You are on page 1of 27

Plan de îngrijire : prima zi de îngrijire – prima zi de spitalizare Nevoia afectata 1.

Nevoia de a evita pericolele Diagnostic nursing Probabilitatea de pericole manifestata prin susceptibilitatea pacientei de a-i fi afectata integritatea fizica și psihica datorita sistemului imun scazut Obiective Pacienta sa beneficieze de un mediu de siguranța fara accidente și infecții pe toata durata spitalizarii Pacienta sa fie echilibrata psihic în decurs de 12 ore Calmarea durerii în decurs de 2 ore Intervenții nursing - Se amplaseaza pacienta într - un salon care sa asigure condiții de mediu adecvate pentru evitarea oricarui pericol ( camera aerisita cu temperatura de 20ْ C , ambient liniștit, aer umidificat ) - Se iau masuri sporite de evitare a transmiterii infecțiilor ( respectarea circuitelor, masuri de igiena spitaliceasca, condiții de cazare, alimentație, sterilizare, curațenie, dezinfecție ) - Se urmarește și aprecieaza corect potențialul infecțios al pacientei, receptivitatea sa și se aplica masuri de izolare a surselor de infecții - Se aleg procedurile de investigație și tratament cu risc minim de infecție ( se evita administrarea medicamentelor i.m. , se folosește de preferința un cateter venos ) - Se favorizeaza adaptarea pacientei la noul mediu - Se creaza un mediu optim pentru ca pacienta sa și exprime emoțiile, nevoile, gîndurile - Se ajuta pacienta sa - și recunoasca anxietatea - Se discuta cu pacienta dovedindui întelegere și Evaluare Pacienta s- a adaptat noului mediu Pacienta este în continuare anxioasa și depresiva Masurile de prevenire a infecțiilor sunt satisfacute Durerea nu a disparut,pacienta acuzînd dureri articulare osoase din ce în ce mai intense

empatie pentru preocuparile, temerile și îndoelile sale - Se supravegheaza în permanența pacienta pentru a observa cît mai precoce orice modificare - Se calmeaza durerea cu medicație prescrisa de medic Algocalmin (analgezic ) 1 fiola/ zi in pev. Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare Promovarea circulației și a respirației în decurs de 8 ore Pacienta sa - și mențina temperatura corpului în limite fiziologice ( 37ْ C ) In decurs de 2 ore - Se face examen clinic amanunțit a pacientei - Se administreaza la indicația medicului : Etamsilat 1 fiola pe zi, vit. K 1 fiola pe zi ( hemostatice ) pentru oprirea sîngerarii gingiilor, Intervenții nursing - Se explica pacientei orice investigație facuta pentru alungarea anxietații - Se masoara funcțiile vitale și se trec în foaia de observație - Se recolteaza sînge pentru analizele de laborator în condiții de perfecta asepsie ( hemoglobina, hematocrit, fibrinogen, eritrocite, leucocite, VSH ) - Se recomanda la indicația medicului efectuarea unei electrocardiografii și a unei radiografii pulmonare Evaluare T. A. = 110 / 50 mm Hg Puls = 60 / min Respirație = 14 / min T ْ = 39ْ C Hb. = 10 g / dL ( mica ) Hematocrit = 33 % ( mica ) Fibrinogen = 372 mg / dL ( mare )

.G.Se menține igiena tegumentelor Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective Continuare Pacienta sa aiba o stare de bine fara grețuri și varsaturi pe toata durata Intervenții nursing .K.Se aerisește încaperea și se asigura o temperatura racoroasa a ambientului .Se administreaza la indicația medicului Fenibutazona (antipiretic ) 1 fiola pe zi.Sîngerarile gingiilor au încetat dupa administrarea tratamentului Temperatura a scazut la 38ْ C datorita tratamentului si îngrijirilor acordate Evaluare G = 49 Kg Bilanțul hidric Pierderi : cutanat 500 ml .Se hidrateaza adecvat ( 500 ml lichid pentru fiecare grad de t ْ peste normal ) .Se masoara temperatura corporala ( 39ْ C ) Leucocite = 64 ( mult crescute ) E.Se asigura repaus la pat pentru conservarea energiei . pulmonar .Se umezesc buzele bolnavei cu comprese umede pentru evitarea iritarii lor .Se asigura îmbracaminte lejera .Masa Eritrocitara 1 fl / zi x 2 pentru corectarea anemiei. Metilprednisolan ( Cortizon ) 1 tb / zi per os .normal . Amoxacilina ( antibiotic ) 4 cp / zi Rx cp .normal .Se schimba lenjeria de pat și personala ori de cîte ori este nevoie .

spitalizarii Pacienta sa fie echilibrata hidroelectrolitic și nutrițional în funcție de nevoile organismului pe întreaga perioada a spitalizarii . conținut. renal 700 ml = 2000 ml Aport : 1200 ml ceai. în urma administrarii antiemeticelor acestea au disparut Echo abd.Se calculeaza bilanțul hidric . varsaturi 500 ml . compot. volum.Se administreaza la indicația medicului Metoclopramid ( antiemetic ) în perfuzie cu ser glucozat 5 % .Se protejeaza lenjeria cu mușama și aleza . : Ficat – lob drept mult crescut cu echostructura omogena. au volum de 500 ml. 500 ml ser glucozat 5 % Varsaturile au aspect alimentar.Se asigura intimitate pacientei protejînd o cu un paravan .Se ajuta pacienta în timpul varsaturilor.Se aplica punga cu gheața în epigastru .Se ofera pacientei sa suga cuburi de gheța pentru calmarea varsaturilor și hidratare . hipertrofiata cu infiltrații perivasculare . 500 ml ser fiziologic .Se așeaza pacienta în poziție semișezînd sau în decubit lateral cu capul intr o parte . Ranitidina ( pansament gastric ) 3 cp / zi per os 300 ml . intervalul la care apare și se noteaza în foaia de observație . sprijinind –o .Se masoara greutatea corporala ( dimineața pe nemîncate dupa eliminari ) .Se observa varsaturile : aspect. sucuri naturale .

Se mobilizeaza pacienta precoce pentru a preveni unele complicații Pacienta este .Se fac exerciții pasive ( la 2 ore ) cu ajutorul echipei de îngrijire Evaluare Colecist – mult destins(fara calcul) Rinichiul stîng 133 / 47 mm. B1 si Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective Pacienta sa aiba tonus muscular. forța musculara și o activitate pastrata pe toata durata spitalizarii Pacienta sa cunoasca importanța nevoii de a se îmbraca si dezbraca in decurs de 24 ore..Se administreaza la indicația medicului vit. prezinta microlitiaza Splina mult hipertrofiata Pacienta este ajutata de echipa de îngrijire în ceea ce privește .Se recomanda de catre medic o echografie abdominala .Se asigura igiena bucala ( Glicerina ) .Se menține un regim care sa conțina 1600 calorii ( regim pastos.piureuri ) .Se fac exerciții de motricitate imobilizarea și exercițiile active .Se încearca o mobilizare activa pe cît posibil .Se planifica un program de exerciții în funcție de capacitațile pacientei . Intervenții nursing B6 1 fiola pe zi în perfuzie cu ser fiziologic de 500 ml . semilichid : supe.

Se schimba poziția pacientei la 2 – 3 ore în cazul în care aceasta cere ajutor .Se noteaza zilnic interesul pacientei pentru a se îmbraca și dezbraca . cefalee ) pentru evitarea traumatismelor conștienta de importanța vestimentației Pacienta participa la efectuarea tehnicii de a se îmbraca și dezbraca .Se încurajeaza pacienta la cel mai mic efort depus . dezechilibre.Se maseaza regiunile predispuse la escare și se pudreaza cu talc .Se acorda timp suficient pentru a se îmbraca și dezbraca Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare Intervenții nursing .Se felicita și se încurajeaza pentru fiecare progres .Se supravegheaza atent pacienta ( vertij.Se așeaza lenjeria la îndemîna pacientei ..Se identifica capacitatea și limitele fizice ale pacientei în efectuarea tehnicii .Se orienteaza pacientul în timp și spațiu Evaluare Pacienta are nevoie de ajutor asistat .

Se evalueaza gradul de anxietate și se observa schimbarile de comportament .Se scutura patul zilnic sau de cîte ori este nevoie .Se asigura temperatura camerei ( 20 – 22ْ (și temperatura apei ( 37 – 38ْ ( . sa și faca toaleta cavitații bucale și sa .Se ajuta pacienta în funcție de starea sa generala la pregatirea materialelor necesare igienei corporale .Pacienta sa prezinte tegumente și mucoase curate în decurs de 6 ore Pacienta sa beneficieze de un somn corespunzator cantitativ și calitativ în timp de 24 ore .Se încurajeaza pacienta sa participe la igiena sa personala în limitele fizice permise pentru a nu se simți dependenta pentru a și menține tegumentele și mucoasele curate Pacienta a avut un somn odihnitor a dormit aproximati 8 ore .Se verifica aspectul cutanat zilnic .Se schimba lenjeria de pat și cea personala.Se ajuta pacienta sa se pieptane. ori de cîte ori este nevoie .Se asigura ca pacienta sa beneficieze de o baie corporala zilnic .Se asigura intimitatea pacientei și se convinge cu tact și blîndețe sa accepte ajutor în caz de nevoie .și taie unghiile .

Se ajuta pacientul sa .Se stimuleaza încrederea pacientului în forțele Evaluare Pacienta este capabila di punct de vedere intelectual sa se realizeze dar este constînsa de neputința Pacienta a inceput sa participe la activitați recreative : asculta muzica.Se ofera pacienteii un pahar cu lapte cald înainte de culcare .Se noteaza cantitatea și orarul somnului .se spune pacientei pentru a ști ca ultima sa masa trebuie sa fie cu 2 ore înainte de .Se aerisește salonul înainte de culcare Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare Pacienta sa fie conștienta de propria sa valoare și competența Intervenții nursing .Se identifica care sunt activitațile agreate de bolnav și se educa sa le practice în timpul zilei pentru a consuma energia .Se asigura pe cît posibil..și planifice activitațile cotidiene .Se verifica daca a înțeles și masura în care poate efectua masurile de igiena . privește la televizor. liniștea nocturna și condiții de confort .Se masoara funcțiile vitale și se noteaza in foaia de observație . citește ziarul .

proprii și în cei care . placere ) .Se observa orice modificare a comportamentului sau ( depresie.Se îndruma spre acele activitați care sunt atractive pentru ea și totodata utile .Se stabilește și se informeaza împeuna cu pacienta planul de îngrijire Evaluare Pacienta beneficieaza de sursa de informare . Nevoia de a invața despre boala Diagnostic nursing Dificultatea de a învața manifestata prin Obiective Educarea pacientei pentru a sti regimul alimentar.Se asculta activ pacienta pentru a permite sa-și exprime sentimentele privind dificultatea de a se realiza .Se administreaza la indicația medicului Fenobarbital (sedativ ) 1 tb.\ seara .l îngrijesc .Se apreciaza posibilitațile fizice și intelectuale .Se ajuta pacienta sa identifice motivele comportamentului sau.Se identifica cu pecientul factori care impiedica sa se realizeze -Se susține în stabilirea unor proiecte placute de ea Nevoia afectata 2. . efectele Intervenții nursing .

Se educa pacienta pentru a ști ca lipsa mobilizarii duce la scaderea ritmului respirației .cunoștințe insuficiente. atingerea.Se încearca implicarea pacientei în anumite activitați\ discuții cu celelalte paciente pentru a alunga starea și gîndurile negative .Se furnizeaza explicații clare și deschise asupra îngrijirilor programate .Se folosește un limbaj cunoscut de pacienta.Se învața pacienta sa inspire profund dupa terminarea varsaturilor . anxietate datorita lipsei de informare medicamentelor. sa tușeasca și sa îndeparteze secrețiile . apropierea ) . . poziția corpului.Mesajul transmis pacientei trebuie sa fie scurt și clar . vestimentația. .Se educa pacienta sa faca exerciții respiratorii profunde.Se alege momentul potrivit pentru a o învața .Se ține cont de atitudinea exprimarii prin gesturi ( expresia.Se educa pacienta asupra importanței regimului alimentar în menținerea sanatații Pacienta se implica în discuții cu celelalte paciente reușind astfel sa și alunge gîndurile negative Pacienta a deprins noțiuni în ceea ce privește necesitatea intervențiilor .

imagine și stima de sine Intervenții nursing . încalțaminte fara șiret .Se educa și se încurajeaza pacienta sa participe pe cît posibil la îngrijirea sa personala pentru a nu se simți dependenta .Se conștientizeaza pacienta în legatura cu importanța menținerii curate a tegumentelor pentru prevenirea îmbolnavirii . exerciții respiratorii cîteva minute înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor .Se educa familia pacientei sa i procure haine largi.Se educa pacienta sa faca zilnic exerciții de motricitate pentru prevenirea anchilozelor .Se educa pacienta privind importanța vestimentației în identificarea personalitații .Se învața pacienta sa practice tehnici de relaxare.. cu mod de încheiere simplu.Se explica necesitatea și în ce consta investigațiile Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare Evaluare .Se învața pacienta pentru a știi ca nu are restricții în ceea ce privește regimul dietetic .Se explica pacientului legatura dintre ținuta vestimentara. usor de îmbracat.

cei 10 electrozi ( 4 pentru membre și 6 precordiali se așeaza pe bolnav ) dupa metoda bine cunoscuta . cu 10 – 15 minute înainte de înregistrare . Nevoia de a evita pericolele Diagnostic Obiective Intervenții nursing nursing Probabilitatea Pacienta sa .Se urmarește și de pericole beneficieze aprecieaza corect manifestata prin de un mediu potențialul susceptibilitatea de siguranța infecțios al pacientei de ai fara pacientei. fi afectata accidente și receptivitatea sa și integritatea infecții pe se aplica masuri de fizica și psihica toata durata izolare a surselor datorita spitalizarii de infecții sistemului imun scazut Pacienta sa .G.facute : E. pacienta va fi culcata comod în patul de consultații și va fi rugata sa . Plan de îngrijire : ziua a 2 a de îngrijire – ziua a 7 a de spitalizare Nevoia afectata 1.se pregatește pacienta psihic pentru a înlatura factorii emoționali . Echografia abdominala ( foloseste ultrasunete care pãtrund în tesutul organic – metoda noninvaziva si nenociva de diagnostic ) . se transporta pacienta în sala de înregistrare cu caruciorul.Se aleg fie procedurile de Evaluare Masurile de prevenire a infecțiilor sunt satisfacute Anxietatea pacientei este parțial alungata. ul ( înregistrare grafica a rezultanței fenomenelor bioelectrice din cursul unui ciclu cardiac ) : .și relaxeze musculatura .K.activitațilo r recreative si explicațiilor date .datorita comunicarii eficiente.

= 120 / 60 mm Hg . gîndurile . evoluția bolii Durea a fost suprimata (la indicația medicului s.echilibrata psihic în decurs de 12 ore Calmarea durerii în decurs de 2 ore Promovarea circulației și a respirației pe perioada internarii investigație și tratament cu risc minim de infecție ( se evita administrarea medicamentelor i. nevoile.Se discuta cu pacienta dovedindui întelegere și referitoare la tratament .investigații.m. se folosește de preferința un cateter venos ) . .Se ajuta pacienta sa .Se creaza un mediu optim pentru ca pacienta sa și exprime emoțiile.a administrat un analgezic mai puternic.Se favorizeaza adaptarea pacientei la noul mediu . A.pentru ca algocalminul nu a avut efect de calmare) T.și recunoasca anxietatea .

Se supravegheaza în permanența pacienta pentru a observa cît mai precoce orice modificare Se calmeaza durerea cu medicație prescrisa de medic Piafen (analgezic) 1 fiola la nevoie .Se masoara funcțiile vitale și se trec în foaia de .empatie pentru preocuparile.Se explica pacientei orice investigație facuta pentru alungarea anxietații . temerile și îndoelile sale .

Se masoara temperatura corporala ( 37 8ْ C) .Se asigura repaus la pat pentru conservarea Evaluare Puls = 64 / min Respirație = 16 / min T ْ = 39ْ C Hb.observație .Se recolteaza sînge pentru analizele de laborator în condiții de perfecta asepsie Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare Pacienta sa .și mențina temperatura corpului în limite fiziologice ( 37 ْ C ) In decurs de 2 ore Intervenții nursing . = 12 g / dL ( mica ) Hematocrit = 34 % ( mica ) Fibrinogen = 300 mg / dL ( mare ) Leucocite = 62 ( mult crescute .Se recolteaza sînge pentru analizele de laborator în condiții de perfecta asepsie pentru a vedea daca s-au imbunatațit valorile .

energiei .15 min.Se aplica compresii reci ( se aplica pe torace cap și se schimba la 1.Se aerisește încaperea și se asigura o temperatura racoroasa a ambientului ..Se asigura îmbracaminte lejera .Se schimba lenjeria de pat și personala ori de cîte ori este nevoie . se schimba de 3 – 6 Pacienta prezinta o temperatura normala de 37 ْ C Pacienta nu prezinta semne de dezhidratare majore .Se umezesc buzele bolnavei cu comprese umede pentru evitarea iritarii lor .

Se supravegheaza atent pacienta ( vertij.ori pîna scade temperatura cu 1 grad ) . piele uscata. fricțiuni . cefalee )pentru a evita traumatismele .Se menține igiena . dezechilibre. tahicardia.Se aprecieaza semnele de dezhidratare ( turgorul. punga cu gheața. tahipneea ) .Se încalzește pacienta ( se acopera cu o patura ) în timpul frisonului .

Se administreaza la indicația medicului Ranitidina ( pansament gastric ) 3 cp / zi per os .Se administreaza la indicația medicului Fenibutazona (antipiretic ) 1 fiola pe zi în perfuzie .Se hidrateaza adecvat ( 500 ml lichid peste neceratul organismului ) Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective Pacienta sa fie echilibrata hidroelectrolitic și nutrițional în funcție de nevoile organismului pe întreaga perioada a spitalizarii Pacienta sa aiba tonus muscular.Se masoara greutatea corporala ( dimineața pe nemîncate dupa eliminari . forța musculara și o activitate pastrata pe toata durata spitalizarii Intervenții nursing Masa Eritrocitara 1 fl / zi x 2 pentru corectarea anemiei.tegumentelor . Gentamicina( antibiotic ) 1 fl / zi .Se menține un regim care sa conțina 1600 calorii ( regim pastos. Metilprednisolan ( Cortizon ) 1 tb / zi per os .Se continua sa se planifice un program de Evaluare G = 50kg Pacienta are o alimentație și hidratare adecvata . semilichid : supe.piureuri . Cefort( antibiotic ) 1 fl / zi .

Se verifica aspectul cutanat zilnic . sa și faca toaleta cavitații bucale și sa . Evaluare Pacienta are o stare generala mai buna și participa mult mai activ la menținerea .Se schimba poziția pacientei la 2 – 3 ore în cazul în care aceasta cere ajutor .Se felicita și se încurajeaza pentru fiecare progres .Se fac exerciții pasive ( la 2 ore ) cu ajutorul echipei de îngrijire .Se asigura ca pacienta sa beneficieze de o baie Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective Pacienta sa.Se fac exerciții de motricitate .Se încearca o mobilizare activa pe cît posibil .exerciții în funcție de capacitațile pacientei .și mentina în continuare tegumentele și mucoasele curate.Se acorda timp suficient pentru a se îmbraca și dezbraca Intervenții nursing .Se maseaza regiunile predispuse la escare și se pudreaza cu talc .și taie unghiile .Se mobilizeaza pacienta precoce pentru a preveni unele complicații .Se ajuta pacienta sa se pieptane.

Se încurajeaza pacienta sa participe la igiena sa personala în limitele fizice permise pentru a nu se simți dependenta . placere ) Pacienta are un somn odihnitor . placere ) -Se susține în stabilirea unor proiecte agreate de pacienta .Se noteaza cantitatea și orarul somnului .Se verifica daca a înțeles și masura în care poate efectua masurile de igiena .Se administreaza la indicația medicului Fenobarbital (sedativ ) 1 tb.Se observa orice modificare a comportamentului sau ( depresie. .Se ofera pacienteii un pahar cu lapte cald înainte de culcare.Se observa orice modificare a comportamentului sau ( depresie.Se aerisește salonul înainte de culcare -.sanatații Pacienta sa beneficieze de ambient și tratament corespunzator pentru a avea in continuare un somn odihnitor corporala zilnic .Se îndruma spre acele activitați care sunt atractive pentru ea și totodata utile .\ seara .

Nevoia de a invața despre boala Diagnostic Obiective nursing Dificultatea Pacienta sa aiba de a învața acces la manifestata informațiile prin necesare cunoștințe insuficiente.Se încearca implicarea pacientei în anumite activitați\ discuții cu celelalte paciente pentru a alunga starea și gîndurile negative . Pacienta sa anxietate cunoasca datorita metode de lipsei de suport în ceea ce informare privește deficitele sale in decursul spitalizarii Intervenții nursing .Se alege momentul potrivit pentru a o învața .Se folosește un limbaj cunoscut de pacienta.Nevoia afectata 2.Se învața pacienta pentru a știi în ceea ce Evaluare Pacienta beneficieaza de sursa de informare Pacienta se implica în discuții cu celelalte paciente reușind astfel sa și alunge gîndurile negative . .Se furnizeaza explicații clare și deschise asupra îngrijirilor programate .Se stabilește și se informeaza împeuna cu pacienta planul de îngrijire .Se educa pacienta asupra importanței regimului alimentar în menținerea sanatații .

orez. pește alb. lapte de vaca. telemea desarata) . cu mod de încheiere simplu.aba de vita.Se educa pacienta sa faca zilnic exerciții de motricitate pentru prevenirea anchilozelor . carne sl .privește regimul dietetic poate fi compus din : 1600 cal ( cartofi piure. fructe fara coaja și fara sîmburi sub forma de compot.Se explica pacientului legatura dintre ținuta vestimentara. imagine și stima de sine . griș. gaina fiarta sau fripta. coapte sau crude. fierți. legume taiate și fierte. copți. smîntîna. încalțaminte fara șiret . paste fainoase.Se educa familia pacientei sa i procure haine largi. iaurt. usor de îmbracat.

Acid folic 2 cp / zi ( dimineața și seara ) per os . Intervenții nursing .Se educa pacienta pentru a ști ca chimioterapicele ( Glivec – ul ) i se va administra sub forma injectabila pe o vena periferica pe care îi va fi montata un cateter venos periferic legat la o perfuzie în care sunt dizolvate chimioterapicele . Nevoia de a invața despre boala Diagnostic nursing Insuficientã cunoastere manifestatã prin cerere de informatii legate de conduita în ambulator Obiective Pacienta sã fie informatã în legãturã cu conduita în ambulator. chimioterapia ( este o asociere de mai multe medicamente.Se educa pacienta pentru a continua sfaturile și deprinderile acumulate în timpul spiralizarii . acestea avînd rolul de a ataca celulele neoplazice ) . si când sã se prezinte la spital Famila este cooperanta acceptînd toate sfaturile și indicațiile personalului medical .Se educa pacienta pentru a ști ca Interferonul se administreaza subcutanat 3 mil la 2 zile .Plan de ingrijire : ziua a 3 a de ingrijire – ziua externarii Nevoia afectata 1.Se educa pacienta pentru a ști sa respecte rețeta medicala data de medic în ambulator : Sorbifer 2 cp / zi ( dimineața și seara ) per os .Se educa pacienta pentru a ști ca înaintea oricarei Evaluare Pacienta a fost educatã în legãturã cu regimul alimentar si tratamentul.Se educa pacienta pentru a ști necesitatea administrarii Interferonului și rolul sau ( pentru întarirea sistemului imunitar ) .Se educa pacienta pentru a ști ca .

sa roage pe cineva cin familie sa o ajute cu treburile gospodarești . sa manînce ceva usor cu cel puți 2 ore înainte de administrarea medicamentelor ( daca greața apare în timpul administrarii chimioterapicelor ) sa manînce cîțiva bisuiți sarați înainte de a se ridica din pat ( daca grețurile apar dimineața la trezire ) .grețurile și varsaturile – prevenire – sa .și dozeze energia pentru rezolvarea lucrurilor importante .și asigura caloriile de care are nevoie .Se educa pacienta pentru a ști cum sa combata efectele adverse ale himioterapicelor : oboseala – se educa pacienta pentru a .și prepare limonada cu multa lamîie . a se fereasca de alimente grase. prajeli și Evaluare continuare . sa manînce puțin și des chiar daca nu îi este foame pentru a . sa evite cafeaua și tutunul . sa anunțe medicul daca grețurile și varsaturile sunt persistente pentru a – i recomanda un antivomitiv . sa anunțe medicul daca oboseala devine din ce în ce mai apasatoare .Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare cure chimioterapice oncologul va cere : analize de sînge ( urmarește evoluția celulelor sangvine ) va face un examen fizic amanunțit și astfel va vedea daca procesul neoplazic ‘ raspunde bine’’ la tratament – în caz contrar se educa pacienta pentru a ști ca se va apela la alte combinații de chimioterapice Intervenții nursing .și elabora un plan pentru ziua urmatoare în așa fel încît sa . sa nu se întinda la orizontala cel puțin 2 ore dupa masa .

carne de vita. coapte sau crude. sa evite folosirea uscatorului de par sau a cleștilor de încrețire sa . sa nu și taie cu forfecuța pielițele de la unghii . sa bea multe lichide dar cu înghițituri mici – caderea parului – prevenire. sa evite locurile aglomerate de unde se poate capata ușor o raceala sau orice alta infecție virala cu transmitere aeriana .Se educa pacienta pentru a ști cum sa previna infecțiile : sa se spele des și bine pe mîini : înainte de masa. smîntîna. regimul dietetic poate fi compus din : 1600 cal ( cartofi piure. griș. carne sl . Evaluare continuare . dupa ce a fost la toaleta .Se educa pacienta pentru a ști ca regimul alimentar trebuie sa fie hiposodat. gaina fiarta sau fripta.orez. fierți. forfecuțe.și tunda parul scurt. dupa ce a mîngîiat un animal. copți. sa fie foarte atenta sa nu se înțepe cu ace.Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare deserturi foarte dulci . sa nu manînce fructe de mare. paste fainoase. legume taiate și fierte. cuțite . sa nu – l faca permanent. lapte de vaca. sa evite sa intre în contact cu animalele sau cu tavițele lor de nisip . sa nu îsi stoarca coșurile .sa înlocuiasca lama de ras cu un aparat de ras electric . pește sau carne cruda . iaurt. pește alb.se educa pacienta sa nu vopsesca parul. sa evite pe cît posibil copiii care au fost recent vaccinați cu vaccinuri ce conțin germeni vii atenuați . sa nu conțina grasimi și prajeli. sa și – l protejeze de soare Intervenții nursing . fructe fara coaja și fara sîmburi sub forma de compot.

Se educa familia pentru a ști ca tratamentul se administreaza numai în spital de catre cadrele specializate la indicația medicului . eforturile fizice .Se educa familia pentru a ajuta pacienta sa se mobilizeze în limita puterilor fizice .telemea desarata) .Se educa familia pentru a cunoaște modul de administrare al tratamentului și regimul alimentar pentru ambulator . infecțiile. umezeala.Se educa familia pentru a cunoaște metodele de prevenire a escarelor și modul dea le trata Intervenții nursing .Se ofera suport psihologic pacientei și familiei .Se educa familia sa hidrateze pacienta cu cuburi de gheața care trebuiesc supte daca nu se reușește ingestia de lichide .Se educa familia pentru a ști ca pacienta trebuie supravegheata permanent .Se educa pacientul pentru a ști ca trebuie sa evite frigul.Se educa familia și pacienta pentru a ști ca Nevoia afectata continuare Diagnostic nursing continuare Obiective continuare Evaluare continuare .

Se educã pacienta cã alimentele nu vor fi consumate fierbinti si nici foarte reci ( ideal 48° C.tratamentul instituit cu chimioterapice este unul dintre cele mai actuale .Se educa familia cît și pacienta sa revina la control medical peste o luna cu bilet de trimitere de la medicul de familie . si bine masticate .