ŞCOALA „TEODOR MURĂŞANU”, TURDA

VIII Ianuarie2009 NR. 44 ANUL VIII Ianuarie-Februarie 2009
ISSN 1843 - 8644

REVISTA CICLULUI PRIMAR

REDACTOR COORDONATOR: Înv. Dorina Vitaliş REDACTOR: Înv. Ana Dorina FelvinŃi
COLECTIVUL DE REDACłIE Almăşan Andreea cls.a IV-a Hădărean Andreea cls. a IV-a RăduŃiu Daria cls. a IV-a Duca Andrada cls. a IV-a Popescu Andrei cls. a IV-a
…versurile copiilor

A trecut iarna Plină de bucurii. Crăciunul şi Anul Nou Vor reveni la anul viitor.

Acum vine primăvara Gerul, vântul şi zăpada Acum au trecut, Şi-mi pare bine.

Aştept să fie iarăşi verde, Iarba de un verde crud Păsările iar să cânte În pomii ce vor fi înfrunziŃi. Bainaczi Thomas Cls. aIV-a A

. Ce-ar fi dacă şoarecii-ar dansa Ce-ar fi dacă peştii ar cânta Ce-ar fi dacă papagalul ar înota Iar lupul ar zbura... Ce-ar fi dacă calul ar dansa Ce-ar fi dacă Ńapul ar cânta ce-ar fi dacă pisica ar chiŃăi Iar ursul ar măcăii..Ce-ar fi dacă gâzele-ar vorbi Ce-ar fi dacă puii ar cânta Ce-ar fi dacă căŃeii ar mieuna Iar pisica s-ar pieptăna... a III-a C ... Felecan Daria cls. Ce-ar fi dacă ursul ar cânta Ce-ar fi dacă pisica ar dansa Ce-ar fi dacă vaca ar măcăii Iar puii ar mieuna.

.

iar în februarie tremurăm cu trei cojoace.…ciudatele ierni Începi din ce în ce mai des să te întrebi cum arată anotimpul acela despre care se spune că reprezintă sfârşitul şi începutul de an.e soare şi plăcut. Ş atunci nu ne rămâne decât să ne întrebăm: Unde s-au dus iernile noastre de altă dată? Poate în viitor ne vom gândi de două ori înainte de a atenta la ceea ce ne-a dăruit natura. În vară am privit cu uimire şi durere versanŃi întregi despăduriŃi în zona MunŃilor Apuseni.. A semănat mai mult cu o iarnă mediteraniană care ne-a plictisit până peste poate.. AlŃii ar argumenta că încălzirea globală e cea care ne dă bătăi de cap. O privelişte jalnică. Sunet de clopoŃel …e totuşi zăpadă . În locul copacilor doborâŃi nimeni nu s-a grăbit să planteze alŃii. Şi ne punem întrebări. când zăpada se topeşte de ce alunecă terenul şi vin munŃii la vale.sau mai grav. Trunchiuri dezgolite. dar totuşi iarna ni s-a părut lungă. E ciudat să constatăm că nu prea multă zăpadă am avut. Ar spune unii că totul în jur se schimbă şi e normal ca şi anotimpurile să o ia razna. Dar toată lumea se întreabă de ce nu ninge la munte sau cand ninge de ce e prea multă zăpadă . Şi totuşi iarna îşi reclamă drepturile. şi întrebări şi dăm vina pe toată lumea şi uităm cel mai des să privim în propria curte la marele dezastru pe care îl creăm în natură. chiar daca se va încheia încurând februarie şi cu toŃii aşteptăm primăvara. culcate la pământ pe versanŃi sau altele culcate pe marginea drumurilor. sau îl mai închipuiesc lucrările literare ca fiind a patra fiică a bătrânului an care îngheaŃă totul în cale şi acoperă pământul cu o mantie albă de zăpadă.ea fiind singura vinovată pentru faptul că în ianuarie nu ninge.

I B . Afară ningea frumos. minus două. Uite aşa . Când a început să ningă cu fulgi coloraŃi băiatul s-a mirat. Băiatul s-a bucurat şi s-a gîndit să facă un om de zăpadă. Minus una. După ce au mâncat au ieşit afară şi au început să construiască omul de zăpadă. Aceştia au ieşit afară şi s-au mirat şi ei. Minus patru şi alte nouă. a II-a B A fost odată un băiat cuminte. şi-o să scadă Şi ca să aibă de unde Acum umblă sa le adune! Iulia Popa cls. L-au chemat pe băiat în casă şi au început să mănânce. O sa scadă. Apoi au început să se bulgărească şi să facă îngeraşi în zăpada. AnduŃa Popescu cls. iarna întreagă. Şi au trăit până la adânci bătrâneŃe tot stând şi mirându-se de fulgii coloraŃi. s-a dus în casă şi le-a spus părinŃilor.Când e frig şi o să-ngheŃe Ea scăderea o să-nveŃe. Într-o zi de iarnă băiatul a ieşit afară la joacă.

ninge Iarna ne-nconjoară. ninge Cu steluŃe albe pufoase. a IV-a C Este iarnă. dar deşi. A început să ningă cu fulgi mici. Ninge . Ninge . Vana Daiana cls.a continuat Fulguşor Trist.Ea era cea care producea zăpada şi acum fulgii ei nu mai vor să i se supună ei.cum se bulgaresc şi cum se dau cu sania a hotarat să creeze alŃi fulgi şi pe cei care nu vor să se supună îi va da afară. Ce ar fi să nu mai facem alŃi fulgi ca noi şi astfel se va opri ninsoarea. nu putem lăsa ca tuturor să nu le pese de noi. -Nu este corect să nu ne respecte nimeni !a spus Fulguşor Speriat. Ea se gândea şi uita prin globul ei de cristal cum fac copiii oameni de zăpadă. Ninge. ninge Copiii se joacă.ToŃi copiii ies afară şi încep să se dea cu sania. -Trebuie să facem ceva. Pe un tărâm îndepărtat Zâna Iernii era tare tristă. -Am o idee!!!exclama Fulgul Mare. ninge Cu fulgi moi.Ninge. . -Aşa este !Ai dreptate.

Să mergem. Dar le-a precizat şi faptul că dacă nu le vor dărui copiilor zăpada aceştia nu ii vor mai respecta. Fulgii s-au lăsat convinşi .Fulgul cel Mititel era cel mai mic dar şi cel mai drăguŃ. a IV-a B . -Ai dreptate Fulg Mititel. Fulgii aveau pancarte în mâini pe care scria că vor să fie respectaŃi pentru munca lor.Trebuie să facem ceva ca să nu oprească zăpada pentru că astfel copiii vor fi dezamăgiŃi.El s-a dus să îi spună Zânei Iernii ce pun la cale ceilalŃi fulgi.A găsit-o în atelier încercând să facă alŃi fulgi dar nu mai Ńine minte reŃeta . nu ? -Da şi nu ne vom opri până când toată lumea ne va respecta. au încetat greva şi ninsoarea a început spre bucuria copiilor. Le-a spus că aceştia îi aşteaptă să le bucure zilele de iarnă. Când au ajuns acolo nu mai ningea. -Ei plănuiesc să facă un fel de grevă şi vor opri zăpada până când ceilalŃi îi vor respecta.dragă Fulg Mititel ? -Mărită Zână am venit să vă povestesc ce pun la cale ceilalŃi fulgi. -Atunci să o facem !!!!au strigat toŃi în cor. -Ce faci aici.dacă îmi permiteŃi. -Sigur ca da !Spune-mi ce pun la cale ceilalŃi. să se dea cu săniile. Doar unul dintre ei a refuzat să participe la grevă. să construiască oameni de zăpadă.El era Fulgul cel Mititel.-Asta ar fii ca un fel de grevă. Duca Andrada cls. Zâna i-a convins că îi respectă copiii cărora le sunt destinaŃi.

Pregăteau şi tunele pentru un concurs „v-aŃi ascunselea”. cuşmele de omăt au acoperit casele. Satul e alb ca spuma laptelui. plăsmuiau oameni de zăpadă peste care se aşezau fluturii gingaşi de nea.Gerul straşnic a lăsat-o mai încet. Copiii făceau multe mătănii prin zăpadă. Îşi făceau Ńinte să arunce cu bulgării sau ridicau ziduri din zăpadă în care intrau cu săniile spre bucuria lor. Aşteptau la coadă să intre pe lacul înghetaŃ şi să concureze. încât copiii au trebuit să se întoarcă la casele lor. poate prea repede. Făceau sute de ture cu telescaunul montat de curând lângă localitatea lor. Valurile de copii cu obrajii ca merele. A IV-a C CâŃi oameni de zăpadă se află pe pagină? . Timpul a trecut repede.Căldura din priviri şi glasurile cristaline au făcut acea zi minunată. Crişan Adrian cls.Este iarnă: SteluŃele argintii cad şi formează un strat pufos de zăpadă. Zeci de animale erau spectatori la jocurile copiilor.

Oamenii şi păsările trăiesc cu spaima ţurţurilor care cad de pe streşinile caselor. Copacii înalţi ca munţii sunt acoperiţi de un strat gros de zăpadă albă şi strălucitoare. A IV-a B . Popescu Andrei cls. Copiii zglobii coboară cu săniile de pe dealul acoperit de zăpada pufoasă.E luna ianuarie şi suntem în plină iarnă. Spre seară valuri de copii cu obrajii ca merele se îndreaptă spre casele lor. dar ninge fără oprire. După trei zile viscolul se potoleşte. Săniile alunecă zgomotoase de pe deal. Straşnicul ger nu-i împiedică pe copii să stea afară şi căciulile li se acoperă cu un strat alb ca spuma laptelui.iar văzduhul răsună de glasurile cristaline. Ce frumoase sunt zilele iernii! PanŃa Florentina cls. Unele se răstoarnă în zăpadă. a IV-a C E iarnă . Roiul de fluturi albi a început să se agite. Râul tăcut din centrul oraşului a îngheţat. A trecut o zi. Afară ninge ca un roi de fluturi albi ce zboară risipiţi de vânt. Viscolul nervos împrăştie zăpada peste tot. Pârtiile se acoperă de cete zgomotoase de copii. Roiul de fluturi albi dispare. Soarele ca o minge de foc apare printre norii albi de zăpadă. Copacii au cuşme de omăt. Cerul acoperit cu nori cenuşii cerne steluŃe argintii formând pe pământ un strat pufos de zăpadă. dar bucuria întâlnirii cu zăpada nu îi deranjează pe copii.

roiuri cădeau şi se aşterneau pe pământ ca o plapumă groasă. Mii de steluŃe argintii au început să strălucească pe pătura albă a iernii. năzdrăvanii. Totul se adânceşte într-o linişte adâncă . Multă zăpadă măruntă şi deasă ca făina la cernut este vânturată de un crivăŃ care te orbeşte. De acum . Am ieşit afară bucuros ningea pentru prima oară. Crengile copacilor par cercelate cu flori de zarzări. Oşan Oana cls. Amurgul serii se întinde ca un zăbranic sur. Roiuri . s-a ivit pentru puŃin soarele. Mergând prin păduri să vezi copacii care îŃi zâmbesc parcă anunŃându-Ńi venirea sărbătorilor de iarnă. iar pomii s-au încărcat cu beteală. Alergam nespus de fericit şi încercam să prind în palmă fulgii uşori . a III-a B . fiecare ne retragem la căldura căsuŃei noastre şi depănăm poveşti bucurându-ne de căldura oferită de fiecare cămin. satele acoperite de plapuma pură a iernii. se topeau îndată şi întrebarea mea rămânea fără răspuns. M-am bucurat foarte mult de prima zăpadă. Bartha Georgiana cls. totul a devenit feeric. Totul pare un vis frumos care nu ai vrea să se termine niciodată.Voiam să stau de vorbă cu ei şi să-i întreb din ce lume de vis vin de sunt aşa de frumoşi. În curând . Fulgii pluteau în aer ca un roi de fluturi albi. Dar ei. Când vine seara. Deodată. eu şi săniuŃa mea vom fi nedespărŃiŃi. a III-a C Ce poate fi mai frumos decât oraşele.Norii plumburii au apărut pe cer. E iarnă! Imediat după aceea a început să ningă. de după un nor negru.un fel de amorŃeală . Casele purtau căciuli albe ca nişte moşi bătrâni.

a III-a C . am şi o gură.A !Ce idee bună ! Hai să facem o familie de oameni de zăpadă ! spuse IonuŃ. Boboia Diana cls. Maria şi IonuŃ . . După ce au terminat omul de zăpadă se jucau în jurul lui şi cântau. Am doi ochi . . Am tichie roşie Şi copiii mă iubesc. A doua zi când s-au întors nu au mai găsit oamenii de zăpadă pentru că se topiseră. Până la urmă copii au făcut rost de nasturi . Stau de pază pe zăpadă.După ce s-au dat cu săniuŃa s-au sfătuit să facă un om de zăpadă. şi ei copii din sat au venit şi ei să se alăture mulŃimii vesele ieşite la joacă .Ce ar fi să mai facem un om de zăpadă ? întrebă Maria.Dar de unde o să luăm atâŃia nasturi ca să punem ochi oamenilor de zăpadă ? întrebă Mihai. Elena şi Mihai se dădeau cu săniuŃele pe dealul din satul lor. . Comşa Alexandru cls. După aceea s-au jucat iar când a venit seara au plecat întristaŃi acasă.a III-a B Omul de zăpadă Eu sunt omul de zăpadă.Era o zi frumoasă de iarnă. iar asta le-a umplut inimile de tristeŃe.

După un drum lung. Şi-a luat câteva lucruşoare şi a plecat de la palat. Anton a fost bucuros să ia prânzul cu o Izabelle . Aşa nu mă voi mai simŃi atât de singură. Voi pleca dacă nu sunt bine-venit. În sala cea mare a palatului era adunată lume multă: Anton. cel mai mare dintre fraŃi. în grădina ta. mai puŃin Anton. Cu toŃii sărbătoreau ziua de naştere a lui Lucien. Copiii erau veseli. pentru Anton au urmat zile grele căci se înŃelegea tot mai rău cu mama şi fraŃii săi. Îşi amintea de clipele petrecute alături de tatăl său. . Philip.…poveşti si gânduri de copii Era seară. M-am gândit să dorm aici. Aşa că Anton a hotărât să plece în lume pentru a-şi căuta fericirea. mama vitregă . nu dorea să-l mai vadă pe Anton pe . Acolo locuiau cinci fete de împărat. După moartea tatălui său. tatăl meu a murit şi el. . care stătea singur şi trist într-un colŃ al camerei. în grădina mea? .Eu sunt Anton şi vin de departe. privind-o pe Izabelle . cea mai mică dintre ele. nu am vrut să fac nimic rău. Scuză-mă . cei patru fraŃi ai lui. Într-o zi prinŃesa a mers de dimineaŃă în grădină pentru a culege flori. peste noapte. Tatăl lui Izabelle. dar era o mică problemă. Cu toate acestea nici una dintre ele nu era mai frumoasă decât Izabelle. Şi-a aşezat săculeŃul cu haine pe jos şi s-a întins pe iarba moale.Cine eşti? Ce faci aici. prinŃesa îl invita mereu să ia masa cu ea. precum şi mulŃi oaspeŃi de seamă. Ea l-a văzut pe Anton dormind pe săculeŃul lui cu haine. care murise cu ceva timp în urmă . Se îndrăgosti de ea pe loc.Nu fi tristă. Vezi tu.Normal că eşti bine-venit. i-a spus prinŃesa lui Anton. Anton îşi făcu un adăpost chiar lângă această împărăŃie pentru a o vedea mereu pe Izabelle când era la balcon. a ajuns intr-un târziu la o mare împărăŃie. Haide să luăm masa. PoŃi veni să iei micul dejun cu mine. una mai frumoasă ca cealaltă. De atunci. mama mea a murit. .

Văzând aceasta . De atunci trăiesc în înŃelegere . Viteazul Anton n-a stat cu mâinile-n sân. Almăşan Andreea cls a IV-a B . Aceştia i-au cerut scuze lui Anton pentru că s-au purtat urât cu el. împreună cu celelalte fiice ale acestuia şi soŃii lor . FraŃii săi s-au căsătorit şi ei. însă . duşmanul Regelui Philip. luându-şi inima-n dinŃi Anton a cerut-o în căsătorie pe Izabelle. Într-o bună zi. mai ales pe lângă Izabelle. la care au venit şi fraŃii lui Anton împreună cu mama lui vitregă. PrinŃesa Izabelle a început să se îndrăgostească de el. îmi pare rău că Ńi-am spus că n-ai ce căuta în preajma fiicei mele. Regele Triton. ci dimpotrivă a salvat-o pe Izabelle din mâinile dragonului.MulŃumesc pentru tot. venea şi o vizita pe frumoasa prinŃesă în secret. Mărite Rege! Pe zi ce trecea Anton şi prinŃesa erau tot mai apropiaŃi.Viteazule. Anton . şi-a trimis dragonul de foc pentru a o răpi pe prinŃesă. deodată cu Anton. cu surorile lui Izabelle. Am sa te găzduiesc la palatul meu. PoŃi sta cât de mult vrei aici. Regele Philip i-a spus lui Anton : .fericire şi poate mai trăiesc şi astăzi. . Izabelle şi Anton au locuit in palatul Regelui Philip. iar aceasta a acceptat cererea lui pe loc.lângă palatul său. Au avut o nuntă ca-n poveşti .

Celelalte animale Fac o horă mare. ce petrecere mare! Or Ńine minte oare? Animalele care S-au distrat minune mare! RăduŃiu Daria cls. Păsările călătoare se întorc în Ńară. Ah.se-nvârt voios. Ursul este dirijorul La orchestra păsărilor.Primăvara vine. Animale dansează cu dor. iarna trece. Şinteuan Diana Maria cls. Stelele-i aplaudă Făcând un cerc luminos. Se Ńine o horă mare. Şi soarele zâmbeşte.a III-a C Într-un codru luminos. a IV-a B . zăpada se topeşte Iar noi fugim pe dealurile verzi. Chiar şi Luna îi aclamă. cu raze lucitoare Că primăvera e aproape. Cântă păsările-n cor. Soarele vine. Şi se-nvârt . mare.

Făt-Frmos l-a bătut pe dragonul cel slab.Făt-Frumos a auzit de această domniŃă frumoasă şi a plecat în căutarea vrăjitoare.El a mers timp de un an împreună cu calul său credincios şi a ajuns la un pustnic pe care l-a întrebat: -„Tu . bunicule! PărinŃii copiilor i-au lăsat pe ei la bunicul lor.Matei. -„A fost odată ca niciodată o vrăjitoare rea care a răpit o frumoasă domniŃă care locuia cu tatăl ei la marginea oraşului. tu nu mă îmbrăŃişezi? -Cum să nu.frumoasă zână bună nu cunoşti cumva o vrăjitoare rea care a răpit o frumoasă domniŃă care locuia împreună cu tatăl ei într-o căsuŃă de la marginea oraşului?” .Alina şi Matei sunt doi fraŃi care au plecat la munte împreună cu părinŃii lor să îşi viziteze bunicul.El era aproape mort oboseală . nu ştii unde se află vrăjitoarea cea rea care a răpit o domniŃă care locuia cu tatăl ei într-o căsuŃă de la marginea oraşului?” -„Chiar dacă sunt bătrân şi le ştiu pe toate nu am auzit de această vrăjitoare.Când s-a făcut noapte.dar du-te tot înainte şi nu cumva să o iei la dreapta sau la stânga că astfel o să ajungi la doi dragoni care sunt foarte periculoşi. fetiŃa moşului!Ce mai faci? -Foarte bine bunicule. am ajuns! a spus foarte fericită Alina.dar nu l-a ascultat pe pusnic şi a luat-o la dreapta.Au ajuns.dar şi-a continuat drumul pentru că voia să o găsească pe frumoasa domniŃă.Prima dată s-a luptat cu cel mai slab şi lupta a durat o zi şi o noapte.” Făt-Frumos a plecat . -Bunicule.dar acum urma dragonul cel puternic.Au început să se lupte şi lupta a durat două zile şi două nopŃi.A mers şi a tot mers până a ajuns la un castel de aur în care locuia o frumoasa zână.după ce au mâncat s-au adunat toŃi la gura sobei şi bunicul a început să le spună o poveste. -Salutare.Acolo i-a întâlnit pe cei doi dragoni care l-au atacat pe Făt-Frumos.Cu greu puternicul Făt-Frumos l-a bătut pe dragon.bunicule.care eşti un pustnic bătrân şi le ştii pe toate.dar tu? -Şi eu.El a întrebat-o: -„Tu.

i-a învelit şi ei au dormit ca nişte îngeraşi. doar am puteri magice şi foarte repede o să ajungem dacă o să zburăm!” În timp ce cei doi zburau vrăjitoarea se pregătea să îi fure frumuseŃea domniŃei.DomniŃa împreună cu Făt-Frumos s-au întors la castelul prinŃului şi au făcut o nuntă mare la care au fost invitaŃi toŃi oamenii care trăiau în oraşul pe care acesta îl conducea.Ei au trăit fericiŃi până la adânci batrâneŃi şi nimeni nu i-a mai răpit frumoasa domniŃă.” -V-a plăcut povestea.Dar dacă nu ajungi la timp s-ar putea ca frumoasa domniŃă să se transforme în cea mai hidoasă fiinŃă de pe pământ. Duca Andrada cls.Ea m-a răpit şi pe mine pentru că eu sunt frumoasă şi voia să îmi fure frumuseŃea şi să se facă ea frumoasă. . Dintr-o lovitură de spadă hidoasa vrăjitoare a fost ucisă de Făt-Frumos. Dar dansează ei cu dor Ca pe placul tuturor. Copii vin şi se distrează Bătrânii doar fredonează. a IV-a B Soarele-i stălucitor.” -„Ai putea să mă duci la aceea vrăjitoare înainte să fie prea târziu?” -„Sigur că pot.Vrăjitoarea a început să se bată cu Făt-Frumos şi zâna a dezlegat-o pe frumoasa domniŃă. Fredonează cântări vechi.dar când a început vraja au apărut Făt-Frumos cu zâna cea bună.-„Ba da o cunosc. Tinerii sunt mai moderni.copii? Dar copii nu au răspuns pentru că dormeau.Bunicul i-a pus în pat . Cheamă acum lumea la joc.

Acesta a dus căprioara la el acasă şi a îngrijit-o. a hrănit-o şi a Ńinut-o în căldură. a IV-a B . viaŃa căprioarei. Asta-i hora pe la noi.Unii-n horă fac la fel. AlŃii doar ascultă ritmul. un pădurar a mers în pădure să pună hrană pentru animale. Turdean Edina cls. După două săptămâni a dus căprioara în pădure şi i-a dat drumul. E distracŃia în toi! RăduŃiu Daria cls. A IV-a B Într-o zi frumoasă de iarnă. S-a întors fericit acasă pentru că a reuşit să salveze. Împrejur era numai alb. Unii chiar dansează singuri. Omul a văzut ca căprioara poate să umble şi a lăsat-o în libertate. în iarnă. I-a bandajat piciorul. În drum spre casă a văzut o căprioară care şi-a prins piciorul între doi butuci. AlŃii-n doi ca la perechi. Pădurarul a pus fân în jgeaburi.

iar tu îmi vei dărui culoarea ta albă. Ghiocelul porni să caute cele două fire pe care le ceruse doamna Nea.Tu şi acest şnur veŃi fi de aici înainte semnul că primăvara a învins în aceată bătălie. -Eu îŃi voi aduce aceste fire.Ce ai să faci cu ele? a întrebat mirat ghiocelul. i-a spus ghiocelul. aşa că nu se opri până când nu găsi cele două fire: unul alb şi unul roşu. Cum le află se întoarse grăbit la doamna Nea să îşi primească răsplata. primăvara soseşte în grabă şi mă obligă să părăsesc această această culoare. istovită de puteri. -Am găsit ce ai cerut. Era foarte frumos! El a întrebat mirat: . o implora pe doamna Nea să-i dea puŃin din culoarea ei albă şi imaculată. a IV-a B . dămi culoarea ta. Dar doamna Nea nici nu voia să audă. Dar primăvara se apropia periculos. . a făcut o fundă din el în jurul ghiocelului.Ce-ai să faci cu cele două fire pe care Ńi le-am adus? Fără să spună nimic . Doamna Nea şi-a îndeplinit promisiunea şi firavul ghiocel a devenit un clopoŃel alb ca neaua. Când a terminat. Poftim aŃele! Acum . aşa cum ai promis. Şi după săptămâni de luptă.Dragă ghiocel.cls. doamna Nea a prins cele două fire şi a împletit un şnur frumos. doamna Nea i-a spus ghiocelului: . ÎŃi dorea tare mult să aibă culoarea albă.Mi-am dorit întotdeauna să văd aceste două fire împreună şi nimeni nu mi-a îndeplinit această cerere până acum.De acord . se învoi doamna Nea. . a spus ghiocelul. pe numele său ghiocel.ghiocelule! Tu vei fi vestitorul primăverii alături de mărŃişor! Vlăzan Diana.Într-o zi de iarnă o floare roşie. . . Aş vrea totuşi să o dăruiesc unei vietăŃi care îmi va aduce un fir de aŃă alb si unul roşu. PoŃi fi mândru .

Se întorc păsările călătoare la cuiburile lor. Oile au adus pe lume mieluŃii care îşi anunŃă gălăgioşi prezenŃa. Peste tot sunt cântece de bucurie. Se întristează dacă acestea au suferit distrugeri. După iarna lungă în care s-au odihnit se grăbesc să-şi viziteze prietenele. le mângâie delicat. Păsările de curte clocesc şi ele ouăle. Îşi iau inima în dinŃi şi încep în grabă reparaŃiile. timide. Flori gingaşe apar rând pe rând în grădină. Ciripesc fericite dacă le găsesc intacte. florile. care răspândeşte până departe parfumul florilor. Pe crengi se văd plesnind mugurii. Zumzetul albinelor umple grădina. Grabnic se îndreaptă spre cuiburi. Se răsfaŃă în razele de soare care. Văzduhul e plin de stoluri gălăgioase. a IV-a A .Se văd ieşind timid din pământ fire de iarbă. Au nevoie urgentă de cuiburi pentru că vremea clocitului este aproape. Şi fluturii zboară veseli prin grădini şi livezi . Se rotesc pe cer luându-şi rămas bun unele de la celelalte. FelvinŃi Raluca cls. Şi pe deasupra tuturor acestora adie uşor un vânt de primăvară .