You are on page 1of 9

Proiect

:

COLECTARE SELECTIVA A DESEURILOR IN SCOLILE DIN RESITA
Curs “Ecologie si Protectia Mediului”

Ion Visalon Voina .Elaborat de: 1. 2012 - .Profir Dan Bologea 3.Costel Dan Pinzariu 2.Reşiţa.

hartie. -GALBEN pentru plastic (PET + PE + PP) si metal (otel si aluminiu) Amplasamentul proiectului se va situa 10 scoli in Municipiul Resita .S. ambalaje de carton pentru lapte si suc. Initiator .VERDE pentru sticla (incolora si colorata in amestec) .1 mc speciale pentru plastic .Scurtă descriere Scurtă descriere: Obiectivul propus consta intr-un sistem de colectare selectiva pe deseurilor reciclabile in scoli. metal in 10 scoli din municipiul Resita.ALBASTRU pentru hartie.C DAN PINZARIU & Comp. carton. . Principiul de funcţionare este următorul: Se vor amplasa containere de 1. Containerele vor fi de culori diferite pentru fiecare tip de deseu reciclabil . Caraș-Severin .

cu beneficii de ambele părţi (atingerea ţintelor de reciclare şi valorificare).Justificarea proiectului -Din punct de vedere al încadrării în politicile de investitii generale. . sectoriale si regionale: Mediul este în strânsă legătură cu producția și consumul și implicit cu utilizarea resurselor naturale și generarea deșeurilor. -Din punct de vedere al utilizării deseurilor reciclabile : Beneficii ambientale Prin reciclarea deseurilor se elimina cantitati insemnate care ar ocupa spatiu prin depozitare. de aceea există o strânsă legătură între aceştia. Legislaţia în vigoare a creat în România o balanţă între responsabilitatea producătorului şi competenţele/responsabilităţile autorităţilor publice locale. practic managementul deşeurilor de ambalaje trebuind să fie integrat în managementul deşeurilor municipale.

Cele colorate se amestecă şi se colorează în procesulde topire cu diferite culori. ALUMINIUL Din recipientele de băuturi din aluminiu se realizează noi produse cu aceeaşi destinaţie şi cu un consum energetic incomparabil mai mic PLASTICUL Ambalajele de culori diferite se separă. .Justificarea proiectului Se pot recicla: STICLA Sticla reciclată se foloseşte la fabricarea recipientelor pentru băuturi sau pentru hrană. Cele clare vor conduce la obţinerea unor granule cărora li se poate da orice întrebuinţare. precum şi ca izolator în construcţii. în funcţie de destinaţia care urmează să li se dea. HÂRTIA DE ZIAR Hârtia de ziar recuperată se foloseşte în mod uzual la editarea de publicaţii. izolaţii de diverse tipuri sau produse de tip aşternut în crescătoriile de animale.

rinichii şi sângele. ATENŢIE! Prin arderea plasticului se elimină substanţe care produc boli de plămâni. obiecte de uz casnic etc). emană prin ardere substanţe care produc cancer..: cartoane pentru ouă. folie industrială. care în timp poate îmbolnăvi toate organele corpului. bachelita ori cauciucurile. jucării. ebonita.a. ca izolaţie la paltoane. POSIBILITĂŢI DE RECICLARE Polietilenul tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%) folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare. materialele plastice mai complexe cum sunt vinilinul. chingi şi benzi. atacând în primul rând sângele. Mai mult decât atât.O PROBLEMĂ PENTRU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR Ce este PET-ul? PET este prescurtarea de la polietilen tereftalat şi se prezintă sub forma unei răşini (o formă de poliester). Mai precis.Justificarea proiectului Se pot recicla: AMBALAJELE PET . pâsle pentru industria textilă. saci de dormit. . tapiţerii. iar într-o perioadă îndelungată pot îmbolnăvi ficatul. noi ambalaje PET alimentare şi nealimentare (ex. industria auto ş. polietilenul tereftalat este o combinaţie a doi monomeri: etilen glicol modificat şi acid tereftalic purificat.

sticla.Obiective specifice Reducerea cantitatii de deseuri prin colectarea selectiva a deseurilor reciclabile din institutii de invatamant din municipiul Resita Realizarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor reciclabile : hartie. Utilizarea anuală a 20. plastic metal format din 45 de containere speciale . din 10 institutii de invatamant din municipiul Resita Reducerea cantitatii de deseuri care se depoziteaza in municipiul Resita cu 10 % pe anul 2013. începând cu anul 2015 .000 tone din resursele locale de biomasă. începând cu anul 2015 Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu echivalentul a 5000 tone echivalent CO2.

Activitatile proiectului 1. Managementul proiectului Asigurarea amplasamentului necesar pentru containere Publicitatea proiectului Auditul proiectului . 2. 4. 3.

Riscuri/constrangeri .Riscul unui preţ ridicat al achiziţiei terenului – grad de risc mediu: risc ce trebuie revazut si recuantificat periodic .Constrângeri legate de infrastructura deficitară din regiune – grad de risc mediu: risc ce trebuie revazut si recuantificat periodic .Riscul întârzierii proiectului datorită neobţinerii la timp a autorizaţiilor – grad de risc mediu: risc ce trebuie revazut si recuantificat periodic .Constrangeri legate de efectele crizei (inflaţia economică) – grad de risc mediu: risc ce trebuie revazut si recuantificat periodic .