You are on page 1of 65

HORVTH KATALIN IMREHN SEBESTYN MARGIT

A kpzelet vilga
Rajz s vizulis kultra

1. osztly
Negyedik kiads

Celldmlk, 2004

Az Oktatsi Minisztrium az 5/1998. (II. 18.) MKM rendelet 4. (1. bekezds) alapjn A kpzelet vilga 1. o. cm kiadvnyt a TTI5418KT/2002 szm alatt jvhagyta s tanknyvv nyilvntotta.

Lektorlta SIPOS ENDRE rajztanrok vezet szaktancsadja (Fvrosi Pedaggiai Intzet) Brlta VITTEK ANDREA tant Illusztrlta HORVTH KATALIN IMREHN SEBESTYN MARGIT A cmlapon DABASI JLIA MUNKJA (Budapest XII., Zugligeti ltalnos Iskola) Szerkesztette ESZTERGLYOS JEN AP 102/4 A kiad a kiadi jogot fenntartja.

Apczai Kiad 9500 Celldmlk, Szchenyi u. 18. Tel.: 95/525-000, fax: 95/525-014 Felels kiad: Eszterglyos Jen gyvezet igazgat

Tipogrfiai terv VARGA GBOR ISTVN

Trdels elkszts OMNIART KFT.

ELS OSZTLYOS VAGYOK


Rajzold

magadat a tbbiek mell a szmodra fenntartott helyre!

Ilyenek az osztlytrsaim.

Ez pedig n vagyok. 3

Ez volt az vodai jelem

A tbbi vodstrsadnak milyen jele volt? Rajzolj le nhnyat!

Mi van az iskolatskmban?
A kislny s a kisfi tskjbl ppen most kezdenek el kimszni a rajzeszkzk. Vajon milyen tanszerek lapulhatnak mg ott? Vegyl el az iskolatskdbl nhny kedvedre val felszerelst, s rajzold le erre a lapra! Milyen az iskolatskd? Rajzold meg sznes ceruzval vagy krtval egy nagyobb rajzlapra!

A bolondos ceruzk
a ceruzkat! Milyen a sznk s az alakjuk? Mit fejez ki az arcuk? Milyen sszefggst tallsz az arckifejezs s a hzott vonalak kztt? Folytasd a vonalakat ugyanolyan sznben s mdon, ahogy a rajzon ltod! Beszljtek meg, miben klnbznek egymstl a vonalak!
Jellemezd

Kedvenc rajzaim
Miket rajzolsz a legszvesebben? Folytasd ezekkel a rajzot! Sznes ceruzval dolgozz!

Mintaritmus
Melyik minta kerl a krdjel helyre, ha a mintkat az elkezdett ritmus szerint rajzolod meg?

Lenn-fenn ritmus
Folytasd

a sort! Katicabogarak telepedtek a kertsre. Minden msodik megunta a pihenst s elrplt.

Maty cifraszr hmzse

A npmvszeti trgyakon is gyakran megjelennek szablyos ritmusban ismtld sormintk.

Mi a klnbsg?
Egsztsd ki

egyformra az egyms mellett lv rajzokat!

Ksrletezznk filctollal!
klnbz felleteket a pontok, vonalak, foltok segtsgvel! Sznezd ki a ft gy, hogy ne legyen kt egyforma fellet levele! Hasznlj tbbfle vonalfajtt! Ha srted a pontokat s a vonalakat, akkor foltot hozhatsz ltre.
Rajzolj

10

Vidm szmok
a szmok vidm bevonulst nvekedsknek megfelel sorrendben! Most ne olyan szigoran lljanak, mint a matematikafzetedben! Btran nvessz nekik kezet, lbat, s legyen arcuk, hogy beszlgetni is tudjanak egymssal!
Folytasd

Ha belejttl a tervezsbe, akkor egy rajzlapon rajzold meg filctollal a szmok orszgt! Ebben a klnleges vilgban minden felvette a szmok alakjt. Az utcn az autk s a hzak is szmokbl vannak. St, mg a fkon is szmok teremnek, csak le kell rluk szedni. 11

MEGRKEZETT AZ SZ
Milyen termsekkel tallkozott a versben szerepl reg sz a stja sorn? Rajzold tele ezekkel a formkkal a kpenyt!
Knydi Sndor: Fak lovon lptet Fak lovon lptet, dnnyg, dudorszgat. Szmbaveszi minden kincst a hatrnak. Megnzi a krumplit, a tengeri tblt: messzirl megltszik, ha jl megkapltk. Aztn gyalogosan a kertekhez kszl: leng utna egy-egy ezstfehr hajszl. S amint megy, a fkrl alma, di, krte, szilva, barack pottyan elbe a fldre. Nzeldik az sz mert ki ms is volna , nzi mi lenne mg vgezni valja. S amint nzeldik, lt egy vetgpet, s nekilt mindjrt a bzavetsnek.

12

Nyomatkszts
Az reg sz nem egyedl jrja a vilgot, hanem, trsval, sz-anyval. Fess egy kpet sz-anyrl! a) Fesd be a levlnek azt az oldalt, ahol az erezet jobban kiemelkedik! b) Nyomtasd tele a rajzlapot klnbz szn s formj levelekkel! c) Ha ksz a sznes avarkp, fesd r a versbl ismers sz-anyt!

Tarbay Ede: sz-any

Kontyos-kends sz-any sprget a kertben, vrs-arany falevl ripeg-ropog, zrren. Reggel-este ruht mos, csupa gz az erd, moskonyha a vilg, a vlgy mostekn.

13

Sznkevers fests
1. Sznrnyalatok keverse

Ismerkedj meg a sznekkel! Fedezd fel, milyenn vlnak, ha 2 vagy 3 sznt sszekeversz egymssal! Varzsolj szi hangulatot!

Paul Klee (pl kl): Hegyi falu sszel (1934., olajfestmny)

Sznkeversi ksrlet

2. Paprlevl festse Anyagszksglet: vzfestk vagy tempera, ecset, klnbz formj s szn levelek, oll, ragaszt.

Rajzold fel s vgd ki egy flbehajtott paprra a levlformkat! A rajzols eltt figyeld meg jl az brkat! A kivgott levelet nyisd szt! Fesd tele szre jellemz sznfoltokkal! Ksztsetek kzs kpet! Ragassztok fel az sszes levelet egy nagy kartonra, vagy csomagolpaprra!

14

Az elkszts mdja

Mesl a termszet
Ha kvncsi vagy s figyelsz krnyezetedre, akkor gyakran tbbet tudhatsz meg annl, mint ami ltszik. A termszet beszl hozzd. Nem szavakkal, hiszen a nvnyek s az llatok mskppen fejezik ki magukat, mint az ember. Mit gondolsz, hogyan? Kzs beszlgetssel gyjtsetek nhny pldt! A mesben azonban minden lehetsges. Utazzunk egytt a nvnyek klnleges orszgba, ahol egy varzslat folytn megrted a gymlcsk s zldsgek beszdt! Rajzold meg a kedvedre val nvnyeket olyan btran, ahogy a kpzeleted engedi! Lehet arcuk, kezk, lbuk, st, mg ruht is adhatsz rjuk! Ugye, milyen vicces trsasg, mg elkpzelni is rdekes!

Sznt Piroska rajzai (fekete kartonon pasztellkrta)

15

Utazs a trben
a rajzot az albbi mondatoknak megfelelen! A rten virgok pompznak. A kp elterben, a leveleken pettyes katicabogarak pihennek. A levelek mgtt rka koma oson. A legkzelebbi fa mellett egy kislny vidman integet. A kp jobb oldaln, a messzi tvolban kt kismadr repl. A napocska most bjt el a felhk kzl. A kk gen repl szll. Rajzold meg s sznezd is ki a kpet!
Egsztsd ki

16

Kirnduls a kpzelet kertjben


Hallgasd meg az

Els olvasknyvem 97. oldaln tallhat Gymlcsfa cm olvasmnyt!

Rajzold meg te is azt

a mesebeli gymlcsft, amelyik csak a kpzeleted kertjben nhet s teremhet!

17

Bjcska a mesebeli erd llataival


Az llatok gyakran elrejtznek. Most is elbjtak az erd srjben. Keresd meg s sznezd ki ket! A bjcsknak akkor lesz vge, ha mindegyiket megtallod. sszesen kilencen vannak. Mely llatok voltak a jtsztrsaid? Sorold fel ket!

18

Szobrszkodjunk egytt!

Mezopotmiai pecstnyom formk

Agyaghurka dombormvek

Sokfle formzhat anyag ltezik. Kzlk biztosan hasznltad mr a gyurmt. Hasonl tulajdonsg az agyag s a plasztilin (az egyik gyurmafajta) is. Ezeket az anyagokat leggyakrabban a fazekasok (keramikusok) s a szobrszok alkalmazzk. Prbld ki te is, hogyan dolgoznak k! Tekeredik a kgy Lapts ki egy darab gyurmt! Simtsd le a tetejt! Vgd krbe ngyzet alakra! Formzz a tenyereid le-fel mozgatsval kis hurkkat s rakd r a lelaptott gyurmangyzet tetejre! Prbld minl tbbflekppen elhelyezni a gyurmalapon! gy sokfle kgycska tekeredik majd eltted. Ennek a mdszernek a segtsgvel mr ksz is a dombormved (a domborm a fal skjbl kiemelked alkots). A dombormveknek hrom fajtjt klnbztetjk meg: a magasat, a laposat s a mlyet. A te kgys dombormved melyik fajtba tartozik?

Az elkszts mdja

Szerencst hoz kk vzil (egyiptomi szobor)

llatkerti sta: szobrok ksztse Az elz oldal bjcsks feladatnl sokfle llatka rejtztt el elled. Vlassz ki kzlk egyet, s formzd, mintzd meg agyagbl vagy gyurmbl! Prbld gy alaktani az llatka formjt, hogy brmerre is forgatod, felismerhet legyen a klnbz nzpontokbl! 19

A MESK VILGA
a kvetkez oldalon lv mesbl a neked legjobban tetsz jelenetet, s fess rla egy kpet!
Vlaszd ki

Tony Wolf meseillusztrcija

Paul Klee: Parnyi mese egy parnyi trprl (1925)

Vajon milyen fejfedt viselhetnek a trpk? Tervezz nekik klnbz formj mks sapkkat!

20

A bvs sapka Volt egyszer egy psztorfi. Egy szp napon fenn ldglt a dombtetn. Egyszerre csak ktelen lrmt, zenebont, veszekedst hallott a fld all. Hol a sapkm? Ide a sapkmmal! sivalkodott egy hangocska. Itt is van egy! Itt is! Meg itt is! visongtak sszevissza. A psztorfi is elkiltotta magt: Adjatok egyet nekem is, ha mr annyi a sapktok! Azon nyomban a lba el perdlt egy csinos kerek sapka. A fi a fejbe nyomta, no, ltott is csodt! Sereg trpe nyzsgtt, hancrozott a dombon. Egyszer csak szp rendben prba lltak, s elindultak a falu fel. A fi meg utnuk. A falu legmdosabb gazdja ppen aznap adta frjhez a lnyt. Ahogy a fi a trpk nyomban bert a faluba, szrevette m, hogy az emberek elmennek mellette, ha meg ksznt valakinek, az csodlkozva krlnzett, mint aki nem rti, honnan jn a hang. Bvs sapka volt a psztorfi fejn, lthatatlann tette, akr a trpket. No, akkor n is elmegyek a lakodalmas hzhoz gondolta magban , senki sem ltja meg, hogy hvatlan vendg is telepszik az asztalhoz. gy is trtnt. A psztorfi meg a seregnyi trpe bevonult a lakodalmas hzhoz, krlvettk a jl megrakott asztalt, s derekas tvggyal faltak. A hzigazda meg csak nzett, sehogyan sem rtette, hova tnik a rengeteg pecsenye, a sok kalcs, hordnyi bor. A vendgeknek alig jutott egy-kt falat, mindent megettek ellk a hvatlan s lthatatlan vendgek. Eljtt az este, a trpk, ahogy jttek, tvoztak, de a psztorfi nem rte be a lakomval, a tncot is meg akarta nzni. A falhoz lapult. Igen m, de sor kerlt a menyasszonytncra, s ekkor a vendgsereg a fal mell sorakozott, hogy onnan gynyrkdjk a fehr ftylas menyasszonyban. A psztorfi kicsit elbbre lpett, hogy mindent lsson, s ez lett a veszte. Tncolt a menyasszony, csak gy rplt utna a fehr ftyla meg ruhjnak hossz uszlya. Rplt, s leverte a fi fejrl a bvs sapkt. Ahogy a sapka a fldre esett, vge volt a varzslatnak, mindenki megltta a hvatlan vendget. Ott llt szgyenben pirulva, a zsebe degeszre tmve pecsenyvel, kalccsal. A gazda menten tudta, hova tnt a sok finom falat, elkapta a psztorfi irhjt, s alaposan kiporolta.
(Dn mese, Bartcz Ilona tdolgolgozsa)

TONY WOLF s PIERRO CATTANED RAJZAI ALAPJN

21

Klnleges tkrkpek
Beszlgessetek

a kprl s a versrl!
Janikovszky va: Tkrkp-vers

llok a folyparton, a vizet nzem. A vzbl visszanz rm a tkrkpem. Jrok a foly partjn, Ksr, ksrem. Paprkivgssal brzold a versben olvasott jelenetet!
Anyagszksglet: 2 db A/4-es mszaki rajzlap, ceruza, filctoll vagy festk, oll, ragaszt.
1. Hajtsd flbe a lapot vzszintesen! 2. Rajzold fel a hajtsvonalra lltott krvona-

Kezem mozdtom is. Aj-haj! mikppen foghatna halat ott lenn a tkrkpem?

Az elkszts mdja
22

lad! Vgd ki a formt, majd nyisd szt a lapot! 3. Sznezd ki vagy fesd ki a figurt! A kvetkez lps a tparti tj elksztse.
4. A rajzlap als felre a vizet fesd, fellre

pedig a krnyezetet! 5. Vgl ragaszd fel a paprkivgst! Ne felejts el halacskt tenni a tkrkped kezbe!

Lncfigurk
A ngy testvr Csandi Imre: Ngy testvr

v mlik, vet r, egymst hajtja a ngy testvr: vg tavasz, virghint, koszors nyr, kalszdnt, sz, gymlcs-rlel tl, havat terel.

a versben a ngy testvr nevt, majd jelentsd meg ket gy, hogy egyms kezt fogva ppen tncot jrnak!
Hzd al

Az elkszts mdja

Az vszaklnc Anyagszksglet: A/3-as fehr papr hosszirny fele, ceruza, filctoll, oll.

2.

1.

1. Felezsekkel hajtogasd ssze harmonika-

szeren! gyelj a hajtsok pontossgra!


2. Rajzold r a fl formt, majd vgd ki!

3.

3. Dsztsd a sztnyitott formt az egyes v-

szakokra jellemz mintkkal s sznekkel! 23

KSZLDS A TLRE
A tli viselet jellemzi
ltzetnk mindig alkalmazkodik az vszakok s az idjrs vltozshoz. Mit jelent az vszaknak megfelel ltzkds? Vlaszd ki a rajzon szerepl ruhk kzl azokat, amelyeket elssorban tlen viselnk! Sznezd ki kedved szerint! 1. 6.

2.

3.

4.

5.

7.

8. 9. 10. 11. 12.

13.

24

Ruhk s mintk
Rszegsz
Egsztsd ki

az elkezdett rajzokat! Folytasd a mintkat is! A rajzon ltottakon kvl mit szoktl mg viselni? Rajzolj le nhnyat kzlk! Mutasd be a csaldodat egy kln rajzlapon! Mindenki selsre vagy sznkzsra alkalmas ruht viseljen!

25

A havazs
Segts egy kicsit a Tlnek, s teljestsd a versben szerepl fk kvnsgt! Fesd meg egy fekete kartonra a fk bli ruhjt gy, hogy szpek legyenek a blban a behavazott erdben!

Barabs va: A havazs Bli ruht krtek a fk, uszlyos fehret. Krsket tovbbadta jeges Szl a Tlnek. Tl ppen a hraktrba indult aznap este, mikor Szl a krelemmel Telet felkereste. Bli ruht krnek a fk, uszlyos fehret. Sznd meg ket, oly koprak, csupaszok, szegnyek! Blintott Tl, s meggrte, hogy mg aznap jjel minden fnak lesz ruhja, fldre oml h-uszlya csillog szegllyel.

26

KARCSONY NNEPE
Csomagolpapr tervezse
Krumplinyomat

Az elkszts mdja

Anyagszksglet: nyomdc (krumpli), ks, festk, ecset, csomagolpapr. A munka menete: 1. Vgd kett egy les kssel a megmosott krumplit! 2. Rajzolj egyszer mintt a vgott felletre! 3. Vgd ki legalbb fl cm mlyen a minta krli felesleges rszeket! 4. Festkezd be a kiemelked mintt! Vigyzz arra, hogy a festket ne na-

gyon vizezd fel! 5. A festkes mintt szortsd j ersen a paprra! Nyomtasd le tbbszr egyms utn!

sordszt, szeglydszt, terldszt! Cserld ki a dcot a padszomszdoddal, gy ritmikusan vltogathatod a mintkat! Nagyon szp hatst rhetsz el, ha sznrnyalatosra festett vagy frcsklt alapra stt sznekkel nyomtatsz.
Kszts

27

Az nnep dszei
Paprtertk ksztse

Az elkszts mdja
28

Anyagszksglet: ngyzet alak sznes paprok, ceruza, oll, ragaszt.

A paprt hajtsd flbe fgglegesen, vzszintesen s tlsan is!

A hajtogats utn hromszglet lesz a lap. Az gy sszehajtogatott paprra rajzold fel a fl fenyformkat, majd vgd ki! Vigyzz arra, hogy a mintk szle kzpen ne rjen ssze a rajzols sorn, mert akkor kiszakad a paprodbl a kivgand rsz! Ezutn hajtsd szt a lapot! Szmold meg, hny egyforma kis fenyft kaptl!

Karcsonyi dvzletek kldse


Itt a remek alkalom, hogy kedveskedj csaldtagjaidnak, bartaidnak! Lepd meg ket egyedi, sajt tervezs s kszts kpeslapokkal!

A pozitv forma elksztse s felhasznlsa

A negatv forma elksztse s felhasznlsa

Az elkszts mdja

Fogj egy tglalap formj lapot! Hajtsd flbe, s rajzold r a minta felt, majd vgd ki! Helyezd a kivgott sablont a kpeslap tervezett helyre s satrozd krbe! A sznes ceruza vonalai mindig a sablonrl induljanak kifel!

29

HZAK TERVEZSE
Hzsor rajzolsa
Csoportmunka

Vgj ki Rajzolj

kartonbl egy egyszer hzformt! a felletre ablakokat, tett, esetleg oszlopokat s egyb dszeket is! A ksz sznes hzakat tzztek ki egyms mell az osztlyteremben gy, mintha egy falu hzai lennnek!

Ha vidm falukpet szeretntek, akkor olvasstok el a Hresincs felforduls cm mest, s a trtnet szerint ptstek egyms mell a hzakat! Ezutn npeststek be ezt a klnleges falut emberekkel, llatokkal s nvnyekkel!

30

Hrs Lszl: Hresincsi felforduls

Hogyan trtnt, hogyan nem, de valahogyan mgiscsak megtrtnt, hogy a hresincsiek szrevettk, hogy k bizony runtak a falujukra. Elhatroztk ht, hogy aznap eltt pontosan hrom httel sszegylekeznek, s megtancskozzk, mit kellene tenni, hogy ne gy legyen, ahogyan van, hanem egszen mskpp. A tancskozst a br elrendelte, a kisbr kidobolta, a hresincsiek meghallgattk. () Addig tanakodtak, tanakodtak, amg kistttk, hogy ha nincs jl gy, ahogy van, akkor legyen ezentl minden megfordtva. gy mr bizonyra j lesz. S ahogy hatroztak, gy is cselekedtek. Ezrt aztn attl a naptl foga az alvg lett a felvg, a felvg lett az alvg. S hozzlttak, hogy ne csak a falut fordtsk meg, hanem a hzakat is. Mgpedig gy, hogy elszr a tett ptik fel, azaz le, arra rakjk a falakat, s legfellre az alapot. Azt nem mondhatja senki, hogy nagyon szpre sikerltek ezek a hzak, de legalbb nem lehetett lakni bennk, mert a mennyezet a fldn volt, a padl ellenben a levegben. De ebbl mg ms is kvetkezett. Az, hogy meg kellett fordtani a btorokat. Azontl az asztalok a fnti padlrl lgtak lefel, a lmpa a lenti mennyezetrl gaskodott flfel, s a hresincsiek a rend kedvrt a kezkn jrtak, s a lbujjukkal pdrtk a bajszukat. S hogy vgleg ne legyen gy semmi, ahogy addig volt, ht a napot is megfordtottk: nappal aludtak, jszaka, lmpavilgnl szntottak-vetettek. A beszdket is megfordtottk, s azontl gy kszntek egymsra: Topanj. Azt lltottk, hogy gy sokkal szebb s sokkal rthetbb a beszd. Majd meg a szavak rtelmt lltottk ttgast. A piros lett a zld, a zld lett a srga, az alacsonyra azt mondtk: magas, a hzinyulat elneveztk farkasnak. Amikor mindent ilyen szpen elrendeztek, rszemeket kldtek a falu kt vgre. Csakhogy az rk hasztalan aludtak a vilg nem akart csodjra jrni () Hresincsnek. A vilg tovbbra is a kt lbn jrt, a hzat az alapnl kezdte, s a tetnl fejezte be, s a hzinyulat se volt hajland farkasnak nevezni. Vrtak, vrtak a hresincsiek az egsz vilgra. Addig-addig vrtak, amg belefradtak a nagy felfordulsba. Kaptk magukat, talpra lltak, azt mondtk egymsnak: j napot, nekilltak, hogy visszafordtsk a felborogatott hzakat. Egy nap felbredt a kt rszem a falu vgn. Nem gyztk a szemket drzslni, mert azt lttk, hogy mindenki a kt lbn stl, s a hztetk a falak felett piroslanak. Erre k is gyorsan hazaszaladtak felbredni, mert azt hittk, hogy az egsz felfordulst csak gy lmodtk. s ha nagyon meggondoljuk, lehetsges, hogy igazuk is volt. 31

Az elvarzsolt palota
Szegny kirlykisasszony azrt sr oly keservesen, mert a boszorkny elvarzsolta csudaszp palotjt. Nagyon szeretn mr visszakapni. Rgen ott llt a hts dombon, de most hlt helyt tallta. Segts neki, rajzold meg a kacsalbon forg palott! Ha kevsnek tallod az res rszt, kln rajzlapon is dolgozhatsz!

32

pts palott! 3 1 2 3 8 6 7 7 6 8
A jtkpalota ugyanezekbl a formkbl plt. Keresd meg mindegyik formt a rajzon, s rd r a megfelel szmot! Mennyit r a palota? Add ssze a szmokat! Sznezd ki a formkat a szmozott szneknek megfelelen! Dsztsd a palott kedved szerint!

5 4 4 5

Szmold meg, hny klnbz formt ltsz a ngy lapon! Melyik formnak nincs prja?

33

FARSANG
Ne bohckodj! Mondtk mr ezt neked valamikor? Hogy viselkedtl, amirt ezt mondtk neked? (Szerinted mi a szeretetre mlt s a sajnlatra mlt a bohcban?) Milyennek kell lennie egy igazi bohcnak, akinek ez a munkja? Hzd al a felsorolsban azokat a kifejezseket, amelyeket igaznak tallsz a bohc jellemzsre! (nevetsges, szomor leszek tle, tarka ruht visel, mrges, sznesre festi az arct, szeret csokornyakkendt hordani, szigor arcot vg, piros szn parkt is viselhet)

Paul Czanne (pl szezann): Hshagykedd

Hajnal Gabriella illusztrcija

Jellemezd

a festmnyen s a rajzon szerepl bohcokat!

34

Rszegsz
Milyen a bohc msik fele?

Olvasd el

a verset, majd egsztsd ki a rajzot gy, hogy olyan legyen, mint a versben szerepl bohc!
Szepesi Attila: A bohc Vidm legny a bohc, piros haja csupa kc, ide-lp, oda-lp, a zubbonya bzakk. Leng inge pepita, lobog rajta pntlika, vihncol, ntzik, karikkkal mkzik. Csupa fintor, csupa folt, csupa masli, csupa gomb, csupa cseng, csupa szn, csupa csuda karmazsin.

Nzz utna

a Magyar rtelmez kzisztrban, hogy mi a jelentse a kvetkez szavaknak! (A feladat megoldshoz krd tantd vagy szleid segtsgt!)

kc:____________________________ zubbony:________________________ bzakk: ________________________ pepita:__________________________ pntlika:________________________ masli: __________________________ karmazsin: ______________________

35

A cirkusz vilga

Georges Seurat (zsorzs szr): A cirkusz (189091., olajfestmny, 55,5x46,5 cm)

Beszlgessetek a festmnyrl s a cirkusz

hangulatrl! Mi trtnik egy cirkuszi elads alatt? Kik a szereplk, s hogy nznek ki? Ki a kedvenced kzlk? 36

Lesd meg s rajzold meg, hogy mi trtnik most a cirkuszi stor belsejben! Vajon elads zajlik ppen, vagy az idomr gyakorol az llatokkal? Elkpzelsed fesd meg vagy rajzold meg egy rajzlapon is! 37

Kirnduls a bbsznhzba
Felgrdl a fggny, kezddik az elads. Eddig csak egy kalapos lovag mutatkozott be a nzknek. Milyen bbokat rejthet mg a paravn? Rajzolj trsakat, tovbbi szereplket a lovag mell!

38

Ujjbbok ksztse
Vlassz ki

magadnak a versbl egy llatkt! Ksztsd el ujjbb formban!

Szab Lrinc: Falusi hangverseny Hp! Hp! Hp! Jnnek a Kacsk! H, de hes, h, de szomjas ez a trsasg! B! B! B! Boci szomor! De hogy feszt tykjai kzt a Kukurik! Rf! Rf! Rf! Orra srba df: Sonka-lbn Kucu nni frdni dcg. G! G! G! Szalad vilgg Liba mama, ha a Csacsi rbg, hogy I-!

A rajzokon lthatod a vers szereplit, de egy valaki hinyzik. Rajzold meg, hogy ki ?

Kucu nni is fontos szerepl. Most t mutatjuk be, hogy ujjbbot kszthess rla. A knyv rajzai segtenek az elksztsben.

Az elkszts mdja

Anyagszksglet: fehr rajzlap, ceruza, filctoll, oll, ragaszt.

A test

A fej

A test s a fej sszeragasztsa

A ksz ujjbb 39

Mesl bbok
A polcon sorakoz t bbfigura kzl egy alig vrja, hogy letre keltsd. A teste fakanlbl lesz. Az arct s az ltzett rajzold meg gy, hogy egyikk gy kiltson fel: Hiszen ez n vagyok!

Ezek a bbuk egy mese szerepli. A te feladatod kitallni s lerajzolni kalandos trtnetket. Az elkszlt rajzod trtnett mesld el osztlytrsaidnak!

40

Foltbaba
Anyagszksglet: klnbz mintj s szn papr, karton, ceruza, oll, ragaszt.

Az elkszts mdja
1. Rajzold fel a babt egy ersebb kartonra! Vgj klnbz mret ngyszgeket az sszegyjttt paprokbl!
2. A kivgott ngyszgeket ragaszd fel a rajzra! Vigyzz, ne fusson tl

a ragaszts a krvonalakon! Teljesen fedd be a paprlapocskkkal a babt! Ha megszradt a ragaszt, vgd krbe a babaformt! Ha szeretnd felfggeszteni, frj egy kis lyukat a haj kzps rszbe, s fzz bele egy fonalat!

41

HSVTI MEGLEPETS
Az elkszts mdja

1. Vgj ki mszaki

2. Rajzolj r egy

3. A repedseket 4. Vgl rajzold

rajzlapbl egy tgla- megrepedt tojs- vgd ki, s rajzold meg a kis csibt r a lap als r- s a fvet ! lapot! Hajtsd le a rajz formt! szre! szerint!

Az elkszts mdja

A nyuszipros Vgj le egy A/4-es paprbl ktujjnyi vastagsg cskot! Az gy kialaktott tglalapbl ksztsd el a nyusziprt, s ragaszd r egy alaplapra! Ms mreteket is vlaszthatsz.

2. Ismteld meg a flbehajtst! 1. Hajtsd flbe a lapot!

3. A sarkokat hajtsd be!

4. Hajtsd flbe fgglegesen!

5. Rajzold fel a nyusziformt az bra szerint, vgd ki az ollval jelzett rszeket! 42

6. Vgl nyisd szt!

Hmes tojs tervezse


Ne hagyd, hogy a kosrban csak egyetlen hmes tojs legyen sznes! Tervezz a tbbi tojsnak is mintkat!

43

NYITVA VAN AZ ARANYKAPU


Kszntstek a tavaszt a Bjj, bjj, zld g kezdet gyermekdal elneklsvel s eljtszsval! Beszlgessetek az aranykapurl! Kinek hogyan jelent meg kpzeletben? Hova vezet, ki bjhat t rajta? Lss munkhoz, s fesd meg a vilg legcsodlatosabb aranykapujt! A kapu semmikppen ne legyen zrva, hogy mindenki megnzhesse az ltalad elkpzelt vilgot! Ha nem jut eszedbe ms, akkor fesd meg a Virghoz prilis klnleges tndreit!
Vgh Gyrgy: Virghoz prilis Elmlt a tl: itt a tavasz, minden bokor jra led a fldbl a virgokat elhzzk a tndrek. prilis is segt nekik, megll minden kicsi fnl virgot tz mindenhov: tavasz van ott, merre jrt mr. Virgot hint a friss szlbe, szll a sznek zivatarja s merre elmegy, a kopr fld virgoktl tarkabarka.

Albrecht Drer (albreht drer): A nagy gyeprszlet (1503., akvarell, 41x31,5 cm)

44

Virgok paprbl Az elkszts mdja


Anyagszksglet: 3 klnbz sznrnyalat papr, oll, ragaszt, 1 gyngyszem, cellux, biztostt. Vgj ki hrom klnbz nagysg ngyzetet a hrom sznes paprbl! Mretek: 12x12 cm, 10x10 cm, 8x8 cm.

1. A ngyzet alak paprt a jells szerint ngyszer

egyms utn flbe kell hajtani.


2. Rajzold r s vgd 3. A kivgs utn

ki a virgszirmot!
4. Ragaszd egymsra a hrom

nyisd szt a formkat!


5. Ersts a hts oldalra biz-

klnbz szirmot! Ragaszd vagy varrd a kzepre a gyngyt!

tosttt celluxszal, majd tzd ki az osztlyteremben!

Az elkszts mdja

Paprvirgfzr Anyagszksglet: ngyzet alak sznes papr vagy mints csomagolpapr, a felragasztshoz szksges alaplap, oll, ragaszt.
1. Harmonikaszeren hajtogasd be a paprt! Elszr hajtsd flbe, azutn a kt

rszt ismt flbe!


2. Rajzold r a virgmintt!

Vigyzz arra, hogy ne vgd teljesen krbe, mert sztesik a minta! 3. Ha egyszn a paprod, akkor a kivgs utn sznezd s mintzd a virgokat! A ksz virgfzrt ragaszd fel egy nagyobb lapra!
Itt nem szabad elvgni a paprt!

45

dvzlkrtya ksztse anyk napjra Az elkszts mdja


Anyagszksglet: 15x19 cm mret fehr mszaki rajzlap, oll, filctoll.

1. Hajtsd flbe a paprlapot, s rajzold r a fl szvformt! Vigyzz, hogy a forma kzepe az sszehajtogatott lnl legyen! Vgd ki a vonal mentn, majd hajtsd szt a paprt!

2. Rajzolj a felletre virgmintkat, majd rj a msik oldalra nhny sort anyk napjra!

3. A dsztsnl segtsgedre lehetnek ezek a szv- s virgmintk, de termszetesen nem kell lemsolni ket. Btran tallj ki egyedi, rdekes felletet!

sajt tervem

46

Kpzeletorszg
Utazzunk el gondolatban egy klnleges tjra, a kpzelet birodalmba! A mese elolvassa utn rajzold le, hogy mit lttl ott, gy n se maradok le a nagy lmnyrl, amikor megnzem a rajzaidat! Hnyfle virggal tallkoztl Kpzeletorszg kertjben? Hzd al a mese szvegben a virgneveket!
Kaffka Margit: Kpzeletorszg

A kirlyi palota kertjben valamennyi csodlatos virg munkban volt ezen az jszakn, k szolgltattk a zent az nnepsghez. Spadt s elkel virgok hangversenyszmokat nekeltek pomps estlyi ltzetkben, s bszke, fehr nyakukat a holdvilg fel nyjtogattk, hogy kivghassk a magas c-t. A zenekarban is csupa finom s kitn szrmazs virg mkdtt, s egy hosszra nylt tzliliom szigoran ttte a taktust. m a kert tvolabbi rszn katonabanda jtszott. Vrssel sujtsozott dolmny szegfvek, piros csks mlyvk fesztettek, mindegyik eltt kotta volt. Egy knyes, szp sarkantyvirg felvltva hrom kis rzdobon is tudott jtszani egymaga, mg a bazsarzsa, aki mr rmester volt, a pukkadsig flfjt arccal, izzadva trombitlt. s ezeken kvl voltak mg a tmegben magnos hrfslnyok, szp, teljes violk, akik gyngd ujjukkal pengettk a holdsugrbl val aranyhrokat. s voltak bolondos jelmezekbe ltztt, kis csngettykk, akik furcsa ntkat adtak el, s tncoltak, hajladoztak is hozz. St mg cignybanda is jtszott valahol. Szp szl bzavirg volt a prms, gyes kis musktli kontrzott, s egy derk mklegny embersgesen dolgozott a nagybgn, de minderre mgis csak azt mondta a kznsg, hogy nem mvszi, mert ezt nagyon is jl meg lehetett rteni. A virgok teht muzsikltak ezen az jszakn a kastly gynyr kertjben; mert Kpzeletorszgban minden virgnak szletett hajlama van a zenhez.
Hajnal Gabriella illusztrcija

47

BESZLGESSNK A SZNEKRL!

Czbel Bla: Fi labdval (1946., olaj, vszon, 83x63 cm)

Mire gondol szerinted a kisfi? Mit fejez ki az arca? A festmny sznei hogyan fejezik ki a kisfi rzseit? Milyen szn a labda, s milyen sznek vannak a kp tbbi rszn? Mi jut eszedbe a labda bal oldaln lv hrom sznrl? Neked melyek a kedvenc szneid? Sznezd ket a kp mell! 48

A lggmbrus
Vajon milyen sznek a lggmbk? Szerencsre ugyanolyanok, mint a zsinrok. Sznezssel kvesd a zsinrok tjt, majd sznezd ki a lggmbket is! Ahol a lggmbk takarjk egymst, ott a kt sznt satrozd egymsra! gy milyen sznrnyalatokat kaptl? Fejezd be a rajzot! Milyen krnyezetet s vevket kpzelsz a lggmbrushoz?

49

Milyen sznes a vilg!


Olvasd el

a verset! Vlassz a szvegbl kedvedre val dolgokat, s rajzold tele a bekeretezett terletet!
Szalai Borbla: A legszebb sznek (rszlet)
Piros

Piros az alma, piros a meggy, Pettyes ruhmon piros a petty. Piros a tulipn, piros a paprika,
Kk

katicabogrnak piros a lajbija. Ribiszkn, berkenyn piros a kalris, tzpiros csizms a gilicemadr is.

Kk a nyl len virga, szitakt fnyes szrnya, bzavirg cakkos szirma, s csszmen is kk a minta.
Srga

Kk a szilva, kk a kkny, kishgomon kk a ktny, s tn a kk g festkcseppje csppent a kk nefelejcsre.

Ha virt a pitypang srga a virga. Srga miden napraforg kalapkarimja. Srga a kis mhek sszegyjttt mze,

kiskacsknak, kislibknak srga a pihje. Zizeg bznak srga a kalsza, s aranysrga napsugarak csurdoglnak rja.

Milyen sznekrl nem olvastl a versben? ____________________________________________________________ Rajzolj a megismert sznekkel egy kpet, s tallj ki hozz egy mest is! Mondtk mr neked azt, hogy zldfl vagy? Valszn, hogy ez igaz, pedig ha megnzed a fled a tkrben, akkor ltod, hogy a szne nem zld. Mit jelent ez a sz? 50

Sznek s formk
Olvasd el

a mest, majd vigasztald meg a szomor kakaskt a sznes ceruzid segtsgvel!

rdekes dolog trtnt a baromfiudvarban. A sznpomps kakascsaldban szntelen kiskakaska jtt a vilgra. Szomor volt mindenki, de fleg maga, mert senki nem akart vele jtszani. Csak a virgok vigasztaltk. Kitalltk, hogy befestik a kakaska testt.
Talld ki,

hogy milyen szneket adtak neki! Egsztsd ki a mest, majd sznezd ki a virgok szneivel a mesebeli kakaskt!

A pipacs ______________________ sznt, a bzavirg ______________________, a repce ______________________, a mlyva ______________________, az ibolya pedig ______________________ adott neki. Amikor befejeztk a festst, olyan szp lett a kakaska, hogy az egsz krnyk csodjra jrt.

vagy zsrkrtval rajzold meg kedvenc llatodat! Mindkt eszkzt hasznlhatod gy, hogy krtval megrajzolod az llatot, majd sznesre fested.
Fesd meg

51

Bendegz, a csodlatos sznkgy


Bendegz egy klnleges tulajdonsggal rendelkez kgy. Amerre elhalad, mindig alkalmazkodik a krnyezetnek szneihez. Kvesd nyomon a mozgst, s sznezd ki testnek azon rszeit, ahol ms formkkal tallkozik! Ne felejtsd el, hogy mindig olyan sznt lt magra, ami felett vagy mellett ppen tartzkodik! Ha pldul egy levl felett kszik, zldes szn lesz.

52

Sznkeversi jtk
Segts a marslaknak hazajutni arra a bolygra, ahonnan rkezett! Az rhajval val felszllshoz szksge lesz energira. Az energiaforrsokat a sznmezk rejtik. Sznezd ki a feliratoknak megfelelen a jtkmezket! Ezutn az resen maradt rszeket is! Az res rszek mindig annak a kt sznnek a keverkei, amelyek kztt elhelyezkednek. (Pl. a srga s kk mez kztti res rsz zld lesz, ha tsznezed elbb a srga, majd a kk sznes ceruzval.)

vilgoskk
sr ga

vil gos kk

piro s

sr ga

narancssrga

piros

zl d

C l
srga

S tar t
53

A frottzs

Prbld ki, mi trtnik, ha pnzrmt teszel egy rlap al s puha ceruzval vagy zsrkrtval tdrzsld! Sr vonalakat hzz egyms mell a lapon, gy a pnzrme krvonala s mintzata egyszer csak eltnik! Ezt az eljrst frottzsnak nevezik.
Gyjtsetek

otthon vagy az iskolban kln paprlapokon ilyen drzslssel kialaktott, klnbz mintzat felleteket!

A munkhoz szksged lesz egy-kt j tancsra. Ezek a kvetkezk: Ehhez a feladathoz az rlap (A/4-es mret) a legalkalmasabb, mivel az ennl vastagabb rajzlapon nem tnne el a mintzat, a vkonyabb lap pedig elszakadna a drzsls sorn! A grafitceruza, amit hasznlsz, legyen puha (2B-s, 3B-s, 4B-s jelzssel elltott). Sznes ceruzval is megoldhatod a feladatot. Olyan trgyakra helyezd a lapot, amelyeken lapos domborulatok vagy lyukas felletek vannak (pl. ciptalp, a raditor teteje, a frdszoba lefolyjnak fmteteje, egyes konzervdobozok fellete, dombormints asztaltert, fonott kosr, falevl fonkja, fakreg stb.). Amikor elkszltl a gyjtssel, vlogasd ki a legszebbeket s vgj bellk egyenl szlessg cskokat! A kivgott darabokat ragaszd egyms mell, gy egy rdekes mintzat varzssznyeget kapsz!

54

Felhasznlhatod a gyjttt darabokat gy is, hogy mesebeli hzikkat brzol kpet ragasztasz a foltos paprokbl, de kszthetsz ms tmj fantziakpet is.

Kedvenc frottzsodat rizd meg emlkl, s ragaszd be a knyvedbe!

55

Ismerd meg, mit tud a krtd!


A sznes krtknak tbbfle fajtja ismert. 1. Porpasztell: sokfle rnyalatban kaphat hengeres rudacska. A papron knynyen eldrzslhet, elkenhet, ezrt a ksz pasztellkpet vagy veglap alatt kell tartani, vagy rgztszerrel kell befjni. 2. Olajpasztell: a festkport olajos anyag tartja ssze. Vonalas rajz s tbb rtegben egymsra vitt sznrnyalatos felletek ksztsre is alkalmas. Fnyes fellet kartonpaprra vastagon felvitt olajpasztellrteg visszakarcolssal is mintzhat. Prbld ki! 3. Viaszkrta: a sznek kevsb keverednek egymssal, s nem olyan lnkek, mint az olajpasztellsznek. Mirt szp a Vihar utn cm festmny? Mirl ismered fel, hogy olajpasztellel kszlt?

Egry Jzsef: Vihar utn (1925., olajpasztell, karton, 59,5x84,5 cm)

__________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________

56

ki a krtidat klnbz szn paprokon! gy sznezz, hogy a vonalak kztt ne tnjn el egszen a papr! Beszljtek meg, mi a sznezsi ksrlet vgeredmnye!
Prbld

Wrtz dm krtarajza is sznes paprra kszlt

egymssal is a szneket! Prbld ki kt-kt szn keverkt, majd hozz ltre hrom szn egymsra rajzolsval sznrnyalatokat! Vgl a szp vltozatos felletbe karcolj mintkat!
Keverd

A srga, piros s kk sznek hatsa klnbz szn paprokon

57

piros naran cs srga

Es utn, ha kist a nap, megjelenik a szivrvny az gen. Olyan csodlatos sznekben pompzik, hogy sok helyen a Fld s az g kztti hdnak tartjk. Sznezd ki a szivrvny rajzt a bert sznek alapjn, majd olvasd el a mest!
Szcsi Magda: A Szivrvnyhaj Varzsl
lt egyszer, valamikor rgen, amikor mg nem csak tulipnok s kkicsok, hanem palacsintavirgok is nyltak a rten egy varzsl. Ez a varzsl arrl volt hres, hogy szivrvny sznekben pompzott a haja. Ebben volt varzsereje is, mert aki csak megltta kcos, sznes hajt, abban a pillanatban boldog lett, feledte bjt-bajt. Vgytak is r az emberek, hogy lssk. Hvtk, hvogattk a fld minden tjrl, ha bajban voltak. Szegny Szivrvnyhaj Varzslnak annyi dolga akadt, hogy alig brta szusszal az utazsokat. Pedig volt egy tltos szamara, nem ngyhengeres ugyan, de azrt mesegyors, ha elg zabot kapott. Most ppen jllakott, ht replt is Magyarhonba, mint a villm a felhk felett, s hamarosan megrkezett Nyrbtorba, hol a boldogsgon esett csorba. Leszllt egy parnyi hz eltt, ahol mr vrt r egy kisfi, fekete szem, szomor. Nzz, rm, s elfelejted bnatod lpett el a Szivrvnyhaj Varzsl. A kisfi rnzett a kcos Varzslra, de nem trtnt semmi csoda, a bnat nem sznt. Az rgylust! Itt valami nagy baj van vakarta meg zld szakllt a varzsl. Szeretnl valami jtkot? krdezte a tltos szamr. A kisfi nemet intett a fejve, s srt tovbb keservesen. Nzd, itt egy varzsgoly. Ha megprgeted, hull a h, ha elgurtod, mogyorv vlik. Akarod? prblta felszrtani a knnyeket a varzsl.

58

st tk ibol k ya

zld kk

A kisfi nemet intett a fejvel, s srt tovbb. Van egy olyan dobozom, ha belebjok, eltnk kezdte a Varzsl, de befejezni nem tudta, olyan keserves bmblsbe kezdett a kisfi. Ne srj, adok neked egy koront. Nem kicsit m, hanem akkort, hogy belefr a vilg. Hogy mire j? Arra, hogy tallgathatod, ki a kirly, ha a vilg viseli a koront. Kell? krdezte a varzsl. De a kisfi nem szlt, csak srt tovbb. A Varzsl ekkor behunyta a szemt, s csodk-csodja, tudta mr, hogy mirt szomor a kisfi. Na, fjd meg ezt a varzsfurulyt! De szpen m, hogy meghallja akit szeretsz, s idetalljon hozzd nyjtott t egy aranyfurulyt a kisfinak a Varzsl. A kisfi elmosolyodott, s fjni kezdte a furulyt, de olyan szpen, hogy leszlltak a madarak az gbl, kinyltak a virgok, kisttt a nap, s vgre nevetett a kisfi a messzi tra mutatva, ahol jtt valaki. desapm! desapm! kiltotta, s futni kezdett, de meg sem llt addig, mg a nagykalapos embert t nem lelhette. Nincs mr itt dolgunk mondta a Varzsl mosolyogva. Akkor irny Mexik! blintott egyetrten a tltos szamr, s fel is repltek a csillagokig. Ksznm, Szivrvnyhaj Varzsl! kiltotta a kisfi boldogan az g fel, apja kezbe kapaszkodva, aki az Angyalok orszgbl jtt vissza hozz.

egy krtarajzot arrl, hogy milyennek kpzeled a Varzslt! Te mit kvnnl a Varzsltl, ha egyszer megltogatna?
Kszts

59

KZELEG A VAKCI
Sokszor megtrtnt mr velnk, hogy meglltunk egy szp kirakat eltt s vgyakozva nzeldtnk. Veled is biztos elfordult mr ilyen eset. Kpzeld magad a kislny helybe! Rajzold a jtkbolt polcaira azokat a jtkokat, amelyeket szvesen magaddal vinnl a nyaralsodra!

60

Mit lt a varzsl a varzsgmbjben?

Rajzold

meg, hogyan szeretnd eltlteni a nyarat! 61

Origami
Halak hajtogatsa paprbl

Az elkszts mdja

1. Forma Anyagszksglet: egy 21x21 cm-es sznes vagy sznrnyalatos papr.

1. Jellhajtsok: tlk

2. Jellhajtsok: mind a

3. Mind a ngy sarkot

s felezegyenesek.

ngy oldalrl hajtsd a lap szlt a felezegyenesig!

hajtsd kzpre, majd ismt hajtsd ki a paprt!

4. A jobb als sarkot hajtsd a lap al, majd a

5. Fordtsd meg a la-

sznezett hromszg alak rszek cscsait nyomd befel a ngyzet kzppontjhoz!

pot! A visszahajtott sarokbl kopolty lett.

6. A hrom szabad ngy-

zetsarokbl alaktsd ki az szkat a rajzon jelzetteknek megfelelen!

62

2. Forma

Az elkszts mdja

Ksztsd el a jel- 2. A ngyzet kt-kt sarkt lhajtsokat! lezd illeszd ssze, a pontozott rle az tlkat, majd szeket nyomd befel! hajtsd htra a ngyzetet a felezvonal mentn!
1.

szaggatott vonallal jelzett l mentn hajtsd t a jobb oldali sarkot a bal oldalra!

3. A

Az elz hajtogatst ismteld meg: a bal oldali sarkot hajtsd t a jobb oldalra!
4.

5.

A ksz halformt fordtsd meg, majd dsztsd a fellett tetszs szerint! A klnbz sznrnyalat paprokbl hozzatok ltre az osztlyban egy kzs kpet!

Klnbz origami halak

63

TARTALOM
Els osztlyos vagyok ..............................................................................................................................3 Ez volt az vodai jelem ..........................................................................................................................................................4 Mi van az iskolatskmban? ..................................................................................................................................................5 A bolondos ceruzk................................................................................................................................................................6 Kedvenc rajzaim ......................................................................................................................................................................7 Mintaritmus ..............................................................................................................................................................................8 Mi a klnbsg?........................................................................................................................................................................9 Ksrletezznk a filctollal! ..................................................................................................................................................10 Vidm szmok........................................................................................................................................................................11 Megrkezett az sz ..............................................................................................................................12 Nyomatkszts ....................................................................................................................................................................13 Sznkevers fests ............................................................................................................................................................14 Mesl a termszet ................................................................................................................................................................15 Utazs a trben ....................................................................................................................................................................16 Kirnduls a kpzelet kertjben........................................................................................................................................17 Bjcska a mesebeli erd llataival ..................................................................................................................................18 Szobrszkodjunk egytt!......................................................................................................................................................19 A mesk vilga ......................................................................................................................................20 A bvs sapka........................................................................................................................................................................21 Klnleges tkrkpek........................................................................................................................................................22 Lncfigurk A ngy testvr ............................................................................................................................................23 Kszlds a tlre..................................................................................................................................24 A tli viselet jellemzi..........................................................................................................................................................24 Ruhk s mintk Rszegsz..........................................................................................................................................25 A havazs ................................................................................................................................................................................26 Karcsony nnepe..................................................................................................................................27 Csomagolpapr tervezse Krumplinyomat ..............................................................................................................27 Az nnep dszei Paprtertk ksztse ..........................................................................................................................28 Karcsonyi dvzletek kldse ........................................................................................................................................29 Hzak tervezse ....................................................................................................................................30 Hzsor rajzolsa csoportmunka ....................................................................................................................................30 Az elvarzsolt palota ............................................................................................................................................................32 pts palott! ..........................................................................................................................................................................33 Farsang ....................................................................................................................................................34 Rsz-egsz Milyen a bohc msik fele?........................................................................................................................35 A cirkusz vilga ......................................................................................................................................................................36 Kirnduls a bbsznhzba ..................................................................................................................................................38 Ujjbbok ksztse ................................................................................................................................................................39 Mesl bbok ........................................................................................................................................................................40 Foltbaba ..................................................................................................................................................................................41 Hsvti meglepets ..............................................................................................................................42 Hmes tojs tervezse..........................................................................................................................................................43 Nyitva van az aranykapu ......................................................................................................................44 Virgok paprbl ....................................................................................................................................................................45 dvzlkrtya ksztse anyk napjra ..........................................................................................................................46 Kpzeletorszg ....................................................................................................................................................................47 Beszlgessnk a sznekrl!....................................................................................................................48 Lggmbrus ..........................................................................................................................................................................49 Milyen sznes a vilg! ............................................................................................................................................................50 Sznek s formk ..................................................................................................................................................................51 Bendegz, a csodlatos sznkgy......................................................................................................................................52 Sznkeversi jtk..................................................................................................................................................................53 A frottzs ................................................................................................................................................................................54 Ismerd meg, mit tud a krtd! ..........................................................................................................................................56 A Szivrvnyhaj Varzsl ..................................................................................................................................................58 Kzeleg a vakci ..................................................................................................................................60 Mit lt a varzsl a varzsgmbjben? ............................................................................................................................61 Origami Halak hajtogatsa paprbl..............................................................................................................................62