You are on page 1of 6

SEJARAH DAN PERKEMBANGAN SENI VISUAL MALAYSIA.

Terdapat beberapa ahli pengkaji sejarah Seni Visual di Malaysia yang berpendapat dan percaya bahawa pengembara- pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan penduduk tempatan yang bermotifkan flora dan fauna. Hal ini disebabkan kerana pengembara-pengembara tersebut berminat terhadap sen lukis atau sebagai rekod sejarah. Lukisan-lukisan dan catan-catan tersebut juga banyak ditempah oleh pegawai-pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya atau dikenali pada masa sekarang sebagai negara Malaysia. Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan catan lanskap dalam aliran Realisme, zaman PreRaphelites, Turner dan Constable. Perkara ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabila Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme, Kubisme, Surealisme, Futurisme dan Konstruktivisme. Orang-orang Cina juga memainkan peranan dalam sejarah Seni Visual di Malaysia. Golangan Cina yang datang dan bermastautin di Malaysia telah membantu dalam perkembangan seni di Malaysia. Sebagai contoh, Xu Beihong ialah orang Cina yang bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun. Beliau telah mendapat pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di negara China. Hal ini secara tidak langsung membantu perkembangan Seni Visual di Malaysia. Pada mulanya, mereka ini berhijrah ke Malaysia adalah semata-mata untuk mencari sumber pendapatan dan menyara hidup. Seni halus tidak pernah difikirkan oleh mereka. Namun demikian, selepas mereka bertapak kukuh dan berjaya dalam kehidupan, barulah terdapat beberapa penghijrahan berdasarkan kretiviti artistik mereka. Mereka ini juga telah terlibat dalam pendidikan Seni dan ada pula yang menjadi pelukis amatur. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah Lee Kah Yeow, Wang Yau, Chuk Mor, Pak Yuen dan Chai Horng.

Hanya dua orang pelukis tempatan yang diterima menganggotai kumpulan ini. manakala Puan Lim pula isteri seorang jutawan yang dapat memberi sokongan kewangan. Komponen subjek Pendidikan Seni diajar bersama-sama dengan pertukangan tangan seperti membuat bakul dan seni pertukangan rakyat ketika itu. Olaguera.Aktiviti-aktiviti seni bermula di Pulau Pinang apabila Sir Francis Light di bawah Syarikat Hindia Timur berjaya bertapak di Pulau tersebut pada tahun 1786. Ooi Hwa dan Lee Cheng Yong mungkin merupakan pelukis pertama yang pergi ke luar negeri untuk mempelajari seni di Akademi Seni Halus Shanghai. ialah Ooi Hwa sekitar tahun 1927. Penuntut-penuntut juga dilatih membuat perabot-perabot seperti meja kecil. Mata pelajaran Pendidikan Seni diajar di samping subjek-subjek lain. iaitu Puan Lim Cheng Kung dan Abullah Ariff. Penuntut dikehendaki mencipta corak-corak baru dengan menggunakan rotan dan buluh. Terdapat juga pelukis tempatan yang membekalkan lukisan-lukisan kepada para penaung Syarikat Peniagaan Eropah. W. Pelukispelukis Inggeris yang tinggal di Pulau Pinang pada ketika itu sangat gemar melukis pemandangan laut dan keindahan alam semulajadi pulau tersebut. Kerja-kerja ini disambung pada tahun ke dua dan penggunaan rotan dan buluh adalah lebih meluas lagi pada tahun ke tiga. Pelukis pertama yang mengadakan pameran seni lukis di Malaysia. Pada tahun 1920. Yong Mun Seng telah datang ke Pulau Pinang dari Singapura dan mendirikan studio seninya. Buku “Kitab Rajah-rajah Anyaman’ digunakan sebagai buku teks oleh guru anyaman Mr. Disebabkan sikap-sikap kolonialistik orang Eropah pada masa itu. pelajaran digunakan sebagai sukatan pelajaran. SITC (Sultan Idris Training College) telah ditubuhkan. Kumpulan ini terdiri daripada orang Eropah yang kebanyakannya merupakan surirumah bangsa Inggeris. menggunakan mengkuang untuk membuat bakul Bagi tahun pertama. Pada tahun 1922. almari . pelukis-pelukis tempatan Pulau Pinang tidak dibenarkan menyertai kumpulan ini. Mereka ini diterima atas sebab-sebab tertentu. Abdulah Arif diterima dalam kumpulan itu kerana perkhidmatan beliau sebagai pendidik seni sangat diperlukan. Perkembangan seni lukis moden pula mula dikesan pada tahun 1920an semasa kumpulan Penang Impressionist ditubuhkan.

Tan Gek Khean dan Wan Fee. Mereka telah . Persatuan ini menumpukan perhatian kepada perlaksaan pameran karya-karya pelukis asing. Di antara pengasas kelab ini termasuklah Lee Cheng Yong. dan sebagainya.buku. Acheen Street. Tan Seng Aun. Pameran ini telah memberi kesedaran kepada pelukis-pelukis tempatan yang telah melukis bersendirian dan tidak sedar akan kewujudan pelukis-pelukis lain. Georgette Chen Li Ying. Ramai ahlinya merupakan staf Akademi Seni Halus Nanyang. Tay Hooi keat. hoki dan bola tampar. Pelukis tempatan turut diberi peluang untuk meluaskan pengalaman. Mereka juga didedahkan kepada pengaruh modenis aliran-aliran di Paris. Chen Wen His dan Chen Chong Swee. Mereka ini merupakan lepasan akademi-akademi Seni di Shanghai. Kuo Ju Ping. Pada tahun 1935. terutamanya karya pelukis-pelukis HongKong dan Cina. periuk dan lain-lain daripada tanah liat. Kanton dan Amoy. yang kemudiannya dikenali sebagai Nanyang. Di antara pelukispelukis terkenal yang menjadi tenaga pengajar ialah Cheong Soo pieng. Pada tahun 1936. Apabila Cheng Yong kembali pada tahun 1932. Pelukis-pelukis Nanyang memainkan peranan yang besar dalam perkembangan tradisi seni moden di Malaysia melalui aktiviti-aktiviti mereka. Yong Mun Seng. sekumpulan pelukis di Singapura merupakan penuntut Sekolah Seni Halus Shanghai telah menubuhkan Salon Art Studies Society yang kemudiannya ditukar kepada Persatuan Pelukis-pelukis Cina. Lim Hak Tai. Quan Kuan Sin. Beliau seorang pelukis ternama dan berwawasan. dan menubuhkan Kelab Seni Lukis Cina Pulau Pinang. Akademi Seni Halus Nanyang diasaskan pada tahun 1938 oleh pengetuanya. Menganyam jaring bagi permainan bola sepak. Pameran tahunan mereka telah menjadi tradisi berterusan tanpa sebarang sekatan melainkan pada tahun-tahun peperangan 1942 hingga 1945. pelukis-pelukis Cina telah berkumpul di bawah pengaruh Yong Mun Sen. Pertukangan tanah liat di mana hanya sebilangan penuntut sahaja dipilih untuk belajar membuat tempat bunga. beliau mengadakan pameran solo di Philomatic Union. Pilihan seterusnya adalah menjilid buku di mana hanya sebahagian kecil penuntut tahun tiga sahaja yang mengikutinya. Mereka menggabungkan konsep Barat dan Timur dalam hasil karya mereka. Dalam tempoh tiga tahun terdapat enam kelas pertukangan kayu.

Kebanyakan karya yang dipamerkan adalah mengikut aliran Realisme Barat dan Post Impressionism di samping beberapa lukisan berus Cina tradisional. Setelah bermastautin di negara kita. Oleh hal yang demikain. Pelukis-pelukis di seluruh Malaysia dan singapura telah diundang untuk menjayakan pameran ini. kumpulan ini telah dibubarkan. . kumpulan Penang Impressionist yang mengadakan pameran tahunan secara tetap. Banyak persatuanpersatuan dan institut-institut seni telah ditubuhkan.mengadakan Pameran seni dan Fotografi yang pertama. Ketika peperangan. Di samping itu. sejarah juga membuktikan bahawa terdapat juga pelukis-pelukis tempatan yang berbangsa Melayu telah pun berkarya pada zaman dahulu. Kesimpulanya. mereka ini secara tidak langsung mempengaruhi perkembangan seni di negara kita. Mereka ini telah menerima pendidikan seni di negara masing-masing. Kelab Seni Lukis Cina Pulau Pinang telah mengadakan dua lagi pameran di bawah pimpinan Lim Cheng Ean dan seterusnya dipimpin oleh Ong Keng Seng. sejarah perkembangan Seni Visual di Malaysia sangat berkait rapat dengan kedatangan orang-orang Cina dan penjajahan orang Eropah yang berlaku di negara kita pada masa yang terdahulu. Pameran ini merupakan pameran terakhir Penang Impressionist sebelum dibubarkan sebelum bermulanya Perang dunia Kedua. mereka terus berkarya dan menghasilkan hasil karya yang begitu mengagumkan. Perkara tersebut banyak membantu dalam perkembangan seni di negara kita. aktiviti-aktiviti pertubuhan terpaksa diberhentikan untuk sementara waktu kerana kawalan keselamatan yang dikenakan di kawasan desa dan pantai. Pada tahun 1937. telah menjemput ahli-ahli Kelab Seni Lukis Cina Pulau Pinang. Jemputan ini amat menggalakkan pelukis-pelukis tempatan memberi sumbangan yang positif. Setelah Jepun menyerang Malaysia. Kebanyakan ahlinya yang aktif telah pulang ke Eropah atau pun telah dipindahkan.

GRAFIK Pengenalan .