P. 1
soalan moral

soalan moral

|Views: 1,010|Likes:
Published by Mat King
kertas soalan moral
kertas soalan moral

More info:

Published by: Mat King on Feb 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN KUALA PERAI, 12000, BAGAN DALAM, BUTTERWORTH, PULAU PINANG.

NAMA : _________________________________

KELAS : ___________________

A. Bulatkan jawapan yang betul

1.

Kita haruslah ___________ amalan dan larangan agama pelbagai penganut di Malaysia A B C D menghargai mengamalkan menghormati meniru

2.

Sikap _________ amalan dan larangan penganut agama lain adalah perbuatan yang tidak bermoral A B C D memahami memperkecil menghormati mencontohi

Sekiranya kita menziarahi datuk dan nenek di kampung. Ibu bapa atau penjaga yang penyayang akan mencurahkan kasih sayang yang ___________ terhadap semua anggota keluarga. A B C D memilih kasih menghargai menyayangi membenci 5.3. A B C D bimbang gembira risau selamat . A B C D berlainan sama sedikit betul 6. mereka akan berasa ____________ dengan kehadiran kita. kita wajib untuk memelihara _________ keluarga A B C D tepi kain maruah kesihatan keseronokan 4. Ibu bapa tidak boleh mengamalkan sikap tidak __________ terhadap semua anggota keluarganya. Sebagai anak yang bertanggungjawab.

Pembakaran terbuka menyebabkan pembebasan asap yang banyak. A B C D menjaga mengabaikan memuji melihat 8. Hal ini akan mengakibatkan _____________. A B C D udara di kawasan sekitar tercemar menyusahkan pihak bomba orang ramai tidak boleh keluar bersukan dan bermain orang ramai berkumpul di tempat pembakaran . Kita haruslah bertanggungjawab untuk __________ kebersihan kawasan tempat tinggal. Tong-tong sampah disediakan untuk ___________ sampah sarap. Kita hendaklah bersikap ____________ alam sekitar A B C D mengetahui mengotorkan menyayangi membenci 10.7. A B C D membersihkan menyimpan melupuskan membakar 9.

Berikut ialah cara-cara menjaga ketenteraman di tempat tinggal kecuali A B C D tidak membuang sampah merata-rata melibatkan diri dalam aktiviti gotong royong membuat bising di kawasan kejiranan pada waktu malam bertegur sapa dan membantu sesama jiran / 22 .11.

2. 5. kita boleh ( meminta / menolak) maaf. Kita mesti menghormati (d) di tempat terbuka 5. Padankan ayat di bawah supaya menjadi ayat yang lengkap. Kita perlulah mengamalkan tingkah laku yang baik demi (b) untuk mengurangkan jumlah sampah yang dibuang. Menggunakan semula barangbarang yang dapat dikitar semula (c) mempunyai ibu bapa yang menyayangi kita. Seseorang yang melakukan kejahatan akan dibalas dengan ( pahala / dosa). Jangan membuang sampah (a) adat dan budaya kaum lain. 1. 3. 3. 1. Setiap orang perlu bercakap dengan bahasa yang ( kasar / sopan ) agar tidak menyinggung perasaan orang lain. 4. Penganut agama (Hindu / Islam) dilarang makan daging lembu kerana binatang tersebut adalah yang suci bagi mereka. / 10 B. Jika kita melakukan kesilapan dengan orang lain. Kita harus bersyukur kerana (e) menjaga maruah keluarga. 2. / 10 . 4.A. Pelbagai cara seseorang menunjukkan tanda ( kesyukuran / keseronokan ) kepada Tuhan. Gariskan jawapan yang betul.

____________________________________ 2. S H T A A T R K Y F G Y L T Q A U R E A T I F S K N V E I J K I U B Z I B V O H R X Y N A W I S D W K J H G N A H O R M A T M Y S U S A H A L A P J G S T Z X N B E R S I H P G 1.____________________________________ 4.C.____________________________________ 5.____________________________________ 3. Carikan perkataan yang menunjukkan nilai moral.____________________________________ / 10 .

Menggunakan semula barang-barang yang boleh dikitar semula. ( ) 9. Berusaha meningkatkan kualiti kebersihan persekitaran. ( ) 4. ( ) 7. Saya selalu membantu ibu mengemas rumah.D. ( ) 5. ( ) 10. Membuang sampah ke dalam longkang kerana tiada tong sampah ( ) 6. Membakar sampah di tempat terbuka. Mengunjung ke rumah kawan ketika musim perayaan. Tandakan ( √ ) pada perbuatan yang baik dan ( X ) pada perbuatan yang tidak baik. ( ) 3. Menghormati budaya dan kepercayaan kaum lain. 1. Anita mencuri alat permainan adiknya. ( ) 8. Kamal meninggikan suara ketika bercakap dengan ibu bapanya . ( ) 2. Minta duit dengan ibu selepas menolong ibu membuat kerja rumah ( ) / 20 .

 Menjaga kebersihan alam sekitar 1. Nazarius mengucapkan Tahun Baru Cina.  Selamat Tahun Baru Cina  kedua-dua ibu bapa kita. 4. Kita harus membuang sampah __________________________ . Lengkapkan ayat di bawah dengan maklumat yang diberi. Kita haruslah menghormati . / 10 . 5. 3.E. Vijaya_____________________________ ketika berada di dalam kuil. Saling berziarah antara satu sama lain pada waktu perayaan untuk ________________________________________. kepada Ai Ling semasa 2.  ke dalam tong sampah  tidak membuat bising  menjalin hubungan yang baik.

( 3. ) 4. ( ) ( ) / 12 .F. 2. ( ) ( ) ( ) 5. Tandakan ( √ ) pada perbuatan yang baik dan ( X ) pada perbuatan yang tidak baik. 6. 1.

Mohd. Pada setiap tahun. Padankan gambar dengan pernyataan yang sesuai. penganut agama Hindu akan berkumpul bagi menyambut Hari Thaipusam. kaum lelaki yang beragama Islam akan menunaikan sembahyang Jumaat di masjid. 3. Kaum Cina akan menyambut Tahun Baru Cina pada setiap Tahun. Hasli bin Mat Hasan . 1. Setiap hari Jumaat. 2. / 6 Disediakan oleh : Disemak oleh : Muhammad Ridzuan bin Azmi Guru Pendidikan Moral Tahun 5 En.G.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->