www.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z ISTORIA ROMANILOR I. I. DE LA GENEZA ETNICA LA GENEZA STATALA 1.

Civilizatia si istoria daco-getilor

Procesul de indo-europenizare; etnogeneza tracilor In perioada de trecere spre epoca bronzului (2700/2500 – 2000/1900 i. Hr. ) a avut loc procesul de indo-europenizare a spatiului carpato-danubiano-pontic prin patrunderea, din steeple nord-pontice, a unor valuri successive de comunitati de pastori indo-europeni, purtatori ai ‘civilizatiei kurganelor ’. Patrunderea acestor triburi de pastori a determinat multiple transformari de ordin cultural, social, etnic. Indo-europenii si-au impus cultura materiala si spirituala si i-au asimilat pe autohtoni. Infloritoarele culturi ale autohtonilor au fost distruse. Vechile culturi eneolitice (Petresti, Gumelnita, Cucuteni, Vadastra) cu ceramica pictata au disparut. In locul lor au aparut culturi noi (Foltesti, Cernavoda III, Cotofeni) cu: - ceramica grosolana, decorata cu motive incizate; - morminte tumulare, de inhumatie cu schelete presarate cu ocru Locul gintilor matrilineare a fost luat de o organizare patriarhala, ierarhica a societatii. Locuitorii au inceput sa vorbeasca o limba indo-europeana. In epoca bronzului (2000/1900 – 1200/1950 i. Hr.) din populatia indo-europeana raspandita in S-E Europei, dupa un indelungat proces de diferentiere, au luat nastere popoarele atestate de izoarele scrise antice: grecii, ilirii, tracii. Tracii au creat la noi civilizatia bronzului, ei sunt cei mai indepartati stramosi directi ai poporului nostru, raspanditi in Peninsula Balcanica si la nord de Dunare. Geneza civilizatiei geto-dace In timpul primei varste a fierului (1200/1150 – 450/400 i. Hr.) a avut loc diviziunea tracilor in doua ramuri: - tracii propriu-zisi (ramura sudica) si, - daco-getii (ramura nordica) Din marele neam tracic s-au diferentiat daco-getii, ca ramura nordica a tracilor, in spatiul carpato-danubiano-pontic, deci ei sunt autohtoni in acest spatiu. Daco-getii au fost creatorii si purtatorii culturii hallstattiene in spatiul carpatodanubiano-pontic dupa cum dovedesc vestigiile ansamblului cultural Basarabi descoperite pe intreg teritoriu carpato-dunarean.

1

www.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Aparitia proprietatii private a determinat diferentierea sociala dupa avere care a condos la stratificarea societatii si aparitia claselor sociale: - tarabostes (pileati) – aristrocratia militara si sacerdotala; - comati – producatorii liberi, marea masa a populatiei (agricultori, mestesugari) Daco-getii traiau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de sefi militari (regi). Triburi daco-getice: - apulli – zona Alba Iulia - burii – malul Oltului - carpii – Moldova Centrala - costobocii – nordul Moldovdei si Maramures - crobyzii si tryzii – Dobrogea Triburile stapaneau un teritoriu cu o asezare mare, fortificata (dava), adevarat centru administrativ: - Argedava (Dobrogea) - Buridava (jud. Valcea) - Piroboridava (jud. Galati) - Tamasidava (jud. Bacau) - Sucidava (jud. Olt) - Cotnari - Stancesti (jud. Botosani) - Batca Doamnei (jud. Neamt) - Cetateni (jud. Arges) - Sarmisegetusa (Muntii Orastiei) – centru politic inconjurat de un system de fortificatii alcatuit din cetatile: - Costesti - Blidaru - Piatra Rosie - Banita - Capalna - Tilisca Cetatile intarite si mormintele priciare descoperite atesta existenta, in sec. al IVlea i. Hr., a unor formatiuni politice in sudul Olteniei, nordul Dobrogei, nordul Moldovei. Dovezile arheologice, la care se adauga maruriile izvoarelor narrative, atesta existenta unor puternice uniuni de triburi conduse de ‘basilei’ (regi) si in secolele urmatoare: - sec. al IV-lea i. Hr. – uniunea de triburi condusa de ‘rex Histrianorum’ din Dobrogea care se opunea scitilor;

2

www.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 335 i. Hr. – uniunea de triburi din nordul Dunarii infranta de Alexandru Macedon; 300 i. Hr. Si 292 i. Hr. – confruntarile dintre uniunea de triburi din centrul Munteniei conduda de Dromichaites, cu resedinta la Helis si Lisimah, care este luat prizonier; sec. al III-lea i. Hr. – mentionarea intr-o inscriptie de la Histria a uniunii de triburi din sudul Moldovei condusa de Zalmogedikos; sec. II-III i. Hr. – uniunea de triburi condusa de regale Rhemaxos, apoi de fiul acestuia, din Dobrogea, care salveaza Histria atacata de tracii sudici ai lui Zoltes; inceputul sec. al II-lea i. Hr. – uniunea de triburi condusa de Oroles, in estul Transilvaniei, care se lupta cu bastarnii; inceputul sec. al II-lea i. Hr. – uniunea de triburi condusa de Rubobostes, in Transilvania.

Limba daco-getilor Dacii si getii vorbeau aceeasi limba, afirma geograful antic Strabo. Ei au fost numiti geti in izvoarele grecesti si daci in izvoarele latine, dar ei erau unul si acelasi popor. Limba daco-getilor este un dialect al limbii traco-dace care face parte din familia limbilor indo-europene, dintr-un grup care mai cuprinde: sanscrita, persana, sciatica, limbile popoarelor baltice, limbile slave (grupul satem). Celalalt grup cuprinde greaca, latina, celtica, germana (grupul kentum). Limba traco-daca a disparut, s-au pastrat putine urme: nume de plante medicinale, nume proprii de personae, locuri, rauri (cca. 160 de cuvinte). Religia daco-getilor o daco-getii credeau in zei: - zeul suprem al cerului si al pamantului a fost Zalmoxis (sau Gebeleizis) - un zeu al razboiului, Derzelas sau Derzid, - o zeitate feminina pe nume Bendis, ce corespunde zeitelor Artemis sau Diana din mitologia greaca, respectiv romana. o Daco-getii credeau in nemurire, in viata de dincolo de moarte alaturi de Zalmoxis, zeul suprem. De aceea ei primeau moartea cu seninatate. o Mortii erau incinerati iar cenusa era depusa in urne ce se ingropau in pamant. o Cultul consta in slujbe, ceremonii si incantatii facute de preoti, de obicei pe munte. o Slujbele religioase aveau loc in sanctuare cum sunt cele descoperite la Costsesti, Blidaru, Piatra Rosie, etc.

3

II-lea i. Hr.bastarnii (Moldova mijl.) . in ‘Anabasis’ relateaza expeditia lui Alexandru Macedon (335 i. Trogus Pompeius (sec I i. al. geograf grec. 4 . Hr.) . Hr.) impotriva dacilor de la nordul Dunarii. istoric si geograf grec (sec. in sec.. Hr. Hr.roata olarului.cartiaz. olaritului (roata olarului) si emiterea monedelor. si din Transilvania si Moldova din sec.folosirea monedei.) – informatii despre getii din Dobrogea din sec. Oltenia) contribuind la dezvoltarea metalurgiei fierului. . in diferite perioade: .tracii sudici (Dobrogea. astazi lacul Sinoe. ‘Istorii’ (sec. Au avut loc schimburi culturale care au determinat progresul dacilor. Acestia au fost asimilati de daci. ‘Razboiul Peloponesiac’ (sec.www.modele de organizare politica. Iustinus.  Tomis (Constanta). . Hr. istoric roman din sec.) mentioneaza pe geti ca fiind aliati ai Atenei. Al III-lea i. 600 i.  Histria. Hr.). al VII-lea i. Hr.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z o La fiecare 4 ani ei comunicau cu Zalmoxis prin intermediul unui razboinic dac sacrificat. pe tarmul dobrogean an Pontului Euxin unde au intemeiat.  Callatis (Mangalia).) aminteste de getii de la sud de Dunare. Acestia au preluat de la greci: . ce urma sa-I vorbeasca zeului supreme despre nevoile lor. al II-lea i.. creatorii culturii La Tene.. Ivlea i. Izvoarele scrise despre daco-geti: Hecataios din Milet (sec..) . Contacte cu alte popoare Alaturi de daco-geti. Hr. Hr. al V-lea i. Hr.celtii. al VI-lea i. al VIII-lea i. al.tehnici noi de metalurgie.) vorbeste despre rezistenta dacilor impotriva lui Darius la trecerea lui prin Dobrogea pentru a-i infrange pe sciti. Hr. IV-lea i. Herodot. Hr. Flavius Arianus. sec. au patruns in Dacia (in Transilvania.scitii (Transilvania. VI-V i. sec al IV-lea i. Hr. Tucidide.) .grecii. al III-lea i. . Hr. Hr. coloniile. sec. . al II-lea i. ofera informatii despre getii din sec.ilirii (Oltenia. Maramures. Strabon. al. in unele regiuni au patruns. pe malul golfului. incepand cu a doua jumatate a sec.

S-au format patru. Victoria lui Caesar a fost urmata de organizarea unei expeditii de pedepsire a lui Burebista intrerupta de moartea conducatorului roman(44 i.68/69 i. a preluat conducerea statului lui Burebista. dar statul condos de acesta se limita in zona Muntilor Orastie.incepand cu anul 60 i. Hr. . in sud-vestul si nord-vestul Daciei. in Moldova. Comosicus – a fost rege si mare poet al statului dac din Transilvania. Hr. Inscriptiile de la Histria din sec. Hr. in Peninsula Balcanica. Limitele statului dac in timpul lui Burebista. I d. A construit o armata puternica cu care a cucerit teritorii intinse: . .).. Hr.in jurul anului 50 i.in anul 48 i. conform geografului antic Strabo erau: in nord – Carpatii Padurosi.sec.) – a condus statul dac cu centrul in Muntii Orastiei. Hr. Hr. statul dac s-a destramat. I i. Hr. ajutandu-l pe Pompei. Coryllos-Scorilo (? . Hr. Hr.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Diodor din Sicilla (sec. in sud – Muntii Haemus (Balcani). motiv pentru care Burebista s-a amestecat in razboiul civil de la Roma dintre Caesar si Pompei. Burebista (82-44 i. de la gurile Bugului pana la Dionysopolis. I i. –societatea geto-daca a cunoscut un accentuat proces de structurare care a condos la aparitia statului dac. Hr. in Maramures. in regiunea subcarpatica a Munteniei. Imperiul roman constituia un pericol pentru statul dac.www. Hr.cartiaz.) aminteste despre existenta dacilor in Campia Dunarii in sec IV-III i. Hr. In iarna 85/86 d. I i.) – primul rege dac A unit triburile geto-dace si a creat un stat puternic cu centrul la Sarmizegetusa Regia in zona Muntilor Orastie. care era o monarhie militara. Hr. Urmasii lui Burebista Deceneu (44 i. – cucereste teritoriile ocupate de celti. in est – gurile Bugului si Marea Neagra.. III-II i. in vest – Dunarea mijlocie si Slovacia. Hr. . – campanile la sud de Dunare. Statul dac (sec. Hr. dacii au facut o incursiune in provincial Moesia 5 . La moartea lui Burebista.) – a fost rege timp de 40 de ani in statul dac cu centrul in Muntii Orastie. – supune cetatile grecesti pontice. ) Sec.) – rege si mare poet (concentra in mainile sale puterea laica si religioasa). Diurpaneus-Duras (68/69 – 87 d. apoi cinci unitati statale: in Transilvania.

s-a aliat cu romanii in iarna 29/28 i.www. Roles (sf.105 – 106.cartiaz. Oltenia. s-a amestecat in razboaiele civile de la Roma in timpul lui Octavian Augustus. A avut mai multe confruntari cu romanii: .87 d. 6 . Hr. Decebal a cedat si incheiat pacea cu romanii in conditii foarte grele pentru Dacia. si a luptat impotriva celorlalti regi daci din Dobrogea. Hr. Dapix si Zyraxes care se impotriveau romanilor. II d. . in urma victoriei obtinute de armata romana asupra dacilor teritoriul locuit de daci a fost divizat astfel: provincia Dacia. centrul si sudul Moldovei. carpii. Banat.88 d. Oltenia.) .) – rege al unui stat dac din Dobrogea. Statul dac condus de Decebal. teritoriul locuit de dacii liberi (costobocii. ataca din nou Dacia pe care o cucereste in intregime sip e care o transforma in provincie romana. Trasaturile civilizatiei in Dacia In anul 106. Hr.101 – 102. a carei populatie autohtona a fost supusa unui intens proces de romanizare. . a facut incursiuni la sud de Dunare. dupa construirea podului peste Dunare de la Drobeta. sec. si partea de rasarit a Olteniei) a fost anexat provinciei Moesia inca din anul 46. sec. Hr. Domitian a impartit Moesia in Moesia Superior si Moesia Inferior si a pregatit o campanie in Dacia. Hr. Dicomes – rege al unui stat din centrul si sudul Moldovei. o parte a teritoriului (sudul Moldovei. Hr. I i. Crisana. cu capitala la Sarmizegetusa Regia. Cornelius Fuscus a atacat Dacia si a fost infranta la Turnu Rosu. Banat. DECEBAL (87-106 d. Tettius Iulianus a atacat Dacia prin Banat. sec. Hr. Cotiso (sf. Coson – rege al statului dac in nordul Munteniei.) – rege al statului dac din Banat. 2. – inc. dar mai puternic. de partea celui din urma. o armata romana condusa de gen. I d. armata romana condusa de imparatul Traian (98 – 117) a atacat Dacia si a provocat grele infrangeri dacilor. armata romana condusa de gen. Hr. Prezenta dacilor liberi la granitele provinciei a impus aducerea unui numar mare de legiuni si construirea de fortificatii (castre).) dintre Octavianus si Marc Antonius. a participat la lupta de la Actium (31 d. dacii mari): Maramures. Traian.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z impotriva romanilor pe care ii infrang. cuprindea Transilvania. Hr. Muntenia.. Decebal a incheiat pace cu Domitian si a devenit client al Romei (89 d.. nordul Moldovei. care cuprindea Transilvania.) A refacut unitatea statului dac care era mai putin intins decat statul lui Burebista. I.

Limba Latina folosita in administratie.cartiaz.  Dacia Malvensis.in anul 106. • Dacia Inferioara: cuprindea Oltenia.cultura matetriala – (ceramica. era administrata de un ‘Legatus Augusti pro Praetore’. care in 121-122 a impartit provincial Dacia in:  Dacia Superior. Elemente ale civilizatiei romane in Dacia . de calitate superioara. cu capitala la Napoca. situate in N. . pe Olt.limba Latina – a fost introdusa in Dacia prin intermediul soldatilor romani si colonistilor adusi din peninsula Balcanica. in relatiile de schimb. Pe teritoriul Daciei a ramas o populatie dacoromana care in conditiile marilor migratii. cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. .  Dacia Porolissensis.O reorganizare administrative a Daciei a fost realizata tot de imparatul Hadrian. a dat nastere poporului roman si limbii romane. era administrata de un ‘procurator Augusti’ . Orasele s-au dezvoltat prin constructii de - 7 . pastrandu-se insa unitatea provinciei:  Dacia Porolissensis. in Oltenia si Banat. Aceste unitati administrative au fost puse sub conducerea unui guvernator (Legatus Augustus pro Praetoretrium Daciarum).  Dacia Inferior. edilitara. administrativa s-a intensificat. in trei unitati administrative. Daciei Superioare. Activitatea economica. armata.271 – a avut loc retragerea aureliana. subordonata direct imparatului. . in Transilvania. in nordul provinciei Dacia cu capitala la Napoca.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Provincia Dacia . administrata de un ‘procurator Augusti’. ultima organizare administrativa a fost realizata de imparatul Marcus Aurelius.a fost reorganizata administrativ in 117-118 de imparatul Hadrian care a impartit Dacia in : • Dacia Superioara: cuprindea Transilvania si Banatul. obiectele de podoaba). cand imparatul Aurelian a retras armata si administratia romana din Dacia.www. in 168. in justitie a fost preluata de autohtoni. stabilind granite Imperiului Roman pe linia Dunarii. a fost organizata ca o provincie de rang imperial.  Dacia Apulensis. in urma procesului de etnogeneza. cu capitala la Malva. s-a raspandit in Dacia. cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. administrate de un guvernator numit ‘Legatus Augusti pro Praetore’. uneltele. cu capitala Apulum.

Etapa preliminara (sec. • Factorii romanizarii: Administratia. Locul: la nord si sud de Dunare. terme. Etnogeneza romaneasca s-a realizat prin simbioza a doua elemente: . formata din functionari provinciali (procuratori) si functionari locali (magistri sau prefecti) din orase sau comunitati rurale. cuprinzand si teritoriile locuite de dacii liberi. De aceea.) – romanizarea a avut o intensitate redusa. – sec. Prin intermediul administratiei romane.componenta dacica. culturala). Hr. Hr. dar sub nume romane. II d. politica. VIII) (armata si administratia romana) in contextul marilor migratii – romanizarea a continuat si dupa parasirea Daciei de catre romani prin intermediul romanilor ramasi in Dacia dar si datorita legaturilor cu lumea romana de la sud de Dunare care au favorizat si raspandirea crestinismului. ce foloseau ca limba oficiala limba latina. 3. romanizarea a capatar un caracter organizat. Romanizarea si etapele romanizarii: 1. spatiul carpato-danubiano-pontic Durata: sec.cartiaz. Armata. Etapa romanizarii propriu-zise (106-275) – romanizarea a capatat un caracter organizat prin interventia statului roman pentru organizarea provinciei Dacia si a cuprins toate sferele societatii (economica. 2. cultura spirituala – credintele si obiceiurile romane au fost adoptate de daco-geti sau autohtonii au practicat in continuare cultul divinitatilor proprii. apeducte.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z strazi. provincia Dacia avea nevoie de un sistem de aparare bine organizat.www. – sec. I i. expusa atacurilor barbarilor de la hotare. s-a realizat fara interventia statului roman. 3. monumente. limba latina) patrund in toate compartimentele vietii unei provincii astfel incat duce la inlocuirea limbii vorbite cu limba latina si la insusirea unui nou mod de viata de catre autohtoni. . Hr. O data cu poporul roman s-a format si limba romana. Procesul de romanizare s-a desfasurat in intreg spatiul locuit de daco-geti. Fiind o provincie de granita. sociala. edificii.componenta romana Romanizarea: este un proces complex specific lumii romane in cadrul careia elementele civilizatiei romane (cultura materiala si spirituala. etc. Etapa romanizarii dupa parasirea Daciei de catre romani (275-sec. prin scimburile culturale ale geto-dacilor cu populatia romanizata din peninsula Balcanica care au influentat arhitectura. I i. a fost construita o retea de drumuri. Hr. S-a realizat prin factorii romanizarii. - I. ceramica geto-daca. Etnogeneza romaneasca: semnificatia sintezei Etnogeneza romaneasca – procesul de formare a poporului roman. Din simbioza dacilor cu romanii au rezultat daco-romanii. imparatii romani au • 8 . VIII d.

Dacia a fost supusa unui intens proces de urbanizare prin construirea dupa model roman. ceea ce demonstreaza legaturile spirituale daco-romane. Venus). contribuind astfel la romanizarea provinciei Dacia. Dupa cucerire. Romula. Continuitatea daco-romana dupa retragerea aureliana • • • • • • • 9 . Activitatea economica din toate domeniile(agricultura. in care stationau in numar mare legionari (Legiunea a XIII-a Gemina la Apulum. Centre administrative. Normele juridice romane au fost introduse si aplicate pe teritoriul provinciei. dar de origini diferite. de tip roman: ‘canabae’ (asezari rurale situate in jurul castrelor) si mai tarziu. ceea ce a contribuit la intensificarea romanizarii provinciei Dacia. Napoca. purtatori ai culturii romane. mestesuguri. Mineva. orasele au constituit puncte de schimb cultural intre autohtoni si noii veniti. influentele reciproce care au aujutat la romanizarea autohtonilor din Dacia. economice. intruna singura). minerit. Apulum. In provincia Dacia au fost colonizati. Tibiscum. Porolissum. ‘vicus’. Dierna. adorarea unor divinitati romane (Inunona. uneori pe locul vechilor asezari. Micia. ceea ce a impus autohtonilor cunoasterea acestor norme si exercitatea drepturilor lor in limba latina. schimb de marfuri) a constituit un alt factor al romanizarii datorita legaturilor ce s-au stabilit intre autohtoni si colonisti in cadrul activitatilor desfasurate pe teritoriul Daciei romane si datorita participarii lor la viata economica a Imperiului. Troemsis) sau cu statut de ‘coloniae’ (Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Drobeta. minerit. Legiunea a V-a Macedonica la Potaissa) sau trupe auxiliare (Micia). au populat vechile asezari si au intemeiat altele noi. contribuind astfel la procesul de romanizare. aflati intr-un contact nemijlocit cu acestia. Dupa satisfacerea stagiului militar. Norme ale dreptului roman se vor regasi in dreptul romanesc cutumiar de mai tarziu. Convietuind cu autohtonii. constituindu-se intr-un factor activ al romanizarii. Viata economica. si-au intemeiat familii pe teritoriul provinciei. cum erau cele de la: Apulum. Ei au ocupat functii administrative. pamant. Urbanizarea. in mod organizat. Veteranii. Bendis). vorbitori ai limbii latine populare. au primit compensatii banesti. Justitia. a unui numar mare de orase cu statut de ‘municipia’ (Dierna. Viata culturala. colonistii au imprumutat daco-getilor elemente de civilizatie romana. ‘pagus’ si ‘villa rustica’. Potaissa). in Dacia si Moesia Inferior. contribuind astfel la desfasurarea procesului de romanizare. un numar mare de locuitori din celelalte provincii ale imperiului. constructii. A fost atestata existenta de scoli in cadrul carora se invata scrisul si cititul in limba latina pe intreg teritoriul stapanit de romani.www. Jupiter. Acestia au patruns in toate domeniile economiei (agricultura. practicarea cultelor in limba latina au dat nastere elementelor de sincretism religios (contopirea unor divinitati asemanatoare. Viata religioasa. Porolissum. Intre acesti soldati si populatia autohtona au avut loc schimburi culturale. o mare parte a veteranilor au parasit armata dar s-au stabilit in provincia Dacia. culturale. mestesuguri). soldati cu nume dace au intrat in armata romana. Fenomenul ‘interpretatio romana’ (preluarea unor divinitati dace sub nume romane: Zalmoxis.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z dispus construirea unui numar mare de castre. Colonistii.

Intreg spatiul carpato-dunarean a nentinut contactele cu Imperiul Roman si dupa retragerea aureliana. Dierna. Sucidava. in timpul imparatului Constantin cel Mare (306-337) si in timpul imparatului Justinian (527-565) stapanirea imperiului extinzandu-se la nord de Dunare. Un rol importan in raspnadirea crestinismului in spatiul carpato-danubiano-pontic l-au avut misionarii crestini Ulfilas (care a predicat in limbile greaca. persecutiile imparatilor romani impotriva crestinilor fiind consemnate in incriptii descoperite in mai multe asezari din Dobrogea. • Inscriptie descoperita pe o caramida la Gornea. Dupa aceasta data are loc organizarea crestinilor din regiunea Dunarii in episcopii (Tomis. Crisius (Cris). • Ziduri ridicate in sec. si dupa interzicerea cultelor pagane de catre imparatul bizantin Teodosius I (379-395). • Morminte si obiecte crestine: Napoca. etc. Principalele cuvinte crestine din limba romana sunt de origine latina: ‘biserica’ vine de la latinescul ‘basilica’ in timp ce crestinii occidentali folosesc pentru biserica termenul ‘ecclesia’. Soporu de Campie. Apulum. Tropaeum Traiani. Samus (Somes). Dej (opait crestin de bronz). etc. Crestinismul – factor al romanizarii Crestinismul a patruns in Dacia inca din timpul stapanirii romane. Callatis. Apulum. gota). • Toponime (nume de locuri): Napoca. Dionisie cel Mic (in Dobrogea). Napoca.www. Durostorum). Dovezi arheologice: • Ceramica de factura daco-romana din sec V-VI descoperita in asezarile de la Bratei. • Inscriptia de pe donariul de bronz de la Biertan. prin care Constantin cel Mare acorda libertate religioasa crestinilor din Imperiu. Biertan. Dumnezeu vine de la latinescul ‘Domine Deus’. • Inscriptii pe ceramica descoperita la Porolissum si Romula. Sarata Monteoru. Potaissa. Sava Gotul. Dej. Dovezi epigrafice: • Inscriptia de pe inelul de la Micia. Intreg spatiul locuit de populatia daco-romana cunoaste o intensificare a raspandirii crestinismului mai ales dupa Edictul de la Milan (313). Drobeta. Dovezi lingvistice: • Hidronime (nume de rauri) ce deriva din cele folosite in epoca romana: Alutus (Olt). ridicarea de basilici paleocrestine la Tomis. al IV-lea la Sarmizegetusa Dovezi numismatice: • Tezaurele descoperite la Sarmizegetusa. latina. Verbita. Tomis (opait). etc. Tibiscum. Apulum. In acest sens stau marturie numeroase dovezi descoperite in spatiul carpato-dunarean. Drobeta.cartiaz. Maris (Mures). Tot din limba latina 10 . Au fost descoperite numeroase obiecte crestine la Biertan (donariul de bronz). Histria.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Dupa retragerea aureliana (275) teritoriul Daciei a continuat sa fie locuit de o populatie romanizata (daco-romanii). Porolissum.

Acest lucru dovedeste vechimea dar si caracterul latin. al limbii. al VIII-lea cand au fost invinsi de Carol cel Mare. VII-VIII dupa cum dovedesc vestigiile de la Felnac si Teius. al VI-lea li s-a alaturat un alt neam germanic. contactele cu autohtonii rezumandu-se la plata unui tribut din partea autohtonilor. inger. erau impartiti in doua ramuri: ostrogotii si vizigotii. botez etc. • Gepizii: popor germanic. Au fost primii migratori care s-au asezat in Dacia. • Slavii: au aparut in sec VI in Muntenia si Moldova. s-au asezat in Pannonia. vestul sau sudul Europei trecand si peste teritoriul locuit de daco-romani. Influenta migratorilor a fost redusa. VII la sud de Dunare unde au intemeiat un stat puternic. al VII-lea au trecut in numar mare in Peninsula Balcanica. Au dominat Europa Centrala pana in sec. preot. Primele migratii au avut loc in sec. populatia daco-romana ramasa in Dacia a cunoscut valuri succesive de populatii migratoare. • Bulgarii: au migrat la sf. longobarzii. Influenta slavilor asupra acestei populatii s-a manifestat in domeniul culturii materiale. In timpul lui Attila au ajuns o mare putere si au facut incursiuni in toata Europa. occidental al crestinismului romanesc. separand astfel romanitatea orientala din nordul Dunarii de cea din sudul Dunarii care a fost asimilata de slavi. • Avarii: originari din Mongolia. Prezenta lor este atestata de descoperirile de la Moresti si Apahida.cartiaz. In anul 376 ei au fost infranti de huni si alungati peste Dunare. Principalele populatii migratoare • Gotii: popor germanic. iar populatia daco-romana s-a extins dincolo de granitele provinciei ceea ce a condus la uniformizarea culturii romanice in intreg spatiul carpato-danubiano-pontic. 11 . IV. limba latina si cultura. crestin. migratorii in drumul lor spre centrul.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z au fost preluate si cuvintele: cruce. al VII-lea s-au asezat in Pannonia. necropolele de la Targsor. In timpul migratiei daco-romanii au rezistat invaziilor pastrandu-si fiinta etnica. Pe teritoriul Daciei a ramas un numar mic de migratori care au fost asimilati de populatia romanizata. Dupa moartea lui Attila (453) stapanirea hunilor s-a destramat. mormintele princiare de la Apahida. Au facut incursiuni in Peninsula Balcanica. in grupuri. Infranti de longobarzi au trecut in Transilvania unde au fost asimilati. Prezenta lor este atestata de descoperiri arheologice precum: tezaurul de la Pietroasa. Autohtoni si migratori Dupa retragerea romana. In sec. de unde tineau sub stapanire Dacia. Au constribuit la separarea tot mai profunda a romanitatii orientale. cu care au intrat in conflict. Au fost prezenti in Dacia in sec. sec. etc.www. • Hunii: popor asiatic. de unde au organizat expeditii impotriva Imperiului Bizantin. La inceputul sec. Slavii ramasi in Dacia au fost asimilati de populatia autohtona romanizata. pe teritoriul fostei provincii romane s-au asezat dacii liberi. s-au stabilit in Campia Panonica. Mai intai. nomad. in sec.

din limba romana formandu-se patru dialecte: • dialectul daco-roman. al VIII-lea.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Formarea poporului roman si a limbii romane. Acestia au folosit latina populara. Dunare. Limba romana s-a format in doua etape: 1. vulgara (vorbita). • dialectul aroman. I. unele din epoca medievala (maghiara. componentele limbii romane Dupa anul 275. Marea Neagra si Balcani. IX-XIII Despre societatea romaneasca in sec. ultimile trei la sud de Dunare. IX-XIII vorbesc o serie de izvoare scrise ale caror informatii sunt completate de descoperirile arheologice. • adstratul lingvistic slav: cca. cum sunt si limbile franceza. Aceasta migratie a facut sa creasca ponderea elementului romanic la nord de Dunare. spaniola. Moldova. Componentele limbii romane: • substratul lingvistic traco-dacic: cca.cartiaz. Procesul de formare a poporului roman si a limbii romane s-a incheiat in sec. portugheza. Dobrogea Societatea romaneasca in sec. Constituirea statelor medievale Transilvania. nu a schimbat caracterul latin al limbii romane. Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia). Influentele lingvistice slave nu au putut schimba caracterul latin al limbii romane. 160 de cuvinte cu derivatele lor (10% din lexicul romanesc). slavii ramasi aici fiind asimilati de autohtoni.www. 20% din vocabular. pe parcursul a catorva secole. 2. unde limba romana a avut o evolutie diferita. la nordul Dunarii. turca). La acestea s-au adaugat imprumuturile din alte limbi. 12 . • stratul lingvistic latin: 60% din vocabularul limbii romane. 4. • dialectul istroroman. • dialectul meglenoroman. altele din epoca moderna (franceza. este o limba neolatina. Poporul roman a locuit permanent teritoriul de la nord de Dunare. italiana. a avut loc desavarsirea etnogenezei romanesti. Influenta elementelor slave a fost nesemnificativa. Poporul roman s-a format din simbioza a doua componente etnice: dacii si romanii in teritoriul delimitat de Carpati. numita romana comuna (straromana sau protoromana). Limba romana s-a format paralel cu poporul roman. transformarea treptata a limbii latine vorbite intr-o limba romanica de factura orientala. ele limitandu-se doar la imbogatirea vocabularului. preluarea limbii latine de catre daco-geti. in spatiul carpato-dunarean. germana). italiana. ci a dus la imbogatirea vocabularului Migrarea masiva a slavilor la sudul Dunarii (602) a divizat romanitatea norddunareana de cea sud-dunareana.

Cronicarul bizantin Kekaumenos. al IX-lea.Cronicarul bizantin Ioan Kynnamos. ii mentioneaza pe vlahi. dovedeste incheierea procesului de etnogeneza a poporului roman. din sec. pe care arheologii le-au incadrat in complexul cultural Dridu. prin caracteristicile ei. . . romanii erau organizati 13 .redactata in sec. organizarea lor. . .Cronica turca ‘Oguzname’.Epopeea franceza ‘Cantecul lui Roland’ ofera stiri despre romani. al IX-lea vorbeste despre ‘tara vlahilor’. vorbeste despre un jupan Dimitrie.www. al IX-lea. al XIII-lea vorbeste despre originea latina a romanilor. din sec. ii aminteste pe romani cu termenul de ‘vlahi’.‘Legenda sfantului Gerard’ aminteste despre existenta unor formatiuni politice romanesti in Transilvania. al X-lea. in sec. despre tara ‘romanilor’. din sec.Inscriptia de la Mircea Voda. denumita cu termenul de ‘romani’. al VII-lea. vorbeste despre populatia romanica de la gurile Dunarii si despre originea ei latina. scrie despre ‘multime de blachi’ din Dobrogea. imparat bizantin.Cronica notarului anonim al regelui Bela al IV-lea.Geografia armeana a lui Moise Chorenati. care. al XI-lea. prima cultura romaneasca.Cronica ruseasca ‘Povestea anilor care au trecut’. . Satza si Sestlav. . . mentioneaza ‘tara…careia ii zic Balak’ (Valahia). ii localizeaza pe romani intre Dunare si un munte mare. din sec.Corespondenta dintre Ionita cel Frumos si Papa. din sec. in sec. al XII-lea. ‘Gesta Hungarorum’ (‘Faptele ungurilor’). din sec. . ii aminteste pe ‘vlahi’ si pe ‘tara vlahilor’. Conform acestor descoperiri.Istoricul bizantin Georgios Kedrenos ii numeste pe romani ‘blachi’. ofera informatii despre structuri politice din Dobrogea conduse de Tatos.Vasile al II-lea Macedoneanul. al XI-lea precizeaza ca romanii se trag din daci. .‘Despre administrarea imperiului’ scrisa de imparatul bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenetul. in sec. al X-lea. .‘Alexiada’ Anei Comnena. . . din sec. VII-VIII. IX-XIII (peste 1500).ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Primele mentiuni despre romani au aparut in izvoare medievale din sec. al X-lea.Tratatul militar bizantin ‘Strategikon’. din sec.Poemul german ‘Cantecul Nibelungilor’. Cercetarile arheologice au scos la suprafata un numar foarte mare de asezari din sec. al XII-lea dar care prezinta evenimente din sec.‘Podoaba Istoriilor’ a geografului armean Gardizi. in sec. . al XI-lea. Izvoare scrise ce contin informatii despre romani: . .cartiaz. . este prima atestare documentara a populatiei de la nordul Dunarii. despre primele formatiuni politice prestatale din Transilvania. al X-lea. .

mentioneaza existenta a cinci formatiuni politice prestatale romanesti la sud de Carpati: . al IX-lea – sec. .. sec. Moresti. etc. . Obstile satesti s-au grupat in uniuni de obsti (‘autonomii populare’). al IX-lea.Cnezatul lui Ioan. al XI-lea.Cnezatul lui Farcas.Voievodatul lui Seneslau. a trei formatiuni politice romanesti: . un caracter teritorial. in sudul Olteniei. a doua voievodate romanesti. cu centrul la Biharea.Voievodatul lui Menumorut. economice.Voievodatul lui Gyla. in Podisul Transilvaniei. daco-romanilor. in estul Banatului si vestul Olteniei. din 1247.Voievodatul lui Ahtum. ‘Legenda Sfantului Gerard’ mentioneaza existenta. Informatiile izvoarelor scrise au fost completate cu informatiile oferite de sapaturile arheologice care au scos la suprafata cetati din acea vreme: Moigrad. TARA ROMANEASCA ‘Diploma cavalerilor ioaniti’. Obstile satesti au capatat. in centrul Transilvaniei.cartiaz. Dabaca.www. cu centrul la Morisena. Obstile satesti au evoluat din obstile gentilice (ce aveau la baza legaturile de rudenie dintre membrii obstii) specifice dacilor si. in Banat (intre Mures si Cris).Voievodatul lui Glad. conduse de cnezi sau juzi. . .Tara Severinului. . cu centrul la Dabaca. situat in Crisana. . Obstile satesti teritoriale erau comunitati umane ce-si desfasurau activitatea pe un anumit teritoriu (hotarul obstii) pe care il aveau in stapanire. de catre istoricul Nicolae Iorga. 14 .Voievodatul lui Litovoi. intre Olt si Jiu. tari. Asezarile fortificate. la jum. . in Banat. specifice culturii Dridu. ce au opus rezistenta expansiunii maghiarilor spre rasarit: . ocoale. Slon (Prahova).etc. ‘romanii populare’. cu centrul la Cuvin. legaturile de rudenie pierzandu-si importanta. si inventarul acestora atesta stratificarea societatii si existenta unui conducator cu functii politico-administrative.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z in obsti satesti teritoriale numite. mai tarziu. descoperite la Fundu Hertii. cu centrul la Balgrad (Alba Iulia). in stanga Oltului. religioase cu Bizantul. al XIII-lea: TRANSILVANIA ‘Cronica lui Anonimus’ vorbeste despre existenta la jum. ce purtau diferite denumiri: codri. Acestea au stat la baza formarii cnezatelor si voievodatelor ca structuri politice prestatale Structuri politice romanesti din sec. Moresti.Voievodatul lui Gelu. cu timpul. campuri. Din aceste izvoare aflam despre organizarea interna si legaturile politice. sec. Vladimirescu (Arad) etc. in nordul Olteniei.

Tudora. . ‘codri’. . . in sudul Moldovei.Tara Volohilor. Denumirile stravechi de ‘tari’. . in care rezida un conducator. condusa de un strateg. in Oguzname. Intre 971-1204. Marturiile izvoarelor scrise sunt completate de descoperirile arheologice care constau in grupari de asezari ce au in centru o fortificatie.Tara Berladnicilor. al XIII-lea.Campul lui Dragos. . numita ‘thema Paristrion’ (Paradunavon). etc. ‘campuri’. al X-lea a fost descoperita pe peretii complexului monastic de la Murfatlar care mentioneaza pe jupan Gheorghe.volohi.Tara Bolohovenilor. .Dersca.ulakes. care s-au pastrat pana azi in Moldova. dar si despre tarile acestora: .Pocreaca – Satu-Nou. din a doua jum. .walati (valahi). documente din cancelaria germana si papala).Ulakili (tara Vlahilor). O alta marturie. .Codrii Cosminului. in sudul Moldovei. cronici rusesti. . conducatorul unei formatiuni politice formate in jurul fortificatiei de la Mircea Voda. . a sec. aminteste de un jupan Dimitrie. DOBROGEA Existenta unor structuri politice romanesti intre Dunara si Marea Neagra este atestata inca din sec.Ibanesti. descoperita la Mircea Voda.Tara Sipenitului.www.Horodistea.cartiaz.Codrii Orheiului. .Codrii Hertei. intr-o diploma papala din sec. etc. ‘ocoale’. . Dobrogea a fost organizata de Imperiul Bizantin ca o unitate militar-administrativa. cum sunt cele de la: . al X-lea. .Codrii Lapusnei. presupun existenta.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z MOLDOVA Existenta unor stucturi politice romanesti la rasarit de Carpati este confirmata de izvoarele narative ale vremii (‘Oguzname’. in centrul Moldovei. in aceste locuri. Aceste izvoare vorbesc despre locuitorii spatiului dintre Carpati si Nistru: . .Fundu Hertii. in nordul Moldovei. . . 15 . a unor formatiuni politice prestatale (autonomii romanesti) din perioada de inceput a Evului Mediu. in Cronica lui Nestor. . O inscriptie din 943. in Oguzname. literatura bizantina.Tara Brodnicilor.

. au declansat o puternica rascoala. . . a sec. vlahii din peninsula Balcanica. Ionita a fost incoronat ca ‘rege al vlahilor si bulgarilor’ si a primit sceptrul.1197-1207 – a domnit Ionita cel Frumos (sau Ionita Caloian cum a fost numit de greci) care a obtinut titlul de rege si recunoasterea oficiala a statului sau. Ana Comnena vorbeste despre existenta. Statul Asanestilor . Primul conducator al acestui stat a fost Asan. Ionita a cucerit cetatile Constanta (in Muntii Rodopi) si Varna.1204.1196 – Asan a fost ucis de catre boieri. hrisovul de recunoastere si dreptul de a bate moneda. Ioan Asan al II-lea. cu conditia convertirii la catolicism. impreuna cu romanii nord-dunareni.1187 – rascoala s-a incheiat cu victoria vlahilor. toamna – datorita fiscalitatii excesive impuse de Imperiul Bizantin ce se afla intr-o profunda criza. bula.1207 – Ionita cel Frumos a fost ucis. Balduin de Flandra. . . cat si din partea papei.cartiaz. cu capitala la Tarnovo. stapnea nord-vestul Dobrogei si avea resedinta la Vicina. Locul sau a fost luat de Asan Burul (1207-1218).ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z In opera sa. . . 7 noiembrie – trimisul papei l-a uns pe arhiepiscopul Vasile ca patriarh al bisericii vlahe si bulgare. care s-au constituit intr-un puternic stat in nordul Peninsule Balcanice. in timpul caruia statul atinge culmea puterii si intinderii sale: de la Dunare la 16 . in a doua jum.www. nu a recunoscut statul lui Ionita. conducator a devenit fratele acestuia.1201 – au inceput ostilitatile cu Imperiul Bizantin. stapanea nord-estul Dobrogei si avea resedinta la Preslav. Intr-o diploma din anul 1230 a tarului bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) este mentionata Tara Cavarnei situata intre Mangalia si Varna. a trei conducatori locali: . un alt fruntas al vlahilor. A izbucnit un conflict care s-a terminat tragic pentru Balduin de Flandra care a fost prins si inchis la Tarnovo. stapanea sudul Dobrogei si avea resedinta la Dristor. .1185. .1204. atat din partea Bizantului.Sestlav. stat numit Statul Asanestilor sau Imeriul Vlaho-Bulgar. Noul imparat. Tot Ana Comnena mentioneaza. condusi de fratii Petru si Asan. . – Ionita a cerut papei coroana de tar si sceptrul. al XI-lea. fratele lui Asan si Petru. ‘Alexiada’. diadema. din partea papei. .Satza. Pudila. papa Inocentiu al III-lea a fost de acord. cumanii si bulgarii.1197 – Petru a fost asasinat si el de catre boieri iar conducerea a fost preluata de Ionita. apoi a incheiat pace cu Bizantul care a cunoscut independenta statului Asanestilor.1204 – cruciada a patra a cucerit Constantinopolul si a creat Imperiul Latin de Rasarit.Tatos. Petru. . la 1094. 8 noiembrie – la Tarnovo.1218 – tronul a fost ocupat de nepotul lui Ionita.

sasi. Sasii: au fost colonizati in scopuri de aparare. IX-XI: aparitia formatiunilor politice prestatale romanesti mentionate de sursele maghiare si atestate si de descoperirile arheologice: – sec. cavaleri ai ordinelor cavaleresti (teutoni si ioaniti): a. in sec. In schimb isi pastrau forma proprie de organizare si conducere. in sec.cartiaz. a doua jum. Conform intelegerii pe care o aveau cu maghiarii. voievod al Transilvaniei era Leustachius. statul a devenit bulgar. se gaseau pe Tarnave si Mures. prin infrangerea voievozilor formatiunilor politice romanesti din centrul Transilvaniei si Banat. sec. In tompul sau. a sec. b. apoi. – dupa incercarea esuata a regalitatii maghiare de a impune propriul model de organizare politica – pricipatul (primul pricipe al Transilvaniei. 2. secuii: de origine turca. Satu Mare (1187). au participat la actiunile militare ale maghiarilor impotriva romanilor. Primul grup a fost 17 .la moartea lui Caliman al II-lea.www. - Formarea voievodatului Transilvaniei A avut loc in doua etape: 1. XI: dupa crearea regatului Ungariei prin incoronarea lui Stefan I ca ‘rege apostolic’ si crestinarea ungurilor in rit catolic a inceput cucerirea organizata a Transilvaniei. Caras (1200) si la inceputul sec. in anul 1176. Arad. primul comitat creat a fost Bihor (1111).ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Adrianopol si de la Marea Neagra la Marea Adriatica. unitati administrativ-teritoriale aflate sub autoritatea regelui Ungariei. Mercurius. al XII-lea. al XIII-lea s-au asezat in estul Transilvaniei. au fost colonizati secui. Cluj. dar si economice. – organizarea politica a Transilvaniei a fost insotita si de organizarea religioasa prin infiintarea episcopatelor catolice. Alba. a fost mentionat in documente din anul 1111). X: inaintarea ungurilor asezati in Campia Panonica in Transilvania s-a lovit de rezistenta romanilor de aici organizati in voievodate (mentionate in Gesta Hungarorum). Timis (1117). 1258 . Zarand. Tarnava. Mai intai s-au asezat in Bihor. Astfel. – pentru intarirea stapanirii maghiare in Transilvania. la limita Carpatilor Orientali. a avut loc organizarea politica a Transilvaniei ca voievodat (institutie specific romaneasca) cu o larga autonomie in cardul regatului maghiar. secuii aveau rolul de a apara trecatorile Carpatilor impotriva invaziilor din rasarit. – sec. dinastia vlaha a asanestilor se stinge. cel mai numeros grup a fost adus din Saxonia. apoi au fost create Crasna si Dabaca (1164). al XII-lea. Ei au fost adusi din zona Rhinului si Flandra dar. condusa de un voievod numit de rege. XI-XII: – organizarea treptata a teritoriului cucerit prin crearea comitatelor.

2. iar fratele lui. regele maghiar Ladislau IV a organizat. in 1277. al XIV-lea. Cavalerii ioaniti (ospitalieri): au fost colonizati in Banat. . Ultimul grup a fost colonizat la inceputul sec. Orastie. a fost luat prizonier. de catre regele maghia Bela al IV-lea care a consemnat privilegiile acestora intr-o diploma din anul 1247. Bistrita.cartiaz. . in anul 1211. XVIIXVIII si cunoscut ca ‘descalecatul lui Negru Voda din Fagaras’.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z colonizat la jum. au trecut la sud de Carpati.unificarea politica a cnezatelor si voievodatelor romanesti de catre Basarab I Intemeietorul (1310-1352) . Privilegiile acestora au fost consemnate in ‘Bula de aur a sasilor’ (1224) acordata acestora de regele Andrei al II-lea.Incercarea unui urmas al lui Litovoi. c.incercarea de unificare a formatiunilor politice prestatale romanesti dintre Carpati si Dunare a pornit din stanga Oltului. Oltenia. in 1272-1275. Formarea statului medieval Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia) A cunoscut trei etape: 1. Tarnave. In aceasta diploma sunt mentionate formatiunile politice romanesti de la sud de Carpati.1324 – recunoasterea stapanirii lui Basarab asupra teritoriului ce cuprindea Banatul Severinului. sec. Cu toate ca se bucurau de numeroase privilegii. in Tara Barsei de regele Andri al II-lea cu scopul de a opri incursiunile cumanilor aflati in Muntenia. de catre Carol Robert de Anjou. . pe fondul crizei politice a regatului maghiar si slabirii dominatiei tatare asupra teritoriilor romanesti la inceputul sec. Un alt grup s-a stabilit in zona Sibiului. Barbat. . . o expeditie militara in urma careia voievodul roman a fost ucis.9-12 noiembrie 1330 – batalia de la Posada si infrangerea lui Carol Robert de Anjou. De aceea. al XII-lea in judetele Alba si Hunedoara. Cavalerii teutoni: au fost adusi. Sasii au contribuit la dezvoltarea oraselor medievale Sibiu. 18 . nemultumiti de politica maghiarilor in Transilvania.contributia adusa la intemeierea Tarii Romanesti de catre voievozii romani din Transilvania care. cucerirea independentei noului stat fata de regalitatea maghiara. Ca raspuns. Muntenia si teritorii de la nordul gurilor Dunarii (Basarabia) . al XIII-lea in zona Brasovului. Brasov. de unigicare a acestor formatiuni prestatale si de iesire de sub suzeranitate maghiara. d.www. fapt consemnat de cronicile din sec. . voievod din dreapta Oltului. de la voievodatul lui Seneslau. in 1225 ei au fost alungati din Tara Barsei. teutonii au incercat sa-si extinda stapanirea la sud de Carpati si sa iasa de sub autoritatea regelui Ungariei.Invazia mongola din 1241 a oprit expansiunea maghiara la sud de Carpati si a permis afirmarea cnezatelor si voievodatelor romanesti amintite in ‘Diploma Cavalerilor Ioaniti’.

cartiaz. urmatorul conducator al Dobrogei. 2.1359 – a avut loc ‘descalecatul’ lui Bogdan in Moldova. structura ce s-a suprapus peste structurile romanesti din zona. Roman I (1391-1394). a participat alaturi de Mircea cel Batran la luptele cu turcii si. . unde i-a alungat pe urmasii lui Dragos. fiul lui Dobrotici. probabil. pusa sub conducerea voievodului maramuresean Dragos.www. Petru Musat (1347-1391). a unei marci de aparare in nord-vestul Moldovei cu centrul la Baia. Treptat a devenit autonom fata de imperiu si a unificat ‘tarile’ dintre Dunare si mare intemeind Dobrogea. – consolidarea statului prin cearea institutiilor interne si afirmarea ca stat medieval de sine statator in timpul urmasilor lui Basarab I: Nicolae Alexandru (1352-1364). 1347 – Dobrotici. 1353 – crearea de catre regalitatea maghiara. II. Desavarsirea teritoriala prin incorporarea Tarii de Jos (sudul Moldovei). 3. a urmat la conducerea statului in Dobrogea. al XVI-lea. Dan I (1384-1386). a fost ucis. aflat pe valea Izei. Intemeierea statului medieval Moldova A cunoscut trei etape: 1. fratele lui Balica. Biserica si domnia 19 . 1346 – in fruntea statului se afla Balica care s-a amestecat in razboiul civil de la Constantinopol. –rascoala romanilor din Maramures sub conducerea voievodului Bogdan ce stapanea un cnezat format din 22 de sate. Aceasta marca este considerata Moldova Mica si era vasala regelui Ungariei.Ludovic de Anjou a castigat independenta Moldovei. in contextul luptelor cu tatarii. Formarea Dobrogei Nucleul statului a fost ‘Tara Cavarnei’ mentionata intr-o diploma a lui Ioan Asan al II-lea la 1230. La inceput acesta era vasal Bizantului. 1388 – Ivanco. Mircea cel Batran a anexat Dobrogea la Tara Romaneasca. Vladislav Vlaicu (1364-1377). . Rascoala a fost urmata de ‘descalecatul’ acestuia in Moldova. pana la sfarsitul sec.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 3. Stefan I (1394-1399). fiind numit ‘despot’. cu resedinta la Cuhea. si consolidarea instutionala a statului medieval Moldova care s-au realizat sub urmasii lui Bogdan: Latcu (1365-1374). II. Radu I (13771384). CIVILIZATIA ROMANEASCA IN CONTEXT EUROPEAN 1.

 Judecatoresti: scaunul domnesc era cea mai inalta instanta de judecata.Comisul: se ingrijea de grajdurile domnesti. o Adunarea tarii – se intrunea periodic. o Mitropolitul – al doilea demnitar in stat era cea mai importanta figura a Sfatului Domnesc. Organizarea institutionala: o Domnia: institutia centrala reprezentata de domnul tarii care avea urmatoarele atributii:  Administrative: numea dregatorii. redacta hotararile domnului.participa la scaunul de judecata al domnului. acorda privilegiile boieresti.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z A. semnarea tratatelor si declansarea razboaielor.Banul Olteniei in Tara Romaneasca si Portarul Sucevei in Moldova eu cele mai importante dregatorii. loctiitor al domnului in caz de vacanta a tronului.cartiaz.Vistierul: se ocupa cu evidenta veniturilor si cheltuielilor domniei. .Slugerul: avea rolul aprovizionarii curtii domnesti cu carne. . Mitropolitii si episcopii erau numiti de catre domn.Paharnicul: se ocupa cu aprovizionarea pivnitei domnesti. . era seful cavaleriei. Tara Romaneasca si Moldova – biserica si domnia au fost principalele institutii ale statelor medievale romanesti. .  Legislative: adopta acte legislative. o Sfatul Domnesc alcatuit din dregatori. stabilea impozitele. intaiul sfetnic al domnului.Logofatul: seful cancelariei domnesti. o Biserica – institutie importanta a statelor medievale romanest. Organizarea bisericeasca 20 . stabilirea impozitelor. .www.  Militare: comandantul armatei (mare voievod).Clucerul: se ocupa de camarile domnului. el il incorona pe seful statului.Postelnicul: supraveghea camera de culcare a domnului. i-a sprijinit pe domnitorii romani.Spatarul: purta spada domnului la ceremonii. . . . . administrative si judecatoresti.Stolnicul: avea grija meselor si ospetelor de la curte.Vornicul: conducatorul curtii domnesti. reunea reprezentanti ai starilor privilegiate (uneori participau si tarani liberi) si hotara in chestiuni legate de alegerea domnului. aveau atributii politice. redacta hotararile domnului. . .

administrative (guvernator) • Sfatul voievodului: Vicevoievodul. judecatoresti.  1597 – a fost infiintata Episcopia de Husi. Dealu. judecatoresti. cu o larga autonomie in cadrul regatului maghiar. Tismana.www. notari.militare (comandant militar) .  1404 – a fost infiintata Episcopia Romanului.atributii uneori administrative. Cozia.rol consultativ . B. Moldova: ‘tinuturi’. pana la 1541 – Voievodatul vasal regelui Ungariei. Romanii erau in majoritate aserviti si nu aveau dreptul de a participa la aceste adunari. comiti.conducea Transilvania in lipsa voievodului . Odata cu organizarea bisericii au fost ctitorite o serie de biserici si manastiri: Neamt. • Congregatia generala: adunari reprezentative compuse din reprezentantii nobilimii maghiare. etc. Atributii: . Era convocata de rege sau de voievod. Transilvania – Principat autonom sub suzeranitatea Imperiului Otoman (1541-1688) 21 . Organizarea administrativ-teritoriala Tara Romaneasca: ‘judete’. etc. fruntasilor secuilor. Voronet.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Tara Romaneasca:  1359 – infiintarea mitropoliei Tarii Romanesti la Curtea de Arges. Organizare institutionala: • Voievodul: prerogative limitate (nu era singurul stapanitor) Era numit si revocat de rege.indeplinea functii publice sau la curtea suveranului . capitala tarii.judecatoresti .  1471 – a fost infiintata Episcopia de Radauti. conduse de reprezentanti ai domnului. Era dependenta de Patriarhia din Constantinopol. in general oamenilor liberi. legislative. Au fost ridicate manastiri precum: Vodita. clerului catolic. patriciatului sasesc. Transilvania Transilvania. Atributiile vicevoievodului: . ‘judeti’ cu functii administrative. conduse de un ‘staroste’ sau ‘parcalab’(in cazul tinuturilor ce aveau in cadrul lor si cetati). patriarhii urmau sa fie numiti de catre patriarhul ortodox din Constantinopol. Moldovita.cartiaz.  1503 – au fost infiintate Episcopia Ramnicului si Episcopia Buzaului. Putna. Moldova:  1401 – a fost infiintata Mitropolia Moldovei la Suceava.  1370 – a fost infiintata Mitropolia Severinului.

www. o Episcopia Cenadului. Un district romanesc cuprindea un numar de cnezate si voievodate locale. in Fagaras. sau Hunedoara. Tara Fagarasului (Scorei). Formata din reprezentantii natiunilor privilegiate (maghiari. in numar de sapte. calvina. cuprindea trei episcopii: o Episcopia Transilvaniei. conditionat de apartenenta la una dintre religiile recepte (catolica. • Scaune sasesti: sapte la numar. Hunedoara (Strei. Organizarea bisericeasca: • Biserica catolica subordonata arhiepiscopiei de Calocea. isi aveau originea in fostele organizatii autohtone ale romanilor. 22 . • Sfatul Principelui: format din 12 membri alesi din randul natiunilor privilegiate (cate 4 din fiecare): nobilii maghiari. hotara in chestiunile de interes general. cel mai important fiind scaunul Sibiului. • Districte sasesti: doua (Brasov si Bistrita). luterana. fruntasii secuilor. XV intr-o organizatie teritoriala si politica autonoma (scoasa de sub jurisdictia voievodului) numita Universitatea Sasilor. • Dieta: compusa din 150 de membri. • Districtele romanesti: numite initial tari (terra). in Banat. Densus) etc. Organizarea administrativ-teritoriala a Transilvaniei: • Comitate maghiare conduse de comiti.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Organizare institutionala: • Principele: era denumit de Dieta si confirmat de Sultan. • Scaune secuiesti organizate cu scopuri militare in partea rasariteana a Transilvaniei. ce se conduceau dupa dreptul lor stravechi. unitariana). cu resedinta la Alba-Iulia. • Biserica ortodoxa era reprezentata de o serie de biserici si manastiri romanesti din Maramures (Cuhea). o Episcopia Oradiei. iar dupa organizarea mitropoliilor din Tara Romaneasca si Moldova au intrat sub jurisdictia acestor mitropolii. patriciatul sasesc. sasi. secui). Scaunele sasesti si cele doua districte s-au organizat in sec. erau situate in regiunile de granita.cartiaz. se intrunea de doua ori pe an. Asezamintele religioase romanesti din Transilvania se aflau sub jurisdictia episcopilor ortodocsi de la sud si rasarit de Carpati. Tara Barsei (Scheii Brasovului).

pentru a opri ofensiva Ungariei in Moldova. 1406. noiembrie – initiativa lui Sigismund de Luxemburg de a organiza. pentru a contracara pretentiile Ungariei de a-si extinde stapanirea asupra tarilor romane. 2. 12 martie – Alexandru cel Bun a incheiat o intelegere cu regele Poloniei. recunoscand suzeranitatea acestuia. 1396 – cruciada antiotomana de la Nicopole. incheiata cu succes. iarna – Mircea cel Batran a participat cu un corp de oaste la batalia de la Kossovopolje (Campia Mierlei) impotriva turcilor si a anexat Dobrogea la Tara Romaneasca. tratat de alianta cu regele Ungariei Sigismund de Luxemburg.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z II. vara – cruciatii au cucerit Vidin. Mircea cel Batran (1368-1418) – Tara Romaneasca 1388 – 1389. 1393 – a intreprins o expeditie la Karinovasi. impotriva Ungariei.cartiaz. o noua cruciada antiotomana. 1395. Alexandru cel Bun (1400-1432) – Moldova 1402. 2. 1397. septembrie-octombrie – a avut loc infruntarea cu turcii in Campia munteana incheiata cu izgonirea turcilor si recuperarea cetatii Turnu. Mircea a pierdut cetatea Turnu. tratatul de alianta cu regele Poloniei. 1417 – a platit tribut Portii in schimbul protectiei acordate de sultan si recunoasterii de catre acesta a independentei Tarii Romanesti. mai ales ca regele Ungariei Sigismund de Luxemburg (1387-1437) era nemultumit de preluarea Banatului Severinului. 10 decembrie – la Radom s-a incheiat. impotriva turcilor. organizata de Sigismund de Luxemburg cu participarea lui Mircea cel Batran si a cavalerilor occidentali (in special a celor burgunzi): . 7 martie – Brasov.www. Rahova. in sudul Muntilor Balcani. dar amandoi au pierdut in fata lui Mahomed. 1403. 1402-1413 – s-a amestecat in luptele pentru tron in Imperiul Otoman.1396. 10 octombrie – batalia de la Rovine incheiata cu infrangerea armatei otomane condusa de Baiazid Ilderim (Fulgerul).1396. 1389. . sustinandu-l mai intai pe Musa. Petru I (1374-1391). Politica externa a voievozilor romani 1. alianta cu Wladislav Jagello. impreuna cu Mircea cel Batran. apoi pe Mustafa. Amlasului si Fagarasului de catre Mircea. 25 septembrie – a avut loc lupta de la Nicopole incheiata cu un dezastru pentru cruciati care s-au retras in dezordine. 23 septembrie – a reinnoit prin intermediul lui Alexandru cel Bun. prin mijlocirea domnului Moldovei. Wladislav Jagello. 23 . Nicopole. 1389 – a incheiat alianta cu domnul Moldovei. 1394.

1442. • 1444. 15 martie – la Lublau. 1443 – ‘Campania cea lunga’ la care au participat Ungaria. la insistentele Papei. 22 martie – turcii in retragere. conducatorul albanezilor. Iancu a fost infrant la Santimbru. despotul sarb Brancovici si oastea Tarii Romanesti: • 1443. primavara – dupa alungarea trupelor turcesti din Tara Romaneasca a adus pe tronul tarii pe Basarab II si a creat astfel un front antiotoman. 12 decembrie – dupa lupta de la Zlatiţa. indreptandu-se spre Nicopole si Varna. Iancu de Hunedoara – Transilvania 1441-1456 – Voievod al Transilvaniei. Au cucerit Vidin. in conditiile iernii. 24 . Vladislav I. urmariti de Iancu de Hunedoara au fost infranti langa Sibiu. indreptat impotriva Ungariei.cartiaz. 1442. octombrie – incursiune a lui Iancu de Hunedoara in Serbia unde a provocat o grava infrangere turcilor. Venetia si oastea Tarii Romanesti condusa de Vlad al II-lea. 20 septembrie – cruciatii au trecut Dunarea. 1444. 10 noiembrie – in batalia de la Varna. 1441. campania s-a incheiat cu infrangerea cruciatilor si moartea regelui Ungariei. 25 mai – la Roman. a fost cucerit Giurgiul. 1446-1453 – guvernator al Ungariei.www. 3. 1420 – Alexandru cel Bun a respins primul atac turcesc asupra Moldovei. impotriva cavalerilor teutoni. Vladislav I.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 1410 – domnul Moldovei a trimis la Grünwald trupe in sprijinul regelui Poloniei. 1445. 1422 – domnitorul moldovean a trimis un corp de oaste la Marienburg. 2 septembrie – victoria impotriva turcilor pe raul Ialomita. Alexandru a reinnoit tratatul cu regele Poloniei. septembrie – crestinii au trecut Dunarea in Peninsula Balcanica provocand infrangeri turcilor. iulie – Pacea de la Seghedin pe 10 ani. Nicopole. 1412. • 1443. 1453-1456 – capitan general al Ungariei. 1442. Tarile Romane si Gheorghe Kastriotul. Trupele lui Iancu au fost oprite la trecatorile Balcanilor. 1444 – alianta antiotomana la care au participat Ungaria. 1442. incheiata de sultanul Murad al II-lea cu regele Ungariei. august – Campania de la Dunare: a provocat infrangeri grave turcilor. 1411. a renuntat la pacea cu turcii. 1444 – ‘Cruciada de la Varna’: • 1444. oastea crestina s-a retras. la Chilia si Cetatea Alba. pentru a sprijini Polonia impotriva cavalerilor teutoni care au fost invinsi. 18 martie – incursiune turceasca in Transilvania. Ungaria si Polonia au semnat un tratat care punea in pericol existenta Moldovei. ocupand orasele Niş si Sofia. 1445 – o noua alianta la care au participat Ungaria.

7 martie 1471 – la Soci. in schimbul juramantului de vasalitate si cedari Hotinului.www. 21-22 iulie – la Belgrad. protejarea acesteia de catre sultan. 26 iulie 1476 – Valea Alba (Razboieni). 1462. regele Ungariei. aceasta actiune a condus la deteriorarea relatiilor cu Ungaria. pentru 75 de ani. 5. Stefan cel Mare a fost recunoscut domn de catre regele Poloniei. toamna – campania lui Matei Corvin. 10 ianuarie 1475 – batalia de la Vaslui (Podu Inalt) incheiata cu victoria moldovenilor. trupele maghiare au suferit o infrangere zdrobitoare din partea ostilor moldovene. Targu Neamt. A fost oprita. in Moldova. 16 iunie – ‘Atacul de noapte’ de langa Targoviste asupra taberei turcesti incheiat cu retragerea armatei turcesti condusa de Mahomed al II-lea. 18-20 octombrie – lupta de la Kossovopolje s-a incheiat cu victoria turcilor. Stefan cel Mare (1457-1504) – Moldova 4 aprilie 1459 v. 1456. Vlad Tepes (1456-1462. Stefan a zdrobit hoardele tatarilor ce au invedat Moldova. 25 . 1461-1462. expansiunea Imperiului Otoman spre Centrul Europei. dar au reusit sa-I alunge pe turci din Moldova si infrangerea s-a transformat in victorie. 1461 – alianta cu regele Ungariei. 1465. 21 noiembrie 1473 – pe raul Vodna. Poarta respecta suveranitatea statului roman. 1469. si s-a indreptat spre Baia. 1448. Stefan cel Mare l-a infrant pe Radu cel Frumos si l-a indepartat de la putere.la Overchelauti. moldovenii au fost infranti.cartiaz. iarna – a atacat punctele fortificate turcesti de la sudul Dunarii. acesta a cucerit Roman. 1467) – Tara Romaneasca Confruntarile cu Imperiul Otoman: 1459 – a refuzat plata tributului. 1473 – a refuzat plata tributului. 26 ianuarie 1465 – a atacat si cucerit cetatea Chilia. vara – la Lipnic. intre Rahova si Chilia. Cazimir al IV-lea. 14 decembrie 1467 – la Baia. Radu cel Frumos. 1462 – un nou acord cu Polonia prin care a recuperat Hotinul. 1462 – incheierea unei reglementari (capitulatie) intre sultan si Radu cel Frumos (noul domn) care consemna cresterea tributului de catre Poarta dar si pastrarea independentei Tarii Romanesti. 4. victoria lui Iancu de Hunedoara.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 1448 – alianta cu Vlad Tepes si Bogdan II pe care i-a ajutat sa ocupe tronul Tarii Romanesti. domnul Moldovei l-a infrant pe domnul Tarii Romanesti. 12 iulie 1475 – alianta antiotomana cu Matei Corvin. ocupata de unguri. Matei Corvin. respectiv al Moldovei.

Martie 1598 – pace cu turcii care au recunoscut independenta Tarii Romanesti. 13/23 august 1595 – lupta de la Calugareni. 13 noiembrie 1594 – a ucis pe creditorii levantini si unitatea turceasca din Bucuresti si i-a izgonit pe turci de pe teritoriul tarii. a reluat plata tributului. Ferrara si Toscana). 15 septembrie 1485 – la Colomeea. 9 august 1484 – turcii au cucerit si Cetatea Alba. rupand astfel relatiile cu Polonia. etc. 1595 – campania turceasca impotriva Tarii Romanesti. XVI – s-a instaurat treptat regimul dominatiei otomane (dominatie care s-a manifestat in plan politic. Statul Papal. A fost parasit de aliatii sai din celelalte principate romane. datorita instabilitatii politice in interior (a crescut influenta boierilor in alegerea domnilor) si expansiunii turcilor care au transformat centrul ungariei in Pasalâcul de la Buda si Transilvania in Principat autonom supus Portii Otomane (1541). Principatul Transilvaniei si Moldova. Decembrie 1594-Ianuarie 1595 – campanie impotriva Imperiului Otoman: ostile reunite ale celor trei Tari Romanesti i-au infrant pe turci la Giurgiu. tratat semnat de boieri. cucerirea oraselor Bucuresti si Targoviste de catre turci. ducatele italiene (Mantua. 12 iulie 1499 – tratatul Moldovei cu Polonia prin care inceta vasalitatea Moldovei fata de regele polon. 20 mai 1595 – tratat de alianta cu Sigismund Bathory pe care l-a recunoscut ca suzeran in schimbul sprijinului impotriva turcilor. Un tratat asemanator a incheiat si cu principele Transilvaniei si Stefan Razvan (Moldova). Serpatesti. iar sultanul a recunoscut independenta Moldovei. Venetia. 16 noiembrie 1485 – i-a infrant pe turci la Catlabuga. 20 octombrie 1595 – turcii au fost infranti definitiv la Giurgiu. Ianuarie 1597 – a reluat plata trbutului catre turci in schimbul pacii si a recunoasterii sale de catre sultan ca domn al Tarii Romanesti.www. 6-8 octombrie – cu sprijinul aliatilor a fost eliberat Targoviste. dar si in plan economic) asupra Tarilor Romane.cartiaz. Primavara 1486 – victorie impotriva turcilor la Scheia. Silistra. Rusciuc. Mihai Viteazul (1593-1601) – Tara Romaneasca 1593 – a aderat la Liga Crestina creata de imparatul Rudolf al II-lea din care faceau parte Spania.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 14 iulie 1484 – turcii au cucerit Chilia. 1487 – tratat cu turcii. 6. Sec. armata poloneza a fost infranta de cea moldoveana. 1489 – tratat de alianta cu Matei Corvin si a primit de la regele Ungariei Ciceul si Cetatea de Balta drept posesiuni. tratat de vasalitate cu regele Poloniei Cazimir IV. care a promis sprijin impotriva turcilor. 26 . turcii au fost infranti dar Mihai a fost obligat sa se retraga si sa astepte sprijinul aliatilor. 26 octombrie 1497 – la Codrii Cosminului.

www. inlocuindu-l cu actiuni diplomatice menite sa stranga legaturile dintre cele trei Tari Romanesti si sa le apropie de puterile europene ostile turcilor (Imperiul Habsburgic. . in a doua jumatate a secolului. Primavara 1600 – campania impotriva lui Ieremia Movila si ocuparea Moldovei. Martie 1601 – la Praga.cartiaz. XVIII-lea cu instaurarea. 18/28 octombrie 1599 – batalia de la Selimbar incheiata cu infrangerea lui Andrei Bathory. Mihai a fost infrant de nobilii maghiari ajutati de generalul Basta. principele Transilvaniei.s-a realizat unirea politica a celor trei tari romanesti care aveau acum un singur domn: Mihai Viteazul. 3. Polonia si Rusia). Regimul politic al dominatiei otomane asupra Tarilor Romane s-a manifestat sub doua forme: dominatia economica si dominatia politica. 3/13 august 1601 – la Guraslau. acest regim a devenit tot mai apasator culminand. . in Tara Romaneasca si in Moldova. II.Mihai a incercat refacerea frontului ontiotoman prin cucerirea Transilvaniei si Moldovei (conduse de principi ce ii erau rivali). . • Dominatia economica a constat in: a) obligatiile banesti ce trebuiau platite Portii: 27 . 1 noiembrie 1599 – intrarea lui Mihai in Alba Iulia si recunoasterea sa ca principe al Transilvaniei de catre Dieta. Mihai a primit sprijin de la imparat pentru reluarea luptelor in Transilvania si ocuparea Tarii Romanesti. Politica si diplomatie in sec XVII Secolul al XVII-lea este caracterizat printr-o mai mare stabilitate politica.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 30 mai/9 iunie 1598 – Targoviste. Domnitorii romani au renuntat la conflictul deschis cu Imperiul Otoman. . Simion Movila. al XVII-lea. cu ajutorul lui Basta. a incheiat pace cu Imperiul Otoman. a regimului fanariot. Daca in prima jumatate a sec. regimul dominatiei otomane (instituit inca din 1538) a fost mai usor. la inceputul sec. Unirea Principatelor 1 mai 1599 – Andrei Bathory. Mihai a fost infrant de polonezi si a devenit domn in Tara Romaneasca. principele Transilvaniei. 9/19 august 1601 – Mihai Viteazul a fost asasinat de imperiali pe Campia Turzii. Mihai l-a invins pe Sigismund Bathory. tratat de alianta cu Rudolf al II-lea care i-a promis lui Mihai sprijin financiar in schimbul recunoasterii suzeranitatii imparatului asupra Tarii Romanesti.Targoviste. 18 septembrie 1600 – la Miraslau.interventia Poloniei si preluarea tronului Moldovei de catre Ieremia Movila.

ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z haraciul sau tributul – reprezenta sumele de bani ce trebuiau platite de domnitorii romani in schimbul mentinerii pacii si pastrarii autonomiei interne a Tarilor Romane. ce era platita de domnitori sultanului pentru mentinerea lor pe tron.peşcheşurile – darurile in bani sau natura (blanuri. vite. un numar foarte mare de domnitori. al XVII-lea. cai. pe tronul Tarilor Romane perindandu-se.). domnii si principii din cele trei Tari Romane fiind expusi intrigilor de la curte si subordonati intereselor boierilor. in Tara Romaneasca: • Politica interna: . . .controlul asupra politicii duse de domnitor prin intermediul boierilor romani de la curtea domneasca cat si prin trimisii Portii (in special greci).cartiaz. regimul boieresc in Tara Romaneasca si Moldova si regimul nobiliar in Transilvania. . Acest lucru a permis instaurarea unui climat de insecuritate politica.cu sprijinul boierilor romani a incercat inlaturarea boierilor greci din sfatul domnesc. . cai. urcarea pe tron a sultanilor.) pe care domnitorii romani erau obligati sa le plateasca cu ocazia diferitelor evenimente ce aveau loc la curtea sultanului (casatorii. in aceasta perioada. Matei Basarab (1632-1654).www.a urmarit dezvoltarea economica a tarii. Chiar si in conditiile crizei de autoritate cu care s-a confruntat domnia in Tarile Romanesti. anuala sau trienala. .a sprijinit construirea de lacasuri de cult. al XVII-lea) sau mucarerul – obligatie in bani. etc.confirmarea domniei (din a doua jumatate a sec. constructii. etc. au existat domnitori si principi (in Transilvania) care s-au distins prin politica abila dusa cu scopul iesirii din sfera de influenta a Imperiului Otoman. Dominatia politica s-a exercitat prin: .cumpararea domniei – sume de bani ce erau platite sultanilor sau dregatorilor acestuia de catre pretendentii la tronul Tarilor Romane.) c) monopolul comercial: dreptul turcilor de a cumpara produse agricole la preturi foarte mici. etc. . pentru a li se acorda domnia.amestecul sultanilor in numirea domnitorilor a fost cauza duratei mici a domniilor. astfel. Cele mai importante domnii: 1. o Politica externa: • - 28 . etc. pe parcursul sec.) si obligatiile in munca (transport. b) obligatiile in natura (cereale. S-a instituit. respectiv nobililor.

cartiaz. a intretinut relatii cu principele Transilvaniei. un tratat de alianta prin care cei doi isi promiteau sprijin reciproc. Gheorghe Rackoczi I.dupa infrangerea armatelor turcesti la Viena. 1647 si cu fiul acestuia Gheorghe Rackoczi II. • Politica externa: . ultima incercare a lui Vasile Lupu de a ocupa tronul Tarii Romanesti s-a incheiat cu infrangerea suferita la Finta si indepartarea sa de pe tron. a ajutat trupele imperiale oferindu-le informatii despre actiunile turcesti. chiar daca a participat cu trupe alaturi de Imperiul Otoman la acest asediu. 1650 – a incheiat o intelegere de ajutor reciproc cu hatmanul cazacilor. in Moldova • Politica interna: . . Serban Cantacuzino (1678-1688) in Tara Romaneasca • Politica interna: . s-a aflat in conflict cu domnul Moldovei. a incercat sa-l indeparteze de la tron pe Matei Basarab. dar a fost infrant in luptele de la Ojogeni si Nenisori (Ialomita). Vasile Lupu. cand a avut loc asediul esuat al turcilor asupra Vienei.1644-1648. .1683.1653.intarirea autoritatii domnesti pentru a pune capat anarhiei provocate de grupurile boieresti.1639.1638. in 1633.www. . a incheiat o conventie de buna vecinatate si de extradare cu Transilvania. Serban Cantacuzino a intrat in tratative cu imparatul german in vederea incheierii unei aliante antiotomane. perioada de imbunatatire a relatiilor cu Matei Basarab. in 1650 si 1651.1646. Gheorghe Rackoczi I. tratat de alianta cu principele Transilvaniei.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z a initiat legaturi cu habsburgii si cu regele Poloniei in scopul realizarii unei aliante antiotomane. .a urmarit incheierea unei aliante antiotomane cu Imperiul Habsburgic. 29 . . Care urmarea sa-i ocupe tronul. Vasile Lupu (1634-1653). . cu care a incheiat. Bogdan Hmelnitki. • Politica externa: . 3. . Acest tratat a fost reinnoit in 1635. 1636.om de cultura.s-a sprijinit pe boierii greci in conducerea tarii ceea ce i-a nemultumit pe boierii pamanteni. a ridicat numeroase biserici si manastiri (Biserica Trei Ierarhi din Iasi). 1638. 1640. - 2.

.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 1684-1688. Dimitrie Cantemir (1710-1711). ostile rusesti si moldovene au fost infrante de turci. a incheiat un tratat de alianta cu tarul Rusiei. . tratat care prevedea ajutor militar reciproc impotriva turcilor. . motiv pentru care erau folositi de sultani in chestiuni de politica externa). contacte diplomatice cu Imperiul Habsburgic.1709. in Tara Romaneasca.a luat masuri pentru intarirea puterii centrale. apoi executat impreuna cu cei patru fii ai sai. .a urmarit permanent mentinerea unor relatii bune cu Imperiul Otoman pentru a nu trezi suspiciuni cu privire la politica sa externa antiotomana.a incercat incheierea unei aliante cu Polonia indreptate impotriva turcilor. . intre Tara Romaneasca si Rusia lui Petru cel Mare s-a incheiat o conventie secreta indreptata impotriva turcilor. Incepand cu anul 1711.s-a orientat spre o alianta antiotomana cu Rusia care se afla in plina ascensiune. .a contribuit la inflorirea culturii prin sprijinul acordat tiparirii de carti in tipografiile din Targoviste si Ramnic.cu Moldova relatiile au fost incordate.a realizat o reforma fiscala. • Politica externa: .a sprijinit Biserica prin construirea de lacasuri de cult si prin danii acordate acesteia. . . habsburgii promitandu-I domnia ereditara si titlul de baron in cadrul imperiului.www. Constantin Brancoveanu (1688-1714) in Tara Romaneasca • Politica interna: .iulie 1711.13 aprilie 1711. . . Imperiul Otoman a inlocuit domniile pamantene cu domniile fanariote (fanariotii erau greci din cartierul Fanar al Constantinopolului. iar Dimitrie Cantemir s-a refugiat la curtea tarului Rusiei. 4.a reorganizat sistemul fiscal. la Luţk. . dar a renuntat la acest proiect datorita incapacitatii de lupta a Poloniei. • Politica externa: . in Moldova si 1716. datorota intrigilor boierilor pe langa sultan. .s-a sprijinit pe mica boierime si pe oraseni impotriva marilor boieri.la inceput relatiile cu imparatul german au fost incordate. 5. la Istanbul. Tratativele nu au fost finalizate datorita mortii domnitorului. a fost mazilit.s-a preocupat de intarirea autoritatii domnesti in raport cu boierii. Petru cel Mare. considerati diplomati foarte abili. 30 . cand domnitorul i-a alungat pe habsburgi din Transilvania. la Stanilesti. domn al Moldovei • Politica interna: . domnitorul roman fiind nevoit sa respinga doua atacuri ale habsburgilor asupra Tarii Romanesti: in 1689 si in anul 1690.1714.

al XVIII-lea – apare ‘Problema Orientala’ sau ‘Criza Orientala’ determinata de tendinta Austriei. In acelasi timp. Primul domnitor fanariot a fost Nicolae Mavrocordat. cu mari pierderi umane. Rivalitatea dintre Marile Puteri.cartiaz. 1. Rusiei si Prusiei de a anexa teritorii ale Imperiului Otoman aflat in criza. Regimul fanariot in Tara Romaneasca si Moldova: 1711 – inceputul regimului fanariot in Moldova. 1716 – inceputul regimului fanariot in Tara Romaneasca. Criza orientala. in Transilvania s-a instituit regimul dominatiei habsburgice. Sec. PREMISELE CONSTITUIRII ROMANIEI MODERNE III. apoi si in Tara Romaneasca. Tendinta domnitorilor romani de a se alia cu puterile vecine pentru a iesi de sub suzeranitate otomana a determinat Imperiul Otoman sa Restranga autonomia Principatelor si sa inlocuiasca domniile pamantene cu cele fanariote. materiale.www. a determinat izbucnirea a sase razboaie ruso-austro-turce care se vor desfasura pe teritoriul Tarilor Romane. Tarile Romane ocupau un loc important in cadrul ‘Crizei Orientale’.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z III. teritoriale.Relatiile statelor romanesti cu Marile Puteri. mai intai in Moldova. 31 . la care se adauga lupta pentru eliberare de sub dominatia otomana dusa de popoarele balcanice.

Pe de alta parte. . a promulgat. domn al Moldovei in 1806. ‘Codul lui Calimachi’. 1796-1797) si in Moldova (1786-1788) a infaptuit reforme in invatamant. pe langa Marile Puteri.refoma fiscala: desfiintarea darilor si inlocuirea lor cu un impozit anual fix. domn in Tara Romaneasca (1774-1782. Opera reformatoare a domnilor fanarioti: Constantin Mavrocordat. ce putea fi platit in 4 rate. domn al Tarii Romanesti (1812-1818). Scarlat Calimachi. Ioan Gheorge Caragea.Tarile Romane nu aveau dreptul sa intretina o armata proprie. . A luat masuri pentru reformarea administratiei.teritoriul principatelor romane era considerat parte integranta a Imperiului Otoman. un cod de legi (Legiunea lui Caragea) inspirat din Codurile occidentale. . in relatiile cu alte tari interesele acestora fiind reprezentate de sultan. fiind obligati sa presteze zile de claca pe pamantul boierului (12 zile pe an in Tara Romaneasca si 24 in Moldova).Tarile Romane nu aveau dreptul la o politica externa proprie. in 1816-1817. a avut mai multe domnii in Tara Romaneasca si Moldova intre 1730-1769. justitie si finante. Regimul fanariot. ce detinusera functii importante in ierarhia Imperiului. Ei au devenit clacasi. prin dominatia exercitata de Poarta. social si politic. El a marit obligatiile taranilor clacasi fata de boieri.Economia fiind subordonata Portii otomane. finantelor. Regimul habsburgic in Transilvania 32 . menite sa la elibereze de sub aceasta dominatie. justitiei.cartiaz. 1812-1819 – a tiparit la Iasi.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Trasaturile regimului fanariot: . . acestea mentinandu-si autonomia interna. a constat in desfiintarea serbiei si a legaturii de pamant a taranilor care se putea rascumpara. fiscalitatea excesiva si coruptia administratiei din Tara Romaneasca si Moldova a avut ca efect accentuarea saraciei ce a devenit tot mai apasatoare pentru romani care au initiat o serie de demersuri. . prin actiunile lor reformatoare in plan economic.domnitorii erau numiti de sultan dintre grecii din carteirul Fanar al Constantinopolului. 1807-1810. Alexandru Ipsilanti. in 1818. o culegere de legi inspirata din Codul austriac si Codul lui Napoleon. Cu toate acestea Tarile Romane aveau un statut aparte in cadrul Imperiului Otoman.www. au crescut obligatiile catre turci si s-a mentinut monopolul acestora asupra economiei.reforma sociala. infaptuita in 1746 in Tara Romaneasca si in 1749 in Moldova. domnii fanarioti au contribuit la modernizarea societatii romanesti in spiritul ideilor iluministe. prin urmare parti din teritoriu puteau fi instrainate in functie de interesele Portii. .

se mentinea Dieta Transilvaniei. 1699. care era numit de imparat).cartiaz. 33 .erau mentinute vechile privilegii ale sasilor si secuilor. oficiale: catolica.comandantul armatei era austriac.se mentinea sistemul ‘celor trei natiuni privilegiate’ (unguri. . 1688 – Dieta de la Sibiu. pastrandu-si autonomia in cadrul Imperiului Habsburgic. act ce a jucat rol de constitutie.erau mentinute vechile legi feudale reglementate prin ‘Tripartitul lui Werboczi’. Cancelaria Aulica a transilvaniei cu scopul integrarii provinciei in Imperiul Habsburgic si consolidarii stapanirii habsburgice in Transilvania. calvina. luterana si unitariana). 4 decembrie – a fost emisa Diploma Leopoldina. la Viena.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 1683 – asediul esuat al Imperiului Otoman asupra Vienei. Initial. dar aceasta avea atributii limitate (nu mai avea dreptul de a alege guvernatorul. . 1765 – Transilvania a devenit Mare Principat. a cuprins o mare parte a Transilvaniei. 1694 – s-a infiintat. 1692-1701 – a fost organizata Biserica Greco-Catolica prin unirea unei parti a romanilor ortodocsi cu Biserica Catolica.www. in 18 puncte erau stabilite organizarea Transilvaniei si statutul sau in cadrul Imperiului Habsburgic. 26 ianuarie – Pacea de la Karlowitz – Imperiul Otoman a renuntat la pretentiile de suzeranitate asupra Transilvaniei. 1703-1711 – rascoala condusa de Francisc Rackoczi al II-lea. astfel: . religia ortodoxa nu era acceptata. Imperiul Habsburgic a obtinut o noua victorie asupra turcilor si a anexat Ungaria. . ‘Compilatae Constituones’ si ‘Aprobatae Constituones’. acest lucru contribuind la dezvoltarea culturii si a limbii romane.Transilvania devenea provincie a Imperiului Habsburgic. sub presiunea austriecilor. 1686 – victoria austriecilor impotriva turcilor la Buda.nu existau decat 4 religii recepte (recunoscute. guvernata in numele imparatului de un guvernator ajutat de un guberniu cu atributii politice. . 1687. la emanciparea romanilor din Transilvania. 1687 – la Mohacs. romanii erau considerati tolerati in Transilvania si nu aveau dreptul sa participe la viata politica a tarii. a hotarat acceptarea protectiei imperiale austriece impotriva turcilor si renuntarea la suzeranitatea otomana. Mihail Apafi si imparatul Leopold I prin care Imperiul Habsburgic acorda protectie militara Transilvaniei impotriva turcilor si a fost acceptata instalarea armatei austriece in 12 orase din Transilvania. administrative si judiciare. sasi). moment care marcheaza intrarea in defensiva a Portii Otomane si expansiunea Imperiului Habsburgic in Ungaria si Transilvania. Se urmarea inlaturarea stapanirii habsburgice in Transilvania. octombrie – s-a semnat tratatul de la Blaj intre principele Transilvaniei. secui. Apoi. . . neintelegerile dintre rasculati au dus la infrangerea rascoalei incheiata cu Pacea de la Satu Mare. rasculatii au obtinut cateva victorii ce au culminat cu proclamarea lui Rackoczi ca principe al Transilvaniei. 1691.

In urma pacii de la Kuciuk-Kainargi (10/21 iulie 1774). 1777 – a fost emis actul ‘Ratio Educationis’ prin care a fost reorganizat invatamantul. ceea ce a permis multor romani accesul la educatie. Razboiul ruso-turc din 1710-1711. Banatul ramanea in continuare in posesia habsburgilor. Conflictele dintre Marile Puteri (Rusia. Bucovina (1775). independenta Tarilor Romane si punerea lor sub granita colectiva a Marilor Puteri (Rusia. Turcia infranta a cerut pacea. Razboiul austro-turc din 1716-1718. Turcia) desfasurate pe teritoriul Tarilor Romane. domnul Moldovei. s-a incheiat pacea de la Vadul Husilor prin care rusii au cedat turcilor cetatea Azov.‘proiectul grecesc’ care viza impartirea teritoriilor europene din Peninsula Balcanica intre Rusia si Austria si refacerea Imperiului Bizantin. 1781 – edictul de toleranta religioasa prin care religia ortodoxa era considerata legala. in cursul caruia Rusia a reusit sa ocupe Moldova. cu numele Dacia. Razboiul ruso-austro-turc din 1787-1791/1792. habsburgii s-au grabit sa semneze pacea de la Şiştov (24 iulie 1791).cartiaz. Rusia a castigat dreptul de a interveni pentru protejarea Tarilor Romane. Razboiul ruso-austro-turc din 1736-1739. constituit din Tara Romaneasca si Moldova. s-a incheiat cu victoria turcilor in batalia de la Stanilesti (18-22 iulie 1711). Prin semnarea pacii de la Passarovitz (1718). Prusia). In 22 iulie 1711. a reusit sa anexeze partea de nord a Moldovei. Aceste proiecte au fost: . s-a incheiat cu infrangerea Austriei si semnarea pacii de la Belgrad. delegatii ale boierilor romani au inmanat Congresului memorii prin carfe cereau. declansat de incercarea de punere in practica a ‘proiectului grecesc’.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Reformele monarhilor luminati Maria Tereza (1740-1780) si Iosif al II-lea (17801790): 1759 – a fost infiintata Mitropolia Ortodoxa Romana. Rusia a elaborat o serie de proiecte pentru organizarea sud-estului Europei.‘proiectul dacic’ care viza formarea unui stat tampon. inlaturandu-i pe domnitorii fanarioti. prin care Oltenia a fost retrocedata Tarii Romanesti. Turcia ceda Austriei si teritoriile romanesti Banat si Oltenia.www. 34 . in virtutea vechilor ‘capitulati’. Razboaiele ruso-austro-turce. Austria. la care a participat si Dimitrie Cantemir. prin presiuni asupra turcilor. cu intentia clara de a anexa Principatele Romane. 1785 – patenta imperiala care desfiinta iobagia si legarea de glie a iobagilor. in cursul caruia Rusia a ocupat Tarile Romane. Austria. Razboiul ruso-turc din 1768-1774. presati de evenimentele din Franta. Turcia a fost infranta dar. Austria. Acesta patenta a fost anulata la insistentele nobililor. s-a incheiat cu victoria Austriei. . La Congresul de pace de la Focsani (24 iulie 1772-22 martie 1773).

• prevederi: o puterea executiva era exercitata de domn. 2. cu pacea de la Iasi (1792) cand Rusia a obtinut de la turci teritoriul dinte Bug si Nistru si recunoasterea stapanirii sale asupra Crimeei. o infiintarea militiei pamantene. o puterea judecatoreasca era detinuta de tribunale si de Inaltul Divan Domnesc. o a fost stabilit un impozit unic: capitatia.www. Putea sa dizolve Adunarea Obsteasca cu acordul puterilor suzerana si protectoare. Regulamentele Organice.cartiaz. Acest teritoriu va primi numele de Basarabia. Rusia a devenit. S-a instituit protectoratul rusesc asupra Tarilor Romane. Tarile Romane au intrat sub ocupatie ruseasca (1828-1834). prezidata de mitropolit. Domnul numea si revoca ministri. o dezvoltarea invatamantului. initia si sanctiona legi. Au fost introduse in Tara Romaneasca si Moldova. prin conventia rusoturca de la Akkerman (25 septembrie-7 octombrie 1826). III. Constiinta nationala si emancipare politica Miscarea de emancipare nationala a romanilor din: A. • se bazau pe principiul democratic. • au fost introduse la 1 iulie 1831 in Tara Romaneasca si la 1 ianuarie 1832 in Moldova. ales pe viata de o Adunare Obsteasca Extraordinara. Razboiul ruso-turc din 1806-1812. era formata din boieri si avea rolul de a adopta legi. a fost declansat de Rusia sub pretextul comiterii de abuzuri asupra Tarilor Romane de catre turci. modern al separarii puterilor in stat. incheiat cu semnarea tratatului de pace de la Adrianopol care a limitat foarte mult dominatia Imperiului Otoman asupra Principatelor. pentru negustori si meseriasi. vecina Tarilor Romane. o a fost instituit bugetul tarii. o puterea legislativa era detinuta de Adunarea Obsteasca. el era ajutat de un Sfat format din 6 ministri. astfel. Dupa revolutia de la 1821. sa revina la domniile pamantene. Razboiul ruso-turc din 1828-1829. pentru tarani si patenta.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Razboiul s-a incheiat anul urmator. Razboiul s-a incheiat cu pacea de la Bucuresti (16/28 mai 1812) care prevedea anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru de catre Rusia. care era instanta suprema. Armata rusa a ocupat Tarile Romane. Imperiul Otoman a fost obligat. Transilvania 35 . Regulamentele Organice • primele Constitutii romanesti care au jucat rol de legi fundamentale pana la 1858.

respectarea prevederilor ‘Capitulatiilor’. Iosif Mehesi. document elaborat in 1791 de catre reprezentantii Scolii Ardelene: Petru Maior. Dimitrie Sturdza. pentru a demonstra legitimitatea romanilor din Transilvania de a cere drepturi politice. Samuil Micu.www. Tara Romaneasca si Moldova Boierii pamanteni din Tara Romaneasca si Moldova si-au manifestat opozitia fata de regimul fanariot prin actiuni care urmareau atragerea atentiei Marilor Puteri asupra problemelor din Tarile Romane. Samuil Micu.respectarea drepturilor politice ale romanilor.Scoala Ardeleana. curent cultural reprezentat de un grup de intelectuali romani din Transilvania care au considerat ca lupta pentru emanciparea romanilor poate fi dusa cu mai mult succes pe taramul culturii. fundamentata pe dovezi istorice incontestabile. . A fost chemat la Viena si exilat la Roma unde a si murit. Eufrosin Poteca. romanii urmarind recunoasterea natiunii romane alaturi de celelalte natiuni din Transilvania. a luptat pentru drepturile romanilor din Transilvania. Cu prilejul razboaielor ruso-austro-turce boierii romani au inaintat Marilor Puteri aceste memorii. 36 . .Supplex Libellus Valachorum. Ioan Budai-Deleanu. .Rascoala condusa de Horea. El a redactat mai multe memorii pe care le-a inaintat Curtii de la Viena. Ca membru al Dietei Transilvaniei a propus acordarea de drepturi romanilor. etc. . a vechimii ai a continuitatii acestui popor in spatiul carpato-danubiano-pontic. . etc. Closca si Crisan (1784) a avut. etc. Reprezentantii Scolii Ardelene. episcop unit.cartiaz. Miscarea a atras personalitati ale vremii ca: Ienachita Vacarescu.Ioan Inochentie Micu Klein (1692-1768).inlocuirea suzeranitatii Imperiului Otoman cu protectoratul colectiv al Marilor Puteri. participarea acestora la viata politica a tarii.participarea romanilor la Dieta proportional cu numarul lor. care erau mentinuti la statutul de natiune tolerata cu toate ca reprezentau populatia majoritara. Ion Budai Deleanu. cautand sprijinul acestora.egalitate in drepturi cu celelalte natiuni. si un caracter national.. B. Mihai Cantacuzino. desfiintarea iobagiei. Rascoala a avut un impact puternic care a determinat emiterea unei patente imperiale de catre imparatul Iosif al II-lea. prin afirmarea vechimii si originii latine a romanilor.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z . prin opera lor literara si istorica. In acest scop ei au redactat o serie de memorii care contineau revendicarile romanilor din Principate. Aceste revendicari erau: . au promovat ideea originii latine a poporului roman. . este primul program politic modern al romanilor din Transilvania care revendica: . pe langa caracterul social (cereau desfiintarea servitutilor feudale). etc. Gheorghe Sincai.folosirea toponimiei romanesti. Gheorghe Sincai. Petru Maior. prin care iobagia era desfiintata. . In 1774. .independenta sau autonomia Tarilor Romane. a intocmit Supplex Libellus pe care l-a trimis imparatesei Maria Tereza. infiintarea de scoli.

• pandurii. la 23 ianuarie 1821. Forte participante: • taranii liberi si dependenti. delegatii ale boierilor romani au inmanat Congresului memorii prin care cereau. • ‘Proclamatia catre munteni’. • orasenii. de eliberare sociala si nationala. unde se discutau conditiile pacii turcilor cu Rusia si Austria. Prusia). ‘Partida Nationala’. la Şiştov. • ‘Proclamatia din Bolintin’. domn pamantean. 37 .cartiaz. etc. • numirea in functii dupa merit. • ‘Cererile norodului romanesc’. In 1791. organizata de societatea secreta Eteria. reprezentant al micii boierimi din Moldova care prevedea introducerea in Moldova a unui regim constitutional. in virtutea vechilor ‘capitulatii’. Cauze: • dominatia straina si regimul fanariot. Documente programatice: • ‘Proclamatia catre tara’ citita la Pades.www. In 1774. boierii munteni au inaintat un alt memoriu Austriei si Rusiei prin care cereau: anularea obligatiilor fata de Poarta. 3 martie 1821. a redactat. autonomia fata de Poarta Otomana. • ‘Proclamatia de la Cotroceni’. a fost conceputa ‘Constitutia Carvunarilor’ de catre comisul Ioan Tăutu. un proiect de constitutie democratica. In 1822. • coruptia si fiscalitatea excesiva. • razboaiele ruso-austro-turce care s-au desfasurat in Tarile Romane si care au provocat numeroase pierderi. 16 martie 1821. desfasurata pe plan european. - - - Revolutia de la 1821 Revolutia din Tara Romaneasca se inscrie intr-o miscare mai ampla. in 1837-1838.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z la congresul de pace de la Focsani (24 iulie 1772-22 martie 1773). independenta Tarilor Romane si punerea lor sub granita colectiva a Marilor Puteri (Rusia. condusa de Alexandru Ipsilanti. februarie 1821. Austria. Revendicari: • desfiintarea privilegiilor boieresti. • boerii pamanteni. Membrii ‘partidei nationale’ s-au opus limitarii autonomiei Tarii Romanesti de catre Rusia. condusa de colonelul Ion Campineanu. ale caror obligatii au crescut. 20 martie 1821. Revolutia romaneasca s-a desfasurat in stransa legatura cu miscarea de eliberare a Greciei de sub stapanirea otomana. autonomia principatelor si intrarea lor sub protectia Rusiei si Austriei. protestul domnitorului Grigore Ghica al III-lea impreuna cu boierii moldoveni impotriva rapirii Bucovinei. • situatia grea a taranilor.

‘Proclamatia catre tara’. Aici a purtat discutii cu reprezentantii Eteriei. etc. • 29 mai 1821 – la Dragasani a avut loc o noua infruntare intre panduri si turci in urma careia pandurii au fost infranti definitiv. • februarie-inceputul lui martie 1821 – Tudor si-a fixat tabara la Ţânţăreni. • 26/27 mai 1821 – la Golesti. A facut doua popasuri la manastirile Strehaia si Gura Humorului. apoi a constituit ‘Adunarea Norodului’. Au aparut neintelegeri intre Alexandru Ipsilanti si Tudor Vladimirescu.www. • 18 mai 1821 – oastea revolutionarilor se afla la Golesti. pe cinci coloane. • inceputul lunii mai 1821 – au patrund in Tara Romaneasca.. generate de comportamentul trupelor eteriste. Tudor a fost atras intr-o cursa si ucis de eteristi. adunata la Pades. cu acordul Comitetului de Obladuire. Alexandru Şuţu. • 22 februarie 1821. Ipsilanti a fost prins. • 23 ianuarie 1821 – Tudor Vladimirescu. a expus multimii. • armata nationala.000 de oameni). • 26 mai – la Zavideni. • libertarea comertului. • sfarsitul lunii martie – o noaua intelnire a lui Tudor cu Ipsilanti. • revenirea la impozitul fix ce putea fi platit in 4 rate. La Iasi si la Galati eteristii i-au masacrat pe turci. • desfiintarea vamilor interne. a pornit spre Bucuresti. armata eterista a fost zdrobita de turci. pe raul Olt pandurii ramasi fara conducatori au fost infranti de turci. Tudor a hotarat retragerea spre Oltenia pe ruta Bucuresti-PitestiRamnicu Valcea. • desfiintarea dregatoriilor inutile. condusi de Alexandru Ipsilanti au intrat in Iasi. neacordarea sprijinului promis de catre tarul Alexandru I. 38 .cartiaz. • invatamant obligatoriu. incercarea eteristilor de a-si impune autoritatea asupra revolutionarilor romani. • 23 martie 1821 – Tudor Vladimirescu a fost primit de Comitetul de Obladuire si a preluat conducerea ca reprezentant al Adunarii Norodului. Desfasurare: • ianuarie 1821 – a murit ultimul domn fanariot. • februarie 1821 – Tudor. • 16 martie 1821 – Tudor a ajuns la Bolintin si a adresat o proclamatie bucurestenilor adunati aici. • 21 martie 1821 – Tudor Vladimirescu a intrat in Bucuresti. • 18 martie 1821 – revolutionarii au ajuns la Cotroceni unde tudor a citit o noua proclamatie. • 7 iunie 1821 – langa Dragasani. fara a se ajunge la o intelegere. eteristii.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z • reformarea justitiei. impreuna cu armata sa (10. trupele turcesti. Cu acest prilej s-a format la Bucuresti Comitetul de Obladuire pentru a prelua conducerea tarii.

dominatie exercitata de Imperiul Habsburgic in Transilvania. • ocupatia trupelor otomane timp de doi ani. Ion C. • starea de inapoiere economica in care se aflau Principatele Romane. • 39 . • libertatea personala. Unii revolutionari au reusit sa fuga peste granita in Transilvania. • Iunie 1848. pe langa Marile Puteri.cartiaz. • infiintarea unei garzi nationale. Ion Ghica. • reorganizarea invatamantului. acesta a trecut la represalii inabusind miscarea de la Iasi si arestand un numar de 13 revolutionari.www. Revendicari: • imbunatatirea situatiei taranilor. Revolutia din 1848-1849 Cauze: • dominatia straina asupra Principatelor Romane. • revigorarea demersurilor boierilor pamanteni. Banat si Bucovina si de Rusia si de Imperiul Otoman in Tara Romaneasca si Moldova. • 25 septembrie/7 octombrie 1826 – Rusia si Turcia au semnat Conventia de la Akkerman prin care Imperiul Otoman a fost obligat sa revina la domniile pamantene. Desfasurare: • 29 martie. Mihail Kogalniceanu. Hotel Petersburg pe data de 27 martie 1848. dupa inaintarea petitiei domnitorului Mihail Sturdza. Moldova Revolutionari: Vasile Alecsandri. • lipsa de drepturi politice si nationale pentru romanii din Imperiul Habsburgic. revenirea la domniile pamantene. • dizolvarea Adunarii Obstesti. Ion Campineanu. Grigore Cuza. • mentinerea vechilor relatii de tip feudal. fratii Golescu. Tara Romaneasca Revolutionari: Comitetul revolutionar compus din: Nicolae Balcescu. Radulescu. trupele rusesti au intrat in Moldova. Adunari populare: Adunarea de la Iasi. A. I. regimul politic autoritar al domnilor regulamentari. H. • desfiintarea cenzurii. pentru a obtine independenta Tarilor Romane. C. Document programatic: ‘Petitia Proclamatiune’. Rosetti. Bratianu.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z octombrie 1821 – la Manastirea Secu si Sculeni au fost infrante ultimele ramasite eteriste. • eliberarea detinutilor politici. Consecinte: • inlaturarea regimului fanariot.

ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Adunari populare: Adunarea de la Islaz – 9 iunie 1848. • respingeau unirea Transilvaniei cu Ungaria. cand a fost adoptata ‘Petitia Nationala’. Desfasurare: • obiectivele revolutiei maghiare au intrat in conflict cu obiectivele revolutionarilor romani din Transilvania. adoptarea unui drapel national. • 28 iulie. • Domn ales pe 5 ani. • 13 septembrie. Document programatic: ‘Proclamatia de la Islaz’. Transilvania Revolutionari: Simion Barnutiu. • libertatea cuvantului si a presei. • participarea romanilor la Dieta. • independenta Bisericii Romane Ortodoxe. a avut loc confruntarea din Dealul Spirii cu trupele de pompieri care au fost infrante. • Garda nationala.www. George Baritiu. • Eliberarea clacasilor si impropietarirea lor cu pamant. • desfiintarea iobagiei si a dijmelor. • infiintarea garzii nationale romanesti. Timotei Cipariu. trupele turcesti au intrat in Bucuresti. • Desfiintarea privilegiilor feudale. Adunari populare: 3/15 mai 1848 – Marea Adunare Nationala de la Blaj. s-a alcatuit Guvernul Provizoriu format din revolutionari care au incercat infaptuirea unor reforme: desfiintarea privilegiilor boieresti. Dorinta Ungariei de a anexa Transilvania s-a lovit de opozitia revolutionarilor romani. scoala. • Libertatea tiparului. • 14 iunie. Document programatic: ‘Petitiunea Nationala’. Revendicari: • folosirea limbii romane in administratie. Andrei Saguna.cartiaz. organizarea de garzi civice. Avram Iancu. • armata rusa a trecut prin Moldova in Tara Romaneasca. • Schimbarea institutiilor statului. 40 . Guvernul Provizoriu a fost inlocuit cu o locotenenta domneasca. • Dezrobirea tiganilor. • Egalitatea in fata legilor. Revendicari: • Inlaturarea protectoratului strain. dupa care a abdicat si s-a refugiat in Transilvania. justitie. • Secularizarea averilor manastiresti. Desfasurare: • La 11 iunie a inceput revolutia la Bucuresti unde domnitorul Gheorghe Bibescu a aprobat Constitutia (Proclamatia de la Islaz).

www.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z • • • • • 17 mai 1848 – Dieta de la Sibiu a votat unirea Transilvaniei cu Ungaria. Maghiarii au trecut la represalii impotriva taranilor. 3-16 septembrie 1848 – la Blaj a avut loc o noua Adunare Nationala pentru a protesta impotriva anexarii Transilvaniei la Ungaria. S-a hotarat organizarea unei armate a romanilor; decembrie 1848 – trupele maghiare conduse de generalul Iosif Bem, au invadat Transilvania. Revolutionarii romani au organizat un centru de rezistenta in Muntii Apuseni sub conducerea lui Avram Iancu. 4 martie 1848 – Imparatul Franz Iosef a adoptat o Constitutie prin care recunostea autonomia Transilvaniei; 2/14 iulie 1849 – interventia armatelor tariste si austriece a inabusit revolutia, trupele maghiare capituland la Siria.

Bucovina Adunare populara: 8 mai 1848, la Cernauti, prezidata de Eudoxiu Hurmuzaki. Document programatic: ‘Petitia tarii’. Revendicari: • autonomia Bucovinei; • drepturi politice. Banat Adunare populara: 15 iunie 1848, la Lugoj, prezidata de Eftimie Murgu. Document programatic: ‘Petitia Neamului Romanesc din Ungaria’. Revendicari: • recunoasterea natiunii romane; • autonomia provinciei. Consecinte: • chiar daca a fost infranta, revolutia de la 1848 a constituit un pas inainte pe drumul fauririi natiunii romane moderne; • strangerea legaturilor dintre romanii din cele trei parti romanesti in vederea intensificarii luptei pentru independenta si unitate nationala.

41

www.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z

IV.

CREAREA INSTITUTIILOR MODERNE

IV.1. Constituirea si consolidarea statului roman modern (1859-1881) Unirea Principatelor Romane • 1853-1856, Razboiul Crimeei care s-a incheiat cu infrangerea Rusiei; • 13/25 februarie-18/30 martie 1856, la Congresul de la Paris s-a semnat Tratatul de Pace de catre Marile Puteri europene (Franta, Anglia, Austria, Prusia, Regatul Sardiniei, Rusia si Turcia) prin care se hotara: o Principatele Romane erau scoase de sub protectoratul Rusiei si puse sub garantia colectiva a Marilor Puteri; o Sudul Basarabiei revenea Moldovei; o Convocarea in Tarile Romane a unor Adunari ad-hoc reprezentative care sa-si exprime pozitia cu privire la unire si la revizuirea Regulamentelor Organice. • 22 septembrie/4 octombrie 1857, a fost convocata adunarea ad-hoc in Moldova; • 30 septembrie/12 octombrie 1857, a fost convocata adunarea ad-hoc in Tara Romaneasca; • adunarile ad-hoc formate in reprezentanti ai tuturor categoriilor sociale au adoptat rezolutii asemanatoare in ambele tari care cuprindeau: o unirea Principatelor intr-un stat numit Romania; o print strain dintr-o familie domnitoare a Europei; o autonomia statului roman; o guvern care sa reprezinte interesele tarii. • 10/22 mai-7/19 august 1858, Conferinta de la Paris – desfasurata cu participarea celor sapte puteri garante; • 7/19 august 1858, a fost adoptata Conventia de la Paris ce stabilea statutul international al Principatelor si organizarea interna a acestora: o unirea formala a celor doua Principate sub numele ‘Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei’; o cele doua state urmau sa fie conduse separat de doi domni, doua guverne, doua adunari legiuitoare; o erau infiintate la Focsani o Comisie Centrala pentru elaborarea legilor comune celor doua tari si o Inalta Curte de Casatie;

42

www.cartiaz.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z o desfiintarea Regulamentelor Organice; o desfiintarea rangurilor boieresti; o alcatuirea de adunari elective pe baza votului cenzitar care sa aleaga domnii principatelor. Dubla alegere a lui Cuza: • 5 ianuarie 1859 Adunarea Electiva a Moldovei a ales ca Domn al acesteia pe Alexandru Ioan Cuza; • 24 ianuarie 1859 Adunarea Electiva de la Bucuresti a ales pe domn al Tarii Romanesti tot pe Alexandru Ioan Cuza. Alegerea ca domnitor, a lui Alexandru Ioan Cuza, in Moldova si Tara Romaneasca, a insemnat unirea Tarilor Romane, Marile Puteri fiind astfel puse in fata faptului implinit si constranse sa recunoasca Unirea Principatelor Romane intr-un singur stat. Domnia si reformel lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a) 1859-1862: in prima parte a domniei, Cuza a luat masuri pentru desavarsirea unirii in plan administrativ si legislativ si a intreprins o serie de demersuri pentru recunoasterea unirii de catre Marile Puteri, dubla alegere insemnand incalcarea Conventiei de la Paris. Pe plan intern: • au fost unificate serviciile vamale, postale si de telegraf; • a fost unificat cursul monetar; • a fost adoptata stema unita care infatisa acvila si capul de bour; • a fost unificata armata prin crearea unui stat major unic, numirea unui singur ministru de razboi, comanda suprema revenind lui Cuza, a fost adoptata aceeasi uniforma; • a fost unificata legislatia, Comisia Centrala de la Focsani elaborand aceleasi legi pentru ambele tari; • 22 ianuari 1862 – s-a format un guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu; • 24 ianuarie 1862 – Bucuresti a devenit capitala iar Adunarea Legislativa (Parlament Unic) isi deschidea lucrarile la Bucuresti. Cuza a proclamat ‘Unirea definitiva a Principatelor’ si tara si-a luat oficial numele de Romania. Comisia Centrala de la Focsani si-a incetat activitatea. Ziua de 24 ianuarie a devenit zi nationala. Pe plan extern: • Cuza a numit, pe langa guvernele Puterilor Garante, agenti diplomatici cu scopul de a interveni pentru recunoasterea Unirii Principatelor; • 7 aprilie-17 septembrie 1859 – a avut loc Conferinta de la Paris la care au participat Marile Puteri, cu exceptia Austriei si Imperiului Otoman, pentru a discuta despre dubla alegere a lui Cuza;

43

care avea initiativa legilor. formata din Adunarea Electiva. Guvernul conservator condus de Barbu Catargiu era ostil infaptuirii unor reforme care ar fi subminat baza materiala si puterea marilor propietari de pamant. si Corpul Ponderator (Senatul).www. septembrie 1860 – Vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. cu membri numiti de domnitor. • adoptarea Statutului Dezvoltator al Conventiei de la Paris. condus de Mihail Kogalniceanu (11 octombrie1863-26 ianuarie 1865). Craiova. Cuza a dizolvat Adunarea Legislativa si a instaurat regimul domniei autoritare. domnul era Comandantul suprem al armatei.cartiaz. 22 noiembrie/4 decembrie 1861 – Sultanul a emis un firman prin care aproba unificarea legislativa si administrativa a Tarii Romanesti si Moldovei pe timpul domniei lui Cuza. Prusia. s-au format 4 divizii la Bucuresti. si ele. a fost asasinat in imprejurari ramase neelucidate. • puterea executiva apartinea domnului. • 13/25 decembrie 1863 – a fost adoptata Legea pentru secularizarea averilor manastiresti. primul ministru. vara 1860 – Cuza a trimis Marilor Puteri un memoriu prin care aducea la cunostinta acestora problemele intampinate in guvernarea Principatelor. potrivit careia toti barbatii intre 20 si 50 de ani puteau fi chemati la arme in caz de razboi. S-a format un nou guvern. Galati. Rusia. prin care un sfert din suprafata agricola a tarii a trecut in propietatea statului. septembrie 1861 – a avut loc Conferinta de la Constantinopol. 44 . • 13 martie 1864 – dezbaterea proiectului de lege rurala a dus la izbucnirea unui conflict intre Adunarea Legislativa. o noua Constitutie care sporea prerogativele domnului. august 1859 – Imperiul Otoman si Austria au recunoscut. Sardinia au recunoscut Unirea Principatelor pe timpul vietii lui Cuza. dominata de conservatori care se opuneau proiectului. dubla alegere a lui Cuza. liberal. elaborate de Consiliul de Stat. si guvern care dorea adoptarea legii rurale. cu membri alesi. Proiectul de lege rurala propus de acesta nu imbunatatea situatia taranilor. • 2 ma 1864 – printr-o lovitura de stat. • 7 februarie 1864 – Legea pentru organizarea puterii armate. • puterea legislativa apartinea unei Adunari bicamerale. Iasi. Anglia. unde a fost primit cu onoruri de catre sultan. format din specialisti. b) 1862-1866: este perioada marilor reforme. La 8 iunie 1862.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z • • • • • • • 13 aprilie 1859 – Franta. Domnul avea drept de veto. 21 si 26 septembrie 1859 – sultanul a emis un firman prin care il recunostea pe Cuza ca domnitor al ambelor Principate. Barbu Catargiu.

Cei care nu plateau impozite nu aveau drept de vot. plateau un impozit de 4 lei pe an) si primari (cei care votau prin delegati si cei care plateau impozite de 48 de lei la sate si intre 80-180 de lei la orase).ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z • Adoptarea Legii Electorale care largea participarea la vot prin micsorarea censului. 30 martie 1866 – dizolvarea Parlamentului. Conducerea a fost preluata de o locotenenta domneasca. si un guvern condus de Ion Ghica. • 25 noiembrie/7 decembrie 1864 – Legea instructiunii publice prin care invatamantul elementar. Nicolae Golescu. Nicolae Haralambie. • 1/13 decembrie 1864 – Legea privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane prevedea independenta Bisericii romanesti fata de Patriarhia din Constantinopol. Printul strain. Pamanturile nu puteau fi instrainate timp de 30 de ani. • 1 dembrie 1865 – Codul Civil prevedea obligatia casatoriei si a divortului civil. Tribunalele Judetene. Rascumpararea era esalonata in 15 ani. Politica autoritara a lui Cuza a determinat formarea ‘monstruasei coalitii’ care grupa pe liberali si conservatori.cartiaz. devenea obligatoriu si gratuit. Curtile de Apel. Se desfiintau claca si dijma. col. • 1 mai 1865 – Codul de Procedura Penala care excludea pedeapsa cu moartea. • 1865 – a fost reorganizata justitia prin infiintarea unor noi instante judecatoresti: Judecatoriile de Plasa. in urma careia Cuza a fost silit sa abdice si sa urmeze calea exilului. pensionarii si intelectualii. Alegatorii erau impartiti in doua categorii: directi (cei care stiau carte. 11/23 februarie 1866 – a fost organizata o lovitura de stat. aveau peste 25 de ani. plaşi (subprefect) si judete (prefect). formata din Lascar Catargiu. Curtea de Casatie. cu care mentinea legatura doar in probleme dogmatice. de patru clase.www. Curtile de Jurati. • Iunie 1864 – Marile Puteri au recunoscut modificarea Conventiei si dreptul principatelor de a-si modifica legile interne. Au fost infiintate gimnazii in orasele mari ale tarii. care prevedea impropietarirea taranilor prin exproprierea a 2/3 din pamanturile mosierilor. Constitutia din 1866 11/23 februarie – sedinta extraordinara a Parlamentului pentru alegerea unui principe strain. Patriarhul era ales de un sinod format din trei ierarhi romani. 45 . cu scopul inlaturarii domnitorului. • 14/26 august 1864 – a fost adoptata Legea Rurala. • 1864 – au fost adoptate legile de organizare administrativa ce prevedeau organizarea teritoriului in comune rurale (conduse de un primar).

discuta si aproba bugetul. care era acceptat de Parlament.putea declara razboi si incheia tratate. . era ales prin vot cenzitar.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 30 martie/11 aprilie 1866 – Locotenenta Domneasca a citit o proclamatie catre popor prin care recomanda alegerea prin plebicist a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca domnitor al Romaniei.putea dizolva Adunarea Deputatilor si Senatul. 11/23 octombrie 1866 – Poarta a emis firmanul de investitura a lui Carol I. .numea si revoca ministri. . . impreuna cu guvernul. numele oficial al tarii era Romania. 10/22 mai 1866 – Carol I a depus juramantul de credinta.www. b) Parlamentul: Domnul: puterea legislativa era reprezentata de Domn si de Parlament. 30 iulie/11 august 1866 – a fost adoptata Legea electorala. Constitutia consfintea drepturile si libertatile cetatenesti si avea la baza principiul separarii puterilor in stat: a) puterea executiva era reprezentata de domn.avea dreptul de a bate moneda.era seful armatei. potrivit acestei constitutii. 30 iunie/12 iulie 1866 – juramantul lui Carol I pe Constitutie. avea rol de a initia si sanctiona legile. Guvernul. a fost conceputa dupa modelul constitutiei belgiene din 1831.avea drept de veto. format din doua camere (Adunarea Deputatilor si Senatul). 46 . 2/14 aprilie 1866 – a avut loc plebicistul prin care majoritatea romanilor sa pronuntat in favoarea lui Carol I.cartiaz. 29 iunie/11 iulie 1866 – adoptarea Constitutiei prin care Romania devenea monarhie contitutionala. Domnul avea prerogative largi: . 29 aprilie/10 mai 1866 – Adunarea Constituanta a votat o proclamatie care exprima vointa romanilor de a fi condusi de principele Carol I din dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen. sub numele de Carol I. Constitutia din 1866 a fost prima constitutie romaneasca. . . condus de un prim-ministru. Romania devenea o monarhie constitutionala ereditara.de a acorda amnistii si gratieri.

perioada de instabilitate politica caracterizata prin schimbarea frecventa a guvernelor: s-au schimbat 10 guverne si au avut loc 20 de remanieri guvernamentale.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z sanctionarea si promulgarea legilor. .a sustinut cucerirea independentei de stat.a incurajat formarea partidelor politice. a presei.a contribuit la modernizarea structurilor economice.monarhul s-a constituit ca un factor de echilibru. drept de veto. A fost adoptata o noua lege electorala care mentinea sistemul de vot censitar.Carol I a fost domn al tarii in perioada 1866-1878. d) puterea judecatoreasca era reprezentata de Tribunale si Curti de Justitie. B. in persoana lui Carol I.www. rege intre 1881-1914. . reprezentata de domn. Romania s-a afirmat ca un factor de echilibru in Balcani. .Partidul Conservator constituit oficial in 1880 si Partidul National Liberal in 1875.deteriorarea relatiilor cu Rusia l-au determinat sa se orienteze spre Puterile Centrale cu care a semnat. 1913. Guvernul reprezenta puterea executiva. alegatorii fiind impartiti in patru colegii. alteta regala intre 18781881 si. Constitutie consacra drepturile si libertatile cetatenesti (dreptul la propietate. dupa avere. 47 .institutie centrala. Pe plan extern: . libertatea cuvantului. in 1883 un tratat secret de alianta. . . care s-au succedat la guvernare. cu caracter defensiv.prin participarea la razboaiele balcanice din 1912. Pe plan intern: .cartiaz. perioada 1866-1871. cand a murit (in 1881 Romania a devenit regat). - Principalele institutii ale statului modern roman A. Monarhia .a incurajat lupta romanilor din teritoriile aflate sub dominatie straina.pentru a inlatura disensiunile dintre liberali si conservatori a introdus sistemult ‘rotativei guvernamentale’. a constiintei. jucand rol de arbitru pe scena politica romaneasca. . . egalitatea in fata legilor). si in urma pacii de la Bucuresti a reusit sa obtina Cadrilaterul de la Bulgaria. . aintrunirilor.

Bulgaria. Septembrie 1876 – intalnirea de la Livadia intre o delegatie romana condusa de I. intrebari. s-a discutat despre necesitatea unei intelegeri privind trecerea armatei ruse pe teritoriul Romaniei spre Balcani. prim-ministru I. 1877 – Conventia de la Budapesta intre Rusia si Austro-Ungaria: in schimbul neutralitatii Austriei. era format din doua camere: Adunarea Deputatilor si Senatul. a institutiilor acestuia. motiuni de cenzura. Adunarea Deputatilor: deputatii erau alesi dintre catatenii care aveau cel putin 25 de ani impliniti. martie 1871-martie 1876. Parlamentul reprezenta puterea legislativa. pe o perioada de 8 ani.www. pe cheltuiala proprie. Senatul: senatorii se alegeau dintre persoanele ce aveau cel putin 40 de ani impliniti. Cucerirea independentei de stat a Romaniei 1875-1876 – redeschiderea Chestiunii Orientale. Puteau controla activitatea guvernamentala prin anchete.cartiaz. guvernare liberala. 4 aprilie 1877 – la Bucuresti s-a incheiat Conventia Romano-Rusa care reglementa trecerea armatelor rusesti pe teritoriul Romaniei cu respectarea integritatii teritoriale a statului roman. 48 . au avut loc rascoale antiotomane in Bosnia-Hertegovina. In anul 1895 s-a introdus sistemul ‘rotativei guvernamentale’ care prevedea alternarea la guvernare a celor doua partide politice: Partidul National Liberal si Partidul Conservator. 1876 – Serbia si Muntenegru au declarat razboi Portii Otomane. prim-ministru Lascar Catargiu. guvernare conservatoare. Datorita sistemului de vot censitar. interpelari.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z dupa 1871 s-a instaurat ordinea. aprilie 1876-martie 1888. C. majoritatea parlamentarilor proveneau dintre marii propietari de pamant si burgezie. Bratianu. Rusia dorea sa intervina de partea rasculatilor cu scopul ascuns de a obtine iesirea la Mediterana prin ocuparea stramtorilor Bosfor si Dardanele in urma infrangerii Turciei. martie 1888-octombrie 1895. Rusia respingea cooperarea militara a Romaniei la acest razboi. 12 aprilie 1877 – Rusia a declarat razboi Turciei. Rusia ii promitea acesteia anexarea Bosniei si Hertegovinei. Decembrie 1876 – Marile Puteri au organizat o Conferinta la Constantinopol pentru a ajunge la o intelegere in conflictul din Balcani. C. ceea ce a determinat Romania sa se apropie de Rusia. guvernare conservatoare. Bratianu si Tarul Alexandru al II-lea. C. Turcia a adoptat o noua constitutie prin care acorda Romaniei statutul de provincie privilegiata a Imperiului Otoman.

Delta Dunarii si Insula Serpilor. armata rusa a suferit pierderi foarte mari. Giurgiu. nemultumea Anglia (care nu isi dorea cresterea puterii Rusiei) si Austro-Ungaria care nu a primit Bosnia si Hertegovina in virtutea acordului semnat cu Rusia la Budapesta. 19 iulie 1877 – o prima telegrama a Marelui Duce Nicolae cerea regelui Carol I interventia armatei romane la sud de Dunare in sprijinul armatei rusesti. 30 august 1877 – atacul esuat asupra Plevnei.www. Turciei care stabileau: .Turcia ceda Dobrogea si Delta Dunarii Rusiei care isi rezerva dreptul de a le schimba pe cele trei judete din sudul Basarabiei (Ismail. . stabilea: . 1853 – Episcopia Unita de la Blaj a fost ridicata la rang de Mitropolie. 12 ianuarie 1878 – Smardan. 19 ianuarie – Vidin si Belogradcik s-au predat armatelor romane. 49 .independenta de stat a Romaniei.autonomia Bosniei si Hertegovinei. 1862 – limba maghiara a devenit limba oficiala in Transilvania printr-o lege a invatamantului. 28 noiembrie 1877 – capitularea turcilor la Opanez. 28 noiembrie 1877 – capitularea Plevnei. Bolgrad). 12-20 august 1877 – trupele romane au trecut Dunarea. Frantei. Oltenita.independenta Romaniei in schimbul acordarii cetateniei romane tuturor supusilor fara deosebire de religie. Bechet. 19 ianuarie 1878 – semnarea armistitiului intre Rusia si Turcia la Kazanlâk. . in absenta Romaniei. Austro-Ungariei. .tratatul era dezavantajos pentru Romania. Cahul. Calarasi.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 21 aprilie 1877 – Turcia a atacat orasele romanesti de la Dunare: Calafat. Serbiei si Muntenegrului. 9 noiembrie 1877 – trupele romane si ruse au cucerit Rahova. 1849 – dupa infrangerea revolutiei. Italiei.autonomia Bulgariei care devenea Mare Principat. s-a instituit starea de razboi cu Imperiul Otoman.cartiaz. Romanii din afara granitilor Transilvania 1847 – limba germana a devenit limba oficiala. 1 iunie 1878-1 iulie 1878 – a avut loc Congresul de la Berlin cu participarea Germaniei. s-a reinstaurat regimul habsburgic. trupele romane au reusit sa cucereasca reduta Grivita. .cedarea judetelor din sudul Basarabiei de catre Romania care primea in schimb Dobrogea. iulie 1877 – esecul trupelor rusesti la Plevna. au urmat alte doua telegrame (9 august si 19 august 1877). 4 martie 1849 – adoptarea unei Constitutii Imperiale prin care Transilvania depindea direct de Viena. Rusiei. 9 mai 1877 – proclamarea independentei de stat a Romaniei. Angliei. Corabia. 19 februarie 1878 – Tratatul de la San Stefano semnat intre Rusia si Turcia. .

4 martie 1849 – prin Constitutia Imperiala. prin care romanii protestau impotriva restrictiilor impuse. a fost respins de catre imparatul Franz Iosef I si inaintat Guvernului de la Budapesta. . cu sediul la Lwow. provincia a fost pusa sub o administratie militara. Provincia era condusa de un guvernator. trecand la Mitropolia din Karlowitz. a votat legi favorabile romanilor: . pentru prima data intrau si romani.egalitatea natiunii romane cu celelalte natiuni din Transilvania. semnat de membrii Partidului National Roman din Transilvania si alte personalitati romanesti.N. 1892 – Memorandumul. Bucovina 1775 – Anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic cu acordul Portii Otomane. 1905 – P. 12-14 mai 1881 – Conferinta de la Sibiu in cadrul careia partidele politice ale romanilor s-au unit si au format Partidul National Roman din Transilvania adoptand pasivismul ca tactica de lupta impotriva anexarii Transilvaniei la Ungaria. numit de Viena. Transilvania a fost anexata la Ungaria. 1894 – semnatarii Memorandumului din 1892 au fost judecati si condamnati. in care. romanii si-au pierdut aproape toate drepturile castigate in ceea ce priveste folosirea limbii nationale si a religiei ortodoxe. Atributiile administratiei militarea au trecut asupra Cancelariei Aulice de la Viena. Ducatul era condus de un guvernator. din Transilvania a parasit pasivismul in favoarea activismului politic deschizand astfel lupta pentru drepturile romanilor si emanciparea lor de sub dominatie straina.www.limba romana devenea limba oficiala. 1881-1895 – s-a desfasurat ‘miscarea memorandista’ ce avea ca scop obtinearea de drepturi pentru romani prin redactarea de memorii adresate Curtii de la Viena. prin intermediul unui capitan cu resedinta la Cernauti. Bucovina s-a desprins de Galitia si a devenit Ducat Autonom. mai 1868 – Pronunciamentul de la Blaj redactat de George Baritiu. Limba germana era limba oficiala.cartiaz.drepturi politice pentru romani. .ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 1863-1864 – Dieta de la Sibiu. depinzand direct de Viena. 1867 – s-a format imperiul dualist Austro-Ungar. 50 . dar la insistentele regelui Romaniei Carol I au fost gratiati de imparat. careia ii era subordonata Galitia. 1896 – au fost adoptate doua legi care prevedeau maghiarizarea localitatilor si introducerea limbii maghiare in scoli ceea ce a dus la inchiderea a foarte multe scoli romanesti. Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost scoasa de sub jurisdictia Mitropoliei din Iasi. Multe scoli romanesti au fost desfiintate.a continuat politica de deznationalizare a romanilor prin actiuni ce vizau invatamantul. biserica.R. in defavoarea romanilor. . a fost dusa o politica de slavizare a provinciei prin sprijinirea aspiratiilor nationale ale ucrainienilor. 1876 – Bucovina a fost incorporata Galitiei.

biserica si scoli. Ismail. In restul Basarabiei. limba romana a continuat sa fie folosita in administratie. Primul razboi mondial (1914-1918) 1914-1916 – perioada neutralitatii Romaniei 51 . 1856 – Tratatul de Pace de la Paris: Moldova a recapatat trei judete din sudul Basarabiei (Cahul. . Basarabia 1812 – prin Tratatul de Pace de la Bucuresti. societatea politica ‘Concordia’ (1885). 1875 – a fost infiintata Universitatea din Cernauti. limba rusa a fost introdusa in administratie. . 1869 – a fost adoptata o lege a invatamantului ce a contribuit la germanizarea fortata a populatiei. Procesul de deznationalizare a romanilor s-a amplificat. 1867 – o noua Constitutie mentinea autonomia Bucovinei si separa puterea judecatoreasca de cea administrativa.cartiaz.Bucovina si-a pastrat autonomia. 1871 – Basarabia a devenit gubernie a Imperiului Rus. Totusi. 1. . care era reprezentantul guvernului central de la Viena. folosita in admninistratie.a fost incurajata stabilirea germanilor si ucrainienilor in provincie. UNITATE SI DIVERSITATE IN ROMANIA MARE - V. 1861 – a fost adoptata o noua Constitutie care acorda o serie de drepturi romanilor: . . de deznationalizare a romanilor din Bucovina. a fost pastrata administratia romaneasca. 1878 – Congresul de la Berlin: Rusia a recapatat sudul Basarabiei. Basarabia a fost anexata de Imperiul Rus. 1905 – s-a constituit Partidul National Roman.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z a fost interzisa folosirea limbii romane in scoli.puterea legislativa a fost incredintata Dietei Tarii ai carei mambri alegeau un Comitet al Tarii condus de un Capitan al Tarii. A fost infiintata ‘Societatea Arboroasa’. Bolgrad). 1907 – s-a introdus votul universal ceea ce le-a permis romanilor sa se afirme in Parlamentul de la Viena. limba germana devenind limba oficiala a provinciei. cu resedinta la Radauti.Comitetul Tarii in frunte cu capitanul aveau atributii administrative. a fost intensificata politica de deznationalizare a romanilor.romanii bucovineni. cu o catedra de limba romana. In ajunul primului razboi mondial. in Basarabia s-a dezvoltat un curent de renastere nationala. 1828 – a fost emis un act care anula privilegiile initiale ale Basarabiei. care a ramas sub stapanirea Rusiei. V. . provincia era condusa de un guvernator general rus. biserica si scoala. printr-o intensa activitate culturala au incercat sa anihileze politica dusa de Viena. au fost introduse legile rusesti.www. Initial.puterea executiva apartinea unui guvernator. romanii si-au pastrat limba si obiceiurile.

iar a patra armata a fost mobilizata pentru a apara granita de sud a tarii. Octavian Goga) doreau implicarea romaniei in razboi alaturi de Antanta pentru eliberarea Transilvaniei. in virtutea tratatului din 1883. P. noiembrie 1916 – batalia de la Neajlov-Arges. Frontul s-a stabilizat pe linia Oituz-Siret-Dunare (Bratul Sf. septembrie-octombrie 1916 – ofensiva germano-austro-ungara pe frontul Carpatilor – a avut loc retragerea armatei romane pe linia trecatorilor. C. • Germanofilii (P. Bratianu considera ca Romania trebuia sa intre in razboi intr-un moment care sa permita realizarea unitatii nationale. Anglia. armata romana s-a retras. Au avut loc dezbateri privind participarea Romaniei la razboi. frontul armatei romane a cedat. . Hunedoara. s-au format mai multe tabere: • Antantofilii (Nicolae Iorga. sfarsitul lunii noiembrie 1916 – autoritatile romane s-au retras la Iasi. 1915-1916 – tratative ale Romaniei cu Antanta privind intrarea Romaniei in razboi. . Rusia. 23 noiembrie-6 decembrie 1916 – armatele Puterilor Centrale au ocupat Bucurestiul si doua treimi din teritoriul Romaniei a intrat sub ocupatie militara.angajamentul aliatilor nu a fost respectat conform Conventiei Militare (nu au trimis trupe rusesti sa lupte alaturi de romani si nu au efectuat debarcarea de la Salonic). Franta. 24 august 1916 – la Turtcaia a avut loc infrangerea armatei romane de catre germani si bulgari. rege al romaniei a devenit Ferdinand.www. • Guvernul liberal condus de Ion I. Italia (Antanta). 4 august 1916 – Trata de alianta incheiat intre Romania. armata romana a ramas pentru a organiza apararea Bucurestiului.cartiaz. Sighisoara. Tezaurul Romaniei a fost depus la Moscova. Campania din 1916: 14 august 1916 – Romania a declarat razboi Austro-Ungariei. Gheorghe). ajungand pana in apropiere de Sibiu.au fost mobilizate pe front 4 armate romane: trei armate romane au trecut la ofensiva in Transilvania. octombrie-noiembrie 1916 – au avut loc luptele de la Valea Jiului si Valea Oltului. Titu Maiorescu) erau pentru intrarea Romaniei in razboi de partea Puterilor Centrale. 27 septembrie 194 – moartea regelui Carol I. condusi de feldmaresalul von Mackensen. in Moldova. Campania din 1917: 52 . Carp. unde au eliberat mai multe localitati.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 21 iulie 1914 – Consiliul de Coroana din Sinaia a hotarat neutralitatea tarii cu toate ca avea un tratat de alianta incheiat cu Tripla Alianta.

www. Iulie-august 1917 – romanii. 1918 – afirmarea principiului autodeterminarii natiunilor – SUA. Ceahlau. presedinte al acestuia a fost ales Ion Inculet. succes al Armatei a II-a a generalului Alexandru Averescu. Moldova. 24 aprilie/7 mai 1918 – Tratatul de Pace de la Buftea-Bucuresti.Germania a instituit monopol asupra titeiului. V. condusa de generalul Eremia Grigorescu si generalul Constantin Cristescu. aprilie 1917 – s-a constituit Partidul National Moldovenesc care a coordonat miscarea de eliberare nationala.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Iarna 1917 – armata romana s-a refacut cu sprijinul Antantei. s-a restabilit ordinea. Sfarsitul razboiului: Vara 1918 – succese militare ale Antantei. exploatarii si prelucrarii lemnului. octombrie 1917 – victoria revolutiei bolsevice a determinat iesirea Rusiei din razboi. . care a impus conditii grele Romaniei: . D. cu Puterile Centrale. . 20 octombrie 1917 – Congresul ostasilor moldoveni din Chisinau a declarat autonomia Basarabiei – s-a constituit Sfatul Tarii ca organ reprezentativ. .Dobrogea a fost anexata Bulgariei. Constituirea Romaniei Mari Basarabia 1917 – revolutia bolsevica din Rusia – dezmembrarea Imperiului Rus. 21 octombrie/3 noiembrie – capitularea Austro-Ungariei.cartiaz.armata romana a fost demobilizata. 28 octombrie/10 noiembrie 1918 – Romania a reintrat in razboi alaturi de Antanta. Romania a ramas izolata pe frontul de est. 21 noiembrie 1917 – Sfatul Tarii si-a deschis lucrarile. . 53 . 2. 2 decembrie 1917 – Sfatul Tarii a proclamat Republica Democratica Moldoveneasca. Armata a II-a a oprit o noua ofensiva germano-austro-ungara.24 iulie/6 august-6/19august – la Marasesti Armata I-a. a oprit ofensiva germano-austro-ungara condusa de feldmaresalul Mackensen. Caraiman.11/24 iulie-19 iulie/1 august – la Marasti. . cu varfurile Negoiu. comertului cu cereale. sprijiniti de rusi. 18 februarie/3 martie 1918 – S-a incheiat Pacea de la Brest-Litovsk intre Rusia Sovietica si Puterile Centrale. au respins atacurile germane: . 1918 – dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar.Austro-Ungaria a preluat o suprafata de 5600 km2 din Muntii Carpati. 29 octombrie/11 noiembrie 1918 – Germania a semnat armistitiu cu Antanta ceea ce a insemnat sfarsitul primului raboi mondial.26 iulie/8 august-9/22 august – la Oituz. 24 ianuarie/6 februarie 1918 – Sfatul Tarii a declarat independenta R. ianuarie 1918 – interventia trupelor romane in Basarabia impotriva bolsevicilor la cererea Sfatului Tarii.

comune) de catre consilii sau garzi nationale romane. 18/31 decembrie 1918 – regele Ferdinand I a ratificat unirea Bucovinei cu Romania.000 de transilvaneni. .au participat 1228 deputati alesi si 100. s-a instituit astfel controlul politic si administrativ romanesc. libertatea nationala si drepturi egale pentru ‘toate popoarele conlocuitoare’.cartiaz. Bucovina Octombrie 1918 – infiintarea Consiliului National Roman la Cernauti – organ reprezentativ. 3/16 octombrie 1918 – imparatul Carol I de Habsburg a lansat apelul ‘Catre popoarele mele credincioase’ pentru federalizarea imperiului – fara sanse. principiile fundamentale ce vor sta la baza organizarii statului. Marea Adunare Nationala la Alba Iulia. al carui lider era Vasile Goldis. 9/22 aprilie 1918 – regele Ferdinand I a ratificat unirea Basarabiei cu Romania.a fost prezidata de Gh. Presedintele Consiliului National Roman si prezident la Congresul General al Bucovinei era omul politic Iancu Flondor. orase. . 18 octombrie 1918 – Declaratia de independenta a fost citita in Parlamentul de la Budapesta de deputatul Alexandru Vaida-Voievod. noiembrie 1918 – preluarea puterii locale (judete. reprezentare politica si administrativa. fara a recunoastea suveranitatea politica. 18 noiembrie/1 decembrie 1918 – Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia: . 7/20 noiembrie 1918 – a fost convocata. Transilvania 29 septembrie/12 octombrie 1918 – a fost elaborata Declaratia de Independenta elaborata de Oradea.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 27 martie/9 aprilie 1917 – Sfatul Tarii a proclamat unirea Basarabiei cu Romania.a fost adoptata Rezolutia de Unire (prezentata de Vasile Goldiş) act juridic national ce cosnfintea: unirea Transilvaniei cu Romania. 2/18 noiembrie 1918 – ‘Catre popoarele lumii’ – manifest al CNRC catre opinia publica europeana. de Partidul National Roman.www. pentru data de 1 decembrie. 18/31 octombrie 1918 – s-a format Consiliul National Roman Central (CNRC) la Budapesta ca organ politic unic al romanilor din Transilvania. 15/28 noiembrie 1918 – Congresul General al Bucovinei a adoptat Declaratia prin care se hotara unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei. alcatuit din 12 membri (6 din partea Partidului National Roman si 6 din partea Partidului Social Democrat). 13/27 noiembrie 1918 – tratative cu reprezentantii guvernului maghiar care au acceptat doar autonomia administrativa. 54 . Pop de Băseşti (presedinte al Partidului National Roman in perioada 1902-1918).

27 noiembrie 1919 – Tratatul de la Neuilly cu Bulgaria.Marele Sfat National: organ legislativ avand ca presedinte pe Gh. 4 iunie 1920 – Tratatul de la Trianon cu Ungaria. reforma agrara radicala. avand ca presedinte pe Iuliu Maniu. Tratatele de pace semnate la Paris: 28 iunie 1919 – s-a incheiat Tratatul de la Versailles cu Germania urmat de alte tratate speciale: 10 septembrie 1919 – Tratatul de la Saint-Germain cu Austria. C. indiferent de nationalitate. 55 . libertatea presei.Consiliul Dirigent: organ executiv.la conferinta au participat reprezentantii a 32 de state. cu Austria. El a parasit Parisul si a demisionat din functia de sef al guvernului roman. 11/24 decembrie 1918 – regele Ferdinand I a sanctionat Actul Unirii.www. George Clemenceau (Franta). . Vittorio Emmanuele Orlando (Italia). cu scopul de a elabora tratatele de pace cu statele invinse in primul razboi mondial: .cartiaz.Tratatul de la Neuilly cu Bulgaria.Tratatul de la Saint-Germain. Bratianu sa protesteze. limba. Bratianu care in sedinta din 1 februarie 1919. 1/14 decembrie 1918 – inmanarea Actului Unirii regelui Ferdinand I in Sala Tronului. Conferinta de Pace de la Paris – Versailles 18 ianuarie 1918 – s-au deschis lucrarile Conferintei de pace de la Paris. . 10 decembrie 1919 Romania a semnat: . Wilson (SUA).Tratatul minoritatilor: toti locuitorii Romaniei. a cerut ca Romania sa fie tratata ca aliata a Antantei in razboi si ca unirea provinciilor istorice cu Romania este rezultatul dorintei populatiei din aceste provincii cerand astfel recunoasterea internationala a unirii. . in Sala Oglinzilor de la Versailles. . regim politic si vot universal. de intrunire si de opinie. David Lloyd George (Marea Britanie). 19 noiembrie/2 decembrie 1918 – formarea organelor reprezentative provizorii: . libertatea de asociere. rasa se bucurau de drepturi si libertati cetatenesti. prin care granita statului bulgar ramanea cea fixata in 1913 (Romania recupera Cadrilaterul). 10 august 1920 –Tratatul de la Sèvres cu Turcia. Romania a fost reprezentata la Paris de o delegatie condusa de primul-ministru Ion I. prin care era confirmata unirea Bucovinei cu Romania. C.conferinta a fost dominata de reprezentantii Marilor Puteri: Thomas W.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z libertate si egalitate confesionala. religie. Dorinta Marilor Puteri de a se amesteca in problemele interne ale statului roman sub pretenta apararii dreptului minoritatilor l-au determinat pe Ion I. Pop de Băseşti.

. pentru a scoate din circulatie celelalte monede care circulau pe teritoriul tarii. la Alba Iulia a avut loc incoronarea regelui Ferdinand. Dupa unire. viza redimensionarea loturilor taranesti. a fost adoptat calendarul Gregorian pentru folosirea unui singur calendar pe tot cuprinsul tarii. cum erau: finantele. 30 iulie 1931. Parlamentul a votat legile de ratificare a Unirii. Formatiunile politice din Vechiul Regat s-au extins prin crearea de organizatii la nivelul intregii tari. 56 . pana in 1920: . V.Bucovina – Secretariatele de Serviciu. 17 iulie 1921. s-a realizat unificarea monetara. ca rege al Romaniei Mari. a fost adoptata Constitutia care prevedea reorganizarea si consolidarea statului national. formarea statului national unitar roman.cartiaz. Bucovina si Basarabia. Transilvania. de catre Marile Puteri.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 4 iunie 1920 – Romania a semnat Tratatul de la Trianon cu Ungaria prin care Transilvania si Banatul reveneau Romaniei. provinciile istorice au avut o administratie proprie.Transilvania era condusa de Consiliul Dirigent. politica externa. Unificare politica si administrativa Dupa Marea Unire din 1918. martie 1923. pentru realizarea unificarii administrative si politice. au avut loc primele alegeri parlamentare in Romania Mare. in 1926). In Parlamentul de la Bucuresti au fost alesi si reprezentanti ai romanilor din provincii. pentru realizarea acestei reforme si in teritoriile nou integrate Romaniei. reprezentanti in guvernul de la Bucuresti. Astfel. . 1920. Prin tratatele semnate.www. 28 octombrie 1920 – s-a semnat tratatul prin care se recunostea unirea Basarabiei cu Romania. 29 decembrie 1919. noiembrie 1919. a fost adoptata Legea pentru reforma agrara din Provincii. data de 1 aprilie 1919 (stil vechi) a devenit 14 aprilie (stil nou). au fost luate masuri pentru integrarea provinciilor romanesti care s-au unit cu tara. Legea pentru definitivarea reformei agrare. Guvernul de la Bucuresti se ocupa de problemele de interes general. a fost recunoscuta. Fiecare provincie avea cate doi. realizarea unor reforme democratice precum cea agrara si electorala. 3. si respectiv trei. 5/8 martie 1919. 15 octombrie 1922.Basarabia – Directoratele. armata. alaturi de leul romanesc. realizandu-se chiar fuziuni ale acestor partide cu partidele din Provincii (cum a fost fuziunea Partidului Taranesc al lui Ion Mihalache cu Partidul National din Transilvania condus de Iuliu Maniu.

• puterea judecatoreasca – detinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reformele au schimbat vechile structuri sociale: Economia a luat avant in timpul guvernarilor liberale: o 1922-1928: crestere economica.separarea puterilor in stat: • puterea executiva – exercitata de rege impreuna cu guvernul: • puterea legislativa – detinuta de Parlamentul bicameral. STAT. Mandatele ramase erau impartite intre partidele care depaseau pragul electoral de 2%. 26 iulie 1924. locul al II-lea in Europa la productia de gaze naturale si aur. o Venitul pe cap de locuitor era 110$ in 1938. conduse de prefecti. .000 km2 la 295.caracterul statului national unitar roman. . CULTURA VI. • invatamant primar obligatoriu. locul al IV-lea in Europa la productia de grau. • garantarea propietatii. avea dreptul de a controla activitatea guvernului. SOCIETATE. proportional cu voturile castigate. 27 martie 1926.libertati si drepturi cetatenesti: • libertatea presei. • vot universal. format din Adunarea Deputatilor si Senat. Legea electorala potrivit careia partidul care castiga 40% din totalul voturilor primea 70% din mandate. obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar. • 57 .ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 23 iunie 1924. 1. Legea privind organizarea armatei.www. Teritoiul tarii a fost impartiti in judete. o 1934-1937: dezvoltare maxima. 14 iunie 1925. suprafata Romaniei a crescut de la 137. iar plasa era impartita in comune rurale si urbane conduse de primari alesi. Constitutia din 1923 – prevederi: . • libertatea intrunirilor. • egalitatea in fata legii. Legea unificarii administrativ-teritoriale prevedea organizarea administrativa unitara a teritoriului Romaniei si integrarea teritoriilor unite cu tara.cartiaz. o Romania ocupa locul I in Europa la productia de petrol si locul al VI-lea in lume.049 km2. VI. o Au aparut noi ramuri industriale. Legea invatamantului care prevedea organizarea unitara a invatamantului. Structuri economice si sociale Teritorial.

angajata in consolidarea Romaniei mari.www. o s-a realizat reforma agrara. o a avut loc consolidarea propietatilor mici si mijlocii. s-a afirmat pe plan politic. au fost impropietariti 1. o greva generala din octombrie 1920.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z o Comertul a fost orientat initial spre Franta si Anglia.cartiaz. banci.1% Minoritati nationale: romani – 71. o Marii propietari funciari (boierii) au pierdut puterea economica. o Muncitorimea – crestere numerica. 1929-1933 – criza economica. s-a afirmat pe plan economic si politic (industrie. maghiari – 7.9%. 1934-1938 – maxima dezvoltare economica.4 milioane de tarani cu 6 milioane hectare teren. o Telecomunicatiile au inaugurat telefonia si radiofonia.000 km. • Conflicte sociale: o greva tipografilor din decembrie 1918. • Societatea: o 1930 – Populatia rurala 78. o 1933 – Planul de la Geneva a impus control strain asupra finantelor tarii – va fi denuntat in 1934. a dominat viata politica si culturala.9%. Caile ferate s-au dezvoltat de la 4. • Agricultura era ramura de baza a economiei. Politici economice: o ‘Prin noi insine’ – Partidul National Liberal.9% .urbana – 20.300 km la 11. o Burghezia in ascensiune. o suprafata arabila s-a dublat. o S-au modernizat caile ferate si soselele. comert). germani – 4. grupata in marile orase.1%. 58 • . 1924-1928 – ascensiune economica. Evolutia economica – marcata de urmatoarele etape: 1919-1923 – refacere economica. dupa 1933 Germania a devenit principalul partener comercial. o Taranimea – cea mai numeroasa forta de munca. o Intelectualitatea – purtatoare a progresului. o ‘Porti deschise’ – Partidul National Taranesc. o greva de la Lupeni din august 1929. tigani – 1%. evrei – 4%.

o in 1927 a murit regele Ferdinand. o 15 octombrie 1922 – Regele Ferdinand si Regina Maria au fost incoronati la Alba Iulia. Pana in anul 1938 acesta a intreprins actiuni pentru discreditarea partidelor politice si instaurarea unui regim de dictatura personala in anul 1938.dupa 1918 au aparut partide noi (Partidul Taranesc. Gheorghe Buzdugan – Presedintele Inaltei Curti de Casatie. VI.unele partide si-au continuat activitatea (Partidul National Liberal. Partidul Poporului). fiul lui Carol.cartiaz. . fiica regelui Greciei. . Partidul Nationalist Democratic). casatorit cu Elena. desavarstirii unirii. infaptuirii reformei agrare. Regimul politic din Romania intre 1918-1938 Monarhia: 1914-1927 – rege al Romaniei ai fost Ferdinand: o prestigiul monarhiei a crescut datorita prezentei suveranilor pe front in primul razboi mondial. Partidele politice . 1927-1930 – Rege al Romaniei a devenit Mihai care era minor. era printul mostenitor al Romaniei. motiv pentru care prerogativele regale erau exercitate de o regenta formata din Principele Nicolae de Hohenzollern. o 1926-1930: criza dinastica determinata de renuntarea la tron a lui Carol. Carol al II-lea a devenit rege al Romaniei iar criza dinastica s-a incheiat. .In provinciile istorice unite in 1918 au existat partide politice proprii. 59 . 8 iunie 1930 – restauratia carlista. Print mostenitor a devenit Mihai. In 1925 a ramas cu Elena Lupescu in Anglia. 2.Partidul Conservator a disparut de pe scena politica. revenirea lui Carol in tara. o printul Carol al II-lea.www. iar in 1926 a renuntat la prerogativele de print mostenitor.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z o greva ceferistilor si petrolistilor din februarie 1932. Miron Cristea – Patriarhul Romaniei. A scazut prestigiul monarhiei. ca suverani ai Romaniei Mari.

ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z In perioadele de criza economica partidele s-au scindat.Partidul Social-Democrat din Romania – s-a format la 7 mai 1927 si a avut la lideri pe George Grigorovici si Constantin Titel-Petrescu. Bratianu (1933-1947). Dinu I. Avea ca lideri pe Gheorghe Cristescu. C. Partide de stanga: . Acest partid a dominat scena politica romaneasca mai ales in perioada 1918-1928 (decada bratienista). I. • de stanga: o Partidul Comunist Roman. Partide de dreapta: .optiuni democratice: liberalismul. Partidele extremiste: • de dreapta: o Liga Apararii National Crestine – a fost infiintata la 24 martie 1923 de prof. G. C. Duca (1930-1933. 60 . Cuza. a avut o influenta foarte mare asupra regelui Ferdinand. C. In 1924. Bratianu (19091927).cartiaz. Partidul Comunist a fost scos in afara legii. Au aparut partide ale minoritatilor: Partidul Maghiar.Partidul Poporului (Liga Poporului) – fondat la 1 aprilie 1918 de Alexandru Averescu. Activitatea parlamentara si guvernamentala Politica in perioada interbelica a fost dominata de lupta intre democratie si autoritarism: . In 1930 a fost creata Garda de Fier. asasinat). Iuliu Maniu (1937-1947). C. . taranismul. Partidul German. Ion I. Popularitatea acestui partid a scazut datorita masurilor luate grevelor si manifestatiilor. A. a avut pe lider Corneliu Zelea Codreanu. in perioadele de avant economic s-au regrupat. Unele partide au fuzionat: Partidul Taranesc si Partidul National au format Partidul National Taranesc (1926). Stefan Foris. instrument al intereselor Uniunii Sovietice. Liderul partidului. I. Bratianu. Acest partid a fost condus de Iuliu Maniu (1926-1933). Partidul Evreiesc. o Legiunea Arhanghelului Mihail – infiintata la 24 iunie 1927.Partidul National Taranesc – s-a format la 10 octombrie 1926 prin fuziunea Partidului Taranesc condus de Ion Mihalache condus cu Partidul National din Transilvania condus de Iuliu Maniu. Ion Mihalache (1933-1937).www. In general viata politica a fost dominata de PNL si PNŢ. s-a bucurat de succes datorita popularitatii conducatorului partidului. . s-a format la 8 mai 1921. Vintila Bratianu (1927-1930). cand s-a aflat la guvernare.Partidul National Liberal – a fost condus de I.

www.a guvernat prin decrete-legi.11 februarie 1938. fascismul. om politic lipsit de personalitate. politica ‘prin noi insine’ viza protejarea burgheziei romanesti. . VI.guvernul Tatarascu a fost un instrument al regelui. La alegerile parlamentare din 1937. rolul predominant trebuia sa apartina burgheziei.guvernarea taranista: 1928-1933. legionarii au ocupat locul al III-lea cu 15. imprumuturi de la banci straine. taranimea trebuia sa conduca societatea. guvernul Goga a fost inlaturat si a fost instaurat regimul de autoritate monarhica a lui Carol al II-lea. cat si cea legislativa. Pierderile teritoriale din 1940 Carol al II-lea (1930-1940) a incercat sa instaureze un regim de dictatura personala: . .58% din voturi. In timpul guvernarii liberale au fost adoptate o serie de legi cum au fost: Constitutia.optiuni autoritare: comunismul. 61 . Intre 1918-1938 s-au succedat 24 de guverne.cartiaz. .guvernare liberala: 1922-1928 si 1937-1938. s-a constituit un nou guvern de ‘uniune nationala’ condus de patriarhul Miron Cristea. Legea pentru unificare administrativa.a compromis partidele politice. legi pentru conversiunea datoriilor agricole. PNL a guvernat intre 1922-1928 si 1937-1938. .la alegerile parlamentare din 1937 nici unul din partidele politice nu a reusit sa castige peste 40% pentru a putea guverna. a sustinut politica ‘portilor deschise’ capitalului strain. Au luat masuri pentru redresarea economica a tarii: stabilizare monetara.10 februarie 1938. .27 februarie 1938.s-a inconjurat de o camarila regala. 3.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z . Legea Invatamantului. . regele l-a insarcinat cu formarea guvernului pe O. Parlamentul a fost dizolvat. Guvernarile PNŢ din perioada 1929-1933 au coincis cu marea criza economica si au vizat reducerea efectelor crizei economice. Dupa 1930 a avut loc o ascensiune a extremismului de dreapta care a reusit sa castige tot mai multi adepti. a coincis cu criza economica mondiala. Parlamentul avand doar un rol decorativ. . Goga. . . Taranismul: doctrina PNŢ a sustinut ca baza economica a tarii este propietatea taraneasca. .a incercat sa formeze guverne de uniune nationala (guvernul IorgaArgetoianu 1931-1932). Sfarsitul regimului parlamentar. a fost adoptata o noua Constitutie potrivit careia regelui ii reveneau atat puterea executiva. Legea Electorala. protejarea bogatiilor tarii.28 decembrie 1937.ianuarie 1938. . lovitura de stat. limitarea patrunderii capitalismului strain. perioade de stabilitate politica alternand cu cele de instabilitate: . Liberalismul: doctrina PNL a sustnut faurirea unei economii capitaliste prin forte proprii.

pana la 26 iulie 1941 au fost eliberate teritoriile rapite de URSS.cartiaz. Romania in al II-lea razboi mondial I.www. Regele avea atributii decorative. au fost dizolvate partidele politice. Ion Antonescu a ordonat trecerea Nistrului pentru distrugerea totala a bolsevismului: 16 octombrie 1941 – a fost cucerita Odessa. 24 ianuarie 1941 – Ion Antonescu a instaurat dictatura militara. Romania era obligata sa cedeze nord-vestul Transilvaniei catre Ungaria. Antonescu pentru continuarea razboiului dincolo de Nistru. Romania s-a alaturat Germaniei pentru a recupera teritoriile rapite de URSS in 1940. Bucovina si Tinutul Herta. septembrie 1940. VI. ca partid unic.  7 septembrie 1940 – s-a semnat Tratatul de la Craiova care prevedea cedarea Cadrilaterului in favoarea Bulgariei. 16 decembrie 1938. a fost adoptata o noua lege administrativa. a fost creat Frontul Renasterii Nationale. au fost introduse cenzura si starea de asediu. Hitler a facut presiuni asupra lui I. 62 .ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 30 martie1938.  30 august 1940 – prin Dictatul de la Viena. 22 iunie 1941 – Germania a atacat URSS. dictatura lui Carol al II-lea s-a prabusit datorita pierderilor teritoriale suferite de Romania in 1940:  28 iunie 1940 – URSS a rapit Basarabia. 21-23 ianuarie 1941 – rebeliunea legionara a fost infranta. noiembrie 1940 – asasinatele politice au adancit conflictul dintre Antonescu si legionari. armata romana a participat la luptele din Crimeea. 23 noiembrie 1940 – Romania a aderat la Pactul Tripartit. 22 august 1941 – Ion Antonescu a devenit maresal. venirea lui Ion Antonescu la putere a orientat Romania spre Germania. Perioada 6 septembrie 1940-23 august 1944 Ion Antonescu – seful statului 4 septembrie 1940 – Ion Antonescu a fost numit sef de guvern. 6 septembrie 1940 – Carol al II-lea a abdicat in favoarea fiului sau Mihai I. 4. 14 august 1938. 14 septembrie 1940 – Romania s-a proclamat stat national legionar.

www. au fost suprimate ziarele de opozitie. SUA. Anglia. Armata Rosie sovietica a trecut la contraofensiva invadand N. a fost arestat impreuna cu membrii guvernului. Partidul Social-Democrat si Partidul Comunist Roman au format Blocul National Democrat care urmarea inlaturarea lui Antonescu si scoaterea Romaniei din razboi. Iuliu Maniu a purtat si el tratative pentru o pace separata. Comunistii au creat stare de confuzie pentru a ajunge la putere. PCR a actionat pentru crearea unui sistem de aliante a fortelor de stanga. Franta). Moldovei cu aprobarea lui I. in aprilie 1944. 9 octombrie 1944. II.30 decembrie 1947 10 iunie 1944. 6 martie 1945-30 decembrie 1947 – guvernul Petru Groza – inceputurile comunismului.cartiaz. 20 august – sovieticii au declansat ofensiva pe frontul IasiChisinau. 23 august 1944 – Ion Antonescu. Antonescu nu a acceptat conditiile impuse de sovietici. Conform acestei intelegeri influenta sovietica in Romania era de 90%. I. au fost create lagare de detinuti. Perioada 23 august 1944. august-decembrie 1944 – guvernul condus de generalul Constantin Sanatescu.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z a participat la batalia Stalingradului. Moscova – Stalin si Churchill au impartit zona Balcanica. au fost infiintate sovromurile. Partidul National Taranesc. epurarea aparatului de stat de opozanti. chemat la palat de regele Mihai. 12 septembrie 1944 – delegatia romana la Moscova a semnat Conventia de armistitiu cu Natiunile Unite. 23 august 1944. Partidul National Liberal. URSS. in guvern a intrat gruparea liberala a lui Gh. 23 martie 1945 – s-a infaptuit reforma agrara pentru atragerea taranilor (din 1949 s-a declansat campania de colectivizare). - 63 . ora 22:00 – a fost citita ‘Proclamatia regelui catre tara’ prin care se anunta iesirea Romaniei din alianta cu Germania si alaturarea de Natiunile Unite (SUA. Puterile Aliate (Anglia. 6 decembrie 1944-28 februarie 1945 – guvernul Nicolae Radescu. Tatarescu si gruparea taranista a lui Anton Alexandrescu. Antonescu s-au purtat tratative secrete pentru incheierea pacii cu Natiunile Unite. URSS) au solicitat capitularea neconditionata a Romaniei. Romania a redevenit monarhie constitutionala.

Reprezentantii occidentali acreditati la Bucuresti n-au sprijinit fortele democrate si pe regele Mihai. de asigurari si de transport care urmarea distrugerea propietatii private si constituirea proprietatii comuniste. carbunelui. 20 decembrie 1956 – etatizarea Bancii Nationale. Contradictiile industrializarii 11 iunie 1948 – a fost adoptata Legea pentru nationalizarea intreprinderilor industriale. 20 august 1945-8 ianuarie 1946. Arestari in randul opozitiei.. Comunistii au obtinut victoria falsificand alegerile parlamentare. ‘greva regala’ declansata de rege ca protest impotriva guvernului Groza. Comunistii au trecut la un nou val de arestari. burghezia. Groza a anuntat si organizat alegeri libere – alegerile parlamentare din noiembrie 1946. miniere. - VII.www.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z au fost infiintate tribunalele populare. In romania au functionat pana in 1956. Economia romaneasca a suferit mutatii profunde prin desfiintarea relatiilor capitaliste si subminarea bazei sociale a acesteia.cartiaz. In 10 februarie 1947 la Paris s-a semnat Tratatul de pace cu Natiunile Unite. etc. partidele politice au fost interzise si opozitia lichidata. a intregului popor. s-a sfarsit prin introducerea in guvern a doi reprezentanti PNL si PNT. 64 . care urmarea exploatarea economica a tarii). ECONOMIA SI SOCIETATEA IN PERIOADA COMUNISTA VII. Acestea functionau in domeniul petrolului. Romania a fost proclamata Republica. 1. Electoratul a votat pentru partidele istorice. 7 oilie 1945 – a fost infiintat primul Sovrom (societate economica mixta romanosovietica. gazelor. PCR a ramas partid politic unic. transport. bancare. Comunistii au fost sprijiniti de armata sovietica. politia si jandarmeria comunista. 16 sovromuri. Obstructionarea campaniei electorale a opozitiei. 30 decembrie 1947 – Abdicarea fortata a regelui Mihai.

1. deportari.A.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Nationalizarea intreprinderilor. Peste 80. purtandu-se o lupta acerba cu chiaburimea (tarani instariti). pentru realizarea unor proiecte marete cum ar fi Canalul Dunare-Marea Neagra. devenite in 1966 Cooperative Agricole de Productie (C. devenite mai tarziu Intreprinderi Agricole de Stat (I.A. mai intai anuale (1949-1950).-uri. primul plan aplicat intre anii 1951-1955. Industrializarea s-a accentuat dupa anul 1946. sovietizarea economiei romanesti. s-a procedat la centralizarea economica si introducerea planurilor. concepute dupa model sovietic. cand Romania. Regimul politic. 96% din suprafata arabila a tarii a fost inclusa in gospodariile agricole. Colectivizarea si impactul ei asupra statului romanesc Paralel cu industria. etc. chimica. organism economic constituit din toate statele din blocul comunist. Au fost create Gospodarii Agricole Colective (G. Industrializarea fortata s-a realizat cu investitii uriase. etatizarea bancilor. munca ineficienta. apoi cincinale. ostila Planului Valev ce prevedea includerea tarii intr-un complex agricol ce cuprindea si teritoriii din Uniunea Sovietica si Bulgaria. monopolul ideologic si ‘productia culturala’ 65 . insotita de terorizarea celor ce se impotriveau.). pentru construirea si sustinerea de colosi industriali (Combinatul Siderurgic de la Galati). procesul de colectivizare incheindu-se in 1962.S.cartiaz.P. Ianuarie 1949.A. Casa Poporului. siderurgica. inventarul agricol folosit. VII. care trebuia desfiintata.).S. Politica de industrializare fortata a economiei romaniei s-a dovedit a fi falimentara. Iulie 1953.000 de tarani au fost inchisi in inchisorile comuniste. 2. si agricultura a fost subordonata statului comunist. In cadrul procesului de colectivizare. etc. pentru controlul economiei. dezvoltandu-se in special industria grea: constructoare de masini. Prin subordonarea agriculturii statul putea sa impuna tipurile de culturi ce urmau a fi cultivate si preturile produselor agricole.). care avea ca scop subordonarea si controlarea economiei statelor membre de catre URSS.C.A. a fost creat Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER).).A. s-a detasat de Moscova. Economia romaneasca a fost orientata spre industrializare. Transfagarasanul. VII. Ignorandu-se legea cererii si ofertei. DOMINATIA IDEOLOGICA SI REPRESIUNEA POLITICA VIII.www. dezinteresul taranilor si migrarea acestora la oras au avut ca efect agravarea problemelor economiei romanesti. prin confiscarea averilor si arestari. cooperativizarea agriculturii au fost actiuni menite sa subordoneze intreaga economie nationala statului comunist. Productivitatea agricola scazuta. si Gospodarii Agricole de Stat (G. Colectivizarea agriculturii s-a realizat prin deposedarea fortata a taranilor de pamant. etc. au fost infiintate primele G.C.

ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 1. intreaga putere apartinand PMR. Pitesti. Regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej (1948-1965) 30 decembrie 1947 – Proclamarea Republicii Populare Romane (stat totalitar). Gherla.000 de oameni. • Organele de conducere a statului erau: Prezidiul Marii Adunari Nationale (presedinte al prezidiului a fost numit C. comunistii s-au sprijinit pe politia politica (securitatea): • 30 august 1948 – a fost infiintata Securitatea. Lucian Blaga. La Canalul Dunare-Marea Neagra au fost inchisi 80. comunista. Gheorghiu Dej. Gheorghiu Dej si-a inlaturat toti rivalii. cu geografia URSS. Aiud. Pentru impunerea noului regim politic. Radu Rosetii. prin desfiintarea Politiei si Jandarmeriei. Gh. in frunte cu Gh. In cultura s-a incercat modificarea culturii nationale si a fost adoptat modelul sovietic ‘proletcultist’: • Istoria nationala a fost rescrisa conform conceptiei marxist-leniniste. 66 . La Pitesti au fost ‘reeducati’ elevii si studentii. • Prin desfiintarea parlamentului. In armata romana au intrat ofiteri sovietici ce supravegheau activitatea militarilor romani de cariera. • 22 ianuarie 1949 – a luat nastere Militia ‘populara’. In numele luptei de clasa impotriva burgheziei au murit Iuliu Maniu. judecati ca ‘dusmani ai poporului’ si exterminati in lagare de munca si inchisori. Lucretiu Patrascanu fiind lichidat in 1954. Fostii demnitari au fost inchisi. • Consfintea regimul monopartidic.cartiaz. Ana Pauker si Vasil Luca.I. • religia ca obiect de studiu a fost inlocuita cu istoria Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.www. si Consiliul de Ministri. • A fost desfiintat principiul separarii puterilor in stat. februarie 1948 – s-a infiintat Partidul Muncitoresc Roman prin unificarea PCR si PSD. Parhon). Ramnicu Sarat. condus de Petru Groza. dupa modelul celei sovietice din 1936: • A fost instituit regimul democratiei populare. organul suprem legislativ devenea Marea Adunare Nationala. multi murind din cauza conditiilor inumane. 13 aprilie 1948 – a fost adoptata Constitutia Republicii Populare Romane. Gh. Ion Mihalache. • Partidul National Liberal a fost desfiintat in acelasi an. la Sighet. • 1948 – a fost adoptata ‘legea invatamantului’. modificata dupa modelul celei sovietice. ai carei membri erau desemnati de catre membrii partidului unic. Partidele politice au fost desfiintate: • la 30 iulie 1947 a fost dizolvat Partidul National Taranesc. au fost torturati sau trimisi spre exterminare la Canalul Dunare-Marea Neagra. Gheorghiu Dej indeplinind functia de vicepresedinte al Consiliului.

.www. • 14 mai 1955 – Romania a semnat ‘Tratatul de prietenie. 24 septembrie 1952 – a fost adoptata a doua constitutie comunista. • 14 decembrie 1955 – Romania a fost primita in ONU.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z a fost introdusa cenzura si au fost interzise publicatiile necomuniste. Presedinte a Consiliului a devenit Gh. 1965-1989) Regimul politic in evolutie cunoaste patru perioade: a) Perioada 1965-1974. relativa destindere. martie 1974 – MAN l-a ales pe Nicolae Ceausescu presedintele Republicii Socialiste Romania. un bloc politicomilitar al statelor comuniste. Biserica Greco-Catolica a fost silita sa se uneasca cu cea Ortodoxa. instrument de mentinere a acestor state in sfera de influenta sovietica. liberalizare: 22 martie 1965.cartiaz. Regimul national comunist (Nicolae Ceausescu.Congresul al IV-lea al PMR sa devina Congresul al IX-lea al PCR. Ceausescu a fost ales prim-secretar al CC al PCR. • Romania a respins ‘Planul Valev’ care urmarea sa faca din Romania si Bulgaria o zona agricola in interiorul URSS.Transformarea functiei de prim-secretar in cea de secretar general al partidului. cooperare si asistenta mutuala’.A. 21 august 1965 – a treia Constitutie comunista: a fost proclamata Republica Socialista Romania. unde s-a hotarat: . Biserica a fost subordonata autoritatilor statului totalitar. aflat sub controlul M. . S-a incercat a anumita destindere: Pe plan intern: 67 • • . S-a creat astfel. 2. • iunie 1958 – trupele sovietice s-au retras din Romania. . 19-24 iulie 1965 – Congresul al IV-lea al PMR. Gheorghiu Dej. cu prilejul Conferintei tarilor comuniste de la Varsovia. sub tutela URSS. Prezidiul Marii Adunari Nationale a fost desfiintat. A fost creat Consiliul de Stat ca organ suprem.schimbarea denumirii partidului. alaturi de celelalte state comuniste. 9 decembrie 1967 – Ceausescu a devenit Presedinte al Consiliului de Stat. a fost promovat ateismul stiintific si a inceput prigoana impotriva Bisericii. fiind adoptata denumirea de Partidul Comunist Roman. • 27 iulie 1956 – tara noastra devine membra UNESCO. • Romania a inceput sa se detaseze de URSS.N. consfintea rolul conducator al partidului comunist. Politica externa: • 25 ianuarie 1949 – Romania a intrat in CAER.

• Criza petrolului. • Sistematizarea satelor. a inceput constructia unor obiective industriale grandioase (Canalul DunareMarea Neagra. • au fost reabilitate unele victime din perioada lui Gh. Romania a refuzat interventia militara si a castigat simpatia occidentului. la Bucuresti. au fost reluate relatiile cu R. • si-a consolidat pozitia politica. 68 • • • • • • . Pe plan extern: • 21 august 1968 – intr-un miting. b) Perioada 1974-1980 • 1974 – Nicolae Ceausescu a devenit Presedinte al Republicii Socialiste Romania. • 1-9 iunie 1971. invatamantul a fost pus pe baze nationale. Richard Nixon (1969).cartiaz. a lansat ‘tezele din iulie’ in care se pronunta pentru orientarea nationalista. • Decizia de a achita datoria externa de 11 miliarde de dolari. • aprilie 1968. • 1967.www. • a fost vizitat de lideri occidentali: Charles de Gaulle (1968). • Construirea de complexe industriale ce consumau multa energie. a plasat in posturi cheie rudele si membrii familiei. Gheorghiu Dej.F. • Lipsa de valuta. asimilarea functiei administrative cu cea din partid. Germania. a criticat abuzurile lui Gh. • Introducerea cartelelor si ratiilor alimentare. Gheorghiu Dej. c) Perioada 1980-1987 Au aparut semnele crizei economice determinata de: • Dezvoltarea fortata a industriei. i-a permis sa creeze un grup de sustinatori si sa controleze absolut orice manifestare rivala.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z a fost incurajata propietatea particulara. fiind adeptul ‘socialismului dinastic’. • 6 iulie 1971. au fost construite locuinte in propietate personala. a condamnat interventia militara in Cehoslovacia a statelor semnatare ale Pactului de la Varsovia. • cultul personalitatii a fost sprijinit cu ajutorul unei vaste ofensive ideologice si propagandiste. • sistemul ‘rotirii cadrelor’. literatura a fost mai putin cenzurata. Au fost luate masuri care au accentuat starea de nemultumire: • Demolarea unor biserici. • Criza alimentara determinata de plata datoriilor in alimente si infometarea populatiei. Gerald Ford (1975). combinate siderurgice. a fost permisa circulatia peste granita. a vizitat China si Coreea de Nord. Casa Poporului). au fost eliminati unii lideri comunisti. • Seceta de 1983.

• Greve si demonstratii: august 1977. In aceasta perioada represiunea a luat forme din cele mai violente. Pentru a inabusi orice manifestare ostila.). Paul Goma. • 22 decembrie 1989 – cuplul dictatorial Ceausescu a fugit din Bucuresti. la 30 august 1948. • 1989 – in Europa au cazut regimurile comuniste. Desfiintarea regimului politic democratic cu institutiile sale. etatizarea bancilor si colectivizarea agriculturii. intelectualilor. Ana Blandiana. iar in 1962 inchisorile politice au fost deschise fiind eliberati un numar de 4. deportat si condamnat la moarte un numar foarte mare de intelectuali. dizolvarea partidelor politice au fost insotite de actiuni indreptate impotriva liderilor politici ai vremii.cartiaz. • Nivelul de trai a scazut. au fost create instrumentelor represiunii: • Directia Generala a Securitatii Poporului (Securitatea). preoti. VIII. • Ceausescu nu a renuntat la putere – Congresul al XIV-lea al PCR l-a reales in functia de Secretar General. burgheziei mari si mici.www. bancherilor. etc. la 30 august 1948. aceste doua instrumente ale regimului comunist au arestat. Intre 198-1958. etc. Au fost prinsi si arestati la Targoviste. lagare de munca. Mircea Dinescu. tarani. 2. nationalizarea intreprinderilor.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Au avut loc manifestari de protest: • Fenomenul disidentei – intelectuali precum Doina Cornea. • Ministerul Afacerilor Interne. Au fost redactate scrisori de protesc citite la postul de radio ‘Europa Libera’. consilieri sovietici au fost trimisi in Romania cu scopul supravegherii si coordonarii activitatii acestora. Vlad Georgescu. • s-a format Frontul Salvarii Nationale. chiaburimea. au criticat cultul personalitatii si politica lui Ceausescu. In numele luptei de clasa impotriva dusmanilor poporului (burghezia. menite sa-i dicrediteze si sa-i extermine in inchisori. Dupa moartea lui Stalin. greva minerilor din Valea Jiului. Dinu C. au determinat reactii in randul taranilor. 69 . decembrie 1948. Securitatea si presiunea politica Impunerea regimului politic comunist a determinat reactii puternice din partea romanilor din toate categoriile sociale. • Militia Populara. represiunea a scazut in intensitate. iar la 15 noiembrie 1987. in 1953. Desfiintarea propietatii private pentru constituirea propietatii statului comunist. • Propunerile lui Gorbaciov de democratizare si restructurare (Perestroika) au fost respinse de Ceausescu. oameni politici. studenti. Giurgescu. d) Perioada 1987-1989 • Criza regimului s-a adancit.660 detinuti politici. miscarea de la Brasov.

Constantin Argetioanu. formate din fosti membri taranisti si liberali. au fost arestati 60. legionari. din 15 noiembrie 1987. Victime ale fortelor de represiune au fost: Iuliu Maniu. etc. sau supusi exterminarii la Canalul Dunare-Marea Neagra. fascisti. unele dintre ele fiind citite la posturile de radio ‘Vocea Americii’ si ‘Europa Libera’. apoi. Arad. Arsenescu. in Oltenia. • Disidenta – prin care un numar mare de intelectuali precum Paul Goma. Ialomita. in Neamt.000 de oameni calificati ca tradatori. etc. Mosoiu. Mihai Botez. Printre conducatorii acestor grupari se numarau: colonelul Gh. Bihor si in 1958-1959 in Olt. la care au participat peste 20.. din august 1977 si miscarea de la Brasov. • Peste 50.. fratii Arnautoiu.000 fiind inchisi. etc. criza regimului comunist de mai tarziu. Au existat victime ale represiunii si in randul comunistilor. sovietizarea tarii. Acestia au redactat scrisori. generalul Gh. • Greve si demonstratii – greva minerilor din Valea Jiului. generalul Aurel Aldea. Gruparile erau sprijinite de locuitorii din aceste regiuni. Ion Diaconescu. Corneliu Coposu. tarani. in Vrancea. fosti ofiteri de armata. • Rezidenta pasiva – mascata prin calitatea de membru de partid.000. fratii Croitoru. Gheorghe Bratianu. legionari. executat in 1945. Intre 1948-1953. in Muntii Banatului (condusa de generalul Uta). Ion Mihalache.000 de muncitori. Gherla. Titel Petrescu. cum a fost Lucretiu Patrascanu. in Muntii Fagaras. 3. Arad. Forme de rezistenta anticomunista Impunerea regimului politic comunist. victime ale colectivizarii. Mihail Manolescu. • Rascoale declansate – in perioada colectivizarii: in iarna 1949-1950. arestati. fratii Tubulea. Printre victime se numara si tinerii cu origine nesanatoasa din detasamentele de munca. Teleorman.www.000 de familii au fost deportate in Baragan. Ramnicu Sarat. Vrancea. expulzati peste granita. in Gorj. au cazut victime regimului de represiune aproximativ jumatate de milion de oameni: • Peste 400. Vlad Georgescu. Ei au fost anchetati. desfiintarea propietatii private. IX. Mircea Dinescu. in Muntii Apuseni. Taranii chiaburi arestati.. au determinat aparitia miscarii de rezistenta anticomunista. in Dobrogea. inarmate.cartiaz. Constantin Bratianu. Rezistenta anticomunista a imbracat diferite forme: • Rezistenta armata – organizata intre 1949-1956 in Muntii Carpati prin constituirea unei grupari (10-40 de persoane). VIII. • Peste 100. STATUL SI SOCIETATEA CIVILA DUPA 1989 70 . Constantin C. Ana Blandiana. Ion Gavrila.000 au primit domiciliu obligatoriu. Aceste grupari au activat in Maramures. etc. au fost in numar de 80. intelectuali. Giurescu. memorii. conform statisticilor. ocupatia sovietica.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z In perioada 1948-1964. Mircea Vulcanescu. Suceava. si-au manifestat opozitia fata de politica comunista. Fostii lideri politici si oameni de cultura au fost inchisi la Sighet.

Arad. Revenirea la democratie • 1990 – cadrul geopolitic s-a schimbat. Cluj. • 25 decembrie 1989 – cuplul Ceausescu a fost executat. • revolutia anticomunista a fost violenta: au murit 1104 oameni. • Manifestatii anticomuniste in Piata Universitatii – Bucuresti. egal. • 1989 – in Europa au cazut guvernele comuniste din Polonia. Sibiu. • In plan extern s-a incercat integrarea in NATO si UE.www. • in Timisoara fortele de ordine au provocat un masacru. • Iunie 1990 – prima mineriada a pus capat fenomenului ‘Piata Universitatii’. direct. Institutiile statului de drept Decembrie 1989.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z IX. contra demonstritiilor din Timisoara. vot universal. Ungaria. dupa care a plecat in Iran. castigate de FSN. • 16 decembrie 1989 – la Timisoara – revolta. au fost operate arestari. • 17 decembrie 1989 – Ceausescu a cerut interventia in forta. • 9 februarie 1990 – conducerea a fost preluata de Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN). • 22 decembrie 1989 – Ceausescu a organizat un nou miting – la ora 12:00 a fost nevoit sa fuga. liber exprimat. Blgaria si Cehoslovacia. • 13 decembrie 1991 – a fost adoptata Constitutia: o a intrat in vigoare abrogand Constitutia din 1965. • In Romania s-a trecut la pluralism politic si economia de piata. • 21/22 decembrie 1989 – noaptea s-a tras in multime. Intr-un discurs televizat a catalogat demonstrantii de la Timisoara drept huligani si fascisti. Germana. • URSS s-a dezmembrat. secret. Context si consecinte • Cauza principala a caderii lui Ceausescu a fost esecul economic al regimului politic totalitar. • 21 decembrie 1989 – mitingul din fata CC al PCR s-a intors impotriva s-a.D. • Mai 1990 – alegeri parlamentare. • s-au produs confruntari intre demonstranti si autoritati in orasele Brasov. • 20 decembrie 1989 – Ceausescu s-a intors din Iran. avand ca pretext evacuarea pastorului Lazlo Tokes. • in Europa comunismul s-a prabusit.cartiaz. • 22 decembrie 1989 – conducerea a fost preluata de Frontul Salvarii Nationale (FSN). soldat cu 122 de morti. o supusa referendumului national (8 decembrie 1991). 71 . 1. R. o elaborata de o putere constitutionala aleasa prin alegeri generale. • A doua mineriada a inlaturat guvernul Petre Roman.

dreptul de propietate. dreptul la asociere. stabilirea sistemului taxelor si impozitelor. a semnat tratatele cu Ungaria si Ucraina. independent. • Functia suprema in stat este detinuta de presedintele Romaniei. • in plan extern Romania a semnat acordul de aderare la Uniunea Europeana. direct. • s-a realizat astfel prima alternanta la guvernare. secret. Partidul Democrat. indivizibil. libertatea individuala. • privatizarea obiectivelor economice a fost lenta. • au aparut multimiliardari imbogatiti prin coruptie. • Alte atributii: adoptarea bugetului. ca organ reprezentativ al acestora.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Caracteristicile statului: • Romania este stat national. 72 Presedintele . • Constitutia garanteaza libertatea constiintei.www. presedinte fiind ales Emil Constantinescu. 2. prim-ministru: Adrian Nastase. • noiembrie 2000 – alegeri parlamentare – presedinte: Ion Iliescu. • problema coruptiei nu a fost rezolvata de guvernarile Victor Ciorbea si Radu Vasile. prim-ministru Nicolae Vacaroiu. etc. organizarea armatei. ales prin vot universal.cartiaz. • divergente in coalitie privind retrocedarea propietatilor si modalitatile de privatizare. dupa caderea totalitarismului. unitar. si Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania (UDMR). Parlamentul • Format din Camera Deputatilor si Senat alese prin vot universal. suveran. pe o perioada de 4 ani.. organizarea administrativ teritoriala. a aderat la parteneriatul pentru pace. • nivelul de trai a scazut. direct si secret pe o perioada de 4 ani. invatamant de stat gratuit. • Puterea executiva apartine unui guvern condus de un prim-ministru propus de presedinte si aprobat de Parlament. • s-au relansat relatiile cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala. • 3 noimebrie 1996 – alegeri castigate de Conventia Democratica. • Parlamentarii trebuie sa apere interesele cetatenilor. aprobarea programului guvernului. • Principala atributie este aceea de a adopta legi. • s-a incheiat cu un acord de guvernare intre CDR. Institutiile statului de drept: 1. • Puterea legislativa este detinuta de un Parlament bicameral: Senatul si Camera Deputatilor. • 1992 – alegeri – castigate de Ion Iliescu (PDSR). etc. • Forma de guvernamant este Republica.

Administratia publica Este structurata la nivel central si local. Conduce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. a armatei. Poate emite hotarari de guvern si ordonante. direct.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Ales prin vot universal. Numeste primul-mnistru si Guvernul. acorda amnistitii si gratieri. ministri secretari de stat. al unitatii si integritatii teritoriale. maresal.www. Reprezinta statul si este garantul independentei nationale. Este alcatuit din primul-ministru. 5. Vegheaza la respectarea constitutiei. 3.cartiaz. a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Incheierea de tratate internationale si supunerea acestora spre ratificarea Parlamentului. La nivel local. Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. Primul-ministru este propus de presedinte si are sarcina de a cere Parlamentului votul de incredere dupa prezentarea componentei guvernului si a programului de guvernare. Autoritatea judecatoreasca Vegheaza la respectarea legilor. Confera decoratii. administratia publica are urmatoarele atributii: organizarea ministerelor. Reprezentata prin tribunale si prin Curtea Suprema de Justitie. guvernul desemneaza cate un prefect pentru conducerea serviciilor publice. In fiecare judet si in municipiul Bucuresti. etc. secret. ministri. 4. Acorda gradele de general. La nivel central. Are sarcina de a conduce administratia publica. Guvernul Se ocupa de punerea in aplicare a legilor. • • • 73 . avand libertatea sa foloseasca si mijloace coercitive. pe o perioada de 4 ani. Acrediteaza reprezentantii diplomatici ai tarii la propunerea guvernului. egal. Este mediator intre puterile statului. amiral. administratia publica este realizata de primarii si consilii locale.

2. S. Enciclopedie. D. Editura Enciclopedica. Bucuresti 2001. 4. Editura Humanitas Educational. Editura Universitatii din Bucuresti 1999. 8. Bucuresti 2000. 5. S. C.cartiaz. de la Mihai Viteazul la Constantin Brancoveanu. 7. Manual pentru clasa a XII-a. P. Istoria romanilor. Istoria Romaniei. Barbulescu. Deletant.www. Editura Fundatiei ‘Romania de maine’. Manual pentru clasa a XII-a. A. K. Stefanescu. Editura Petrion. Bucuresti 1997. 1998. Dacia inainte de Dromichete. Bucuresti. Bucuresti 2000. Istoria Romanilor. 1998. Editura Universitatii din Bucuresti 1999. Istoria medie a romaniei. partea I. Papacostea. N. V. Istoria moderna a romanilor (177401878). Editura Stiintifica si Enciclopedica. Dumitrescu. Istoria romanilor in secolul al XVII-lea. Stefanescu. 9. 3. Teodor. Isar. intre traditie si modernitate. M. Vulpe. S. Scorpan. Universitatea Bucuresti 1992. Stefanescu. 6. Istoria Romaniei. 74 . Ş.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Bibliografie 1. Hitchins. Editura Nemira. Istoria Romanilor.

Alexandru cel Bun (1400-1432) – Moldova_________________________________22 3. Moldova. etnogeneza tracilor______________________________1 Geneza civilizatiei geto-dace_______________________________________________1 Limba daco-getilor_______________________________________________________3 Religia daco-getilor_______________________________________________________3 Contacte cu alte popoare___________________________________________________3 Izvoarele scrise despre daco-geti____________________________________________4 Statul dac (sec I i. Etnogeneza romaneasca: semnificatia sintezei____________________________7 Etnogeneza romaneasca – procesul de formare a poporului roman__________________7 Romanizarea si etapele romanizarii__________________________________________8 Factorii romanizarii ______________________________________________________8 Continuitatea daco-romana dupa retragerea aureliana____________________________9 Autohtoni si migratori____________________________________________________10 Formarea poporului roman si a limbii romane. 1. 1. Stefan cel Mare (1457-1504) – Moldova___________________________________24 6. 3.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Cuprins I. Trasaturile civilizatiei in Dacia________________________________________6 Provincia Dacia__________________________________________________________6 Elemente ale civilizatiei romane in Dacia_____________________________________7 I. 2. Civilizatia si istoria daco-getilor _______________________________________1 Procesul de indo-europenizare.)___________________________________________4 I.www. Mihai Viteazul (1593-1601) – Tara Romaneasca_____________________________25 75 . Biserica si Domnia_________________________________________________19 II.1476) – Tara Romaneasca___________________________24 5. 4. Constituirea statelor medievale Transilvania. Politica externa a voievozilor romani__________________________________22 1. Iancu de Hunedoara – Transilvania _______________________________________23 4. Hr. Hr.cartiaz. Mircea cel Batran (1386-1418) – Tara Romaneasca__________________________22 2. Civilizatia romaneasca in context european______________________________19 II. componenetele limbii romane________11 I. Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia). 2. Dobrogea_____________________________________________12 Societatea romaneasca in sec IX-XIII________________________________________12 Structuri politice romanesti din sec IX-XIII___________________________________13 Formarea Voievodatului Transilvaniei_______________________________________16 Formarea Statului medieval Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia)____________________17 Intemeierea Statului medieval Moldova______________________________________18 Formarea Dobrogei______________________________________________________18 II. Vlad Tepes (1456-1462. De la geneza etnica la geneza statala _____________________________________ 1 I.-sec I d.

Pierderile teritoriale din 1940___________58 VI. Constituirea si consolidarea statului roman modern (1859-1881)__________40 Unirea Principatelor Romane______________________________________________40 Dubla alegere a lui Cuza__________________________________________________40 Domnia si reformele lui Cuza (1859-1866)___________________________________41 Printul strain. Regimul politic in Romania intre 1918-1938___________________________56 Partidele politice________________________________________________________56 Activitatea parlamentara si guvernamentala___________________________________57 VI. 3. Dominatia ideologica si represiunea politica___________________________62 VIII. Primul Razboi Mondial (1914-1918)__________________________________49 Campania din 1916______________________________________________________49 Campania din 1917______________________________________________________50 V. societate si cultura______________________________________________54 VI. Sfarsitul regimului parlamentar. Unitate si diversitate in Romania Mare__________________________________49 V. Relatiile statelor romanesti cu Marile Puteri. Regimul politic. Constituirea Romaniei Mari_________________________________________50 Conferinta de pace de la Paris – Versailles____________________________________52 V. Colectivizarea si impactul ei asupra statului romanesc_________________61 VIII. monopolul ideologic si ‘productia culturala’___________62 1. 1. Structuri economice si sociale_______________________________________54 VI. Perioada 23 august 1944 – 30 decembrie 1947______________________________59 VII. Premisele constituirii Romaniei moderne_______________________________30 III. Gheorghiu Dej (1948-1965)_____________________________62 76 . Romania in al II-lea Razboi mondial_________________________________58 I. Economia si societatea in perioada comunista___________________________61 VII. 1.cartiaz. Perioada 6 septembrie 1940 – 23 august 1944_______________________________59 II. Criza orientala_____________30 Regulamentele organice __________________________________________________33 III. 3. 2. 2. 2.Politica si diplomatie in sec XVII_____________________________________26 Regimul fanariot in Tara Romaneasca si Moldova___________________________30 III. Unificarea politica si administrativa__________________________________53 Constitutia din 1932 – prevederi____________________________________________54 VI.www. 1. 2.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z Unirea Principatelor_____________________________________________________25 II. Contradictiile industrializarii______________________________________61 VII. 4. 1. Regimul lui Gh. 3. 1. Stat. Constitutia din 1866__________________________________________43 Principalele institutii ale statului modern roman_______________________________44 Cucerirea independentei de stat a Romaniei___________________________________45 Romanii din afara granitelor_______________________________________________47 V. 1.Constiinta nationala si emanciparea politica___________________________34 Revolutia de la 1821_____________________________________________________35 Revolutia din 1848-1849__________________________________________________37 IV. Crearea institutiilor moderne_________________________________________40 IV.

Forme de rezistenta anticomunista_________________________________66 IX. 2.www. Context si consecinte______________________________________67 Revenirea la democratie__________________________________________________67 77 . 1.cartiaz. Institutiile statului de drept_________________________________________67 Decembrie 1989. Securitatea si presiunea politica____________________________________65 VIII.ro – Carti si articole online gratuite de la A la Z 2. Regimul National Comunist (Nicolae Ceausescu 1965-1989)________________63 VIII. Statul si societatea civila dupa 1989____________________________________67 IX. 3.