You are on page 1of 8

Termenul de instrument se foloseste in diferite ramuri

ale administraiei pentru a desemna acele metode sau variabile care permit fie exprimarea mai bun , ordonat, a acelui lucru pe care l ofer imaginaia unuia sau a mai multor persoane, fie pregtirea datelor cunoscute astfel nct s se poat stabili mai bine relaiile ntre ele, separnd ceea ce este relevant de ceea ce este nerelevant. Instrumentul este, de asemenea acea variabil pe care managerul o poate folosi, mai mult sau mai puin conform voinei sale, pentru a ncerca s ating un obiectiv. De exemplu instrumentul marketingului public l reprezint promovarea serviciilor publice, iar instrumentul managementului total al calitaii l reprezint standardul.

n contextul acestui capitol, termenul intrument are


dou semnificaii. a). cele care pot fi folosite cnd toate datele sunt disponibile. *Atunci sarcina se limiteaz la analiza lor pentru rezolvarea unei probleme. Instrumentele care rezult sunt denumite instrumente statistice. b). cele care pot fi folosite n situaiile n care nu sunt disponibile toate datele necesare. * n acest caz, datele exist n minile persoanelor implicate in schiarea sau desfurarea proceselor, fiind necesar o exprimare individual sau de grup, inteligibil pentru toi.

n decada anilor 50, au nceput s se aplice n Japonia

instrumentele statistice de control al calitii. Progresele, in materie de mbuntire continu a calitii ,s-au datorat in mare msura folosirii acestor tehnici. Profesorul Koaru Ishikawa a fost cel care a extins utilizarea lor n industria din ara sa , n anii 60 , crend expresia instrumente pentru controlul calitii.

Aceste intrumente pot fi descrise n mod generic ca fiind

metode pentru mbuntirea continu i soluionarea problemelor . Ele constau n tehici grafice care ajut la nelegerea proceselor muncii n organizaii.

Liste de control strnge date pentru a obine o

imagine clar asupra problemei. Histograme prezint tiparul variaei datelor. - demonstreaz vizual comportamentul unui proces Diagrama Pareto semnaleaz contribuia diferit asupra rezultatului total a unui ansamblu de factori. Diagrama cauz efect. ajut la determinarea relaiilor ntre problem i posibile alte cauze.

Stratificarea clasific datele disponibile pe grupe

avnd caracteristici similare. Diagramele de dispersie studiaz relaia ntre doua ansambluri de date. Grafice de control examineaz stabilirea unui proces - indic cnd un proces trebuie sa fie ajustat - evalueaz mbuntirile unui proces. Alte grafice evlueaz mbuntirile unui proces.

Succesul acestor tehnici provine din capacitatea pe

care au demonstrat-o de a fi aplicate ntr-un amplu ansamblu de probleme, de la controlul calitii pn la zonele de producie, marketing i administraie.

Aceste tehnici pot fi folosite de ctre persoane cu

pregtire medie , ceea ce a fcut ca ele sa fie baza strategiilor de rezolvre a problemelor n cercurile de calitate, i n general n echipele de munc formate pentru a nregistra mbuntiri n activiti i procese.