You are on page 1of 16

Apa si bioelementele in organismul uman

Alexe Davina Bun Alina

chimia vieţii implică indispensabil cel puţin 25 de elemente numite esenţiale majoritatea acestora fiind şi cele mai frecvente în scoarţa terestră. .Elemente chimice existente in organismele vii În compoziţia oricărui organism viu apar 40-43 elemente chimice numite bioelemente. Dintre acestea.

Mg/Mg2+. Ca/Ca2+. C. O22-.macroelemente (Na/Na+. . Clˉ. .Elementele chimice esenţiale pentru formele de viaţă pot fi împărţite în patru mari categorii: . P. PO43-. O2ˉ. N. S/S2-). O2ˉ. K/K+. SO42-) care se găsesc în cantităţi relativ mari atât sub formă de specii anorganice cât şi organice.elemente majoritare (H/H+.

Cr/CrIII/CrVI. Si/SiIV. Se/Se2-. Co/CoII/CoIII. Zn/ZnII. Pb/Pb2+. Li/Li+). . Cd/Cd2+. . Sn/SnII/SnIV. As. V/VIII/VIV/VV..elemente în ultraurme: care cuprind elemente cu caracter nemetalic (F/F¯. Mo/MoIV/MoV/MoVI.elemente în urme (Fe/FeII/FeIII/FeIV. B) şi metalic (Mn/MnII/MnIII/MnIV. Cu/CuI/CuII/CuIII). I/I¯. NiI/NiII/NiIII.

Speciile majoritare se găsesc sub forma compuşilor organici de bază proteine. lipidelor.Mai sus sunt indicate doar stările de oxidare active biologic. . H2O2. O2¯. Macroelementele de natură anorganică se utilizează preponderent pentru sinteza proteinelor. zaharuri. enzimelor. acizi nucleici dar şi sub formă de specii anorganice simple ca H2O. NO. Speciile la care nu este indicată sarcina formează legături predominant covalente în compuşii biologici. polizaharidelor şi a altor componente organice ale celulei. lipide. CO2 sau CN¯.

şi extracelulari. . Aceşti ioni reglează potenţialele electrice de-a lungul membranelor. Ca2+. K+. Cl¯ şi HPO42¯) asigură echilibrul electroliţilor intra.Alte specii în formă ionică (Na+. enzime şi polinucleotide mai ales la nivelul grupărilor carboxilice şi de tip fosfat. mediază transmiterea impulsurile nervoase în sistemul nervos central şi stabilizează electrostatic un număr mare de proteine.

fier şi molibden sunt necesare pentru toate formele de viaţă.Elementele potasiu. Nichelul este esenţial pentru multe microorganisme şi plante dar până în prezent nu se cunoaşte rolul direct al acestuia în cazul animalelor. . Vanadiul este utilizat de animalele inferioare şi plante precum şi de unele bacterii. magneziu.

este unul dintre cele mai răspândite elemente esenţiale în urme. . de exemplu zincul are utilizări dintre cele mai diverse şi împreună cu fierul. în timp ce cobaltul (un element rar pe pământ) apare doar în compuşii de tip cobalamină.Selectarea bioelementelor se bazează în mare parte pe disponibilitatea acestora.

Ca tulburări de creştere (schelet) a fătului Mg crampe Fe anemie. metabolism încetinit Se dureri musculare Mo încetinire în dezvoltarea celulelor . dezordini ale sistemului imunitar Zn boli de piele Cu boli ale arterelor. dermatite Cr simptome asemănătoare diabetului Si tulburări în dezvoltarea scheletului F carii I lipsa funcţiei tiroidei. ficatului. anemie secundară Mn sterilitate Co anemie pernicioasă Ni tulburări de creştere.

Funcţiile biologice ale elementelor esenţiale Dintre elementele esenţiale. S). stabilizarea structurii unor proteine şi ţesuturi (Ca. B. NO).Zn. K. . Cl). Si. -transmiterea impulsului nervos (Ca. biometalele joacă o varietate de roluri în biochimie cum ar fi: -reglarea unor procese fiziologice prin modificarea echilibrelor de sarcină şi a conductivităţii electroliţilor (Na.

Cu. ionii acestor metale tranziţionale sunt cuplaţi în sisteme redox în care sunt prezente şi stări de oxidare instabile in vitro dar stabilizate de liganzii biologici in vivo. . Co.-transferul de electroni pentru desfăşurarea proceselor redox sau pentru modificarea stării de oxidare a ionilor metalici în timpul diverselor procese biochimice (Fe. Ni). Mn. Mo.

Sr. Mn. Cu.-desfăşurarea proceselor enzimatice (biocatalitice) de tip acid-bază Lewis (Zn. stocarea energiei (H. Co. P. Si. Fe). W). Na. Mn). Fe. Mg. Fe. Ni. de tip redox (V. S. Mo). Mo. . K. -transportul şi depozitarea oxigenului sau azotului (Fe. Ni. Fe. P). biomineralizare (Ca. Cu.

.Apa in organismul uman Nu incape nici o indoiala. apa sta pe primul loc in ceea ce priveste cantitatea.Filozoful Claude Bernard este primul care a incercat. ca dintre toate substantele care intra in corpul omenesc si in cel al animalelor. inca din secolul trecut sa calculeze proportia de apa din organismul uman.

Prin acest procedeu.Acest lucru se explica pentru ca uscarea prelungita a mumiilor a dus si la pierderea unor substante din corpul lor alaturi de apa.Cum a procedat?El a cantarit mumiile egiptenecare erau complet dezhidratate.Cifra este prea ridicata. .Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeasi inaltime si cu trasaturi fizice cat mai asemanatoare mumiilor respective.el a determinat ca apa are o proportie de 90% in organismul uman.

un om care cantareste 65 de kilograme poate fi sigur ca aproximativ 41 de kilograme (63-70%) din organismul sau este apa. iepure. dar si chiar cata apa contin tesuturile din care este alcatuit.Aceasta proportie este valabila si pentru alte animal: caine.In medie. in general animalele cu sange cald au aceeasi proportie de apa in organism ca si omul si mai mult au aceeasi proportie de apa in tesuturi ca si omul. pisica. care au aratat nu numai cata apa este in organismul uman. .Ulterior s-au facut cercetari mai precise.

energie si la metabolismul necesar vietii. . altfel substantele nu se pot desface in ioni. iar reactiile nu pot avea loc.Aceste reactii au nevoie de un mediu apos.In organismul uman au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura.