You are on page 1of 20

REKABENTUK DAN TEKNOLGI

ASAS MEREKA BENTUK 1. A.        Proses Mereka Bentuk Mengenal pasti Masalah Tiada produk di pasaran Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan Produk sedia ada susah dikendalikan Produk di pasaran besar dan berat Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini Produk sedia ada mahal Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya

B. 

Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. b. c. d. e.   menyiasat membaca membuat lawatan melayari internet temuramah

Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. idea ialah buku yang merekodkan tarikh, lakaran, senarai bahan, butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan

C.  

Menilai dan memilih idea yang terbaik Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut Analisa dan pilih satu idea yang terbaik

D.      

Pembinaan (perlaksanaan idea) Rancang carta aliran kerja Pilih idea dan lakaran , sediakan bahan yang diperlukan Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik

E. 

Pengubahsuaian Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. b. c.   Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi Keseluruhan produk tidak berfungsi Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna

Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat

F.

Pendokumentasian

Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. ii. iii. iv. v. vi. Tajuk Latar belakang Objektif Deskripsi projek Rujukan Lampiran

2. A. B. C. D. E. F. G. H.

Faktor Reka bentuk Fungsi Rupa bentuk Kesesuaian bahan Kaedah Pembinaan Ketahanan Kos produk Kemasan Faktor Keselamatan - Berfungsi - Menarik - Mudah didapati - Tidak merumitkan, Tidak membazirkan masa , - Tahan ketika digunakan , Tahan ketika disimpan, Tidak mudah rosak, patah atau pecah - berpatutan - bersesuaian dengan penggunaan - mesra pengguna dan mesra alam, Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna

I.

Faktor Kormersial

- Boleh dipasarkan , Mampu manarik pembeli

Melakar Tujuan Melakar . B.membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D Ciri-ciri Lukisan Lararan . B. A.3. ii. A. iii. Menilai dan memilih idea yang terbaik 4.Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . melalui pembacaan melayari internet membuat lawatan dan kajian C.Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil . Pencetusan Idea Mengenal pasti Masalah Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i.

Jenis lukisan lakaran Lukisan Oblik Lukisan Isometrik Lukisan perspektif . V. VI. Jenis Kayu I. IV. VII. I.Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi . VIII. Cengal ii. Kayu Lembut i. Meranti . Kayu Keras i.Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi . Sepetir iii.Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk JENIS BAHAN 1. Jelutung iii. III.Maklumat bahan I. II. Kayu Getah ii. Kapur II. Kayu A. ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek C. II. b.

Ciri-ciri kayu i.6 m C. Papan Tebal »Tebal 38 mm . iii.76 mm » Panjang 3 m . Berpusar VI. Berpintal V. Meleding II. Kayu Jerjak » Tebal 20 mm . Saiz Kayu III.B. Kecacatan Kayu I. Papan Nipis » Tebal 10 mm .150 mm » Panjang 3 m .6 m IV. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak . Kayu Beroti Tebal 38 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m . iv.4 m II. Merekah C. ii.6 m III.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m . Berspring III.38 mm » Lebar 25 mm .100 mm » Lebar 75 mm . Berpiuh IV. v.

Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu A. rak dan kotak Kelebihan : . perabot. MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. B. Saiz : panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm .Permukaannya lebar dan rata .Hanya boleh digunakan di dalam rumah 3.Tidak mudah bengkok dan meleding .Tidak retak .Mudah lekang apabila terkena air .2. Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm Kelebihan : . Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan A. Keburukan : . C. D.Tahan haba . Jenis : Kalis air. pintu.Tidak retak dan meleding .Kukuh dan tahan E. C. Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik.Mudah dipotong .

Pita Pengukur A. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak Saiz : 30 cm dan 15 cm Binaan : Dibuat daripada keluli 2.Mudah dilengkungkan . Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : . C. Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm. Kegunaan : Mengukur jarak Saiz : 3 M dan 6 M . Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras A.2.Mudah dipotong dan dibentuk _________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1.Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik . Pembaris Keluli A. C. B. B. B.

Sesiku L A. B. iii. 4. iv. Kegunaan : Untuk memotong kayu. papan. C. papan lapis dan MDF Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm . B. B. Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Saiz : 5. i. Gergaji Tangan A.3. NT Cutter A. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Kegunaan : Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat Untuk menguji kerataan Untuk menguji ketepatan Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. ii.

Gerudi Tangan A. B. B.6. Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai 8. Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang 9. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan . Gergaji Puting A. Gergaji Besi A. B. B. Gergaji Lengkung Halus A. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya 7.

B. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu . Pembenam Paku A. Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Saiz : . Penebuk Pusat A. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Saiz : 14.10. Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter 11. B. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter 13. Gerimit A.kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit 12. Mata Gerudi Pintal A. B. Gerudi Engkol A. B. B.

Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek .15. Ragum Kakak Tua A. B. Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar 17. Kegunaan : Untuk mencabut paku 18. Tukul Kuku Kambing A. Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya 16. Gandin Kayu A. Tukul Warington A.

Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya 20.19. Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu 21. B. Kikir Parut A. Apit G A. Pahat rata / Pahat tepi serong A. Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" _________________________________________________________________________________________________ . Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi B. Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.

2. 3. Bahagian dan fungsinya 1. 10. 4. MESIN GERUDI LANTAI i. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin . Penutup = Melindungi tali sawat dan takal Suis = Menghidup dan mematikan motor Bindu = Memutar mata gerudi Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu Motor = Memutar bindu Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi iii. 5. 6. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam ii. 7. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1.MESIN GERUDI A. 2. 8. 9.

3. Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi Suis = menghidup dan mematikan motor Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin Kabel = menghantar arus elektrik 3. Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam 2. Bahagian dan fungsinya I. 4. II. III. Cara Menggunakannya I. II. IV. Kegunaan: a. Mengerudi secara menegak Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak _________________________________________________________________________________________________ . Pakai pakaian yang sesuai Pakai gogal untuk melindungi mata C. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK 1.

Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu Saiz : ditentukan panjang batangnya Jenis I. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu Saiz ditentukan oleh : Panjang Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya . iii. ii.BAHAN PEMASANGAN Keterangan Gambar I II III IV Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai 1. B. Paku Kepala rata A. Paku Panel ii. C. Paku i. Paku Kepala Rata i.

ii. Glu PVA Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal Kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Murah Sukar ditanggalkan. ii. II. III. Papan mudah pecah dan retak 2. IV. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. i. Paku Payung i. B. Paku Panel i. Digunakan : untuk pembinaan perabot Mempunyai kepala benam III. A. Kebaikan skru : I. Contoh MDF dengan Papan Lapis . II. I. E.II. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras Memberi cengkaman lebih kuat 3. Kelebihan : Keburukan : Senang digunakan. Skru Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala Skru Alur Rata/Biasa Skru Alur Philips Skru Kepala Bulat Skru Kepala Benam C.

Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian . lebar dan tebal 5. Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6. Menanda ukuran panjang.PEMBINAAN PROJEK 1. Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek 3. Proses Menanda Ukur lebar bahan Menanda panjang 4.

gerimit atau alat lain yang sesuai .7. Tanggam Lekap Palang ii. Tanggam Temu A. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek D. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. Memaku  Gunakan paku yang sesuai . Tanggam Lekap T iii.Tanggam Temu iv. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.

Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Syelek IV. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Tona kayu I. Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Cat Semburan V. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Tepung Penyumbat I. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu . Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Spirit 1. Cat Alas I. Bahan kemasan A. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Cat semburan I. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang E. Syelek I. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Lekar I. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Cat Licau I. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kelebihan :  Permukaan berkilau.KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Tepung Penyumbat III.

berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner. Spirit Methil I. Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu B.2. Pengikis   C. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. Bahan Pelarut A. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. . Turpentine  : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat C. Berus Syelek   D. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3.III. Alatan kemasan A.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Berus Cat   Penjagaan berus     Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai berus syelek dicuci dengan spirit methil. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 2. Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek B. Kerta Las   Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. 00) Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Thinner  Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar 3.