EUGEN BARBU IN LUPTA CU BANDA STALINISTA DE LA CONDUCEREA UNIUNII SCRIITORILOR

Totdeauna cineva iubeste mai devreme si cineva iubeste mai tarziu. Trecem unii pe langa altii in acelasi sens si pe urma incepem sa alergam sau sa incetinim, sa asteptam sau sa ne grabim; si trenurile astea ale noastre nu trec niciodata unul langa altul la drum lung. Cineva da mai mult, cineva se grabeste, cineva uita, cineva doreste mai mult; cineva striga, cineva n-aude! Asta este totul. -"Incognito"
Pe 5 mai 1982, , Barbu ii scria urmatoarele lui Ceausescu: "Mult iubite tovarase Ceausescu, tin sa va multumesc pentru interventia dumneavoastra in cazul publicarii articolului despre cei care-i defaimeaza pe marii nostri carturari. Fara dvs., totul ar fi luat o alta turnura. Din pacate am mari dificultati in privinta publicarii serialului despre Ion Caraion. Tovarasii Pana, Necsoiu si iar acel nefast Vasile Nicolescu sub pretext ca vor liniste imi cer capul! Ce victorie ar fi pentru Europa Libera! (...) Va trimit alaturat articolele ultime despre cazul sectei antropozofilor, care aduce cu cel al transcedentalilor, pe care tovarasul Enache imi cerea sa-l scot din motive absolut misterioase. Cu cine sint ei? Alatur si o pagina care n-a putut apare tot prin interventia tovarasului Necsoiu despre Emil Georgescu. In presa vest-germana este mare zarva cu acest escroc care ne calomniaza de ani de zile si noi nu-l putem ataca? Cu cine sint totusi acesti oameni care vor sa impiedice de a apara politica pe care dvs. o faceti cu atita stralucire. Ramin al dvs. loial ca totdeauna, Eugen Barbu". Scrisoarea, trimisa cu post-scriptumul "Totusi as dori sa ma primiti. Am multe lucruri pe care ar fi bine sa le cunoasteti", era insotita de un articol intitulat "Coloana a cincea in arta". drept "coloana a cincea, finantata si incurajata din exterior". "Infiltrati (vezi cazul Manolescu si Piru) la universitati sau in fruntea unor ziare de mare tiraj (vezi cazul O. Paler), ei promoveaza o poezie asa-zis modernista, ostila gindirii partinice si patriotice, o critica din culise, bine orchestrata", scria Barbu, care cerea in final masuri impotriva tuturor celor din grupul identificat de el. "Ni se pare ca dupa aducerea la cunostinta fata de opinia publica romaneasca a acestor grave fapte care nu fac cinste grupului numit si care contravin legilor statului, este momentul luarii unor masuri drastice pentru curmarea acestor manifestari ce primejduiesc ideologia noastra si cu care nimeni nu poate fi de acord".
preluat din cotidianul-totusi un ziar reactionar

GAZETA DE SUD/Anul 13, nr. 4114. Luni, 09 Iunie 2008

Nicolae Paul Mihail, o viaţă dedicată artei
Life & Style - Mirela MARINESCU

Scenarist, prozator, epigramist, Nicolae Paul Mihail este cel care, alături de Eugen Barbu, a dat viaţă personajului Mărgelatu din legendarul serial, dar şi cel care a încântat cu schiţele sale umoristice. De numele lui Nicolae Paul Mihail se leagă existenţa a 29 de scenarii de film, printre care „Haiducii“, serialul „Urmărirea“, „Un august în flăcări“, opt filme de lungmetraj cu personajul principal Mărgelatu, dar şi numeroase cărţi pentru copii, nuvele satiricoumoristice. Povestea sa începe cu ani în urmă, pe vremea când era doar un copil. „Încă de când eram copii, eu şi cu sora mea eram la concurenţă. Eu scoteam «Universul copiilor», iar sora mea, «Dimineaţa copiilor», două publicaţii copilăreşti, care au rămas undeva în memorie“, îşi aminteşte cu plăcere Nicolae Paul Mihail. Şi totuşi, conştientizarea talentului a venit ceva mai târziu. „Mi-am dat seama de talentul pe care-l am abia în ultimii ani de liceu, când am scris nişte poveşti. Urma să facem chiar şi o revistă, dar până să o finalizăm a venit războiul. Am plecat în armată şi s-a dus povestea. În armată am stat mai mult de 11 ani, am fost ofiţer de jandarmi. Nu am avut timp să scriu mare lucru. Nu puteai să te ocupi de scris. Şi totuşi s-au adunat nişte maldăre de hârtii, care, după ce am ieşit din armată, s-au concretizat în patru volume“, mărturiseşte scenaristul, prozatorul şi epigramistul oltean, căci Nicolae Paul Mihail este originar din Caracal.

Între nuvela umoristică şi scenariul de film

Anii au curs, lucrările şi ele, fie că a fost vorba de nuvele satirico-umoristice, fie de epigrame. În tot acest proces al creaţiei, scrisul s-a împletit cu arta cinematografică. Nicolae Paul Mihail aduce cinematografiei autohtone seriale memorabile, filme de lungmetraj de un real succes. Dintre operele vrednice de menţionat fac parte cunoscutele scenarii pentru serialul „Haiducii“, în colaborare cu Mihai Opriş. „Pe atunci, Corifeu era Eugen Barbu. O parte din serialul «Haiducii» s-a turnat chiar, în Sinaia (locul în care astăzi s-a retras scenaristul şi prozatorul oltean - n.r.)“, a povestit Nicolae Paul Mihail. După acest serial, s-a deschis un culoar pe care a mers mai departe. În 1970, la invitaţia Organizaţiei de Tineret, a scris un serial de şapte episoade, „Urmărirea“. A urmat serialul „Un august în flăcări“ (1973), 13 episoade, în regia lui Radu Gabrea. Dar cea mai fructuoasă colaborare rămâne cea cu Eugen Barbu, din care s-au născut 20 de filme. Au urmat alte 19 scenarii cu „Haiducii“, pe care nu le-au realizat, pentru că Partidul a zis: „Gata, ajunge!“. Cei doi se cunoscuseră în armată şi de atunci au rămas prieteni buni. „A stat la mine o vreme. Pe urmă şi-a găsit el nişte dudui şi şi-a închiriat o cameră. În 1943, s-au regăsit şi până în 1993, când a încetat din viaţă Eugen Barbu, au rămas apropiaţi. Talentul şi dragostea lui Nicolae Paul Mihail puse în slujba artei, în general, şi a filmului au îmbogăţit peisajul autohton cu opere interesante, personaje memorabile. Şi chiar dacă astăzi se află la o vârstă înaintată, Nicolae Paul Mihai continuă munca fără de care nu poate trăi, alte nuvele umoristice se nasc, alte romane, spre deliciul celor care iubesc arta.