You are on page 1of 13

MEGGYÓGYÍTHATÓ IZÜLETEK

„EZEN PROBLÉMÁK GYÓGYÍTÁSA A MAI NAPIG NEM MEGOLDOTT A MODERN KLINIKAI ORVOSLÁS RÉSZÉRİL, VAGYIS GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKNEK TARTJÁK ÉS ILYEN MÓDON IS KEZELIK İKET. DE MI EZT NEM ÍGY GONDOLJUK…”

A Natur Arkánum Kft. Tanulmánya © 2007, Natur Arkánum Kft. www.NaturArkanum.hu

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

Kedves Olvasó! Gratulálunk és köszönjük, hogy regisztrálta magát honlapunkon. Reméljük sok hasznos segítséget talál majd és fontos tudnivalókat fogunk tudni megosztani Önnel hírlevelünkön keresztül is. Ez a tanulmány már kipróbált módszereket, tippeket, lehetıségeket tartalmaz, amely már sok negyven év feletti embernek nyújtott enyhülést. Kérjük, olvassa végig és alkalmazza azokat a kúrákat, terápiákat, melyeket hasznosnak ítél. Honlapunkon további leírásokat is találhat a Cikkek oldalunkon. Mint mindig most is örömmel vesszük, ha megosztja velünk véleményét, vagy eldicsekszik azokkal az eredményekkel, amelyek a leírt tanácsok gyakorlatba történı átültetésével tapasztalt. A továbbiakhoz kellemes olvasást és jó egészséget kívánunk. Üdvözlettel, Vajda Zsolt zsolt.vajda@naturarkanum.hu

Meggyógyítható izületek – © 2007, Natur Arkánum Kft. – minden jog fenntartva A kiadvány olvasója felelısséget vállal a kiadványban található információk alkalmazásáért.

Kiadja: Natur Arkánum Kft. Vajda Zsolt 7400 Kaposvár Pf. 28. Tel.: (06)-82/412-352 Fax.: (06)-82/510-329

-2-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

KÖSZVÉNY, REUMA, IZÜLETI KOPÁSOK TERMÉSZETES GYÓGYMÓDJA
A köszvényes, reumás és egyéb izületi megbetegedések elıfordulása az utóbbi 100-150 évben jelentıs mértékben emelkedett. Míg a középkorban úri betegségnek számítottak, addig korunkban szinte természetes velejárója az idıs kornak. Az „izületi problémák” nem egyfajta betegség elnevezése, hanem komplett mozgásszervi rendszerünket érintı különféle degeneratív elváltozások összessége. Ezen problémák gyógyítása a mai napig nem megoldott a modern klinikai orvoslás részérıl, vagyis gyógyíthatatlan betegségeknek tartják és ilyen módon is kezelik ıket. De nézzük, melyek is ezek a betegségek valójában. Reumának nevezzük azokat a váltakozó erısségő, húzó izom és izületi fájdalmakat, amelyeket helyileg nem lehet pontosan meghatározni. A betegség kialakulásában szerepet játszhat kóros immunválasz vagy fertızés is, de az esetek túlnyomó részében inkább anyagcserezavarra, mozgáshiányra, helytelen táplálkozásra vagy testsúlytöbbletre lehet következtetni. A köszvényes megbetegedések oka anyagcserezavar. A vérben lévı húgysavszint kórosan megemelkedik, a kiválasztó szervek ezt nem tudják kellı mértékben eltávolítani. A visszamaradt húgysav kristályos formában kicsapódik az izületekben, és heveny vagy krónikus gyulladásokkal kísért izületi panaszokat okoz. A betegség kialakulását elsısorban a magas fehérjetartalmú ételek túlzott fogyasztása okozza, fıként az állati eredető fehérjék és belsıségek.

PEDIG VAN MEGOLDÁS A PROBLÉMÁKRA!
Kialakulásuk közel hasonló okokra vezethetı vissza, és gyógyításuk is ekképpen hasonló módon történik. Két külön problémát kell megkülönböztetnünk: az egyik, mikor a szervezetben különféle hiányok következtében alakulnak ki izületi panaszok. Ezek jelentıs része sorvadások, gyulladások formájában jelentkezik. A másik csoport, mikor az izületekben lerakodások alakulnak ki, és ezek okoznak fájdalmakat, kopásokat, gyulladásokat és egyéb panaszokat. Ezen ismeretek birtokában nem nehéz belátni, hogy a gyógyításnak mi lehet a helyes iránya. Ahol hiányok alakultak ki, ott a szervezetet fel kell tölteni, ahol pedig lerakódások vannak, ezeket el kell távoltani. Ahhoz hogy ezt meg tudjuk tenni, fontos megtudni, hogyan keletkezhetnek a hiányok és lerakódások az izületekben? Mind a két tünetcsoport egy közös okra vezethetı vissza, ez pedig az emésztési és kiválasztási szervek hosszú távú diszharmonikus problémája. Mit is jelent ez? Emésztı rendszerőnk két fı dologra alakult ki. Az egyik, hogy a testi szükségletekhez elengedhetetlen tápanyagokat – vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat – a szervezetünk számára biztosítsa. A másik, hogy az emésztési és feldolgozási folyamatokból képzıdött salakanyagokat eltávolítsa a szervezetünkbıl. A szervezetnek egy életen át kell biztosítani ezeket a folyamatokat. Ehhez elengedhetetlen, hogy

-3-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

tudatosan is hozzájáruljunk ezen automatikus mőködési funkciók segítéséhez. Ehhez meg kell érteni, mi vezet ezen folyamatok elfajulásához! Az emberi szervezet tápanyag-feldolgozási folyamatai eléggé korlátozottak, egyszerre csak egy féle tápanyagot tud tökéletesen feldolgozni. Amennyiben táplálkozásunk következtében rákényszerítjük szervezetünket, hogy többféle tápanyagot egyszerre próbáljon feldolgozni, úgy a tökéletlen emésztési folyamatok következtében emésztési problémák alakulhatnak ki, melyek hosszú távú hatásai az egész szervezetre kihatnak. Lássuk, mik lehetnek ezek:

ROTHADÁSOS FOLYAMATOK AZ EMÉSZTİRENDSZERBEN!
Bizonyos élelmiszerek emésztése nem megy végbe tökéletesen az emberi emésztırendszerben. Ezeket az anyagokat az emberi szervezetben lévı emésztınedvek nem képesek tökéletesen lebontani, így rothadásos folyamatokon keresztül bomlanak le a tápcsatornában. Ez az élelmiszercsoport elsısorban az állati eredető fehérjék: hús, tejtermékek, tojás, felvágottak, halak, különösen veszélyesek ilyen szempontból az állati belsıségek. A szervezetbe kerülı fehérjék lebontásának végterméke a szén-dioxidon és vízen kívül a húgysav, az ammónia és a karbamid. Mi történik ilyenkor az emberi szervezetben? A rothadásos folyamatok hatására megnövekszik az emésztırendszer hımérséklete, mely akár 38-40°C körüli tartós állapotot eredményezhet. A tartósan fennálló magas hımérséklet hatására a sejtek fokozatosan károsodnak, károsodik a bélflóra, mely baktériumai a szervezettel szimbiózisban táplálják és erısítik szervezetünket. A bélflórában lévı baktériumok egy része segítséget nyújt a vitaminok asszimilációjában (beépülésében), többek közt ezek a mikroorganizmusok alakítják át a bétakarotint A-vitaminná, ezek a baktériumok felelısek a szervezet mőködéséhez szükséges B-vitaminok elıállításáért, mivel ez a vitamin-anyagcsere termékük. Segítenek még az ásványi anyagok és a nyomelemek beépülésében. Karbantartják az emésztırendszer nyálkahártyáját, és az immunrendszer mőködéséért közel 80%-ban felelısek. Bélflóra nélkül nincs immunrendszer és nem mőködnek a nyálkahártyák védelmi funkciói sem! A tökéletlen emésztés hatására elszaporodhatnak a szervezetben a patogén (káros) Coli törzsek, melyek különféle problémákat okozhatnak akár a vékony-, akár a vastagbélben. A rothadási folyamatok gázképzıdéssel is járnak. Ezek a gázok a bélnyálkahártya falán felszívódva bekerülnek a keringésbe, mely a szervezet öntoxikációjához (önmérgezıdéséhez) vezethet. Csökken a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitása, mivel ezen gázok hozzájuk kötıdnek, és ezáltal csökkentik a szervezet oxigénmegkötı kapacitását. Hatására eltolódik a vér savbázis egyensúlya, mely elsavasodáshoz vezethet. A szervezet úgy védekezik ez ellen, hogy kalciumot szabadít fel, mely a véráramba kerülve megköti ezen gázokat, helyreállítva a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Az így megkötött molekulákat a szervezet a veséken keresztül próbálja kiválasztani, ami csak bizonyos határok között lehetséges. Azon anyagok, amelyeket a szervezet nem tud kiválasztani, elıbb-utóbb lerakódnak olyan helyeken, ahol a vérkeringés lassulni fog – ezek pedig elsısorban az izületek. Az így lerakódott
-4-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

salakanyagok hosszabb idı után összeállnak, és meszesedéseket majd kopásokat okozhatnak izületeinkben.

ERJEDÉSES FOLYAMATOK AZ EMÉSZTİRENDSZERBEN!
Az erjedéses folyamatok elsısorban a túl sok finomított szénhidrát fogyasztásakor tapasztalhatóak, vagy – és ez talán a leggyakrabban elıforduló dolog – a nem megfelelı ételtársítások következtében alakulhatnak ki. Az erjedéses folyamatok leginkább tapasztalható tünete az állandó puffadás, gázképzıdés valamint az emésztési folyamatok gyengülése, mely az étkezés után hosszú ideig tapasztalható teltségérzet okoz, olyan mintha egy kı lenne a gyomrunkban.

MI OKOZHAT ERJEDÉST A SZERVEZETÜNKBEN?
Az erjedéses folyamatok a szervezetben alkoholképzıdéssel járnak. A szénhidrátok erjedésekor alkohol képzıdik. Ezt a folyamatot látjuk a szılı esetében is, mikor erjesztéssel bort készítenek belıle, vagy az égetett szeszek esetén, mikor az elıre erjesztett gyümölcsökbıl egyszerő desztillálással alkoholt vonnak ki. Nézzük, hogy a szervezetben ez milyen úton történik. A nem megfelelı tápanyagok egy étkezésen belüli elfogyasztásakor több lépésben történik az emésztés. A gyomorban elsı körben a fehérjék és zsírok lebontásához szükséges gyomornedvek termelıdnek, mivel ezeket a tápanyagokat tudja a szervezet legnehezebben lebontani. Csak ezután biztosítja a szervezet a szénhidrátok lebontásához szükséges emésztınedveket. Amíg a fehérjék lebontása történik, addig a szénhidrátok erjedéséhez szükséges környezet jelen van a gyomorban – nedves környezet, savas anyagok, és a megfelelı hımérséklet.

Nézzük, mik azok az élelmiszer csoportok amiket együtt fogyasztva erjedéses folyamatok képzıdhetnek a szervezetben. • • • Fehérjék együtt fogyasztása szénhidrátokkal. Kétfajta szénhidrát együtt fogyasztása, pl. lekváros kenyér, cukrozott gyümölcsök stb. Fehérjék, zsírok, szénhidrátok együtt fogyasztása, pl. bármilyen sütemény, vajas kenyér kakaóval, stb.

A fentiekbıl kitőnik, hogy szinte minden étkezés alkalmával elkövetjük ezeket a táplálkozási hibákat, amiknek hatása egy élet alatt összegzıdik, és egyszer csak kialakul maga a probléma.

MIT OKOZHATNAK A SZERVEZETBEN AZ ERJEDÉSES FOLYAMATOK?
Az erjedés következtében képzıdı alkoholok károsíthatják a májat és az idegsejtet, aminek következtében memóriazavarok, csökkent
-5-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

koncentrálóképesség, fejfájás, állandó fáradékonyság, epeproblémák, zsíranyagcsere-zavarok léphetnek fel. Az erjedéses folyamatok következtében megváltozik a bélflóra összetétele, és olyan baktériumok elszaporodása növekszik meg a szervezetben, amelyek az erjedéses folyamatokat támogatják. Ennek egyenes következménye a felszívódási zavarok kialakulása. Amennyiben az erjedést segítı baktériumok a gyomorban is elszaporodnak, megváltozik a gyomor sav-bázis egyensúlya és lúgos kémhatású gyomornedvek termelıdnek. Ennek egyenes következménye a gyomorban lévı emésztési folyamatok gyengülése és a szervezet teljes elsavasodása, ami növelheti a daganat kialakulásának kockázatát. A gyomorban kialakult erjedéses folyamatoknak ugyanazok a tünetei, amelyek a gyomorsav túltengésnél. A különbség csak abban áll, hogy a savas gyomornedvek átfordulnak lúgos irányba, ezért a kezelését is más módon kell megoldani. Az íriszdiagnosztika ezt a két folyamatot egyértelmően képes megkülönböztetni egymástól. Bıvebb felvilágosítást ez ügyben a honlapunkon a cikkek rovatban találhat.

VEGYI ANYAGOK ÉS ANTIBIOTIKUMOK ROMBOLÓ HATÁSA SZERVEZETÜNKRE!
Tisztában van vele hogy egy átlagos nap folyamán milyen mennyiségő vegyi úton elıállított anyagot juttat a szervezetébe? Tudja azt, hogy egy vegyes étrenden élı ember szinte naponta fogyaszt antibiotikumot vagy valamilyen hormonkészítményt anélkül, hogy tudna róla? Ezek gondolom meglepı dolgok, de sajnos igazak. Az intenzív állattartás következtében viszonylag kis területre zsúfolnak nagy mennyiségő állatot, viszont az állatok ilyen közegben hajlamosabbak a fertızésekre, és egy-egy ilyen fertızés elég nagy kárt tehet a gazdaságban. Azért, hogy ez ne következzen be, olyan típusú tápokat és adalékanyagokat adnak az állatoknak, melyek antibiotikumokat tartalmaznak. Ezzel próbálják megakadályozni a betegségek kialakulását. Az antibiotikumok ugyanúgy mint az embernél, tönkreteszik az állatok emésztırendszerét, bélflóráját és így beteg állatokat eredményez ez a folyamat. A beteg állatok mielıtt természetes úton elhullanának, levágásra kerülnek, és ezeket meg lehet vásárolni bármelyik húsboltban, vagy hipermarketben. Az intenzív állattartás következtében az állatok biológiai életkora lényegesen lecsökken ahhoz képest, ha természetes környezetükben és természetes táplálékukat fogyasztanák. Sajnos a cél nem az egészséges állattartás, hanem minél gyorsabban és minél kisebb költséggel elérni a vágásérett súlyt. Ehhez szükségesek az antibiotikumok a fertızések elkerülése miatt, a csontliszt és egyéb állati eredető és magas fehérjetartalmú tápok, és növekedést segítı hormonok bevitele. A hormonok és antibiotikumok az állatok húsába beépülve elıbb-utóbb eljutnak a tányérokba is, valamilyen feldolgozott formában. Amennyiben a húsokat további feldolgozásoknak vetik alá, mint pl. felvágottakat vagy konzerveket készítenek, további adalékanyagokat is szükséges hozzájuk adni. Itt jönnek a nitrátsók, hogy megırizzék frissességüknek látszatát, vagy az
-6-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

antioxidánsok, melyeknek a feladata, hogy a baktériumok által elindult bomlási folyamatokat leállítsák, így téve tartósabbá a terméket – mintha csak az antibiotikumokról beszélnénk. Továbbá egyéb más „csodaszerek”, melyek kizárólag azt a célt hivatottak elérni, hogy a pulton lévı termék a lehetı legtovább, a lehetı legjobb állapotban kínálja magát a vásárlók tömegének. Sajnos, ezek az adalékanyagok a szervezetünkbe jutva közel ugyanazokat a feladatukat végzik el, mint amit az elfogyasztott termékeknél vártak tılük. Gondoljunk bele, ha egy vegyi anyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a baktériumokat abban, hogy a bomlási folyamatokat elıidézzék – azáltal, hogy elpusztítja ıket –, akkor a szervezetben is hasonlóképpen fog mőködni. Elpusztítja azokat a bélflórában található baktériumokat, melyeknek az a szerepük, hogy az emberi szervezet egészségének fenntartásához szükséges biológiai folyamatokat - tápanyagokkal való ellátással - támogassák. A méregtelenítı szervek ezen anyagok kiválasztását csak nagyon kis mértékben képesek megoldani, mivel biológiailag nem ilyen anyagok kiválasztására jöttek létre. Sajnos, a szervezet méregtelenítési képessége az életkor elırehaladtával egyre csökken, ezzel egyidejőleg nı a szervezetben felhalmozódott salakanyagok mennyisége. Így kialakulnak különféle krónikus betegségek, amivel a modern orvostudomány szinte semmit sem tud kezdeni.

Összegezzük, hogy mi vezethet az izületi problémák kialakulásához: 1. A szervezet erjedéses és rothadásos folyamatok következtében elsavasodik. 2. Ezért a szervezet folyamatosan kalciumot veszít. 3. A bélflóra károsodik, ezért nem képes a szervezetet ellátni a megfelelı tápanyagokkal. 4. Ásványi anyag és nyomelem hiány jön létre a szervezetben. 5. Felhalmozódnak a szervezetben káros anyagcsere-termékek. 6. A szervezet kiválasztó rendszere nem tudja kellı mértékben kiválasztani a salakanyagokat. 7. A salakanyagok lerakódnak az izületekben. 8. Az izületekben lerakódott salakanyagok izületi kopásokat, gyulladásokat, fájdalmat idéznek elı.

Ha tudjuk, hogy milyen folyamatok vezetnek az izületi problémák kialakulásához, akkor már csak ezeket az okokat kell orvosolnunk és lehetıségünk van megszüntetni a problémát. Nézzük, hogyan kellene hozzálátnunk:

-7-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

1. Meg kell szüntetnünk a szervezet diszharmonikus folyamatait, azaz átalakítani étrendünket. 2. A méregtelenítı szervek munkáját fokoznunk kell, el kell távolítanunk a salakanyagokat a szervezetbıl. 3. Regenerálnunk kell a bélflórát, és vitaminokkal, ásványi anyagokkal feltölteni a szervezetet, hogy ezzel is támogassuk a gyógyulási folyamatokat. 4. Az izületekben keletkezett lerakódásokat mobilizálni kell azáltal, hogy fokozzuk a helyi keringést és elısegítjük a szövetek, szalagok, izületek regenerálódását. 5. Meg kell szüntetnünk a gyulladásokat és fájdalmakat a problémás izületeknél.

Eddig tehát megvan a probléma oka. Megvan a válasz arra, hogyan szüntessük meg a problémát. Már csak annyi van vissza, hogy megtaláljuk a megfelelı módszereket, amivel a leggyorsabb és legjobb eredményeket tudjuk elérni. Ha az életmód következtében kialakul egy betegség, akkor azt csak úgy lehet meggyógyítani, ha egy olyan életmódra váltunk, ami az elızı negatív hatásait kiküszöböli. Az emberek jelentıs részének ez okozza a legnagyobb problémát. Sokan úgy ragaszkodnak az addigi életmódjukhoz, mintha valami nagyon fontos dolog múlna rajta. Pedig sokszor csak éppen az egészségük függ attól, hogy váltanak-e vagy sem.

ELSİ LÉPÉS: ÉTREND MEGVÁLTOZTATÁSA
A komplex terápia itt is, mint szinte minden esetben a betegség alap okainak megszüntetésére irányul. Az ember addigi életmódját gyökeresen át kell alakítania, ha a teljes gyógyulást kívánja elérni. A táplálkozásában egy mérsékelt vegetáriánus étrendet kell megvalósítania. El kell hagynia a húsokat és húskészítményeket, tojást, tejfölt, sajtokat, tejszínt, túrót, kocsonyát, húslevest, hüvelyeseket, földimogyorót, mindenféle szójakészítményt, majonézt, fekete teát, sót, csokoládét és az alkohol fogyasztását, és minden olyan élelmiszert, ami ezeket az anyagokat akár a legkisebb mértékben is tartalmazza. A szervezet savbázis háztartását bázikus irányba kell eltolni. Erre kiválóan alkalmas a nyers növényi étrend. A kúra alatt fokozottan javasolt fogyasztani mindenféle zöldségfélét, gyümölcsöt – ez utóbbiból étkezésenként csak egy fajtát –, lehetıleg nyersen vagy legfeljebb párolva, aszalt formában; olajos magvak közül diót, mogyorót, mandulát, napraforgót mindenféle hidegen sajtolt olajat, kefirt, joghurtot, aludttejet, írót, savót, mert ezek is lúgosítják a szervezetet. A gabonafélék közül hajdina, köles, amarant, árpa és rozs fogyasztása ajánlott. A cél ezzel az étrenddel kettıs. Az egyik, hogy megszüntessük a szervezetbe kerülı salakanyagok bevitelét, a másik pedig, hogy feltöltsük szervezetünket olyan tápanyagokkal – vitaminokkal, ásványokkal, nyomelemekkel –, melyekkel a szervezet regenerálódó képességét nagyban elısegítjük. Ha a kiválasztó szerveknek (máj, vese) nem kell nap mind nap az étellel bevitt
-8-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

salakanyagokat eltávolítani, akkor jut elég energiája és ideje a szervezetben felhalmozódott káros anyagok eltávolítására. Testünk egy tökéletes organizmus. Képes magát nagymértékben gyógyítani, regenerálni, de csak akkor tudja ezt megtenni, ha mi tudatosan odafigyelünk arra, hogy minden módon támogassuk ezeket az öngyógyító folyamatokat.

MÁSODIK LÉPÉS: HELYREÁLLÍTANI A DISZHARMONIKUS FOLYAMATOKAT
Az étrend megváltoztatása önmagában is képes komoly gyógyulást eredményezni, csupán egyetlen probléma van vele: hosszú idı alatt fejti ki hatását. Viszont az étrend megváltoztatása nélkül nincs komoly esély a tartós gyógyulásra. A jó hír, hogy lehetıségünk van salaktalanító, és a szervezetet tápanyagokkal feltöltı folyamatokat támogatni, ami által a gyógyulási idıt nagymértékben képesek vagyunk csökkenteni. Nézzük, mit kell tennünk ennek érdekében. A gyógynövények közül elsısorban a vértisztító és vízhajtó teák jöhetnek számításba a kezelésnél, mint például a zsurló, csalán, bodza, aranyvesszıfő, nyárfalevél, diólevél, kökény, gyermekláncfő. Ezekbıl a teákból általában keveréket készítünk egyenlı arányban, de külön-külön is felhasználhatók. Napi adagjuk 3x2 dl forrázat.

Tipp: A gyakran fellépı, erıs reumatikus fájdalmak és köszvényes rohamok esetén a fehér főzfakéreg fogyasztása csökkenti a fájdalmakat és a rohamok gyakoriságát. A főzfakéreg reumaellenes, gyulladáscsökkentı és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Elkészítése: 5 gramm kéreghez 2 dl vizet számítunk, ezt 10 percig fızzük, 10 percnyi állás után leszőrjük és fogyasztjuk. A napi adagolása 34x2 dl. Reumások víz helyett is fogyaszthatják. A fekete nyárfa-rügy a főzfakéreghez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és elkészítése is hasonló.

Ezek a gyógynövények vagy az ezekbıl készült keverékek már néhány hét alatt is érezhetı változást képesek produkálni a szervezetben. Itt elsısorban a tünetek csökkenésében tudjuk leginkább megtapasztalni pozitív hatásukat. A fenti gyógynövények elsısorban az izületekben lerakódott salakanyagok kiürülését segítik elı azáltal, hogy fokozzák a vesék kiválasztását. Fontos dolog ebben az esetben is – mint általában a méregtelenítı terápiáknál –, hogy naponta 1,5-3 liter folyadékot igyunk ahhoz, hogy a méregtelenítés folyamata biztosított legyen és a vesék munkájára rásegítsünk. A méregtelenítés folyamán a szervezet nem csak a salakanyagoktól szabadul meg, hanem nagy mennyiségben veszít ásványi anyagokat és nyomelemeket is, amelyeket a kúra alatt folyamatosan szükséges pótolni. Ha az ásványok pótlása elmarad, különféle negatív tüneteket kezdünk megtapasztalni magunkon, mint pl. fáradékonyság, levertség, kedvetlenség, fejfájás és egyéb nyomelem és ásványi anyagok hiányából származó tüneteket. Minden esetben csak komplex ásványok és nyomelemek fogyasztása ajánlott a kúra alatt.

-9-

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

Az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását nagymértékben javíthatjuk, ha a bélflóra állapotát rendezzük. Nem megfelelı életmód, táplálkozás, gyógyszerek, antibiotikumok, élelmiszer adalékok és egyéb más károsító hatások következtében az emésztırendszerben lévı baktériumok mennyisége erısen csökkenhet. Ekkor nem tudják ellátni tökéletesen feladataikat, mint pl. vitaminok elıállítását, nyomelemek és ásványi anyagok felszívódásának elısegítését, a nyálkahártya védelmét stb. Nekünk ebben az esetben a tápanyagok felszívódása a lényeges, ezért ezeket a baktériumokat kell és szükséges pótolnunk. Ennek hiányában az ásványi anyagok és nyomelemek hasznosulása olyan szintre csökkenhet, hogy a nagy mennyiségő bevitel mellett is hiányállapotok jöhetnek létre.

HARMADIK LÉPÉS: GYORSSEGÉLY - MEGSZÜNTETNI A TÜNETEKET
Ha valakinek fáj a dereka, a lába vagy bármi más testrésze, csekély vigasz számára, hogy 2-4 hét múlva elmúlik, ha ezeket a dolgokat elvégzi. Ezért szükséges minél rövidebb idı alatt megszüntetni ezeket a tüneteket. Nézzük meg, hogy milyen problémákat kell megoldani ahhoz, hogy érdemi segítséget tudjunk nyújtani ezeknél a tüneteknél:
1. legfontosabb, hogy meg kell szüntetni a fájdalmat, 2. csökkenteni kell a gyulladásokat, 3. elı kell segíteni a szervezet regenerálódási folyamatait, 4. tartóssá kell tenni az állapotot, 5. mindenki számára könnyen elérhetıvé kell tenni ezt a beavatkozást.

A fájdalom megszüntetése: A fájdalom nem más, mint egy erıteljes figyelmeztetı mechanizmus, melyen keresztül szervezetünk figyelmeztet bennünket egyfajta hibás vagy nem megfelelı mőködésre. A fájdalom megszüntetésével nem oldottuk meg a problémát, csak a figyelmeztetı mechanizmust iktattuk ki a képbıl. Ezért a fájdalomcsillapítás nem elegendı, de mindenképpen szükséges dolog, amit meg kell oldani. Gyulladások megszüntetése: az izületi gyulladások megszüntetése fontos feladat, hiszen sok esetben csak akkor érezzük a fájdalmakat, ha az izületek belobbannak, begyulladnak, ezért fontos megszüntetni ezeket a problémákat. Ha a gyulladásokat csak egyszerően gyulladáscsökkentı hatású anyagokkal kezeljük, akkor maga a gyulladás megszőnik, de a góc visszamaradhat, mely akár távoli hatásokat is elıidézhet (hajhullás, fejfájás, bırproblémák stb.) vagy okozhat állandóan visszatérı gyulladásokat az adott területen. Ezért fontos, hogy ne csak magát a gyulladást szüntessük meg, hanem a felhalmozódott toxinokat is el kell távolítanunk. Ehhez nem kell mőtétben gondolkodni, elegendı hozzá néhány jól bevált technika, melyeket honlapunkon megtalálhat (lásd. Cikkeink közül a különféle pakolásokkal foglalkozó tanulmányok).
- 10 -

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

Regenerálódás elısegítése: Ha a szervezetben egy helyen tartósan megemelkedik a hımérséklet, ott a sejtek károsodni fognak. Az így károsodott sejtek, mint szabadgyökök a környezetükben található sejteket tovább károsítják. Ezért tapasztalható izületi gyulladásos problémák után hosszú ideig az adott terület érzékenysége. Egyszerően csak arra kell gondolni, hogy az izületi betegségekben szenvedık jelentıs része a frontváltozásokat megérzi, különféle panaszokat produkál szervezetük ebben az idıszakban. Természetesen a hosszú ideje fennálló izületi elváltozásokat visszafordítani szinte lehetetlen, de meg lehet és meg kell akadályozni a további deformitások kialakulását. Ehhez a gyulladások megszüntetése után szükséges regenerálni az izületeket, de legjobb, ha egy idıben zajlanak ezek a folyamatok. A szövetek regenerálódásának elısegítéséhez szükséges gyógynövények a fekete nadálytı és a hegyi árnika. Ezen két gyógynövény izületek és csontrendszer regenerálódásában mutatott hatásossága már több száz éve ismeretes, de találhatunk feljegyzéseket róluk az ókori görög gyógyászatban is. Többféle felhasználási módja ismeretes ennek a két gyógynövénynek, de mindkettı csak dunsztkötésben képes a kellı hatást biztosítani. A dunsztkötés leírása a honlapunkon található (lásd. Cikkek). Stabilizálni a gyógyult állapotot: A fenti folyamatok céltudatos betartásával az állapotunkon folyamatos javulást lehet tapasztalni. Ebben az esetben fontos a kúra fenntartása minimum 3 hónapig, az étkezési megszorítások pedig 6-9-hónapon keresztül szükségesek. Ha elıbb fejezzük be, mint a javasolt határidık, vagy akkor hagyjuk abba, mikor megszőnnek a tünetek, az állapot csak átmeneti lesz és néhány hónap múlva újra jelentkezhetnek a problémák. Ez különösen abban az esetben fordulhat elı, ha az életmódunkban visszatérünk az elızetesen folytatott mederbe. Tehát az állapot-stabilizálódást csak abban az esetben tudjuk elérni, ha következetesen betartjuk a javasolt kúra idejét, és életmódunkon olyan mértékben változtatunk, hogy a kiváltó okokat szinte teljes egészében megszüntetjük. Elérhetı segítség: Van Önnek napi 4-5 órája, hogy különféle pakolásokkal, bedörzsölésekkel és egyéb eljárásokkal kezelje fájó végtagjait? Szeretne egy olyan ajánlatot kapni, amelyet nem tud saját magán elvégezni, csak akkor, ha egy hosszabb képzésen venne részt? Ha mindkettı kérdésre nemmel felel, akkor örülni fog ajánlatunknak. A fájdalomcsillapítást, gyulladáscsökkentést, regenerálást egy termékben megkaphatja, és nem is kell hozzá sok idı, csak naponta 3x3 perc. Reggel, délben és este kenje be fájó izületeit Arkánum-Sport Balzsammal addig, míg fel nem szívódik. Ezzel a komplex termékkel – amelyet kifejezetten a 40 éves kor feletti emberek számára fejlesztettünk ki – elegendı naponta 2-3 alkalommal bekenni a fájdalmas izületeket, hogy átfogó eredményt lehessen elérni. A termék olyan magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik, hogy már az elsı alkalommal is érezhetı változást lehet tapasztalni a kívánt területen. Amennyiben Ön csak annyit fogad meg ebbıl a tanulmányból, hogy az Arkánum-Sport Balzsamot elkezdi használni, izületi problémáinak máris több mint 50%-ától biztosan megszabadul. Nézzük, mit tartalmaz a termék: Az árnika és nadálytı kivonatok már a népi gyógyászatban is megbecsült szerek voltak izomhúzódások, zúzódások, izületi problémák kialakulásakor. Ezen gyógynövények fokozzák az izmok és szövetek regenerálódási folyamatait,
- 11 -

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

gyorsítják a húzódásokból, zúzódásokból való felépülés idejét, és védik a szöveteket és izületeket a túlzott megerıltetés következményeitıl. A fahéj és szegfőszeg illóolaj fájdalomcsillapító és vérbıséget elıidézı hatását az ókori gyógyászatban is alkalmazták, hatásukra fokozódik az izmok vérellátása, a kezelt felület bemelegszik. Hatásukra nagymértékben fokozódik a salakanyagok mobilizációja, melyek az izületekben kicsapódva hosszabb távon izületi problémákat idézhetnek elı. A levendulát a népgyógyászatban reumatikus, izületi bántalmak kezelésére használták. A levendula védi a bırt a kisebb hámsérüléstıl, valamint ápolja, és frissé teszi azt. A fenti összetevık következtében egy többszörösen összetett hatású terméket kaptunk, mely az idıskori izületi panaszok esetén eredményesen tudja orvosolni a problémákat. Az egyes összetevıkrıl bıvebben olvashat honlapunkon a Cikkek rovatban.

- 12 -

Meggyógyítható izületek – Tanulmány © 2007, Natur Arkánum Kft.

BÓNUSZ TIPPEK - AJÁNLANÁNK NÉHÁNY TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOT, MELYEKKEL TOVÁBB LEHET NÖVELNI AZ EREDMÉNYESSÉGET.
Talpmasszázs (Reflexológia): Nagy segítséget jelent az emésztırendszeri diszharmonikus folyamatok megszüntetésében, valamint a méregtelenítı folyamatok felerısítésében. Vízgyógyászat: Ez alatt a külsı kezelések értendık, és nem a gyógyvizek fogyasztása. Vízgyógyászati kezelésekkel nagymértékben fokozható a szervezet méregtelenítése. Erıs keringésjavító hatása révén képes elısegíteni az izületi lerakódások mobilizálódását. Masszázs: Elsısorban a svéd- és nyirokmasszázs technikák segítik az izületi lerakódások eltávolítását, és a kiválasztó szervek mőködésének fokozódásait. Shiatsu, Jumeho masszázzsal fájdalmak enyhíthetık, valamint az ízületek mozgásának blokkolódásai szüntethetık meg. Köpöly-moxa: A helyi vérbıség fokozható, csillapíthatók a fájdalmak. Együttes használatukkal a salakanyagok lerakódását helyileg talán a legnagyobb mértékben képesek eltávolítani. Akupunktúra: Elsısorban fájdalomcsillapító hatása rendkívüli, de javítja a méregtelenítı szervek munkáját. Egy jó akupunktır az izületi mozgásblokkolódásokat is képes megszüntetni. Mozgásterápia: Hatására erısödnek a csontok és szövetek, javul a keringés, valamint a mozgás intenzitásának függvényében fokozódik a szervezetbıl izzadással kiválasztható salakanyagok eltávolítása. Chiropaktikai (csontkovács) kezelés: Képes oldani az izületi fezültségeket, felszabadítja a nyomás alá került idegvégzıdéseket, mellyel a fájdalmak jelentıs része elmúlhat. Ezzel a kezelési móddal megoldható a heveny izületi betegségek gyors megszüntetése, de nem alkalmas hosszú távú hatás elérésére és fenntartására.

Ha kérdése, véleménye vagy megjegyzése lenne a tanulmánnyal kapcsolatban visszajelzéseiket örömmel fogadjuk a következı e-mail címen: info@naturarkanum.hu

- 13 -