You are on page 1of 3

8 Metode eficiente pentru educarea copiilor

Iata opt nevoi pe care trebuie sa i le satisfaceti copilului astfel incat acesta sa se simta mereu in siguranta, sa stie ca este iubit de familia sa, sa se dezvolte armonios, sa inteleaga ca este apreciat, sa aiba incredere in sine si in viata.

1. Nevoia de siguranta Copilul are nevoie de urmatoarele:

     

Sa fie privit cu bucurie si acceptare Sa-i spuneti ce faceti pentru el Sa intrati in contact cu el (atingere, privire aprobatoare si complice) Sa aiba certitudinea ca va place sa va ocupati de el Sa aiba certitudinea ca-l iubiti indiferent de imprejurare (furii ale parintelui, pedepse etc.) Sa stie ca in orice moment sunteti acolo pentru el.

Astfel, se va simti iubit, acceptat si deci in siguranta.

2. Nevoia de apreciere Copilul are nevoie de urmatoarele:

  

Sa i se aprecieze initiativele Sa-i remarcati partea realizata din actiunile lui, nu pe cea nerealizata Sa fie apreciat cu entuziasm, pentru a-si pastra gustul pentru descoperire si a-si dezvolta determinarea in tot ce face.

3. Nevoia de a-si satisface parintii Copilul are nevoie de urmatoarele:

   

Sa-i aratati bucuria pe care v-o aduce Sa-i comunicati verbal ca sunteti multumiti de el, fara sa-l criticati sau sa-l comparati cu altii Sa vada ca prezenta lui, persoana lui, fiinta lui, va face fericiti prin ceea ce este el, nu prin ce asteptati de la el Sa simta cat de mult va bucura cand invata ceva nou

Copilul care vede ca parintii sunt satisfacuti de rezultatele sale va aprecia si-si va da silinta ca ei sa fie mereu multumiti de el.

Astfel. ghidandu-l si fiindu-i complice Aceasta admiratie a parintelui ii permite sa capete siguranta si sa-si dezvolte stima de sine. o bataie pe spate prieteneasca Sa fie sprijinit. . simtul responsabilitatii poate atinge la cel mai inalt nivel. sa-i demonstrati ca il ajuti cand are nevoie. copilul simte compasiunea parintelui si se simte inteles. Aceasta ii ofera o mare deschidere catre viata.4. Comunica usor cu ceilalti. de a experimenta Copilul are nevoie de urmatoarele:     Sa-i lasati posibilitatea de a experimenta pana la maximul potentialului sau Sa-i marturisiti admiratia voastra pentru punctele lui forte Sa-i aratati aceasta admiratie si printr-un gest. Nevoia de a fi competent. fiindca isi dezvolta spiritul de colaborare si de impartire. 5. o mangaiere. o privire. Nevoia de compasiune din partea parintelui Copilul are nevoie de urmatoarele:    Sa-i aratati ca poate conta pe voi si pe atentia voastra fata de problemele lui Sa-i aratati si sa-i comunicati receptivitatea voastra neconditionata indiferent de ce simte Sa-i lasati o responsabilitate proprie in raport cu trairile sale Prin aceste atitudini.

ro/sfaturipractice/sfaturi_practice/8_metode_eficiente_pentru_educarea_copiilor-1560/#ixzz1aNBy792g . Acest lucru ii da o mai mare usurinta in a se deschide. in a exprima ce simte. 8. 7. Citeste mai mult: http://www. fara nicio conditie Sa fiti rabdatori si toleranti fata de modul lui de invatare Sa-i spuneti ca-l iubiti si ca-l acceptati neconditionat. Copilul are nevoie de aceasta acceptare neconditionata pentru a invata sa se accepte asa cum este. Astfel va capata o mare incredere in sine si in viata.prokid. Nevoia de acceptare.6. Nevoia de modestie din partea parintelui Copilul are nevoie de urmatoarele:     Sa renuntati la imaginea de atotstiutor care nu greseste niciodata Sa-i marturisiti greselile voastre si sa va scuzati cand ele apar Sa-i dati exemplu prin exprimarea conflictelor voastre Sa aveti flexibilitatea de a reveni asupra unei decizii daca alta este mai potrivita. Astfel copilul va invata sa fie modest si nu va incerca sa se impuna cu orice chip. Nevoia de a fi important Copilul are nevoie de urmatoarele:     Sa-l ascultati cu adevarat Sa-i acordati o atentie deosebita si un timp relational Sa remarcati si sa-i dati atentie cand va place ceea ce face Sa-i spuneti ca este important pentru voi. de recunoastere Copilul are nevoie de urmatoarele:    Sa-i aratati ca il acceptati asa cum este.