a veni cu nimic nou pe piaţa lactatelor. Există rivalitate întrucât fiecare firmă doreşte să îşi crească cota de piaţă În prezent. cu o cotă de piaţă de 30.date citate de companie). Fabrica.15 Ron 6.5% 3. RIVALITATEA DINTRE COMPETITORI.90 Ron 5. Denumire categorie lapte Zuzu Danone Casa Buna Napolact Mili Covalact La Dorna Oferta de pret lapte 1l 1. şi asta pe termen mediu.70 Ron 5.4% în volum (conform datelor de piaţă Nielsen din iunie 2011 .29 Ron 3.12 Ron 3.97 Ron 8 4.introducerii pe piaţă a unor produse similare (aici fiind incluse şi schimbările tehnologice). Hochland sau Albalact. Zuzu este lider pe segmentul laptelui pasteurizat.5 % 3. conform declaraţiilor lui Dimitrios Sarantis.

asociaţiile zootehnice şi societăţile comericale cu capital privat. 21de ferme colaboratoare. firma urmărind acoperirea a cât mai multe segmente de piaţă fără să existe 9 . De la acestea ridica zilnic laptele colectat. CUMPĂRĂTORII ŞI PUTEREA LOR DE NEGOCIERE Fiecare gamă de produse se adresează unui segment diferit de piaţă. Ca urmare. in perioada: FURNIZORII ŞI PUTEREA LOR DE NEGOCIERE Societatea are încheiate contracte comerciale cu ferme. aceştia prezintă o concentrare superioară şi au capacitatea de a satisface mai mulţi producători de marimea celor din România. iar aceste surse au fost modernizate astfel incat sa se conforme normelor europene NUMELE FIRMEI Thrace Greiner Supremia SRL Rompetrol Ambro Tetra Pak LOCALITATEA Sibiu Alba Romania Suceava Suedia Tabel 2 Furnizorii Albalact Alba Iulia Materiale furnizate Ambalaje Stabilizatori Combustibil Ambalaje Ambalaje Dacă în ţările de origine procesatorii străini sunt legaţi de mari cooperative. La fel de importanţi sunt şi furnizorii de echipamente tehnologice în procesul de modernizare. care duce la o scădere a puterii de negociere a fermierilor. Comparaţie preţ Zuzu cu celelalte mărci de lapte de pe piaţă *Preturile au fost prezentate din magazinul cash&candy Metro Sibiu. precum şi cu producătorii individuali mai mari.Tabel 1. producătorii români de lapte se găsesc într-o poziţie defavorabilă din punctul de vedere al puterii de negociere . în România există societăţi comerciale cu capital privat şi cu acţionar unic sau majoritar. Producătorii români de lapte sunt nevoiţi să accepte preţul oferit de procesatori din cauza fragmentării sectorului de producţie a laptelui. adică în cadrul firmelor procesatoare. iar furnizorii lor de materie primă sunt în acelaşi timp şi acţionarii lor. Materia prima necesare derularii activitatii Albalact se asigura prin: 67 centre de colectare. Furnizorii de ambalaje se afla într-o poziţie avantajoasă. deoarece încheie contracte de livrare în mod individual şi nu deţin acţiuni în cadrul industriei din aval.

existând numai anumite perioade când se consumă. Astfel. 5. ei venind mereu cu idei noi privind un mod cat mai placut de a expune produsele pentru a afi cat mai atragatoare pentru consumatorul final. În rândul clienţilor se numără şi firmele de comerţ prin care Albalact îşi asigură vânzarea produselor: hypermaketuri (Carrefour. care sunt pe de o parte clienti. Real).. supermaketuri (Billa) şi magazine de tip discount (Penny Market. lapte de soia. IDENTIFICAREA SECTORULUI DE ACTIVITATE Sectorul industrializării produselor lactate e organizat în România pe trei segmente distincte: fermieri (producători). Metrou). Cora. Acestea nu reprezintă un grad mare de ameninţare. marca Zuzu adresează în primul rând persoanelor tinere indepedente. lapte de orez. Cele trei segmente reprezintă structura pe verticală a industriei produselor lactate FERMIER TRANSPORTATOR FABRICANT DE PRODUSE LACTATE COMERCIANT GOSPODINA Figura 4 Procesul produselor lactate 10 . sunt foarte interesati de pastrarea unei colaborari bune cu firma deoarece acest producator. moderne şi bine informate. dar şi familiilor din mediul urban. se ocupa activ de amenajarea zonelor de desfacere. lapte de cocos. magazine cash&candy (Sellgors.suprapunere de branduri. procesatori de lapte si distribuitori de produse lactate. Kaufland). PRODUSELE DE SUBSTITUŢIE ŞI AMENINŢAREA LOR Exemple de produse de substituţie: lapte praf. spre deosebire de altii. domeniul producerii de produse lactate are un grad mare de atractivitate deoarece clientii au o mica putere de negociere. Din acest punct de vedere. de pozitionarea si infatisarea rafturilor unde sunt expuse produsele. cum ar fi zilele de post. In cazul firmei Albalact distribuitorii finali. Clientii nu pot obtine preturi de vanzare mai mici din mai multe motive ce vor fi explicate in continuare.

Numărul unităţilor de procesare lapte din România a scăzut cu 70% în ultimii 7 ani. Zona Cluj şi Braşov oferă mai mult de jumătate din laptele livrat către procesare din România. se ocupă de procesarea laptelui în judeţul Alba.Societatea comercială Albalact îşi desfăşoară activitatea pe sectorul „fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor”.52%. Situaţia la nivelul ţărilor UE al acestui sector este prezentă în ANEXA 3 Acest sector prezintă un grad de concentrare ridicat. Exporturile se realizează către Italia. Spania. citând date prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). astfel încât 10 agenţi economici concentrează 56% din cifra de afaceri a sectorului. iar Banatul contribuie şi el cu peste 8% Figura 5 Distributia produselor lactate pe zone teritoriale Există anumite instituţii agricole care reglementează funcţionarea unei societăţi în domeniul de procesare a laptelui. În România sectorul fabricării şi distribuirii laptelui se află între faza de saturaţie şi de declin. Zonele tradiţionale de producere a laptelui sunt. directorul general al APRIL a spus că acestea se vor menţine la aceeaşi valoare din anul 2008. care este unul din cei mai importanţi producători de lapte. scrie ziarul Financiarul. Astfel Napolact (Friesland) procesează laptele în cadrul fabricilor sale din zona ardealului. din cele 591 existente în 2004. Marea Britanie. respectiv 30 de milioane de euro. fiind procesator de lapte. 11 . la nivelul anului 2008. 77 dintre procesatorii care au rezistat până acum au programe de restructurare. a lipsei ajutorului intern şi a cererii diminuate de lapte crud. datorită restructurării în curs a sectorului. Referitor la exporturile de produse lactate. Situaţia acestora precum şi modul de comuniacre între ele sunt prezentate în ANEXA 4. Albalact. rămânând doar 173. cele de deal şi munte. Mai mult. în general.

piaţa geografică naţională. Timişoara. Cu toate acestea. Târgu Mureş. Craiova.Calitatea laptelui. Consider că pentru acest criteriu nu ar trebui definită o piaţă relevantă distinctă.6 DEFINIREA PIEŢEI RELEVANTE Definirea pieţei relevante reprezintă o etapă esenţială în cadrul tuturor cazurilor analizate prin prisma prevederilor Legii concurenţei. cuprinde. Constanţa. De asemenea. care prin prelucrare conduc la obţinerea de produse finite eligibile pe piaţa UE. pe de altă parte. Societatea are puncte de productie si desfacere în judeţele: Alba-Iulia. fie că este vorba de investigarea practicilor anticoncurenţiale. Bacău. Braşov. preţului şi utilizării acestora” şi. pe de o parte. Piteşti. prin cele două componente ale sale. În funcţie de acest criteriu putem afirma că piaţa relevantă a produsului este piaţa laptelui pausterizat conform. Baia-Mare. fie că este vorba despre analizarea concentrărilor economice Piaţa relevantă.ro 12 . Atfel piaţa relevantă a produsului este piaţa produselor lactate pausterizate conforme. piaţa relevantă a produsului poate fi definită în funcţie de cel puţin 2 criterii. “toate produsele care sunt considerate de cumpărători ca interschimbabile sau substituibile. respectiv piaţa relevantă a produsului şi piaţa relevantă geografică.Tipul laptelui (conform /neconform). Cluj-Napoca. Bucureşti. Iaşi. clienţii Albalact pot să se informeze de pe site: www. Importul de produse substituente este în majoritate realizat de aceiaşi agenţi economici care îl procesează şi care achiziţionează în acelaşi timp şi laptele crud de pe piaţa internă 1 . Câmpulung Moldovenesc. datorită caracteristicilor. PIAŢA RELEVANTĂ GEOGRAFICĂ a companiei Albalact este reprezentată de întregul teritoriu al României. Ploieşti. “aria geografică pe care acestea se produc şi/sau se comercializează” PIAŢA RELEVANTĂ A PRODUSULUI ZUZU este reprezentată de piaţa produselor lactatelor pausterizate.albalact. respectiv: .

Fragmentarea sectorului de procesare a produselor lactate este dată de următorii factori: barierele joase de intrare investiţia iniţială legislaţie FABRICA DE LAPTE bariere ale calităţii gradul de diferenţiere al produselor 13 transportul auto .poate cel mai sensibil. piaţa este foarte fragmentată şi va fi foarte greu consolidată. datorită prezenţei pe piaţă a numeroşi actori. ECONOMII DE SCOP – SURSE. Pe segmentul lapte. În cadrul sectorului de activitate specific societăţii Albalact nu avem prezente economii de scop. IDENTIFICAREA CAUZELOR FRAGMENTĂRII SECTORULUI DE ACTIVITATE Sectorul de activitate al companiei Albalact Alba Iulia prezintă o fragmentare accentuată. neexistând o companie de lactate care să deţină controlul absolut. laptele fiind un produs care nu are voie să lipsească din coşul zilnic şi un produs foarte sensibil la preţ . ECONOMII DE SCARĂ. Costurile marginale corespunzatoare fiecarei unitati suplimentare de produs sunt nesemnificative in comparatie cu valoarea adaugata firmei prin producerea acelei unitati suplimentare.Figura 6 Piata geografica a societatii Albalact Alba Iulia 7. 8. În ultimii ani au fost jucători care şi-au manifestat dorinţa de a intra pe piaţa românească. dar mulţi dintre ei nu şi-au concretizat intenţiile. EFECTE ASUPRA STRUCTURII SECTORULUI DE ACTIVITATE Economiile de scara specifice acestei industrii sunt mari. care îşi împart cota de piaţă.

pentru a putea funcţiona o unitate de procesare a laptelui trebuie să fie autorizată din punct de vedere sanitar. cât şi la ieşirea de pe piaţă) se consideră că este introdusă prin Legea nr. De aceea una dintre cele mai mari bariere de intrare în domeniu este aceea a costului iniţial al investiţiei deoarece pentru a respecta normele europene în vigoare este nevoie pe lângă numeroase autorizări.853/2004 privind Regulile specifice pentru produsele alimentare de origine animală. Fragmentarea sectorului de activitate provine şi din barierele legislative existente. sunt de părere că Legea nr. fiind în permanenţă nevoie de modernizări pentru a face faţă calitativ concurenţei. Pentru garantarea siguranţei alimentare. Un alt factor care poate influenţa mărimea barierelor de intrare este gradul de diferenţiere al produselor. Astfel procesatorii trebuie să deţină mijloace de transport specifice colectării laptelui. protecţia mediului şi să aibe licenţă de fabricaţie. prin permiterea participării la sistemul de repartizare a cotei de lapte doar agenţilor economici aflaţi în piaţă pe 13 martie 2010. Barierele legislative sunt instituite prin reglementările ce definesc şi implementează sistemul cotei de lapte. toţi procesatorii trebuie să aplice principiile sistemului HACCP introdus de Codex alimentarius (Culegerea de norme alimentare internationale – elaborat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură) În plus toţi procesatorii din sectorul lapte trebuie să respecte dispoziţiile Reglementării CE nr. Astfel. modul de prelevare a eşantioanelor pentru verificări şi analiza acestora. de o fabrică dotată cu utilaje de ultimă oră. În industria producătoare de lactate investiţia iniţiala joacă un rol important în dezvoltarea ulterioară a firmei. O dublă barieră legislativă (atât la intrarea pe piaţă.Figura 7 Cauzele fragmentarii sectorului de activitate Principala cauză a fragmentării sectorului de procesare a produselor lactate o reprezintă barierele joase de intrare pe piaţă. Firmele care activează pe piaţă şi care şi-au consolidat deja poziţia au un portofoliu variat de produse. respectarea lanţului frigorific. Transportul auto reprezintă o cauză importantă a fragmentării sectorului de activitate. Luând în considerare consecinţele în plan economic ale noii reglementări. 48/2005 privind organizarea pieţei laptelui de vacă. pentru a face faţă concurenţei. în special criteriile microbiologice aplicabile produselor alimentare: controlul temperaturii. 38/2010 a instituit o barieră absolută la intrarea pe piaţă. sanitar-veterinar. 38 din 9 martie 2010 pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. foarte costisitoare. Din acest motiv celor care vor să intre acum pe piaţă le va fi greu să poată face faţă unor portofolii atât de variate cum sunt cele ale firmei Albalact. Dacă nu vor putea intra cu o ofertă 14 . autorizate sanitar-veterinar. De asemenea în acest domeniu costurile pentru păstrarea standardelor înalte sunt foarte mari. Un factor la fel de important al fragmentării sectorului de procesare a produselor lactate îl reprezintă barierele impuse de calitatea cerută.

prin păstrarea gamei sortimentale prezente pe piaţă. de calitate Avantajul competitiv al companiei este dat de diversitatea de care da dovada prin intermediul portofoliului de prduse. datorită îndreptării interesului consumatorilor spre produsele proaspete. renumele deja castigat atragand un numar mare de clienti. 15 . trebuie formulate cele 4 strategii: strategia de produs. de tehnologia folosita. adica laptele pausterizat.diversificată firmele nou intrate vor întâmpina mari dificultăţi deoarece clienţii se vor îndrepta în continuare spre firmele care au deja un renume format în domeniul produselor lactate. strategia de preţ. prin fuziunea cu societatea Rărăul. (Vezi ANEX 5) Ca şi avantaj competitv al firmei Albalact poate fi considerat faptul că face parte din puţinele firme cu capital românesc existente pe piaţă. De asemenea experienta detinuta de companie este un avantaj in fata competitorilor. 9. care permite producerea unor produse de foarte buna calitate la un cost redus. atribute pe care este poziţionată marca Zuzu. având produse tradiţionale. Strategia de produs. AVANTAJ COMPETITIV ŞI STRATEGIE GENERICĂ UTILIZATĂ AVANTAJ COMPETITIV Societatea Albalact Alba Iulia se bucura de mai multe avantaje competitive Principalul avantaj competitiv de care se bucură firma Albalact este faptul că este listată la Bursa de Valori. Pentru categoria laptelui pausterizat firma Albalact se bazează pe strategia stabilităţii sortimentale. STRATEGIA GENERICĂ UTILIZATĂ În vederea stabilirii strategiei pentru catgoria de produse lactate pausterizate Zuzu. prin care s-a încercat introducerea pe piaţă a unui nou sortiment de lapte. sănătoase. Concentrarea s-a făcut pe marca Zuzu. Albalact Alba Iulia a încercat să se confrunte cu fragmentarea sectorului de activitate. strategia de distrbuţie şi strategia de promovare. Un alt mod în care compania Albalact încearcă să lupte împotriva fragmentării este specializarea în funcţie de tipul de produs. care este şi lider de piaţă şi prin derularea unor strategii pe termen lung pentru acest produs.

în special a celor situate unde se înregistrează cele mai mari cereri pentru produsele Zuzu. S-a venit cu nouă identitate vizuală. În vederea consolidării poziţiei de lider al brandului Zuzu pe segmentul de lapte pausterizat firma apelează la strategia extensivă. Albalact a lansat şi un site nou pentru Zuzu.Astfel produsul Zuzu a trecut printr-un proces de rebranding în toamna anului 2010 prin care s-a dorit creşterea cotei de piaţă cu 1-2% pe o piaţă în scădere. împreună cu BrandTailors. De asemenea se doreşte şi extinderea capacităţii depozitelor proprii. iar din prima lună a anului a început să lucreze. culoare şi vizibilitate. te revigorează. STRATEGII DE RELAŢIONARE/ALIANŢE STRATEGICE Contextul actual al pieţei oferă din ce în ce mai multe motive pentru ca brandurile să fie interesate de diferite alianţe 16 . proiectat după un concept interactiv inedit în mediul online românesc. supermaketuri şi magazine de tip cash&candy la nivelul întregii ţări. 10. De acum. Pentru realizarea rebranding-ului Zuzu s-au investit aproximativ 500. împreună cu o nouă campanie de comunicare. managementul Albalact a ajuns la concluzia că un rebranding al produsului era soluţia potrivită. consumatorii cunosc foarte bine caracteristicile produsului şi sortimentele în care se prezintă pe piaţă gama Zuzu. Strategia de promovare a produsului individual se bazează pe o strategie promoţională ofensivă care presupune alocarea unui buget considerabil. Strategia de distribuţie.care îi aduce mai multă prospeţime. Se continuă promovarea mărcii de produse lactate prin canalul media reprezentat de televiziune. Strategia de preţ. îţi dă energia şi inspiraţia necesare pentru toată ziua. pentru susţinerea brand-ului Zuzu . În ceea ce priveşte strategia de preţ a produsului individual compania menţine în continuare strategia alinierii preţurilor la piaţă. Brandul Zuzu este o marcă consacrată. La sfârsitul anului trecut. Campaniile vor consta în clipurile publicitare schimbate la anumite intervale de timp. prin achiziţionarea în continuare de mijloace de transport în vederea desfacerii produselor şi încheierii contractelor cu laţnurile de hypermarket-uri.“ZUZU dă START la premii SMART” Odată cu această campanie. Compania Albalact a lansat vara aceasta şi o nouă promoţie naţională cu premii. Se doreşte menţinerea preţului pe parcursul anului astfel încât vânzările firmei să înregistreze în continuare un trend ascedent. firma specializată în consultanţă strategică şi design de brand.000 de euro. noul Zuzu te deşteaptă de dimineaţă.

acesta incluzând toate operaţiunile de mentenanţă si reparatii.Mai întâi. fragmentarea media presupune găsirea de aliaţi pentru a putea pătrunde pe cât mai multe canale de comunicare. ceea ce a determinat implicit şi creşterea beneficiilor şi a oferit o mai mare vizibilitate produselor fabricate de către Albalact • Creşterea puterii de negociere a Albalact cu furnizorii. ceea ce a dus la eficientizarea activităţii şi la un acces la finanţare mai facil şi în termeni mai favorabili • Gestionarea mai eficientă a fluxurilor financiare necesare desfăşurării activităţii 17 . Putem spune că aceasta alianţă face parte din categoria alianţelor logistice Principala acţiune a fost fuziunea în anul 2008 cu societatea Rărăul. găsirea unor parteneri pentru împărţirea cheltuielilor de promovare şi chiar dezvoltare de produs este o soluţie care nu poate fi neglijată. Prin crearea unei singure entităţi juridice în urma fuziunii. De asemenea. s-a simplificat procesul decizional. Achiziţia s-a realizat printr-un contract de leasing operaţional derulat prin BRD Asset Management. a făcut investiţii majore în liniile de fabricaţie şi a demarat producţia de brânzeturi sub brand-ul omonim Rărăul. pe lângă vehicule şi un program de service complet pe o perioadă de 3 ani. prin implementarea acestei resturcturări corporatiste.6%.5 tone şi 15 vehicule cu masă maximă autorizată de 6. prin care Protruck pune la dispoziţia Albalact. Albalact şi-a majorat deţinerea în cadrul capitalului social al Rărăul până la 93. pe lângă efectele de ordin economic menţionate mai sus. S-a demarat în această luna un parteneriat prin semnarea unui contract de furnizare a 35 de autoutilitare Iveco şi a serviciilor post-vânzare pentru acestea.5 tone. în condiţiile crizei. Comapania Albalact Alba Iulia nu s-a remarcat pin alianţe strategice. flota de 35 de vehicule este formată din 20 de vehicule cu masă maximă autorizată de 3. s-au creat şi anumite avantaje de ordin comercial: • Creşterea capacităţii de realizare a proiectelor de deavoltare a societăţii. O alianţă de promovare a realizat-o cu firmele Brandient şi cu Next Cap in vederea construirii şi dezvoltării prin publicitate a brandu-lui Zuzu O altă mutare strategică o reprezintă alianţa cu Protruck. cu clienţii şi cu instituţiile financiare şi de credit. Toate vehiculele vor dispune de caroserie izotermă cu agregat de refrigerare. Ţinând cont de nevoile specifice de transport ale Albalact. Un an mai târziu. distribuitor autorizat al vehiculelor comerciale Iveco. Alianţele strategice sunt vizibile în tot mai multe domenii şi au din ce în ce mai multe obiective de marketing. s-a fluidizat sistemul de producţie şi s-au redus costurile de producţie administrative prin eliminarea eventualelor suprapuneri. Apoi. Fuziunea celor două societăţi a constat într-un avantaj pentru îmbunătăţirea performanţei financiare.

Piaţa lactatelor încă are segmente cu perspective mari de creştere din punct de vedere valoric şi vrem să ne dezvoltăm pe aceste oportunităţi". „Anul viitor intenţionăm să dezvoltăm portofoliul de produse şi să intrăm în categorii noi. Albalact este al treilea cel mai important jucător de pe piața de profil. Creșterea business-ului a fost însă una organică. CONCLUZII Dincolo de criza care a afectat toate industriile. 18 . În ultimii doi ani. Pentru anul 2012 compania Albalact are în vedere o strategie de dezvoltare care să răspundă nevoilor din piaţă. Prin urmare. Însă degeaba dezvolți capacitatea de producție și te diversifici. declară Raul Ciurtin. Dar fuziunea cu Rărăul nu se încadrează la categoria de alianţe strategice. unele din cele mai cunoscute branduri de pe piața locală. care au devenit. și și-a majorat cota de piață. dacă nu află și consumatorul. potrivit studiilor realizate de experții din domeniul publicitar. În acest moment. preşedintele şi directorul general al Albalact. în ultimii doi ani Albalact a continuat să crească profitabil.Toate aceste avantaje menţionate mai sus sunt de natură să determine consolidarea poziţiei pe piaţă şi creşterea performanţelor financiare ale Albalact. familia Ciurtin a crescut investițiile în mediatizarea produselor Zuzu. compania nerealizând nicio achiziție anul trecut. peste ritmul pieței. Albalact a investit masiv în modernizarea liniilor de producție și în dezvoltarea de noi branduri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->