You are on page 1of 8

Colegiul Naional Aurel Vlaicu Ortie Profesor: Popa Daniel.

Un singur cuvnt: Respect!

Realizator: Lomnare Adela Clasa a X-a A

Tipuri ale respectului


Exist trei tipuri de respect: -respectul fa de sine -respectul celorlali vizavi de noi -respectul nostru fa de ceea ce ne nconjoar.

Respectul fa de sine
Pe internet, respectul fa de sine const n lucrurile la care dm post sau upload. Respectul fa de sine este cel mai important att n viaa de zi cu zi ct i pe internet. Dac noi ca utilizatori al unui cont nu ne respectm, postm lucruri, poze, impresii sau statusuri indecente, anonimii (necunoscuii) ne percep ca pe nite oameni crora nu le datoreaz respect, care duc o via lipsit de valori morale. Ca atare, noi suntem primii care trebuie s facem primul pas spre a pretinde respect, noi trebuie s artm c nu ne dorim s ne ducem traiul ntr-un mod lipsit de aa numiii cei 7 ani de acas.

Respectul celorlali vizavi de noi

Pe internet s-ar putea ca muli s profite de beneficiile anonimatului i s fie oamenii care nu sunt i n realitate, s arunce acuze i invenii ct se poate de negative i ru intenionate unor persoane mai mult sau mai puin cunoscute doar pentru a se rde sau pentru a se rzbuna pe un lucru care i-a provocat un oarecare disconfort la un moment dat.

Respectul nostru fa de ceea ce ne ncojoar


Respeci i eti respectat. Asta e o lege a firii umane. Ferete-te de a lasa comentarii sau orice alt gen de postare care ar putea deranja pe peretele, site-ul sau alte conturi personale a unor aa- zii priteni virtuali. Acetia s-ar putea ntoarce oricnd mpotriva ta i cine tie, poate te trezeti cu fotografii sau alte minunii n care tu nu ar trebui s fii, dar cum nimic nu e imposibil, eti!

Un alt lucru foarte important pe internet este mediul n care te bagi. Dac ncepi s interacionezi cu diverse persoane care nu inspir tocmai ncredere, dac povesteti unor anonimi lucruri personale si tot odat intime s-ar putea ca n curnd s apar toat informaia aceea expus n faa unui public ct mai mare, a unor oameni care cu siguran nu vor zice Nu cred asta, ci te vor judeca i cel mai probabil imaginea ta n faa lumii nu va fi una bun.

n concluzie, sfatul meu este s nu lai oamenii necunoscui s-i ptrund n viaa personal, s nu dai detalii despre adresa, locul de munc, coala sau alte date importante i cu att mai puin s nu povesteti nimic intim cu prietenul de pe internet, iar atunci cnd te simi ameninat sau antajat de cineva, apeleaz la autoriti sau la prini, nu lsa sa se ajung prea departe!

V mulumesc pentru atenie!