You are on page 1of 17

Definisi Mengikut Kamus Dewan • ‘masyarakat’.kumpulan manusia yang menetap bersamasama di sesuatu tempat dengan mengikut aturan dan cara tertentu. ia terdiri dari beberapa kumpulan etnik • Masyarakat pluralistik • satu kumpulan manusia yang terdiri daripada pelbagai rumpun bangsa telah membentuk satu kesatuan khususnya dalam aspek politik. • Pluralistik (Majmuk)· terbentuk daripada beberapa bahagian yang merupakan kesatuan atau dalam konteks masyarakat. sosial dan ekonomi di sesuatu tempat bagi membentuk satu kumpulan yang bersatu padu .

KESULTANAN MELAYU MELAKA PENJAJAHAN PORTUGIS PROSES PEMBENTUKAN MASYARAKAT PLURALISTIK PENJAJAHAN BELANDA PENJAJAHAN BRITISH .

Kemudahan yang disediakan dan dasar menggalakkan para pedagang datang dan tinggal di Melaka menjadi daya tarikan pedagang untuk datang ke situ.KESULTANAN MELAYU MELAKA negeri-negeri persisir Selat Melaka terdedah kepada perdagangan antarabangsa. . mendapat bekalan makanan atau membaiki kapal. perkahwinan campur. Kedudukan Selat Melaka yang strategik memudahkan para pedagang singgah sama ada untuk berdagang.

wujudlah masyarakat Serani yang . Gold and Glory) berakhirnya zaman keagungan Kesultanan Melayu Melaka menduduki Melaka selama lebih kurang 130 tahun.PENJAJAHAN PORTUGIS Kemakmuran Melaka (Gospel.

. Akibat daripada pertikaian agama.PENJAJAHAN BELANDA Belanda menjadi sebahagian jajahan takluk King Philip (raja negara Sepanyol). Belanda bangun melawan kekuasaan Sepanyol dan mencapai kemerdekaan pada tahun 1548. Apabila Portugal ditawan oleh King Philip (1580) menyebabkan hubungan mereka terputus.

Keadaan ini mendorong Belanda mencari jalan terus ke kawasan yang mengeluarkan hasil rempah di Asia. . Pada tahun 1639 Belanda dapat menawan Melaka melalui perjanjian dengan negeri Johor. Disebabkan faktor-faktor tertentu akhirnya Melaka diserahkan kepada British melalui Perjanjian Inggeris-Belanda (1824).

ORANG MELAYU PENJAJAHAN BRITISH ORANG CINA ORANG INDIA .

.

cukai garam dan cukai Akibatnya.pertambahan penduduk dengan pesat tetapi kawasan untuk pertanian adalah terhad. Kepesatan ekonomi Tanah Melayu hasil perkembangan perusahaan bijih timah dan getah telah menawarkan . cukai kepala. banyak yang kehilangan tanah Wujud ketidakstabilan politik di Indonesia kerana berlaku beberapa penentangan rakyat Indonesia yang tidak tahan dengan penindasan Belanda. Kerajaan Belanda mengenakan pelbagai cukai seperti cukai buruh.

Oranng cina -bermula sejak zaman kerajaan Melayu Melaka apabila terdapat hubungan perdagangan antara Kerajaan Melaka dengan negara China. Selangor dan Negeri Sembilan). -awal abad ke-19. -bertambah ramai apabila sektor bijih timah diambil alih oleh pedagang Eropah. -bertumpu di Perak. orang Cina yang berhijrah tertumpu di Negeri-Negeri Selat (NNS) -pertengahan abad ke-19. . jumlah orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu bertambah ramai.

Bilangan penduduk Cina di Sarawak telah meningkat daripada kira-kira 5000 orang pada tahun 1871 kepada 123 626 orang pada tahun 1939. Sarawak di bawah pemerintahan keluarga Brooke telah menggalakkan kemasukan orang Cina untuk bekerja sebagai pedagang. Bilangan penduduk Cina di Sabah telah meningkat daripada 27 801 orang pada tahun 1911 kepada 50 056 orang pada tahun 1931. petani dan pelombong.  .Sabah Syarikat Berpiagam Borneo Utara British telah menggalakkan penghijrahan masuk orang Cina untuk bekerja di ladang-ladang getah dan tembakau.

Perusahaan bijih timah dan getah yang berkembang Kestabilan politik di Tanah Melayu menyebabkan kedudukan ekonomi bertambah baik .-Gerakan menentang pemerintahan Manchu. bencana alam yang kerap (banjir dan kemarau) dan sumber-sumber alam yang terhad. Ketidakstabilan politik yang mengancam nyawa dan harta benda.    Kesukaran hidup di negara China-pertambahan penduduk yang pesat.

.  Kemudahan sistem pengangkutan seperti adanya kapal stim dan juga ejen-ejen yang membawa penghijrah Penduduk di kawasan selatan China (seperti Kwangtung dan Fukien) merupakan mereka yang dikatakan mempunyai ciri-ciri daya usaha yang tinggi dan bersifat suka mengembara.

. Pada zaman kerajaan Melayu Melaka.Orang India Perhubungan awal India dengan Semenanjung Tanah Melayu bermula di sekitar abad pertama masihi-pengaruh Hindu dan Buddha. Penghijrahan orang India secara beramai-ramai berlaku mulai tahun 1840-an untuk bekerja di ladang tebu dan kopi di Seberang Perai. ramai saudagar India tinggal di negeri Melaka dan menjalankan perniagan.

.  bencana alam. sukar untuk mendapatkan pekerjaan.  Bagi yang berpendidikan pula.Faktor kedatangan  Kesukaran hidup di India.  Sistem kasta pula dikatakan menyekat mobiliti sosial dan menyebabkan yang berkasta rendah cenderung untuk berhijrah.  Penyebab utama ialah pertambahan penduduk India yang begitu pesat. Ramai petani kehilangan tanah dan berhutang.  Kawasan pertanian dan seterusnya pekerjaan di India adalah terhad.

-Masyarakat Pluralistik Alam Melayu. 2013. (2011. july 13). november 11).scribd. B.scribd. from scribd : http://www. f. february 27). Retrieved februari 6. 2013.com/2012/07/masyarakat-pluralistik-alammelayu. (2012. hubungan etnik .Rujukan • Ganesan.com/doc/73177373/Galurkan-ProsesPembentukan-Masyarakat-Pluralistik-Di-Alam-Melayu • Kimi. W.blogspot. from scribd: http://www.com/doc/49650026/proses-pembentukanmasyarakat-pluralistik-di-alam-melayu • . powerpoint.html • Tham. (2011. Retrieved february 6. 2013. S. from blog : http://hubunganetnikipgkpi. Retrieved february 6.