You are on page 1of 5

Materiile prime Acestea sunt: adesea mrfuri sensibile; sunt ntlnite pe pieele recunoscute de mrfuri; Din categoria mrfurilor

sensibile fac parte: cuprul, bumbacul, plumbul, zincul, cauciucul, ale cror preuri fluctueaz zilnic. Cumprtorul va urmri s-i planifice achiziiile astfel nct s obin cele mai bune preuri. Principalii factori economici i politici care influeneaz piaa sunt: rata dobnzii; fluctuaiile monedei n care se face tranzacia; inflaia, ca rezultat al creterii costurilor materiale i ale celor cu munca vie; politicile guvernamentale; penuria de surse de aprovizionare (ex: recoltele proaste); relaiile dintre ara exportatoare i ara importatoare (ex: petrolul, ca arm politic). Sursele de informare privitoare la condiiile pieei sursele guvernamentale; sursele documentare ziarele generale sau specializate; federaiile (productorilor de pine, de carne de pasre, apicultorilor, productorilor de metale neferoase, etc); bursele de mrfuri; Acestea dispun de cercetri efectuate de brokeri i dealeri de resurse minerale care analizeaz ateptrile pe termen scurt i lung privind produsul precum i preurile zilnice ale mrfurilor care sunt tranzacionate la burs; analitii; Acetia sunt economiti i statisicieni folosii pentru a furniza sfaturi celor implicai n planificarea corporatist i n politicile de cumprare. bazele de date; Acestea furnizeaz informaii actualizate. camerele de comer. Sarcina cumprtorului este de a evalua informaiile i recomandrile desprinse din consultarea surselor de mai sus i de a formula politici care se pot ncadra n una din cele 2 categorii: cumprarea hand-to-mouth i cumprarea forward. Cumprarea hand-to-mouth nsemneaz a cumpra mai degrab potrivit necesitilor, i nu potrivit cantitilor optime de comandat (principiul eficienei economice). Acest tip de politic se practic atunci cnd preurile se prbuesc sau cnd o schimbare a design-ului este iminent i este de dorit evitarea formrii de stocuri supra normative.

Cumprarea forward Se aplic tuturor achiziiilor fcute n scopul de a crete stocurile dincolo de canitile minime cerute pentru a acoperi nevoile produciei bazate pe livrrile medii. Cumprarea forward se face atunci cnd: se urmrete obinerea de beneficii n urma comenzilor de cantiti optime/economice; economiile fcute prin cumprarea n anticiparea creterii preului vor fi mai mari dect dobnda pierdut aferent stocurilor crescute sau mai mari dect costul depozitrii; se dorete evitarea ruperii produciei ca urmare a grevelor sau crearea de stocuri prea mari pentru a evita penuria; a asigura materialele necesare pentru solicitri ulterioare cnd apar oportuniti (ex: bare de oel). Un aspect particular al cumprrii forward aplicabil mrfurilor l constituie negocierea de tip futures. Negocierea futures O marf cum este cuprul poate fi cumprat direct de la productor sau de pe o pia/burs de mrfuri. Ultima prezint avantajele negocierilor futures. Bursa din Londra are 2 componente: bursa pentru metale London Metal Exchange (LME) i bursa pentru mrfuri uoare: cacao, zahr, ulei vegetal, ln i cauciuc care se tranzacioneat pe Futures and Options Exchange. The International Petroleum Exchange acoper petrolul crud si gazul. Funciile burselor s permit clienilor, negustorilor i dealerilor s obin cantitile dorte la timp i la un pre competitiv; s niveleze fluctuaiile de pre datorate schimbrilor cererii i ofertei; s furnizeze asigurri mpotriva fluctuaiilor preului prin procedura cunoscut drept hedging; s asigure spaii de depozitare pentru a permite participanilor s efectueze livrrile fizice de bunuri. Diferenele dintre negocierile forward si futures contractele futures sunt ntotdeauna negociate pe o burs recunoscut; contractele futures au clauze standarizate; bursele de futures folosesc casele de clearing pentru a se asigura c contractele futures sunt ndeplinite; Casa de clearing este cumprtorul i vnztorul de ultim instan. contractele futures presupun marje precum i o fixare zilnic. O marj este un depozit de bani pltit de un trader unui broker care, de fapt, mprumut bani pentru a permite astfel cumprarea unui contract futures. Traderii sper s vnd contractele futures la un pre mai mare dect preul de cumprare, ceea ce le permite s plteasc brokerului mprumutul, s-i recupereze marja i s realizaze profit. Nici un broker nu poate s pun o marj mai mic dect marja minim a bursei. n fiecare zi,

fiecare contract futures este evaluat din punct de vedere al lichiditii. Dac marja scade sub un anumit nivel, traderul trebuie s depun o marj suplimentar sau marj de meninere. Poziiile futures se nchid uor deoarece trderul are oricnd posibilitatea de a efectua livrarea fizic a mrfurilor. Scop i condiii pentru negocierile futures Scopul contractelor futures este acela de a reduce incertitudinea provenind din fluctuaiile de pre datorate schimbrilor survenite n cererea i oferta de mrfuri. De aceast reducere a incertitudinii beneficiaz att vnztorii ct i cumprtorii. Productorul poate s vnd forward la un pre sigur; cumprtorul poate s cumpere forward i s-i stabileasc costurile materiale n raport cu un pre predeterminat. Productorii de srm de cupru, spre exemplu, ar putea s obin o comand bazat pe preul curent al cuprului. Dac ei cred c preul cuprului ar putea s creasc nainte de a putea obine materia prim necesar pentru srm, ei pot imediat s-i acopere necesarul de cupru de pe LME, cumprnd cuprul la preul curent, cu livrare peste 3 luni, evitnd astfel orice risc de cretere a preului. Pentru ca negocierile futures sa poat avea loc, trebuie ndeplinite urmtoarele condiii: marfa trebuie s poat fi depozitat fr a se deteriora cel puin pentru o perioad rezonabil de timp; marfa trebuie s poat fi catalogat pentru a putea fi descris n contract; marfa trebuie s fie comercializabil n stare brut sau semi-brut; productorii i consumatorii trebuie s fie de acord cu conceptul de negociere futures; trebuie s existe o pia liber a produsului, cu muli vnztori i cumprtori, fcnd imposibil controlul pieei de ctre traderi. Terminologia utilizat n contractele futures Arbitraj: cumprarea (n general) simultan de futures pe o pia n contrapartid cu vnzarea de futures pe o pia diferit pentru a realiza profit din diferena de pre; Backwardation: situaie n care preurile forward sunt mai mici dect preurile curente on the spot; Contango: situaie n care preurile forward sunt mai mari dect preurile curente on the spot; Fora major: clauza care absolv vnztorul sau cumprtorul de contract datorit unor evenimente neprevzute, ce nu se afl sub control; Futures: contracte n scopul vnzrii de mrfuri pentru livrare cndva n viitor pe o burs organizat, i supus termenilor i condiiilor incluse n regulile ce guverneaz acea burs; Hedging: folosirea contractelor futures pentru a te asigura mpotriva pierderilor datorate efectelor fluctuaiei preurilor asupra valorii mrfurilor deinute sau n curs de a fi achiziionate. Aceasta se face prin stabilirea unei poziii pe piaa futures opus poziiei deinute pe piaa fizic a mrfurilor. Options: O opiune d dreptul deintorului de a cumpra sau de a vinde un anume contract futures la un pre convenit nainte de termenul prevzut de comun acord; Preul spot: preul cu ncasare imediat.

Luna spot: prima lun de livrare n care marfa este disponibil pe piaa futures. Contractele options: se refer la vnzarea sau cumprarea de mrfuri care va avea loc la o dat viitoare specificat i la un pre prestabilit dar numai dac potenialul vnztor sau cumprtor dorete s-i exercite dreptul de opiune de a cumpra sau vinde la preul predeterminat sau preul n exerciiu. Opiunile pot fi call sau put. Cumprtorii de opiuni call au un risc limitat deoarece ei pot pierde cel mult suma de bani pltit cnd a avut loc cumprarea opiunii. Totui, ei au un potenial nelimitat de profit. n schimb, writers of options au risc nelimitat, dar un potenial limitat de a face profit. Hedging 1. La data de 1 iunie, productorul X cumpr stocuri de cupru n valoare de 1000 dolari pe care el sper s-l transforme n srm i s-o vnd pe 1 august la 2000dolari, din care 750 reprezint costuri de producie, iar 250 dolari repreznt profitul. 2. Preul cuprului scade la 1 august la 750 dolari, astfel inct productorul vinde la 1750, i deci, nu realizeaz profit. 3. Pentru a se proteja mpotriva situaiei 2, productorul, la 1 iunie, vinde un contract futures pentru cupru n valoare de 1000 dolari. 4. n august, dac preul rmne stabil, productorul va cumpra la acest pre, realiznd astfel un profit de 250 dolari din contractul su futures, ceea ce va acoperi orice pierdere din activitatea de producie. 5. Dac preul crete la 1250 dolari, productorul va pierde din contractul futures, dar aceast pierdere va fi acoperit de ctigurile din activitatea de producie. n timp ce comercializarea se refer la v-c fizic a cuprului, tranzacia futures se refer doar la diferenele de pre. Mrfurile la preul corect Exist 2 abordri referitoare la determinarea preului corect: analiza fundamental i analiza tehnic. Analiza fundamental se bazeaz pe evaluarea statistic i nu numai, a cererii i a ofertei. Statistica arat dac tendina preurilor este n sus sau n jos. n plus, analitii iau n calcul producia, consumul i stocurile. Astfel, un dezechilibru n producie sau n consum va afecta preurile. Pe o piaa bull sau n cretere, productorii i comercianii au tendina s dein stocuri, fornd consumatorii s supraliciteze pentru stocurile disponibile din marfa X. Pe o pia bear, consumatorii cumpr mai puin dect au nevoie, n timp ce productorii reduc preurile la un nivel la care ei pot transforma stocurile nevndute n lichiditi. n plus, analitii studiaz atent evenimente cum sunt rzboaiele, vremea, catastrofele naturale care influeneaz pieele mrfurilor sensibile. Analiza tehnic este mai rapid i mai comprehensiv dect analiza fundamental deoarece piaa este eficient i preurile curente cur piaa/ o echilibreaz. Dac lucrurile stau aa, nu este nevoie dect s priveti evoluia preurilor pentru a citi viitorul preurilor.

Analiza tehnic folosete hrile. De ex, n fiecare zi ultimul pre al zilei este adugat pe lista preurilor, cel mai vechi pre este eliminat, i o nou medie pentru anul precedent se calculeaz. Using the past to predict the future. Metode de negociere a preului mrfurilor Cnd este vorba de mrfuri de serie mare livrabile n cantiti mari, se va apela la un specialist care cunoate att caracteristicile produsului, ct i piaa specific. Time budgeting or averaging Bugetarea timpului este o aplicaie a cumprrii de tip hand-to-mouth n care cantitile de produse sunt cumprate conform specificaiilor/cerinelor i nu se creeaz stocuri. Budgeting or cost-averaging. Se bazeaz pe cheltuirea unei sume fixe de bani n fiecare perioad. Cantitatea cumprat crete cnd preul scade i se reduce cnd preul crete. Volume timing of purchasing Se bazeaz pe cumprarea forward cnd preurile scad i pe cumprarea hand-tomouth cnd preurile cresc. Succesul depinde de previzonarea cu acuratee a tendinelor pieei.