Contabilitatea unui domeniu web

Scris de Laurentiu Ianculescu in categoria Utile in data de 21 February 2013 Tags: amortizare imobilizari necorporale, amortizare soft, contabilizare domeniu internet, contabilizare web, domeniu, imobilizari necorporale, incorporare soft, internet, soft, web No Comments inShare

cat de cat. nu va fi integrat unui calculator. care are o existenta de viata mult mai mare. De exemplu. In primul rand. ceea ce li se intampla pe net. ca parte care nu poate functiona decat impreuna cu acel sistem (cum este sistemul de operare pe un calculator care. fie impreuna cu un contract corespunzator. poate fi separata sau divizata si vanduta. daca inchid sau ii blocheaza le blocheaza totodata intreaga activitate. fie individual. Asta inseamna ca este foarte important cum tratam un soft. personal. Iar asta pentru o afacere in derulare poate fi un dezastru.Pe zi ce trece. indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii. transferata. domeniul este considerat o imobilizare necorporala pentru ca: 1. un activ identificabil sau o datorie identificabila. Cu toate acestea. 2. inchiriata sau schimbata. fara sa fie integrat calculatorului si fara sa-i sporeasca valoarea acestuia. nimeni nu este proprietarul de drept al unui domeniu. Asta inseamna ca nu se va recunoaste o cheltuiala facuta cu soft-ul ci se va inregistra cheltuiala pe masura amortizarii. Sa vedem insa ce inseamna achizitia unui domeniu pe internet. e adevarat ca multi inca folosesc serverele gratuite puse la dispozitie de o serie de firme. din punct de vedere contabil. Desi poate unora li se va parea ciudat. modalitate de lucru care afecteaza contul de profit si pierdere. exista firme care integreaza softul. romanii au o deschidere tot mai mare catre partea de internet. si cea trecuta si cea prezenta si ii pune in situatia de a o lua de la zero. 6811 “Cheltuieli de exploatare = 208 “Alte imobilizari necorporale . Facebook etc. acesta se va amortiza impreuna cu calculatorul respectiv. Asa ca de la o zi la alta cresc tot mai mult achizitiile de site-uri ale doritorilor care vor sa iasa pe net si care vor sa si controleze. decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala. Imobilizarile necorporale au o anumita particularitate: ele pot fi de sine statatoare sau pot fi integrate unui sistem. mijloc fix. Asta inseamna ca soft-ul va fi tratat ca atare. autorizata. El este doar utilizatorul acelui domeniu. Da. fara sa se gandeasca ca proprietarii serverelor. daca nu ar fi instalat pe calculator nu ar putea fi folosit). gen Twitter. dar mai mult din considerente de profit: integrand soft-ul unui calculator. un soft de contabilitate care are licenta pe un an de zile. Altii insa au inteles oportunitatile pe care le ofera un site profesional. a primit dreptul sa foloseasca exclusiv acel domeniu.

clasica (628). achizitionarea unui domeniu web reprezinta o imobilizare necorporala. mai putin ajustarile cumulate de valoare. 2. 208 “Alte imobilizari necorporale = 4426 404 “Furnizori de imobilizari In schimb. o imobilizare necorporala trebuie recunoscuta in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru firma si daca poate fi evaluat cert si credibil costul sau. Revenind la tema articolului de fata. la cedarea sa. 628 “Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = 401 “Furnizori” Scoaterea din evidenta a unei imobilizari necorporale O imobilizare necorporala trebuie scoasa din evidenta: 1. O gazduire a site-ului este o prestare de serviciu.privind amortizarea imobilizarilor” Din punct de vedere bilantier. care va fi prinsa pe “Alte imobilizari necorporale” (208) si se va amortiza pe durata prevazuta de utilizare. acestea sunt contabilizate si amortizate separat. . in cazul soft-urilor achizitionate impreuna cu licentele de utilizare. daca se poate efectua o separare intre cele doua active. In bilant se va inregistra la valoarea de intrare. atunci cand nici un beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sau cedarea sa.

Citeste mai mult: http://www. cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia.ro .ro/utile/contabilitatea-unui-domeniuweb/#ixzz2LcriQeUW http://www.faracontabilitate. sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare.faracontabilitate.2808 “Amortizarea altor = 208 “Alte imobilizari necorporale” imobilizari necorporale” In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari necorporale.