You are on page 1of 4

MEDII EDUCAŢIONALE

1.Şcoala 2.Mass-media 3.Institutiile cultural-educative

Pedagogie I

la anumite perioade de timp se initiaza reforme scolare prin care se asigura perfectionarea continua a scolii ca institutie sociala. de o baza materiala adecvata infaptuirii la parametri calitativ superiori a procesului de formare-dezvoltare a personalitatii. • Transmitand generatiilor tinere valorile spirituale acumulate de-a lungul istoriei societatii. inclusiv mediul social. . misiunea sa fiind aceea de a contribui la realizarea idealului educativ impus de imperativele vietii sociale. Ca institutie sociala. pregatirea acesteia pentru a se integra in societate si a contribui la continua dezvoltare si perfectionare a tuturor domeniilor activitatii sociale. Este supusa determinismului social si contribuie in mod activ la infaptuirea progresului general al societatii. Inclusa in sistemul factorilor educativi. si de a le imprima o finalitate care sa concorde cu cerintele indealului educational. functionand in baza unei legislatii proprii care reglementeaza structura sa organizatorica. • Rolul scolii ca factor principal de educatie este sustinut si de faptul ca scoala are menirea si capacitatea de a valorifica influentele educative pe care le exercita ceilalti factori si medii educative. culturii. fiind factorul principal de educare a tinerei generatii in conformitate cu cerintele vietii sociale. precum si indicatii privind metodologia de urmat. precum si relatiile sale cu ceilalti factori educativi. • Scoala dispune de personal calificat. un loc aparte. In sprijinul acestei idei de pot aduce numeroase argumente: • Scoala este o institutie sociala creata de societate pentru a asigura conditiile necesare infaptuirii functiilor principare ale educatiei. • In scoala educatia se desfasoara in cadrul procesului de invatamant. special pregatit pentru munca de educatie si instructie. dar in acelasi timp dispune de o relativa autonomie. scoala ocupa in cadrul sistemului. forma cu cel mai inalt nivel de organizare a educatiei.avand ca principal scop educarea tinerei generatii. scoala contribuie la crearea de noi valori materiale si spirituale care vor imbogati patrimoniul national si universal. un proces organizat sistematic si metodic. scoala se afla sub influenta factorilor social-economici si politici.Scoala – principalul factor educativ Scoala este o institutie sociala care a aparut din cele mai vechi timpuri. In felul acesta creeaza premise favorabile dezvoltarii stiintei. condus de cadre special pregatite pe baza unor documente scolare care-i imprima finalitati clare si precizeaza continuturile ce urmeaza a fi valorificate in vederea indeplinirii lor. fiind un factor al progresului social.1. Pentru a se realiza acordul intre organizarea si functionarea scolii cu tendintele fundamentale din evolutia sistemului social.

ci li se alatura. Indeplinesc multiple functii : • De informare • Educationala • De socializare • De compensare Nu se substituie celorlalti factori educativi. In plus. 2. care au luat o dezvoltare deosebita in lumea contemporana. revistele. raportandu-le la un sistem de valori insusite prin diverse forme de educatie institutionalizata. convingatoare si tocmai din aceasta cauza au o mare putere de influentare. indiferent de situatia lor. receptivitate si influente modelatoare( educationale ) si mobilizatoare asupra publicului larg de toate varstele. contribuind la realizarea obiectivelor instructiv-educative ale tinerei generatii. ale maselor.Participarea deplina la mediul scolar si social.Mass-media – factor educativ Mass-media si media in general reprezinta fenomene valoroase si eficiente de transmitere a informatiilor in randul maselor. sa lase marelui public posibilitatea de a desprinde semnificatia faptelor prezentate. televizorul. 3. amatorismul. avand. interpreta mesajele transmise prin mass-media. prin continuturi. de toate profesiile si de toate convingerile. este nevoie ca marele public sa fie pregatit pentru a recepta. Radioul. Nu exista o metoda mai buna de socializare si integrare decat prin si printre oameni. sa nu denatureze adevarul. cartea cu tiraj de masa transmit mesaje informationale cu cotinuturi extrem de diverse in forme plastice. selecta.sugestive. in acest context. sa li se asigure accesibilitatea. zirele. Institutiile cultural – educative Alti factori deosebit de importanti in educatie sunt institutiile cultural educative. creeaza premisele unei dezvoltari normale si a integrarii sociale. evitandu-se improvizatia. fara bariere. Pentru ca mass-media sa aiba un rol cu adevarat educativ este necesar ca selectarea continuturilor sa se faca dupa criterii axiologice. mijloace tehnice si solutii specifice. de a-si forma opinii si convingeri personale. Acestea sunt: • Teatre • Cinematografe . De aceea rolul scolii este determinant pentru toate persoanele.

lor fiindu-le proprie o oferta educationala bogata si diversa in continut. prin care se urmareste completarea. flexibila. dependente de optiunile copiilor si tinerilor.• • • • • Muzee Biblioteci Case de cultura Cluburi Palate ale copiilor Toate acestea au un rol bine stabilit in ansamblul activitatii educative. . interesele. intre acestea fiind necesare relatii de stransa interdependenta care sa permita optimizarea actiunii fiecaruia dintre cei doi factori. Pentru ca actiunea lor sa fie eficienta este necesar ca aceasta sa fie bine corelata cu educatia de tip scolar. facultative. supla. personalizata. Ele reprezinta ansambplul agentilor investiti cu sarcina realizarii educatiei non-formale. aptitudinile tineretului. imbogatirea educatiei de tip scolar in raport cu preferintele. Promoveaza programe educative deschise spre interdisciplinaritate si educatie permanenta.